Melami wrote:jefferson wrote:
Jel sad jasnije?
Znam ja to sa broojevima, al koja ja svrha znati da je bolje na hladnom startu i na radnoj temp, da je to tako jednostavno svi bi pravili ulja 0w-40 ne bi niko 5w-30, zar ne?
Zasto postoje druge gradacije kad je to idealno? Ne znam zasto potenciras da je motor sjeban ako je potrosio ispod 1l ulja i to na dihtungu ventila?
Jarane, nisu svi motori iste konstrukcije s toga zahtjevaju drugacija ulja.
BMW sada preporucuje 5W30 ulja, ali M modeli trose 10W60 ulja. Fordovi trose 5W20 kao i neke honde. Znaci jaro, svako auto je specificno za sebe i nema tu univerzalne formule.
Koja je svrha? pa jarane, 5W30 ulje je jeftinije napraviti od 0W30 a pogotovo od 0W40 a tek pogotovo od 0W50 koje je izuzetno rijetko. Da je to tako jednostavno svako bi pravio ulja i sva ulja bi bila vrhunska. Nije to bas tako jednostavno a pogotovo ne danas kada su u pitanju motori sa katalizatorima, filterima cestica itd.
Potenciram zato sto si rekao da je potrosio 2 ltr na 2000km! Ali iskreno, vise nemam pojma koliko ti je potrosio i kojeg ulja!
Takodje, ti kupujes auto do 3,500 dolara i to VW Passat! Za te pare se u americi kupuje Toyota Corolla ili Honda Civic. To je auto rupa bez dna kada je u pitanju odrzavanje ako si ga kupio za te pare.