Prvi snijeg....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
respo

#251 Re: Prvi snijeg....

Post by respo »

e brinite sad ce ih snijeg iznenaditi :D

mislim na radovce
sheilak

#252 Re: Prvi snijeg....

Post by sheilak »

respo wrote:e brinite sad ce ih snijeg iznenaditi :D

mislim na radovce
ma, ne. iznenadjenje je samo ako snijeg bane u decembru, januaru, evtl. februaru. mimo tih mjeseci radovci su spremni :D
Not My Idea

#253 Re: Prvi snijeg....

Post by Not My Idea »

Jel ovo tema samo za snijeg u Sarajevu? :zoka: :mrgreen:
zaon1

#254 Re: Prvi snijeg....

Post by zaon1 »

Snijeg <3 :D
miki.ba

#255 Re: Prvi snijeg....

Post by miki.ba »

Gledaj sNJEGA :lol:
*mima*

#256 Re: Prvi snijeg....

Post by *mima* »

Not My Idea wrote:Jel ovo tema samo za snijeg u Sarajevu? :zoka: :mrgreen:

opasno si pocela da uredjujes forum
Not My Idea

#257 Re: Prvi snijeg....

Post by Not My Idea »

Mima :kiss:
P308

#258 Re: Prvi snijeg....

Post by P308 »

Odvrtno je, jos onaj mokri kako ga ja zovem...daj Boze da se istopi odmah!
♥ Julianna ♥

#259 Re: Prvi snijeg....

Post by ♥ Julianna ♥ »

Image
Hajlac

#260 Re: Prvi snijeg....

Post by Hajlac »

Vec vidim jadno drvece opet svo polomljeno :(
miki.ba

#261 Re: Prvi snijeg....

Post by miki.ba »

Hajlac wrote:Vec vidim jadno drvece opet svo polomljeno :(
:-)
Ja vidim sebe kako lomim leđa cisteci snjeg i kako se mrznem na putu do posla, a ti o drvecu....
Jesi li išao gasiti požar nedavno?
O'zone
Globalni moderator

#262 Re: Prvi snijeg....

Post by O'zone »

:mrgreen:
Hajlac

#263 Re: Prvi snijeg....

Post by Hajlac »

miki.ba wrote:
Ja vidim sebe kako lomim leđa cisteci snjeg i kako se mrznem na putu do posla, a ti o drvecu....
Da, a ti?

Tebi je mozda beznacajna cinjenica da se ovaj kotlinski grad sve vise gusi u otrovnom smogu(jer se mozda vozis u svojoj kockici na cetiri tocka pa ne udises smog) ali meni su vrlo bitna pluca grada kao i priroda uopste :!:
dječak sa šibicama

#264 Re: Prvi snijeg....

Post by dječak sa šibicama »

Zacas od snjeznih krpa predje u kisu.
red evil

#265 Re: Prvi snijeg....

Post by red evil »

Pada snijeg u Bugojnu cijelo jutro, mislim zna nekad malo prestat ali uglavnom pada :D ž

Joooooj kako voooolim snijeg :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
miki.ba

#266 Re: Prvi snijeg....

Post by miki.ba »

Hajlac wrote:
miki.ba wrote:
Da, a ti?

Tebi je mozda beznacajna cinjenica da se ovaj kotlinski grad sve vise gusi u otrovnom smogu(jer se mozda vozis u svojoj kockici na cetiri tocka pa ne udises smog) ali meni su vrlo bitna pluca grada kao i priroda uopste :!:
U pravu si žalit cemo drvece što snijeg pada na njega. :(
Hajlac

#267 Re: Prvi snijeg....

Post by Hajlac »

miki.ba wrote:
Hajlac wrote:
miki.ba wrote: :-)
Da, a ti?

U pravu si žalit cemo drvece što snijeg pada na njega. :(
Koja ignorancija :-)

Da si ziv i zdrav, Klima zahvaljujuci djelovanu ljudske rase za posljednih 200 godina(od industrijske revolucije - ugalj, nafta, pretvaranje suma u livade...) ode u helac.

Posljedica toga je i ovaj fenomen koji vidjamo zadnje 2-3 godine kad drvece vise ne zna kad je jesen a kad zima pa ne otpusti lisce na vrijeme prije ovih mokrih teskih snjegova.

Da je normalna istorijska pojava 30% drveca da se doslovno rascijepi po visini sve do korijena(citaj UMRE) a 80% izgubi dobar dio glavnih grana, zagarantovano danas ne bi imali drvece na svakom koraku. To je prosta racunica jer drvo nije djetelina da svake godine novo naraste - dovoljno je nekoliko uzastopnih jeseni s onakvom destrukcijom kao zadnje dvije godine pa da se desetkuje "populacija".

Al sta's ti objasnjavat ljudima kako priroda i klima funkcionisu koji znaju samo za beton/asfalt...
Tipicna ljudska osobina - kratvovida samosvjesnost. Nek ja mogu do prodavnice/posla.
Last edited by Hajlac on 29/10/2012 12:22, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#268 Re: Prvi snijeg....

Post by Truba »

fakat sam zamijetio da lišće još nije opalo
tako je bilo u maju kad je izraslo a pao snijeg

odron
miki.ba

#269 Re: Prvi snijeg....

Post by miki.ba »

Hajlac wrote:

Da si ziv i zdrav, Klima zahvaljujuci djelovanu ljudske rase za posljednih 200 godina(od industrijske revolucije - ugalj, nafta, pretvaranje suma u livade...) ode u helac.

Posljedica toga je i ovaj fenomen koji vidjamo zadnje 2-3 godine kad drvece vise ne zna kad je jesen a kad zima pa ne otpusti lisce na vrijeme prije ovih mokrih teskih snjegova.

Da je normalna istorijska pojava 30% drveca da se doslovno rascijepi po visini sve do korijena(citaj UMRE) a 80% izgubi dobar dio glavnih grana, zagarantovano danas ne bi imali drvece na svakom koraku. To je prosta racunica jer drvo nije djetelina da svake godine novo naraste - dovoljno je nekoliko uzastopnih jeseni s onakvom destrukcijom kao zadnje dvije godine pa da se desetkuje "populacija".

Al sta's ti objasnjavat ljudima kako priroda i klima funkcionisu koji znaju samo za beton/asfalt...
Snijeg pada coece, ne lomimo mi grane...probaj izvesti neki ples da prestane padati. :-) :D
Hajlac

#270 Re: Prvi snijeg....

Post by Hajlac »

Black swan wrote:fakat sam zamijetio da lišće još nije opalo
tako je bilo u maju kad je izraslo a pao snijeg

odron
Ha naravno. Ljeto nenormalno suho i vrelo - posljedica sve biljke su hibernirale (ko gaji biljke mogao je primijetiti da su tek za onih prvih kisica i zahladjenja rasle i zivnule), drvecu opada lisce za normalnih redovnih kisa u jesen i za vjetra. To smo imali tek prosle sedmice a tako kratak period nije ni blizu dovoljan da drvece odbaci vecinu svog lisca.
P308

#271 Re: Prvi snijeg....

Post by P308 »

Ovaj se snijeg ne sali :shock:
Hajlac

#272 Re: Prvi snijeg....

Post by Hajlac »

miki.ba wrote:
Hajlac wrote:

Snijeg pada coece, ne lomimo mi grane...probaj izvesti neki ples da prestane padati. :-) :D
Aha samo ti zivi u ignoranciji o stvarima koje se desavaju kako lokalno tako globalno.

Biljne i zivotinjske vrste trenutno izumiru 1000 ( HILJADU ) puta brze od normalne brzine. Mora da je tako zbog suncevih zraka :run:

Takvi uspavani kao ti ce, kad ubrzo pocnu ogromne promjene, nazivati to visom silom i/ili predskazanjem kijametskog dana zbog nesposobnosti da razumiju uzroke i posljedice.

Hoces li iskaljivati taj sarkazam i ironiju kad nam u nekom sljedecem februaru bude -30C i vise (na Ravnoj Romaniji je vec ovog februara bilo -37C )? Kad ne bude ni plina ni struje zbog preopterecenja sistema ? Ili kad bude citav Igman gorio kao Prenj ovog ljeta :( ? Ili kad citava Ilidza i okolica bude pod vodom? Ili kad u sezoni povrca i voca cijene budu od 3-4 KM pa navise a hljeb 2KM ?
Ili kad ti litar goriva bude >3-4 KM ? Sjeti me se kad ovo dozivis kako ti tako i svi mi ostali pa reci da sam zloca da sam eto prizivao nesrecu i zlo :-) Tako je najlakse oprati se od sopstvene odgovornosti kako sa sutnju tako i za aktivno ucesce u unistavanju planete.

U zdravlje.

P.S. Kad vec glumis moralistu prozivajuci druge, ne odgovori ti meni - jesi li ti gasio pozare? Za razliku od tebe vec dvije godine uzastopno spasavao sam drvece skidajuci snijeg onda kad su pucale grane i citava stabla.
miki.ba

#273 Re: Prvi snijeg....

Post by miki.ba »

Hajlac wrote:
Aha samo ti zivi u ignoranciji o stvarima koje se desavaju kako lokalno tako globalno.

Biljne i zivotinjske vrste trenutno izumiru 1000 ( HILJADU ) puta brze od normalne brzine. Mora da je tako zbog suncanih zraka :run:

Takvi uspavani kao ti ce, kad ubrzo pocnu ogromne promjene, nazivati to visom silom i/ili predskazanjem kijametskog dana zbog nesposobnosti da razumiju uzroke i posljedice.

Hoces li iskaljivati taj sarkazam i ironiju kad nam u nekom sljedecem februaru bude -30C i vise ? Kad ne bude ni plina ni struje zbog preopterecenja sistema ? Ili kad bude citav Igman gorio? Ili kad citava Ilidza i okolica bude pod vodom? Ili kad u sezoni povrca i voca cijene budu od 3-4 KM pa navise a hljeb 2KM ?
Ili kad ti litar goriva bude >3-4 KM ? Sjeti me se kad ovo dozivis kako ti tako i svi mi ostali pa reci da sam zloca da sam eto prizivao nesrecu i zlo :-) Tako je najlakse oprati se od sopstvene odgovornosti kako sa sutnju tako i za aktivno ucesce u unistavanju planete.

U zdravlje.

P.S. Kad vec glumis moralistu prozivajuci druge, ne odgovori ti meni - jesi li ti gasio pozare? Za razliku od tebe vec dvije godine uzastopno spasavao sam drvece skidajuci snijeg onda kad su pucale grane i citava stabla.
Nisam gasio požar, jbg, al sticem dojam da si samo cekao da ti neko nešto kaže kako bi nam plasirao ove podatke.
Vjerujem da si pod utiskom nekog strašnog filma i da kajem se što sam ti išta napisao, pardon.
Probaj otvoriti temu možda imaš istomišljenika.
dust in the wind

#274 Re: Prvi snijeg....

Post by dust in the wind »

nigdje veze, od opustene teme... vi napravite prepirku... nije mjesto za to
jazzer

#275 Re: Prvi snijeg....

Post by jazzer »

P308 wrote:Ovaj se snijeg ne sali :shock:
kad' vidim kako pada odmah se sjetim februara i kontam ''ma valjda nece onoliki..''
Post Reply