Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#251 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Otvorite vi temu, a ja cu predloziti i malo detaljnije obrazlotiti nekoliko tura
- poznanik
#252 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Možda bi GRAS ili CTS ponudio neku jeftinu cijenu u najmu njihovih minibuseva i za dalje ture, treba pitati...Admir_1984 wrote:Predlozit cu ja par tura pa koja vam se najvishe svidi idemo, a najveci problem je prevoz/auto...Recimo ovo do Stanara se moze i sa gradskim prevozom, al ako hocete na Visocicu, Bjelasnicu (opservatorij, lukomir, umoljane), Treskavicu...onda nam trebaju auta
- Admir_1984
#253 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Koliko ja imam iskustva tesko, jer valja vozacu citav dan ostati u kombiju/busu. Kad smo mi isli npr na Cvrsnicu kombi dosao 25km po osobi, a u kombiju 7-8 ljudi. Znaci on sigurno za tu turu sebi uzme oko 150KM, a ostalo mislim ide za vodicku taksu. Kad nas je vozio jedan gore u Sinanovice 80KM mislim da je bio kombi.poznanik wrote:Možda bi GRAS ili CTS ponudio neku jeftinu cijenu u najmu njihovih minibuseva i za dalje ture, treba pitati...Admir_1984 wrote:Predlozit cu ja par tura pa koja vam se najvishe svidi idemo, a najveci problem je prevoz/auto...Recimo ovo do Stanara se moze i sa gradskim prevozom, al ako hocete na Visocicu, Bjelasnicu (opservatorij, lukomir, umoljane), Treskavicu...onda nam trebaju auta
Ja ne bi da ako odemo to bude dalje od Bjelasnice/Igmana/Visocice
- Admir_1984
#254 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Evo vam detaljnije par tura
Igman
Hrasnica-PD Hrasnicki Stan
Hrasnicki Stan se nalazi na 1315m nadmorske visine. Put do doma pocinje usponom iz Hrasnice markiranom stazom, sve se ide kroz cistu shumu i otprilike 3 sata treba, mozda malo vishe ako se budu pravile duze pauze. Staza je onako osrednje teska, najtezi je prvi dio do prve ceste, malo je vishe strmo. Tu obicno raja dobro zariba, jer je odma na pocetku. Vidika nekih nema, samo sa jednog mjesta se vidi Sarajevsko Polje, onaj dio ispod Gavric Brda. Vode usput nema, ima u domu. U domu se moze rucat, pit, sta god hoces
Od doma do Velikog Polja je sat vremena, a do Malog neshto malo vishe, oko 40min do ratne Dzamije, oko 50 do Mrazista....Znaci ocekuje vas cisti hod samo kroz shumu i zdravo okrepljenje u domu. Ovde ne bi bilo problema sa prevozom, ima cesto linija Ilidza-Hrasnica, a pocetak staze od stanice je udaljen nekih 5-10min
Bjelasnica
Pazaric-PD Stanari
Stanari su na 1585m, a put koji vodi od Ljubovcica je slican ovome kao i za Hr Stan, prelijepa shuma i samo shuma. Put do Stanara iz Ljubovcica je dug nekih 3 sata srednjeg hoda, sve je uzbrdo, al nigdje bash da je strmo. Postoji Varijanta da odemo do Birdzinih Koliba, pa odatle baciti pogled okolo, na Bjelasnicu i dole Pazaric. Mislim da nema smisla da idemo odma na Hranisavu (preko 1950m), mislim da bi bilo proklinjanja dana kad se krenulo
Ako bi isli ovom varijantom onda bi nam trebalo oko 3 sata do Birdze i nekih sat onda do Stanara, a od Stanara maximalno sporim hodom se do Ljubovcica moze doci za 2,5 sata. Ako odma odemo na Stanare postoji mogucnost da se dalje prosheta do Lokvanjskog jezera ili do PD Sitnik, do Lokvanjskog bi se igrali kompasa i trazili put jer ni ja nikada nisam bio, a mislim da bi nasli. Kazu treba od Stanara do Jezera sat ipo, a do Sitnika oko sat vremena. Prevoz do Ljubovcica bi najbolji bio privatnim autima, od dzamije u Pazaricu 3km ima, sve asfalt. Gradski odma staje blizo dzamije, al bi onda morali iskombinovati da stignemo na kombi koji vozi iz Hadzica do Ljubovcica, mislim da ga ima samo ujutro oko 7-8 i jednom predvece 6-7 sati (vikendom).
Veliko Polje-Opservatorij 2067m
Josipovom stazom bi nam trebalo nekih 3-3,5 sata do vrha, staza je prije bila prava planinarska i za uzivanja, a sada su je dosta ostetili kradljivci drvima, sad na nekim djelovima vishe lici na neki seoski put. Do vrha nema nigdje vode, a nisam siguran kakva je situacija u samoj opservatoriji, dal imaju vode i jel se moze nasuti. Znaci trebalo bi ponijeti malo vishe vode. Spustiti se mozemo spust stazom do Babinog dola, al onda je problem vratiti se do doma policije gdje bi ostavili auta. Alternative sa gradskim prevozom nemamo, jedino ova linija za Sinanovice, al ajd ti njima vjeruj. Sa vrha se pruzaju vidici na pola Bosne
Umoljani-Studeni Potok-Dugo Polje- (Lukomir)
Ovo je interesantna i nije neshto teska tura, prolazi se kroz shumu, krs, travu, "litice"...Vidjecete studeni potok u svoj svojoj ljepoti, obronke iznad kanjona Rakitnice, azdahu i jos puno prirode. Ako odlucite i Lukomir onda bi se dosta vremena provelo u tabananju. Isto vazi za prevoz kao i gorepomenuta tura
Visocica
Sinanovici-Drstva 1808m i Vito 1960m
Ovo mi je nekako najraznovrsnija tura, ima brda, dolina, grebena, shume, krsha i beskrajnih pogleda sa vrhova. Ovo bi se mogli u jednom smjeru ispenjati za nekih 3-4 sata, a vjerujte vrijedi svake minute napora. Prvo bi isli na Drstva, pa onda grebenom na Vito. Pogledi su dobri na Lukomir, Bjelasnicu, Prenj, Treskavicu....
Sinanovici-vrh Crveni Kuk 1733m
Ovo je mozda i najlaksa tura, a pogledi sa CK su fantasticni na Treskavicu, juznu Visocicu, Bjelasnicu, a posebno na vrh Puzim koji se nalazi u neposrednoj blizini. Staza vodi kroz travnatu povrshinu, pa kroz shumu i onda krece uspon na vrh, koji nije neshto tezak i naporan. Posto bi nam sigurno ostalo malo vishe vremena mogli bi i proshetati do Stecaka ili proizvoljno penjati neke brezuljke, il jednostavno spavati na vrhu
Prevoz do Sinanovica je moguc grasom, al ako bi otisli popit kafu samo
Subotom ide u 7:30, a vraca se u 10, a nedjeljom ide u 16:00, a vraca se u 18:30
Znaci ovde ostaje samo privatni prevoz, do Sinanovica je sve asfalt i sad stvarno ne znam koliko ima km, maksimalno pola sata voznje od Marshala
Et to je to od mene
p.s Obavezna oprema: Gojzerice ili slicne cipele, presvlak, voda, hrana, stapovi (mogu i skijaski), kacket/kapa, naocale, trenerka ili neshto slicno, uglavnom da nije shorc ili farmerke
p.s.s. najvaznija oprema: volja
Igman
Hrasnica-PD Hrasnicki Stan
Hrasnicki Stan se nalazi na 1315m nadmorske visine. Put do doma pocinje usponom iz Hrasnice markiranom stazom, sve se ide kroz cistu shumu i otprilike 3 sata treba, mozda malo vishe ako se budu pravile duze pauze. Staza je onako osrednje teska, najtezi je prvi dio do prve ceste, malo je vishe strmo. Tu obicno raja dobro zariba, jer je odma na pocetku. Vidika nekih nema, samo sa jednog mjesta se vidi Sarajevsko Polje, onaj dio ispod Gavric Brda. Vode usput nema, ima u domu. U domu se moze rucat, pit, sta god hoces
Bjelasnica
Pazaric-PD Stanari
Stanari su na 1585m, a put koji vodi od Ljubovcica je slican ovome kao i za Hr Stan, prelijepa shuma i samo shuma. Put do Stanara iz Ljubovcica je dug nekih 3 sata srednjeg hoda, sve je uzbrdo, al nigdje bash da je strmo. Postoji Varijanta da odemo do Birdzinih Koliba, pa odatle baciti pogled okolo, na Bjelasnicu i dole Pazaric. Mislim da nema smisla da idemo odma na Hranisavu (preko 1950m), mislim da bi bilo proklinjanja dana kad se krenulo
Veliko Polje-Opservatorij 2067m
Josipovom stazom bi nam trebalo nekih 3-3,5 sata do vrha, staza je prije bila prava planinarska i za uzivanja, a sada su je dosta ostetili kradljivci drvima, sad na nekim djelovima vishe lici na neki seoski put. Do vrha nema nigdje vode, a nisam siguran kakva je situacija u samoj opservatoriji, dal imaju vode i jel se moze nasuti. Znaci trebalo bi ponijeti malo vishe vode. Spustiti se mozemo spust stazom do Babinog dola, al onda je problem vratiti se do doma policije gdje bi ostavili auta. Alternative sa gradskim prevozom nemamo, jedino ova linija za Sinanovice, al ajd ti njima vjeruj. Sa vrha se pruzaju vidici na pola Bosne
Umoljani-Studeni Potok-Dugo Polje- (Lukomir)
Ovo je interesantna i nije neshto teska tura, prolazi se kroz shumu, krs, travu, "litice"...Vidjecete studeni potok u svoj svojoj ljepoti, obronke iznad kanjona Rakitnice, azdahu i jos puno prirode. Ako odlucite i Lukomir onda bi se dosta vremena provelo u tabananju. Isto vazi za prevoz kao i gorepomenuta tura
Visocica
Sinanovici-Drstva 1808m i Vito 1960m
Ovo mi je nekako najraznovrsnija tura, ima brda, dolina, grebena, shume, krsha i beskrajnih pogleda sa vrhova. Ovo bi se mogli u jednom smjeru ispenjati za nekih 3-4 sata, a vjerujte vrijedi svake minute napora. Prvo bi isli na Drstva, pa onda grebenom na Vito. Pogledi su dobri na Lukomir, Bjelasnicu, Prenj, Treskavicu....
Sinanovici-vrh Crveni Kuk 1733m
Ovo je mozda i najlaksa tura, a pogledi sa CK su fantasticni na Treskavicu, juznu Visocicu, Bjelasnicu, a posebno na vrh Puzim koji se nalazi u neposrednoj blizini. Staza vodi kroz travnatu povrshinu, pa kroz shumu i onda krece uspon na vrh, koji nije neshto tezak i naporan. Posto bi nam sigurno ostalo malo vishe vremena mogli bi i proshetati do Stecaka ili proizvoljno penjati neke brezuljke, il jednostavno spavati na vrhu
Prevoz do Sinanovica je moguc grasom, al ako bi otisli popit kafu samo
Et to je to od mene
p.s Obavezna oprema: Gojzerice ili slicne cipele, presvlak, voda, hrana, stapovi (mogu i skijaski), kacket/kapa, naocale, trenerka ili neshto slicno, uglavnom da nije shorc ili farmerke
p.s.s. najvaznija oprema: volja
- valter.ba
#255 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Joj jesi nam ga zadao
. Ture su sve bolja od bolje i stvarno ne znam sta bi izabrao za prvu avanturu. Nekako si mi najljepse opisao ove ture iz Sinanovica ali fakat me ubija pomisao na 3-4 sata hoda u jednom pravcu, nisam siguran mogu li
. Pretpostavljam da je za povratak potrebno manje vremena 2-2.5 sata. Nemam sta reci ja sam za pa sta bude jer previse dobro mi zvuci
. Cekamo ostale da se izjasne!
P.S.
Zaboravio si u opremi spomenuti kremu za suncanje
P.S.
Zaboravio si u opremi spomenuti kremu za suncanje
-
BIONA
#256 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ti si se bas potrudio
a mogu misliti kako ce izgledati sad kada pojedinacno pocnemo nabrajati gdje se kome ide 
- perfect_guy
#257 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
sa aspekta gradskog prevoza svakako su prve dvije najpogodnije. Ali ja bih odabrao jednu od sinanovićkih tura
- valter.ba
#258 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Probacemo se nekako snaci za taj prevoz. Evo posto izgleda da su i Biona i Admir "single" i bez auta mogu sa nama.
U autu nema konduktera
ali ako insistiraju da se uchepe za gorivo vozac se nece buniti
. Bitno mi samo da nema makadama jer nece lomi auto po makadam
. Hajmo dalje, ko ima auto? Sta ste se usutili nece vam niko pojesti auto
.
U autu nema konduktera
-
BIONA
#259 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
naravno da bih dala lovu za gorivu, ne voLJem ja da se 'grebem' 
- Admir_1984
#260 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Mozda cu i ja biti sa autom, al ne mogu garantovat prije srijede. Svi osim vozaca se tale za gorivo, tako je najpostenijevalter.ba wrote:Probacemo se nekako snaci za taj prevoz. Evo posto izgleda da su i Biona i Admir "single" i bez auta mogu sa nama.
U autu nema kondukteraali ako insistiraju da se uchepe za gorivo vozac se nece buniti
.
Najbolje bi bilo da nas bude min 3-4, a max 7-8. Sve iznad je opterecenje za zivce
-
muniza
#261 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Verdro dragi planinari 
Samo da prijavim jednu opciju, vidim da Tresku isključujete zbog prijevoza a vjerovatno ne znate da je ustvari odlično uvezana sa Ilidžom. Subotom u 7 ujutru imate bus sa Ilidže do sela Turovi a odatle samo 2,5-3 sata hoda do prvih jezera i vrhova. Tura je odlična i po meni vrlo lagana, kome je malo do jezera može produžiti na neki od vrhova dok se ostali izležavaju ili pak kupaju, definitivno za svakog po nešto. Bus se vraća u 18 i 25 iz Turova do Ilidže...
Rado bih se pridružio ali ja u planinu idem da pobjegnem od ljudi pa se baš ne uklapam u koncept
Svakako sretno!!!
Samo da prijavim jednu opciju, vidim da Tresku isključujete zbog prijevoza a vjerovatno ne znate da je ustvari odlično uvezana sa Ilidžom. Subotom u 7 ujutru imate bus sa Ilidže do sela Turovi a odatle samo 2,5-3 sata hoda do prvih jezera i vrhova. Tura je odlična i po meni vrlo lagana, kome je malo do jezera može produžiti na neki od vrhova dok se ostali izležavaju ili pak kupaju, definitivno za svakog po nešto. Bus se vraća u 18 i 25 iz Turova do Ilidže...
Rado bih se pridružio ali ja u planinu idem da pobjegnem od ljudi pa se baš ne uklapam u koncept
Svakako sretno!!!
- Admir_1984
#262 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Tresku nisam spomenuo zbog loshe percepcije od strane ljudi, tj zbog mina. Jeste da je sve markirano, al opet raja se bojimuniza wrote:Verdro dragi planinari
Svakako sretno!!!
-
muniza
#263 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
JesiAdmir_1984 wrote:Ma obisao sam ja gore sve, al mi je nekako bezveze planinarenje po makadamu, asfaltu, gdje auta prolaze...to meni stvarno nije uzitak
Volim vishe shumu, shumske puteve, kamenjare, travu, velike proplanke, pogled sa visine i slicno...a tek kad se dodje na neki vrh, pa onda sjednes gledas i jedes, ajme![]()
Predlozit cu ja par tura pa koja vam se najvishe svidi idemo, a najveci problem je prevoz/auto. Ja nisam siguran dal ce trebat starom, al ak nece onda imamo jedno (nije sigurno), pa bi dobro bilo da napishete ko ima prevoz da odma znamo na cemu smo, pa samim tim je lakse planirati izlete. Recimo ovo do Stanara se moze i sa gradskim prevozom, al ako hocete na Visocicu, Bjelasnicu (opservatorij, lukomir, umoljane), Treskavicu...onda nam trebaju auta
A markacija je ko što kažeš odlična tako da ne bi što se mina tiče trebalo biti nikakvih problema. Ako se ljudi boje ostat će uskraćeni one ljepote koja je fakat nadohvat ruke...
-
BIONA
#264 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
bez obzira, ne bih se nesto petljala sa minama 
- valter.ba
#265 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Evo sada cu reci i zeni da se i ona mora utaliti za gorivo jer ja vozimAdmir_1984 wrote:Mozda cu i ja biti sa autom, al ne mogu garantovat prije srijede.valter.ba wrote:Probacemo se nekako snaci za taj prevoz. Evo posto izgleda da su i Biona i Admir "single" i bez auta mogu sa nama.
U autu nema kondukteraali ako insistiraju da se uchepe za gorivo vozac se nece buniti
.
Najbolje bi bilo da nas bude min 3-4, a max 7-8. Sve iznad je opterecenje za zivceSvi osim vozaca se tale za gorivo, tako je najpostenije
Biona nema mina na markiranim stazama a pretpostavljam da Admir zna gdje i kako.
Muniza mogao si vala i ti napraviti presedan pa sa rajom
- Admir_1984
#266 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Vezano za Turove, gras vozi samo subotom (i radnim danima), znaci nema nedjeljom
Vidjecemo hoce li se ko jos javiti i kakvi budemo sa prevozom, meni je stvarno sasvim svejedno gdje odemo, sve ima neke svoje cari
Isto mi je svejedno jel subota il nedjelja, al bi to sto prije trebali odluciti. Subota je bolja jer se u nedjelju mozes odmorit, a nedjelja je bolja zbog raje koja radi subotom
Vidjecemo hoce li se ko jos javiti i kakvi budemo sa prevozom, meni je stvarno sasvim svejedno gdje odemo, sve ima neke svoje cari
Isto mi je svejedno jel subota il nedjelja, al bi to sto prije trebali odluciti. Subota je bolja jer se u nedjelju mozes odmorit, a nedjelja je bolja zbog raje koja radi subotom
- valter.ba
#267 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
I ja za subotu iz gore navedenog razloga odmora!
-
BIONA
#268 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
I meni odgovara subota, jos da skontamo gdje cemo 
- Admir_1984
#269 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Znaci definitivno idemo u subotu
1. Ja
2. valter
3. valterova zena
4. biona
5. perfect_guy?
6....
7...
8...
??
1. Ja
2. valter
3. valterova zena
4. biona
5. perfect_guy?
6....
7...
8...
??
- perfect_guy
#270 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
ja potvrđujem
- irvinx1
#271 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Vidi ih, jos se i organizuju. Ko partizani cetrdesete
Salu na stranu, svaka cast za inicijativu. Da mogu prikljucio bi vam se.
I slazem se sa Admirom, sto dublje i dalje u prirodu. Prava tura je kada se navece vratis, pa nemas snage ni cipele da odvezes.
Salu na stranu, svaka cast za inicijativu. Da mogu prikljucio bi vam se.
I slazem se sa Admirom, sto dublje i dalje u prirodu. Prava tura je kada se navece vratis, pa nemas snage ni cipele da odvezes.
- valter.ba
#272 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hajdemooooooooo u planineeeeeeeee jer tamo nema zimeeeeeeeeeeeeeeeee
Mozda smo fakat trebali otvoriti posebnu temu,hm ne mogu da vjerujem da se ovako malo nas interesuje za planinarenje....
- Admir_1984
#273 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ako mislite otvarati temu onda striktno treba naglasiti sta ljude ocekuje, a ne da neko dodje sa pola litre vode, jednim sendvicem i u starkamavalter.ba wrote:Hajdemooooooooo u planineeeeeeeee jer tamo nema zimeeeeeeeeeeeeeeeeeMozda smo fakat trebali otvoriti posebnu temu,hm ne mogu da vjerujem da se ovako malo nas interesuje za planinarenje....
-
BIONA
#274 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Mislim da nas je za pocetak dovoljno. Ako otvorimo temu prijavice se 80 ljudi 
- valter.ba
#275 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
OK
. Hocemo li onda malo o destinaciji, vremenu polaska, gdje cemo se naci ili da to ostavimo za pp iz vise razloga. Evo sto vise razmisljam sve se vise namece ova destinacija sa jezerima, nije preveliki uspon, ko hoce dalje moze isl. Mislim da mogu tabanati ali mi bas ne bi bilo drago ne imati snage za povratak, razmisljajte
I Admire kada smo vec kod sendvica hocemo li negdje moci naruciti u selu pitu ispod sacha pa da svratimo u povratku
.
I Admire kada smo vec kod sendvica hocemo li negdje moci naruciti u selu pitu ispod sacha pa da svratimo u povratku