Novi progoni u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
A-R-N-I

#251 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by A-R-N-I »

Tisina wrote:QF ni po cemu nije provocirao ramazan li muslimane, to je kulturna manifestacija izlozbi, predstaa filmskih projekcija koje su cak manje prookativne od mnogih koji se prikazuju na drugim festivalima...
da si dosao vidjeti izlozbu i sam bi to shvatio...

QF apsolutno nicim nije povocirao nikoga.... ali da bi se to shvatilo potreban je odredjeni nivo znanja i obrazovanja ocigledno...

a ovo je grad u kojem se desava ubijanje kulture...

Pa nisam ni pitao niti spomenuo provokacije, procitaj jos jednom pitanja pa ako znas odgovori!!!!
A o nivou znanja koje spominjes necu da komentarisem, vi ste IZNAD nas po svemu......[/quote]

koji mi? sarajlije? bosanci? vratnicani?[/quote]
Pa ti kojim si ti glasnogovornik!!!
govnar.smrti

#252 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by govnar.smrti »

chuchumbamayumbe wrote: Prava homoseksualaca nicim nisu ugrozena, to smo vec apsolvirali (ili nismo?).
Jer zaista ne vidim primjere njihove ugrozenosti ili diskriminacije?
Posebno im je odrzano pravo da ih psuju, ocrnjavaju, sabotiraju im festivale, ganjaju ih po ulicama i tuku ih gdje i kako hoce. Naravno, oni imaju pravo da rade isto, ali njihova je krivica sto ne upraznjavaju to pravo. Ne?
Bušman

#253 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Bušman »

@Tisina:

Ti si u sustini rekao da je isti onaj ko je napao QFest i zapalio Vijecnicu.

I nevjerovatno si u pravu. :thumbup:
chuchumbamayumbe

#254 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by chuchumbamayumbe »

shuriken wrote:
Heh, onda je dobro da nismo svi pederi, jer da jesmo, posljednja generacija covjecanstva bi bila i zadnja jer se ne bi vise razmnozavali.
A ja sam podebljao i crvenim oznacio one rijeci iz tvog posta, sustinu stvari, nepostivanje vremena i situacije.
jok eto ja mislim da bi svi trebali bit pederi
ne znam cime se inspiriras za takve recenice

a koji bi bio razlog a nisi podebljao ili procitao ove recenice
sta imas reci na njih?

nit oni smiju vrtit guzicom pred dzamijom
niti njih smije neko tuci na njihov dan

oni nisu pokusali vrtit guzicom pred dzamijom
huligani i vehabije jesu krenuli sa fizickim napadima

i imaju u planu i programu da nastave s tim
zbog cega je i pokrenuta ova tema

a policija ih ne zeli i ne smije u tome osujetiti
jer ne smije niti uci u njihove prostorije
koje se nalaze u mramornoj palaci u gradu
dok se queer ekipa krije pp podrumima
Nema potrebe da sve podebljavam, jer si u jednoj recenici sazeo bit i sustinu problema:

nekoj queer osobi koja nije vjernik Bajram ne predstavlja nista
a QF joj predstavlja isto sto i tebi Bajram

E vidis, grijesis ako mislis da mozes tako razmisljati i prosipati svoja homoseksualna i sva ostala prava, i misliti da ce ti se zbog toga jos neko i smjeskati.
Tisina

#255 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Tisina »

A-R-N-I wrote:
Tisina wrote:QF ni po cemu nije provocirao ramazan li muslimane, to je kulturna manifestacija izlozbi, predstaa filmskih projekcija koje su cak manje prookativne od mnogih koji se prikazuju na drugim festivalima...
da si dosao vidjeti izlozbu i sam bi to shvatio...

QF apsolutno nicim nije povocirao nikoga.... ali da bi se to shvatilo potreban je odredjeni nivo znanja i obrazovanja ocigledno...

a ovo je grad u kojem se desava ubijanje kulture...

Pa nisam ni pitao niti spomenuo provokacije, procitaj jos jednom pitanja pa ako znas odgovori!!!!
A o nivou znanja koje spominjes necu da komentarisem, vi ste IZNAD nas po svemu......
koji mi? sarajlije? bosanci? vratnicani?[/quote]
Pa ti kojim si ti glasnogovornik!!![/quote]

uvijek sam glasnogovnornik samo sebi i svojim stavovima koje ne temeljim na tudjim opservacijama vec na licnim dozivljajima, necu reci da je nesto zuto dok ne odem i vidim licno dali je to zuto...

teroro koji trenutno vlada ovim gradom, koji sam licno uvijek branila pred drugima, smatrajuci nas islam najdivnijim na svijetu, se moze porediti samo sa terorom koji je svojevremeno prakticirala vojska PC-a
Tisina

#256 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Tisina »

Bušman wrote:@Tisina:

sustina fasizma je identicna.. na Ilidzi me je od smrti spasilo to sto brzo trcim prije pa noci se desio isti slucaj. Kod prvog je bio problem moje ime,kod drugog sto sam otisla na izlobu na Likovnu Akademiju..... sta je tu jezivije?
ponosna_manjina

#257 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by ponosna_manjina »

chuchumbamayumbe wrote: Ja sam lapo/lapo i prihvatam Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine. U potpunosti prihvatam norme zivota u ovome gradu isto kao sto bih prihvatio i norme zivota u Teheranu, Pekingu ili Njujorku, i ne vidim zasto bi bio problem ponasati se i zivjeti sukladno svome okruzenju.
Prema tome, ponasas se i zivis u skladu sa normama koje ti odredjuje tvoje okruzenje.
E sada, prica kako su ovdje jedni ugrozeni, drugi nisu, to nema nikakve veze sa QF-om, to je skroz druga prica i druga tema.
Prava homoseksualaca nicim nisu ugrozena, to smo vec apsolvirali (ili nismo?).
Ja mislim da homo populacija ima sva prava kao i ostatak populacije, samo hoce na "hrende kora" i ne shvatam zasto je potrebna ta eksponiranost populaciji koja sebe smatra "normalnom"?
Ako ni nakon onoga što se desilo u srijedu večer ne vidiš primjere njihove ugroženosti i diskriminacije onda fakat nečeš nikada ni vidjeti. Pa čovječe oko toga se lome koplja evo danima, oko toga upravo i pričamo ovdje, ova tema je o tome da ih se prati, šikanira... pročitaj prvi post ili vijest sa naslovnice portala.
Priča o tome kako su jedni ugroženi a drugi nisu možda nije direktno povezana sa QF ali je se može smjestiti u kontekst Sarajeva kao sredine koja nema jednake aršine za sve. Muslimani su na prvom mjestu dok su ostali na trećem, četvrtom, petom... i pederi vjerovatno na stopedesetom.
Što se tiče toga da bi ti prihvatio norme života kao što bi ih prihvatio bilo gdje drugo... ja već ne bih. Ja norme hoču da mijenjam ako smatram da ne valjaju. Neču da se prilagođavam, a naročito neču da se prilagođavam nacionalizmu i klerofašizmu. Hoču onakvu Bosnu i Hercegovinu kakva mi je obečana. Multikulturalnu, tolerantnu i otvorenu za sve one koji ne ugrožavaju prava drugih i drugačijih.
chuchumbamayumbe

#258 Re: Novi progoni u Sarajevu

govnar.smrti wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Prava homoseksualaca nicim nisu ugrozena, to smo vec apsolvirali (ili nismo?).
Posebno im je odrzano pravo da ih psuju, ocrnjavaju, sabotiraju im festivale, ganjaju ih po ulicama i tuku ih gdje i kako hoce. Naravno, oni imaju pravo da rade isto, ali njihova je krivica sto ne upraznjavaju to pravo. Ne?
Jok ba, sutra cemo organizovati Festival Dugih Qratza (FDQ), na Trgu Oslobodjenja - Alija Izedbegovic, ako moze ikako za Bajram, bice vise raje u Carsiji, bice cool, praaavo ce da bude.
Pokazivacemo nase kite kojima se ponosimo, koje su toliko vece i drugacije od ostalih da zaista imamo potrebu da ih pokazemo u javnosti, iako smatramo da smo ugrozeni zato sto nas bas nema puno sa toliko dugim qitama, pa za nas misle da smo, ustvari, pobjegli iz cirkusa. A mi smo sasvim normalni ljudi.
Dolazis?!
piupiu

#259 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by piupiu »

Bušman wrote:@Tisina:

Da, Busman, to je sustina. Fasizam je fasizam, bez obzira da li je 'nas' ili 'njihov'. I 'oni' su poceli na malo, pa vidi dokle su dogurali!
chuchumbamayumbe

#260 Re: Novi progoni u Sarajevu

ponosna_manjina wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Ja sam lapo/lapo i prihvatam Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine. U potpunosti prihvatam norme zivota u ovome gradu isto kao sto bih prihvatio i norme zivota u Teheranu, Pekingu ili Njujorku, i ne vidim zasto bi bio problem ponasati se i zivjeti sukladno svome okruzenju.
Prema tome, ponasas se i zivis u skladu sa normama koje ti odredjuje tvoje okruzenje.
E sada, prica kako su ovdje jedni ugrozeni, drugi nisu, to nema nikakve veze sa QF-om, to je skroz druga prica i druga tema.
Prava homoseksualaca nicim nisu ugrozena, to smo vec apsolvirali (ili nismo?).
Ja mislim da homo populacija ima sva prava kao i ostatak populacije, samo hoce na "hrende kora" i ne shvatam zasto je potrebna ta eksponiranost populaciji koja sebe smatra "normalnom"?
Ako ni nakon onoga što se desilo u srijedu večer ne vidiš primjere njihove ugroženosti i diskriminacije onda fakat nečeš nikada ni vidjeti. Pa čovječe oko toga se lome koplja evo danima, oko toga upravo i pričamo ovdje, ova tema je o tome da ih se prati, šikanira... pročitaj prvi post ili vijest sa naslovnice portala.
Priča o tome kako su jedni ugroženi a drugi nisu možda nije direktno povezana sa QF ali je se može smjestiti u kontekst Sarajeva kao sredine koja nema jednake aršine za sve. Muslimani su na prvom mjestu dok su ostali na trećem, četvrtom, petom... i pederi vjerovatno na stopedesetom.
Što se tiče toga da bi ti prihvatio norme života kao što bi ih prihvatio bilo gdje drugo... ja već ne bih. Ja norme hoču da mijenjam ako smatram da ne valjaju. Neču da se prilagođavam, a naročito neču da se prilagođavam nacionalizmu i klerofašizmu. Hoču onakvu Bosnu i Hercegovinu kakva mi je obečana. Multikulturalnu, tolerantnu i otvorenu za sve one koji ne ugrožavaju prava drugih i drugačijih.
Je li iko tukao i sikanirao ovu populaciju prije QF-a?!
shuriken

#261 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by shuriken »

chuchumbamayumbe wrote:
shuriken wrote:
Heh, onda je dobro da nismo svi pederi, jer da jesmo, posljednja generacija covjecanstva bi bila i zadnja jer se ne bi vise razmnozavali.
A ja sam podebljao i crvenim oznacio one rijeci iz tvog posta, sustinu stvari, nepostivanje vremena i situacije.

sta imas reci na njih?

Nema potrebe da sve podebljavam, jer si u jednoj recenici sazeo bit i sustinu problema:

E vidis, grijesis ako mislis da mozes tako razmisljati i prosipati svoja homoseksualna i sva ostala prava, i misliti da ce ti se zbog toga jos neko i smjeskati.

kao sto sam i pretpostavio i napisao
klica fasizma koje je provejavala kroz tvoju argumentaciju
je na kraju niknula

kad ti je ponestalo argumenata u diskusiji o principima, etici i moralu
potegao si svoj najjaci argument
proglasio si me homoseksualcem

prosipati prava ?!?!

sto zox rece, tvoj je stav: "nisam ja rasist nego ima puno tih crnaca"
a ispod fasade finog diskutanta krije se vjerovatno neko ko nam se kezi sa fotografija u Avazu
e pa ciao fasisti, moja ignore lista se fino popunjava
Last edited by shuriken on 27/09/2008 18:21, edited 1 time in total.
zlatiborka

#262 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by zlatiborka »

homo_sapiens wrote:
zlatiborka wrote:Dzamija Al Fahda na Alipasinom polju se tretira kao strana ambasada, tj. teritorija druge drzave, npr. kao sto je ambasada USA. Policija nema pristup tu, pa taman i da se dogodi neka nesreca ili neko tu nastrada.

To je teritorija u NADLEZNOSTI Saudijske Arabije, oni su je i napravili, ali mene zanima kako je jedna od gomile novoizgradjenih dzamija u Sarajevu dobila taj povlasten status.

Ima li neko da mi pojasni ovo.....
Ne moze imati status diplomatskog objekta ! Slagali su te..... Policija ima pristup, samo ako hoce. A nece, da se ne bi zamjerili Islamskoj zajednici BiH ( koja ima status "drzave u drzavi" i niko joj nista ne moze).
Izvini @homo-sapiens, ja sam to procitala svojim ocima, ne mogu se sjetiti kada i gdje, cak vise puta. Ne bih ovo izjavila na osnovu rekla-kazala.

Za ovo podvuceno mislim da se tu krije nesto.....

Onda ispada da vlast laze da policija nema tamo pristup floskulama da je dzamija maltene diplomatski objekat, e da ne bi provjeravali sta se tamo radi i ko tamo dolazi....

:x :x :x
Tisina

#263 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Tisina »

chuchumbamayumbe wrote:
govnar.smrti wrote:
Jok ba, sutra cemo organizovati Festival Dugih Qratza (FDQ), na Trgu Oslobodjenja - Alija Izedbegovic, ako moze ikako za Bajram, bice vise raje u Carsiji, bice cool, praaavo ce da bude.
Pokazivacemo nase kite kojima se ponosimo, koje su toliko vece i drugacije od ostalih da zaista imamo potrebu da ih pokazemo u javnosti, iako smatramo da smo ugrozeni zato sto nas bas nema puno sa toliko dugim qitama, pa za nas misle da smo, ustvari, pobjegli iz cirkusa. A mi smo sasvim normalni ljudi.
Dolazis?!
mislim da bi puno vise ucinio ako bi prvo otisao pogledati izlozbu pa onda pricao takvo sto, moras znat o cemu govoris a ne govorit napamet..zato su takvi festivali bili neophodi ovom gradu, kako bi ljudi postali upuceni a ne lupali napamet....
Bušman

#264 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Bušman »

Narod je neobrazovan. To je problem. A kako ce biti obrazovan, kad ti treba bruka love da zavrsis fakultet. Od upisnine, kupona, zdravstvenog, ispitnih materijala, knjiga, pa eto neki plate i za cijeli ispit (nazalost).
I naravno da se umjetnost posmatra naivno, bez nekog razmisljanja.
chuchumbamayumbe

#265 Re: Novi progoni u Sarajevu

shuriken wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
shuriken wrote:

sta imas reci na njih?

kao sto sam i pretpostavio i napisao
klica fasizma koje je provejavala kroz tvoju argumentaciju
je na kraju niknula

kad ti je ponestalo argumenata u diskusiji o principima, etici i moralu
potegao si svoj najjaci argument
proglasio si me homoseksualcem

prosipati prava ?!?!

sto zox rece, tvoj je stav: "nisam ja rasist nego ima puno tih crnaca"
a ispod fasade finog diskutanta krije se vjerovatno neko ko nam se kezi sa fotografija u Avazu
e pa ciao fasisti, moja ignore lista se fino popunjava
Prejak si, nema sta.
Hajde caos.
chuchumbamayumbe

#266 Re: Novi progoni u Sarajevu

Tisina wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
govnar.smrti wrote:[

Dolazis?!
mislim da bi puno vise ucinio ako bi prvo otisao pogledati izlozbu pa onda pricao takvo sto, moras znat o cemu govoris a ne govorit napamet..zato su takvi festivali bili neophodi ovom gradu, kako bi ljudi postali upuceni a ne lupali napamet....
A jeste li mozda razmisljali o tome da ljude zaista ne interesuje takav festival?
Biznis

#267 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Biznis »

Tišina, apsolutno se slažem s tobom.

Ovo što se dešava u Sarajevu je čisti, apsolutni fažizam. Primjer iz priručnika. A biće gore, ne zbog Vehabija i žvaljavih klošara koji samo traže u kakav će belaj upasti, nego zbog toga što u ovom gradu malo ko ima savjesti i empatije da se zalaže za bilo šta što se ne odnosi na njegovo/njeno vlastito dupe.

"Šta me briga, nisam ja peder. Šta me briga, nisam ja gladan. Šta me briga, nisam ja penzioner." Lista je beskonačna.

Ima jedna "stara narodna", ja ću je malo preoblikovati ali poenta će ostati ista:

Prvo su dosli po komuniste, a ja sam šutio jer nisam komunista.
Zatim su došli po socijaliste, a ja sam šutio jer nisam socijalista.
Zatim su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam peder.
Zatim su došli po sve one koji su manjina, a ja sam šutio jer nisam manjina.
Zatim su došli po mene, ali niko nije ostao da digne svoj glas.
ponosna_manjina

#268 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by ponosna_manjina »

chuchumbamayumbe wrote: Je li iko tukao i sikanirao ovu populaciju prije QF-a?!
Pa odkud ja znam kao da ih poznajem sve redom, a ne par ljudi. Znam da jednog prijatelja jesu iscipelarili što je peder, ali on to nikad nije krio i malo je onako feminiziran. I dvije prijateljice lezbejke koje su morale napustiti svoju sredinu zbog toga. Svako od njih to drži u tajnosti što je po meni također oblik šikaniranja.
AmeeeL

#269 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by AmeeeL »

jeste dosadno s pederima !!!
sta ce nam ! mi nemamo plate kao na zapdau mi nemo zivot kao na zapadau pa nam ne trebaju ni njihovi obicaji ( BOLESTI ) ;)
vidimo se
Biznis

#270 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Biznis »

chuchumbamayumbe wrote: A jeste li mozda razmisljali o tome da ljude zaista ne interesuje takav festival?
Nije im niko kucao na vrata i moljakao ih da dođu. Ista stvar kao i sa svakim drugim festivalom ... ako te zanima - dodji, ako te ne zanima - nemoj dolaziti, nađi nešto što te zanima i riješen problem. Za ovo što se desilo opravdanje NE POSTOJI.
zlatiborka

#271 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by zlatiborka »

A-R-N-I wrote:
zlatiborka wrote:Dzamija Al Fahda na Alipasinom polju se tretira kao strana ambasada, tj. teritorija druge drzave, npr. kao sto je ambasada USA. Policija nema pristup tu, pa taman i da se dogodi neka nesreca ili neko tu nastrada.

To je teritorija u NADLEZNOSTI Saudijske Arabije, oni su je i napravili, ali mene zanima kako je jedna od gomile novoizgradjenih dzamija u Sarajevu dobila taj povlasten status.

Ima li neko da mi pojasni ovo.....

Dzamija je vlasnistvo i pod upravom IVZ BIH, Kulturni centar Kralj Fahd je kulturno odjeljenje Ambasadae Saudijske Arabije....
Hvala na odgovoru ali mi jos nije jasno da li dzamija i kulturni centar imaju status diplomatskog objekta pod ingerencijom kraljevine Saudijske Arabije?

Valjda znas sta znaci status diplomatskog objekta u nekoj drzavi.....
shuriken

#272 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by shuriken »

Biznis wrote:Tišina, apsolutno se slažem s tobom.

Ovo što se dešava u Sarajevu je čisti, apsolutni fažizam. Primjer iz priručnika. A biće gore, ne zbog Vehabija i žvaljavih klošara koji samo traže u kakav će belaj upasti, nego zbog toga što u ovom gradu malo ko ima savjesti i empatije da se zalaže za bilo šta što se ne odnosi na njegovo/njeno vlastito dupe.

"Šta me briga, nisam ja peder. Šta me briga, nisam ja gladan. Šta me briga, nisam ja penzioner." Lista je beskonačna.

Ima jedna "stara narodna", ja ću je malo preoblikovati ali poenta će ostati ista:

Prvo su dosli po komuniste, a ja sam šutio jer nisam komunista.
Zatim su došli po socijaliste, a ja sam šutio jer nisam socijalista.
Zatim su došli po pedere, a ja sam šutio jer nisam peder.
Zatim su došli po sve one koji su manjina, a ja sam šutio jer nisam manjina.
Zatim su došli po mene, ali niko nije ostao da digne svoj glas.

zahtijevan tekst
mozda bi neko to mogao napravit u obliku dijagrama u boji

a problem je sto smo vec par stihova odradili
piupiu

#273 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by piupiu »

ponosna_manjina wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Je li iko tukao i sikanirao ovu populaciju prije QF-a?!
Pa odkud ja znam kao da ih poznajem sve redom, a ne par ljudi. Znam da jednog prijatelja jesu iscipelarili što je peder, ali on to nikad nije krio i malo je onako feminiziran. I dvije prijateljice lezbejke koje su morale napustiti svoju sredinu zbog toga. Svako od njih to drži u tajnosti što je po meni također oblik šikaniranja.
Ja znam nekoliko njih iz predratnog doba. Kad sam odrastala, bilo je neke starije raje za koju se znalo da su homoseksualci. Jednom od njih se desilo da ga namlate (on je sada u kasnim pedesetim godinama). Isto tako sam znala bajnih macho tipova moje generacije koji bi se nakacili nekom liku koji ih je iz nekog razloga nervirao, pa bi ga namlatili i jos mu redaljku slozili. Onako, da ga malo 'nauce pameti' ... Sve "go" heteroseksualac i balkanski macho-man ... joj, nemojte me vuci za jezik, glede naseg vajnog morala, ne bih da lanem koju! ... da prosirimo onu Krlezinu -- sacuvaj me, Boze, hrvatske kulture, srpskog junastva i ... bosnjacke/sarajevske tolerancije ...
Tisina

#274 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Tisina »

chuchumbamayumbe wrote:

A jeste li mozda razmisljali o tome da ljude zaista ne interesuje takav festival?
[/quote]
pa naravno, zato ti i nisu dosli :) niko ih ne tjera.. ali je bilo puno vise onih koje interesuje festival i kojima je nasilno i brutalno oduzeto pravo da isti prate... i pogledaju... zavrsila sam ALU i nikad vise ljudi na izlozbi nisam vidjela i to je vecina heteroseksualaca ali ljudi zeljnih kulturnih dogadjaja.... u Sarajevu se ljudi lincuju zbog kulture.. to je jezivo i tuzno.. ovaj grad umire svakim danom...
Biznis

#275 Re: Novi progoni u Sarajevu

Post by Biznis »

shuriken wrote: zahtijevan tekst
mozda bi neko to mogao napravit u obliku dijagrama u boji

a problem je sto smo vec par stihova odradili
ne dragi moj wanna be ninja, problem je što će se i ostali stihovi odraditi. I možda baš ti na svojoj koži budeš osjetio "ljepotu" njihovog odrađivanja. Drži se tog šurikena. Čvrsto.
Locked