PUNJENJE KLIME

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#251 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Matijevic_Vlado »

NEŠKOVIĆ D.O.O. NEŠKOVIĆ D.O.O.

RADNO VRIJEME SVAKI DAN OSIM NEDELJE OD 08:00 do 17:00

Punjenje svih vrsta klima
najsavremenijim uredjajima.

NOVO NOVO NOVO - DEZINFEKCIJA RASHLADNOG SISTEMA

VAŽNO - Freon koji ide u sistem je originalan (SIMAT) nije kineska varijanta koja je nezdrava i nekvalitetna.

Usluga se odnosi na sve vrste putnickih automobila, kamiona i autobusa.

U pitanju su uređaji za servisiranje klima-uređaja Bosch-Robinair Cooletech AC 690PRO i Cooltech AC 790PRO koji omogucavaju potpuno automatizovan proces servisiranja uz zadrzavanje kompaktnih dimenzija i velike brzine procesuiranja rashladnih fluida.

Kompletan proces podrazumjeva test funkcionalnosti sistema, izvlacenje ostataka starog gasa, dezinfekciju sistema, ubacivanje novog gasa kao i dodavanje ulja u kompresor klime koji cesto zakazuju upravo zbog nedostatka istog.

CIJENA USLUGE IZNOSI 40KM

jebo te, citao 3str unazad i nista ne skontah. jel ok ovo kod Neskovica za 40 kaemova?
preludezalude

#252 Re: PUNJENJE KLIME

Post by preludezalude »

Po meni je to jako povoljna varijanta ako je sve tako kako si napisao.
Ned071

#253 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Ned071 »

romeomoraprezivjeti wrote:
goran16v wrote:Vjerovatno sa pogledom na GRAS?
Taj uredjaj danas ima haman svaka jaca autopraona!
;-) bas tako.
shto se klime tice, k...u ne valjaju. kad budem im'o vremena pojasnim i kako i zasto
dino2dy2

#254 Re: PUNJENJE KLIME

Post by dino2dy2 »

Audi A4 problem s klimom iako nemam pojma sta je problem, ali ne hladi. Eh sad citam ove forume, i fol je sto jedni pljuju Celu drugi Komel treci tog Icirica, jedino za sta se svi slazu je da je Ajdin iz Zenice majstor, a ne vozio ga vala tamo da dodje i besplatno pusenje uz popravak.

Zanima me ima li kakav konsenzus oko nekog majstora za ovo da je dobar (u Sarajevu)?
ned424

#255 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

dino2dy2 wrote:Audi A4 problem s klimom iako nemam pojma sta je problem, ali ne hladi. Eh sad citam ove forume, i fol je sto jedni pljuju Celu drugi Komel treci tog Icirica, jedino za sta se svi slazu je da je Ajdin iz Zenice majstor, a ne vozio ga vala tamo da dodje i besplatno pusenje uz popravak.

Zanima me ima li kakav konsenzus oko nekog majstora za ovo da je dobar (u Sarajevu)?
Prosle godine mi servis uradili u Komelu kod GRASa presao 30 hiljada do sad klima kao da je jucer uradjena!
dino2dy2

#256 Re: PUNJENJE KLIME

Post by dino2dy2 »

I ja sam na kraju otisao u KOMEL, odradili su, stavili Boju pa cu opet doci za 10 dana s tim da su mi rekli da sve price o garanciji padaju u vodu jer sam dosao s klimom koja nije radila, sto mi ne ide u glavu neces im ici ako ti klima radi, al dobro.
irconbih

#257 Re: PUNJENJE KLIME

Post by irconbih »

Peugeot 307, 1,6 HDI, 2006. godina, 66 KW, problem s klimom. Ove godine je nisam ni punio, ali prosle godine napunjena, za 5 dana nije vise radila. Pri punjenju, onaj aparat valjda provjeru sistema radi i ispis kaze da je sve OK, ali mi covjek koji je "punio" kaze da je najvjerovatnije do kompresora koji ne pravi dovoljan pritisak i sistem tako pusti sve iz sebe.
Htio bih otici kod nekoga pouzdanog da provjeri je li do kompresora ili neceg drugog, pa ako jeste da se to sanira ili mijenja kompresor ili sta vec. Gdje otici da ljudi znaju svoj posao i da nisu bezobrazni s cijenama? Hvala!
Astrix

#258 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Astrix »

Imam i ja jedno pitanje u vezi klime. Imam Astru 2001 god. već nekih 5-6 godina i klima savršeno radi i dan danas. Ali u vožnji cujem neku vodu kako žubori, neki mi kažu da je klima vjerovatno pri kraju, da li je to stvarno do klime ili nešto drugo?
P.Starck

#259 Re: PUNJENJE KLIME

Post by P.Starck »

nije valjda zaboravljena tema :D samo pitanja bez odgovora
i ja da prijavim problem klime koja kada je auto u mirovanju puše mlako ali cim je u pokretu radi normalno. je li ko imao slican problem?
quarterback

#260 Re: PUNJENJE KLIME

Post by quarterback »

P.Starck wrote:nije valjda zaboravljena tema :D samo pitanja bez odgovora
i ja da prijavim problem klime koja kada je auto u mirovanju puše mlako ali cim je u pokretu radi normalno. je li ko imao slican problem?
kod mene je tako od kako sam kupio auto, valjda veci protok zraka kroz sistem kada se auto krece pa i bolje hladi (a mislim da ima i do obrtaja motora)
NediM17

#261 Re: PUNJENJE KLIME

Post by NediM17 »

A da upalite ventilator? :mrgreen:
quarterback

#262 Re: PUNJENJE KLIME

Post by quarterback »

:D
pa ne moze ventilator nadoknaditi protok koji je kada se auto krece, bar kod mene

doduse kad bolje razmislim mozda je ipak do obrtaja motora jer ako brze idem bolje i hladi, sa druge strane ako upalim ventilator na najjace a ne idem brzo onda losije hladi jer vazduh ne stigne da se ohladi nego brze dolazi u kabinu...

bice ipak da je do obrtaja, onako laicki :D
ned424

#263 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

quarterback wrote::D
pa ne moze ventilator nadoknaditi protok koji je kada se auto krece, bar kod mene

doduse kad bolje razmislim mozda je ipak do obrtaja motora jer ako brze idem bolje i hladi, sa druge strane ako upalim ventilator na najjace a ne idem brzo onda losije hladi jer vazduh ne stigne da se ohladi nego brze dolazi u kabinu...

bice ipak da je do obrtaja, onako laicki :D
Koje ti je auto i koji motor? Kod mog starog motor 1.3 i hladi dobro samo kad je pod gasom a kod mene i u leru hladi kako treba zato sto je motor jaci.
quarterback

#264 Re: PUNJENJE KLIME

Post by quarterback »

ned424 wrote: Koje ti je auto i koji motor? Kod mog starog motor 1.3 i hladi dobro samo kad je pod gasom a kod mene i u leru hladi kako treba zato sto je motor jaci.

focus je, 1.6b
quarterback

#265 Re: PUNJENJE KLIME

Post by quarterback »

:thumbup:
Hakuna Matata

#266 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Hakuna Matata »

Jel neko punio kod Neskovica za 30 KM i jeste li zadovoljni ?
quarterback

#267 Re: PUNJENJE KLIME

Post by quarterback »

nasao sam na piku tipa koji vozi isto auto kao i ja i koji je punio kod neskovica posto sam vidio da neskovic govori da moze puniti samo odredjena punjenja klima, cini mi se p134 ili tako neka oznaka, a ja nisam znao koje je kod mene

elem tip kaze da je zadovoljan, da je punjenje trajalo oko 25 minuta i da mu klima ok sada radi

ne znam ni sam sta da mislim jer sam cuo ili procitao ne znam vise ni sam da kod komela to traje 45 minuta ...

da li to znaci da neskovic ne uradi cijeli potreban posao, ili da komel uradi vise od potrebnog, ne znam ni sam
tempuser

#268 Re: PUNJENJE KLIME

Post by tempuser »

Meni je to punjenje klime postalo ko punjenje tonera, sad se svako time bavi, od spec. servisa do vulkanizera i autopraionica, tako da nisam bas siguran sta se time dobiva, pogotovo ko to radi. 100 stvari moze biti pokvareno, a ovo se svelo da ispustis ako sta ima ui sistemu, nadrukas novi plin i goni.
Bila je ranije prica oko klime, u uputstvima za upotrebu auta fabrika nigdje nije naznacila nikakvo redovno odrzavanje u smislu neke redovne i periodicne izmjene plina u sistemu (fantomskog ulja u kompresoru) itd itd, a naznacila je zamjenu ulja, filtera, kocionog ulja, antifriza itd itd, sto znaci da nije predvidjeno nikakvo preventivno redovno odrzavanje i sl, ako radi - radi, ne diraj, ako ne radi popravljaj.
Sad, ako je sve u redu sa AC instalacijom, plin iz sistema ne bi trebao tek tako sam ispariti, pogotovo u nekim intervalima 3-5 god, da ne govorim krace tipa svako ljeto. Price da je normalno da plin vremenom ispari su suplje price nadrimajstora kojima je bitno samo da ti otmu pare na punjenju supljeg sistema, a ne rjese problem. Ugrubo govoreci, frizideri rade na istom principu pa ih ne drias 20 god. Meni je na 2 auta sistem bio nedirnut po 10 god kad su prodati i nikad se nista nije desilo.Vjerovatno je nesto plina isparilo tokom godina, ali ne toliko da osjetim neku drasticnu razliku u hladjenju ili da zaustavi kompresor. Doduse na jednom jesam neki ventil zamjenio, ali to nije iuzrokovalo manjak plina u sistemu.
quarterback

#269 Re: PUNJENJE KLIME

Post by quarterback »

i meni je jedan covjek koji je vlasnik "punionice" rekao da 10% ispari svake godine i da je cudo da mi nakon 8 godina jos radi uopste klima

takodje je rekao da ima malo tog rashladnog sredstva da se uopste ne bi upalila...

mislim da cu ipak to uraditi u ovlastenom servisu jer mi se cini da se drugima ne moze vjerovati
Qler

#270 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Qler »

Ja sam kolegi ovdje sa foruma prodao svoju fiestu prije nekih 4-5 godina, ja nikad nisam dirao klimu, a kod mene je bila 3-4 godine, prije mene boga pitaj da li je neko dirao, on je za ovih godina nikad nije dohvatio... radi kao prvog dana kad sam je kupio... mora da je neko cudo tehnologije... mislim hermeticki zatvoren sistem, a ne isparava... samo ne znam gdje ce ispariti...

usput, nena ima frizider haman godina ko' ja, jos nije ispario...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#271 Re: PUNJENJE KLIME

Post by konektovan »

Kod mene kolega na golfu lV svake godine puni sistem,jer mu slabo ili nikako ne hladi. Nikad mu ni jedan majstor nije pokusao otkriti kvar,tj. mjesto gdje curi, al' je zato dobio kamaru savjeta,kako je najbolje jednom godisnje napuniti sistem. :-) :-)
530i

#272 Re: PUNJENJE KLIME

Post by 530i »

Najlakše je tako, dobro mu nisu rekli svaki mjesec da puni.
P.Starck

#273 Re: PUNJENJE KLIME

Post by P.Starck »

samo da prijavim za klime koje rade/hlade samo kada je auto u pokretu, odnosno ne rade tj. pušu mlako kada je autu u leru da je kod mene u ovoj situaciji bio kvar releja, koji je zamjenjen (20 KM) i sada sve opet radi kao i prije.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#274 Re: PUNJENJE KLIME

Post by konektovan »

Predracun za zamjenu kompresora klime,u jednom poznatom servisu za klime kaze, :mrgreen: kako je potrebno 5 sati rada za zamjenu?! Je li to mnogo sati za zamjenu???
Qler

#275 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Qler »

Mozda je racunao kaficu prije, pauzu za rucak i kaficu i kaficu poslije odradjenog posla....

A i mozda ti je neko auto kojem je fakat tesko prici kompresoru :)
Post Reply