Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
torik

#251 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

Vezano za cijenu :) nemoze se prodati za 1000 KM a ono je moj oglas. Moj powerbook meni vrijedi te pare zato sam neobavezno stavio tu cijenu tek onako :)
inace za procjenu Apple stvarcica http://www.mac2sell.net/
Halftime

#252 Re: Apple MAC all about

Post by Halftime »

http://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/ ... ption.html

Mozda bude nekom koristan programcic sve u svemu oni koji nemaju intel mac.ove ovaj programcic omogucava da napravite boot preko usb-a
hakazvaka

#253 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

zoom66 wrote:hajmo mac-ovci, up, up, up..:D

Safari 4 Beta for Mac & PC

150 novih stvarcica - pa da vidimo...:D

Image
meni jedino sto se svidjalo u safariju je ono cudo gore sto mi puni bojom koliko je stranica ucitana :-) sada to imam i u FF :P
harač

#254 Re: Apple MAC all about

Post by harač »

pozdrav, imam jedno "hardware" pitanje hahah. trebao bih iz SAD-a dobiti macbook, pa me zanima gdje kod nas mogu kupiti, kako se sad to kaže, naš adapter za utičnicu... znate već na šta mislim (valjda ovo http://scalesplus.com.au/contents/media ... _20877.jpg)... skupo mi je da kupujem travel adapter kit radi jednog hepeka. tnx
ja.neron

#255 Re: Apple MAC all about

Post by ja.neron »

harač wrote:pozdrav, imam jedno "hardware" pitanje hahah. trebao bih iz SAD-a dobiti macbook, pa me zanima gdje kod nas mogu kupiti, kako se sad to kaže, naš adapter za utičnicu... znate već na šta mislim (valjda ovo http://scalesplus.com.au/contents/media ... _20877.jpg)... skupo mi je da kupujem travel adapter kit radi jednog hepeka. tnx

http://www.mekline.ba/popup.html

bivši macline
Šeha

#256 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

zoom66 wrote:hajmo mac-ovci, up, up, up..:D

Safari 4 Beta for Mac & PC

150 novih stvarcica - pa da vidimo...:D

Testiram, javim se za sat :)
Šeha

#257 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

zoom66 wrote: pravo dobar :D za sad jos nije rokno...:D veri gud za betu...:D
I meni se svidja za sada. Top sites je fina opcija. Stabilan, brz, lagan...

I testiram ga pored FF i starog Safarija. Brzi je dosta od oba... i isto tako za sada mi jos nije pao :)
Šeha

#258 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

ostro i na prvu wrote:primjetio sam takodje da "jede" dosta memorije :)
I na Mac-u isto tako... :)
Šeha

#259 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Da li jos neko ne moze da se logira na hotmail sa Safarijem 4?

Ja sa FF mogu a sa Safarijem nece.
DYD666

#260 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Evo probao, "prelijepio" mi se preko 3ce tako da ga moram ostaviti htio ne htio (doduse postoji uninstall) ali mrsko mi to sad raditi. Zaista, ne vidim nekih bugova za jednu betu sto je pohvalno, brzina OK...zavisi od masine svakako te od brzine interneta. Preferences je pokupio od trice te bookmarkse naravno.
E sad...utisci nakon par sati rada;
CoverFlow/preview pages...hm..."guta" internet to je sigurno...ne vidim kako se moze disableovati sem sto se moze "skloniti" rucno ali mislim da i tada ispod haube trosi bandwidth tako da mu je kod nas upitna svrha sem sminke :-?
Volio bih da ima "total disable" za CoverFlow, i nadam se da ce i biti u full verziji, mada to je americki browser za amerikance bez limita pa...nade su male.
Top Sites je vec vidjena stvar u FFoxu (sem sto je usminkana u kvazi 3D) i bilo bi lijepo da se mogu odmah ubaciti zeljene stranice iz bookmarksa a ne da cekas da on sâm skonta koje posjecujes ili da ih tek nakon prodju kroz history ubacujes, sto dodje kao i jedina opcija za sada. Onako vala...i ne previse potrebno. :-?
Tabovi su "gore", pod izgovorom da sad ima vise prostora za site, sto je shega izjava za browser koji ni sad nije uveo totalni full screen (mada je ovo na OS X diskutabilno potrebno) ali eto...u sustini meniji se mogu ukidati i potpuno je svejedno jesu li tabovi gore ili dole, ono sto mi se ne svidja je to da rade "auto resize" kao u IE (tj. kad imas npr. samo 2 tab-a, OGROMNI su i ruzni, ne kontas ih kao tabove uospte, konfuzno). Hem sto sad to sve skupa djeluje kao fazon uzet od Google. Bolje je bilo u trici, svi su iste velicine po deafultu (sem kad se smanjuju naravno).
"Integrisani google search bâr" vise nema opciju da se brise samo njegov history Vec sad jedino kad brises komplet history (posjecene stranice i sl) tek se tada pobrise i njegov :-? Nebulozno. Valja ce biti ispravljeno.
Ma eto...mislim da je na Win gdje svakako uz OS dodje kontroverzan IE i gdje neki dodatni browser svakako ispadne kao neminovnost, FFox bolja solucija. Ako nije i brzi, jest provjereniji. Nije sve ni u brzini.
S druge strane, na Macu gdje opet uz OS dodje i vise nego dobar Safari...upitna je potreba za peglanjam oko bilo kakvog dodatnog browsera.
Do sad je Safari za Win bio zaista hafifan (isto kao sto je i FFox na Macu) ali sad mozda sa "nativnim izgledom" za Win u Ver 4. i novim "karafekama" bude dobar izbor, ako nista radi promjene.
DYD666

#261 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Evo kao sto se vidi, meni u 4-ci Hotmail radi (a i onako ga otvaram svake prestupne god.)
Image
Istina meni se nesto slicno desavalo i sa ranijim verzijama Safarija, kako nisam jedini koji koristi isti komp, i mijenjaju se accounti, nekad kad zadam da me zapamti na hotmailu, (name,pass itd) nije se htio logovati. Onda odem na google i tamo ukucam hotmail, kad ga nadje idem na "cached" i tada uredno otvori login panel za hotmail i radio je OK dalje uvijek. Probajte to sa safari 4, mozda profercera.
Mail app radi OK (ako si na nju mislio) a Growl sam takodje davno ukinuo doduse, bilo je sminka vs resursi :)
Dakle to bi bili prvi bugovi... :D
Šeha

#262 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

DYD666 wrote:Evo kao sto se vidi, meni u 4-ci Hotmail radi (a i onako ga otvaram svake prestupne god.)
Image
Istina meni se nesto slicno desavalo i sa ranijim verzijama Safarija, kako nisam jedini koji koristi isti komp, i mijenjaju se accounti, nekad kad zadam da me zapamti na hotmailu, (name,pass itd) nije se htio logovati. Onda odem na google i tamo ukucam hotmail, kad ga nadje idem na "cached" i tada uredno otvori login panel za hotmail i radio je OK dalje uvijek. Probajte to sa safari 4, mozda profercera.
Mail app radi OK (ako si na nju mislio) a Growl sam takodje davno ukinuo doduse, bilo je sminka vs resursi :)
Dakle to bi bili prvi bugovi... :D
Fakat radi kad idem preko google-a :? :? Ne kontam ali necu postavljati pitanja :)

Ja od Mail plug-ina koristim samo "Dockstar" i sa njim nemam problema.
Feliks

#263 Re: Apple MAC all about

Post by Feliks »

Jedan od razloga zasto koristiti MAC je i da se nema nikakve veze sa bilo cim sto nosi Microsoft oznaku. Ukljucujuci i odvratni Hotmail.
Šeha

#264 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Feliks wrote:Jedan od razloga zasto koristiti MAC je i da se nema nikakve veze sa bilo cim sto nosi Microsoft oznaku. Ukljucujuci i odvratni Hotmail.
Ja korisim Hotmail, Messenger (zamijenio ga Adiumom) i Office koji moram koristiti zbog posla (nemoj reci da ga mogu zamijeniti Neo Office-om jer je fuj.)

I ne samo to nego imam i Windows instaliran na 2 od 3 Mac-a. :) :D :)
DYD666

#265 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Btw; TopPages za sada bar "ne konta" flash stranice, dobijete samo black preview :dance:
Massive Battack

#266 Re: Apple MAC all about

Post by Massive Battack »

DYD666 wrote:Evo probao, "prelijepio" mi se preko 3ce tako da ga moram ostaviti htio ne htio (doduse postoji uninstall) ali mrsko mi to sad raditi. Zaista, ne vidim nekih bugova za jednu betu sto je pohvalno, brzina OK...zavisi od masine svakako te od brzine interneta. Preferences je pokupio od trice te bookmarkse naravno.
E sad...utisci nakon par sati rada;
CoverFlow/preview pages...hm..."guta" internet to je sigurno...ne vidim kako se moze disableovati sem sto se moze "skloniti" rucno ali mislim da i tada ispod haube trosi bandwidth tako da mu je kod nas upitna svrha sem sminke :-?
Volio bih da ima "total disable" za CoverFlow, i nadam se da ce i biti u full verziji, mada to je americki browser za amerikance bez limita pa...nade su male.
Top Sites je vec vidjena stvar u FFoxu (sem sto je usminkana u kvazi 3D) i bilo bi lijepo da se mogu odmah ubaciti zeljene stranice iz bookmarksa a ne da cekas da on sâm skonta koje posjecujes ili da ih tek nakon prodju kroz history ubacujes, sto dodje kao i jedina opcija za sada. Onako vala...i ne previse potrebno. :-?
Tabovi su "gore", pod izgovorom da sad ima vise prostora za site, sto je shega izjava za browser koji ni sad nije uveo totalni full screen (mada je ovo na OS X diskutabilno potrebno) ali eto...u sustini meniji se mogu ukidati i potpuno je svejedno jesu li tabovi gore ili dole, ono sto mi se ne svidja je to da rade "auto resize" kao u IE (tj. kad imas npr. samo 2 tab-a, OGROMNI su i ruzni, ne kontas ih kao tabove uospte, konfuzno). Hem sto sad to sve skupa djeluje kao fazon uzet od Google. Bolje je bilo u trici, svi su iste velicine po deafultu (sem kad se smanjuju naravno).
"Integrisani google search bâr" vise nema opciju da se brise samo njegov history Vec sad jedino kad brises komplet history (posjecene stranice i sl) tek se tada pobrise i njegov :-? Nebulozno. Valja ce biti ispravljeno.
Ma eto...mislim da je na Win gdje svakako uz OS dodje kontroverzan IE i gdje neki dodatni browser svakako ispadne kao neminovnost, FFox bolja solucija. Ako nije i brzi, jest provjereniji. Nije sve ni u brzini.
S druge strane, na Macu gdje opet uz OS dodje i vise nego dobar Safari...upitna je potreba za peglanjam oko bilo kakvog dodatnog browsera.
Do sad je Safari za Win bio zaista hafifan (isto kao sto je i FFox na Macu) ali sad mozda sa "nativnim izgledom" za Win u Ver 4. i novim "karafekama" bude dobar izbor, ako nista radi promjene.
Skrivene konfiguracije u Safari 4 beta?
Sa ovom listom tj. komandama u "terminalu", mozes iskljuciti nove mogucnosti u Safari 4 beta...
Kod mene sve odlicno radi.

DebugSafari4TabBarIsOnTop
Tabove koji su "gore" mozes vratiti "dole" ispod URL boksa, kao u prethodnoj verziji Safari 3.
defaults write com.apple.Safari DebugSafari4TabBarIsOnTop -bool NO

DebugSafari4LoadProgressStyle
Ako zelis ponovo vratit "plavi progressbaar" u URL adresi, kao u prethodnoj verziji Safari 3.
(Kombinuj ovo sa "DebugSafari4IncludeToolbarRedesign" ako slucajno ne radi.
defaults write com.apple.Safari DebugSafari4LoadProgressStyle -bool NO

DebugSafari4IncludeToolbarRedesign
Ako zelis ukinuti novi "toolbar design" i ponovo vratiti staro "refresh" dugme.
defaults write com.apple.Safari DebugSafari4IncludeToolbarRedesign -bool NO

DebugSafari4IncludeFlowViewInBookmarksView
Ako zelis iskljuciti CoverFlow/preview pages u favoritima.
defaults write com.apple.Safari DebugSafari4IncludeFlowViewInBookmarksView -bool NO

DebugSafari4IncludeTopSites
Ako zelis iskljuciti "Show Top Sites ili coverflow".
defaults write com.apple.Safari DebugSafari4IncludeTopSites -bool NO

PAZNJA!
Sve gore navedene funkcije su aktivne, tek ako si Safari ponovo restartovao.

Sve izmjene mozes vratiti u prvobitno stanje tako, sto ces mjenjati NO u YES,
ili drugi nacin, tako sto ces kljucnu komandu izbrisati uz pomoc default delete komandom.
PRIMJER: defaults delete com.apple.Safari DebugSafari4IncludeTopSites

Pozdrav
DYD666

#267 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Dalo se i naslutiti da ce terminal morati da radi. Tnx 4 info, odradio sam ovo :)
Kakva je varijanta za Win? Command prompt ili?
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 08:40, edited 2 times in total.
Massive Battack

#269 Re: Apple MAC all about

Hvala "dzemmo",
a za korisnike hotmail-a moze i ovo?! :)
Safari4 > Preferences > Advanced > Show Develop menu in menu bar.

Image

Image
Last edited by Massive Battack on 03/03/2009 20:07, edited 1 time in total.
Massive Battack

#270 Re: Apple MAC all about

Cooliris (besplatan program)
Safari plugin to view photos on the web in full screen.
Download:http://www.cooliris.com/
febo_acm

#271 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Pozdrav svima,

upravo sam snimio "neku" verziju Leoparda na moj PC :P Sada zanima me par stvari. Ovako, kao prvo treba mi Office. Našao sam dvije verzije Office 2008 i iWork. Zanima me vaša preporuka, čitao sam negdje da se fajlovi za iWorka ne mogu otvoriti na Office XP i 2007. Da li je to tačno? Treba mi i preporuka za program koji "prži" cd-ove.
Primam sve savjete, za sve vrste programa, i preporuke:) Dobar sam sa Linux-om, dobar sam Win, ali sa Mac-om tu i slabo...
Hvala unaprijed :)
kirby

#272 Re: Apple MAC all about

Post by kirby »

meni je office bolji od iwork-a.za przenje cd-ova je najbolji toast 10.sve mozes naci preko torrenta.
ja.neron

#273 Re: Apple MAC all about

Post by ja.neron »

AMD wrote:Pozdrav svima,

upravo sam snimio "neku" verziju Leoparda na moj PC :P Sada zanima me par stvari. Ovako, kao prvo treba mi Office. Našao sam dvije verzije Office 2008 i iWork. Zanima me vaša preporuka, čitao sam negdje da se fajlovi za iWorka ne mogu otvoriti na Office XP i 2007. Da li je to tačno? Treba mi i preporuka za program koji "prži" cd-ove.
Primam sve savjete, za sve vrste programa, i preporuke:) Dobar sam sa Linux-om, dobar sam Win, ali sa Mac-om tu i slabo...
Hvala unaprijed :)
imaš ovdje office 2008
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=275
tatoo

#274 Re: Apple MAC all about

Post by tatoo »

kirby wrote:meni je office bolji od iwork-a.za przenje cd-ova je najbolji toast 10.sve mozes naci preko torrenta.
@Kirby, ima li Toast 10 nekih vecih prednosti od Toasta 9? Imam 9 radi ok, pa kontam da ne uzimam 10 ako bas nije neka razlika . . .
kirby

#275 Re: Apple MAC all about

Post by kirby »

ne znam jarane.i ja sam nov na mac-u.pitaj ove starije koji su prelazili sa jedne verzije na drugu.
Post Reply