Kako kome.Luisa wrote:
Dobro neko rece, zivot u Bosni je sa kafe na kafu u 100m carsije!
Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#251 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
-
Luisa
#252 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ladyblue18 wrote:Kako kome.Luisa wrote:
Dobro neko rece, zivot u Bosni je sa kafe na kafu u 100m carsije!
Vecini
-
Luisa
#253 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Nazalost, glupost je vjerovati da je glupost!
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#254 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ma ovo mi sve vise lici na AmsterdamN
-
jefferson
#255 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Sta je to bolje?Azamo wrote:Mnogi bi se vratili ali im ne daju.Kod mene tetić otišo prije 5 godina i tek za 3 godine ima pravo doći na mjesec dana i to može doći samo sa jednim djetetom,pa kad se on vrati može doći žena sa drugim djetetom...Ne beru se ni tamo pare sa grane...On radi kao vozač kamiona i bude na terenu po 2 mjeseca,pa ima 15 slobodnih dana i opet isto...Ovdje ko ima iole dobar poso je bolje živjeti negou Čemerici
De mi napisi sta je bolje?
Zivot je licna stvar. Ne mozes ti nekom pojedincu reci da li mu je bolje ili ne na osnovu svog zivota.
Ja sam u americi slusao zvakakvih zalopojki za "onim" zivotom u "onoj" drzavi, od toga kako nisu nista radili a imali puno, kako su pekli janje pod ceradom kamiona i sl.
Meni ej apsurdno o tim stvarima pricati ali eto, nekome je to smisao zivota.
Medjutim, ja bi tebe pitao sta je taj dobar posao? Uvaliti se na budzet i sisati drzavu i pokusavati sto manje raditi, ili se upustiti u poduhvat i probati nesto sam zaraditi?
Moja porodica je prije rata krenula u "privatluk" i ja sam dugo radio s njima, ali sam radio i u drzavnoj firmi kao i po raznims tranim organizacijama.
Ako ti je cilj da muzes drzavu na budzetu, BiH je super. Ako ti je cilj da pokrenes biznis po zakonu, nema gore drzave na balkanu!
- luckylaka
#256 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Jednom sam napisao a moram opet ponoviti,,Dijaspora je raj za papke koji su u dijasporu dosli u opancima,izvukli se ispod krave ili koze i ovdje se docepali asfalta ,ludih auta,dolara i eura pa sad hadzije ,,Naravno cast izuzetcima koji posteno rade i zaradjuju i ne primjecuju se u ovom drustvu.Imam u komsiluku kravu koja je dosla iz neke Bosanske vukojebine i koja misli da je sva Amerika njena.Sva ulica zna kad njen djip dolazi,prozori otvoreni,Mitar razvaljuje,dimije zamijenila minicom,a engleski joj ko moj arapski ali pred svaku kucu stane i raskokodace se sa amerima.Ona je hadzija sa dva bukove i dva mejtafa a takvih na svakom koraku.Kazem jos jednom posten svijet se neprimjecuju ali nas ovi papci srozase do kraja.Skoro policija dovela bosanku sa lisicama na rukama kazu ,,dere je garo na javnom mjestu(u parku) a covjek misli ona druga smjena pa jado jos kaznu mora platiti zbog narusavanja javnog reda.Ipak svak ima pravo na svoje misljenje pa tako i povratak ili ostanak u Americi
- Azamo
#257 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
jefferson wrote:Sta je to bolje?Azamo wrote:Mnogi bi se vratili ali im ne daju.Kod mene tetić otišo prije 5 godina i tek za 3 godine ima pravo doći na mjesec dana i to može doći samo sa jednim djetetom,pa kad se on vrati može doći žena sa drugim djetetom...Ne beru se ni tamo pare sa grane...On radi kao vozač kamiona i bude na terenu po 2 mjeseca,pa ima 15 slobodnih dana i opet isto...Ovdje ko ima iole dobar poso je bolje živjeti negou Čemerici
Zivot je licna stvar. Ne mozes ti nekom pojedincu reci da li mu je bolje ili ne na osnovu svog zivota.
Ja sam u americi slusao zvakakvih zalopojki za "onim" zivotom u "onoj" drzavi, od toga kako nisu nista radili a imali puno, kako su pekli janje pod ceradom kamiona i sl.
Medjutim, ja bi tebe pitao sta je taj dobar posao? Uvaliti se na budzet i sisati drzavu i pokusavati sto manje raditi, ili se upustiti u poduhvat i probati nesto sam zaraditi?
Moja porodica je prije rata krenula u "privatluk" i ja sam dugo radio s njima, ali sam radio i u drzavnoj firmi kao i po raznims tranim organizacijama.
Ako ti je cilj da muzes drzavu na budzetu, BiH je super. Ako ti je cilj da pokrenes biznis po zakonu, nema gore drzave na balkanu!
Pa dobro ovo je moje mišljenje i moje jedno viđenje,ja se izvinjavam ako sam nekoga povrijedio.Ja sam živio u inostranstvu godinama,ali se nisam mogao naviknuti na takav mentalitet i na takve uslove života.Tamo smo svi samo radili i radili i opet radili jer takav je standard tako se mora...Nisam se puno ni skim družio išo' na kafu jer nisam imo' vremena ni za šta osim za poso i odmaranje od posla.U rijetim trenutcima smo se sastajali na kafi vikendom i opet bi sva priča bila samo o poslu i nekim sjećanjima iz Bosne od prije rata. Imo' sam praktično sve,i dobar poso,platu,stan,auto,ovo,ono...ali sam bio sam nisam imo' s kim popričati.Švabe su čudan narod,imo' sam par prijatelja ali mi se nije dalo da pričam sa njima pošto oni imaju svoj neki fazon. Ja ne kažem da je ovdje dobro,daleko je to od dobrog ali tu sam sa svojima,moj narod,moja "država" nekakva. Ja sam se jednostavno moro' vratiti ovamo uvehno bi da nisam. Ovo je jedno moje lično mišljenje,mnogi se ne bi složili sa mnom...
-
jefferson
#258 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
O tome govorim. Svi mi imamo svoje vidjenje zivota.Pa dobro ovo je moje mišljenje i moje jedno viđenje,ja se izvinjavam ako sam nekoga povrijedio.Ja sam živio u inostranstvu godinama,ali se nisam mogao naviknuti na takav mentalitet i na takve uslove života.Tamo smo svi samo radili i radili i opet radili jer takav je standard tako se mora...Nisam se puno ni skim družio išo' na kafu jer nisam imo' vremena ni za šta osim za poso i odmaranje od posla.U rijetim trenutcima smo se sastajali na kafi vikendom i opet bi sva priča bila samo o poslu i nekim sjećanjima iz Bosne od prije rata. Imo' sam praktično sve,i dobar poso,platu,stan,auto,ovo,ono...ali sam bio sam nisam imo' s kim popričati.Švabe su čudan narod,imo' sam par prijatelja ali mi se nije dalo da pričam sa njima pošto oni imaju svoj neki fazon. Ja ne kažem da je ovdje dobro,daleko je to od dobrog ali tu sam sa svojima,moj narod,moja "država" nekakva. Ja sam se jednostavno moro' vratiti ovamo uvehno bi da nisam. Ovo je jedno moje lično mišljenje,mnogi se ne bi složili sa mnom...
Nekom je BiH super, nekom onako, mzoe i bez nje a moze i snjom. Ja konkretno odem dva puta godisnje jer mi je porodica dole, malo se odmorim, ali da mi sva familija nije tu (tj. roditelji i buraz) ne znam, mozda bi dosao jednom u par godina.
- ahuseino
#259 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Tacno tako, tvoje misljenje, i ti bujrum, gdje ti drago ili bolje...Azamo wrote:jefferson wrote:Sta je to bolje?Azamo wrote:Mnogi bi se vratili ali im ne daju.Kod mene tetić otišo prije 5 godina i tek za 3 godine ima pravo doći na mjesec dana i to može doći samo sa jednim djetetom,pa kad se on vrati može doći žena sa drugim djetetom...Ne beru se ni tamo pare sa grane...On radi kao vozač kamiona i bude na terenu po 2 mjeseca,pa ima 15 slobodnih dana i opet isto...Ovdje ko ima iole dobar poso je bolje živjeti negou Čemerici
Pa dobro ovo je moje mišljenje i moje jedno viđenje,ja se izvinjavam ako sam nekoga povrijedio.Ja sam živio u inostranstvu godinama,ali se nisam mogao naviknuti na takav mentalitet i na takve uslove života.Tamo smo svi samo radili i radili i opet radili jer takav je standard tako se mora...Nisam se puno ni skim družio išo' na kafu jer nisam imo' vremena ni za šta osim za poso i odmaranje od posla.U rijetim trenutcima smo se sastajali na kafi vikendom i opet bi sva priča bila samo o poslu i nekim sjećanjima iz Bosne od prije rata. Imo' sam praktično sve,i dobar poso,platu,stan,auto,ovo,ono...ali sam bio sam nisam imo' s kim popričati.Švabe su čudan narod,imo' sam par prijatelja ali mi se nije dalo da pričam sa njima pošto oni imaju svoj neki fazon. Ja ne kažem da je ovdje dobro,daleko je to od dobrog ali tu sam sa svojima,moj narod,moja "država" nekakva. Ja sam se jednostavno moro' vratiti ovamo uvehno bi da nisam. Ovo je jedno moje lično mišljenje,mnogi se ne bi složili sa mnom...
Samo bih nekoliko kljucnih rijeci iz tvog posta izvukao:
morati
standard
samo/puno raditi
... zamjenio alternativom:
htjeti
skromno
raditi
... i sve bi bilo u redu... osim mozda imat' s kim (nasim) kafu popit, sto opet zavisi od slucaja. Postoje vrlo zive zajednice nasih.
Imat' dva novija auta (ovdje u USA, pa cak i dobra), kupiti 200 kvadrata kucu (kako gdje), ici jednom godisnje dole (cener), izlasci, kockanje, sminka... vjervatno nekome trebaju dva posla... ali nikako ne bih to sveo u kategoriju prezivljavanja... a mislim da se u glavnom na TO misli (u pet deka).
Ako skromno zaradjujes, skromno i zivi. Ako odrzavas standard, i takmicis se sa DZoUnsima, onda radi dva posla, tvoj je izbor ali... onda nema kukanja i plakanja.
-
manki
#260 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Imam ja jaranicu koja se vratila iz SAD kad sam krenuo na fax, i krenula je sa mnom na prvu godinu fakulteta, a zivjela je prije toga nekih 15 godina u SAD... i ona i roditelji se vratili, jos je u BiH i dobro joj je..
A znam jos par familija koji su se vratili...
A znam jos par familija koji su se vratili...
-
doboj
#261 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
luckylaka wrote:Jednom sam napisao a moram opet ponoviti,,Dijaspora je raj za papke koji su u dijasporu dosli u opancima,izvukli se ispod krave ili koze i ovdje se docepali asfalta ,ludih auta,dolara i eura pa sad hadzije ,,Naravno cast izuzetcima koji posteno rade i zaradjuju i ne primjecuju se u ovom drustvu.Imam u komsiluku kravu koja je dosla iz neke Bosanske vukojebine i koja misli da je sva Amerika njena.Sva ulica zna kad njen djip dolazi,prozori otvoreni,Mitar razvaljuje,dimije zamijenila minicom,a engleski joj ko moj arapski ali pred svaku kucu stane i raskokodace se sa amerima.Ona je hadzija sa dva bukove i dva mejtafa a takvih na svakom koraku.Kazem jos jednom posten svijet se neprimjecuju ali nas ovi papci srozase do kraja.Skoro policija dovela bosanku sa lisicama na rukama kazu ,,dere je garo na javnom mjestu(u parku) a covjek misli ona druga smjena pa jado jos kaznu mora platiti zbog narusavanja javnog reda.Ipak svak ima pravo na svoje misljenje pa tako i povratak ili ostanak u Americi
Tebe brine sto neko dere neku u Americi,a ne brine te sto te politicari j... u zdrav mozak vec 20 godina?
-
Static-X
#262 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
doboj wrote:luckylaka wrote:Jednom sam napisao a moram opet ponoviti,,Dijaspora je raj za papke koji su u dijasporu dosli u opancima,izvukli se ispod krave ili koze i ovdje se docepali asfalta ,ludih auta,dolara i eura pa sad hadzije ,,Naravno cast izuzetcima koji posteno rade i zaradjuju i ne primjecuju se u ovom drustvu.Imam u komsiluku kravu koja je dosla iz neke Bosanske vukojebine i koja misli da je sva Amerika njena.Sva ulica zna kad njen djip dolazi,prozori otvoreni,Mitar razvaljuje,dimije zamijenila minicom,a engleski joj ko moj arapski ali pred svaku kucu stane i raskokodace se sa amerima.Ona je hadzija sa dva bukove i dva mejtafa a takvih na svakom koraku.Kazem jos jednom posten svijet se neprimjecuju ali nas ovi papci srozase do kraja.Skoro policija dovela bosanku sa lisicama na rukama kazu ,,dere je garo na javnom mjestu(u parku) a covjek misli ona druga smjena pa jado jos kaznu mora platiti zbog narusavanja javnog reda.Ipak svak ima pravo na svoje misljenje pa tako i povratak ili ostanak u Americi
Tebe brine sto neko dere neku u Americi,a ne brine te sto te politicari j... u zdrav mozak vec 20 godina?
-
doboj
#263 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Upravo tako.Sa zavrsenom Elektrotehnickom skolom,jedini nacin dobijanja posla u Bosni bio je da 'uletis' par hiljada km.A odakle mi ?Ovako dragi Amerikanci priznali prevedenu diplomu('90),dali normalan posao,40 sati sedmicno,na svakom cheku lijepo pise koliko drzava uzme ,koliko meni ostane.Na kraju godine se svedu racuni ,i mirna Amerika.Radim ono sto volim,vozim ono sto mogu(mitsubishi),i zivim NORMALNO.
-
jefferson
#264 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
U tom i jeste poenta.doboj wrote:Upravo tako.Sa zavrsenom Elektrotehnickom skolom,jedini nacin dobijanja posla u Bosni bio je da 'uletis' par hiljada km.A odakle mi ?Ovako dragi Amerikanci priznali prevedenu diplomu('90),dali normalan posao,40 sati sedmicno,na svakom cheku lijepo pise koliko drzava uzme ,koliko meni ostane.Na kraju godine se svedu racuni ,i mirna Amerika.Radim ono sto volim,vozim ono sto mogu(mitsubishi),i zivim NORMALNO.
Ja radim u BiH za jednu firmu, i dobio nekakav obrazac gdje se fino vidi koliko sam zaradio, koliko je drzava uzela poreza i za sta.
Reko: vidi ovo boga ti, to se neko spametovao dole u poreskoj.
Nazovem BiH i pitam imam li ja kakva prava na osnovu ovoga sto sam platio ovaj porez, tj. kada vec pise toliko otislo za zdravstveno, toliko za ovo toliko za ono, imam li ja bar zdravstveno ili nesto, ili posto ne zivim dole mogul traziti povrat.
Odgovor: Budi sretan da ti ne zatraze jos!
Neki dan ovdje uradio taxu, sve fino popunio, zaradio toliko, toliko drzava uzela, toliko federalna vlada, toliko lokalna.
Kada saberem sve, odumzmem sve, oni meni plivaju 750 dolara.
Fino broj racuna dao, i vlada ce direktan depozit uraditi i sto bi ti rekao, mirna Amerika.
- ljubav_aha
#265 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
besana,mislim da nisi dobro razumjela jeffesona,on pise o birokracijskim procedurama
- ljubav_aha
#266 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
to niko ne kaze,jer narod ni nema priliku da radibesana wrote:Dakle, cekaj, jesam li dobro shvatila? U Bosni niko nishta ne radi?Pa shta ja glumum po 8 sati na poslu?
- ljubav_aha
#267 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
besana wrote:briga me, nervira me, poso vamo, poso tamo, privatluk etc, i neshta zakera, ma bjeziljubav_aha wrote:besana,mislim da nisi dobro razumjela jeffesona,on pise o birokracijskim procedurama
ma bitno je da se radi,ali ,je ne bih licno uspjela u BiH sa avijacijom
- ljubav_aha
#268 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
besana wrote:briga me, nervira me, poso vamo, poso tamo, privatluk , radio u drzavnoj firmi kod stranaca etc, i neshta zakera, ma bjeziljubav_aha wrote:besana,mislim da nisi dobro razumjela jeffesona,on pise o birokracijskim procedurama
A koliko vidim samo o sebi i prica![]()
Sad bih ja njega u Afriku malo
pise o sebi,tacno,znaci on je autentican primjer,nema potrebe za ljutnju
-
Static-X
#269 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ljubav_aha wrote:besana wrote:briga me, nervira me, poso vamo, poso tamo, privatluk etc, i neshta zakera, ma bjeziljubav_aha wrote:besana,mislim da nisi dobro razumjela jeffesona,on pise o birokracijskim procedurama
ma bitno je da se radi,ali ,je ne bih licno uspjela u BiH sa avijacijom
Ti se to ozbiljno bavis letenjem?
Bil se ba kod tebe moglo dobiti kakvog popusta?
- ljubav_aha
#270 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
haj'd ne sekrij me
da ste oboje dosli kod mene na kafu 
- ljubav_aha
#271 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
kad navratis kod mene moze i krace letenje ,castim teStatic-X wrote: Ti se to ozbiljno bavis letenjem?
Bil se ba kod tebe moglo dobiti kakvog popusta?
popust za medjunarodne letove korisitm preko mog druga /ozenjenog/ pilota Delta
-
Static-X
#272 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ljubav_aha wrote:kad navratis kod mene moze i krace letenje ,castim teStatic-X wrote: Ti se to ozbiljno bavis letenjem?
Bil se ba kod tebe moglo dobiti kakvog popusta?![]()
popust za medjunarodne letove korisitm preko mog druga /ozenjenog/ pilota Delta
Zar ja moram navracati kod tebe, pa ti ovdje letis, lakse je tebi....
(Joj zamisli date - zeMska te pokupi i to s avionom
- ljubav_aha
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#274 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
staje ovo
; i sad domaci vs gosti, zar ta utakmica nije vec odigrana 
- ljubav_aha
#275 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
svake sezone par utakmicacorolla02 wrote:staje ovo; i sad domaci vs gosti, zar ta utakmica nije vec odigrana