Nisi rekao samo za Sarajevo, ili bar to nisi napisao (iako si mozda tako i mislio).Mehmed Fatih wrote:Šta je s tobom?
Rekao sam za Sarajevo, za ovdje. Kakav ti merhametluk očekuješ više majke ti poslije svega. Svašta
Za sada nepoznate osobe su u noći sa 6. na 7.septembar polupale stakla, oštetile zid i oskrnavile Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci.Na tom se vandali nisu zaustavili, već su nedaleko od tog mjesta porušili i ogradu koja je postavljena oko mjesta na kojem je nekada bila banjalučka Arnaudija džamija.Nazif Garib, sekretar Muftijstva mostarskog, tvrdi da su se najteži incidenti desili krajem 2006. godine kada je ispaljena zolja na džamiju u Jasenici kod Mostara i bačena bomba na džamiju u Prozoru.Zbog napada na džamiju u Jasenici uhapšen je dvadesetdevetogodišnji Josip Grbeš iz Jasenice. On je odmah nakon hapšenja priznao krivicu.
"To sam učinio iz mržnje prema muslimanima i džamiji", kazao je nakon hapšenja Josip Grbeš. Nakon sporazuma s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona Grbeš je osuđen na godinu i po zatvora.
I u policiji tvrde da nisu zadovoljni ovako blagim kaznama.Bilo je razbijanja stakala na prozorima nekoliko džamija, kao i ispisivanja uvredljivih natpisa, pogotovo na zgradi muftijstva. Razbijana su stakla na zgradi Medžlisa Islamske zajednice na džamiji Ferhadiji.UVREDLJIVIM NATPISIMA OSKRNAVLJENA
SINAN-BEGOVA DŽAMIJA U JAJCU
JNa zidu Sinan-begove džamije, u narodu poznate Okića džamije u Starom gradu u Jajcu, nepoznate osobe su napisale uvredljiv tekst, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice u Jajcu. Kada su prve džematlije došle u džamiju radi obavljanja namaza, primijetili su na zidu natpis: "Krmci. Jedite krmetinu. Isus". Na istom mjestu je bio nacrtan i križ.sve počelo od incidenta od 18. jula, kada je, u večernjim časovima, nepoznato lice ili više njih, hicima iz vatrenog oružja, oskrnavilo grobove Bošnjaka na Karamehmedovića mezarju u Gorici, što je potvrđeno i u Centru javne bezbjednosti Trebinje.
U saopštenju za javnost koje je, u povodu ovog incidenta, izdala Skupština Opštine Trebinje, sa potpisom potpredsjednika ove institucije Ervina Pobrića, kaže se da ovo nije prvi incident ove vrste ni kada je u pitanju ovo groblje, niti drugi aktovi upereni protiv Bošnjaka, jer "neodgovorni pojedinci, raznim natpisima i pojedinačnim incidentima, kao da žele da unesu nemir među trebinjskim povratnicima, bošnjačke nacionalnosti".Jačina razglasa na lokalnoj džamiji i zvuk zvona sa obližnje crkve u banjolučkom naselju Vrbanja opet su doveli do "slučajne pucnjave od strane Srba i spontanog okupljanja Bošnjaka". Ali, treba priznati, tu nije problem u imamovom ezanu i zvonjavi zvona, nego u onome ko taj problem godinama ne rješava i u onome ko ga, po pravilu, aktivira na dan obilježavanja godišnjice stradanja stanovnika Srebrenice i pred samo održavanje izbora. Takvo podgrijavanje tenzija dovelo je dotle da građani srpske i bošnjačke nacionalnosti u ovom naselju jedni protiv drugih danas podnose prijave i zbog obične škripe automobilskih guma.
Primjera je i previše. Pred ove oktobarske izbore situacija u cijeloj BIH je, kao i svih prethodnih teških 16 godina, skoro identična, radikalizovana. S tim što je ta radikalizacija svake godine teža.
Takođe u Banjoj Luci, na kući poetese Nasihe Kapidžić-Hadžić, osviću uvredljivi natpisi "Pokoljite balije" i "Živ je Draža".PONOVNO POLUPALI NEDAVNO POSTAKLANI PROZOR
Nepoznati pocinilac, ili vise njih, po ko zna koji put polupao je u noci izmedu subote i nedjelje prozorsko staklo na dzamiji u Donjoj Puharskoj kod Prijedora. Radi se o objektu koji je sa ostalih 35 objekata islamske i nekoliko objekata katolicke konfesije od slicnih vandala do temelja unistena 1992. godine i objektu cija je obnova u toku.Nepoznate osobe u noći sa subote na nedjelju polupale su prozore na gradskoj džamiji u Bratuncu...
Pomoćnik bratunačkog imama Abdulah Smajić jučer je oko 13 sati, kada je krenuo da obavi podne-namaz, primijetio je da je na džamiji pričinjena šteta.
- Sinoć oko 21 sat kada sam obavljao molitvu stakla nisu bila polupana. Tek kada sam popodne došao na službu, vidio sam polupana stakla i pored njih pivske flaše - kaže Smajić.
Dodaje da je odmah pozvao glavnog imama Bratunca koji je potom obavijestio policiju u Bratuncu.
- Bilo je i drugih napada na džamiju u Bratuncu i njene vjernike. Nepoznate osobe ulazile su nam pijane u džamiju tokom namaza. Nisu ni rijetkost provokacije sa ceste.
Hodžić kaže da su svi slučajevi prijavljeni bratunačkoj policiji, ali da nijedan nije rasvijetljen.Polupana stakla na Talinoj džamiji
Mještani su nam kazali da su uvečer čuli buku, a ujutro vidjeli staklo u dvorištu džamije...
Nepoznate osobe su u noći sa subote na nedjelju polupale staklo na prozorima Hadži Osmanije ili Taline džamije u banjalučkom naselju Pobrđe. Mještani su nam jučer kazali da su uvečer čuli buku, a ujutro vidjeli staklo u dvorištu džamije.
Ovdje je cijelu noć bila buka, galama, pjesma i pucnjava. Nismo uplašeni, ali nije nam ni jednostavno kada se ovakve stvari događaju. To loše djeluje na sve ljude - kazao nam je stanovnik Pobrđa, koji se, zbog vlastite sigurnosti, nije smio predstaviti.
Naveo je da je ova džamija nakon rata u više navrata bila predmet napada, da su ispisivane prijeteće poruke da Bošnjake treba istjerati i slično.
Ta džamija podignuta je 1740. godine, a bila je pod zaštitom UNESCO-a. Zapaljena je 8. septembra 1993. godine, a ogromnim zalaganjem vjernika i Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci podignuta je drvena munara, a njena obnova još traje.Prošle sedmice (14.05.2008.) rukovodstvo MIZ Sanski Most je bilo u u Banjaluci gdje je u njegovom uredu posjetilo uvaženog muftiju prof. Edhem ef. Čamdžića. Prenešeni su selami i podrška iz Sanskog Mosta a bilo je i riječi o stanju i prilikama u IZ posebno u banjalučkom Muftiluku.
Nažalost pokazala se i dokazala sva surovost i komleksnost života i rada ovdje i kroz činjenicu da su iste noći polupani prozori na zgradi muftijstva.Polupano staklo i oštećena fasada
Petak, 18 Juli 2008
Na gradskoj džamiji Husejniji u Bosanskom Brodu preksinoć je polupano staklo i oštećena fasada, potvrdio je za "Dnevi avaz" imam Sedim Oruč.
- Galama i bacanje kamenčića po prozorima džamije dešavaju se i u vrijeme služenja vjerskog obreda, na šta smo se navikli. To je uradila grupa mladih ljudi. Ovo nije prvi napad na džamiju. Ranije je srušena ograda oko džamije i policija je pronašla počinioca. S ovim problemima upoznati su i pripadnici Policijske stanice u Bosankom Brodu, koji su izlazili na lice mjesta i sačinili zapisnik. Pored džamije dežura po jedan policajac, ali se u momentu posljednjeg napada nije tu nalazio - kaže Oruč.Ovo su samo neki od slučajeva, kad već pominješ ostale gradove po BiHVjerski objekti na meti provokatora i razbojnika
TUZLA – Hadžihasanova džamija u Tuzli, u narodu poznatija kao Džindijska džamija, najnoviji je primjer sve češćih napada na vjerske objekte. ''Policijska uprava Tuzla zaprimila je prijavu da je nepoznata osoba razbila staklo na prozoru džamije u Ulici put Trnovac u Tuzli. O događaju je obaviješten nadležni županijski tužitelj, a uviđaj su izvršili službenici policije PU-a Tuzla'', potvrđeno je za naš list iz MUP-a Tuzlanske županije. Za sada nema podataka o počinitelju napada niti o mogućem motivu iako se na terenu provode intenzivne operativne radnje.
U Sarajevu se i nije bilo bog zna sta za srusiti ili spaliti...jedna pravoslavna crkva na carsiji, onda bogoslovija, ona na Pofalicima, i neka mi neko pomogne gdje je jos bila pravoslavna crkva u Sarajevu.
Od katolickih Katedrala, pa ona na Marindvoru, Kruh Svetog Ante, Crkva na Dolac Malti, i to je to, cini mi se, neka me neko ispravi ako grijesim, ne pada mi sada na pamet.
BTW, u ovom dole linku mi je nejasno ko je (Armija ili HVO) srusio ili ostetio koju crkvu, ali malo prosurfah i pronadjoh to, a ima i link na srusene i ostecene dzamije, tek toliko da se zna da niko nije bio nevinasce.
http://www.spc.yu/Genocid/Zvornicko/zvornickol.html