Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post Reply
Shoba

#251 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

jeza u ledja wrote:Hocu da kazem, partizanski pokret nije narastao zbog neke pretjerane zelje naroda za komunizmom, vec kao pokret otpora, izmedju ostalog i kao odgovor na etnicke nacionalisticke/fasisticke paramilitarne skupine.
Zasto si zapeo za Bosnjake ko da su jedini oni zivjeli u Bosni?

Opet kazem glupo je pricati sta bi bilo kad bi bilo. Jer ako promjenite jednu stvar u proslosti promjenice se i druge stvari. (ovo zvuci ko iz sci-fi filma :-) :D ), al fakat ne mozes samo izbrisati recimo partizane i onda zamisljati kao da bi sve ostalo bilo isto. Ne bi.

Isto vazi za NDH, odnosno neku zajednicu koja bi ukljucivala sve zapadno od Drine. Ne znaci ako je NDH bila fasisticka tvorevina da bi svaka drzava na tom teritoriju bila fasisticka.
Slažem se s tobom da je partizanski pokret u sustini bio manje komunistički a više želja naroda da se otrese fašista.

Medju komunstima je bilo dosta rasprave oko teritorija Bosne nakon rata, i nakon što nisu znali kako da udovolje Srbima i Hrvatima, a i lokalnom muslimanskom stanovništvu, napravio se kompromis da se teritorij Bosne napravi republikom, znači ne iz želje da se Bosna kao neko već postojeće teritorijalno/pravno tijelo ponovi uspostavi, već iz čiste nemogućnosti da se napravi kompromis u samom vrhu nove države. Ta nemogućnost traje i dan danas s tim što su bosanski Muslimani , odnosno Bošnjaci, postali mnogo uticajniji element nego prije, odnosno jedini kohezioni faktor. Bez Bošnjaka bi se sve odmah podijelilo.
I da se ne zavaravamo, Bošnjački (vjersko-desničarski) vrh bi najradije da se otrese Srba i Hrvata i napravi Bosnu kakva ona nikad nije bila, zemlja jednog naroda i jedne religije.
jeza u ledja

#252 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

vee-jay wrote:
jeza u ledja wrote:Procitaj ti jos jednom sta sam napisao pa mi onda objasni zasto je to glupost.
Izvini, izgleda da si premlad i ne znas.

Demokratski i NDH ne idu zajedno.
Ne kontas sta sam rekao. Mislim na zajednicku drzavu u okvirima NDH ili zajedno sa Slovenijom. Radije bi u njoj zivio, pod uslovom da je demokratska drzava, nego u kmunistickoj Jugoslaviji. Naravno da ne mislim na neku ustasku tvorevinu nit bi ona mogla biti moguca kao gubitnik u ratu.
jeza u ledja

#253 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Shoba wrote:
jeza u ledja wrote:Hocu da kazem, partizanski pokret nije narastao zbog neke pretjerane zelje naroda za komunizmom, vec kao pokret otpora, izmedju ostalog i kao odgovor na etnicke nacionalisticke/fasisticke paramilitarne skupine.
Zasto si zapeo za Bosnjake ko da su jedini oni zivjeli u Bosni?

Opet kazem glupo je pricati sta bi bilo kad bi bilo. Jer ako promjenite jednu stvar u proslosti promjenice se i druge stvari. (ovo zvuci ko iz sci-fi filma :-) :D ), al fakat ne mozes samo izbrisati recimo partizane i onda zamisljati kao da bi sve ostalo bilo isto. Ne bi.

Isto vazi za NDH, odnosno neku zajednicu koja bi ukljucivala sve zapadno od Drine. Ne znaci ako je NDH bila fasisticka tvorevina da bi svaka drzava na tom teritoriju bila fasisticka.
Slažem se s tobom da je partizanski pokret u sustini bio manje komunistički a više želja naroda da se otrese fašista.

Medju komunstima je bilo dosta rasprave oko teritorija Bosne nakon rata, i nakon što nisu znali kako da udovolje Srbima i Hrvatima, a i lokalnom muslimanskom stanovništvu, napravio se kompromis da se teritorij Bosne napravi republikom, znači ne iz želje da se Bosna kao neko već postojeće teritorijalno/pravno tijelo ponovi uspostavi, već iz čiste nemogućnosti da se napravi kompromis u samom vrhu nove države. Ta nemogućnost traje i dan danas s tim što su bosanski Muslimani , odnosno Bošnjaci, postali mnogo uticajniji element nego prije, odnosno jedini kohezioni faktor. Bez Bošnjaka bi se sve odmah podijelilo.
I da se ne zavaravamo, Bošnjački (vjersko-desničarski) vrh bi najradije da se otrese Srba i Hrvata i napravi Bosnu kakva ona nikad nije bila, zemlja jednog naroda i jedne religije.
PoDApisujem.
Shoba

#254 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

Tužna stvar je da danas najveći dio populacije Bosne u stvari želi njenu podjelu, samo ne zna kako bi se to desilo. Srbi i Hrvati su već nahranjeni sa teritorijom, samo Bošnjaci nisu. Premalo teritorije, previše želja. Neko nekom mora oteti zemlju, da ga yebeš...
Dobra strana socijalizma je bila što je nacionalizam bio donji, pa je lako bilo voditi državu kada su svi definitivno ravnopravni, kada nije važno ko je Srbin a ko je Bošnjak ili Hrvat.
Ravnopravnost je nemoguće dobiti sa nacionalističkim liderima, čak iako je ona zagarantovana Dejtonom.
osa

#255 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

Shoba wrote:Tužna stvar je da danas najveći dio populacije Bosne u stvari želi njenu podjelu, samo ne zna kako bi se to desilo. Srbi i Hrvati su već nahranjeni sa teritorijom, samo Bošnjaci nisu. Premalo teritorije, previše želja. Neko nekom mora oteti zemlju, da ga yebeš...
Dobra strana socijalizma je bila što je nacionalizam bio donji, pa je lako bilo voditi državu kada su svi definitivno ravnopravni, kada nije važno ko je Srbin a ko je Bošnjak ili Hrvat.
Ravnopravnost je nemoguće dobiti sa nacionalističkim liderima, čak iako je ona zagarantovana Dejtonom.
znači svaka višenacionalna zemlja bi trebala biti socijalistička, da bi svi bili ravnopravni.
BaileyS

#256 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by BaileyS »

Da ne bi II svjetskog rata a kasnije ZAVNOBiH-a ne bi bilo ni Bosne.

Sporazum Cvetkovic -Macek je napravljen 1939 i predvidjao je podjelu nase zemlje. Inace, nisam pristalica jugoslovenske ideje i mislim da je 1918 i stvaranje Kraljevine SHS dogadjaj koji je u crno zavio narode Balkana ali posto je ta tvorevina vec bila faktum onda je ono sto se desilo u ZAVNOBiH-u i kasnije AVNOJ-u svakako bio spas za Bosnu i Hercegovinu.
MA DAJ...

#257 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by MA DAJ... »

Jazz_Junkie wrote:
paratrooper wrote:
a sta je yugoslavija nego srbija crvena beretko ?
Hajd odfuraj majke ti.
A gdje to grijesi sa ovom svojom konstataciom?Gdje???
MA DAJ...

#258 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by MA DAJ... »

Vodenjak wrote:
saibaba wrote:Jedini narod koji je u jugoslaviji doživio aposlutnu afirmaciju su srbi, tako da to što oni žale razumijem... ali mi ostali .... :?
Srbi su prije uspostavljanja AVNOJ-evske Jugoslavije imali kraljevinu Jugoslaviju poznatu po tome sto su u njoj bili jako ugrozeni i iako izrazito demokratski nastrojeni, bili su srozavani od strane svih ostalih koji su u toj zajednici zivjeli...

Muslimani kao narod su ulaskom u Jugoslaviju izgubili jako puno od svog nacionalnog bica. Ali, njihova kultura i tradicija su i u toj i takvoj tvorevini bile nadaleko cijenjene. Njihovi su politicari smatrani najvecim demokratama toga doba. U toj demokratskoj borbi za prava svog ali i ostalih naroda, istakli su se u cijelom svijetu i u istom uzivali ugled kakav je malo ko imao.

Dok su muslimani izgubili stvaranjem one tamo neke SHS-tvorevine, pretece Jugoslavije, Srbima je taj savez bio jedini spas jer su prije toga bili obicni anonimusi sa nedefinisanim granicama ono malo zemlje sto su imali, sa nerazvijenom kulturom i tradicijom. Kako nacionalnom i vjerskom, tako i politickom tradicijom. Te sa nikakvom istorijski validnom drzavovornoscu.

Zahvaljujuci dobroti Slovenaca i Hrvata i merhametu muslimana, ponudjeno im je stvaranje zajednice koja je za svoj cilj imala samo zaustavljanje daljnje propasti Srba kao naroda i pokusaja afirmacije istog. Ovi prvonavedeni su se odrekli dijela svog stabilnog i jakog suvereniteta s namjerom da ostvare pomenuti cilj.

Eto...
Toliko o ostvarivanju potpune afirmacije Srba i, pretpostavljam, totalnom srozavanju prava svih ostalih u SFRJ! :|

Ovo se ti zajebavas sa ovim postom ili mislis ozbiljno sa ovim nekima svojim razmisljanjima!?
Shoba

#259 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

BaileyS wrote:Da ne bi II svjetskog rata a kasnije ZAVNOBiH-a ne bi bilo ni Bosne.

Sporazum Cvetkovic -Macek je napravljen 1939 i predvidjao je podjelu nase zemlje. Inace, nisam pristalica jugoslovenske ideje i mislim da je 1918 i stvaranje Kraljevine SHS dogadjaj koji je u crno zavio narode Balkana ali posto je ta tvorevina vec bila faktum onda je ono sto se desilo u ZAVNOBiH-u i kasnije AVNOJ-u svakako bio spas za Bosnu i Hercegovinu.
Naravno da je bio. Problem nije šta je bilo nekad, problem je šta je sad i kako to prevazići. Nama treba novi ZAVNOBIH a ne Dejton, u tome i jeste kvaka. Ali mnogi (većina) tako ne razmišljaju. Stvarnih pro/Bosanskih opcija je sve manje i manje što se više udaljavamo od Jugoslavije i osjećaja tolerancije , sve smo dalje i od Bosne. Za 50 godina iščenzuće svaka iole normalna emocija i svi će se opet zatvoriti u "svoje".

Postoji samo jedna opcija a to je da se i dalje na silu zadržava RS i HZHB u Bosni dok oni ne shvate da nema izlaza iz BiH. MZ je to postigla ali to treba održavati, jer se politika s vremenom mijenja. Nama na ruku ide strah od Islama i od samostalne muslimanske države u Evropi, jer da nije toga, sve bi uglavnom davno bilo gotovo, kao s Baskima, Ircima, i sl....
Shoba

#260 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Shoba »

osa wrote:
Shoba wrote:Tužna stvar je da danas najveći dio populacije Bosne u stvari želi njenu podjelu, samo ne zna kako bi se to desilo. Srbi i Hrvati su već nahranjeni sa teritorijom, samo Bošnjaci nisu. Premalo teritorije, previše želja. Neko nekom mora oteti zemlju, da ga yebeš...
znači svaka višenacionalna zemlja bi trebala biti socijalistička, da bi svi bili ravnopravni.
ili da te ostave na miru na silu, ko Belgijance ili Švicarce....
seln

#261 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by seln »

jeza u ledja wrote:
vee-jay wrote:
jeza u ledja wrote:Procitaj ti jos jednom sta sam napisao pa mi onda objasni zasto je to glupost.

Ne kontas sta sam rekao. Mislim na zajednicku drzavu u okvirima NDH ili zajedno sa Slovenijom. Radije bi u njoj zivio, pod uslovom da je demokratska drzava, nego u kmunistickoj Jugoslaviji. Naravno da ne mislim na neku ustasku tvorevinu nit bi ona mogla biti moguca kao gubitnik u ratu.
Niko sa mrvicom obraza ne bi zelio zivjeti u drzavi koja je pocinila tolike zlocine. Hrvatska je dobila moralno pravo za dalju egzistenciju tek masovnim ucescem Hrvata u NOB-u. Kao takva je usla u novostvorenu drzavu. Sad, da su se cinjenice 45 godina kasnije toliko promijenile...sta se tu moze. Ali manimo se gluposti o "demokratskoj" NDH.
Vodenjak

#262 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

MA DAJ... wrote:
Vodenjak wrote:
saibaba wrote:Jedini narod koji je u jugoslaviji doživio aposlutnu afirmaciju su srbi, tako da to što oni žale razumijem... ali mi ostali .... :?
Srbi su prije uspostavljanja AVNOJ-evske Jugoslavije imali kraljevinu Jugoslaviju poznatu po tome sto su u njoj bili jako ugrozeni i iako izrazito demokratski nastrojeni, bili su srozavani od strane svih ostalih koji su u toj zajednici zivjeli...

Muslimani kao narod su ulaskom u Jugoslaviju izgubili jako puno od svog nacionalnog bica. Ali, njihova kultura i tradicija su i u toj i takvoj tvorevini bile nadaleko cijenjene. Njihovi su politicari smatrani najvecim demokratama toga doba. U toj demokratskoj borbi za prava svog ali i ostalih naroda, istakli su se u cijelom svijetu i u istom uzivali ugled kakav je malo ko imao.

Dok su muslimani izgubili stvaranjem one tamo neke SHS-tvorevine, pretece Jugoslavije, Srbima je taj savez bio jedini spas jer su prije toga bili obicni anonimusi sa nedefinisanim granicama ono malo zemlje sto su imali, sa nerazvijenom kulturom i tradicijom. Kako nacionalnom i vjerskom, tako i politickom tradicijom. Te sa nikakvom istorijski validnom drzavovornoscu.

Zahvaljujuci dobroti Slovenaca i Hrvata i merhametu muslimana, ponudjeno im je stvaranje zajednice koja je za svoj cilj imala samo zaustavljanje daljnje propasti Srba kao naroda i pokusaja afirmacije istog. Ovi prvonavedeni su se odrekli dijela svog stabilnog i jakog suvereniteta s namjerom da ostvare pomenuti cilj.

Eto...
Toliko o ostvarivanju potpune afirmacije Srba i, pretpostavljam, totalnom srozavanju prava svih ostalih u SFRJ! :|

Ovo se ti zajebavas sa ovim postom ili mislis ozbiljno sa ovim nekima svojim razmisljanjima!?
Sta ti mislis? :wink:
Vodenjak

#263 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
vee-jay wrote:

Jeza, provalio si se i objasnjavajuci sad svoje rijeci licis na Shaju sa Havazove televizije... :zzzz:
saibaba

#264 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by saibaba »

Ma jebi ga u tim savezima nekako uvijek ispadnemo donji.. Po meni najveći prosparitet je donijela okupacija austrougarske ali i tu ima loših strana.. Najbolje bi bilo biti nezavisna normalna država ako je to moguće...
Liberalism

#265 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Liberalism »

Po meni problem je sto se misli da je u periodu 1945-1991 zapad imao razvijene demokratske procedure ko 2008. godine i onda se takvo stanje demokratije (npr Njemacke iz 2008. godine) poredi sa stanjem u Jugoslaviji u 1962. godini.

Samo da se zna da je bajna Svajcarska dala zenama pravo glasa 1971. godine..... Crncima nekoliko godina ranije... Znaci po pitanju politickih (ljudskih) prava koja su u SFRJ bila ogranicena (mogao si izaci i glasati za listu politicke stranke ali nisi mogao birati izmedju politickih stranaka) cak je samo djelimicno krsenje politickih prava (uvijek svaki jugosloven mogao je glasati protiv liste koju je sacinilo SKJ) dok je u istom periodu zakonom bilo zabranjeno zenama i crncima da imaju politicka prava.

Naravno ostaje tu i problem ekonomskih sloboda i prava koja su bila reducirana u skladu sa strategijom. Kao sto vidimo danas kada imamo ekonomske slobode nemamo ekonomska prava. U bivšoj socijalistickoj BiH milion ljudi nije imalo ekonomske slobode (ili ih je imalo u ogranicenom smislu) ali su ostvarivali svolja ljudska ekonomska prava. Danas milion bosanaca ima ekonomske slobode ali nema prava (mozes ti raditi sta god hoces ali posla nema). Uglavnom sve je to komplikovano.
Vodenjak

#266 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

Liberalism wrote:Po meni problem je sto se misli da je u periodu 1945-1991 zapad imao razvijene demokratske procedure ko 2008. godine i onda se takvo stanje demokratije (npr Njemacke iz 2008. godine) poredi sa stanjem u Jugoslaviji u 1962. godini.

Samo da se zna da je bajna Svajcarska dala zenama pravo glasa 1971. godine..... Crncima nekoliko godina ranije... Znaci po pitanju politickih (ljudskih) prava koja su u SFRJ bila ogranicena (mogao si izaci i glasati za listu politicke stranke ali nisi mogao birati izmedju politickih stranaka) cak je samo djelimicno krsenje politickih prava (uvijek svaki jugosloven mogao je glasati protiv liste koju je sacinilo SKJ) dok je u istom periodu zakonom bilo zabranjeno zenama i crncima da imaju politicka prava.

Naravno ostaje tu i problem ekonomskih sloboda i prava koja su bila reducirana u skladu sa strategijom. Kao sto vidimo danas kada imamo ekonomske slobode nemamo ekonomska prava. U bivšoj socijalistickoj BiH milion ljudi nije imalo ekonomske slobode (ili ih je imalo u ogranicenom smislu) ali su ostvarivali svolja ljudska ekonomska prava. Danas milion bosanaca ima ekonomske slobode ali nema prava (mozes ti raditi sta god hoces ali posla nema). Uglavnom sve je to komplikovano.
Da, komplikovano je ali je zato tvoj post jasan ko dan!
Bravo! :thumbup:
jeza u ledja

#267 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote: Jeza, provalio si se i objasnjavajuci sad svoje rijeci licis na Shaju sa Havazove televizije... :zzzz:
Ovo treba da bude smijesno ili sta? Ako ne mozes ili ne zelis da shvatis sta se govori onda sjedi i citaj ili preskoci.

@ seln, jos jednom, ne radi se o fasistickoj Hrvatskoj. Da li isto tako niko s mrvicom obraza nije trebao zivjeti u Njemackoj, Italiji ili Spaniji? Isto cak vazi i za Rumuniju, Bugarsku, Madjarsku. I sama Jugoslavija je cinila zlocine, odnosno onaj njen dio koji je podrzavao kralja te Jugoslavije. Je li to za vas znaci da izmjenjena Jugoslavija (SFRJ u odnosu na SHS) ne bi trebala da postoji zato sto ona prvobitna nije valjala?
Razmisljate jednodimenzionalno, a na neke fraze reagujete refleksima.
Ja ostajem pri svome - ja bih radije da sam zivio u zajednickoj drzavi koja NE ukljucuje nista s one strane Drine i koja je bila ne-komunisticka nego da sam zivio u SFRJ. Nazovite vi to 'demokratizovana NDH' ili (originalna) Kraljevina Slovenaca, Hrvata i Srba ili kako god. Ja sam uvjeren 100% da bi u toj demokratskoj i prozapadnoj drzavi svaki pojedinac i svaki narod i svaka regija, ukljucujuci i Bosnjake i Bosnu prosperirala visestruko vise nego u SFRJ, bilo tokom hladnog rata, a pogotovo danas, na svakom planu. Cak sta vise, uvjeren sam da bi u takvoj drzavi jedna Bosna recimo 1992e lakse mogla doci do nezavisnosti nego danas, u slucaju da to njeni stanovnici zele.

Problem je u tome sto vi (matori :D ) zaljubljenici u Jugoslaviju gledate na BiH ko na zadnje govno, na drzavu/regiju nesposobnu da bude samostalna, na Frankestajna. To vidim po tome sto mislite da je jedini razlog njenog postojanja neka vrsta tampon zone izmedju 'naroda i narodnosti', u stvari izmedju Srba i Hrvata, a Bosnjake kao cuvare te tampon zone. Za vas, ako se narusi taj balans - BiH ne bi imala razlog da postoji. Onda ispade Bosna jedino postoji radi drugih, a ne radi nas samih. Ja vala ne razmisljam tako pesimisticki, ako je oko nas hiljadu budala necu da i mene prave budalom.
mostarac

#268 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by mostarac »

Samo sam htio da kazem

DOMOVINO
SRETAN TI
RODJENDAN

Image
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#269 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Admir_1984 »

mostarac wrote:Samo sam htio da kazem

DOMOVINO
SRETAN TI
RODJENDAN

Image

:thumbup:

Uvijek u SRCU
bos

#270 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by bos »

Jao, jao...odkad Admire? Koliko dugo si zivio u tom rahatluku?
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#271 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Admir_1984 »

bos wrote:Jao, jao...odkad Admire? Koliko dugo si zivio u tom rahatluku?
7 godina, a moji roditelji preko 35 godina.
mimja

#272 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by mimja »

Jadan je onaj ko te nije volio .
Sretan Rodjendan.
Bilo je lijepo zivjeti onih 28 godina u tebi.
Hvala ti za lijep djetinstvo i za sve one trenutke provedene u tebi.
Opet ce te vi u neku YU samo sto neznate oni su se spjili a sad ce i vas

Jos jednom Hvala mojoj bivsj drzavii sretan rodjendan.

DOMOVINO
SRETAN TI
RODJENDAN

Image[/quote]
Last edited by mimja on 29/11/2008 04:01, edited 1 time in total.
bos

#273 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by bos »

Tu si me dokrajcio, evo od sad je i u mom srcu zauvijek. :D
Vodenjak

#274 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

mostarac wrote:Samo sam htio da kazem

DOMOVINO
SRETAN TI
RODJENDAN

Image
E neka si im rekao @mostarac! :)
Samo javi ako se budu puntali! :D :wink:
BaileyS

#275 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by BaileyS »

Shoba wrote:
BaileyS wrote:Da ne bi II svjetskog rata a kasnije ZAVNOBiH-a ne bi bilo ni Bosne.

Naravno da je bio. Problem nije šta je bilo nekad, problem je šta je sad i kako to prevazići. Nama treba novi ZAVNOBIH a ne Dejton, u tome i jeste kvaka. Ali mnogi (većina) tako ne razmišljaju. Stvarnih pro/Bosanskih opcija je sve manje i manje što se više udaljavamo od Jugoslavije i osjećaja tolerancije , sve smo dalje i od Bosne. Za 50 godina iščenzuće svaka iole normalna emocija i svi će se opet zatvoriti u "svoje".

Postoji samo jedna opcija a to je da se i dalje na silu zadržava RS i HZHB u Bosni dok oni ne shvate da nema izlaza iz BiH. MZ je to postigla ali to treba održavati, jer se politika s vremenom mijenja. Nama na ruku ide strah od Islama i od samostalne muslimanske države u Evropi, jer da nije toga, sve bi uglavnom davno bilo gotovo, kao s Baskima, Ircima, i sl....
Postoje rjesenja i ja jedino u takva rjesenja vjerujem. Neki novi ZAVNOBiH je nerealna opcija, jer ne vjerujem u iznenadnu ljubav naroda koji su se do prije deset godina bjesomucno klali. Vjerujem u BiH kao zemlju interesa, nesto u stilu - tu smo zajedno jer nemamo druge opcije a ne zato sto se volimo, zajedno smo jer je svako drugo rjesenje puno komplikovanije i vodi u haos -.

Na zalost u takvoj situaciji mi nemamo uticaja na razvoj dogadjaja, sve je do medjunarodne zajednice i njenje volje da to provede u djelo. Da je moguce, najbolji primjer je Kipar koji je podijeljen decenijama. Pred sam ulazak Kipra u EU bilo je pokusaja da se zemlja ujedini, UN i Kofi Anan su napravili plan koji je isao na referendum. Turski dio Kipra je glasao za plan i ujedinjenje dok je grcki odbio zbog svojih maksimalistickih ciljeva. Nisu Turci glasali za ujedinjenje iz ljubavi prema Grcima i zajednickoj drzavi vec iz razloga sto je njihov dio izolovan od strane zapada i nema nikakvu perspektivu. Na zalost Grci nisu iskoristili istorijsku sansu vec su izabrali sve ili nista. Jedino ovakva strategija EU-a bi dovela do rezultata u BiH.

Sto se tice straha od muslimanske drzave u Evropi, ne vjerujem u tu teoriju od kako Kosovo dobi nezavisnost.
Post Reply