II svjetski rat

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Naslovnica

#251 Re: II svjetski rat

Post by Naslovnica »

bhnapoleon1 wrote:Ukoliko se sjećam bombardovanje civilnih ciljeva je počelo nakon jednog napada na Berlin, tada je valjda Hitler poludio i naredio ova bombardiranja i samim tim zijanio bitku.
Prije toga su Nijemci greškom bombardovali, ja mislim, London.
Onda je bila odmazda na Berlin.
I tako je počelo.
Juliuscezar

#252 Re: II svjetski rat

Post by Juliuscezar »

Naslovnica wrote:
bhnapoleon1 wrote:Ukoliko se sjećam bombardovanje civilnih ciljeva je počelo nakon jednog napada na Berlin, tada je valjda Hitler poludio i naredio ova bombardiranja i samim tim zijanio bitku.
Prije toga su Nijemci greškom bombardovali, ja mislim, London.
Onda je bila odmazda na Berlin.
I tako je počelo.
Nesto tako mislim da sam gledao na WW2 u boji.
madner

#253 Re: II svjetski rat

Post by madner »

Ta verzija je bila popularna jedno vrijeme, no sada tvrde da nije bilo nista slucajno.
Martinez_

#254 Re: II svjetski rat

Post by Martinez_ »

Zašto bi iko normalan trošio ljudstvo i resurse da osvoji fuckin Britansko ostrvo pored toliko bogatih prostranstava na drugim stranama (između ostalog i same britanske kolonije)?

Takođe jednom mobilisana i motivisana (kopnena) vojska se ne šalje kućama, taj faktor niko ne pominje.
sumirprimus

#255 Re: II svjetski rat

Post by sumirprimus »

a mozda su svabe htjele mir s britima,al briti nikad nisu htjeli s njima...jos od koje ono 18???
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#256 Re: II svjetski rat

Post by Woody »

Ne! U stvari, Briti i Švabe su se smatrale "bratskim" narodima, jerbo je kraljica Victoria bila baba njemačkom kaiseru Willhelmu II. Briti se čak nisu hotjeli miješati niti u Francusko-Pruski rat 1870-e, iako su imali dooobrog razloga da stanu na bilo koju stranu - hairovali bi. I tako je to giljalo sve do 1914-e, a u istorijskim krugovima i dan-danile kruži misterija zašto se UK "umiješala" u WW1. Ovo zašto se spominje u terminu - koji je bio direktni razlog/povod toga, iako je već odavno dogovoreno šta je bio dugoročni cilj UK učešća u masakru zvanom Veliki Rat.

Pa čak je i "mali Moler" donekle računao na ovo bratstvo prije napada na Poljsku, iako mu je glavna misao vodilja bila da osveti njemački poraz u WW1, i da im se najebe majke za sva poniženja poslije Versaille-skog "sporazuma". E, jesu se "sporazumjeli" - u pičku materinu :lol:

Uvijek mi je bio "simpatičan" govor W. Churchill-a Gornjem Domu dat 22.6.1941-e nakon napada Švaba na CCCP:
If Hitler invaded hell I would make at least a favorable reference to the devil in the House of Commons.
Ili po mom Tarzanskom prevodu: "Da je Hiltler napao pakao, ja bih barem spomenuo koju lijepu riječ o đavolu u Donjem Domu"
sinuhe

#257 Re: II svjetski rat

Post by sinuhe »

To je bilo više njegovo mišljenje, cijenio je Britance ali kad su mu objavili rat potpisivanje mira, sa britanske tačke gledišta, nije dolazilo u obzir.
Koncept nekog bratstva ne postoji na Zapadu ni u politici ni kod naroda.
sumirprimus

#258 Re: II svjetski rat

Post by sumirprimus »

malo su i svabe dotad stasale,tehnicki... :D
sinuhe

#259 Re: II svjetski rat

Post by sinuhe »

Ernst Hanfstaengl, http://hr.wikipedia.org/wiki/Ernst_Hanfstaengl , Hitlerov prijatelj i finansijer iz ranih dana.
Pobjegao u Englesku 1937 a kasnije uz njegovu pomoć psihijatri su profilisali Hitlera i ekipu.

Wilhelm Canaris, http://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Canaris, šef vojne obavještajne službe Abwehra do februara 1944. Protivio se ratu od prvog dana a kasnije izvještavo saveznicima o zločinima, sastajao se sa britanskim agentima više puta. Član julske zavjere i ubijen pred kraj rata.

Do danas je nepoznato ko je iz vrhovne komande odavao podatke o Kursku Lucy mreži, http://en.wikipedia.org/wiki/Lucy_spy_ring, u Švicarskoj.

Potpuna pobjeda saveznika na obavještajnom polju.
Fantassin

#260 Re: II svjetski rat

Post by Fantassin »

Martinez_ wrote:Zašto bi iko normalan trošio ljudstvo i resurse da osvoji fuckin Britansko ostrvo pored toliko bogatih prostranstava na drugim stranama (između ostalog i same britanske kolonije)?

Takođe jednom mobilisana i motivisana (kopnena) vojska se ne šalje kućama, taj faktor niko ne pominje.
:/ Pitaj one Njemce sto su davali otpor 1944 u Normandiji zasto su Britanska ostrva bitna..
Fantassin

#261 Re: II svjetski rat

Post by Fantassin »

Fantassin wrote:
Martinez_ wrote:Zašto bi iko normalan trošio ljudstvo i resurse da osvoji fuckin Britansko ostrvo pored toliko bogatih prostranstava na drugim stranama (između ostalog i same britanske kolonije)?

:/ Pitaj one Njemce sto su davali otpor 1944 u Normandiji zasto su Britanska ostrva bitna..
Preci La Mans nije lako... a Britanska mornarica je imala superiornost na moru cak i u najgorem dobu kada su podmornice harale... sa druge strane na vodi Njemci nisu mogli da pariraju.... sada moj zakljucak je (a i nekih Historicara :D) da su Njemci htjeli da avionima srezu industriju i brodogradnju pa da srezu podmornicama i avijacijom mornaricu koja kontrolise La mans... medjutim zbog ocitog nedostatka vremena jer se rat sa SSSRom neizbjezno blizio (pitanje je bilo ko ce prvi napasti) odluceno je da se nema vremena da se unistava industrija a i gubitci Luftwaffea su se povecavali.

Samim tim zakljucima jasno je da zbog ne unistenja Kraljevske mornarice da je nemoguce preci La Mans u masi neophodnoj za invaziju (barem uspjesno) .Povrh svega toga vrhovni stab wehrmachta se pribojavao da ce u slucaju lansiranja operacije "Morski lav" i invazije na Britaniju SSSR odluciti da iskoristi situaciju i otvori 2 front... sto bi bilo opasno u nedostatku elitnih jedinica i resursa koji bi na Britaniju bili usmjereni.. (Posle smo vidili probleme borbe na 2. fronta... kao i prije u 1. Sv ratu)
madner

#262 Re: II svjetski rat

Post by madner »

Ma dobro, to je realno sekundarni problem. Njemci su izracunali da sa brodovima mogu opskrbiti circa 125 000 ljudi.

Naravno bez tenkovskih divizija. Cak i da je sve izgubljeno, to nisu neki gubici.
Tvrtko II Kotromanić

#263 Re: II svjetski rat

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Otto :thumbup:
moze Svabo napraviti 100 super tenkova al dzaba mu to kad Amer napravi 1000 ok (kasnije dobrih) tenkova a Rus 10000 dobrih za isto vrijeme
dzaba Hugo Boss uniforme, francusko donje rublje i ceski tenkovi :D
jaca logistika je tito vazda bila! :D
madner

#264 Re: II svjetski rat

Post by madner »

Sasvim sigurno je to bio ispravan izbor, jer 90 miliona Njemaca ne moze parirati brojevima protivnicima.

Qvantitet je bila strategija u zraku i nije se pokazala kao bolja opcija.
Fantassin

#265 Re: II svjetski rat

Post by Fantassin »

madner wrote:Sasvim sigurno je to bio ispravan izbor, jer 90 miliona Njemaca ne moze parirati brojevima protivnicima.

Qvantitet je bila strategija u zraku i nije se pokazala kao bolja opcija.
Svako prema svojim mogucnostima tj. potencijalima.Njemci su odabrali kvalitet jer ih je bilo relativno malo (posebno ako se uzme i u obzir da su do kraja gurali radnu snagu u industriju) i imali su dobru tehnolosko proizvodnu bazu sa obrazovanim oficirima i obucenim vojnicima .Rusi su isli stancaj da bude 10 na 1 tako da nije bitno koliko je taj 1 dobar.Surova doktrina ali Rusima vjerovatno najbolja opcija.
madner

#266 Re: II svjetski rat

Post by madner »

Mislim da to nije bio bas svjestan ruski izbor.
Njihove tenkovske fabrike su od starta bile izrazito velike i pogodne za masovnu proizvodnju. Osim toga su rat poceli sa modelima koji su bili tehnoloski dovoljno dobri, a Njemci pred vratima.

Hocu reci, nadmocna proizvodnja nije znacila da je plan bio izgubiti 10 tenkova za jedan protivnicki.
Fantassin

#267 Re: II svjetski rat

Post by Fantassin »

madner wrote:Mislim da to nije bio bas svjestan ruski izbor.
Njihove tenkovske fabrike su od starta bile izrazito velike i pogodne za masovnu proizvodnju. Osim toga su rat poceli sa modelima koji su bili tehnoloski dovoljno dobri, a Njemci pred vratima.

Hocu reci, nadmocna proizvodnja nije znacila da je plan bio izgubiti 10 tenkova za jedan protivnicki.
Govorim o drugoj polovini Njemacko-Ruskog sukoba...

Prva polovina je okarakterisana katastrofalnim Ruskim potezima (velikom vecinom zbog mladih oficira cije strategijsko-takticko znanje je bilo siromasno... a ovi oficiri su tek postavljeni nakon Staljinove cistke..) u kojima su izgubili 70 % svojih vojnih kapaciteta .. i to sve u prvoj godini rata.

Proizvodna baza Rusije je na pocetku bila osakacena zbog nevjerovatnog napredovanja Wehrmachta i potrebe da se premjesta na Sibir i Ural.. sve to u panici i haosu.

Ruski tenkovi i tehnika nisu bili na nekom nivou (velika vecina se nije mogla nositi sa Njemackim tenkovima cak i u omjeru 4 naprema 1) Njihova taktika je bila zastarila i prevazidjena kao i oprema (recimo velika vecina tenkova uopste nije imala radio stanicu).

Tek u drugoj godini rata pocelo je Rusko proizvodno "budjenje" kao i modifikacije taktike i strategije (iskustvo iz proteklih s)okrsaja) ,oficiri su se napokon poceli razoznavati (po kvalitetu) i poceli da efikasno upotrebljuju podredjene jedinici (do neke mjere :D)
Fantassin

#268 Re: II svjetski rat

Post by Fantassin »

Otto Skorzeny wrote:Image
Otto hvala na video linkovima... :thumbup: i karti koja jasno prikazuje osnovnu Njemacku taktiku kojim su pokusavali unistiti Ruse.. samo ne vidim o kojoj se operaciji tacno radi... pa ak mozes pojasniti.
madner

#269 Re: II svjetski rat

Post by madner »

Fantassin wrote:
madner wrote:Mislim da to nije bio bas svjestan ruski izbor.

Govorim o drugoj polovini Njemacko-Ruskog sukoba...

Prva polovina je okarakterisana katastrofalnim Ruskim potezima (velikom vecinom zbog mladih oficira cije strategijsko-takticko znanje je bilo siromasno... a ovi oficiri su tek postavljeni nakon Staljinove cistke..) u kojima su izgubili 70 % svojih vojnih kapaciteta .. i to sve u prvoj godini rata.

Proizvodna baza Rusije je na pocetku bila osakacena zbog nevjerovatnog napredovanja Wehrmachta i potrebe da se premjesta na Sibir i Ural.. sve to u panici i haosu.

Ruski tenkovi i tehnika nisu bili na nekom nivou (velika vecina se nije mogla nositi sa Njemackim tenkovima cak i u omjeru 4 naprema 1) Njihova taktika je bila zastarila i prevazidjena kao i oprema (recimo velika vecina tenkova uopste nije imala radio stanicu).

Tek u drugoj godini rata pocelo je Rusko proizvodno "budjenje" kao i modifikacije taktike i strategije (iskustvo iz proteklih s)okrsaja) ,oficiri su se napokon poceli razoznavati (po kvalitetu) i poceli da efikasno upotrebljuju podredjene jedinici (do neke mjere :D)
Zanimljivo, nema bas veze sa stvarnim zbivanjima ali zanimljivo.
Fantassin

#270 Re: II svjetski rat

Post by Fantassin »

Ja iznosim svoj zakljucak baziran na onome sto sam citao.To naravno ako si dosao do drugacijeg ja to postujem i volio bi da vidim u cemu je tvoje neslaganje oko napisanog.Iako ti je malo komentar kratak ili neukusan ali ajde :)
madner

#271 Re: II svjetski rat

Post by madner »

Pa ne znam gdje poceti.
Zasto mislis da su problem bili mladi oficiri 1941 a ne recimo to sto je Crvena Armija bila u procesu reorganizacije? Da su imali jednostavno manju borbenu moc od Njemaca? Da su jos eksperimentisali sa upotrebom oklopno mehanizovanih snaga itd...

Nisu izgubili 70% svojih kapaciteta, osim u tacno odredjenim granama.

Do kraja 1941 preko 3000 T-34 je proizvedeno i jos 1500 KV. To je gotovo duplo vise od broja modernih Njemackih tenkova koristenih do 1941.

Sto se tice produkcije, Njemaca je jedino 1944 proizvela vise tenkova od SSSRa. Ne mozes reci da su se Sovjeti tek tada zahuktali kada su zapravo iste fabrike radile 1942, 1943 i 1944.
Fantassin

#272 Re: II svjetski rat

Post by Fantassin »

@otto Njemci su izvrsili prodore ali nisu uspjeli zatvoriti salient... a Ruska pojacanja kako su stizala tako su jos vise stizala :D
Fantassin

#273 Re: II svjetski rat

Post by Fantassin »

madner wrote:Pa ne znam gdje poceti.
Zasto mislis da su problem bili mladi oficiri 1941 a ne recimo to sto je Crvena Armija bila u procesu reorganizacije? Da su imali jednostavno manju borbenu moc od Njemaca? Da su jos eksperimentisali sa upotrebom oklopno mehanizovanih snaga itd...

Nisu izgubili 70% svojih kapaciteta, osim u tacno odredjenim granama.

Do kraja 1941 preko 3000 T-34 je proizvedeno i jos 1500 KV. To je gotovo duplo vise od broja modernih Njemackih tenkova koristenih do 1941.

Sto se tice produkcije, Njemaca je jedino 1944 proizvela vise tenkova od SSSRa. Ne mozes reci da su se Sovjeti tek tada zahuktali kada su zapravo iste fabrike radile 1942, 1943 i 1944.
Tenk koji je proizvodjen 41 t34 je mogao da vozi cca 200 km .. nakon toga bilo neophodno mjenjati motor.. ugl evo ti link sa fokusom na moju tvrdnju .
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Soviet_c ... rld_War_II

Pod pojmom "reorganizacija" sam uzeo najbitniju tacku (sto se pokazalo na pocetku) a to je oficirski kadar.
prog321

#274 Re: II svjetski rat

Post by prog321 »

T-34 je bio 1941 najbolji tenk na svijetu.
Wehrmacht nije imao nista slično da mu moze parirati.
karanana

#275 Re: II svjetski rat

Post by karanana »

nije bio najbolji 1 na 1 ali su masovna proizvodnja i kvantitet ucinili svoje.
Post Reply