Da li ste Yugonostalgičari ?

Locked

Da li ste Yugonostalgičari ?

Jesam i žalim za " Titinom " SFRJ ;
120
58%
Nisam, moja domovina, zavičaj i u mislima država je uvjek bila BiH ;
87
42%

Total votes: 207

profko

#251 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by profko »

eeeeee da se Bogdo hoce vratiti Jugoslavije i ono vrijeme. kakva je to zemlja bila!
zlatan01

#252 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by zlatan01 »

DiplomataSaSela wrote:
Vodenjak wrote:
Sreca nasa pa danas zivimo u zemlji blagostanja,
sreca pa si i to doceko...blago vama svedjanima...
Ako covjek ode iz Bosne to ne mora znaciti da je i Bosna otisla iz njega, naprotiv. Ni ja ne zivim u BiH ali kazem cesto za Bosnu moja zemlja...Mada ja razumijem tvoj komentar, jer sam i ja tako razmisljao dok nisam dosao ovdje prije 6-7 godina, a sad vidim da je to malo drugacije.
Enis-vr

#253 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Enis-vr »

Kako bih bio kad svi znamo da nam Yu nije priznala nacionalnost niti jezik? Prvih godina iza "oslobodjenja" bosnjaci su morali da budu srbi, hrvati ili neopredjeljeni. Tako smo bili diskriminisani i ponizeni. Ustvari ozigosani sa znakom "neopredjeljeni" kao sto su nacisti obiljezavali zidove sa zutim trakama na ruci. Tito se smilovao kasnije pa nam je sirokogrudno dao nacionalnost "muslimani" sto je opet ista stvar i jos gora jer oznacava samo religiju a to u komunizmu nije omiljeno pa smo na poslu i u skoli imali znatnih posljedica i neugodnosti. Srbi su bili protezirani i imali su najbolje polozaje u svim poslovima na prostoru cijele Yu. Pocelo je masovno posrbljavanje BH, Dalmacije, Istre, Slovenije i svih drugih krajeva. Normalno da se takvo stanje nije moglo odrzati pa je Yu i propala. Neko je htjeo previse pa je izgubio sve. Onda je i logicno da su takvi sada nostalgicni. Jedino je nesvatljivo da pojedini bosnjaci ne uvidjaju u cemu je stvar i da bratstvo-jedinstvo nije u pravom smislu nikad postojalo niti ce se ikada moci odrzati. Da li je jos potrebno napomenuti i to da je ta Yu bila agresor na BH, Hrvatsku i Sloveniju sa svojom elitnom armijom pokusala spasiti koliko se moglo. Pravda je ipak pobijedila. Zbog toga nisam Yugonostalgicar. Enis.
Vodenjak

#254 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Vodenjak »

zlatan01 wrote:
DiplomataSaSela wrote:
Vodenjak wrote:
Ako covjek ode iz Bosne to ne mora znaciti da je i Bosna otisla iz njega, naprotiv. Ni ja ne zivim u BiH ali kazem cesto za Bosnu moja zemlja...Mada ja razumijem tvoj komentar, jer sam i ja tako razmisljao dok nisam dosao ovdje prije 6-7 godina, a sad vidim da je to malo drugacije.
Ma u redu je zlaja...
@Diplomata tako svako-malo kad se izbezumi pa ne zna sta da kaze... :-)

Odavno sam se prestao osvrtati na to... :wink:
sekspir

#255 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by sekspir »

Profko,hoce, vratice se ona Jugoslavija,ako bidne srece,mozda u ponedeljak :lol:
saibaba

#256 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

Ja_Ja wrote:Sta god da je bilo Tito bagri nije dao da mrdnu do smrti.Kada je umro onda je otvoreno poceo bal povampirenih nacionalista. Nismo mi trebali nikakvo nacionalno osvjestenje. Svi oni koji su iole bili zainteresovani da saznaju odakle su i sta su to su mogli da urade i da se takvim smatraju. Ovi sto su nas nacionalno osvjestavali nisu pruzali nikakvu alternativu, ustvari jesu RAT! Samo sto je narodu bio pun k.... komunista pa su poletili na iskreno skoro pa jedinu JAKU alternativu u to vrijeme. Sada sto su to bili demo-nacionalisti nije nasa krivica...Ebi nas glupe!
Titovo potiskivanje nacionalizma pogotovo srpskog je bilo kao sabijanje opruke, koja je kad tad morala da odskoci a to se na kraju i desilo .
popajic

#257 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by popajic »

saibaba wrote:
Ja_Ja wrote:Sta god da je bilo Tito bagri nije dao da mrdnu do smrti.Kada je umro onda je otvoreno poceo bal povampirenih nacionalista. Nismo mi trebali nikakvo nacionalno osvjestenje. Svi oni koji su iole bili zainteresovani da saznaju odakle su i sta su to su mogli da urade i da se takvim smatraju. Ovi sto su nas nacionalno osvjestavali nisu pruzali nikakvu alternativu, ustvari jesu RAT! Samo sto je narodu bio pun k.... komunista pa su poletili na iskreno skoro pa jedinu JAKU alternativu u to vrijeme. Sada sto su to bili demo-nacionalisti nije nasa krivica...Ebi nas glupe!
Titovo potiskivanje nacionalizma pogotovo srpskog je bilo kao sabijanje opruke, koja je kad tad morala da odskoci a to se na kraju i desilo .
Tacno @saibaba,samo sto sad imas tri dobro otkocene opruge. Zuje oko usiju i malo,malo pa nas zveknu po glavi.
kekec

#258 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by kekec »

Enis-vr wrote:Kako bih bio kad svi znamo da nam Yu nije priznala nacionalnost niti jezik? Prvih godina iza "oslobodjenja" bosnjaci su morali da budu srbi, hrvati ili neopredjeljeni. Tako smo bili diskriminisani i ponizeni. Ustvari ozigosani sa znakom "neopredjeljeni" kao sto su nacisti obiljezavali zidove sa zutim trakama na ruci. Tito se smilovao kasnije pa nam je sirokogrudno dao nacionalnost "muslimani" sto je opet ista stvar i jos gora jer oznacava samo religiju a to u komunizmu nije omiljeno pa smo na poslu i u skoli imali znatnih posljedica i neugodnosti. Srbi su bili protezirani i imali su najbolje polozaje u svim poslovima na prostoru cijele Yu. Pocelo je masovno posrbljavanje BH, Dalmacije, Istre, Slovenije i svih drugih krajeva. Normalno da se takvo stanje nije moglo odrzati pa je Yu i propala. Neko je htjeo previse pa je izgubio sve. Onda je i logicno da su takvi sada nostalgicni. Jedino je nesvatljivo da pojedini bosnjaci ne uvidjaju u cemu je stvar i da bratstvo-jedinstvo nije u pravom smislu nikad postojalo niti ce se ikada moci odrzati. Da li je jos potrebno napomenuti i to da je ta Yu bila agresor na BH, Hrvatsku i Sloveniju sa svojom elitnom armijom pokusala spasiti koliko se moglo. Pravda je ipak pobijedila. Zbog toga nisam Yugonostalgicar. Enis.
PRVI post i odmah biseri.
Zasto "oslobodjenja" pod navodnike? Zar je Hitler i Svabo bio domaci na prostoru YU?
A cetnik, ustasa ... bi bili dobri gospodari.
Bi OSLOBODJENJE, a ti misli i dalje tudjom glavom. ;-)
Ono plavo ti je stvarno prava izjava. A tacno je tako i bilo., kada bi se zajebavali. :razz:
E mladosti... :D
DiplomataSaSela

#259 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by DiplomataSaSela »

zlatan01 wrote:
DiplomataSaSela wrote:
Vodenjak wrote:
Ma nisam na Bosnu ni mislio...tema je jugonostalgija....zna Vodenjak...
sanjo18

#260 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by sanjo18 »

ja konto sad ce biti neki upitnik da ispunim, pa da mi on kaze koliko sam posto yugonostalgicar hehehehhe xD :roll: :roll:
mostarac

#261 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by mostarac »

jedna i jedina moja domovina

http://www.youtube.com/watch?v=CQnv2YUL ... re=related

Sve druge baklje bez mene plamte i meni su nevazne
Tandzika

#262 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Tandzika »

profko wrote:eeeeee da se Bogdo hoce vratiti Jugoslavije i ono vrijeme. kakva je to zemlja bila!
"kako je on bio lijeeep.." hihihi

Milsim da je ova ista tema bila i prije nekih 4-5 godina. Najvjerovatnije da sam i tada odgovorila potvrdno. Pa evo jos jednom, jer me svaki put zaintrigira. Bilo bi mi ljepse da nisam otjerana iz Sarajeva nasilno, da nisam maltretirana i zlostavljana kao dijete rata u Sarajevu, da moje ruzne uspomene na Sarajevo ne dominiraju nad mojim lijepim uspomenama, da zbog toga nisam osjetila mrznju u srcu prema jednoj naciji i da, nakon izvjesnog vremena, tu istu mrznju izbacim iz srca jer nije zdrava. Kako, bolan, ne bi bilo ljepse? Na lijepo se lako navici, a jos je lakse lijepog se sjecati. :D

"...mislim na tebe, pricam o tebi, Jugoslovenka..." sto bi rekao Peki d Boj :D :D
saibaba

#263 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

kekec wrote:
Enis-vr wrote:Kako bih bio kad svi znamo da nam Yu nije priznala nacionalnost niti jezik? Prvih godina iza "oslobodjenja" bosnjaci su morali da budu srbi, hrvati ili neopredjeljeni. Tako smo bili diskriminisani i ponizeni. Ustvari ozigosani sa znakom "neopredjeljeni" kao sto su nacisti obiljezavali zidove sa zutim trakama na ruci. Tito se smilovao kasnije pa nam je sirokogrudno dao nacionalnost "muslimani" sto je opet ista stvar i jos gora jer oznacava samo religiju a to u komunizmu nije omiljeno pa smo na poslu i u skoli imali znatnih posljedica i neugodnosti. Srbi su bili protezirani i imali su najbolje polozaje u svim poslovima na prostoru cijele Yu. Pocelo je masovno posrbljavanje BH, Dalmacije, Istre, Slovenije i svih drugih krajeva. Normalno da se takvo stanje nije moglo odrzati pa je Yu i propala. Neko je htjeo previse pa je izgubio sve. Onda je i logicno da su takvi sada nostalgicni. Jedino je nesvatljivo da pojedini bosnjaci ne uvidjaju u cemu je stvar i da bratstvo-jedinstvo nije u pravom smislu nikad postojalo niti ce se ikada moci odrzati. Da li je jos potrebno napomenuti i to da je ta Yu bila agresor na BH, Hrvatsku i Sloveniju sa svojom elitnom armijom pokusala spasiti koliko se moglo. Pravda je ipak pobijedila. Zbog toga nisam Yugonostalgicar. Enis.
PRVI post i odmah biseri.
Zasto "oslobodjenja" pod navodnike? Zar je Hitler i Svabo bio domaci na prostoru YU?
A cetnik, ustasa ... bi bili dobri gospodari.
Bi OSLOBODJENJE, a ti misli i dalje tudjom glavom. ;-)
Ono plavo ti je stvarno prava izjava. A tacno je tako i bilo., kada bi se zajebavali. :razz:
E mladosti... :D
Dobro si ! Spoljašnji okupator uz pomoć domačih izdajnika.
Kažu ko je imao smisla za biznis u to doba, pred kraj rata, mogao je prodati dosta petokraka posebno onih modela za šubare.
skorpija1S

#264 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by skorpija1S »

mostarac wrote:jedna i jedina moja domovina

Hej,komadante..... :-D
paratrooper

#265 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by paratrooper »

Kako mi se cini Jugosloveni su najvise okrvarili ruke u ratovima po Bosni i Hrvatskoj.
palermo

#266 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by palermo »

mostarac wrote:jedna i jedina moja domovina

tužno.........ostati bez domovine :( ja srećom nisam........... :)
skorpija1S

#267 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by skorpija1S »

I djecu izvode da vide gladne radnike i svi su tu da dobiju na toj lutriji,
a gdje smo mi naivni,sto smo se dizali na : "Hej Sloveni"....
DiplomataSaSela

#268 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by DiplomataSaSela »

skorpija1S wrote: a gdje smo mi naivni,sto smo se dizali na : "Hej Sloveni"....
...poklani,silovani,protjerani....barem sto se tice BiH...
turban

#269 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

Yugonostalgicari svoju tugu za proslim vremenima trebali bi pricati onima u Beogradu pa i Zagrebu... :run:

Zaista ne vidim poentu ove teme.Nostalgija treba da bude nesto intimno.Uzivaj u mislima i nadji se u nekoj prososti,zali sebe u proslim vremenima,radi sta hoces samo nemoj vise o Yugoslaviji.Mislim da nije ukusno govoriti o tome vise.Yugoslavija je poslala tenkove na Bosnu,Yugoslavija je naoruzala Srbe i ove nase preko Drine izrode koji, mi pobise i popalise sve.
Za mene je Yugosavija umrla u Vukovaru pa kasnije u Bosni definitivno.Biti covjek znaci odreci se zla.Ja sam se odrekao Yugoslavije... :arrow:
polara

#270 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by polara »

Ne brkajte babe i žabe.....
Naravno da sam Jugonostalgična, ali preživeću :D :D , nema nazad...Život ide dalje....bilo lepo sada se spominje...
Iskreno mi je drago ako mislite da su se stvari promenile na bolje sa raspadom Jugoslavije...
Ja se nadam da će doći bolje vreme i da će primitivci konačno postati neograničeni u svakom smislu... :D :D
Do tada, ako doživim, ja sam Bosnonostalgična i Sarajevonostalgična u svojim intimnim trenucima sjete.... :)
zrikavac48

#271 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by zrikavac48 »

[quote="Enis-vr"]Kako bih bio kad svi znamo da nam Yu nije priznala nacionalnost niti jezik? Prvih godina iza "oslobodjenja" bosnjaci su morali da budu srbi, hrvati ili neopredjeljeni. Tako smo bili diskriminisani i ponizeni. Ustvari ozigosani sa znakom "neopredjeljeni" kao sto su nacisti obiljezavali zidove sa zutim trakama na ruci. Tito se smilovao kasnije pa nam je sirokogrudno dao nacionalnost "muslimani" sto je opet ista stvar i jos gora jer oznacava samo religiju a to u komunizmu nije omiljeno pa smo na poslu i u skoli imali znatnih posljedica i neugodnosti. Srbi su bili protezirani i imali su najbolje polozaje u svim poslovima na prostoru cijele Yu. Pocelo je masovno posrbljavanje BH, Dalmacije, Istre, Slovenije i svih drugih krajeva....

Ja znam kako se zovem, a kako ces me ti i bilo ko drug izvati nije vazno. Vazno je, nemoj me razbiti, nemoj me plackati i tlaciti a u normalnom razgovoru i dogovoru rjesit cemo i taj problem kako ces me zvati.
bascelik

#272 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by bascelik »

ghetter_exe wrote:
CondoR wrote:Nemam običaj kad postavljam topice na forumima, da upozoravam forumaše na kulturan dijalog.
Stoga, obrati pažnju da ti jezik neide prije pameti !
Ne idem meni jezik prije pameti prijatelju moj, ne brini se i svakome cu isto reci za ovakvu temu.
Da ne idem u detalje, meni je pola familije pobijeno od te iste JNA iliti Jugoslavije. ostao sam bez kuce za koju je otac cijeli zivot radio i ostao sam bez stana.
Kondore, ovo se ne odnosi na tebe kao na covjeka ili individuu, nego na Jugoslaviji i temu o Jugoslaviji i tom navodnom suzivotu.

A evo zbog cega necu da budem Jugosloven i zbog cega ne volim Jugoslaviju:
- Ne zelim i necu da zivim u istoj drzavi ili bar entitetu sa ljudima koji su ubijali, klali, pustosili i slivali.
- Ne zelim i necu da budem dio nacinalne manjine gdje su srbi i hrvati vecina
- Zelim da u svojoj reprezentaciji vidim i Bosnjake, zelim da gledam dnevnik koji vode i bosnjaci
- Ne zelim da mi glavni grad bude Beograd
- Ne zelim da radim i da izgradjujem autoputeve od Zagreba do Beograda
- Ne zelim da mi slovenci izvoze drva, prave namjesetaj, pa ga onda meni prodaju
- Ne zelim da bez ikakvih naknada elektricna i druge energije idu u Hrvatsku i Srbiju
- Ne zelim biti u drzavi u kojoj su bosanci navodno glupi, a hrvati kultutni i srbi pametni
- Ne zelim da mi predsjednik bude neko poput milosevica
- Ne zelim da radim i uplacujem novac za ocuvanje spomenika i manastira po Kosovu
- Ne zelim da mi na zastavi nema boje koja predstavlja moj narod
- Ne zelim da mi na grbu republike nema nikakvog nacionalnog identita
- Ne zelim da sef policiji ili nacelnik opcine gdje zivi 99 odsto bosnjaka bude srbin
- Ne zelim da se izjasnjavam kao ostali, kada se skupstini to prohtje
- Ne zelim da historija moga naroda bude tudja historija i bude zaboravljena
- Ne zelim krst iznad Sarajeva
- I ne zelim jos nekih 1000000 stvari.

Nadam se da sam sada malo jasniji
Pozdrav
Potpisujem. Rahmet ti svakome.
Dodao bih da ne zelim inflaciju od milion posto, Milku Planinc za predsjednicu vlade :( i njen program ekonomske stabilizacije, sluzenje JNA :run: , kafu i farmerice iz Italije(iako Z. Pusenje nostalgicno priziva to sranje),Yugu iz Kragujevca(ko ga voli u garazi mu bio), benzin na tackice, kredit kojeg vraca inflacija (jer volim svoju drzavu i nisam parazit) ... :bih: :bih: :bih:
Alija Alijagić

#273 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Alija Alijagić »

bascelik wrote:
ghetter_exe wrote:
CondoR wrote:Nemam običaj kad postavljam topice na forumima, da upozoravam forumaše na kulturan dijalog.
Stoga, obrati pažnju da ti jezik neide prije pameti !
Ne idem meni jezik prije pameti prijatelju moj, ne brini se i svakome cu isto reci za ovakvu temu.
Da ne idem u detalje, meni je pola familije pobijeno od te iste JNA iliti Jugoslavije. ostao sam bez kuce za koju je otac cijeli zivot radio i ostao sam bez stana.
Kondore, ovo se ne odnosi na tebe kao na covjeka ili individuu, nego na Jugoslaviji i temu o Jugoslaviji i tom navodnom suzivotu.

A evo zbog cega necu da budem Jugosloven i zbog cega ne volim Jugoslaviju:
- Ne zelim i necu da zivim u istoj drzavi ili bar entitetu sa ljudima koji su ubijali, klali, pustosili i slivali.
- Ne zelim i necu da budem dio nacinalne manjine gdje su srbi i hrvati vecina
- Zelim da u svojoj reprezentaciji vidim i Bosnjake, zelim da gledam dnevnik koji vode i bosnjaci
- Ne zelim da mi glavni grad bude Beograd
- Ne zelim da radim i da izgradjujem autoputeve od Zagreba do Beograda
- Ne zelim da mi slovenci izvoze drva, prave namjesetaj, pa ga onda meni prodaju
- Ne zelim da bez ikakvih naknada elektricna i druge energije idu u Hrvatsku i Srbiju
- Ne zelim biti u drzavi u kojoj su bosanci navodno glupi, a hrvati kultutni i srbi pametni
- Ne zelim da mi predsjednik bude neko poput milosevica
- Ne zelim da radim i uplacujem novac za ocuvanje spomenika i manastira po Kosovu
- Ne zelim da mi na zastavi nema boje koja predstavlja moj narod
- Ne zelim da mi na grbu republike nema nikakvog nacionalnog identita
- Ne zelim da sef policiji ili nacelnik opcine gdje zivi 99 odsto bosnjaka bude srbin
- Ne zelim da se izjasnjavam kao ostali, kada se skupstini to prohtje
- Ne zelim da historija moga naroda bude tudja historija i bude zaboravljena
- Ne zelim krst iznad Sarajeva
- I ne zelim jos nekih 1000000 stvari.

Nadam se da sam sada malo jasniji
Pozdrav
Potpisujem. Rahmet ti svakome.
Dodao bih da ne zelim inflaciju od milion posto, Milku Planinc za predsjednicu vlade :( i njen program ekonomske stabilizacije, sluzenje JNA :run: , kafu i farmerice iz Italije(iako Z. Pusenje nostalgicno priziva to sranje),Yugu iz Kragujevca(ko ga voli u garazi mu bio), benzin na tackice, kredit kojeg vraca inflacija (jer volim svoju drzavu i nisam parazit) ... :bih: :bih: :bih:
Da, stanovi i krediti za kuće, besplatno fakultetsko obrazovanje, samoupravljanje, sloboda kretanja sa Yu pasošem po čitavoj Evropi. Nisu se samo Fiće vozile, Ex YU je proizvodila VW u Sarajevu, RENO u Novom Mestu, OPEL u Kikindi, kamione MERCEDES, a automobile se moglo uvoziti iz inostranstva uz carinska opterećenja koja nisu bila veča nego danas.
turban

#274 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

Sad znam ko si Ti... :D
margina

#275 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by margina »

turban wrote:Sad znam ko si Ti... :D
Kao sto i svi ostali znaju ko si ti. Svako ima pravo na svoje misljenje, a ako ti nesto nije pravo ne dolazi na ovu temu.
Locked