Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
vafenur

#251 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by vafenur »

Ja sam se kasno ukljucio u ovu raspravu a zaista je povelika - vec 10 stranica. Nisam imao vremena da sve procitam pa je moguce da cu kazati nesto sto je vec receno.
Pitanje koje se ovdje cesto postavljalo jeste, kako je moguce da je jednu struku moguce savladati za 3 godine sada po Bolonji, a prije je trebalo 4 ili cak 4,5 godina?
Ja sam o tome u posljednje vrijeme diskutovao sa mojim starim koji je ta stara skola obrazovanja gdje se studiralo "dugo i temeljito". Na kraju smo se, nakon puno neslaganja i zustrih rasprava ipak slozili u slijedecem:

1. Danasnja usmjerenja na univerzitetu imaju mnogo manje opstih "bez veze" predmeta tipa Sociologija, Marksizam, Opstenarodna odbrana .....itd i jos nekih nazovi strucnih koji su ranije bili tu samo zbog "vaznih profesora". Ima toga i danas da se zbog "glavonja" uvecaju predmeti - recimo na Saobracajnom, najveci je i najvazniji predmet od dekana, a taj predmet nema veze sa strukom. Dakle, danasnji bolonjski programi su vise strucno usmjereni

2. U starom studiju bilo je puno vise "praznog hoda", tj. nisu te tjerali da ucis i da polazes, nije bilo testova, seminarskih i domacih zadaca, vecinom nisu evidentirali prisustvo, bilo je puno mogucnosti da se prenose ispiti u narednu godinu. Sada, sa Bolonjom je sve suprotno.

3. Smisao bolonjske reforme je bio da se dosta sadrzaja prebaci u drugi siklus, sve ono sto nije neophodno za osnovnu struku. Sad to sto je kod nas svaki fakultet to radio na svoj nacin (pa je recimo ekonomija nekad i sad ostala po sadrzaju ista) - to je drugi problem.

Sve u svemu, smisao bolonjske reforme je bio da studij napravi efikasnijim, usaglasenim sa istim strukama diljem Evrope (kako bi mobilnost bila moguca), da drugi ciklus bude zaista nadogradnja struke, a ne foliranje radi titule koje se stice nekakvim predavanjem tokom vikenda i da se treci ciklus, doktorati rade kao dio obrazovnog perioda, na vrijeme, a ne pred penziju.
Hendrix

#252 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Hendrix »

Svaki fax se mogao i prije skratiti minimalno godinu, pogotovo tehnički gdje smo proveli 5 godina i od toga sigurno ukupno više od godine učeći neke predmete potpuno bespotrebne. Čisto gubljenje vremena umjesto da se fokusira na ono šta svaki smjer radi kada se zaposli. Problem sada što je skraćenje vršeno recimo na građevini nauštrb nekih ključnih predmeta koji nisu zajebancija i na njih su postavljeni profesori kod kojih možeš samo pasti na ispitu ako ne dođeš na njega i to je problem.
Neke predmete koje smo mi polagali po starom sistemu u cugu, pa to je bila patnja sada ljudi polažu u dijelovima kako je oduvijek i trebalo biti. Ali zato na prvoj godini imaju i par ublehaških predmeta koji nikome ne služe osim što imaju zajeban naziv i koje svi polože iz prve.
Tako da moje mišljenje je da Bolonja i reforma nisu uvedene ozbiljno, nego nabrzinu sklepalo se nešto i sada to fol reformisano obrazovanje.
smart

#253 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by smart »

vidim ovdje se piše sve i svašta .Trenutno zakon o visokom obrazovanju.zakon o radu nije usklađen i pričeka će neko vrijeme dok ne dođe do usaglašavanja i ekvivalencije starih diploma sa novim.Pa prema starom zakonu o obrazovanju , i všs i vss su zvanja koja su se sticala na visokoškolskim ustanovama(všs, vss su visokoobrazovani kadar).S druge strane i bachelori i masteri su takođe visokoobrazovani kadar.
Ako se uspoređuje težina starog i novog sistema obrazovanja onda treba uspoređivati fond časova a ne broj predmeta.Pa recimo u starom sistemu školovanja Viša medicinska škola je trajala tri godine a po novom Visoka zdravstvena škola negdje tri negdje četiri(180-240 etc).pravo rješenje su napravili Hrvatska , akako vidim i Srbija mislim da će ih i BIH slijediti.Više je dosadno čekati svoj status ne definisan.
pozdrav od bachelora.
bubavi1

#254 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

CUJ TO FOND CASOVA A NE BROJ PREDMETA...
Fond casova za one kojeprate studije na klupi, a za one koje prati na e-leraning ili na distance learning, kako kod njih brojis casove???
Fond casova ne igra nikakvu ulogu vec raspored programa i naucni rad, Kao i broj predmeta, u vecini slucejva. Na primjer u Ekonomiji, mikro i makro ekonomija znaju biti povezana na jedan jedini predmet, zvana ekonomska analiza, tu se skuplja odma 15 credita ECTS, doduse neke skole razdvajaju predmete pa ima sto sitni predmeta po 3ECTS...
U sustini diploma ostaje ista ne gledaju se vise broj godina studiranja, vec broj ECTS-a, eh po tome ljudi jos ne shvataju, da nista ne znaci onaj koji je studirao 4 godine kad mozes danas Bachelor za 3 godine u najmanju ruku studirati, uzimajuci u obzir da se izlazi dva puta godisnje na polaganje, dok po starom sistemu toga nije bilo. A master se niposto nemoze uporedjivati sa dosadasnjim VSS ( 4 godine studije), prvo sto taj nije trazio naucnog rada a plus sto sadrzaj predmeta je siromasniji.
Amsterdammer

#255 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Amsterdammer »

Mogu li mi ovi skeptici četverogodišnjeg sistema onda objasniti zašto smo mi, koji smo završili po četverogodišnjem sistemu, podobni da radimo doktorat u nekim zemljama, kao npr. u Češkoj? Oni jednostavno naš četverogodišnji studij smatraju ekvivalentnim s master studijem, kako je to moguće, ako bi trebale ove dvije diplome biti iste, s obzirom na sadržaj i težinu studija.
cHupjahalic@

#256 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by cHupjahalic@ »

.......................................
Last edited by cHupjahalic@ on 11/06/2009 23:15, edited 1 time in total.
Luke Perry

#257 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Luke Perry »

Ma kod naseg svijeta vlada razumijevanje da se on sa svojom bolonja diplomom moze u svijet ko pravi. :D
cHupjahalic@

#258 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by cHupjahalic@ »

.......................................
Last edited by cHupjahalic@ on 11/06/2009 23:15, edited 3 times in total.
bubavi1

#259 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Onako i onako se dijele, gdje si vidjela da bosanac se ne dijeli??
Sa Bolonjskim procesom studenti ce imati i vec imaju mogucnosti ici dalje na studije vani, dok ova dosadasnja diploma nije tako lahka omogucavala. Sad problem, nije u tome cija je diploma bolje ili sta ja znam, vec kako prihvataju te nove diplome, poslodavce!!!!jer ne ide se na studije da bi se samo oramilo na zidu vec da se kandiduje za neki posao.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#260 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Bobi »

bubavi1 wrote:CUJ TO FOND CASOVA A NE BROJ PREDMETA...
Fond casova za one kojeprate studije na klupi, a za one koje prati na e-leraning ili na distance learning, kako kod njih brojis casove???
Ako je fond casova za jedan predmet 60 to donosi 1 poen, kod e-leraning ili na distance learning 30 casova u(na) klupi :D plus 30 casova on-line.
diplomac

#261 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by diplomac »

Zapošljavanje bolonjaca od marta

Dvije interresorne grupe koje je Vlada FBiH formirala radi zapošljavanja studenata koji su fakultete završili po bolonjskim principima, trebale bi do početka marta okončati svoj posao. Narednog mjeseca očekuje se prijedlog zakona o državnoj službi FBiH, koji bi bolonjcima omogućio prijavljivanje na javne konkurse državnih institucija.

- Već je održano više sastanaka i što se nas tiče, posao će biti okončan u predviđenom roku - kazao je Entoni Šeperić, portparol Ministarstva pravde FBiH.

Savjetnik federalnog ministra rada i socijalne politike Drago Vrbić najavio je i da će ubrzo biti izmijenjena Odluka o standardnoj klasifikaciji zanimanja, što je, također, potrebno učiniti. Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović kazao je da poslodavci ne prave razliku između bolonjaca i ostalih studenata. Prema njegovim riječima, fakulteti daju osnove, a konkretan rad pokazat će šta su naučili, ali u svakom slučaju, problem s diplomama bolonjaca treba adekvatno riješiti.
Lesli Eldridž

#262 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

Ovakav sistem šlolovanja će propasti i vremenom će se vratiti sve na staro. Šta je ranije falilo školovanju? Ljudi diplomirali (gdje je bilo diplomskog ispita), magistrirali, doktorirali, radili, specijalizirali, gradili objekte, električne centrale, dalekovode, puteve, brane, mostove, tunele... Gradili državu i društvo. Izgradili državu od 22 miliona ljudi... Onda zakuhaše lopovi i nacionalisti, srušiše sve, nestade jedina logična država na Balkanu i sada bukvalno dijele diplome. Jebo ti diplome, gdje nema pravog ispita, gdje 50-60% bodova dobiješ kroz prisustvo nastavi i seminarskim radovima, gdje ništa ne pitaju za prolaznu ocjenu, gdje ne možeš pasti na kraju godine. Nekada su naši liječnici, inžinjeri i ostali radili vani bez doškolovavanja, nekada su takvi stručnjaci radili magistrate i doktorate bez problema vani i rade i danas u svjetskim firmama i institutima. Gdje će ovi novostvoreni "stručnjaci" po bolonjskom sistemu i lopovluku raditi vani? Ne mogu ni vize dobiti da normalno putuju, jer su oni i njihovi roditelji većinski glasali za lopove, ublehaše i nacionaliste. Sve to rade ostrašćeno, a ne kontaju da ih lukavci ne vlasti prave budalama. Kaže tako ministar za obrazovanje(nekad je bio, ne znam je li sada) Halilović da se mora sprovesti Bolonjski dogovor, jer se naše diplome ne priznaju vani. Pa njegova iz Marxizma, sociologije, dogovorne ekonomije, političkih nauka, historije i ne može da se prizna niti je ikada i mogla. Ali egzaktne nauke (medicina, prirodne nauke, tehnika) itekako može (barem je mogla ranije) i ti ljudi (sa starim dobrim diplomama) i danas rade vani. Ove bolonjske ne mogu niti će moći. A i kako će kad ih ni vlastita država ne priznaje i još traži rješenje šta sa njima. Oprostite molim vas lijepo, ali jedan liječnik ne može biti kompletan sa studijem koji traje manje od 5 godina, jedan inžinjer ne može usvojiti znanja koja su se ranije normano usvajala za 8/9 semestara (4/5 godina). Inžinjeri su ranije bili prvog stepena ako su završavali za 5/6 semestara (pogonski inžinjeri viša stručna sprema), a diplomirani sa VSS su bili tek nakon odslušanih i položenih predmeta iz 8/9 semestara i položenim diplomskim ispitom. Jedan fizičar ili matematičar su to mogli postati nakon 8 semestara, a liječnik nakon 8/9 semestara. Sada koliko ja znam medicina se studira 10 ili 11 semestara i pravi se nekakav diplomski rad. Hajde i to je nešto, barem im nisu skratili školovanje. Ovo sada je obično dijeljenje diploma i PARADA ZVANJA I NEZNANJA. U zdravlje i samo se vi nadajte da ćete vani moći raditi kao VSS stručnjaci i da ćete kao takvi biti prepoznati. Niste ni sada, a i nećete biti. Nažalost siguran sam u to. Da nam ne bi ovi lopovi i dalje upropaštavali generacije potrebno je da se svi dignemo i sklonimo sa vlasti bandu i pravimo zajednički svijetlu budućnost-nama i našoj djeci. I da vratimo normalno obrazovanje.
Amazonka27

#263 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Amazonka27 »

Lesli Eldridž wrote:Jebo ti diplome, gdje nema pravog ispita, gdje 50-60% bodova dobiješ kroz prisustvo nastavi i seminarskim radovima, gdje ništa ne pitaju za prolaznu ocjenu, gdje ne možeš pasti na kraju godine.

Ovo sada je obično dijeljenje diploma i PARADA ZVANJA I NEZNANJA.
U zdravlje i samo se vi nadajte da ćete vani moći raditi kao VSS stručnjaci i da ćete kao takvi biti prepoznati. Niste ni sada, a i nećete biti. Nažalost siguran sam u to. Da nam ne bi ovi lopovi i dalje upropaštavali generacije potrebno je da se svi dignemo i sklonimo sa vlasti bandu i pravimo zajednički svijetlu budućnost-nama i našoj djeci. I da vratimo normalno obrazovanje.

Image

Image

Prijatno!!!
diplomac

#264 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by diplomac »

Lesli Eldridž wrote:Ovakav sistem šlolovanja će propasti i vremenom će se vratiti sve na staro. Šta je ranije falilo školovanju? Ljudi diplomirali (gdje je bilo diplomskog ispita), magistrirali, doktorirali, radili, specijalizirali, gradili objekte, električne centrale, dalekovode, puteve, brane, mostove, tunele... Gradili državu i društvo. Izgradili državu od 22 miliona ljudi... Onda zakuhaše lopovi i nacionalisti, srušiše sve, nestade jedina logična država na Balkanu i sada bukvalno dijele diplome. Jebo ti diplome, gdje nema pravog ispita, gdje 50-60% bodova dobiješ kroz prisustvo nastavi i seminarskim radovima, gdje ništa ne pitaju za prolaznu ocjenu, gdje ne možeš pasti na kraju godine. Nekada su naši liječnici, inžinjeri i ostali radili vani bez doškolovavanja, nekada su takvi stručnjaci radili magistrate i doktorate bez problema vani i rade i danas u svjetskim firmama i institutima. Gdje će ovi novostvoreni "stručnjaci" po bolonjskom sistemu i lopovluku raditi vani? Ne mogu ni vize dobiti da normalno putuju, jer su oni i njihovi roditelji većinski glasali za lopove, ublehaše i nacionaliste. Sve to rade ostrašćeno, a ne kontaju da ih lukavci ne vlasti prave budalama. Kaže tako ministar za obrazovanje(nekad je bio, ne znam je li sada) Halilović da se mora sprovesti Bolonjski dogovor, jer se naše diplome ne priznaju vani. Pa njegova iz Marxizma, sociologije, dogovorne ekonomije, političkih nauka, historije i ne može da se prizna niti je ikada i mogla. Ali egzaktne nauke (medicina, prirodne nauke, tehnika) itekako može (barem je mogla ranije) i ti ljudi (sa starim dobrim diplomama) i danas rade vani. Ove bolonjske ne mogu niti će moći. A i kako će kad ih ni vlastita država ne priznaje i još traži rješenje šta sa njima. Oprostite molim vas lijepo, ali jedan liječnik ne može biti kompletan sa studijem koji traje manje od 5 godina, jedan inžinjer ne može usvojiti znanja koja su se ranije normano usvajala za 8/9 semestara (4/5 godina). Inžinjeri su ranije bili prvog stepena ako su završavali za 5/6 semestara (pogonski inžinjeri viša stručna sprema), a diplomirani sa VSS su bili tek nakon odslušanih i položenih predmeta iz 8/9 semestara i položenim diplomskim ispitom. Jedan fizičar ili matematičar su to mogli postati nakon 8 semestara, a liječnik nakon 8/9 semestara. Sada koliko ja znam medicina se studira 10 ili 11 semestara i pravi se nekakav diplomski rad. Hajde i to je nešto, barem im nisu skratili školovanje. Ovo sada je obično dijeljenje diploma i PARADA ZVANJA I NEZNANJA. U zdravlje i samo se vi nadajte da ćete vani moći raditi kao VSS stručnjaci i da ćete kao takvi biti prepoznati. Niste ni sada, a i nećete biti. Nažalost siguran sam u to. Da nam ne bi ovi lopovi i dalje upropaštavali generacije potrebno je da se svi dignemo i sklonimo sa vlasti bandu i pravimo zajednički svijetlu budućnost-nama i našoj djeci. I da vratimo normalno obrazovanje.
:? :? :?

A što je ovaj NINJA ovako ogorcen (Lesli Eldridž je glavni junak prije rata mega-popularnog jeftinog roto-romana NINJA).
Da nisi ti neki ogorceni "vjeciti student"? Studirao pravo 10 godina i dok si zavrsio promijenula se i drzava i zakon i sistem skolovanja, a jos tek sad skontao kako je najgluplja studentica iz tvoje generacije, sa najvecim sifonima u grupi iz prve polozila kod Bajre Golica, a ti padao 17 puta?
Ovo je jarane evropski sistem skolovanja koji se primjenjuje u cijeloj EU, a i sire i od 2010. ce samo on postojati, a medicina i dalje prema zakonu traje 6 godina, 12 semestara ili 300 ECTS ....
Inace ovo se u narodu zove "BALILUK" ...
Dobro bi mi dosla ova solja sa slike nakon ovog sto sam procitao ... mada nije od jedni od cijeg mi se pisanja to javljalo ....
Lesli Eldridž

#265 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

Amazonka27 wrote:
Lesli Eldridž wrote:Jebo ti diplome, gdje nema pravog ispita, gdje 50-60% bodova dobiješ kroz prisustvo nastavi i seminarskim radovima, gdje ništa ne pitaju za prolaznu ocjenu, gdje ne možeš pasti na kraju godine.

Ovo sada je obično dijeljenje diploma i PARADA ZVANJA I NEZNANJA.
U zdravlje i samo se vi nadajte da ćete vani moći raditi kao VSS stručnjaci i da ćete kao takvi biti prepoznati. Niste ni sada, a i nećete biti. Nažalost siguran sam u to. Da nam ne bi ovi lopovi i dalje upropaštavali generacije potrebno je da se svi dignemo i sklonimo sa vlasti bandu i pravimo zajednički svijetlu budućnost-nama i našoj djeci. I da vratimo normalno obrazovanje.

Image

Image

Prijatno!!!
Istina o katastrofi u našem društvu te je pogodila, PRIJATNO :mrgreen:
:lol: :lol:
Last edited by Lesli Eldridž on 11/02/2009 16:44, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#266 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

diplomac wrote:
Lesli Eldridž wrote:Ovakav sistem šlolovanja će propasti i vremenom će se vratiti sve na staro. Šta je ranije falilo školovanju? Ljudi diplomirali (gdje je bilo diplomskog ispita), magistrirali, doktorirali, radili, specijalizirali, gradili objekte, električne centrale, dalekovode, puteve, brane, mostove, tunele... Gradili državu i društvo. Izgradili državu od 22 miliona ljudi... Onda zakuhaše lopovi i nacionalisti, srušiše sve, nestade jedina logična država na Balkanu i sada bukvalno dijele diplome. Jebo ti diplome, gdje nema pravog ispita, gdje 50-60% bodova dobiješ kroz prisustvo nastavi i seminarskim radovima, gdje ništa ne pitaju za prolaznu ocjenu, gdje ne možeš pasti na kraju godine. Nekada su naši liječnici, inžinjeri i ostali radili vani bez doškolovavanja, nekada su takvi stručnjaci radili magistrate i doktorate bez problema vani i rade i danas u svjetskim firmama i institutima. Gdje će ovi novostvoreni "stručnjaci" po bolonjskom sistemu i lopovluku raditi vani? Ne mogu ni vize dobiti da normalno putuju, jer su oni i njihovi roditelji većinski glasali za lopove, ublehaše i nacionaliste. Sve to rade ostrašćeno, a ne kontaju da ih lukavci ne vlasti prave budalama. Kaže tako ministar za obrazovanje(nekad je bio, ne znam je li sada) Halilović da se mora sprovesti Bolonjski dogovor, jer se naše diplome ne priznaju vani. Pa njegova iz Marxizma, sociologije, dogovorne ekonomije, političkih nauka, historije i ne može da se prizna niti je ikada i mogla. Ali egzaktne nauke (medicina, prirodne nauke, tehnika) itekako može (barem je mogla ranije) i ti ljudi (sa starim dobrim diplomama) i danas rade vani. Ove bolonjske ne mogu niti će moći. A i kako će kad ih ni vlastita država ne priznaje i još traži rješenje šta sa njima. Oprostite molim vas lijepo, ali jedan liječnik ne može biti kompletan sa studijem koji traje manje od 5 godina, jedan inžinjer ne može usvojiti znanja koja su se ranije normano usvajala za 8/9 semestara (4/5 godina). Inžinjeri su ranije bili prvog stepena ako su završavali za 5/6 semestara (pogonski inžinjeri viša stručna sprema), a diplomirani sa VSS su bili tek nakon odslušanih i položenih predmeta iz 8/9 semestara i položenim diplomskim ispitom. Jedan fizičar ili matematičar su to mogli postati nakon 8 semestara, a liječnik nakon 8/9 semestara. Sada koliko ja znam medicina se studira 10 ili 11 semestara i pravi se nekakav diplomski rad. Hajde i to je nešto, barem im nisu skratili školovanje. Ovo sada je obično dijeljenje diploma i PARADA ZVANJA I NEZNANJA. U zdravlje i samo se vi nadajte da ćete vani moći raditi kao VSS stručnjaci i da ćete kao takvi biti prepoznati. Niste ni sada, a i nećete biti. Nažalost siguran sam u to. Da nam ne bi ovi lopovi i dalje upropaštavali generacije potrebno je da se svi dignemo i sklonimo sa vlasti bandu i pravimo zajednički svijetlu budućnost-nama i našoj djeci. I da vratimo normalno obrazovanje.
:? :? :?

A što je ovaj NINJA ovako ogorcen (Lesli Eldridž je glavni junak prije rata mega-popularnog jeftinog roto-romana NINJA).
Da nisi ti neki ogorceni "vjeciti student"? Studirao pravo 10 godina i dok si zavrsio promijenula se i drzava i zakon i sistem skolovanja, a jos tek sad skontao kako je najgluplja studentica iz tvoje generacije, sa najvecim sifonima u grupi iz prve polozila kod Bajre Golica, a ti padao 17 puta?
Ovo je jarane evropski sistem skolovanja koji se primjenjuje u cijeloj EU, a i sire i od 2010. ce samo on postojati, a medicina i dalje prema zakonu traje 6 godina, 12 semestara ili 300 ECTS ....
Inace ovo se u narodu zove "BALILUK" ...
Dobro bi mi dosla ova solja sa slike nakon ovog sto sam procitao ... mada nije od jedni od cijeg mi se pisanja to javljalo ....
Ma radim ja od prije rata, završio nešto što te ne interesuje, zašto bih ti se pravd'o, ali objasni mi šta ti je ono boldirano bogati. Vidim da si ekspert u tome. Neki sa nađu uvrijeđeni ako se kaže istina. Ove sadašnje diplome još nisu priznate ni u našoj "državi", kakva god da je (nikakva po mome mišljenju). Ne izazivam ja bolan ne bio nikoga, samo konstatujem da ovo ne valja i da se ne uvrijedite-to vani ne vrijedi. Ove diplome ne vrijede ništa prema našim starim prijeratnim. Zasigurno smo bolji po tom pitanju mi koji smo završili fakultete prije rata, ali nije vaša krivica što je sada ovako. Zato su krivi oni koji su glasali ovako, a ako se neko prepozna kao takav šta mu ja mogu. I prijatno. :mrgreen:
Amazonka27

#267 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Amazonka27 »

Lesli Eldridž wrote:Istina o katastrofi u našem društvu te je pogodila, PRIJATNO :mrgreen:
Ako radis "jos od prije rata" sta onda seres o validnosti diploma? Ili se bojis sto neces moci svoje djete progurati kroz usmene ispite kao sto je tebe tvoj babo/tata gurao...
Ili se jednostavno bojis konkurencije: mladji, ljepsi, pametniji svijet?
Kako mozes suditi o necemu sto nikada nisi ni vidio niti konzumirao?

o daaaaa....mozes...zato sto ti "radi jos od prije rata" i umjesto da citas novine zavaljen u fotelju kao svaki normalni penzioner sa dzozlukama -100 (od nacitanosti)...ti nasao palamuditi o validnosti diploma i raspravljati se sa generacijom koja je bila u porodilistu kada si ti diplomirao....
ili....avaj...mozda te ipak nervira sto sa svojom diplomom nisi mogao pokucati na sva vrata u dijaspori gdje si smugno kad su rokale sa brda...nego si morao glumiti ljubaznog kelnera....a vidis....sa ovom novom diplomom bi mozda prosao bolje....

i ja bih zeljela da se SSS vrednuje kao prije rata...al jok...

i na kraju da jos nesto napisem...sva sreca pa se ti nista ne pitas oko ovoga...jer ti kakav si zabrano bi VSS skolovanje nakon tvog diplomiranja....jer bi tako sprijecio da se pojavi neko ko ce brze ili mozda bolje zavrsiti fakultet...
Lesli Eldridž

#268 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

Amazonka27 wrote:
Lesli Eldridž wrote:Istina o katastrofi u našem društvu te je pogodila, PRIJATNO :mrgreen:
Ako radis "jos od prije rata" sta onda seres o validnosti diploma? Ili se bojis sto neces moci svoje djete progurati kroz usmene ispite kao sto je tebe tvoj babo/tata gurao...
Ili se jednostavno bojis konkurencije: mladji, ljepsi, pametniji svijet?
Kako mozes suditi o necemu sto nikada nisi ni vidio niti konzumirao?

o daaaaa....mozes...zato sto ti "radi jos od prije rata" i umjesto da citas novine zavaljen u fotelju kao svaki normalni penzioner sa dzozlukama -100 (od nacitanosti)...ti nasao palamuditi o validnosti diploma i raspravljati se sa generacijom koja je bila u porodilistu kada si ti diplomirao....
ili....avaj...mozda te ipak nervira sto sa svojom diplomom nisi mogao pokucati na sva vrata u dijaspori gdje si smugno kad su rokale sa brda...nego si morao glumiti ljubaznog kelnera....a vidis....sa ovom novom diplomom bi mozda prosao bolje....

i ja bih zeljela da se SSS vrednuje kao prije rata...al jok...

i na kraju da jos nesto napisem...sva sreca pa se ti nista ne pitas oko ovoga...jer ti kakav si zabrano bi VSS skolovanje nakon tvog diplomiranja....jer bi tako sprijecio da se pojavi neko ko ce brze ili mozda bolje zavrsiti fakultet...
Ma ne vrijeđam ja nikoga, samo pišem da ove sadašnje diplome neće vrijediti, kao one od prije rata. Eto to je to, a nisam baš tako star, kako misliš. A mogao sam ići vani poslije rata, u Australiju. Mogu i sada i to da radim u struci. Pogriješio sam vjerovatno, ali šta ćeš, porodični razlozi. A sada o sposobnijim mlađim. Možda ima i toga, ko zna, ali zar ti zaista misliš da će današnji trogodišnjaci biti bolji od četverogodišjaka i petogorišnjaka od prije. Nema šanse, ne valja program, jer se neka znanja ne mogu usvojiti za tako kratko vrijeme... Opet kažem: "Morat će se ovo mijenjati, neodrživo je" - 100%. Skoro zaboravih da odgovorim: Završavate brže, ali manje znate iz gore navedenih razloga-100% sam siguran jer to znam.
diplomac

#269 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by diplomac »

Amazonka27 wrote: i na kraju da jos nesto napisem...sva sreca pa se ti nista ne pitas oko ovoga...jer ti kakav si zabrano bi VSS skolovanje nakon tvog diplomiranja....jer bi tako sprijecio da se pojavi neko ko ce brze ili mozda bolje zavrsiti fakultet...
:thumbup:

A BALILUK je : Balijska posla ... Ljubomorne Balije uvijek zele nesto lose svom prvom komsiji, pa onda svim ostalim ...
Znam ja NAS hebo ti NAS ...
Michun

#270 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Michun »

E da...neko gore spomenu da se moze doktorirati nakon nasih 4 god. I u Hrvatskoj je to slucaj. I njihovi koji su zavrsili 4 god. dobivaju zvanje master.
Helem, mene zanima - zna li iko barem iz daljine, da li i kada bi se nas masters mogao smanjiti barem na godinu dana za ove koji su zavrsili 4 god. fax? Ima li to igdje u planovima?

Thanx :D
diplomac

#271 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by diplomac »

Michun wrote:E da...neko gore spomenu da se moze doktorirati nakon nasih 4 god. I u Hrvatskoj je to slucaj. I njihovi koji su zavrsili 4 god. dobivaju zvanje master.
Helem, mene zanima - zna li iko barem iz daljine, da li i kada bi se nas masters mogao smanjiti barem na godinu dana za ove koji su zavrsili 4 god. fax? Ima li to igdje u planovima?

Thanx :D
Nije to bas tako kako se prica, a u HR je postojao Sveucilisni (preko 4 godine skolovanja) i Strucni studij (do 4 godine skolovanja) ... znaci drugacije nego kod nas je i prije bilo ....

Stručni naziv stečen završetkom:
– sveučilišnoga dodiplomskog studija, čijim završetkom se stječe visoka stručna sprema (VSS), izjednačen je s akademskim nazivom magistar odnosno magistra uz naznaku struke ili magistar inženjer, odnosno magistra inženjerka uz naznaku struke ili doktor, odnosno doktorica uz naznaku struke, sukladno članku 4. ovoga Zakona
......................
– stručnoga dodiplomskog studija, u trajanju od najmanje četiri godine čijim završetkom se stječe visoka stručna sprema (VSS), izjednačen je sa stručnim nazivom stručni prvostupnik (baccalureus), odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea) uz naznaku struke ili stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer, odnosno stručna prvostupnica (baccalaurea) inženjerka uz naznaku struke, sukladno članku 9. ovoga Zakona, a osobe koje su stekle takve stručne nazive zadržavaju prava koja proizlaze iz stečene visoke stručne spreme

Ako si zavrsio studij u trajanju od najmanje 4 godine, mozes u Sarajevu na Ekonomskom fakultetu upisati magistarski/master studij koji kosta 8.000 KM i taje 3 semestra, od kojih je jedan izrada i odbrana magistarskog rada ...
Lesli Eldridž

#272 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

diplomac wrote:
Amazonka27 wrote: i na kraju da jos nesto napisem...sva sreca pa se ti nista ne pitas oko ovoga...jer ti kakav si zabrano bi VSS skolovanje nakon tvog diplomiranja....jer bi tako sprijecio da se pojavi neko ko ce brze ili mozda bolje zavrsiti fakultet...
:thumbup:

A BALILUK je : Balijska posla ... Ljubomorne Balije uvijek zele nesto lose svom prvom komsiji, pa onda svim ostalim ...
Znam ja NAS hebo ti NAS ...
To nešto na moj račun? Djeco draga ne pšoznajete me uopšte. Kad sam se ja borio protiv toga, malio ste još bili. I gdje ja pokazah neku ljubomoru? Samo realno iznosima kakvo je stanje. Hladno i bez osjećaja. I kako da budem ljubomoran na ljude koji mi nisu konkurencija? Ne možete mi ni biti konkurencija jer vaše diplome,bez uvrede, neće vrijediti i ne vrijede ništa. Vjerovali ili ne, ali tako je. Zato se treba boriti da se vrati školovanje na stari sistem. Nećete moći raditi sa takvim oskudnim znanjem. Nažalost.
Amazonka27

#273 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Amazonka27 »

kad si se ti zaposlio....onda ima nade za sve one hiljade nezaposlenih koji cuce na birou :D
Lesli Eldridž

#274 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lesli Eldridž »

Amazonka27 wrote:kad si se ti zaposlio....onda ima nade za sve one hiljade nezaposlenih koji cuce na birou :D
Nema nade, neće više da primaju ljude. Dogovorili se ovi iz SDA da ne daju više nikom da se zaposli.
Lady Saray

#275 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Lady Saray »

Lesli Eldridž wrote: Jebo ti diplome, gdje nema pravog ispita, gdje 50-60% bodova dobiješ kroz prisustvo nastavi i seminarskim radovima, gdje ništa ne pitaju za prolaznu ocjenu, gdje ne možeš pasti na kraju godine.
jos samo da znas sta pricas... npr na mom TEHNICKOM faxu, od 8 SEMESTARA, 90% ispita ides na 2 parcijale, zavrsni pismeni pa usmeni... i svi su obavezni pa imao ti ukupno 60 ili 95 bodova moras sve poloziti pa i usmeni... na bolonji se obnavljaju godine... imaju uslovi tj cista godina za prelazak u iducu znaci nema cak ni pravog uslova da mozes par ispita prenijeti ko vi sto ste mogli birvaktile... ili socijalnih rokova ili januarskih, aprilskih, junskih, septembarskih rokova i jos koja socijala s 2 roka po predmetu... vec odslusas i izadjes na ispit i ko jamio jamio tako da ne vazi o necemu o cemu si naucuo kod brice :skoljka:
Post Reply