Jednostavno nije religija.
I ja sam dok sam vjerovao tako sebi romantizirano prikazivao stvari, vjerovao ili ne upravo sam ja taj koji je tvrdio da su svi ljudi vjernici i da ateisti "VJERUJU" u nepostojanje Boga.
Analizirajući sebe unazad, mislim da sam bio arogantan da ja određujem u ime drugih ljudi šta je ko. Sada mi je jasno da sam tada griješio po pitanju ateizma, i da ateizam nije vjerovanje u nepostojanje nego nedostatak vjerovanja u postojanje. I pri tome smo ja i madner i Ateista i drugi u pravu po ovoj tvrdnji, jer vi ne možete znati bolje od nas šta smo mi, jer se vaša tvrdnja bazira na vašem sistemu vrijednosti - koji je vjernički, i teže sebi možete predstaviti stanje "nevjerovanja" - nadam se da ćete ovo ispravno razumjeti bez ikakve uvrede, to je čisto činjenično stanje - zamislite samo da neki nemusliman govori nešto što nema veze sa istinom, recimo "ma Islam je ustvari hrišćanski šizmatički pokret" ili nehrišćanin da govori "hrišćanstvo je zapravo judaistička sekta" - možda iz njegove perspektive zaista tako izgleda, ali ne može on bolje od muslimana ili hrišćanina znati šta su islam i hrišćanstvo.
Nemojte ateizam miješati sa ideologijama, pogotovo ne s komunizmom koji je ideologija koja sadrži ateizam. Ideologije i religije JESU sestre blizankinje i imaju desetine zajedničkih elemenata - bez ikakve sumnje možemo reći da se fokusiraju oko jednog voljenog bića, postoji organizacija (crkva/partija ili pokret), postoji hereza/disidentstvo i ovozemaljska kazna za heretike/disidente. I žestoki ideolozi i religijski fanatici jednako teže ka agresivnoj ekspanziji i konvertiranju "nevjernika/vanpartijaca" i žele da osiguraju budućnost svog pokreta žestokom indoktrinacijom djece. (josipe, ovo je ujedno i odgovor na tvoj komentar)
Ove karakteristike važe za ideologije u koje možemo ubrojati, kao najpoznatije: komunizam, nacizam, čak i neoliberalizam kao jedna prikirivena ideologija. Sklon sam mišljenju da trenutno možemo vidjeti jednu ideologiju u nastanku - Zeitgeist pokret, za sada je samo ideja i ne nazire se jaka ličnost u nekoj državi koja će stati iza toga, ali zanimljivo je vidjeti kako šire svoje ideje upravo po ideološko/religijskom šablonu (vidjeti pod: Z-DAY).
Ali čak i ideologije nisu religije, imaju sličnosti ali tvrditi da je neka ideologija ustvari religija je stvarno proizvoljno "gađanje" sa terminima, najčešće rađeno u svrhu jeftinih rasprava i provokacija. Bitna razlika između religije i ideologije je da su religije organizirane oko vjere u Boga, a ideologije oko ideje koja ne mora imati veze s Bogom, može ga potpuno negirati (komunizam) ili ideologija jednostavno nije vezana za to i baca težište na druga pitanja tako da pripadnik te ideologije može jednako biti vjernik ili ateista (nacizam, fašizam su jako dobar primjer tako nečega).
Međutim, sve to na stranu, ateizam je jednostavno "nevjerovanje u Boga" i nema dalje od toga. Kao takav može biti ugrađen u ideologije (komunizam) ali to je onda već nešto drugo. Isto tako, ateizam se može stopiti sa filozofijom - sekularni humanizam podrazumijeva upravo tako nešto.
Ako već moramo da bacamo etikete, nazovimo ateizam jednostavno "svjetonazorom", a kao takav svakako ima pravo na
- javno izražavanje
- zaštitu ljudi koji se tako izražavaju
- na kraju krajeva, ako je nekome posebno do toga, može imati i propagandu, mada ja lično ne vidim poentu ovakve kampanje - mnogo bolji posao na stvaranju novih ateista rade religijske organizacije svojim ponašanjem koji tjera ljude od njih.
Ukratko, siže cijelog posta:
Ateizam je svjetonazor.
Može biti dio ideologije.
Može biti stopljen s nekim filozofskim pravcem.
Nikako ni pod kojim uslovima ne može biti religija, jer je sama ideja ateizma suprotstavljena svjetonazoru "teizma" čiji je religija organizacioni šablon.