Bosnia Air Defense - F35

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi BIH mogla izdvojiti 160 miliona za dva F35

Poll ended at 27/07/2008 14:17

Da
36
49%
Nema potrebe
38
51%

Total votes: 74

ljubav_aha

#251 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

paratrooper,i za raju koju ovo zanima

zanimljivosti dayton air show

prva igracka na koju sam obratila detaljnu paznju

Image

US Marine Corps MV-22 Osprey

inace, glavni elemnt air show je bila demostracija F-22 raptur,kao i F-16 i F-18 ,naravno nsiu bili jedini u programu

ako Boga da,jednog dana,idem na paris air show ;-)
scooter21ba

#252 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

Liberalism wrote:Sta ste odmah zagalamili za pare i ismijavate se bez ikakvog razloga.

Hocete Bosnu u NATO? Pa ako hocete moracete da odrjesite kesu i da povecate izdvajanja za odbranu. Sta bi vi, da lezite a da neko drugi placa vasu odbranu.

kazu da ce uskoro nasi politicari ici u Izrael da im prezentiraju svoja monumentalna dostignuca u taktici odbrani zemlje.
a ko kaze da mi zelimo u nato?
paratrooper

#253 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

ljubav_aha wrote:paratrooper,i za raju koju ovo zanima

inace, glavni elemnt air show je bila demostracija F-22 raptur,kao i F-16 i F-18 ,naravno nsiu bili jedini u programu

da V22 je odlican program. Poslednji sukobi na 'ME' (Izrael vs Hezbolah i U.S vs Sadam) su pokazali neefikasnost 'land' snaga. Mislim da ce se u buducnosti vise voditi racuna o programima za smanjivanje upotrebe kopnenih snaga i vise stavljati do specijalizacije operacija na principima simultanog 'hit & kill" te veoma brzog povlacenja snaga sto bi odgovaralo nekoj vrsti 'vojnog' cunamija.

usput da li si gledala ovaj let F15:

http://www.youtube.com/watch?v=e1aKxAN7bAs
chuchumbamayumbe

#254 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by chuchumbamayumbe »

Image

Koliko sam ja uspio da skontam, USA odustaje od Osprey-a?
scooter21ba

#255 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

a koliko sam ja uspio da skontam ovi avioni helikopteri nosaci aviona su ostale i ostat ce samo bajke za bih :D
kejns

#256 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by kejns »

u svakom slucaju, mislim da je kupovina ovakvih aviona, do posljednjeg naseg feninga, najbolja moguca investicija. Napadnemo komsije i vracamo svoje sto su nam u proslom ratu oteli.

Prije rata su komsije prodavali krave i nabavljali oruzje i kako nakon rata vidimo, isplatilo im se. Izasli su dosta bogatiji iz nego sto su bili. Sada imaju i krave i oruzje i zemlju i ...
chuchumbamayumbe

#257 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by chuchumbamayumbe »

kejns wrote:u svakom slucaju, mislim da je kupovina ovakvih aviona, do posljednjeg naseg feninga, najbolja moguca investicija. Napadnemo komsije i vracamo svoje sto su nam u proslom ratu oteli.

Prije rata su komsije prodavali krave i nabavljali oruzje i kako nakon rata vidimo, isplatilo im se. Izasli su dosta bogatiji iz nego sto su bili. Sada imaju i krave i oruzje i zemlju i ...
Ja ipak mislim da je najbolje da nabavimo koju nuklearku i da Hin poravnamo i vratimo i milo za drago...?
Evo, ja cu prvi da pordam svolju kravu Sharulju!
Mislim.... :roll:
kejns

#258 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by kejns »

chuchumbamayumbe wrote:
kejns wrote:u svakom slucaju, mislim da je kupovina ovakvih aviona, do posljednjeg naseg feninga, najbolja moguca investicija. Napadnemo komsije i vracamo svoje sto su nam u proslom ratu oteli.

Ja ipak mislim da je najbolje da nabavimo koju nuklearku i da Hin poravnamo i vratimo i milo za drago...?
Evo, ja cu prvi da pordam svolju kravu Sharulju!
Mislim.... :roll:
Blago tebi, tebi znaci nisu uspjeli oteti :D
Risto Kuglarić

#259 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Risto Kuglarić »

scooter21ba wrote:a koliko sam ja uspio da skontam ovi avioni helikopteri nosaci aviona su ostale i ostat ce samo bajke za bih :D
ja ba, držte se teme :D
scooter21ba

#260 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

drzim se kao sto se nasa vojska drzi avijacije :D
ljubav_aha

#261 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

chuchumbamayumbe wrote:

Image

Koliko sam ja uspio da skontam, USA odustaje od Osprey-a?
osprey ima vlro kontradiktornu proslost,ali nisa sigurna da SAD odustaje od ovog modela ,koji jeu principu prvi ovakve vrste uopce u upotrebi,i kojem konstano dodaju novitete

trenutno ga koriste u iraku,i vrlo su zadovoljoni
AO83

#262 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by AO83 »

Totalna diluzija vlada nad nasim umovima. Ja mogu da nabrojim 5595959599 boljih projekata za BiH neko kupovinu naoruzanja.

Pod prvo zapravo, mislim da je najbolje da se desi totalna demilitarizacija regije. Da se sada zarati npr. BiH protiv Srbija - mi ionako nebi imali vojsku. Srbi bi naravno presli na srpsku stranu, Bosnjaci bi kreirali drugu ARBiH, a Hrvati bi nazad u Kiseljak i prodavali kinesku robu.

Znaci sve ovo sto trenutno trosimo je bacanje novca jer nedaj Boze da jedan dan dodje do rata, ova vojska ionako nebi se borila za BiH.
paratrooper

#263 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

AO83 wrote:mislim da je najbolje da se desi totalna demilitarizacija regije.
Takvo nesto ne postoji nigdje na svijetu, zapravo to sto ti kazes za milion razloga da je bolje investirat , postoji uvijek milion i jedan razlog neophodan za zastitu investicija.
Ne vjerujem da ces se sloziti ali nije ni bitno.
ljubav_aha

#264 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

AO83 wrote:Znaci sve ovo sto trenutno trosimo je bacanje novca jer nedaj Boze da jedan dan dodje do rata, ova vojska ionako nebi se borila za BiH.
na koji rat si konkretno mislio kada si ovo napisao :?:

drugo,svaka zemlja ima odred za vojnu zastitu,to je dio preventivne procedure,jer politicki odnosi medju drzavama se stalno mijenjaju
armin_tz

#265 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by armin_tz »

Prpa.ba wrote:
Pietje_Bel wrote:Neka mi nko objasni kako nam HRVATI I SRBI mogu ikada cuvati nebo.

Slovencima Talijani cuvaju nebo. Jos to masno placaju, a nisu nimalo zadovoljni uslugom tako da se i u Sloveniji polako stvara klima potrebna za nabavku vojnih aviona. Da se razumijemo: u slucaju bilo kakvog sukoba (a lovci i bombarderi vecinom sluze za te poslove :D ), stranci ce jako lako moci zavrnuti pipu po svom cejfu i prekinuti dostavu raketa, rezervnih dijelova, itd. svojim musterijama. Tako da vecina danasnjih zemalja ima vojnu avijaciju (iskljucujem trenazne avione koje npr. proizvodi Ceska ) samo zato sto je to u interesu onih koji sami sebi proizvode avione: SAD, Rusija, velika trojka EU (Britanija, Njemacka, Francuska) i jos par zemalja. Svedsku ne spominjem jer Gripen ima americki motor. Ostali su tu da igraju kako veliki kazu. Posto "Regija" (citaj: ex-Yu) ide cijela u NATO & EU, eventualne sukobe zaboravite, jer cemo u tom slucaju imati svi naoruzanje iz istog izvora, iste glavesine iznad nas, i zajednickog neprijatelja u vidu Afganistanskih hasisara. Tj. ako ce ko ginuti, ginuti ce na ratistima gdje nas nasi novi gospodari (od 1992.) rasporede. :-D
Nijemci vise ne prave svoje avione jos od zavrsetka II svjetskog rata. Ne daju im da prave, da se opet ne poigraju :P :P :D :D
Prpa.ba

#266 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Prpa.ba »

armin_tz wrote:Nijemci vise ne prave svoje avione jos od zavrsetka II svjetskog rata. Ne daju im da prave, da se opet ne poigraju :P :P :D :D
:D

Zato sto im se ne isplati da sami idu u takve skupe projekte. Skupa sa Talijanima, Britancima i Spancima prave EF2000. Francuzi su sami krenuli praviti Rafalea pa su pojeli govno. 8) Srezali su prvotne brojeve za vise od 200, a i dalje planiraju smanjenje broja. 70-ak ih je u sluzbi, a nikome ga nisu uspjeli prodati (cime bi snizili cijenu proizvodnje te povecali broj aviona u vlastitoj vojsci). Dakle nije poenta u tehnologiji ( Nijemcima je to najmanji problem), nego u tome kako dobiti sto vise za sto manje. ;-)
exliberal

#267 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by exliberal »

Prpa.ba wrote:
armin_tz wrote:Nijemci vise ne prave svoje avione jos od zavrsetka II svjetskog rata. Ne daju im da prave, da se opet ne poigraju :P :P :D :D
:D

Zato sto im se ne isplati da sami idu u takve skupe projekte. Skupa sa Talijanima, Britancima i Spancima prave EF2000. Francuzi su sami krenuli praviti Rafalea pa su pojeli govno. 8) Srezali su prvotne brojeve za vise od 200, a i dalje planiraju smanjenje broja. 70-ak ih je u sluzbi, a nikome ga nisu uspjeli prodati (cime bi snizili cijenu proizvodnje te povecali broj aviona u vlastitoj vojsci). Dakle nije poenta u tehnologiji ( Nijemcima je to najmanji problem), nego u tome kako dobiti sto vise za sto manje. ;-)
samo da te ispravim...nije do para nego nijemci nemogu da prave avione isto kao ni japanci.
sad je nedavno skinut embargo od 50 godina pa su odmah japanci krenuli da prave svoje avione (doduse civilne) ali i pored znanja jos uvijek nemogu da pariraju zapadnim tako da nije do para.
ljubav_aha

#268 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

raja,sve je politika,ocevidno
japan je proizvodio odlicne vojne avione,kompanija mitsubishi
exliberal

#269 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by exliberal »

ljubav_aha wrote:raja,sve je politika,ocevidno
Micibushi pravi jedan od najboljih Jet set aviona u kooperaciji sa De havilland/Bombardier-om ali ne u Japanu nego u Kanadi.
ljubav_aha

#270 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

exliberal wrote:
Micibushi pravi jedan od najboljih Jet set aviona u kooperaciji sa De havilland/Bombardier-om ali ne u Japanu nego u Kanadi.
The Bombardier Aerospace Group - North America, which includes de Havilland and Canadair in Canada and Learjet in the United States,participate in certian priojets Mitsubishi Heavy Industries Ltd. of Tokyo, Japan

kako volim leerjet,bas sam jedna slikala u aprilu,naravno svrha je koristenje za charter letove

potpis,civilna avijacija
omar.89

#271 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by omar.89 »

Pietje_Bel wrote:Pa imaju migove valjda?
Sa isteklim resursima i bez rezervnih dijelova - znaci nemaju.[/quote]

Ako mene pitas. Za ovakvu malu zemlju kao sto je Bosna i Hercegovina, koja je tako siromasna i u kojoj toliko ljudi nema posla, je najpametnije da ima neku solidnu protivavionsku odbranu. Nas 2 miliona Bosnjaka nemzemo sada da ulazemo u neke avione koji kostaju 60 miliona po komadu. To je smijesno. A svakako kad bi doslo nekada do sukoba izmedu Bosne i Srbije u sraku Bosna bi svakako to izgubila jer je Srbije mnogo veca i uvijek ce biti u stanju da izdovi vise novca nego mi. Uz to Srbi itekako imaju vec sada dosta aviona pa ti pricaj sta hoces. :wink:[/quote]

Ma sve i da imamo para ko blata ne možemo ih kupit, jer nam nije dozvoljeno, ne daju stranci, a što se tiče rata sad su Srbi puno slabiji nego '92, pa ako smo se uspjeli odbraniti tada (doduše djelimično) zašto ne bi i sad.
ljubav_aha

#272 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

omar.89,to su cinjenice,naravno da znamo

tema je produzena iz jednostavne ljubavi prema avionima ;-)
exliberal

#273 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by exliberal »

ljubav_aha wrote:
exliberal wrote:
The Bombardier Aerospace Group - North America, which includes de Havilland and Canadair in Canada and Learjet in the United States,participate in certian priojets Mitsubishi Heavy Industries Ltd. of Tokyo, Japan

kako volim leerjet,bas sam jedna slikala u aprilu,naravno svrha je koristenje za charter letove

potpis,civilna avijacija
Lear jet je konzerva za global...nadji slike globala pa pogledaj. Stavili su mu dvije masine sto ide na velike boinge pa kad leti leti sa 20 % , maximalna brzina ...zera ispod zvucnog zida. Jedini jet set koji moze da preleti od new yorka do afrike bez slijetanja za gorivo ( 5000 km). unutrasnja konfiguracja ..u zavisnosti od kupca....neki sieci su ubacivali toliko zlata da se moralo avion extra balansirat :) ili su komplatno prazni isporucuvani a onda je kupac ubacivao sta je htjeo ( US Army)
ljubav_aha

#274 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

exliberal, evo nasla sam link :

http://www.mhi.co.jp/en/news/story/200803281230.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_MRJ

Comparable aircraft

Antonov An-148
ACAC ARJ21
Boeing 717
Bombardier CRJ700/900
Bombardier CSeries
Embraer E-Jets
Sukhoi Superjet 100

Related lists

List of civil aircraft

Image

samo da dodoam,sve ove promjene su danas bazican cilj na radu novih aviona,a to sto si dodoa za masinu,zvuci naravno fenomenalno :!:

evo jedna stara vijest,nisma trazila najnovije vijesti

Saab may join Mitsubishi Regional Jet program
Posted: May 07, 2008, 10:01 AM by Scott Deveau
Scott Deveau
Saab is set to become the latest car manufacturer to partner with Mitsubishi Aircraft Corp. on its new regional jet program, , according to an ATW Online report.

The Swedish car company said this week it is trying to hammer out a deal to provide customer and product support services for the new Mitsubishi Regional Jet [MRJ].

The 70-to-90 seat jet, which was given the green light in March, will be the first produced in Japan in nearly three decades, and will be a direct competitor to the regional jets built by Montreal's Bombardier Inc. and Brazil's Embraer.

"As a newcomer to the market, we needed someone to walk together with us to guide us through," Yosuke Takigawa, the head of sales and marketing for the MRJ, is quoted saying about the potential partnership with Saab.

Last week, Toyota Motor Corp. said it would invest roughly $68.7-million in Mitsubishi Aircraft Corp. to support the program

leerjet nije kanta,nemoj tako ;-)
ljubav_aha

#275 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

exliberal wrote: Lear jet je konzerva za global...nadji slike globala pa pogledaj. Stavili su mu dvije masine sto ide na velike boinge pa kad leti leti sa 20 % , maximalna brzina ...zera ispod zvucnog zida. Jedini jet set koji moze da preleti od new yorka do afrike bez slijetanja za gorivo ( 5000 km). unutrasnja konfiguracja ..u zavisnosti od kupca....neki sieci su ubacivali toliko zlata da se moralo avion extra balansirat :) ili su komplatno prazni isporucuvani a onda je kupac ubacivao sta je htjeo ( US Army)
molim te,postavi slike,ali i info please ;-)

inace,sasvim je normlano uskladjivanje interijera aviona sa potrebama kupca
Post Reply