Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!
Moderator: anex
-
Maja_XXX
#251 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Jao ljudi ne lupetajte... Tacno je da Albanija nije onakva kakvom je 90% gradjana Europe zamislja ali ne moze ni prismrditi BiH a kamoli nekoj drugoj zemlji...Da, tacno je da imaju dugu obalu sto automatski otvara niz mogucnosti za razvijanje i investicije ali budimo iskreni ...Albanija je barem 20 godina iza nas, skoro po svemu...ne moze se na temelju jednog trga u Tirani ili novih hotela , restorana i pekara sto , istina, nicu duz cijele obale, stvoriti slika o Albaniji...Pa vecina gradova jos uvijek ima ogromnih problema sa strujom, vodom, putevima ( poslije Albanije i putevi u istocnoj Bosni su autoceste) a da ne govorim o mentalitetu ljudi...Pa kod njih je jos uvijek prisutna plemenska svijest ( naravno ne na cijelom podrucju i ne racunajuci ogromnu dijasporu u svijetu) , o korupciji, mafiji, neobrazovanosti da ne govorim...Ne shvatite me pogresno, daleko da ja imam ista protiv Albanaca, ne mora sve ovo znaciti da oni nisu dobri, posteni i ljubazni ljudi niti na Albanije nije turisticki zanimljiva ali nemojmo se lagati...Jedina prednost koju imaju u odnosu na BiH jeste mirna politicka situacija i i izlaz na more sto ce sa sobom povuci veliki broj investicija...Po svemu ostalom je iza BiH... Bila-vidjela
- Bumerang
#252 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Evo nam @ Maja_XXX, jos jednog delegata sa predrasudama o albancima i albaniji
Nego Majo, opisi ti nama lijepo:
1. Koje si godine bila u Albaniji, gdje si sve bila i kakve si to ti albance i albanke sretala, znaci daj nam malo vise argumenata?
Kao primjer pises o losim cestama, pregledaj cijelu temu i vidi koliko su autoputeva i cesti izgradili i koliko se jos gradi?
Procitaj isto tako postove drugih forumasa koji su bili tamo!
Nego Majo, opisi ti nama lijepo:
1. Koje si godine bila u Albaniji, gdje si sve bila i kakve si to ti albance i albanke sretala, znaci daj nam malo vise argumenata?
Kao primjer pises o losim cestama, pregledaj cijelu temu i vidi koliko su autoputeva i cesti izgradili i koliko se jos gradi?
Procitaj isto tako postove drugih forumasa koji su bili tamo!
- clav
#253 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Albanija je zanimljiva, al objektivno posmatrano, nije za prosjecnog bosanskog ''turistu''. Albanija je dobro mjesto za ljude koji znaju i vole da putuju i upoznaju nove ljude, nova mjesta, a takvih je malo. Za porodicno ljetovanje autom je jednostavno daleko.
A ljudi su sasvim normalni. Dosta se razlikuju od kosovskih i makedonskih albanaca. Naravno ima i primitivaca medju nima, al bojim se u istom postotku kao i kod nas.
A ljudi su sasvim normalni. Dosta se razlikuju od kosovskih i makedonskih albanaca. Naravno ima i primitivaca medju nima, al bojim se u istom postotku kao i kod nas.
- sicky
#254 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
meryem79 wrote:sellam na kosovu nije opasno ja sam bila u aprilu i ako bog da sad 2 jula idem opet u aprilu nisam smjela preko srbije da putujem ali sad mozda cu ici preko srbije jer preko bosne je daleko i u crnoj gori je ljepo ja sam bila prosleg ljeta u crnoj gori i super je u albaniji ima mafije i zbog jezika je zeznuto a u crnoj gori svi znaju bosanski mada je meni svejedno ha bosanski ha albanski
kakav sklop!
- Bumerang
#255 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Albanija - Tirana

- vjesticanametli
#256 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
sicky wrote:meryem79 wrote:sellam na kosovu nije opasno ja sam bila u aprilu i ako bog da sad 2 jula idem opet u aprilu nisam smjela preko srbije da putujem ali sad mozda cu ici preko srbije jer preko bosne je daleko i u crnoj gori je ljepo ja sam bila prosleg ljeta u crnoj gori i super je u albaniji ima mafije i zbog jezika je zeznuto a u crnoj gori svi znaju bosanski mada je meni svejedno ha bosanski ha albanski![]()
kakav sklop!
opet ovo
-
shalaedin
#257 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Mislim da cu sljedece godine ako bog da do Albanije, vrijeme je da se posjeti zemlja o kojoj vecina nas imaju predrasude... moramo razbiti stereotip. Bio sam na Kosovu 2002 godine i cuo sam da se od tada na Kosovu mnogo toga izgradilo...Ali Kosovo i Albanija imaju razlika i to mnogo. Kosovo sam imao priliku da posjetim jer mi je otac rahmetli rodjen dole i dole je ukopan... zamislite mjesto koje manje od bilo kojeg naselja u sarajevu sa 16 benzinskih pupi, par hotela i 50 ugostiteljskih objekata. Moja nesreca je ta da od sve familije jedini ja negovorim albanski, rodjen u Sarajevu, odrastao na ulici ovoga grada nisam ni imao potrebe za tim.Mislim da bi mi znanje albanskog jezika pomoglo da se upoznam sa ljudima i lakse se upoznam sa kulturom te nacije. Stavljam akcenat da mi imamo puno predrasuda prema Albancima zato sto su oni zatvoreni ljudi, obicno imaju cvrsce veze sa svojim zemljacima nego sa nama, ali oni koji su imali priliku da upoznaju ljude Albance vidjecete da su oni dobrocudni ljudi, koga vole vole koga nevole nevole ga, susretljivi su , vrijedni, dobri domacini i rado ce pomoci onome ko od njih pomoc zatrazi. Istina je oni imaju i mana... ali to su mane koje postoje u svakome drustvu. Mislim da su predrasude o Albaniji nastale za vrijeme Titove drzave, a uzrok tome je bio rezim Envera Hodze koji je Albansko drustvo unazadio desetine godina unazad. Tada ljudi nisu imali mnogo i cesto su u susjednoj Jugoslaviji trazili svoju nafaku... Medjutim sa padom tog nazadnog rezima i dolaskom demokratije u Albaniju to drustvo dozivljava expanziju... Mislim da bih za 5-10 godina mi u njima mogli vidjeti uzore ako se ovako bahato budemo odnosili prema nama samima kao sto to radimo sada 
-
vratnik
#258 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Al' stvarno.. Evo ja cu vam prevesti:vjesticanametli wrote:sicky wrote:meryem79 wrote:sellam na kosovu nije opasno ja sam bila u aprilu i ako bog da sad 2 jula idem opet u aprilu nisam smjela preko srbije da putujem ali sad mozda cu ici preko srbije jer preko bosne je daleko i u crnoj gori je ljepo ja sam bila prosleg ljeta u crnoj gori i super je u albaniji ima mafije i zbog jezika je zeznuto a u crnoj gori svi znaju bosanski mada je meni svejedno ha bosanski ha albanski![]()
kakav sklop!
opet ovo![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
selam sa dva l. Na kosovu nije opasno ja sam bila u aprilu i ako bog da sad dva jula idem opet u aprilu. Nisam smjela preko srbije da putujem ali sad mozda cu ici preko srbije. Jer preko bosne je daleko i u crnoj gori je ljepo ja sam bila prosleg ljeta u crnoj gori. I super je u albaniji ima mafije. I zbog jezika je zeznuto. A u crnoj gori svi znaju bosanski mada je meni svejedno ha bosanski ha albanski, haha.
- Robyn
#259 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Stvarno Super, hvala na reportazi i fotkama, zaista treba otici na odmor, posjetiti.
Kod nas postoje predrasude, Albanija siromasna, prljava itd, ali nije tacno, vidi se iz prilozenog, a zaista im je priroda prelijepa i bice ovo pravi hit u Evropi.
A mozemo mi misliti za sebe da smo mi nesto. Dok kod nas politika hapa i srozava nas druge se zemlje razvijaju, pa mislimo mista hocemo.
Jedna od buducih destinacija Albany
Ciaos
Kod nas postoje predrasude, Albanija siromasna, prljava itd, ali nije tacno, vidi se iz prilozenog, a zaista im je priroda prelijepa i bice ovo pravi hit u Evropi.
A mozemo mi misliti za sebe da smo mi nesto. Dok kod nas politika hapa i srozava nas druge se zemlje razvijaju, pa mislimo mista hocemo.
Jedna od buducih destinacija Albany
Ciaos
-
bice_bice
#260 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
moj ce se sin - ako Bog da - zvat Flamur
-
mikilauda76
#261 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Bio sam prije 2 sedmice poslovno u Tirani. I odmah da vam kazem, da je Tirana prelijepa, samo sto je drzava u drzavi. Mislim Tirana je fakat prava metropola dok ovaj dio od Crne Gore do Tirane i nije bas (sve suprotno). Za ostatak zemlje ne znam kako izgleda. Doduse kazu, da je taj dio i najsiromasniji, dok dio koji je blizi Grckoj je bogatiji. Izgleda da sva njihova dijaspora i ljudi koji imaju ogroman kapital ulazu u Tiranu, jer je Tirana jedna velika gradjevina. Ovo sto se pravi kod nas u Sarajevu je smijesno u poredbi sa Tiranom. Bio sam isto tako prije 2 godine, i razlika je ogromna, stvarno puno ulazu. Doduse, Albanija ima 3,5 miliona stanovnika a od toga, 1,5 milion zivi u Tirani. Haman svi hoce tamo.
Stvarno je nesto prelijepo, hrana im je extra, slicna nasoj samo sto jos jedu i Mediteransku hranu. To je za mene extra kombinacija.
Sto se tice nekog staleza, haman nema neke srednje klase, ili su bogatasi pravi ili skoro pa siromasi. Jedna cura mi je rekla da radi u Raiffeisen Banci i plata joj je 300 eura. Konobari zaradjuju 150 eura, a u javnim ustanovama plata je nekih 300 eura. Kod nas je za ove 3 kategorije u Sarajevu barem duplo.
Cijene u Tirani su slicne ko u Sarajevu, mada cim izadjes iz Tirane, sve je skoro duplo jefitnije. Slicna situacija je i kod nas.
Sto me je prilicno iznenadilo je to da su im cure prelijepe (da ne kazem extraaaa), ali sve do jedne, bas sam sa kolegom komentirao kako u 4 dana dok smo boravili u Tirani nismo vidjeli ruznu curu. Dotjerane, napucane, ma sta da vam velim..
. Dok muskarci su im fakat ruzni, ko da se u putu nisu sreli. I to nije samo moje misljenje i mog kolege nego svijuh sa kime smo pricali a da nisu Albanci. Tako da momci, koji su slobodni (a moze i koji nisu), slobodno idite i uvjerite se.
Mogu jos satima pricati o Tirani i Albaniji (barem ovaj dio kuda sam ja prolazio), ali eto, da i ja dodam jedan kratak komentar i da vas potaknem da odete i da vidite Albaniju.
Sto se tice viza, barem do sad je bilo, da u ljetnom periodu mozes je izganjati na samoj granici i to kosta 10 eura, dok van tog perioda, moras je izganjati u njihovoj ambasadi, a najbliza je u Zagrebu.
Pozdrav.
Stvarno je nesto prelijepo, hrana im je extra, slicna nasoj samo sto jos jedu i Mediteransku hranu. To je za mene extra kombinacija.
Sto se tice nekog staleza, haman nema neke srednje klase, ili su bogatasi pravi ili skoro pa siromasi. Jedna cura mi je rekla da radi u Raiffeisen Banci i plata joj je 300 eura. Konobari zaradjuju 150 eura, a u javnim ustanovama plata je nekih 300 eura. Kod nas je za ove 3 kategorije u Sarajevu barem duplo.
Cijene u Tirani su slicne ko u Sarajevu, mada cim izadjes iz Tirane, sve je skoro duplo jefitnije. Slicna situacija je i kod nas.
Sto me je prilicno iznenadilo je to da su im cure prelijepe (da ne kazem extraaaa), ali sve do jedne, bas sam sa kolegom komentirao kako u 4 dana dok smo boravili u Tirani nismo vidjeli ruznu curu. Dotjerane, napucane, ma sta da vam velim..
Mogu jos satima pricati o Tirani i Albaniji (barem ovaj dio kuda sam ja prolazio), ali eto, da i ja dodam jedan kratak komentar i da vas potaknem da odete i da vidite Albaniju.
Sto se tice viza, barem do sad je bilo, da u ljetnom periodu mozes je izganjati na samoj granici i to kosta 10 eura, dok van tog perioda, moras je izganjati u njihovoj ambasadi, a najbliza je u Zagrebu.
Pozdrav.
- sicky
#262 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
e baš ti hvalavratnik wrote:sicky wrote:meryem79 wrote:sellam na kosovu nije opasno ja sam bila u aprilu i ako bog da sad 2 jula idem opet u aprilu nisam smjela preko srbije da putujem ali sad mozda cu ici preko srbije jer preko bosne je daleko i u crnoj gori je ljepo ja sam bila prosleg ljeta u crnoj gori i super je u albaniji ima mafije i zbog jezika je zeznuto a u crnoj gori svi znaju bosanski mada je meni svejedno ha bosanski ha albanski![]()
kakav sklop!
Al' stvarno.. Evo ja cu vam prevesti:
selam sa dva l. Na kosovu nije opasno ja sam bila u aprilu i ako bog da sad dva jula idem opet u aprilu. Nisam smjela preko srbije da putujem ali sad mozda cu ici preko srbije. Jer preko bosne je daleko i u crnoj gori je ljepo ja sam bila prosleg ljeta u crnoj gori. I super je u albaniji ima mafije. I zbog jezika je zeznuto. A u crnoj gori svi znaju bosanski mada je meni svejedno ha bosanski ha albanski, haha.
- sicky
#263 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Oho ti se ohooooomikilauda76 wrote: Sto me je prilicno iznenadilo je to da su im cure prelijepe (da ne kazem extraaaa), ali sve do jedne, bas sam sa kolegom komentirao kako u 4 dana dok smo boravili u Tirani nismo vidjeli ruznu curu. Dotjerane, napucane, ma sta da vam velim... Dok muskarci su im fakat ruzni, ko da se u putu nisu sreli. I to nije samo moje misljenje i mog kolege nego svijuh sa kime smo pricali a da nisu Albanci. Tako da momci, koji su slobodni (a moze i koji nisu), slobodno idite i uvjerite se.
-
Explorer-ka
#264 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Znaci isto ko u Bosnimikilauda76 wrote: Dok muskarci su im fakat ruzni, ko da se u putu nisu sreli.
- sicky
#265 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Explorer-ka wrote:Znaci isto ko u Bosnimikilauda76 wrote: Dok muskarci su im fakat ruzni, ko da se u putu nisu sreli.
-
shalaedin
#266 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Ma Albanaca ima vise u dijaspori nego u svojim maticnim zemljama... cetri milijuna je albanaca koji zive u Albaniji, od 6-9 milijuna albanaca zivi van svojih maticnih zemalja tj. Kosova i Albanije. Zato Albanci imaju nevjerovanto jak lobi. Spadaju u prvi red americkih saveznika i imaju podrsku te zemlje i zapadne evrope. Najveci dio investitora u Albaniju su Amerikanci i Arapske zemlje, potom sami Albanci... medjutim medju njima ima i Italijana, Njemaca, Engleza i onih koji imaju bliskih veza sa albanskim lobijem.
-
mikilauda76
#267 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Explorer-ka wrote:Znaci isto ko u Bosnimikilauda76 wrote: Dok muskarci su im fakat ruzni, ko da se u putu nisu sreli.
Hehe, gdje si explorer-ko, nisam te prepozno
- coek
#268 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Jao Majo, de izadji iz svoje avlije, vidi kako je drugdje pa komentariši. Sto ne mogu ovakvih ...
-
papacja
#269 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Kao Egipat je bogata zemlja, a tamo svake sedmice ide čarter let od oko 400 ljudi i nikome ne smeta što su siromašni i što je Cairo najprljaviji grad u Africi. Ljudi idu da se provedu (kupaju, posjete piramide, grad mrtvih, dolinu kraljeva, hramove, da krstare Nilom, da odu na đip safari, jašu kamile i sl.), a ne da utvrđuju kakva je njihova svijest o higijeni i kakav je njihov standard. Bitno je da je turistima lijepo da ih se u hotelima drži k'o malo vode na dlanu, da agencije koje organizuju putovanje ispoštuju šta su obećale i sl. Isto tako je i kada odu u Albaniju. I tamo se zasigurno mogu nači prirodne ljepote i historijski spomenici koji mogu biti zanimljivi mnogim Bosancima, a Boga mi i Hercegovcim, pogotovo zbog konkurentnih cijena.Maja_XXX wrote:Jao ljudi ne lupetajte... Tacno je da Albanija nije onakva kakvom je 90% gradjana Europe zamislja ali ne moze ni prismrditi BiH a kamoli nekoj drugoj zemlji...Da, tacno je da imaju dugu obalu sto automatski otvara niz mogucnosti za razvijanje i investicije ali budimo iskreni ...Albanija je barem 20 godina iza nas, skoro po svemu...ne moze se na temelju jednog trga u Tirani ili novih hotela , restorana i pekara sto , istina, nicu duz cijele obale, stvoriti slika o Albaniji...Pa vecina gradova jos uvijek ima ogromnih problema sa strujom, vodom, putevima ( poslije Albanije i putevi u istocnoj Bosni su autoceste) a da ne govorim o mentalitetu ljudi...Pa kod njih je jos uvijek prisutna plemenska svijest ( naravno ne na cijelom podrucju i ne racunajuci ogromnu dijasporu u svijetu) , o korupciji, mafiji, neobrazovanosti da ne govorim...Ne shvatite me pogresno, daleko da ja imam ista protiv Albanaca, ne mora sve ovo znaciti da oni nisu dobri, posteni i ljubazni ljudi niti na Albanije nije turisticki zanimljiva ali nemojmo se lagati...Jedina prednost koju imaju u odnosu na BiH jeste mirna politicka situacija i i izlaz na more sto ce sa sobom povuci veliki broj investicija...Po svemu ostalom je iza BiH... Bila-vidjela
Pa kako ćemo mi biti zanimljivi nekome da dođe da nas posjeti, mislim ako idrugdje postoje ljudi sa predrasudama.
- black
#270 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
vjerovatno si primjetio da haman sve imaju krupne....ochi ..mikilauda76 wrote:Bio sam prije 2 sedmice poslovno u Tirani. I odmah da vam kazem, da je Tirana prelijepa, samo sto je drzava u drzavi. Mislim Tirana je fakat prava metropola dok ovaj dio od Crne Gore do Tirane i nije bas (sve suprotno). Za ostatak zemlje ne znam kako izgleda. Doduse kazu, da je taj dio i najsiromasniji, dok dio koji je blizi Grckoj je bogatiji. Izgleda da sva njihova dijaspora i ljudi koji imaju ogroman kapital ulazu u Tiranu, jer je Tirana jedna velika gradjevina. Ovo sto se pravi kod nas u Sarajevu je smijesno u poredbi sa Tiranom. Bio sam isto tako prije 2 godine, i razlika je ogromna, stvarno puno ulazu. Doduse, Albanija ima 3,5 miliona stanovnika a od toga, 1,5 milion zivi u Tirani. Haman svi hoce tamo.
Sto me je prilicno iznenadilo je to da su im cure prelijepe (da ne kazem extraaaa), ali sve do jedne, bas sam sa kolegom komentirao kako u 4 dana dok smo boravili u Tirani nismo vidjeli ruznu curu. Dotjerane, napucane, ma sta da vam velim... Dok muskarci su im fakat ruzni, ko da se u putu nisu sreli. I to nije samo moje misljenje i mog kolege nego svijuh sa kime smo pricali a da nisu Albanci. Tako da momci, koji su slobodni (a moze i koji nisu), slobodno idite i uvjerite se.
Pozdrav.
-
Downunda
#271 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
Maja_XXX wrote:Jao ljudi ne lupetajte... Tacno je da Albanija nije onakva kakvom je 90% gradjana Europe zamislja ali ne moze ni prismrditi BiH a kamoli nekoj drugoj zemlji...Da, tacno je da imaju dugu obalu sto automatski otvara niz mogucnosti za razvijanje i investicije ali budimo iskreni ...Albanija je barem 20 godina iza nas, skoro po svemu...ne moze se na temelju jednog trga u Tirani ili novih hotela , restorana i pekara sto , istina, nicu duz cijele obale, stvoriti slika o Albaniji...Pa vecina gradova jos uvijek ima ogromnih problema sa strujom, vodom, putevima ( poslije Albanije i putevi u istocnoj Bosni su autoceste) a da ne govorim o mentalitetu ljudi...Pa kod njih je jos uvijek prisutna plemenska svijest ( naravno ne na cijelom podrucju i ne racunajuci ogromnu dijasporu u svijetu) , o korupciji, mafiji, neobrazovanosti da ne govorim...Ne shvatite me pogresno, daleko da ja imam ista protiv Albanaca, ne mora sve ovo znaciti da oni nisu dobri, posteni i ljubazni ljudi niti na Albanije nije turisticki zanimljiva ali nemojmo se lagati...Jedina prednost koju imaju u odnosu na BiH jeste mirna politicka situacija i i izlaz na more sto ce sa sobom povuci veliki broj investicija...Po svemu ostalom je iza BiH... Bila-vidjela
http://indexmundi.com/g/g.aspx?c=al&v=39
http://original.britannica.com/eb/quest ... te-Albania
BiH
http://indexmundi.com/g/g.aspx?v=39&c=bk&l=en
Ako je prednost Albanije u odnosu na nas JEDINO "mirna politicka situacija i i izlaz na more" , ONDA SAM JA PRESRETAN što živim u BiH, kojoj "samo" fali more i "mirna politička situacija!
Što se tiče infrastrukture koju si nabrojala u potpunosti se slažem.
Albanija nema ratnog iskustva a po razvoju infrastrukture se to ne da zaključiti.
U prevodu: napredak se vidi samo po investiranju u Tiranu.
Što se klanovskih zajednica tiče: možda su baš one i recept međusobne tolerancije, jer znamo da se stavnovnici Tirane ili recimo Skadra sigurno nisu probudili 6.aprila 1992. godine pod "kišom" granata koja je trajala skoro 4 godine, kao što smo mi u SA (znamo i da nas nisu gađali vanzemljaci, nego oni sa kojima smo živjeli u "bratstvu i jedinstvu" skoro pola vijeka).
Što se prirodnih ljepota tiče (mora i plaža) i tu se slažem sa tobom: kako Albanija sporo napreduje u razvoju vjerovatno će im trebati 50 godina dok im turisti ne počnu doklaziti iz razvijenih zemalja (čitaj sa dubljim džepovima); a do tada će vjerovatno ostati turistička atrakcija za "avanturiste" i kosovske Albance (koji globalno i nisu naučili za bolju turističku ponudu) - sindrom društveno izolovanih sredina poput Kosova (čitaj:"Idemo tamo gdje su "naši", pa kako god da je)
A sad vidi malo nas.
Kad si već na internetu, onda malo pogledaj kako mi stojimo ostojimo po svjetskim statistikama po raznim osnovama (pogledaj sve dostupne izvore pa poredi sama).
Jedan smo od vodećih zemalja po korupciji, nepoštivanju osnonvih ljudskih prava, više od pola stanovnika je nezaposleno, u više od pola zemlje aktivno djeluju sve poznate i nepoznate fašističke organizacije, u pola zemlje ne smiješ ni navijati za svoju zemlju u sportu, ljudi te prvo pitaju kako se zoveš (da te svrstaju u tor), pa poslije kakav si čovjek, u Albaniji komšije ne masakriraju svoje prve komšije zbog toga što nisu ove ili one vjere, kod nas u ljudi još uvijek žive kao izbjeglice u sopstvenoj zemlji bez struje i vode (bio-vidio, i to (na žalost) često), kod nas ljudi štrakuju glađu svakodnevno jer su zadnju platu primili dok smo još bili u SFRJ, i da ne nabrajam dalje....(sve je manje-više poznato)
Nije samo Sarajevo cjela BiH!
Šta misliš da neko poput tebe (recimo neki stranac) iznese svoje utiske iz djela BiH gdje ljudi još spavaju pod šatorima, idu na bunar po vodu (o struji i da ne govorim) itd, itd... ili da ode u Neum (kao naš jedini grad na moru, gdje se razbijaju glave kamenjem po "nacionalnoj osnovi").
Pitam se samo šta će mlade osobe poput tebe (koje su očito odgajane u svijetu predrasuda, stereotipa i snobizma - za šta vi vjerovatno niste ni krivi) reći kad jednog dana možda baš ta Albanija uđe u EU (a osim nje su ušle i mnoge druge zemlje kojima si se ti i tebi slični vjerovatno smijali prije par godina), a mi ostanemo kao kakva "siročad" koju niko neće.
Dajem sebi za pravo da kažem i tebi i mnogima koji svoje lično nezadovoljstvo pokušavaju "liječiti" predrasudama i stereotipima o "ovima ili onima", da se posvetite sopstvenoj afirmaciji i uradite nešto konkretno (koliko god je to moguće), što je korisno i sebi i zajednici, a ostavite se "šuplje kafanske priče".
Izvinjavam se zbog ovog odstupanja od teme
Ta ra
-
mikilauda76
#272 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
u više od pola zemlje aktivno djeluju sve poznate i nepoznate fašističke organizacije, u pola zemlje ne smiješ ni navijati za svoju zemlju u sportu, ljudi te prvo pitaju kako se zoveš (da te svrstaju u tor), pa poslije kakav si čovjek, u Albaniji komšije ne masakriraju svoje prve komšije zbog toga što nisu ove ili one vjere,
Ovo je istina. Znate kako je lijepo samo cuti pravoslavce (koji cine 20 i nekoliko % stanovnistva) i katolike (idem), da su Albanci, a ne, Srbi, Rusi, Vatikanci ili sta vec. I da kad im ti pocnes pricati kakva je kod nas situacija, oni se cudom cude. Nemogu nikako da shvate, a kako bi shvatili oni kad ne mogu ni ja, koji zivim ovdje.
Ovo je istina. Znate kako je lijepo samo cuti pravoslavce (koji cine 20 i nekoliko % stanovnistva) i katolike (idem), da su Albanci, a ne, Srbi, Rusi, Vatikanci ili sta vec. I da kad im ti pocnes pricati kakva je kod nas situacija, oni se cudom cude. Nemogu nikako da shvate, a kako bi shvatili oni kad ne mogu ni ja, koji zivim ovdje.
-
mikilauda76
#273 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
black wrote:vjerovatno si primjetio da haman sve imaju krupne....ochi ..mikilauda76 wrote:Bio sam prije 2 sedmice poslovno u Tirani. I odmah da vam kazem, da je Tirana prelijepa, samo sto je drzava u drzavi. Mislim Tirana je fakat prava metropola dok ovaj dio od Crne Gore do Tirane i nije bas (sve suprotno). Za ostatak zemlje ne znam kako izgleda. Doduse kazu, da je taj dio i najsiromasniji, dok dio koji je blizi Grckoj je bogatiji. Izgleda da sva njihova dijaspora i ljudi koji imaju ogroman kapital ulazu u Tiranu, jer je Tirana jedna velika gradjevina. Ovo sto se pravi kod nas u Sarajevu je smijesno u poredbi sa Tiranom. Bio sam isto tako prije 2 godine, i razlika je ogromna, stvarno puno ulazu. Doduse, Albanija ima 3,5 miliona stanovnika a od toga, 1,5 milion zivi u Tirani. Haman svi hoce tamo.
Sto me je prilicno iznenadilo je to da su im cure prelijepe (da ne kazem extraaaa), ali sve do jedne, bas sam sa kolegom komentirao kako u 4 dana dok smo boravili u Tirani nismo vidjeli ruznu curu. Dotjerane, napucane, ma sta da vam velim... Dok muskarci su im fakat ruzni, ko da se u putu nisu sreli. I to nije samo moje misljenje i mog kolege nego svijuh sa kime smo pricali a da nisu Albanci. Tako da momci, koji su slobodni (a moze i koji nisu), slobodno idite i uvjerite se.
Pozdrav.![]()
Ne smijem nista da komentarisem, moja hanuma cita ove komentare. Poslije ce mi zabraniti da idem u Albaniju
- clav
#274 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
@mikilauda76 mozda smo tu negdje po ostalom, al brate bosanke su ljepse 3 put.
barem po mom ukusu
-
Valbon_1
#275 Re: Albanija kao nova turisticka destinacija!
clav wrote:@mikilauda76 mozda smo tu negdje po ostalom, al brate bosanke su ljepse 3 put.barem po mom ukusu
@clav
I ja se slazem s'tobom do negdje ali albanke sa albanije su lijepse...veruj mi...Bio sam i kod vas a i u Albaniji (tek sto sam se vratio iz Valone-Albanije)...
Mozda bosnjakinje jesu dosta lijepse od albanki sa Kosova... ali one iz albanije su potpuno druga prica..