teska vam dilema
krezuba celjad ili chegevarizirani pionircici

Molim te sta ovo bi zadnjih 15-ak god.? Vratise se ljudi vjeri tako napadno i masovno,istorije se prekrojise,djeca se razdvojise,ljudi se zamrzise...sve u ime neke nase i vase vjere.@El comadante
znaći dok su se tržali vjere kako treba toliko su i napredoval ičim su se odvojili krenulo je naopako. kaže se u islamu da nepstoji kralj i nasleđivanje vlasti nego se bira onaj najsposobniji, a to nije tako i ovo je kazna upravo zbog toga
ti si potpuno upravu što se tiče religije, međutim i komunizam je činio dosta zla čak po mom mišljenju svima onima koji nisu bili komunjare, odnosno komunisti nisu mnogo tolerantni a samim tim što je propao dovoljno govori a religija nije još nije propala što dovoljno govori da tu ima nečega.popajic wrote:Molim te sta ovo bi zadnjih 15-ak god.? Vratise se ljudi vjeri tako napadno i masovno,istorije se prekrojise,djeca se razdvojise,ljudi se zamrzise...sve u ime neke nase i vase vjere.@El comadante
znaći dok su se tržali vjere kako treba toliko su i napredoval ičim su se odvojili krenulo je naopako. kaže se u islamu da nepstoji kralj i nasleđivanje vlasti nego se bira onaj najsposobniji, a to nije tako i ovo je kazna upravo zbog toga
A rezultat? Oko 200.000 na ovaj ili onaj nacin stradalih.I nas prezivjelih,ali na drugi nacin takodje stradalih.
Znam,reci ces mi- sve je to zloupotreba religije.To nisu pravi vjernici.I nisu!
E,pa i u komunizmu je bilo zloupotreba,a to nisu radili pravi komunisti.
Sto se mene tice-ja toliko mrzim nacionalizme i etnicko vjerske ublehe da eto branim cak i komunizam.A ZNAM mu sve mane.
Misli su ti duboke kao kanjon Tare.El_comadante wrote:ti si potpuno upravu što se tiče religije, međutim i komunizam je činio dosta zla čak po mom mišljenju svima onima koji nisu bili komunjare, odnosno komunisti nisu mnogo tolerantni a samim tim što je propao dovoljno govori a religija nije još nije propala što dovoljno govori da tu ima nečega.popajic wrote:Molim te sta ovo bi zadnjih 15-ak god.? Vratise se ljudi vjeri tako napadno i masovno,istorije se prekrojise,djeca se razdvojise,ljudi se zamrzise...sve u ime neke nase i vase vjere.@El comadante
A rezultat? Oko 200.000 na ovaj ili onaj nacin stradalih.I nas prezivjelih,ali na drugi nacin takodje stradalih.
Sto se mene tice-ja toliko mrzim nacionalizme i etnicko vjerske ublehe da eto branim cak i komunizam.A ZNAM mu sve mane.
Ako nisi bio clan partije, onda nisi bio u mogucnosti da budes na vlasti. Znaci ako si bio na vlasti, MORAO si biti clan partije, a time nisi mogao biti vjernik.popajic wrote:Ja ne gotivim komunizam kao sistem,ali ovo je netacno sto pises.@AO83
U nasoj Jugi, ako si bio clan partije onda nije bilo dozvoljeno da naprimjer proucis mevlud umrlim roditeljima. Naravno u vecim gradovima ovo je bilo teze za partiju da ostvare, ali u manjim itekako je bilo forsirano.
Nisu ni crkve ni dzamije bile zamandaljene.Niti su vjernici bili pobijeni.A niti si morao biti clan partije.Ali,ko se odlucivao da bude clan od njega se ocekivalo da se distancira od religije.Sta mislis zasto? Jer je i u drugom sv. ratu masa jedna ljudi stradala bas zbog shovinizma i nacionalno vjerskih manipulacija,bas kao i u ovom proteklom.
Samo sto je to danas opste prihvaceno i vrlo "moderno".
Sve je to bio socijalizam - i u SSSR i u Mađarskoj i u SFRJ. Sistem koji se nazivao "komunizam" nikad nije postignut i komunisti su se zvali tako prema onome čemu teže, a ne prema onome šta su uspostavili. Marksova (pogrešna) zamisao bila je da će uspostaviti pravedan sistem - komunizam - preko jedne prelazne faze - socijalizma - diktatura proletarijata i slične hmmm moram reći bajke. Tako da su se uspostavili slični sistemi u većini zemalja u kojima su komunisti preuzeli vlast. Parola svih komunista u svim zemljama je bila "idemo prema komunizmu", nikada niti u jednoj zemlji komunističke vlasti nisu došlena u priliku da slavodobitno uzviknu "uspostavili smo komunizam". U svim zemljama nešto je zapelo - pali su na ljudima. I decenijama nakon uspostavljanja svoje vlasti nisu se pomjerali prema svom cilju nego su održavali status quo koji je malom broju ljudi davao neograničenu vlast, što je čista suprotnost sa proklamovanim idejama komunizma. I kada bi se ti vlastodršci dobrovoljno odrekli vlasti u korist vladavine cijelog naroda po komunističkim principima ? NIkada, i taj sistem je prije ili poslije morao da padne.Gandalf wrote:U komunizmu (Rumunija , SSSR , Mađarska) je bili užasno živjeti - međutim u Jugoslaviji nikad nije bio komunizam već Socijalizam
Nikad mi nije jasna ova priča za besplatno školovanje. Radio sam donedavno u državnoj srednjoj školi i niko nije plaćao školovanje. Isto vrijedi za faks: redovni studenti (tj. oni sa jakim 'mirazom' iz srednje škole i dobrim rezultatima na prijemnom) ne plaćaju studij.Gandalf wrote:U komunizmu (Rumunija , SSSR , Mađarska) je bili užasno živjeti - međutim u Jugoslaviji nikad nije bio komunizam već Socijalizam - Jugoslavija naravno Titova , je imala besplatno školovanje što danas nije slučaj , besplatne zdravstvene usluge , redovne plate , redovne penzije , ratni vojni invalidi su imali status povlaštenih u društvu , stopa kriminala kudikamo manja od današnje , stopa nezaposlenosti danas i tada su neuporedive . Neki kažu da samo ko je bio član partije , mogao je napredovati - pa šta se onda danas dešava - pa sada možeš napredovati samo ako si u sda - po čemu se onda sda razlikuje od strašnih komunista - pa razlikuje se po tome što i pored svih svojih mana u socijalizmu , ljudi na vlasti su bili kudikamo sposobniji ljudi od ovih levata sada što vladaju . Što se tiče tvrdnje da je propao socijalizam što nije valjao , pa ja ne znam šta je to na ovom svijetu vječno i šta to traje neprekidno - mislite li da ovaj "savršeni" sistem - sda - sbih - hdz - hdz 1990 - snsd - pdp će trajati vječno - sve ove partije imaju u svom imenu "demokratski" - koliko su demokratske znaju svi ratni vojni invalidi . penzioneri , nezaposleni , obični radnici koji nisu familija čovičima , ivanićima , do-dickovima , belkićima , čengičima , ragužima i sl.Šta nam je donjela demokratija - privatizaciju , da moraš tražit vizu za izlazak iz BIH k'o da si najgori diler droge , da te svaki balavac s pištoljem može roknut na sred ulice , da hljeb poskupljuje iz dana u dan - ma jest nam dobro - to demoNkratijo
Ko kaze da je komunizam propo? Po meni nikad nije bio vitalniji i sa vecim sansama za globalnu dominaciju.El_comadante wrote:ti si potpuno upravu što se tiče religije, međutim i komunizam je činio dosta zla čak po mom mišljenju svima onima koji nisu bili komunjare, odnosno komunisti nisu mnogo tolerantni a samim tim što je propao dovoljno govori a religija nije još nije propala što dovoljno govori da tu ima nečega.popajic wrote:Molim te sta ovo bi zadnjih 15-ak god.? Vratise se ljudi vjeri tako napadno i masovno,istorije se prekrojise,djeca se razdvojise,ljudi se zamrzise...sve u ime neke nase i vase vjere.@El comadante