Cijene stanova All about
Moderator: anex
- zgembo_sa
#251 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ovi agenti vec panicare, neka, neka. Oni ce prvi pasti, jer nije niko lud da placa njima tih 5-10%. Onda ce pasti gradjevinske firme koje su napravile stanove racunajuci sa divljajucim cijenama... onda ce pad cijena njihovih novih stanova oboriti i cijene starih stanova. Panika, panika 
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#252 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Samo budala kupuje stan preko agenata.zgembo_sa wrote:Ovi agenti vec panicare, neka, neka. Oni ce prvi pasti, jer nije niko lud da placa njima tih 5-10%. Onda ce pasti gradjevinske firme koje su napravile stanove racunajuci sa divljajucim cijenama... onda ce pad cijena njihovih novih stanova oboriti i cijene starih stanova. Panika, panika
- Edin H.
#253 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Nije problem agenata, problem je Drzave koja nije regulisala tu oblast i bosanskih agenta koji hoce da se obogate preko noci.Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Samo budala kupuje stan preko agenata.zgembo_sa wrote:Ovi agenti vec panicare, neka, neka. Oni ce prvi pasti, jer nije niko lud da placa njima tih 5-10%. Onda ce pasti gradjevinske firme koje su napravile stanove racunajuci sa divljajucim cijenama... onda ce pad cijena njihovih novih stanova oboriti i cijene starih stanova. Panika, panika
Uloga agenta u kupoprodaji nekretnina je jako vazna.
Prije svega mora imati strucnog, kvalifikovanog procjenitelja koji ce odrediti vrijednost nekretnine zasnovano na lokaciji, velicini, vlasnikovim ulaganjima u stan, blizini i kvaliteti obliznje skole, trgovina, transportnim vezama itd.
Zatim sluzi kao posrednik izmedju kupca i prodavca pri prodaji koji ce osigurati da se sve radi po zakonu, kao da se i izbjegne nepotreban kontakt izmedju kupca i prodavca.
Za ono sto rade u slucaju prodaje uzimaju ugovorom predvidjeni procenat koji se obicno krece npr. u Engleskoj izmedju 1.50% i 2.50% u ovisnosti na u koju cijenovnu skalu pripada nekretnina - skuplja nekretnina, manji procenat.
Za ono sto rade Drzavi placaju porez.
E sada sto kod nas agent hoce da se "ugradi" vise govori o Drzavi i glupostiu nasih gradjana, nego o samim agentima.
-
zutipostar
#254 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Agent da ti odredi cijenu..... ne kontam
Uloga agenta je da naplati informaciju i papirologiju ..i to je sto agent moze naplatiti
ako pustis agenta da ti odreduje ---sretno
Uloga agenta je da naplati informaciju i papirologiju ..i to je sto agent moze naplatiti
-
Master.DKP
#255 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Cijena jedne nekretnine, kada vec govorimo o Sarajevu, se kao i drugdje odreduje na osnovu vise faktora( polozaj, okruzenje, kvalitet itd) i na kraju kao kljucni element odnos ponude i potraznje u datome momentu. Ako vec govorite o profitima koji se ostvaraju u gradnji i daljnjoj prodaje jedne nekretnine, logicno je da se valjda zna da finansier/banka/investitor zaraduje daleko najvise, sto je i logicno jer posjeduje novac i odlucnost za investiranje. Nakon toga takoder puno zaraduje lokalna opstina/grad kroz razne rente za gradnje i obaveze koje daje graditelj/invesitor. Nakon toga, tu dolazi profit gradevinskih kompanija/arhitektonskih biro-a koji nije ni 20 % profita banke tj. investitora. Na kraju, najmanji profit (od 1 % do 3 %) ostvarju trgovac/posrednik te nekretnine.
Ako se vec ljude "cude" zbog za njih nerealnih cijena nekretnina u Sarajevu, mislim da je jako vazno da znaju da banka diktira osnovnu cijenu na koju onda dolaze sljedece 2 do 3 grupacije koje ucestvuju u gradnji nekretnine. Posto imamo skupo finansiranje gradnje ( od 7% do 9% ), kao i dosta skupo raspolozivo zemljiste, cijena 1m2 je od samoga pocetka opterecena dosta vise nego bilo gdje u EU,tj zemlja razvijenog svijeta.
Kada recimo govorimo o 1m2 u Sarajevu, koji recimo vrijedi 2 500 KM/m2, sama cijena gradnje jednog takvog kvadratnog metra u Sarajevu ( sa ukljucenim svima akekerima + cijenom zemljista i obevaza prema drzavi) je oko 1 800 KM- 2 000 KM. Takoder na novogradnju se placa PDV koji je 17 % i to se znacajno odrazi na krajnju cijenu itd. Naravno, profit svih ucesnika pada sto se vise gradi i sto je manja ponuda. Ponuda godinama ne prati potraznju i stambena gradnja je jos uvijek u "dijecijim kolicima" kad nas.
U vezi cijena, Pristina ima jedno skup 1m2 stambenog prostora kao Sarajevo, koja je 5 puta manja i 20 puta bezperspektivnija! U Zagrebu je nemoguce kupiti bilo kakav 1m2 ispod 2 000 Eura, Beograd da i ne spominjem. U Beogradu je vec par godina 1m2 u centru grada 4 000 do 5 000 Eura i prodaje se jako dobro.
Izgleda da jedan dio ovoga podforuma trazi "dezurnog krivca" zbog "nerealnih cijena" nekretnina u Sarajevu i potrebe da tim nacinom detektuje krivce sa uvijerenjem da ce tako cijena stambenog prostora da "manje" kosta!
Ako se vec ljude "cude" zbog za njih nerealnih cijena nekretnina u Sarajevu, mislim da je jako vazno da znaju da banka diktira osnovnu cijenu na koju onda dolaze sljedece 2 do 3 grupacije koje ucestvuju u gradnji nekretnine. Posto imamo skupo finansiranje gradnje ( od 7% do 9% ), kao i dosta skupo raspolozivo zemljiste, cijena 1m2 je od samoga pocetka opterecena dosta vise nego bilo gdje u EU,tj zemlja razvijenog svijeta.
Kada recimo govorimo o 1m2 u Sarajevu, koji recimo vrijedi 2 500 KM/m2, sama cijena gradnje jednog takvog kvadratnog metra u Sarajevu ( sa ukljucenim svima akekerima + cijenom zemljista i obevaza prema drzavi) je oko 1 800 KM- 2 000 KM. Takoder na novogradnju se placa PDV koji je 17 % i to se znacajno odrazi na krajnju cijenu itd. Naravno, profit svih ucesnika pada sto se vise gradi i sto je manja ponuda. Ponuda godinama ne prati potraznju i stambena gradnja je jos uvijek u "dijecijim kolicima" kad nas.
U vezi cijena, Pristina ima jedno skup 1m2 stambenog prostora kao Sarajevo, koja je 5 puta manja i 20 puta bezperspektivnija! U Zagrebu je nemoguce kupiti bilo kakav 1m2 ispod 2 000 Eura, Beograd da i ne spominjem. U Beogradu je vec par godina 1m2 u centru grada 4 000 do 5 000 Eura i prodaje se jako dobro.
Izgleda da jedan dio ovoga podforuma trazi "dezurnog krivca" zbog "nerealnih cijena" nekretnina u Sarajevu i potrebe da tim nacinom detektuje krivce sa uvijerenjem da ce tako cijena stambenog prostora da "manje" kosta!
- Edin H.
#256 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Zato sto agenti moraju zaposliti kvalifikovane procjenitelje, kojim je posao da odrede cijenu.zutipostar wrote:Agent da ti odredi cijenu..... ne kontam
Ono je nevidjena glupost kod nas, da se cijena odredjuje mahom samo na osnovu kvadrata koji su samo jedan od faktora.
Kada prodajes kucu zoves nekoliko agentata.
Ako pretjeraju sa cijenom mozda ces im ponuditi kucu, ali je oni nece moci prodati.
Ako podcijene kucu ti im neces ponuditi posao.
Oni rade na procentat i u interesu im je da postignu najpovoljniju cijenu, kao i da nekretninu prodaju sto je prije moguce, jer u suprotnom nista ne zaradjuju.
Papirologijom, kao sto je ti zoves, bave se advokati.
Advokat kupca i advokat prodavca.
Advokat prodavca preuzima novac, osigura da su sve dazbine placene,naplati svoje i prebaci novac na racun psobe koja prodaje.
- alijagicalija
#257 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Mislim da ovo spada pod istorija/historija. Ovo je dio foruma koji se odnosi na ekonomiju...Master.DKP wrote:Cijena jedne nekretnine, kada vec govorimo o Sarajevu, se kao i drugdje odreduje na osnovu vise faktora( polozaj, okruzenje, kvalitet itd) i na kraju kao kljucni element odnos ponude i potraznje u datome momentu. Ako vec govorite o profitima koji se ostvaraju u gradnji i daljnjoj prodaje jedne nekretnine, logicno je da se valjda zna da finansier/banka/investitor zaraduje daleko najvise, sto je i logicno jer posjeduje novac i odlucnost za investiranje. Nakon toga takoder puno zaraduje lokalna opstina/grad kroz razne rente za gradnje i obaveze koje daje graditelj/invesitor. Nakon toga, tu dolazi profit gradevinskih kompanija/arhitektonskih biro-a koji nije ni 20 % profita banke tj. investitora. Na kraju, najmanji profit (od 1 % do 3 %) ostvarju trgovac/posrednik te nekretnine.
- ahuseino
#258 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Potpuno se slazem, i to sam prije postao.. gore...tatoo wrote:zgembo_sa wrote:Ovi naivni na kraju najvise najebu, cuj vrhunac krize vec prosao
A cuj mozda mi koji mislimo da je kriza tek pocela grijesimo . . . sve je moguce.
Mislim da je od ponude i potraznje bitnije slijedece:
Rent to price ratio
Price to income ratio
Ali iz gledanja ovog grafa sto si postavio, jedna stvar mi upada u oko, prvih desetak mjesta sa dva izuzetka su nerazvijene zemlje, u kojima su nekretnine rasle exponencijalno a zaposlenje ztagniralo na maloj cifri. Znachi - nerazvijena industrija/ekonomija. To ja sve vrijeme zagovaram, da je potrebna normalna ekonomija pa da "noralno" gledamo brojeve... ova dva ratios 100% vaze u razvijenoj ekonomiji. To samo znachi da cijene nekretnina imaju mobilnost, odnosno moguchnost da rastu brzo (vremenska konstanta za izgradnju nekretnina je puno manja nego za razvitak eknomije), dok ekonomija treba decenije.
Iz ovog grafa mi se chini da ovi ratios ne moraju bash biti kompetentni u nerazvijenim zemljama, pogotovo onim gdje imaju dijelovi sa velikom gustochom stanovnistva i priliv - kao sarajevo. Engleska i Francuska i pored relativno dobre ekonomije, imaju veliku gustochu u gradovima, pa i time visoke cijene.
-
tatoo
#259 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Master.DKP wrote:Cijena jedne nekretnine, kada vec govorimo o Sarajevu, se kao i drugdje odreduje na osnovu vise faktora( polozaj, okruzenje, kvalitet itd) i na kraju kao kljucni element odnos ponude i potraznje u datome momentu. Ako vec govorite o profitima koji se ostvaraju u gradnji i daljnjoj prodaje jedne nekretnine, logicno je da se valjda zna da finansier/banka/investitor zaraduje daleko najvise, sto je i logicno jer posjeduje novac i odlucnost za investiranje. Nakon toga takoder puno zaraduje lokalna opstina/grad kroz razne rente za gradnje i obaveze koje daje graditelj/invesitor. Nakon toga, tu dolazi profit gradevinskih kompanija/arhitektonskih biro-a koji nije ni 20 % profita banke tj. investitora. Na kraju, najmanji profit (od 1 % do 3 %) ostvarju trgovac/posrednik te nekretnine.
Kvadrat u Dusseldorfu, Koelnu itd za novu jako dobru (cak perverzno dobru) nekretninu kad poredimo sa BiH je 3000 - 3500 po m2, za normalu od 2000 do 2500. . . .garaze, moderne sistemi grijanja . . .
Gradska infrastruktura neuporedivo bolja, vece trziste poslova . . .stabilniji poslovi, bolja platezna moc . . . i opet samo 40% svaba ima vlastitu nekretninu . . .
I onda u BiH treba platiti 2500 km na domaci standard za basic novogradnju . . . interesantno . . .argumentacija - ne moze jeftinije, kupice dijaspora, bice skuplje
Doce to i na 6000 po m2 samo ko ce platiti . . .?
-
tatoo
#260 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Moguce . . . naveo sam ovo kao primjer koliko "traze" u BiH u poredjenju sa drugim zemljama u odnosu na income. Skida se ljudima koza sa ledja. I pravda se sa cuvena 2 pp. Koliki procenat u BiH zaradjuje da moze komotno bacati 2500 svaki mjesec? Ispada da je ogromna masa u pitanju i da eto to je normala . . .ahuseino wrote:Potpuno se slazem, i to sam prije postao.. gore...tatoo wrote:zgembo_sa wrote:Ovi naivni na kraju najvise najebu, cuj vrhunac krize vec prosao
A cuj mozda mi koji mislimo da je kriza tek pocela grijesimo . . . sve je moguce.
Mislim da je od ponude i potraznje bitnije slijedece:
Rent to price ratio
Price to income ratio
Ali iz gledanja ovog grafa sto si postavio, jedna stvar mi upada u oko, prvih desetak mjesta sa dva izuzetka su nerazvijene zemlje, u kojima su nekretnine rasle exponencijalno a zaposlenje ztagniralo na maloj cifri. Znachi - nerazvijena industrija/ekonomija. To ja sve vrijeme zagovaram, da je potrebna normalna ekonomija pa da "noralno" gledamo brojeve... ova dva ratios 100% vaze u razvijenoj ekonomiji. To samo znachi da cijene nekretnina imaju mobilnost, odnosno moguchnost da rastu brzo (vremenska konstanta za izgradnju nekretnina je puno manja nego za razvitak eknomije), dok ekonomija treba decenije.
Iz ovog grafa mi se chini da ovi ratios ne moraju bash biti kompetentni u nerazvijenim zemljama, pogotovo onim gdje imaju dijelovi sa velikom gustochom stanovnistva i priliv - kao sarajevo. Engleska i Francuska i pored relativno dobre ekonomije, imaju veliku gustochu u gradovima, pa i time visoke cijene.
-
beka_mo
#261 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Pratim vec skoro godinu dana,svakodnevno ponude nekretnina po svim oglasima na internetu,novinama,ponesto i u agencijama. Cisto me interesira za licno investiranje u jos neku nekretninu. Vec imam stan,zemljiste u okolini,pa mi se ne zuri. Evo moj komentar-isti oglasi za prodaju nekretnina se vrte vec vise od pola godine. Pojedine agencije vec mjesecima nisu prodale nista,ali i dalje bezobrazno drze cijenu koja nema veze sa realnom potraznjom. Pojedini su poceli pisati istaknuto nova cijena npr 2690KM,a stara kao bila 2800 KM,za neku shupu od stana na grbavici. Haalloooooo, ko je lud pa da za obicnu garsonjeru u jos losijoj zgradi izvali 130.000KM.
Kod nas jos ljudi nisu prisiljeni kao Amerikanci da prodaju stanove i kuce,jer nemaju za ratu kredita. Tako mislim,da to ekstremnog pada i nece biti,kao sto se pojedini nadaju 1500KM. Mislim i ja bi htjela po toj cijeni,ali ne vjerujem. Kome se zuri mozda i spusti cijenu,kome ne cekat ce mozda i godinama da proda.
Evo pitanje,za ove malo iskusnije ekonomiste. Koja je po vama realna cijana danas da kupujete ili prodajete stan? Ma znam da ce se sad javiti koji agent i shpekulisali. Ali neka kaze slobodno.
Kod nas jos ljudi nisu prisiljeni kao Amerikanci da prodaju stanove i kuce,jer nemaju za ratu kredita. Tako mislim,da to ekstremnog pada i nece biti,kao sto se pojedini nadaju 1500KM. Mislim i ja bi htjela po toj cijeni,ali ne vjerujem. Kome se zuri mozda i spusti cijenu,kome ne cekat ce mozda i godinama da proda.
Evo pitanje,za ove malo iskusnije ekonomiste. Koja je po vama realna cijana danas da kupujete ili prodajete stan? Ma znam da ce se sad javiti koji agent i shpekulisali. Ali neka kaze slobodno.
- zgembo_sa
#262 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Moje misljenje je da bi uz uvazavanje svih faktora koji trenutno vladaju na trzistu, u Sarajevu cijene kvadrata stana trebalo da se krecu od 1500 do 2500 KM. Znam da ce sad ovi agenti osuti paljbu, ali osipali su oni paljbu kad je nas nekolicina govorila da ce doci do pada cijena nekretnina i kod nas pa evo vidimo sta se desava... Polako doci ce to sve na svoje.
-
sarlo
#263 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Cijene ce spustiti gradjevinari-investitori. Oni nisu imali kamaru kesa za citav objekat, vec otezu sa placanjem dobavljacima, dizu kratkorocne kredite, uzimaju avanse za stanove u izgradnji. Sta ako na trzistu ne bude dovoljno traznje, skupi krediti sa nemogucim uslovima, dijaspora nezainteresovna za kupovinu zbog krize u novim zemljama i sl..beka_mo wrote:Pratim vec skoro godinu dana,svakodnevno ponude nekretnina po svim oglasima na internetu,novinama,ponesto i u agencijama. Cisto me interesira za licno investiranje u jos neku nekretninu. Vec imam stan,zemljiste u okolini,pa mi se ne zuri. Evo moj komentar-isti oglasi za prodaju nekretnina se vrte vec vise od pola godine. Pojedine agencije vec mjesecima nisu prodale nista,ali i dalje bezobrazno drze cijenu koja nema veze sa realnom potraznjom. Pojedini su poceli pisati istaknuto nova cijena npr 2690KM,a stara kao bila 2800 KM,za neku shupu od stana na grbavici. Haalloooooo, ko je lud pa da za obicnu garsonjeru u jos losijoj zgradi izvali 130.000KM.
A ti moras raditi dalje, dobavljaci te tuze, kamate rastu. Prodao si i 10-20% stanova u zgradi a ne mozes da izvrsis tehnicki prijem, jer neke obaveze placanja dobavljacima i drzavi se javljaju sa danom prijema zgrade. Pa onda moras da uvedes struju u sve stanove, plin, da placas vodu, grijanje, angazujes kucepazitelja a stanovi prazni....i onda imas Bosmal, zidinu na losem glasu.
Realna cijena stana? Koja je realna cijena zlata? Dijamanata?
Ona koja se formira ponudom i traznjom. I koja ce se u januaru samo pominjati.
Inzinjeri ti mogu reci koja je cijena troskova izgradnje m2. Ne vise od 1000-1300 sa svim legalnim pristrojbama. I vjerovatno plus provizija tj mito.
-
tatoo
#264 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
sarlo wrote:Cijene ce spustiti gradjevinari-investitori. Oni nisu imali kamaru kesa za citav objekat, vec otezu sa placanjem dobavljacima, dizu kratkorocne kredite, uzimaju avanse za stanove u izgradnji. Sta ako na trzistu ne bude dovoljno traznje, skupi krediti sa nemogucim uslovima, dijaspora nezainteresovna za kupovinu zbog krize u novim zemljama i sl..beka_mo wrote:Pratim vec skoro godinu dana,svakodnevno ponude nekretnina po svim oglasima na internetu,novinama,ponesto i u agencijama. Cisto me interesira za licno investiranje u jos neku nekretninu. Vec imam stan,zemljiste u okolini,pa mi se ne zuri. Evo moj komentar-isti oglasi za prodaju nekretnina se vrte vec vise od pola godine. Pojedine agencije vec mjesecima nisu prodale nista,ali i dalje bezobrazno drze cijenu koja nema veze sa realnom potraznjom. Pojedini su poceli pisati istaknuto nova cijena npr 2690KM,a stara kao bila 2800 KM,za neku shupu od stana na grbavici. Haalloooooo, ko je lud pa da za obicnu garsonjeru u jos losijoj zgradi izvali 130.000KM.
A ti moras raditi dalje, dobavljaci te tuze, kamate rastu. Prodao si i 10-20% stanova u zgradi a ne mozes da izvrsis tehnicki prijem, jer neke obaveze placanja dobavljacima i drzavi se javljaju sa danom prijema zgrade. Pa onda moras da uvedes struju u sve stanove, plin, da placas vodu, grijanje, angazujes kucepazitelja a stanovi prazni....i onda imas Bosmal, zidinu na losem glasu.
Realna cijena stana? Koja je realna cijena zlata? Dijamanata?
Ona koja se formira ponudom i traznjom. I koja ce se u januaru samo pominjati.
Inzinjeri ti mogu reci koja je cijena troskova izgradnje m2. Ne vise od 1000-1300 sa svim legalnim pristrojbama. I vjerovatno plus provizija tj mito.
-
babanovac
#265 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
http://homes.point2.com/AL/Tirane/Tiran ... state.aspx
Molim,pogledati link.
Je li albanska cigla jeftinija od nase?
Je li kod nas ugradjuju aluminijumske armature u beton,a kod njih drvene?
Je li nas gradjevinac placen 600 eura/mjesecno,a njihov 300 eura?
Odakle oni dobavljaju cement?
Molim,pogledati link.
Je li albanska cigla jeftinija od nase?
Je li kod nas ugradjuju aluminijumske armature u beton,a kod njih drvene?
Je li nas gradjevinac placen 600 eura/mjesecno,a njihov 300 eura?
Odakle oni dobavljaju cement?
- sekiracija
#266 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Mnogi ekonomski experti kazu da je dobro kupovati kad svi prodaju.Kad razmislim da sam u Sarajevu i ja bih kupio,ali samo avionsku kartu u jednom smjeru. 
-
Hendrix
#267 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Koliko ja vidim jedini izlaz nekom mladom čovjeku koji ima prosječnu platu sa kojom ne može platiti astronomski kredit za neki stančić od 50ak kvadrata je da naslijedi od nekog stan, ili da živi sa roditeljima dok oni ne odu na onaj svijet. Kada pogledate rate za stan novogradnje koje se kreću od 700KM+ , i to po 20 godina, pa nemate se čemu nadati uopšte. I onda se sjetim starijih kolega na poslu koji su stan dobili od firme , naravno u onom "pokvarenom" sistemu prijeratnom, pa to zvuči nevjerovatno sada.
-
JohnGotti
#268 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
E jbga, onda mladom covjeku preostaje da zaradi iznadprosjecnu platu, da li znajuci zanat, ili uceci fakultet i nadje osobu koja isto ulaze usebe i hoce da radi, pa ce i imati nesto, a tih 700 maraka nece ni osjetiti. Ispijajuci kave, i cekajuci da mu nesto padne s neba, dobice qrac... oooops, pa tako je svugjde u svijetu, pa i u Tirani... ccc. Samo da je nesto bez truda i rada, i da se samo od sebe desi... znam ja nas, jebo ti nas, rece pametan neko... 
- zgembo_sa
#269 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Uh sto smo zayebani 
A koliko to mladih ljudi u BiH zaradjuje toliko da ne nece ni osjetiti 700KM? Moze li se nabrat koji promil?
A koliko to mladih ljudi u BiH zaradjuje toliko da ne nece ni osjetiti 700KM? Moze li se nabrat koji promil?
-
tatoo
#270 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
n
Najjachi i najsposobniji u urbane vile
ostali u getho 
JohnGotti wrote:E jbga, onda mladom covjeku preostaje da zaradi iznadprosjecnu platu, da li znajuci zanat, ili uceci fakultet i nadje osobu koja isto ulaze usebe i hoce da radi, pa ce i imati nesto, a tih 700 maraka nece ni osjetiti. Ispijajuci kave, i cekajuci da mu nesto padne s neba, dobice qrac... oooops, pa tako je svugjde u svijetu, pa i u Tirani... ccc. Samo da je nesto bez truda i rada, i da se samo od sebe desi... znam ja nas, jebo ti nas, rece pametan neko...
-
JohnGotti
#271 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ha jbte, pa prosjecan vodoinstalater zaradi mnogo, mnogo vise... kapitalizam je, sta hocete? Da okrecete hamburgere u nekom trznom centru, prodajete gace u butiku i zaradite za stan u glavnom gradu... yeah right... mislim, ljudi, zivite i dalje u zabludi, sto se mene tice. 
-
JohnGotti
#272 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ovo izracunas vrlo lako, pa nema potrebe za nagadjanjem. GDP za 2007. je bio 7074$. Prosjecna cijena stana, moze se reci da je bila oko 1800 za citavu BiH (gleda se drzava, a ne Saraj'vo, gdje su plate mnoooogo, mnoooogo vece...), ako ne i manja. To je oko 1400$.tatoo wrote:House price to income ratio (nema BiH) ali da ima bili bi povisoko . . .
http://www.globalpropertyguide.com/Euro ... dp-per-cap
...pa dobijemo vrijednost oko 19. Mislim, ljudi...The formula is: (Price per square metre / GDP per capita)*100. The house price to income ratios published by the Global Property Guide are based on the Global Property Guide’s own proprietary in-house research, but we use the IMF’s GDP per capita figures.
- zgembo_sa
#273 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Gdje ti zivis ba?
-
JohnGotti
#274 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Kingston, Jamaica... ba!
Čova, ako imaš nekakve konkretne cifre, i linkove, baci ih ovdje. Ili barem, neka se jave ljudi, koju UPRAVO KUPUJU ili su KUPILI stanove, pa neka kažu, kako su pojeftinili stanovi, kako su izgubili na investicijama, i grešku napravili, kad su mogli da kirijaju doživotno. Ne'š takvih naći... keep on dreaming... najlakše je samog sebe lagati.
Čova, ako imaš nekakve konkretne cifre, i linkove, baci ih ovdje. Ili barem, neka se jave ljudi, koju UPRAVO KUPUJU ili su KUPILI stanove, pa neka kažu, kako su pojeftinili stanovi, kako su izgubili na investicijama, i grešku napravili, kad su mogli da kirijaju doživotno. Ne'š takvih naći... keep on dreaming... najlakše je samog sebe lagati.
- alijagicalija
#275 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Jako sam sretan jer sam u stranci, pa imamo posao. Stela mi nije potrebna, jer sam u situaciji da za toliko ljudi napravim usluga pa sta god mi treba ne molim nego trazim. Ondje gdje se ne moze onda podmazem. Tako mi je i sa stanom. Kredit vracam od dnevnica, pausala i reprezentacija. Nema potrebe da radim, jer drugi rade za mene....JohnGotti wrote:Kingston, Jamaica... ba!![]()
![]()
to je vjerovatno ovaj strucnjak...puno je lakse kad priznas istinu...na kraju krajeva zasto bi neko genijalan kao ti kuckao po nekom forumu na neke fukaraske teme. Puci ce i ova bubble ekonomija kao i sve druge, kada ovakvi shvate da nisu napravili niikakvu vrijednost...