Ako u TZ pocinje 5. zasto bi kod nas pocelo 21.?Lakat Jebić wrote:da si ziv i zdrav, 21. septembarelSaik wrote:Početak oktobra. Vjerovatno prvi ponedjeljak, to ti dođe 5.10..
Pravni fakultet
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#251 Re: Pravni fakultet-UPIS
- Irm@
#252 Re: Pravni fakultet-UPIS
da si ti ziv i zdrav 21 septembra ne moze ama bash nikako jer je to drugi dan Bajrama
a 22 septembra pocinje nastava na ostalim fakultetima...
- Lakat Jebić
#253 Re: Pravni fakultet-UPIS
ja pitao, meni rekli 21.Irm@ wrote:da si ti ziv i zdrav 21 septembra ne moze ama bash nikako jer je to drugi dan Bajrama![]()
znam da je to drugi dan bajrama, al inace se ne radi samo prvi dan... helem, kad bude bice
- ladyblue18
#254 Re: Pravni fakultet-UPIS
ali mi nismo ostali.Irm@ wrote:da si ti ziv i zdrav 21 septembra ne moze ama bash nikako jer je to drugi dan Bajrama![]()
-
elSaik
#255 Re: Pravni fakultet-UPIS
Pa eto, ti počni 21., a ja ću 5.Lakat Jebić wrote:da si ziv i zdrav, 21. septembarelSaik wrote:Početak oktobra. Vjerovatno prvi ponedjeljak, to ti dođe 5.10..
- Irm@
#256 Re: Pravni fakultet-UPIS
a Bog ti gdje si ti bio svih ovih godina..ja otkad se skolujem vec 14 godina ne radi se drugi dan BajramaLakat Jebić wrote:ja pitao, meni rekli 21.Irm@ wrote:da si ti ziv i zdrav 21 septembra ne moze ama bash nikako jer je to drugi dan Bajrama![]()
znam da je to drugi dan bajrama, al inace se ne radi samo prvi dan... helem, kad bude bice
- Deriguz
#257 Re: Pravni fakultet-UPIS
Nemoj da bi ko sta lose reko o Pravu da ne bi ja j... m... nekom 
- Irm@
#258 Re: Pravni fakultet-UPIS
bash ti je dubokoumna ova recenica..sto? je li ti to babo radi na Pravu

- Deriguz
#259 Re: Pravni fakultet-UPIS
Babo mi je dekanIrm@ wrote:bash ti je dubokoumna ova recenica..sto? je li ti to babo radi na Pravu![]()
![]()
- Irm@
#260 Re: Pravni fakultet-UPIS
aha
bash je daleko dogurao...ja mislila radi na onoj skeli sto stoji ispred faxa mjesecima
bash je daleko dogurao...ja mislila radi na onoj skeli sto stoji ispred faxa mjesecima
- bez_ideje
#262 Re: Pravni fakultet-UPIS
pa vidi se da si "poprimio" pravnicki mentalitet.....puno pricas,a skela stoji kako stoji 
- Deriguz
#264 Re: Pravni fakultet-UPIS
Nije do skele, do fasade je, nije moja domena, moracete babu pitati sta ce uraditi povodom toga
- Lakat Jebić
#265 Re: Pravni fakultet-UPIS
nemojte tako, isred ulaza su sklonili skelu

- ladyblue18
#266 Re: Pravni fakultet-UPIS
Kad?Lakat Jebić wrote:nemojte tako, isred ulaza su sklonili skelu![]()
- Lakat Jebić
#267 Re: Pravni fakultet-UPIS
prije 4-5 dana je nije bilo ispred ulaza, jedino ako su sta zaboravili pa da su je opet stavililadyblue18 wrote:Kad?Lakat Jebić wrote:nemojte tako, isred ulaza su sklonili skelu![]()
ja bila nekidan na faxu, bila i skela.
-
idel
#268 Re: Pravni fakultet-UPIS
Molim Vas, ako ima neko informaciju koliko je potrebno odnosno šta se treba spremati za polaganje eng. jezika na trećoj
godini prava u Sarajevu. Ja sam dobio informaciju pošto je knjiga predviđena za treću i četvrtu godinu da treba spremiti
10 lekcija (unit-a), gramatiku i termine.
Hvala Vam,
godini prava u Sarajevu. Ja sam dobio informaciju pošto je knjiga predviđena za treću i četvrtu godinu da treba spremiti
10 lekcija (unit-a), gramatiku i termine.
Hvala Vam,
- MarcusTulliusCicero
#269 Re: Pravni fakultet-UPIS
Sreća je pa smo uopšte saznali za ovu peticiju!kiki-miki wrote:Obavještenje da će se sutra (četvrtak, 3.9.2009.) na vratima USP-a nalaziti peticija koju će studenti moći potpisati, a koja se odnosi na prenos ispita u narednu godinu te odobravanje oktobarskog roka!
Baš me zanima koliko ćemo biti solidarni.
Dosta raje je obaviješteno preko portala i FB-a. Sutra ćemo da vidimo rezultate...
- Sarajevo89er
#270 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ja sam tek sutra (petak) na faksu pa ako tad ne bude peticije ništa od mog potpisa.Nije da će mi to trebati što se traži u peticiji ali ja sam solidaran čovjek. 
-
stolac-SARAJEVO
#271 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ovako.Danas sam bio na pravu i potpisao peticiju.Konkretno meni bas puno i ne znaci ako odobre ili ne oktobarski rok jer su mi ostala dva ispita pa sam vise potpisao radi raje koju ce to zakaciti(solidaran
).
Ono sto zelim reci jeste da dekan Petrovic ima zakonsku osnovu sto ne dozvoljava oktobarski rok i prenos ispita a evo i zasto:
1-Zakon je donesen u decembru 2008.godine.Njegova primjena je nastupila sest dana od dana objavljivanja(ne znam tacan datum).Zakon nalaze svim fakultetima da uvedu bolonjski sistem kao jedini sistem koji moze postojati na fakutetima u sklopu Univerziteta Sarajevo.To znaci da se ukida aprilski rok a ostaju januarsko/februarski,junsko/julski i septembarski rokovi.Vazno je istaci i to da zakon u jednom svom clanu garantuje studentima koji su upisali akademsku godinu da ce istu okoncati po pravilima koja su vazila u trenutku upisa.E sad sta to znaci?Znaci da je aprilski rok ostavljen jer je odluka o istom donesena na pocetku akademske godine a sto se tice oktobarskog roka to se na njega ne odnosi jer odluku o njegovom odrzavanju donosi uprava fakulteta u septembru i on se "racuna" kao ispitni rok nove akademske godine(sto znaci da postojeci clan zakona ne moze nam pomoci).Tako da nam je jedina nada da se Petrovic smiluje pa dopusti odrzavanje oktobarskog roka i prekrsi zakon u sta cisto sumnjam.
2-Druga stvar a tice se prenosa dva ispita je cista ubleha koju je bivsi dekan Saltaga donio na pocetku prosle akademske godine samo da bi jos vise se novca slilo na racun fakulteta.Racunica je vrlo jednostavna.U slucaju obnavljanja godine ispit se placa 100 KM sto bi u nasem slucaju za dva ispita iznosilo 200 KM.E sad caka je u sljedece.Fakultetu je isplatnije dozvoliti da student prenese dva ispita i plati novu akademsku godinu jer ce tako dobiti vise novca(npr. redovan samofinansirajuci(1 000KM+ dva ispita iz prethodne godine(200 KM)=1 200 KM po jednom studentu.Pravni fakultet u plusu cak 1 000 KM).Pored toga vazno je istaci da je tu istu odluku donio Saltaga na kraju akademske 2007/'08 i vrijedila je SAMO ZA tu akademsku godinu,tacnije za prenos ispita iz te godine.Po bolonji se prenijeti moze samo 6 ETCS bodova sto znaci jedan ispit.Ako se i u ovom slucaju dekan Petrovic bude oslanjao na zakon onda od zelja studenata nema nista.
3-Treca stvar je moja kritika kako na rad USP-a KOJI JE MORAO DA ZNA ZA OVAJ ZAKON I UREDBE MNOGO RANIJE i mozda malo i na racun uprave fakulteta i samog Petrovica koji su izabrali pogresan trenutak da objave ove informacije.
Ono sto zelim reci jeste da dekan Petrovic ima zakonsku osnovu sto ne dozvoljava oktobarski rok i prenos ispita a evo i zasto:
1-Zakon je donesen u decembru 2008.godine.Njegova primjena je nastupila sest dana od dana objavljivanja(ne znam tacan datum).Zakon nalaze svim fakultetima da uvedu bolonjski sistem kao jedini sistem koji moze postojati na fakutetima u sklopu Univerziteta Sarajevo.To znaci da se ukida aprilski rok a ostaju januarsko/februarski,junsko/julski i septembarski rokovi.Vazno je istaci i to da zakon u jednom svom clanu garantuje studentima koji su upisali akademsku godinu da ce istu okoncati po pravilima koja su vazila u trenutku upisa.E sad sta to znaci?Znaci da je aprilski rok ostavljen jer je odluka o istom donesena na pocetku akademske godine a sto se tice oktobarskog roka to se na njega ne odnosi jer odluku o njegovom odrzavanju donosi uprava fakulteta u septembru i on se "racuna" kao ispitni rok nove akademske godine(sto znaci da postojeci clan zakona ne moze nam pomoci).Tako da nam je jedina nada da se Petrovic smiluje pa dopusti odrzavanje oktobarskog roka i prekrsi zakon u sta cisto sumnjam.
2-Druga stvar a tice se prenosa dva ispita je cista ubleha koju je bivsi dekan Saltaga donio na pocetku prosle akademske godine samo da bi jos vise se novca slilo na racun fakulteta.Racunica je vrlo jednostavna.U slucaju obnavljanja godine ispit se placa 100 KM sto bi u nasem slucaju za dva ispita iznosilo 200 KM.E sad caka je u sljedece.Fakultetu je isplatnije dozvoliti da student prenese dva ispita i plati novu akademsku godinu jer ce tako dobiti vise novca(npr. redovan samofinansirajuci(1 000KM+ dva ispita iz prethodne godine(200 KM)=1 200 KM po jednom studentu.Pravni fakultet u plusu cak 1 000 KM).Pored toga vazno je istaci da je tu istu odluku donio Saltaga na kraju akademske 2007/'08 i vrijedila je SAMO ZA tu akademsku godinu,tacnije za prenos ispita iz te godine.Po bolonji se prenijeti moze samo 6 ETCS bodova sto znaci jedan ispit.Ako se i u ovom slucaju dekan Petrovic bude oslanjao na zakon onda od zelja studenata nema nista.
3-Treca stvar je moja kritika kako na rad USP-a KOJI JE MORAO DA ZNA ZA OVAJ ZAKON I UREDBE MNOGO RANIJE i mozda malo i na racun uprave fakulteta i samog Petrovica koji su izabrali pogresan trenutak da objave ove informacije.
- bez_ideje
#272 Re: Pravni fakultet-UPIS
Znaci i aprilski rok cao cao
Haj prvu pregurah bez problema,al me vec druga brine
Haj prvu pregurah bez problema,al me vec druga brine
- Irm@
#273 Re: Pravni fakultet-UPIS
au kolegice..pa ja sam imala dojam da si starija
ugl..iskreno i trebas se brinuti..i ja sam prvu bez problema prosla..zavrsila u junu i cao drugari..ali evo druga ostao mi ispit i po za septembar..tako da preporucujem ozbiljnije grijanje stolice
ugl..iskreno i trebas se brinuti..i ja sam prvu bez problema prosla..zavrsila u junu i cao drugari..ali evo druga ostao mi ispit i po za septembar..tako da preporucujem ozbiljnije grijanje stolice
- ladyblue18
#274 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ma ja kazem meni nista ne znaci prenos jednog ili dva ispita, ni socijalni.
Ali mislim da bi socijalni definitivno trebao biti.
Sto se tice ukidanja rokova, ok kontam za april, ali zasto i jedan u septembru
Jer studenti i sada sa svim ovim rokovima, pa ne znam jel iko do sada sa druge ocistio godinu, a kamoli kada budemo imali 3 roka manje.
Zeznuto ce biti pravo.
Petrovic ima pravo zakonsko i ja to shvatam, ali...nek nam ostavi bar septembar citav ako je ikako moguce.
Jer studenti i sada sa svim ovim rokovima, pa ne znam jel iko do sada sa druge ocistio godinu, a kamoli kada budemo imali 3 roka manje.
Zeznuto ce biti pravo.
Petrovic ima pravo zakonsko i ja to shvatam, ali...nek nam ostavi bar septembar citav ako je ikako moguce.
-
stolac-SARAJEVO
#275 Re: Pravni fakultet-UPIS
[quote="ladyblue18"]Ma ja kazem meni nista ne znaci prenos jednog ili dva ispita, ni socijalni.
Zeznuto ce biti pravo.
Petrovic ima pravo zakonsko i ja to shvatam, ali...nek nam ostavi bar septembar citav ako je ikako moguce.[/quote]
Pa sada imas dva roka u septembru.Al ajde da ne bude sve tako crno i negativno, po meni pozitivna stvar bolonje je sto dozvoljava koliziju i jos vaznije i po meni bolje,jeste da ce nam profesori svakih dvije ili tri sedmice davati testove te bodovi iz tih testova ce se MORATI pikati za zavrsnu ocjenu(ne kao kod Bajre da ti prepolovi bodove,ne kao kod Misite da ti vaze samo ako polozis,nego idu u zavrsnu ocjenu).
Zeznuto ce biti pravo.
Petrovic ima pravo zakonsko i ja to shvatam, ali...nek nam ostavi bar septembar citav ako je ikako moguce.[/quote]
Pa sada imas dva roka u septembru.Al ajde da ne bude sve tako crno i negativno, po meni pozitivna stvar bolonje je sto dozvoljava koliziju i jos vaznije i po meni bolje,jeste da ce nam profesori svakih dvije ili tri sedmice davati testove te bodovi iz tih testova ce se MORATI pikati za zavrsnu ocjenu(ne kao kod Bajre da ti prepolovi bodove,ne kao kod Misite da ti vaze samo ako polozis,nego idu u zavrsnu ocjenu).