Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Mogly

#251 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Mogly »

Htio bih samo jedno da naglasim.
Forum kao forma dozvoljava da "skupština" voljnih zasijeda stalno i time se gubi potreba za nižim nivoima odlučivanja.
45cents

#252 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Dodaj, jarane, šta god hoćeš i kad god hoćeš.....
umjetnost

#253 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by umjetnost »

sunčan dan wrote:Ponavljam, meni nikada nece biti cilj smjena ili ostavka bilo kojeg funkcionera. Meni ce biti cilj da promijenimo politicku kulturu,
uspostavimo princip,stvorimo ambijent u kojem ce biti sasvim normalno i ocekivano da Premijer podnese ostavku zbog
skandala u kojem je njegov licni vozac sluzbenim automobilom odvezao njegovu zenu kod frizera, ili da Nacelnik, ili
Gradonacelnik podnese ostavku jer su sahtovi veci za 3 cm od projektom predvidjenog nivoa (oba primjera su stvarna - Australija i Austrija).
----------------------------------------
To je cilj i za mene.
Ni je ne mogu da se zadovoljim samo smjenama ono dvoje, jer pokušavam da za svoju djecu izborim bolju budućnost, da bar oni ne moraju da se grizu zbog kriminala, lopovluka... i drugih idiotluka naših političara.

Mi smo ljudi koji su se okupili iz istih ili vrlo sličnih razloga. Na veliku žalost, trebala su se desiti ta grozna ubistva u našem gradu da se mi izdvojimo iz mase i da započnemo ove Proteste. To traje već tri mjeseca. Ja primjećujem promjene u društvu, doduše male i spore - ali promjene ... Kada bi to bilo da nije bilo nas.

Ljudi molim vas, dajte da zgusnemo ponovo redove. Od ovih do sada raznih ideja i prijedloga možemo nešto napraviti, mi ovdje imamo toliko elokventnih ljudi koji su očito stručnjaci svako u svome domenu.

Ja lično nemam problem sa odlukama i odlučivanjem. Neko i to mora raditi.
Molim vas sjetite se radi čega smo svi ovdje, i kao što Policy reče moramo imati CILJ, a mislim da nam je svima isti. Pomislite da ovo radimo radi naših malih i velikih ljubavi, koji su nam važniji od nas samih. Pokušajmo za njih stvoriti bolji svijet, nemojte da nam ovo propadne, jer sutra.......nećemo moći oprostiti sami sebi.

Skroman doprinos na putu prakse

Vjerovatno postoje modaliteti svrsishodnog društvenog angažmana - ali to se mjeri ostvarenim praktičnim angažmanima. Dakle, u konkretnom slučaju promjene GLOBALNIH društvenih odnosa, gdje je svijest temeljni element koji određuje pojam "kvaliteta", zaista se stoji pred pitanjem koje karakteriše jedno vrijeme ili epohu. Odgovor na takva pitanja daje PROCES, a ishod je zavisan direktno od aktera koji nose određenu ideju - od aktivista koji neposredno nose aktivnost, dakle, u konkretnom slučaju - probuđenog djela svjesnih mladih ljudi u gradu Sarajevu.

Vjerovatno da PRAKSA treba da odredi modalitete - šta je "pravi način kvalitetnog društvenog angažmana", što znači, da AKTIVNOSTI i efekti koji proizilaze iz istih - su jedini mjerodavni, te određuju kurs, strategiju - modalitete, programe, akcije... Ideje su tu, kontinuirano - još da količinu riječi prate neposredne aktiviteti koje će uticati na KONSTRUKTIVNE promjene u društvu...

Možda... dok se ne iznađe "čvršća organizovana forma" ... ima smisla formulisati ZAHTJEVE i uputiti u redovne društvene procedure, konkretne adrese, šta podrazumjeva obavezu da se dobije ODGOVOR nadležnih po određenom konkretnom pitanju...

Ideje koje se ovdje mogu pročitati - imaju podršku svih onih koji su humani i dobronamjerni. :thumbup:

Mudrovanje o praksi je mudrovanje - bez prakse., ali ko odustaje - ne pobjeđuje.
zlatiborka

#254 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by zlatiborka »

policy wrote:
damirm wrote:GORAŽDE, 16. maja (FENA) - Nekoliko stotina građana BPK-a okupilo se danas pred zgradom Ministarstva privrede BPK-a gdje je u isto vrijeme u organizaciji Kantonalne i Federalne privredne komore te Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije trajala javna rasprava o temi“ Stanje energetskog sektora u BiH i FBiH te Strateški plan i program razvoja energetskog sektora FBiH.
jeste, gdje god imaju protesti, tu drvo posadi! nek se samo protestvuje. nek smo samo protiv. kasnije cemo skontati i da budemo "za" nesto.
nek ostane zabiljezeno da su protesti poceli zapravo sa "sarajevskim protestima". mozda je i ovo dovoljno. dakle, damirm, uspjeli smo, zar ne!?
Tacno, protest i jeste, (barem u pocetku) i sama rijec to kaze, za nesto PROTIV (necega).

A poslije cemo lako definisati ZA STA ili sto TRAZIMO I ZAHTIJEVAMO (suprotno od onog za sto smo protiv).
palermo

#255 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by palermo »

zlatiborka wrote:Tacno, protest i jeste, (barem u pocetku) i sama rijec to kaze, za nesto PROTIV (necega).

A poslije cemo lako definisati ZA STA ili sto TRAZIMO I ZAHTIJEVAMO (suprotno od onog za sto smo protiv).
A ja eto nešto mislim da je baš obrnuto ili drugačije da kažem, ovo tvoje je sigurno lakše, ovo drugo je teže al rezultati su bolji.
45cents

#256 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Vizija:
Misija:
Cilj:
Strategija:
Taktika:
Forma:
Organizacija:
Rukovodstvo:
Članstvo:
Poslovnici:
Djelovodnici:
PR:
Planovi:
Akcje:
Rezultati:
Evaluacija:
Planovi:
Akcije:
Realizacija:
Evaluacija:
Planovi:

Itd.

Popuniti prazna mjesta....

P.S. Obavijest za ČUVARE i razvodnjivače.... Alternativna građanska vlada ubrzava puls demokratije i podiže adrenalin...
uroborus

#257 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by uroborus »

Ovo je mozda off topic ali je i vazno...

Bazdulj je ponovo u svojoj kolumni u zadnjim Danima obratio paznju na stanje "digitalne nacije" i njenu "mentalnu higijenu",naravno u svom uobicajenom stilu-citirajuci druge i navodeci njihove stavove da se ne bi intelektualno "naprezao" :lol:
Naravno,zapoceo je stihovima svog "guardian angel-a" M.Jergovica sto mi je zapravo cudno jer je 2006 u srbijanskom CKM-u izjavio kako mu je "od cjelokupne bosansko-hercegovacke poezije drazi Bruce Springstin " :cry: ...Jergovic je valjda iznimka jer zivi u ZG.
Ali ono sto je meni najinteresantnije jeste taj nacin njegove isprazne kritike koja sluzi samo kao popunjavanje praznog prostora u magazinu,jer njegov kriticizam ne proizlazi i njegovog angazmana na bilo kom polju vec je samo odraz njegovog nastojanja da bilo kome bude "klasicna opozicija".
Za njega je turbo folk drustvena devijacija ali ce braniti prvo nastupa turbo-folk ikone,za njega su protesti opravdani ali problem su "cyber-protestanti"koji koriste internet sretstvo komunikacije!
Stvarno se ponekad pitam da nema ovakvih dogadjaja u cemu bi Bazdulj pronasao inspiraciju oko sebe...zapravo za ono vrijeme dok Zizek priprema svoju narednu knjigu :?
jennisjoplin

#258 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by jennisjoplin »

za 45cents:

slazem se sa tobom samo ako pises onda nemoj rijeci sa istim znacenjem (shvatam to kao jednakost jezika) :lol: :lol: :lol: ) pisati kao nove redove sa akcijama. stvar je jednostavna:
strategija
taktika
operativa

a onda se to razradjuje :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
45cents

#259 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

U pravu si. U žurbi nisam napisao da se može organizovati više ciklusa aktivnosti ili više različitih grupa aktivnosti odjednom... Moglo je ići P1, A1, R1, E1, onda P2, A2 itd..
Nadam se da je sada bolje...
uvjek dobar gost

#260 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by uvjek dobar gost »

mIRCerka wrote:Apel gradonačelnice Sarajeva protiv upotrebe vatrenog oružja

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac apeluje na građane Sarajeva da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja na svadbama i drugim proslavama jer na taj način ugrožavaju živote Sarajlija, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Teško ranjavanje četverogodišnjeg djeteta u sarajevskom naselju Boljakov potok je posljednja opomena da se prekine s tom, najblaže rečeno, primitivnom praksom, koja je u konkretnom slučaju ugrozila život nedužnog djeteta.

Gradonačelnica Sarajeva očekuje od nadležnih organa da u što kraćem roku otkriju osobu koja je skrivila ranjavanje djeteta i da se primijeni zakonski najoštrija kazna.

Objavljeno 19.05.2008. u 12:57

(FENA)

Zar gospođo Borovac ne kontate da je kasno? Zar još naših građana treba da strada da bi Vi onda uvidjeli šta i kako ?
Vi ne radite svoj posao, ne radi ga ni premijer kantonalni, kao ni komplet tužilaštvo. Pitanje je vremena kada će Vam neko morati nacrtati dijagram i slikovito objasniti sav Vaš nerad. Nije posao gradonačelnice da reaguje kada se nešto tragično već desi, to je tada posao policije i nadležnog tužilaštva, Vaš posao je da preventivno djelujete, da se poistovjetite sa populacijom koja živi u gradu, da obilazite kvartove i naselja i uvidite da Sarajevo nije samo sjaj, u mom gradu gospođo Borovac ima i bijede ima i nemoćnih, iznemoglih, bolesnih, kokuza ima gospođo, dilera.... prostitutki na ulazu u grad ima...
Vi gospođo Borovac ste uvjereni da radite prave stvari, da obavljate sve kako treba... možda su Vam loši savjetnici, možda Vas neko od kolega šatrira.... vjerujjte mi da ne radite ni 30% posla koji bi trebali raditi....

Totalno sam raspizdio jer ne vidim više način jer Vi i Vama slični ne čujete, ne vidite... nećete to... nisam pametan kako Vama onda bilo šta objasniti jer definitivno nam je svima jasno da Vi živite u svom svijetu koji uopšte ne liči na ovaj grad i na neki naš svakodnevni život...

trebali ste zamoliti građane da koriste samo mali kalibar i to iza svojih kuća, samo nikako ne sa prozora....

Ostavke..... bando, banditska...

Ko je sljedeći ??? Dok gradonačelnica naravno apeluje.....

Apelujmo svi molim Vas da ode gospođa Borovac, a sa sobom neka povede Silajdžić Samira lažnog premijera ....
nikad_izvini

#261 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by nikad_izvini »

uroborus wrote:Ovo je mozda off topic ali je i vazno...

Bazdulj je ponovo u svojoj kolumni u zadnjim Danima obratio paznju na stanje "digitalne nacije" i njenu "mentalnu higijenu",naravno u svom uobicajenom stilu-citirajuci druge i navodeci njihove stavove da se ne bi intelektualno "naprezao" :lol:
Naravno,zapoceo je stihovima svog "guardian angel-a" M.Jergovica sto mi je zapravo cudno jer je 2006 u srbijanskom CKM-u izjavio kako mu je "od cjelokupne bosansko-hercegovacke poezije drazi Bruce Springstin " :cry: ...Jergovic je valjda iznimka jer zivi u ZG.
Ali ono sto je meni najinteresantnije jeste taj nacin njegove isprazne kritike koja sluzi samo kao popunjavanje praznog prostora u magazinu,jer njegov kriticizam ne proizlazi i njegovog angazmana na bilo kom polju vec je samo odraz njegovog nastojanja da bilo kome bude "klasicna opozicija".
Za njega je turbo folk drustvena devijacija ali ce braniti prvo nastupa turbo-folk ikone,za njega su protesti opravdani ali problem su "cyber-protestanti"koji koriste internet sretstvo komunikacije!
Stvarno se ponekad pitam da nema ovakvih dogadjaja u cemu bi Bazdulj pronasao inspiraciju oko sebe...zapravo za ono vrijeme dok Zizek priprema svoju narednu knjigu :?
Na žalost, slažem se sa Muharemom.Niti ga gotivim, niti mi je drag.Voli da šupljura i fura se na Borhesa :D Ali je u pravu što se tiče nazovi "cyber revolucije".Zašto? Jer se ništa nije desilo.Jer se ništa neće desiti.Jer su pojedini tipa kokoške24 :D otjerali sve koji mogu ili su htjeli pomoći sa svojim glupim i nadobudno-junferskim studentskim stavovima "Ne želim da se bojim".Jer se nije znalo i ne zna ko kosi a ko vodu nosi.Jer se nije znalo ko je odgovoran.Jer je bio cilj da se ostane aMoniman.Jer su pojedini preuzeli na sebe nešto što je pokrenuto sa ovoga foruma i što je pokrenulo MNOGO FORUMAŠA.Njih desetak je cijelu stvar PRIVATIZOVALO, odbilo sa gnušanjem bilo kakav oblik RADIKALIZACIJE, sve ideje koje im se nisu sviđale, formalizaciju protesta, pravili sijela, dijelili sladolede i naravno rasplinuli cijelu stvar.Kada se cijela stvar rasplinula nema više načina da ista "napuše" ;-) Maloljetnici koji su ubili staricu su pušteni, ne bih se iznenadio da puste i Denisove ubice.Malo smo imali hobi, malo smo protestvovali, puhali u pištaljke, gnušali se nasilja i borbe nasiljem protiv nasilja i bahatosti(to je jedino što vladajuća struktura razumije,ništa više i ništa manje),slušali muziku i mislili da mijenjamo svijet.Svijet naravno nismo promijenili,niti ima naznaka da se išta bitno promijenilo.Problem nastupa kada oni koji su PRIVATIZOVALI PROTESTE odluče da iste napuste ili da zamrznu svoje aktivnosti.Ko će ih zamijeniti i kakav je bio kriterij.Niko ih neće zamijeniti a kriterija nije bilo,ili se bazirao na tome "ne sviđa nam se ideja,odbij".Šta sada?! Ništa?! Onim što su privatizovali pa se hinjski povukli a da nisi našli zamjene,neka je na čast.Sjebali su i ovo malo nade što se probudilo :skoljka:
45cents

#262 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

"Ponesi zastavu Dragane Vikiću"

- ko želi da radikalizira, mogao je još juče početi
- ko želi da se povuče, mogao se još juče povući
- ko želi da se formalizira, mogao se još juče formalizirati
- ko je želio da se priključi, mogao se davno priključiti, organizovati, djelovati (počevši od svog kućnog savjeta, svoje mjesne zajednice, pa dalje i šire)

Ja bih volio da me jedan dan iznenade svi oni koji zagovaraju radikalizaciju, samo jedan dan, pola sata pređu sa riječi na djela. Da ponesu te lance i katance. Pa da zaustave saobraćaj kad je to ko' prstom u oko, pa da opašu tijelima insitucije, pa da ne daju ni ući ni izaći.... E baš bi volio da to vidim jedan dan, pa da se svi poklopimo ušima i više ni riječi ne progovorimo.

Što se tiče Bazdulja, on je zlatan režimski dječak svoje mame. I ništa više.
maki_celo

#263 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by maki_celo »

huuuh.... 'bem ti belaj.........šta je ovo?

Mislio sam da ste ih već skinuli i da se sve završilo sa rezultatima,a ono ništa.Ne vrijedi čitati ove silne postove da bi saznao u čemu je kvaka.
Znači,ništa od ove revolucije,ništa od protesta?

Jedini rezultat koji sam vidio je upoznavanje forumaša,sve ostalo je,izgleda,prdimahovina.

Ako postoji još uvijek nekih akcija ja sam spreman za 'uskočiti', samo javite.

Veliki pozdrav dragim ljudima koje upoznah u proteklim akcijama,takođe i svima ostalima :kiss:
homo_sapiens

#264 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by homo_sapiens »

Zanimljivo bi bilo procitati sta o svemu misle neki od veterana protesta, npr. mala-i, marko99, anakadabra.
Gdje su, sta rade . . .
nikad_izvini

#265 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by nikad_izvini »

45cents wrote:"Ponesi zastavu Dragane Vikiću"

- ko želi da radikalizira, mogao je još juče početi
- ko želi da se povuče, mogao se još juče povući
- ko želi da se formalizira, mogao se još juče formalizirati
- ko je želio da se priključi, mogao se davno priključiti, organizovati, djelovati (počevši od svog kućnog savjeta, svoje mjesne zajednice, pa dalje i šire)

Ja bih volio da me jedan dan iznenade svi oni koji zagovaraju radikalizaciju, samo jedan dan, pola sata pređu sa riječi na djela. Da ponesu te lance i katance. Pa da zaustave saobraćaj kad je to ko' prstom u oko, pa da opašu tijelima insitucije, pa da ne daju ni ući ni izaći.... E baš bi volio da to vidim jedan dan, pa da se svi poklopimo ušima i više ni riječi ne progovorimo.

Što se tiče Bazdulja, on je zlatan režimski dječak svoje mame. I ništa više.
Imaš odgovor na pp-u ;-)

PS nisi u pravu ;-)
45cents

#266 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Kad god neko nije u pravu, ljudi ne obazirite se... Organizujte to što možete, ne čekajte na druge. Nemojte brinuti hoće li vas neko "optužiti" da ste privatizirali proteste....baš vas briga. Odete, prijavite policiji okupljanje i javni događaj, i obavite sve što želite. Nemojte dozvoliti da vam neko stoji na putu. Poslije ves niko neće kritikovati za aktivizam iz neaktivne hladovine.

Svaki učesnik ovih diskusija je građanin/ka ovog grada, ponaosob. U najgorem slučaju, ako ne valja organizacija, napravite sebi svoju. Napravite nešto individualno ili grupno, totalno izdvojeno, ne čekajući nikoga. Svi podjednako uživamo slobodu mišljenja, slobodu udruživanja, slobodu djelovanja.

Proteklih dana smo ovdje na ovoj temi shvatili (barem ja mislim ili sam stekao utisak da smo shvatili) da ne postoji mogućnost da se ubijede samomisleći pojedinci u međusobnoj raspravi po nekim pitanjima (npr. formalno-neformalno djelovanje, itd.). Obzirom da se radi o odraslim punoljetnim osobama, besmisleno je sada pljuvati po tuđem mišljenju, ako je ono tako kako je ovdje opisano.

Dakle, nema drugog izlaza osim da se djeluje po svom ubjeđenju i opredjeljenju uz VELIKU obavezu da se nikome drugome ne osporava takvo pravo, da se nikome drugome ne osporava da izrazi svoja građanska prava, i time nikome ne dozvoli ekskluzivitet GRAĐANINA/GRAĐANKE.

Mi možemo žaliti za tim što ne postoji organizacija koja bi okupila sve građanski orjentirane pojedince (one koji žele djelovati neformalno, one koji žele djelovati formalno, one koji žele zapaliti zgrade, one koji žele biti radikalni, konstruktivni, destruktivni, agresivni, miroljubivi, itd...), ali od tog žaljenja nema ništa. Samo tlapnja u vremenu koje nepovratno prolazi.

Još po stoti put i uvijek treba zahvaliti svakom pojedincu koji je doprinio jednom svojom minutom privatnog vremena građanskim protestima; postignuta je početna brzina i ove promjene u društvu su sada nezaustavljive. Nikada se više neće desiti da građani (organizovano ili neorganizovano) odšute neki značajan događaj. A gdje će se ovo kretati i u kojem pravcu - to više niko ne zna. Samo se zna da nema više stajanja, samo se zna da niko nema pravo da me zaustavi, niko nema pravo ekskluzivnog građanina ili građanke. Idemo dalje u svim pravcima i na sve načine!!
Last edited by 45cents on 20/05/2008 09:01, edited 1 time in total.
Asana

#267 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Asana »

Slazem se sa svime sto si napisao. Dobar "suma sumarum" :)
45cents

#268 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Mislim i sve sam više ubijeđen da je glupo stajati i čekati nešto ili nekoga. Treba uvažiti da se ljudi moraju posvetiti svojim prioritetima, da postoji zamor materijala, da postoje i druge obaveze. Nema stajanja za sve koji hoće naprijed. Nema nametanja kalupa, ekskluziviteta i elitizma. Svi smo jednaki građani i imamo jednaka prava! Postignut je početni momenat promjena, samo možemo razgovarati o njihovoj dinamici....
upravnik

#269 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by upravnik »

Da. Upravo ovako kako je napisao 45 cents. Treba prihvatiti da su protesti bili spontani revolt i da oni sami po sebi nisu pokret, organizacija, čak niti grupa ljudi. To je amorfna masa koja se u datom trenutku, datim povodom, našla na istome mjestu sa istim ciljem. Takva energija je po svojoj naravi kratkoročna, ili čak jednokratna, stoga svako njezino daljnje trošenje i jahanje na njenim krilima postaje kontraproduktivno. No, zato je neosporna njena snaga inicijalne kapsle. Ona je ta poslije koje, kao što to već reče 45cents, ništa neće biti isto. Bitno je da je time realno otvoren prostor svim pojedincima za daljnje djelovanje. Iluzorno je očekivati da ćemo imati 20.000 ljudi sa istim mišljenjem, koji će redovno izlaziti na proteste i doprinositi drugim direktnim akcijama, i sve to u totalnoj demokratiji, bez organizacije, bez podjele zadataka (da ne upotrebim riječ hijerarhija) i bez suprotstavljenih mišljenja.
Stoga, potpuno je nepotrebno trošiti energiju na traženje odgovora na pitanje "a šta dalje?". Jedinstvenog mišljenja, a čini se niti konsenzusa, očito neće biti. No, to nije razlog proglasiti stvar okončanom i neuspješnom. Naprotiv! Upravo na tom fonu treba nastaviti dalje. Svaka grupa koja se uspije okupiti sa jedinstvenom vizijom o načinu organizovanja, ciljevima, metodama, praksama, itd... je jedna u nizu naših pobjeda. Smatram da naša obaveza i odogovornost ne leži u tome da po svaku cijenu postignemo konsenzus oko postavljenog pitanja kako dalje, nego prije svega da uopšte NASTAVIMO DALJE, svako na način koji mu najbolje leži i za koji smatra da je najproduktivniji. Drugi nivo naše odgovornosti leži u uvažavanju ostalih grupa i ostvarivanju sinergije između grupa koje su se rodile (ili je možda ispravnije "koje će se roditi") iz ovih protesta. Nastaviti sa istim ciljem i zadacima, a drugačijim pristupom i metodama, nije nikakav poraz i to je bitno shvatiti. Preporučujem i shurikenov post o amebama.

I na koncu, moram se osvrnuti i na jedan drugi post koji tretira "prvoborce" i "veterane". Prije svega, veoma je bitno odrediti značenje ovih pojmova, a nakon toga i njihovu vrijednost. Nemojmo zaboraviti da "veteranstvo" ljudi koji su spomenuti u tom postu traje od februara ove godine. Ti ljudi su hrabro izašli na ulicu sa veoma plemenitim namjerama i poduzeli konkretne akcije za šta im treba skinuti kapu. No, to me malo podsjeća na sadašnje "demokrate" protiv kojih se borimo, a koji vrijeme mjere po sebi, konkretno od tamo neke '91.-'92. Bilo je protesta i prije njih. Imali smo Dosta, imali smo akciju tuto, imali smo V.Srebrova koji je palio zastavu, itd. itd... Onog momenta kad su pokretali ove proteste nije bilo bitno ko je šta prije njih radio, jednostavno se akcija nametnula sama od sebe i stvar se zakotrljala. Ovo govorim u kontekstu toga da svako ko ima ideju kako dalje, šta dalje, s kim dalje,... istu treba i realizovati bez da se pretjerano osvrće na to šta misli bilo ko od "autoriteta" na ovom forumu. Još jedom se referiram na prvi dio moga posta - ideja, vizija, i ljudi koji će je sprovesti! Ko to ima, neka nastavi dalje... Ko nema, i dalje mu ostaje forum :D
uvjek dobar gost

#270 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by uvjek dobar gost »

Mislim da bi to i bio sljedeći nivo....

Podjele po bilo kom osnovu ne donose dobro... onda ja znam par ljudi koji su nosioci spomenice, ako su te podjele na veterane i ostale aktuelne....

Par grupa koje djeluju po zajedničkom cilju, ali na različite načine, znači komunikacija i koordinacija....

Nema nazad!!!

P.S

pa nismo mi valjda kao Muharem bazdulj il Samir Šestan.... palamudani obični !!!???
sunčan dan

#271 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by sunčan dan »

Svaka čast onima koji su stajali danima pored stolova za peticiji, pravili letke, "Građanina", plakete, organizovali proteste i dali u javnost ime i prezime.Svaka čast ovim ljudima.
Moja malenkost je uglavnom od februara mjeseca zviždala, galamila i hodala, tu i tamo prikupila koju peticiju i čitavih dva sata stajala kod stola za peticiju, pronosala koji plakat.
Ja sam od srca i uvjerenja, kao i slobodnog vremena i mogućnosti, pridonjela eto...pa toliko.

Kao što reče 45 c. "Pokrenuta je početna brzina i promjene u društvu su sada nezaustavljive". To je dobro rečeno (kao i ostalo) i ja se slažem sa tim.
Ne slažem se samo da se trebamo razdvajati. Opet trubim..... sjetimo se cilja koji nas je sve povezao.
Fair Life

#272 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Fair Life »

I Letu štuke su nekad podržavale proteste, i održavale svirke u sklopu njih, ali u posljednje vrijeme vas nigdje nema. Smatraš li da je uzaludo protestirati u BiH?

- Znaš kako gledam ja na te proteste: ne možeš s pištaljkama ići na Predsjedništvo.

Nego kako?

- Kuka i motika, seljak i građanin, bejzbol palica, lanac, pajser u glavu. Jedino to, prava frka, mora krvi biti. Ne mogu ja s gitarom dići revoluciju ili onaj s pištaljkom. A jednostavno, treba prestati i glasati za idiote, ali kakav narod - takva vlast. Ne postoji ksenofobija ili nacionalizam koji je zdrav. Kaže: „Nisam ja šovinista, ja sam nacionalista, ali onaj zdravi nacionalista“. Nema zdravog nacionaliste.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=50
tony-x

#273 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by tony-x »

za razmislit, da se i kod nas primjeni:

http://www.sexyandfunny.com/view_joke/s ... _3446.html
Šapat

#274 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Šapat »

Ja, recimo, zaista ne mogu da shvatim pojedine komentare ovdje...
Prije svega, o kakvoj privatizaciji protesta se ovdje prica? Ko ih je privatizovao, kada, gdje...? Kojih je to 10 ljudi koji se spominju? Koliko ja znam, u organizaciji svega je bilo puno vise od 10 ljudi. Ideje su se sakupljale sa svih mogucih strana. Jeste, cinjenica je da su mnogi rastjerani, da su se povukli, ili jednostavno utihnuli. Ali, isto tako je cinjenica i da ti koji su utihnuli ovdje, opet dodju na protest. I dalje su aktivni. Mozda su neki shvatili da od prepucavanja nema koristi, da od visednecnog natezanja i navlacenja oko jedne ili dvije recenice ovdje ne treba gubiti toliko vrijeme i zivce...

Cinjenica je i da su mnogi od starta povukli momacki, na ovaj ili onaj nacin, a sada im se ovdje spocitava da su ovakvi ili onakvi, a kao sto 45cents rece - gdje su ti koji pronalaze mane u svim moguim radnjama koje su se desavale? Pred monitorom...? Interesatno...

Ali, koliko god bilo kome sve ovo izgledalo crno, propalo, umrlo, uguseno, tiho ili ne znam ni ja kako...vara se.
Stvari pokrenute prije 3 mjeseca su postigle puno vise nego sto je to vidljivo i sto 80% sivih celija ovog naroda moze shvatiti. Trenutno.
Neki temelji za koje se smatralo da su apsolutno neunistivi i nesalomivi su, ipak, i te kako uzdrmani i napukli, a svi znamo da je temelje vrlo tesko, pa cak i nemoguce popraviti. Pukotine se samo mogu dodatno siriti, a kada se dovoljno prosire dodje do urusavanja.

Ovome sto govorim idu u prilog i zadnje Lajcakove izjave, bar po meni i mom vidjenju i shvatanju.
Izjave u kojima Lajcak, naprasno, kaze kako je u BiH postignut veliki napredak u svemu i svacemu i da je BiH spremna sa potpis SAA, ne govore nista drugo nego da se radi o ocitom dogovoru kako bi se trenutne politike prikazale kao nesto pozitivno. Dodatne izjave koje se odnose na to kako su nacionalisticke stranke (pri cemu se bas i nije potrudio da selektuje te stranke), jedina prepreka demokratiji su nista vise nego jedna velika ubleha koja ne sluzi nicemu drugom nego pokusaju relativizacije uloge samo pojedinih politicara, jer, zaboga, trenutna vlast je ipak zestoko prodemokratski orijentisana.
Naravno, svima bi trebalo biti jasno zasto Lajcak ovo radi. Prvo, s vremena na vrijeme i on mora izbaciti kakvu nebulozu koja ce izgledati pozitivno, i na taj nacin i njega malo prikazati kao nekoga ko je nesto napravio, u skladu sa njegovim mandatom. S druge strane, ovakve izjave, koje se jos desavaju cijelih 4 mjeseca pred izbore, ocito imaju i jos jednu svrhu, a to je neka vrsta amnestije trenutnih politika koje se vode kako bi se uzburkani narod, valjda, ponovo smirio i poslusno vratio u svoje torove, pa u skladu s tim i glasao na oktobarskim izborima. Koliko ce narod ovdje biti pametan (ili glup, sto je po meni izglednije), ostaje da se vidi.

A zasto kazem da su ove Lajcakove izjave nebuloze? Pa valjda je i to jasno... Za svega 3-4 mjeseca u BiH je doslo do poskupljenja cijelog zivota, i to minimalno za 40% u kompletu. Svjedoci smo stravicne i nezajazljive pljacke vlastodrzaca, a koja se odvija na razne nacine - od otvorene pljacke kroz institucije i preko svojih plata koje sami sebi odredjuju, pa do vrlo upitnih sedmicnih poskupljenja nafte i ostalih goriva koja automatizmom dovode do poskupljenja i svega ostaloga. Dodatno, vrlo je cudno zasto u Federaciji nafta uvijek poskupljuje vise nego u RS. Jel' to u BiH postoji razlicit PDV? Ili RS naftu sa svjetskog trzista dobija po nizim cijenama? Tesko... Pri tome, socijalni problemi su na marginama, protesti svih mogucih kategorija, a pogotovo socijalno najugrozenijih su sedmicni dogadjaji, obrazovanje se postepeno uredjuje da bude striktno zatupljujuce i demagosko, a ne realno i iskoristivo. Ekonomija je na zavidnom nivou - zavidno niskom. Itd...

Dakle, od svega ovoga se ne smije odustati ljudi moji...borba mora opstati na bilo koji nacin i mora biti medijski vidljiva. Ne radi nas ovdje, ne kako bi mi ovdje mogli reci "wow, sto bi dobar prilog na FTV-u" ili nebitno gdje, nego radi naroda. Narod je taj koji mora biti probudjen, osvijesten, sto vise i bolje "bombardovan" informacijama o propustima vlastodrzaca. Jeste, masa toga se svakodnevno objavljuje, ali jos veca masa ostaje sakrivena i nedostupna javnosti. Sjetite se samo javnih pisama koja gradjani poslase - te informacije ni mediji nikada nisu prezentirali, a tu se pokazase milioni za koje niko ne zna ni zasto ni kome ni za sta odose...
Sve to pomalo ljuti narod, koliko god on apatican i nezainteresovan bio. I ovo treba izgurati do oktobra i izbora. Kako god...
nikad_izvini

#275 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by nikad_izvini »

Šapat wrote:Ja, recimo, zaista ne mogu da shvatim pojedine komentare ovdje...
Prije svega, o kakvoj privatizaciji protesta se ovdje prica? Ko ih je privatizovao, kada, gdje...? Kojih je to 10 ljudi koji se spominju? Koliko ja znam, u organizaciji svega je bilo puno vise od 10 ljudi. Ideje su se sakupljale sa svih mogucih strana. Jeste, cinjenica je da su mnogi rastjerani, da su se povukli, ili jednostavno utihnuli. Ali, isto tako je cinjenica i da ti koji su utihnuli ovdje, opet dodju na protest. I dalje su aktivni. Mozda su neki shvatili da od prepucavanja nema koristi, da od visednecnog natezanja i navlacenja oko jedne ili dvije recenice ovdje ne treba gubiti toliko vrijeme i zivce...

Cinjenica je i da su mnogi od starta povukli momacki, na ovaj ili onaj nacin, a sada im se ovdje spocitava da su ovakvi ili onakvi, a kao sto 45cents rece - gdje su ti koji pronalaze mane u svim moguim radnjama koje su se desavale? Pred monitorom...? Interesatno...

Ali, koliko god bilo kome sve ovo izgledalo crno, propalo, umrlo, uguseno, tiho ili ne znam ni ja kako...vara se.
Stvari pokrenute prije 3 mjeseca su postigle puno vise nego sto je to vidljivo i sto 80% sivih celija ovog naroda moze shvatiti. Trenutno.
Neki temelji za koje se smatralo da su apsolutno neunistivi i nesalomivi su, ipak, i te kako uzdrmani i napukli, a svi znamo da je temelje vrlo tesko, pa cak i nemoguce popraviti. Pukotine se samo mogu dodatno siriti, a kada se dovoljno prosire dodje do urusavanja.

Ovome sto govorim idu u prilog i zadnje Lajcakove izjave, bar po meni i mom vidjenju i shvatanju.
Izjave u kojima Lajcak, naprasno, kaze kako je u BiH postignut veliki napredak u svemu i svacemu i da je BiH spremna sa potpis SAA, ne govore nista drugo nego da se radi o ocitom dogovoru kako bi se trenutne politike prikazale kao nesto pozitivno. Dodatne izjave koje se odnose na to kako su nacionalisticke stranke (pri cemu se bas i nije potrudio da selektuje te stranke), jedina prepreka demokratiji su nista vise nego jedna velika ubleha koja ne sluzi nicemu drugom nego pokusaju relativizacije uloge samo pojedinih politicara, jer, zaboga, trenutna vlast je ipak zestoko prodemokratski orijentisana.
Naravno, svima bi trebalo biti jasno zasto Lajcak ovo radi. Prvo, s vremena na vrijeme i on mora izbaciti kakvu nebulozu koja ce izgledati pozitivno, i na taj nacin i njega malo prikazati kao nekoga ko je nesto napravio, u skladu sa njegovim mandatom. S druge strane, ovakve izjave, koje se jos desavaju cijelih 4 mjeseca pred izbore, ocito imaju i jos jednu svrhu, a to je neka vrsta amnestije trenutnih politika koje se vode kako bi se uzburkani narod, valjda, ponovo smirio i poslusno vratio u svoje torove, pa u skladu s tim i glasao na oktobarskim izborima. Koliko ce narod ovdje biti pametan (ili glup, sto je po meni izglednije), ostaje da se vidi.

A zasto kazem da su ove Lajcakove izjave nebuloze? Pa valjda je i to jasno... Za svega 3-4 mjeseca u BiH je doslo do poskupljenja cijelog zivota, i to minimalno za 40% u kompletu. Svjedoci smo stravicne i nezajazljive pljacke vlastodrzaca, a koja se odvija na razne nacine - od otvorene pljacke kroz institucije i preko svojih plata koje sami sebi odredjuju, pa do vrlo upitnih sedmicnih poskupljenja nafte i ostalih goriva koja automatizmom dovode do poskupljenja i svega ostaloga. Dodatno, vrlo je cudno zasto u Federaciji nafta uvijek poskupljuje vise nego u RS. Jel' to u BiH postoji razlicit PDV? Ili RS naftu sa svjetskog trzista dobija po nizim cijenama? Tesko... Pri tome, socijalni problemi su na marginama, protesti svih mogucih kategorija, a pogotovo socijalno najugrozenijih su sedmicni dogadjaji, obrazovanje se postepeno uredjuje da bude striktno zatupljujuce i demagosko, a ne realno i iskoristivo. Ekonomija je na zavidnom nivou - zavidno niskom. Itd...

Dakle, od svega ovoga se ne smije odustati ljudi moji...borba mora opstati na bilo koji nacin i mora biti medijski vidljiva. Ne radi nas ovdje, ne kako bi mi ovdje mogli reci "wow, sto bi dobar prilog na FTV-u" ili nebitno gdje, nego radi naroda. Narod je taj koji mora biti probudjen, osvijesten, sto vise i bolje "bombardovan" informacijama o propustima vlastodrzaca. Jeste, masa toga se svakodnevno objavljuje, ali jos veca masa ostaje sakrivena i nedostupna javnosti. Sjetite se samo javnih pisama koja gradjani poslase - te informacije ni mediji nikada nisu prezentirali, a tu se pokazase milioni za koje niko ne zna ni zasto ni kome ni za sta odose...
Sve to pomalo ljuti narod, koliko god on apatican i nezainteresovan bio. I ovo treba izgurati do oktobra i izbora. Kako god...
Ne znam što si se našao pogođen kada nisam na tebe ciljao.Da nismo sjedili,shvatio bih te.Ovako :roll: Tja
Locked