To sto zoves moralnom inkvizicijom za mene je cista i produhovljena vjera, zar je tako lose pridrzavati se vjerski nacela?lunci wrote:bas me zanima otkud vama ljudi ideja da je iko potpuno "cist", satkan od krvi samo jednog naroda??
koliko je na balkanu ratova bilo samo u posljednih 2000 godina..koliko u evropi? koliko migracija? koliko silovanja? koliko ljubavi a da ljudi veze nisu imali ko je koje vjere..ma budimo realni nasi su preci vjerovali u vise bogova takodje:)
ljudi su se uvijek mjesali i mjesace se, kolko god "moralna inkvizicija" radila..ili su ljudi u ranijim milenijumima bili liberalniji od danasnjeg homosapiensa koji bi samo da natura svoje..
ili mozda da vam neko iscita genetski kod pa uporedi sa rezultatima drugih ljudi iz cjelog svijeta?
mnogo me rastuzuje kad procitam da neko i danas pati zato sto voli osobu drugog imena..e bosno, bosno moja
Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
-
Dindi
#251 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
- stulic
#252 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Zalosno je i ja se rastuzim kad vidim da se o ovome ima toliko raspravljati na 11 stranica.lunci wrote:bas me zanima otkud vama ljudi ideja da je iko potpuno "cist", satkan od krvi samo jednog naroda??
koliko je na balkanu ratova bilo samo u posljednih 2000 godina..koliko u evropi? koliko migracija? koliko silovanja? koliko ljubavi a da ljudi veze nisu imali ko je koje vjere..ma budimo realni nasi su preci vjerovali u vise bogova takodje:)
ljudi su se uvijek mjesali i mjesace se, kolko god "moralna inkvizicija" radila..ili su ljudi u ranijim milenijumima bili liberalniji od danasnjeg homosapiensa koji bi samo da natura svoje..
ili mozda da vam neko iscita genetski kod pa uporedi sa rezultatima drugih ljudi iz cjelog svijeta?
mnogo me rastuzuje kad procitam da neko i danas pati zato sto voli osobu drugog imena..e bosno, bosno moja
Mozemo se samo tjesiti da nije samo u Bosni tako, svi religiozni ljudi imaju problema sa tim a za mene to vec prelazi granice religioznog fanatizma.
Kratko i jasno ko god ima problema sa tim da se dvoje ljudi razlicitog porijekla i vjere vole, za mene nije nista drugo nego fanatik.
-
Dindi
#253 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Molim te da se razumijemo, neka pravi vjernici uzivaju u plodovima svoje vjere i neka zive na nacin na koji im ona nalaze, oni koji to nisu neka isto tako zive svoj zivot u kakvim god bracnim zajednicama hoce, jednostavno iznosimo svoje misljenje ko je za a ko protiv, opet svi rade kako hoce, sumnjam da ce necije misljenje na ovom forumu ugroziti nekome zivot, ti si za mjesane brakove, ja nisam ,apsorudno je izjaviti da mjesani brakovi mogu zapoceti rat, nismo djeca, znamo iz cijih je to glava, ali cinjenica je da dosta mjesanih brakova nije znalo na koju bi stranu stalo ili ako su znali da je jedna stana tu trpila, ja bih trpila ako bi to bila muzeva strana a sva moja familija na drugoj, neka svako krene od sebe, svaka cast tim ljudima kod kojih je ljubav sve to pobjedila ali ja i dalje nisam za mjesane brakove ne zbog posljedica vec zbog vjerskog ubjedjenja i to je kraj price.luciferino wrote:A i ja sam budala što očekujem da ćeš ga iskritikovati.Dindi wrote:
Mislim da samo spominje moguce poslijedice mjesanih brakova, ali tad je vec kasno, moje misljenje je da uzroka ne bi trebalo biti.![]()
Još samo da neko kaže da će mješani brakovi dovesti do novog rata.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#254 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Izvini ali moram ti reci da ti je odgovor beskrajno prazan, neargumentovan i ocito satkan iz onoga rekla-kazala. Ja sam za svoje 43 godine upoznao bezbroj ljudi koji su mjesanim brakovima i koji zive beskrajno lijepim i normalnim zivotom i koji imaju beskrajno dobru, vaspitanu i neopterecenu djecu. Djecu koju nisu ucili da je samo njihovo najbolje i najispravnije i koji nisu rasli u vjerskom jednoumlju. Koje nebuloze ti pises, cuje djeca se nalaze izmedju dvije vatre. Nalaze se u slucaju da su roditelji vjerski fanatici i da vjeru onako kako se u danasnjim vremenima tumaci. Vjera je licna stvar svakoga covjeka i nije za siroke mase i dokazivanje necega. Znas li ti uopste zasto u Kuranu pise da se ne jede svinjetina ili si prihvatio novokomponovana tumacenja novokomponovanih vjerskih vodja. Svinjetina se ne jede po Kuranu ne iz vjerskih nego iz prakticnih i zdravstvenih razloga i podneblja iz koga dolazi ta vjera. Kako onda ljudima koje licno poznajem i koji su prije rata isli na hadz, koji su prije rata bili iskreni vjernici vjera dozvoljava da u zdravstvene svrhe koriste svinjsku mast. Ne pisite vise gluposti nego pocnite da posmatrate ljude oko sebe sa svoijim osobinama, vrlinama i manama a ne kojem se bogu mole ili nikako ne mole. Djeca mjesanih brakova su najvece bogatstvo i dijalog izmedju razlicitih kultura, vjera ako su roditelji normalni ljudi i normalni vjernici a ako nisu uopste vjernici to su sasvim obicna djeca kao i sva druga.mosus wrote:Tebi ocito i nije stalo do tvoje vjere, pa ti je svejedno kakve ce biti i tvoj bracni drug. A djeca? Djeca su najcesce ta koja pate u mijesanim brakovima, jer ne znaju ni ko su ni sta su... Obicno slave praznike koje slave i jedan i drugi roditelj, ali sami se nalaze izmedju dvije vatre. Ne kazem da se karakter osobe ne treba gledati, naravno da treba, jer ne znaci da ce brak osoba koji imaju istu vjeru nuzno biti uspjesan. Ali je uspjeh tada daleko sigurniji. Meni licno bi smetalo da moj bracni drug jede svinjetinu, a meni se ista gadi i slicno...hrasno38 wrote:Ne gledajte osobe kroz vjeru i ljepotu nego kroz ljudske osobine i mane. Bosna je zemlja koja je bila prepoznatljiva po mjesanim brakovima koji su se pokazavali puno boljim i uspjesnijim od nametnutih istovjerskih brakova. Nikada me nije zanimalo kako se ko zove i da li se moli bogu ili ne ali me je i te kako zanimalo koliko ljudskoti ima u covjeku i to mi je citav zivot bio jedini filter.
- hrasno38
#255 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Da napravimo spiskove onih koji su zapoceli protekli rat, koji su pravili zlocine i sva ostala sranja pa da vidimo koliko ih je iz mjesanih brakova i da li su recimo djeca mjesanih brakova!!!!!! Upravo oni sto su nemjesani 100% su i zapoceli sva osva sranja koja imamo i dan danas jer znaju samo za svoje i misle da je samo njihovo pravo i cisto. Mjesanim brakovima su u ovome svemu najcistije ruke i najmoralnija razmisljanja.Dindi wrote:Molim te da se razumijemo, neka pravi vjernici uzivaju u plodovima svoje vjere i neka zive na nacin na koji im ona nalaze, oni koji to nisu neka isto tako zive svoj zivot u kakvim god bracnim zajednicama hoce, jednostavno iznosimo svoje misljenje ko je za a ko protiv, opet svi rade kako hoce, sumnjam da ce necije misljenje na ovom forumu ugroziti nekome zivot, ti si za mjesane brakove, ja nisam ,apsorudno je izjaviti da mjesani brakovi mogu zapoceti rat, nismo djeca, znamo iz cijih je to glava, ali cinjenica je da dosta mjesanih brakova nije znalo na koju bi stranu stalo ili ako su znali da je jedna stana tu trpila, ja bih trpila ako bi to bila muzeva strana a sva moja familija na drugoj, neka svako krene od sebe, svaka cast tim ljudima kod kojih je ljubav sve to pobjedila ali ja i dalje nisam za mjesane brakove ne zbog posljedica vec zbog vjerskog ubjedjenja i to je kraj price.luciferino wrote:A i ja sam budala što očekujem da ćeš ga iskritikovati.Dindi wrote:
Mislim da samo spominje moguce poslijedice mjesanih brakova, ali tad je vec kasno, moje misljenje je da uzroka ne bi trebalo biti.![]()
-
Dindi
#256 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
@hrasno38
ti ovo ocigledno tako licno dozivljavas, smiri se i molim te pazljivo citaj komentare
ti ovo ocigledno tako licno dozivljavas, smiri se i molim te pazljivo citaj komentare
-
luciferino
#257 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Dindi, već sam rekla da svako sebi nalazi partnera prema određenim kriterijima. To može biti vjera, nacija, materijalno stanje, fizički izgled, životna filozofija, lični interes...bla bla bla. Problemi nastaju kada se drugima sudi i vlastito nameće kao jedino ispravno. Djeca su frustrirana? Djeca ne znaju na koju će stranu? Ljudi slušate li vi sebe? Ta djeca imaju svu slobodu izbora da postanu sve što požele! Ko im brani? Možda je jedini problem što ih "čisti" možda neće smatrati svojima čak i ako prihvate istu vjeru. Dešavalo se i dešavaće se.Dindi wrote:Molim te da se razumijemo, neka pravi vjernici uzivaju u plodovima svoje vjere i neka zive na nacin na koji im ona nalaze, oni koji to nisu neka isto tako zive svoj zivot u kakvim god bracnim zajednicama hoce, jednostavno iznosimo svoje misljenje ko je za a ko protiv, opet svi rade kako hoce, sumnjam da ce necije misljenje na ovom forumu ugroziti nekome zivot, ti si za mjesane brakove, ja nisam ,apsorudno je izjaviti da mjesani brakovi mogu zapoceti rat, nismo djeca, znamo iz cijih je to glava, ali cinjenica je da dosta mjesanih brakova nije znalo na koju bi stranu stalo ili ako su znali da je jedna stana tu trpila, ja bih trpila ako bi to bila muzeva strana a sva moja familija na drugoj, neka svako krene od sebe, svaka cast tim ljudima kod kojih je ljubav sve to pobjedila ali ja i dalje nisam za mjesane brakove ne zbog posljedica vec zbog vjerskog ubjedjenja i to je kraj price.luciferino wrote:A i ja sam budala što očekujem da ćeš ga iskritikovati.Dindi wrote:
Dosta mješanih brakova nije znalo na koju stranu? Mislim da o ovome možemo ozbiljno razgovarati samo ako predočiš statističke podatke, jer ja recimo znam za jako puno mješanih (počevši od vlastite familije) i niti jedan jedini nije pukao. Izjava o započinjanju rata je bila sarkastična naravno, ali me ne bi čudilo da neko nešto kaže u ovom stilu.
-
Dindi
#258 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Hahahaa, pa cim je zabranjena u Kur'anu znaci da je zabranjena iz vjerskih razloga. Najvece bogtastvo po meni su lijepo odgojena djeca u vjeri koja postuju druge vjere. Sve najbolje ti zelimhrasno38 wrote:Izvini ali moram ti reci da ti je odgovor beskrajno prazan, neargumentovan i ocito satkan iz onoga rekla-kazala. Ja sam za svoje 43 godine upoznao bezbroj ljudi koji su mjesanim brakovima i koji zive beskrajno lijepim i normalnim zivotom i koji imaju beskrajno dobru, vaspitanu i neopterecenu djecu. Djecu koju nisu ucili da je samo njihovo najbolje i najispravnije i koji nisu rasli u vjerskom jednoumlju. Koje nebuloze ti pises, cuje djeca se nalaze izmedju dvije vatre. Nalaze se u slucaju da su roditelji vjerski fanatici i da vjeru onako kako se u danasnjim vremenima tumaci. Vjera je licna stvar svakoga covjeka i nije za siroke mase i dokazivanje necega. Znas li ti uopste zasto u Kuranu pise da se ne jede svinjetina ili si prihvatio novokomponovana tumacenja novokomponovanih vjerskih vodja. Svinjetina se ne jede po Kuranu ne iz vjerskih nego iz prakticnih i zdravstvenih razloga i podneblja iz koga dolazi ta vjera. Kako onda ljudima koje licno poznajem i koji su prije rata isli na hadz, koji su prije rata bili iskreni vjernici vjera dozvoljava da u zdravstvene svrhe koriste svinjsku mast. Ne pisite vise gluposti nego pocnite da posmatrate ljude oko sebe sa svoijim osobinama, vrlinama i manama a ne kojem se bogu mole ili nikako ne mole. Djeca mjesanih brakova su najvece bogatstvo i dijalog izmedju razlicitih kultura, vjera ako su roditelji normalni ljudi i normalni vjernici a ako nisu uopste vjernici to su sasvim obicna djeca kao i sva druga.mosus wrote:Tebi ocito i nije stalo do tvoje vjere, pa ti je svejedno kakve ce biti i tvoj bracni drug. A djeca? Djeca su najcesce ta koja pate u mijesanim brakovima, jer ne znaju ni ko su ni sta su... Obicno slave praznike koje slave i jedan i drugi roditelj, ali sami se nalaze izmedju dvije vatre. Ne kazem da se karakter osobe ne treba gledati, naravno da treba, jer ne znaci da ce brak osoba koji imaju istu vjeru nuzno biti uspjesan. Ali je uspjeh tada daleko sigurniji. Meni licno bi smetalo da moj bracni drug jede svinjetinu, a meni se ista gadi i slicno...hrasno38 wrote:Ne gledajte osobe kroz vjeru i ljepotu nego kroz ljudske osobine i mane. Bosna je zemlja koja je bila prepoznatljiva po mjesanim brakovima koji su se pokazavali puno boljim i uspjesnijim od nametnutih istovjerskih brakova. Nikada me nije zanimalo kako se ko zove i da li se moli bogu ili ne ali me je i te kako zanimalo koliko ljudskoti ima u covjeku i to mi je citav zivot bio jedini filter.
- hrasno38
#259 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Kad se sjetim jedne ratne izjave Dzemaludina Latica koja kaze "da su djeca iz mjesanih brakova amorfne tvorevine" a pojedini komentari me upravo asociraju na tu izjavu onda mozes smatrati da ja to licno dozivljavam jer smatram da je to besrupulozno nakaradno tumacenje i razmisljanje. Sto se tice moje smirenosti za to se ti ne sekiraj jer nikada ne pisem komentar a da se ne upoznam sa predhodnim postovima.Dindi wrote:@hrasno38
- hrasno38
#260 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Izvini ali moram ti reci da ti je odgovor beskrajno prazan, neargumentovan i ocito satkan iz onoga rekla-kazala. Ja sam za svoje 43 godine upoznao bezbroj ljudi koji su mjesanim brakovima i koji zive beskrajno lijepim i normalnim zivotom i koji imaju beskrajno dobru, vaspitanu i neopterecenu djecu. Djecu koju nisu ucili da je samo njihovo najbolje i najispravnije i koji nisu rasli u vjerskom jednoumlju. Koje nebuloze ti pises, cuje djeca se nalaze izmedju dvije vatre. Nalaze se u slucaju da su roditelji vjerski fanatici i da vjeru onako kako se u danasnjim vremenima tumaci. Vjera je licna stvar svakoga covjeka i nije za siroke mase i dokazivanje necega. Znas li ti uopste zasto u Kuranu pise da se ne jede svinjetina ili si prihvatio novokomponovana tumacenja novokomponovanih vjerskih vodja. Svinjetina se ne jede po Kuranu ne iz vjerskih nego iz prakticnih i zdravstvenih razloga i podneblja iz koga dolazi ta vjera. Kako onda ljudima koje licno poznajem i koji su prije rata isli na hadz, koji su prije rata bili iskreni vjernici vjera dozvoljava da u zdravstvene svrhe koriste svinjsku mast. Ne pisite vise gluposti nego pocnite da posmatrate ljude oko sebe sa svoijim osobinama, vrlinama i manama a ne kojem se bogu mole ili nikako ne mole. Djeca mjesanih brakova su najvece bogatstvo i dijalog izmedju razlicitih kultura, vjera ako su roditelji normalni ljudi i normalni vjernici a ako nisu uopste vjernici to su sasvim obicna djeca kao i sva druga.[/quote]Tebi ocito i nije stalo do tvoje vjere, pa ti je svejedno kakve ce biti i tvoj bracni drug. A djeca? Djeca su najcesce ta koja pate u mijesanim brakovima, jer ne znaju ni ko su ni sta su... Obicno slave praznike koje slave i jedan i drugi roditelj, ali sami se nalaze izmedju dvije vatre. Ne kazem da se karakter osobe ne treba gledati, naravno da treba, jer ne znaci da ce brak osoba koji imaju istu vjeru nuzno biti uspjesan. Ali je uspjeh tada daleko sigurniji. Meni licno bi smetalo da moj bracni drug jede svinjetinu, a meni se ista gadi i slicno...
Hahahaa, pa cim je zabranjena u Kur'anu znaci da je zabranjena iz vjerskih razloga. Najvece bogtastvo po meni su lijepo odgojena djeca u vjeri koja postuju druge vjere. Sve najbolje ti zelim
Zabraniti i preporuciti su dva jako razlicita pojma.
-
Dindi
#261 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Sory ako to tako djeluje na tebe, prvo nemam namjeru nikog da vrijedjam, a kad smatram da je neko odgovorio nepovezano onda zamolim da fino procita komentare. U vise navrata su mi rekli da pogodim poentu prilikom razgovora ali povrede za mozak, svasta, e da i to cujem.sojka wrote:Vidim tvoji doprinosi na temu su povrede za mozak.
- GandalfSivi
#262 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ja sam imao slican problem nekada davno. Ona je bila divna, krasna, pametna, lijepa, ali mi je bas smetalo sto navija za ove male plave. I kako god bi smo pravili planove za buducnost, nismo se mogli dogovoriti za koga ce nam djeca navijati. Nakraju je veza pukla, a ja se odlucih da od tada hodam samo sa pitarkama, pa makar poneka imala i koju drugu kvalitetu manje. Tuzna prica pravo...
-
luciferino
#263 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Dužina registracije uz dodatna baljezganja i javljanje na samo jednu temu inače je vrlo pouzdan indikator višestruke registracije, ali to neka provjerava moderator, ja samo ukazujem s vremena na vrijeme.mosus wrote: Uuu, izgleda da smo pronasli slabu tacku... Nesto nam se ljutis?Ako te vec zanima volim mosus miris, pa mi je i nick takav, a za tebe pretpostavljam da volis lucifera?!
Nije vazno sto sam tek registrovana, valjda mi duzina registracije ne utice na sposobnost razmisljanja?
Mozda kod tebe, kod mene ne... Ti trazi srecu gdje mislis da ona jeste, ja cu tamo gdje ja mislim da jeste. Ako i jednog dana, ne daj Boze, ponovo izbije rat u Bosni, barem ne moram misliti gdje cu, kuda cu i na ciju cu stranu... Hvala Bogu pa znam ko sam i sta zelim u zivotu. A vjera je ta koja daje pravo izbora. Pa ako mislis da su djeca iz mijesanih brakova sretnija i da su mijesani brakovi opcenito uspjesniji-samo navali, niko ti ne brani.
lucifer = svjetlonoša
ništa strašno, samo da i ostali znaju za ubuduće kada me budu svrstavali po nicku
- Prozor
#264 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Kako se ono zvali oni iz Nadrealista, jel´ bjese Suad i Suada, on za Sarajevo a ona za Zelju, oni se vole a familije brane...GandalfSivi wrote:Ja sam imao slican problem nekada davno. Ona je bila divna, krasna, pametna, lijepa, ali mi je bas smetalo sto navija za ove male plave. I kako god bi smo pravili planove za buducnost, nismo se mogli dogovoriti za koga ce nam djeca navijati. Nakraju je veza pukla, a ja se odlucih da od tada hodam samo sa pitarkama, pa makar poneka imala i koju drugu kvalitetu manje. Tuzna prica pravo...
- Pietje_Bel
#265 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Ima li to na you tube,nisam to nikad vidio..Prozor wrote:Kako se ono zvali oni iz Nadrealista, jel´ bjese Suad i Suada, on za Sarajevo a ona za Zelju, oni se vole a familije brane...GandalfSivi wrote:Ja sam imao slican problem nekada davno. Ona je bila divna, krasna, pametna, lijepa, ali mi je bas smetalo sto navija za ove male plave. I kako god bi smo pravili planove za buducnost, nismo se mogli dogovoriti za koga ce nam djeca navijati. Nakraju je veza pukla, a ja se odlucih da od tada hodam samo sa pitarkama, pa makar poneka imala i koju drugu kvalitetu manje. Tuzna prica pravo...![]()
![]()
-
neocekivana_sila
#266 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Muškarci muslimani se mogu oženiti nemuslimankom.
Šta je dozvoljeno u drugim vjeroispovjestima?
Ima li bujruma
? Naši vaše, onako džentlmenski..a vi?
Šta je dozvoljeno u drugim vjeroispovjestima?
Ima li bujruma
-
Dindi
#267 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Za sve ima prvi putluciferino wrote:Dužina registracije uz dodatna baljezganja i javljanje na samo jednu temu inače je vrlo pouzdan indikator višestruke registracije, ali to neka provjerava moderator, ja samo ukazujem s vremena na vrijeme.mosus wrote: Uuu, izgleda da smo pronasli slabu tacku... Nesto nam se ljutis?Ako te vec zanima volim mosus miris, pa mi je i nick takav, a za tebe pretpostavljam da volis lucifera?!
Nije vazno sto sam tek registrovana, valjda mi duzina registracije ne utice na sposobnost razmisljanja?
Mozda kod tebe, kod mene ne... Ti trazi srecu gdje mislis da ona jeste, ja cu tamo gdje ja mislim da jeste. Ako i jednog dana, ne daj Boze, ponovo izbije rat u Bosni, barem ne moram misliti gdje cu, kuda cu i na ciju cu stranu... Hvala Bogu pa znam ko sam i sta zelim u zivotu. A vjera je ta koja daje pravo izbora. Pa ako mislis da su djeca iz mijesanih brakova sretnija i da su mijesani brakovi opcenito uspjesniji-samo navali, niko ti ne brani.
lucifer = svjetlonoša
ništa strašno, samo da i ostali znaju za ubuduće kada me budu svrstavali po nicku
Koliko ja znam po islamskom vjerovanju to je ime za dzina a na latinskom stvarno znaci svjetlonosa
- slavkoimamodilera
#268 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Samo da se osvrnem na ovaj dio... kao prvo da li raspoznajes znacenje pojma "cinjenica"?Dindi wrote:...ali cinjenica je da dosta mjesanih brakova nije znalo na koju bi stranu stalo ili ako su znali da je jedna stana tu trpila, ja bih trpila ako bi to bila muzeva strana a sva moja familija na drugoj, neka svako krene od sebe, svaka cast tim ljudima kod kojih je ljubav sve to pobjedila ali ja i dalje nisam za mjesane brakove ne zbog posljedica vec zbog vjerskog ubjedjenja i to je kraj price.
Meni se cini da ne shvatas sta je razlika izmedju "cinjenice" i "vlastitog misljenja"... ti me argumentovano ispravi, ako sam u krivu...
Kao drugo, potpuno je apsurdno, cak na granici da bude i bezobrazno, raspravljati o tome da li je neko znao na koju "stranu" da "ide"... jer "stranama" su najcesce okupirani (kao sto se jasno vidi iz ove, a i iz drugih tema) ovi "cistunci", poput tebe... neko ko je spreman da na tolerantan visereligijski i visekulturalni brak i ko odgaja djecu na isti nacin ne gleda na "strane" na onaj nacin kako ti to predstavljas... vec se gledaju "strane" izmedju dobroga i zlog... i tada apsolutno nije problem izabrati stranu...
Za razliku od onih, kako i sama kazes, kojima je jedino vjera vodilja u zivotu pa nemaju dilema... e takvi idu samo na onu stranu koja je po njihovom uskom razmisljanju "njihova" bez obzira na to da li je dobra ili zla... mnogi su se u ovom ratu pravdali za ono sto su radili "svojom vjerom", "svojom nacijom", "svojim" ovim ili onim...
Ali neces ti do te razine nikada ni doci... jer za tebe nema dilema... tebi sto tvoj poglavar vjerski kaze, to je za tebe bez dileme... od toga za koga da se udas, pa do toga za koga da glasas... situacija nam je u zemlji, jako velikim dijelom upravo zahvaljujuci takvom razmisljanju, upravo ovakva kakva jeste...
-
Dindi
#269 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
U ovom slucaju moje misljenje je ujedno i cinjenica i moja vjera propagira samo dobro, zlo je iskljuceno. Trenutno ne glasam jer nemam za koga a inace politikom se ne bavim, previse sam preokupirana poslom, obaveza prema daljem skolovanju, porodicom i obicnim zivotom. Vidim ja da sam ja vama trn u oku samo zato sto imam suprotno misljenje a da nikog pri tome nisam uvrijedila, ponavljam ja nisam za mjesane brakove zato sto sam vjernica, ako je zlo biti vjernik onda samo napadaj, moj zivot, moja stvar, presretna sam hvala Boguslavkoimamodilera wrote:Samo da se osvrnem na ovaj dio... kao prvo da li raspoznajes znacenje pojma "cinjenica"?Dindi wrote:...ali cinjenica je da dosta mjesanih brakova nije znalo na koju bi stranu stalo ili ako su znali da je jedna stana tu trpila, ja bih trpila ako bi to bila muzeva strana a sva moja familija na drugoj, neka svako krene od sebe, svaka cast tim ljudima kod kojih je ljubav sve to pobjedila ali ja i dalje nisam za mjesane brakove ne zbog posljedica vec zbog vjerskog ubjedjenja i to je kraj price.
Meni se cini da ne shvatas sta je razlika izmedju "cinjenice" i "vlastitog misljenja"... ti me argumentovano ispravi, ako sam u krivu...
Kao drugo, potpuno je apsurdno, cak na granici da bude i bezobrazno, raspravljati o tome da li je neko znao na koju "stranu" da "ide"... jer "stranama" su najcesce okupirani (kao sto se jasno vidi iz ove, a i iz drugih tema) ovi "cistunci", poput tebe... neko ko je spreman da na tolerantan visereligijski i visekulturalni brak i ko odgaja djecu na isti nacin ne gleda na "strane" na onaj nacin kako ti to predstavljas... vec se gledaju "strane" izmedju dobroga i zlog... i tada apsolutno nije problem izabrati stranu...
Za razliku od onih, kako i sama kazes, kojima je jedino vjera vodilja u zivotu pa nemaju dilema... e takvi idu samo na onu stranu koja je po njihovom uskom razmisljanju "njihova" bez obzira na to da li je dobra ili zla... mnogi su se u ovom ratu pravdali za ono sto su radili "svojom vjerom", "svojom nacijom", "svojim" ovim ili onim...
Ali neces ti do te razine nikada ni doci... jer za tebe nema dilema... tebi sto tvoj poglavar vjerski kaze, to je za tebe bez dileme... od toga za koga da se udas, pa do toga za koga da glasas... situacija nam je u zemlji, jako velikim dijelom upravo zahvaljujuci takvom razmisljanju, upravo ovakva kakva jeste...
- slavkoimamodilera
#270 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Vidim ja da je bilo uzaludno... ne, ti ne znas razliku izmedju cinjenice i misljenja...Dindi wrote:U ovom slucaju moje misljenje je ujedno i cinjenica i moja vjera propagira samo dobro, zlo je iskljuceno. Trenutno ne glasam jer nemam za koga a inace politikom se ne bavim, previse sam preokupirana poslom, obaveza prema daljem skolovanju, porodicom i obicnim zivotom. Vidim ja da sam ja vama trn u oku samo zato sto imam suprotno misljenje a da nikog pri tome nisam uvrijedila, ponavljam ja nisam za mjesane brakove zato sto sam vjernica, ako je zlo biti vjernik onda samo napadaj, moj zivot, moja stvar, presretna sam hvala Bogu
Posto vidim da se hvalis obavezama prema obrazovanju, predlazem ti da malo vise citas... pocni od rjecnika... razdvoji neke pojmove koji su korisni u dijalogu s drugim ljudima... to sto na Sa-X forumu ima jako veliki broj nekulturnih, neobrazovanih, netolerantnih diskutanata, ljudi koji ne poznaju osnovne pojmove civilizirane rasprave, ne mora znaciti da i ti moras biti jedna od njih...
Pa dok ne dodjes do literature, da ti cika slavkin kolega objasni nesto... cinjenica je stvarna i na dokazima utemeljena tvrdnja o nekoj stvari ili situaciji, na koju ne utjece ljudska percepcija ili misljenje... ti dokaze ili argumente za svoje "cinjenice" nisi ponudila, samim tim iznosis vlastito misljenje...
Drugo, niko ne spori da tvoja vjera (kao i druge) propagiraju dobro, a da je zlo iskljuceno... problem je u ljudima i interpretaciji vjere, a prije svega prezentaciji vjere, najcesce neukom i zaslijepljenom, puku... jer da nije tako, medju pravoslavcima ne bismo imali koljace i sudionike genocida, medju katolicima ne bismo imali cuvare i drzace koncentracijskih logora, a medju muslimanima ne bismo imali bombase samoubice... prema tome, ne zamjenjuj teze, ne ide ti, nisi dovoljno vjesta...
Niko ne spori tvoje uvjerenje o tvom vlastitom braku... ono sto si iznosila o drugima i drugacijima od sebe je ono sto je pokrenulo druge sudionike u temi... ponovo ti kazem, ne zamjenjuj teze, nisi osobito vjesta u tome...
-
Dindi
#271 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
I ti ove nazivas vjernicima???, neko ko pogresnio interpretira vjeru vise nije vjernik to je tako logicno, ne mogu ja tebi govovriti o ljepoti i cistoci vjere kad ti to mozda nikad nisi osjetio. Sto se tice savjeta o citanju, hvala ti, tako je bilo i naravno da cu nastaviti usavrasavati sebe u svakom pogledu jer i vjera mi nalaze da se stalno obrazujem i usavrsam (prva rijeci Allaha dz.s objavljena poslaniku bila je: Ikre= Uči!), pa zar to nije pozitivno:)slavkoimamodilera wrote:Vidim ja da je bilo uzaludno... ne, ti ne znas razliku izmedju cinjenice i misljenja...Dindi wrote:U ovom slucaju moje misljenje je ujedno i cinjenica i moja vjera propagira samo dobro, zlo je iskljuceno. Trenutno ne glasam jer nemam za koga a inace politikom se ne bavim, previse sam preokupirana poslom, obaveza prema daljem skolovanju, porodicom i obicnim zivotom. Vidim ja da sam ja vama trn u oku samo zato sto imam suprotno misljenje a da nikog pri tome nisam uvrijedila, ponavljam ja nisam za mjesane brakove zato sto sam vjernica, ako je zlo biti vjernik onda samo napadaj, moj zivot, moja stvar, presretna sam hvala Bogu
Posto vidim da se hvalis obavezama prema obrazovanju, predlazem ti da malo vise citas... pocni od rjecnika... razdvoji neke pojmove koji su korisni u dijalogu s drugim ljudima... to sto na Sa-X forumu ima jako veliki broj nekulturnih, neobrazovanih, netolerantnih diskutanata, ljudi koji ne poznaju osnovne pojmove civilizirane rasprave, ne mora znaciti da i ti moras biti jedna od njih...
Pa dok ne dodjes do literature, da ti cika slavkin kolega objasni nesto... cinjenica je stvarna i na dokazima utemeljena tvrdnja o nekoj stvari ili situaciji, na koju ne utjece ljudska percepcija ili misljenje... ti dokaze ili argumente za svoje "cinjenice" nisi ponudila, samim tim iznosis vlastito misljenje...
Drugo, niko ne spori da tvoja vjera (kao i druge) propagiraju dobro, a da je zlo iskljuceno... problem je u ljudima i interpretaciji vjere, a prije svega prezentaciji vjere, najcesce neukom i zaslijepljenom, puku... jer da nije tako, medju pravoslavcima ne bismo imali koljace i sudionike genocida, medju katolicima ne bismo imali cuvare i drzace koncentracijskih logora, a medju muslimanima ne bismo imali bombase samoubice... prema tome, ne zamjenjuj teze, ne ide ti, nisi dovoljno vjesta...
Niko ne spori tvoje uvjerenje o tvom vlastitom braku... ono sto si iznosila o drugima i drugacijima od sebe je ono sto je pokrenulo druge sudionike u temi... ponovo ti kazem, ne zamjenjuj teze, nisi osobito vjesta u tome...
- slavkoimamodilera
#272 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Takvi su prvi draga moja koji ce prditi na ovu temu i biti najglasniji... takvi su draga moja svuda oko tebe... osvrni se malo i progledaj...
-
muhomlat
#273 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Evo opet spasa u mjesovitim brakovima. Eno Slovenija je uspjesna zemlja jer vlada klasa mjesovitih brakova, o Hrvatskoj i Srbiji da ne pricam.
Da stvar bude gora, za Bosance jeste. Sto je najgore stvarno bi to ukinulo mrznju prema Bosancima. Stvarno nam nedaju mira dok ne prestanemo biti muslimani. Makar postali i visereligiozni samo da nismo muslimani.
Ali nije problem Bosne tako plitak da nam je situacija takva kakva jeste zato sto svako gleda samo svoju stranu. Evo ove predhodno navedene zemlje nemaju takvih problema iako ne da druge nacije nemaju trunke prava na politicko djelovanje, nego ih nemaju ni mjesoviti brakovi.
Problem Bosne je isti kao uvijek. Jos od bogumilske Bosne su tada velike sile (Rim, Vatikan, Bizantija, Austrija...) podrzavale napade na Bosnu, jer im se nije uklapala u koncept.
Bila je utociste hereticima (po njima). I tada su Bosnu susjedne zemlje velikodusno palile i rusile. Jedini period kada je Bosna imala jaku silu kao svog saveznika je Turski period (moram ipak reci uslovno, jer je u vecoj mjeri bila okupator).
Medjutim poslije toga dolaze ponovo velike sile kojima se ovakva Bosna ne uklapa u sliku Evrope. Zadnjih 100 godina nas ponovo jasu Srbija i Hrvatska, kroje nam kapu po svojoj mjeri, velikodusno nam pale zemlju, ruse stare gradjevine i brinu o prirodnom prirastaju. Oni odredjuju kakav je to dobar ili pozeljan Bosanac, kakva je bosanska kultura i jezik i da li to Bosanac i bosanski jezik uopste i postoji.
(Tako nam daju opcije Srbin ili Hrvat ili Slovenac - u periodu SHS). Situacija u BiH je ovakva kakva je zato sto nakon 100 godina silovanja i maltretiranja nase drzave od strane susjeda, situacija mora biti ovaka. A mi smo krivi sto smo zivi i sto necemo da prestanemo da budemo zivi, a uz to jos i prkosni.
A to sto se neko osjeca ugrozenim sto se necemo predati i sto nas opet mogu napasti, neka ne krivi nas. To sto neko nema nacije niti vjere i misli da njega nece napadati. Dobro. Ali ja taj primjer necu slijediti. Ja se svoga odreci necu. Ne iz inata neg sto vjerujem svome sudu a i iz inata. Pa ako nas opet napadnu, neka ne krivi bosance, doduse lakse je zrtvu kritikovati. Plati reket, pogni glavu nece te vise dirati a i mene s tobom.
Neka drugi put pomogne onima protiv nas ili, neka suti ili, neka odj...
Da stvar bude gora, za Bosance jeste. Sto je najgore stvarno bi to ukinulo mrznju prema Bosancima. Stvarno nam nedaju mira dok ne prestanemo biti muslimani. Makar postali i visereligiozni samo da nismo muslimani.
Ali nije problem Bosne tako plitak da nam je situacija takva kakva jeste zato sto svako gleda samo svoju stranu. Evo ove predhodno navedene zemlje nemaju takvih problema iako ne da druge nacije nemaju trunke prava na politicko djelovanje, nego ih nemaju ni mjesoviti brakovi.
Problem Bosne je isti kao uvijek. Jos od bogumilske Bosne su tada velike sile (Rim, Vatikan, Bizantija, Austrija...) podrzavale napade na Bosnu, jer im se nije uklapala u koncept.
Bila je utociste hereticima (po njima). I tada su Bosnu susjedne zemlje velikodusno palile i rusile. Jedini period kada je Bosna imala jaku silu kao svog saveznika je Turski period (moram ipak reci uslovno, jer je u vecoj mjeri bila okupator).
Medjutim poslije toga dolaze ponovo velike sile kojima se ovakva Bosna ne uklapa u sliku Evrope. Zadnjih 100 godina nas ponovo jasu Srbija i Hrvatska, kroje nam kapu po svojoj mjeri, velikodusno nam pale zemlju, ruse stare gradjevine i brinu o prirodnom prirastaju. Oni odredjuju kakav je to dobar ili pozeljan Bosanac, kakva je bosanska kultura i jezik i da li to Bosanac i bosanski jezik uopste i postoji.
(Tako nam daju opcije Srbin ili Hrvat ili Slovenac - u periodu SHS). Situacija u BiH je ovakva kakva je zato sto nakon 100 godina silovanja i maltretiranja nase drzave od strane susjeda, situacija mora biti ovaka. A mi smo krivi sto smo zivi i sto necemo da prestanemo da budemo zivi, a uz to jos i prkosni.
A to sto se neko osjeca ugrozenim sto se necemo predati i sto nas opet mogu napasti, neka ne krivi nas. To sto neko nema nacije niti vjere i misli da njega nece napadati. Dobro. Ali ja taj primjer necu slijediti. Ja se svoga odreci necu. Ne iz inata neg sto vjerujem svome sudu a i iz inata. Pa ako nas opet napadnu, neka ne krivi bosance, doduse lakse je zrtvu kritikovati. Plati reket, pogni glavu nece te vise dirati a i mene s tobom.
- slavkoimamodilera
#274 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
Jesi ti mozda fulao podforum?muhomlat wrote:Evo opet spasa u mjesovitim brakovima. Eno Slovenija je uspjesna zemlja jer vlada klasa mjesovitih brakova, o Hrvatskoj i Srbiji da ne pricam.
Problem Bosne je isti kao uvijek. Jos od bogumilske Bosne su tada velike sile (Rim, Vatikan, Bizantija, Austrija...) podrzavale napade na Bosnu, jer im se nije uklapala u koncept. Bila je utociste hereticima (po njima). I tada su Bosnu susjedne zemlje velikodusno palile i rusile. Jedini period kada je Bosna imala jaku silu kao svog saveznika je Turski period (moram ipak reci uslovno, jer je u vecoj mjeri bila okupator). Medjutim poslije toga dolaze ponovo velike sile kojima se ovakva Bosna ne uklapa u sliku Evrope. Zadnjih 100 godina nas ponovo jasu Srbija i Hrvatska, kroje nam kapu po svojoj mjeri, velikodusno nam pale zemlju, ruse stare gradjevine i brinu o prirodnom prirastaju. Oni odredjuju kakav je to dobar ili pozeljan Bosanac, kakva je bosanska kultura i jezik i da li to Bosanac i bosanski jezik uopste i postoji. (Tako nam daju opcije Srbin ili Hrvat ili Slovenac - u periodu SHS). Situacija u BiH je ovakva kakva je zato sto nakon 100 godina silovanja i maltretiranja nase drzave od strane susjeda, situacija mora biti ovaka. A mi smo krivi sto smo zivi i sto necemo da prestanemo da budemo zivi, a uz to jos i prkosni. A to sto se neko osjeca ugrozenim sto se necemo predati i sto nas opet mogu napasti, neka ne krivi nas. To sto neko nema nacije niti vjere i misli da njega nece napadati. Dobro. Ali ja taj primjer necu slijediti. Ja se svoga odreci necu. Ne iz inata neg sto vjerujem svome sudu a i iz inata. Pa ako nas opet napadnu, neka ne krivi bosance, doduse lakse je zrtvu kritikovati. Plati reket, pogni glavu nece te vise dirati a i mene s tobom.
- pustopoljina
#275 Re: Zaljubljenost u osobu druge vjeroispovjedi
ljudi vjernici-svi smo od ibrahima/abrahama potekli...drugo-mijesanja je vazda bilo i bice ga i dalje...didi i slavko,imamo dilera- uvijek ce biti ljudi koji drugacije misle. ne srdite se ljudi...slavko-mozda ti dijete postane vjernik,didi-mozda ti dijete "ode" za drugu vjeru. sad se fino zagrl'te i poljubite...mozda budete prije/prijatelji...znate ono-rodbina po braku