Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Melami

#251 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote: Jel sad jasnije?
Znam ja to sa broojevima, al koja ja svrha znati da je bolje na hladnom startu i na radnoj temp, da je to tako jednostavno svi bi pravili ulja 0w-40 ne bi niko 5w-30, zar ne?
Zasto postoje druge gradacije kad je to idealno? Ne znam zasto potenciras da je motor sjeban ako je potrosio ispod 1l ulja i to na dihtungu ventila?
jefferson

#252 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Melami wrote:
Znam ja to sa broojevima, al koja ja svrha znati da je bolje na hladnom startu i na radnoj temp, da je to tako jednostavno svi bi pravili ulja 0w-40 ne bi niko 5w-30, zar ne?
Zasto postoje druge gradacije kad je to idealno? Ne znam zasto potenciras da je motor sjeban ako je potrosio ispod 1l ulja i to na dihtungu ventila?
Jarane, nisu svi motori iste konstrukcije s toga zahtjevaju drugacija ulja.
BMW sada preporucuje 5W30 ulja, ali M modeli trose 10W60 ulja. Fordovi trose 5W20 kao i neke honde. Znaci jaro, svako auto je specificno za sebe i nema tu univerzalne formule.
Koja je svrha? pa jarane, 5W30 ulje je jeftinije napraviti od 0W30 a pogotovo od 0W40 a tek pogotovo od 0W50 koje je izuzetno rijetko. Da je to tako jednostavno svako bi pravio ulja i sva ulja bi bila vrhunska. Nije to bas tako jednostavno a pogotovo ne danas kada su u pitanju motori sa katalizatorima, filterima cestica itd.
Potenciram zato sto si rekao da je potrosio 2 ltr na 2000km! Ali iskreno, vise nemam pojma koliko ti je potrosio i kojeg ulja!
Takodje, ti kupujes auto do 3,500 dolara i to VW Passat! Za te pare se u americi kupuje Toyota Corolla ili Honda Civic. To je auto rupa bez dna kada je u pitanju odrzavanje ako si ga kupio za te pare.
Melami

#253 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:
Melami wrote:
Jarane, nisu svi motori iste konstrukcije s toga zahtjevaju drugacija ulja.
BMW sada preporucuje 5W30 ulja, ali M modeli trose 10W60 ulja. Fordovi trose 5W20 kao i neke honde. Znaci jaro, svako auto je specificno za sebe i nema tu univerzalne formule.
Koja je svrha? pa jarane, 5W30 ulje je jeftinije napraviti od 0W30 a pogotovo od 0W40 a tek pogotovo od 0W50 koje je izuzetno rijetko. Da je to tako jednostavno svako bi pravio ulja i sva ulja bi bila vrhunska. Nije to bas tako jednostavno a pogotovo ne danas kada su u pitanju motori sa katalizatorima, filterima cestica itd.
Potenciram zato sto si rekao da je potrosio 2 ltr na 2000km! Ali iskreno, vise nemam pojma koliko ti je potrosio i kojeg ulja!
Takodje, ti kupujes auto do 3,500 dolara i to VW Passat! Za te pare se u americi kupuje Toyota Corolla ili Honda Civic. To je auto rupa bez dna kada je u pitanju odrzavanje ako si ga kupio za te pare.
kod mene su honde civic i corolle skuplje od audia i passata, vjerovao ili ne, ta auta su precjenjena zestoko a i ona su koristena pa ce i njima trebati isto popravke, kakve takve. da ne pricam kakva je razlika voziti corollu i a6.
sto se tice potrosnje, napisao sam jucer da nije bilo 2 litra kako sam rekao na pocetku vec 0.7-0.8l i to je sve izaslo na dihtungu ventila, nije nista motor pojeo sam od sebe jer je dotrajao kako si rekao i da se raspada.
jefferson

#254 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Onda jaro zamjeni dihtung i pici dalje!
Melami

#255 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:Onda jaro zamjeni dihtung i pici dalje!
Javim ti sta je bilo, mislio sam danas ici al nemam parkinga kad se vratim pa cu morati sutra. Zamjenicu za pocetak taj dihtung pa ce onda dosuti ulja onog sto ce moci sa svjetlom da vidi gdje jos curi. za ove pare bi mogoa uzeti neku corollu ili civic 2000to godiste sa vise milja i to bi trebalo nekog servisa, pa ti skontaj sam kako se isplati to mjenjati za audija.
Uglavnom, koliko sam skonto ovaj motor nije strasan kao 2.7t i 3.0 za odrzavanje, tako da bi fakat volio zadrzati auto.
jefferson

#256 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Melami wrote:
Javim ti sta je bilo, mislio sam danas ici al nemam parkinga kad se vratim pa cu morati sutra. Zamjenicu za pocetak taj dihtung pa ce onda dosuti ulja onog sto ce moci sa svjetlom da vidi gdje jos curi. za ove pare bi mogoa uzeti neku corollu ili civic 2000to godiste sa vise milja i to bi trebalo nekog servisa, pa ti skontaj sam kako se isplati to mjenjati za audija.
Uglavnom, koliko sam skonto ovaj motor nije strasan kao 2.7t i 3.0 za odrzavanje, tako da bi fakat volio zadrzati auto.
Ma ako je dihtung nije to velika steta. Kad to zamjenis ako si mjesao ulja, zamjeni onda i ulje. Uzmi onaj Shell Rotellu T6, ono je malo gusce.
Melami

#257 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:
Melami wrote:
Ma ako je dihtung nije to velika steta. Kad to zamjenis ako si mjesao ulja, zamjeni onda i ulje. Uzmi onaj Shell Rotellu T6, ono je malo gusce.
Ma skoro sam mjenjao ulje ono i platio sam masno, i filter mjenjao, uzeo originalni, sad sto sam dosuo jedan qt mobil1 10-40 valjda nece praviti probleme.Jos cu malo vozati na ovom pa cu se javiti kad budem da mjenjam. Uglavnom, nema mi potrebe za ovaj sa pocetnom 0w jer fakat nikad nije toliko hladno.
Melami

#258 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Bimmer_ wrote: Koje auto tacno, godiste, motor i koliko kw da ti provjerim koje ulje ide tacno?
Provjeril ga ti?
Znam da mehanicarima po kompjuterima stoji da ide 5w-30.
meni nije jasno jel treba sinteticko ili polusinteticko ulje ?
Bimmer_

#259 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bimmer_ »

Melami wrote:
Bimmer_ wrote: Koje auto tacno, godiste, motor i koliko kw da ti provjerim koje ulje ide tacno?
Provjeril ga ti?
Znam da mehanicarima po kompjuterima stoji da ide 5w-30.
meni nije jasno jel treba sinteticko ili polusinteticko ulje ?
A vidim ne citas sta ti pisem pa reko da ne gubim vrijeme bezveze ;)
Evo sta ti kaze Autodata pod uslovom da ti je motor ovaj 142kw (193hp) jer to je najvise koliko ima 2.8 nema sa 200 konja

Image

Image
Bimmer_

#260 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bimmer_ »

Obzirom da je malo vise presao ja bih sipao 10w40 polusinteticko
Melami

#261 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:Obzirom da je malo vise presao ja bih sipao 10w40 polusinteticko
ovaj 10w-40 sto sam ja nasuo nije imao tu vw normu 502.00 niti bilo koju drugu.
Znaci gledam ovu drugu sliku, sva ova navedena ulja sa ovim normama su kompatibilna?
Ka dje ovaj proizveden tad su samo preporucivali ulja sa normom SH, nije bilo ovih 502.00 i 503.00 itd, to su kasnije uveli(koliko sam skonto)
Da li bi onda mogao nasuti ulje 10w-40 sa normom SH?
Znam da je sa 193KS al ovdje svugdje pise 200KS.
http://www.kbb.com/audi/a6/1999-audi-a6 ... age=110000
http://www.edmunds.com/audi/a6/1999/features-specs.html

EDIT.
Last edited by Melami on 07/09/2012 10:09, edited 1 time in total.
Melami

#262 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Nego, kakav ti je ovo program, sta je ovo ?
Bimmer_

#263 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Bimmer_ »

Melami wrote:
Automehanicarski :)

To ti preporucuje sa slike po fabrickim specifikacijama, eh sad sta ces ti nasut to je do tebe;) Svaki Castrol 10w40 koliko znam ima 502.0. Nisam upucen koja imate tamo ulja u prodaji pa da ti ne govorim bezveze uglavnom naspi gradaciju i normu koja tu pise koju god i neces se izradit ;)
Ja bih isao opet na guscu opciju kao sto ti rekoh gore 10w40 polusinteticko koje ima 502.00 i to je to
jefferson

#264 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Bimmer_ wrote:
Melami wrote:

To ti preporucuje sa slike po fabrickim specifikacijama, eh sad sta ces ti nasut to je do tebe;) Svaki Castrol 10w40 koliko znam ima 502.0. Nisam upucen koja imate tamo ulja u prodaji pa da ti ne govorim bezveze uglavnom naspi gradaciju i normu koja tu pise koju god i neces se izradit ;)
Ja bih isao opet na guscu opciju kao sto ti rekoh gore 10w40 polusinteticko koje ima 502.00 i to je to
U SAD 10W40 ulja nemaju VW 502 spec.
direstraits0078

#265 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

Autodata je dobar program, ali ima i dosta slucajeva u kojima daje pogresnu informaciju (neka i pogubnu za motor) o izboru ulja. Primjer: Clio 3 sa DPF-om. Autodata prikazuje RN0710, a upotrebljava se iskljucivo RN0720. Razlika moze da bude od 500 do 1500 €, zavisno od toga da li ce da drmne samo DPF ili ce za sobom povuci i turbopunjac, koji ce poslije da zavrti motor u iberturu na ulju iz kartera i unisti kompletan motor... :run:
Melami

#266 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:
Melami wrote:

\
kao sto ti rece jefferson nije bas lako naci ovdje te vw spec.
Melami

#267 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

Zamjenio sam dihtung samo jedan. Odeor me na cijeni dihtunga, $54.
On kaze da je kao originalni al ja znam da on nije za te pare mogao dobiti originalni, a ja sam mozda i mogao naci.
Ovako mi je ubacio neki kineski od $15 i zdrao, kasno sad o tome da se prica.
Mozda ja jadnik ubrojao i one kreme i sve sto ide sa tim, iako nema sta, al hajd, uglavnom, sve je $140 i kaze da ne vidi trenutno vis enigdje da curi, al da dodjem za koji dan da provjeri, kao da ja ne mogu provjeriti ima li sta ispod auta.
Et pozz pa javim kakvo je stanje za koji dan.
jefferson

#268 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Melami wrote:Zamjenio sam dihtung samo jedan. Odeor me na cijeni dihtunga, $54.
On kaze da je kao originalni al ja znam da on nije za te pare mogao dobiti originalni, a ja sam mozda i mogao naci.
Mozda ja jadnik ubrojao i one kreme i sve sto ide sa tim, iako nema sta, al hajd, uglavnom, sve je $140 i kaze da ne vidi trenutno vis enigdje da curi, al da dodjem za koji dan da provjeri, kao da ja ne mogu provjeriti ima li sta ispod auta.
Joj tebe, pa sta bi ti majke ti? Dzaba da ti se radi?
Sto nisi sam kupio dihtung?
I ti naplatis svoj rad, stoga...
Melami

#269 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:
Nisam rekao da bi djabe vec znam kolika je cijena dihtunga jer mi je on rekao prije 7 dana da je cijena 18 po dihtungu.
Nisam rekao ja nista za rad, on ima rate i vrijeme po kojem radi, al ne mora me praviti budalom pa me derati na dijelovima.
Kad sam dosao nasao kofol da mi kaze cijenu ugradnje,i kaze treba mu 1.3 sata a ja mu kazem da treba 1.1 jer mi je on tako rekao, kaze on OK, onda ce biti 1.1
sta ti to govori? da je i on znao da je 1.1 al me htio oderati malo pa je onda skonto na dijelovima da me odere.
I nije mi zao, samo neka je problem rijesen.(nadam se da jeste)
Ako ti mislis da je normalno 54 dolara za neki kineski mali jednostavni dihtung onda OK.
jefferson

#270 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Melami wrote:
jefferson wrote:
Nisam rekao da bi djabe vec znam kolika je cijena dihtunga jer mi je on rekao prije 7 dana da je cijena 18 po dihtungu.
Nisam rekao ja nista za rad, on ima rate i vrijeme po kojem radi, al ne mora me praviti budalom pa me derati na dijelovima.
Kad sam dosao nasao kofol da mi kaze cijenu ugradnje,i kaze treba mu 1.3 sata a ja mu kazem da treba 1.1 jer mi je on tako rekao, kaze on OK, onda ce biti 1.1
sta ti to govori? da je i on znao da je 1.1 al me htio oderati malo pa je onda skonto na dijelovima da me odere.
I nije mi zao, samo neka je problem rijesen.(nadam se da jeste)
Ako ti mislis da je normalno 54 dolara za neki kineski mali jednostavni dihtung onda OK.
Prvo ja ne bi nikad kineski dihtung ubacio, ali hajmo ovako. Ti si skuzio prije nego si mu dao auto da cete levatiti. Pitanje je sto si pristao na to? Mi ti ovdje ne mozemo bas nesto sad pomoci.
Melami

#271 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Melami »

jefferson wrote:
Prvo ja ne bi nikad kineski dihtung ubacio, ali hajmo ovako. Ti si skuzio prije nego si mu dao auto da cete levatiti. Pitanje je sto si pristao na to? Mi ti ovdje ne mozemo bas nesto sad pomoci.
Nisam ja ni pokupio auto, ja sam radio takod a je zena pokupila auto iz radnje.
Ne znam u cemu je problem, ja sam samo cisto onako napisao da sam zamjenio taj dihtung i sta je bilo.
Daj Boze da bude sve udure, halalim mu ja sve te pare :D
jefferson

#272 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Melami wrote:
jefferson wrote:
Nisam ja ni pokupio auto, ja sam radio takod a je zena pokupila auto iz radnje.
Ne znam u cemu je problem, ja sam samo cisto onako napisao da sam zamjenio taj dihtung i sta je bilo.
Daj Boze da bude sve udure, halalim mu ja sve te pare :D
Ma trebalo bi.
Ja sam tako odbio kupiti dio koji je napravljen u poljskoj, narucio dio koji uvozi djelove jedne njemacke kompanije, da bi dio bio proizveden u kini! Stavio taj dio, ko singerica radio.
kukuljas

#273 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by kukuljas »

Moze li mi neko preporuciti ulje za 1.6 benzinski motor, u pitanju je audi 80 91 god.
530i

#274 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

kukuljas wrote:Moze li mi neko preporuciti ulje za 1.6 benzinski motor, u pitanju je audi 80 91 god.

bilo koje 10w 40 ili 15w 40. Ako je motor dobar, ne troši ulje i na curi po raznih dihtunzima možeš ga počastiti sa nekim pristojnim 10w 40 uljem, od Ine do Shell-a, izbor je dosta širok....zavisi koliko hoćeš da potrošiš...od 30KM za 4 litra pa naviše...
jefferson

#275 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

530i wrote:
kukuljas wrote:Moze li mi neko preporuciti ulje za 1.6 benzinski motor, u pitanju je audi 80 91 god.

bilo koje 10w 40 ili 15w 40. Ako je motor dobar, ne troši ulje i na curi po raznih dihtunzima možeš ga počastiti sa nekim pristojnim 10w 40 uljem, od Ine do Shell-a, izbor je dosta širok....zavisi koliko hoćeš da potrošiš...od 30KM za 4 litra pa naviše...
Ma drzi se ovoga sto je 530i rekao.
Mozda ljeti 15W40 a zimi ako je motor OK 10W40 iako oba na radnoj temperaturi imaju istu gustocu i kinematicku viskoznost.
Post Reply