Krst vs. Dzamija
-
jasmin.gacic
#251 Re: Krst vs. Dzamija
Ko kaze da se ne ulaze u obnovu Ferhadije u Banja Luci. Za Aladzu ne znam.
Slazem se trebalo bi graditi vise dzamija u manjem entitetu to zaista puno znaci za povratnike.
Slazem se trebalo bi graditi vise dzamija u manjem entitetu to zaista puno znaci za povratnike.
-
*mima*
#252 Re: Krst vs. Dzamija
Naravno da bi ti smetalo. Kao sto ti smeta sto je smanjena dzamija na Ciglanama. A isto tako ti ne smeta tj.zaboli te neka stvar....sto zatvarate ljudima pogled sa prozora i balkona...sto uzimate zelene povrsine........Pa kakvi ste vi to ljudi? Samo mislite na sebe....da imate gdje da klanjate........a zivite u rupama..ali to vama nije bitno. Ima li igdje vise dzamija kao u Sarajevu?jasmin.gacic wrote:Izgleda da samo u Sarajevu treba da bude sve lijepo izbalansirano. Gdje dzamija tu i sinagogu i crkvu sagradi, sto meni licno nebi smetalo. Samo interesantno da ova tema nije interesantna u Banjoj Luci ili u Bratuncu gdje nana fata gleda kako su joj oteli zemlju i na njoj crkvu sagradili, ali ne Sarajevo mora biti multietnicno.
Imam neki osjecaj da sam bas potrefio u damar sa zelenim povrsinama za pusenje i opijanje, a nisam bas tako potrefio sto se tice reketasa i dilera. Valjda neki rade u talu sa njima pa im to ne smeta.
-
jasmin.gacic
#253 Re: Krst vs. Dzamija
Zaklanja pogled, eh ovo je nova.
Pogledaj lokaciju malo bolje, pa nikome ne zaklanja pogled, jedino da se manje vidi onaj parking tamo, ali i to pod uslovom da zivis iznad Fretellia. Ziv bio da se dzamija pravi bilo gdje drugo tebi bi bila trn u oku.
Na vrh glave ste sa zelenim povrsinama, pa nismo u stanju da bacimo smece u korpu, sad smo odjenom dusebriznici za zelene povrsine.
Crkva i sinagoga mi ne smeta smetaju mi takvi kao ti koji su nesretni sami sa sobom pa im sve zivo smeta. Ne znam kad je zadnji put u Sarajevu izgradjen znacajniji objekat a da neko nije imao milion negativnih kritka.
Pogledaj lokaciju malo bolje, pa nikome ne zaklanja pogled, jedino da se manje vidi onaj parking tamo, ali i to pod uslovom da zivis iznad Fretellia. Ziv bio da se dzamija pravi bilo gdje drugo tebi bi bila trn u oku.
Na vrh glave ste sa zelenim povrsinama, pa nismo u stanju da bacimo smece u korpu, sad smo odjenom dusebriznici za zelene povrsine.
Crkva i sinagoga mi ne smeta smetaju mi takvi kao ti koji su nesretni sami sa sobom pa im sve zivo smeta. Ne znam kad je zadnji put u Sarajevu izgradjen znacajniji objekat a da neko nije imao milion negativnih kritka.
-
salihh
#254 Re: Krst vs. Dzamija
jaka ti je argumentacija mjesto rodjenja, posebno mjesto rodjenja tvojih roditeljaamrica wrote:moja argumentacija je sljedeca: ovdje sam rodjena i odrasla , i moji roditelji, i sjecam se kad je Robnjak napravljen i jos puno toga, a vi klonirani likovi sakrivate i odakle ste i koliko vam je godina, i kad ste prvi put vidjeli ovaj grad.
Nekim tvojim hiljada gradjana se svidja BBI, ti kazes, ali peticiju kojima se ne svidja su potpisali ljudi koji zive pored Robnjaka.
Ooops, daj koju lekciju o estetici, za mene je drvena dzamija na raskrscu Pionirske i Zaobilaznice simbol sarajevske arhitekture, isto kao i austrougraske gradjevine u centru, i nesto postmoderne itd...
Koji si faktor da meni kazes da nemam pojma? Je si li prof na arhitekturi? Ili si jedan od one dvojice sto se zamalo nisu pobili kod Senada na CD vezano za arhitekturu dzamija?
za temu je poptuno irelevantno odakle sam, a i koliko mi je godina, jednako i kada sam prvi put vidio ovaj grad...
vidim da bi najpametnije bilo da izmislimo time machine pa da nekako vrnemo turske / austrougarske graditelje da nam sta novo naprave, jer shodno savremenoj "misli" samo cemo tako moci graditi grad
duso draga, da mi dalje ne nastavljamo raspravu, kako sama kazes zena si u godinama, a drvo se mlado savija.....
-
callmethebreeeze
#255 Re: Krst vs. Dzamija
znaci da vjerujem vise tebi nego vlastitim ocima, pa na ovom forumu se ne raspravlja ni o cemu drugom o vec o infrastrukturi ili nedostacima iste. svaka im cast za bolnice, taman posla da smo jos i bolnice zapustili. ali gdje ostalo? porodica moje punice je iz bl i znam sta i kako se radi po bl, a znam da se ferhadija ne obnavlja, dole ispod imas temu na bl o obnovi ferhadije.sahan wrote:
Znas zasto se ne razumijemo, izvini ali na pamet pricas. Od kraja agresije do danas glavni i prioritetni projekti na obnovi su infrastruktura u sta se ubrajaju i bolnice. Sve i jedna vlada je radila na tome, koliko uspjesno to je drugo pitanje i opet nema veze sa ovom temom. Koliko znam vecina od 16 banjaluckih dzamija je obnovljena ili se obnavlja osim Ferhadije, nisam sugran u procenat ali je poenta da se obnavljaju.
-
delightful
#256 Re: Krst vs. Dzamija
molim vas da ne svodite diskusiju na licne uvrede, koje nisu dozvoljene. hvala.
-
HomeArt
#257 Re: Krst vs. Dzamija
Ovdje je konkretna tema dzamija na Ciglanama a dosli smo do Banja Luke i jos milion nekih drugih tema. Nemas mi sta vjerovati nego provjeri nesto sto te zanima, ovako se samo vrti prica o fabrikama vs. dzamije ili obrnuto a sve po receptu svi sve znamo pa hajde ko ce dalje hraknuti. Neozbiljno.callmethebreeeze wrote:znaci da vjerujem vise tebi nego vlastitim ocima, pa na ovom forumu se ne raspravlja ni o cemu drugom o vec o infrastrukturi ili nedostacima iste. svaka im cast za bolnice, taman posla da smo jos i bolnice zapustili. ali gdje ostalo? porodica moje punice je iz bl i znam sta i kako se radi po bl, a znam da se ferhadija ne obnavlja, dole ispod imas temu na bl o obnovi ferhadije.sahan wrote:
Znas zasto se ne razumijemo, izvini ali na pamet pricas. Od kraja agresije do danas glavni i prioritetni projekti na obnovi su infrastruktura u sta se ubrajaju i bolnice. Sve i jedna vlada je radila na tome, koliko uspjesno to je drugo pitanje i opet nema veze sa ovom temom. Koliko znam vecina od 16 banjaluckih dzamija je obnovljena ili se obnavlja osim Ferhadije, nisam sugran u procenat ali je poenta da se obnavljaju.
p.s. Sta se dogodilo na postavljanju kamena temeljca u BL? Jel to bio problem novac ili volja Banjalucana ili IZ da se obnovi Ferhadija ili ne nesto trece...?
-
callmethebreeeze
#258 Re: Krst vs. Dzamija
sahane, sve ima veze i dzamija u bl i bolnice, i parkovi ili nedostatak istih.
postavljanje kamena temeljca jesu sprijecili cetnici, ali sada, koliko ja znam, niko ne ometa gradnju. nedavno sam citao da para jednostavno nema.
postavljanje kamena temeljca jesu sprijecili cetnici, ali sada, koliko ja znam, niko ne ometa gradnju. nedavno sam citao da para jednostavno nema.
-
klixober
#259 Re: Krst vs. Dzamija
Ja koliko znam ni Arnaudija(svjetska kulturna bastina kao i Ferhadija),stara manja dzamije u BL,se ne obnavlja iz istih razloga kao Ferhadija-nedostatak finansijskih sredstava.callmethebreeeze wrote:sahane, sve ima veze i dzamija u bl i bolnice, i parkovi ili nedostatak istih.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Arnaudija_d%C5%BEamija
Aladza dzamija u Foci koja takodje je uvrstena u UNESCO-vu svjetsku kulturnu bastinu se ne obnavlja zbog nedostatka finansijskih sredstava.To govorim iz prve ruke obzirom da poznajem ljude koji su trebali da je obnavljaju.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Aladza_dzamija
I sada treba IZ zajednica da objasni odakle novac za silne nepotrebne dzamije po Sarajevu,a nema za obnavljanje dzamija koje su svrstane u svjetsku kulturnu bastinu.Izgleda da se reis trajno odrice manjeg entiteta.
- Tesssa
#260 Re: Krst vs. Dzamija
MZ Ciglane pokrenula potpisivanje peticije za promjenu lokacije dzamije

-
klixober
#261 Re: Krst vs. Dzamija
Naprotiv,Dodiku je drago da se izgradi 1000 dzamija u Sarajevu,a da se ne obnavljaju i ne grade u Banja Luci.On upravo i zeli jednonacionalno bosnjacko Sarajevo da bi imao jednonacionalnu Banja Luku.On ne zeli da se izbjeglice iz Foce mole u Aladza dzamiji,nego u novoj na Ciglanama.On ne zeli da se Srbi koji su ostali u Sarajevu osjecaju ugodno i da ovaj grad osjecaju svojim.sarajevac071 wrote:evo jednog koji bi rado potpisao peticiju
http://www.youtube.com/watch?v=8XioIhXQE5E
-
MUNAFIK
#262 Re: Krst vs. Dzamija
MZ Ciglane pokrenula potpisivanje peticije za promjenu lokacije dzamije
i gdje je predvidjena ta alternativna lokacija, na kojoj bi se, ako do toga dodje, pravila ova dzamija?
- Tesssa
#263 Re: Krst vs. Dzamija
park, kod austrijske kuce.
-
callmethebreeeze
#264 Re: Krst vs. Dzamija
to je jos veca budalastina.Tesssa wrote:park, kod austrijske kuce.
-
MUNAFIK
#265 Re: Krst vs. Dzamija
Ti srbi sto su ostali u Sarajevu, nece se radi dzamija osjecati nista manje ugodno, Karadzic se radi dzamija nije osjecao ugodno pa ih je zato i rusio, ali srbi koji su ostali su posteni ljudi i apsolutno im dzamije ne smetaju, i radi cega u ovo mjesati te srbe? To nema veze sa njima....komeba wrote:Naprotiv,Dodiku je drago da se izgradi 1000 dzamija u Sarajevu,a da se ne obnavljaju i ne grade u Banja Luci.On upravo i zeli jednonacionalno bosnjacko Sarajevo da bi imao jednonacionalnu Banja Luku.On ne zeli da se izbjeglice iz Foce mole u Aladza dzamiji,nego u novoj na Ciglanama.On ne zeli da se Srbi koji su ostali u Sarajevu osjecaju ugodno i da ovaj grad osjecaju svojim.sarajevac071 wrote:evo jednog koji bi rado potpisao peticiju
U Sarajevu nema 1000 dzamija nema ih ni 500 nema ih ni 200 pa nema ih ni 100 zato popustite se vise suplje... ponestalo vam je prica o zelenim povrsinama, parkovima pa ev sad je neko izvalio da mu ZAKLANJA POGLED.... ma cirkus zivi....
-
margina
#266 Re: Krst vs. Dzamija
MUNAFIK wrote:ma nekakvi zakoni imaju... al to je sve da te Bog sacuva komplikovano.... stanje jeste lose... al to nema veze sa dzamijama.... jer njih je napravnjeno tek nekoliko, i koliko znam sve imaju dozvole za gradnju....pitt wrote:naravnoi da propada kad nema niokakvog zakona a ni volje da se to regulise. Ni na zapadu u pretezno krscanskim zemljama se ne grade crkve i bogomolje gdje i kad ko hocde vec imaju pravila i smjernice......i nema da se neko buni. Jok......samo kod nas ne mozes ugoditi nikome jer je svako ugrozen.........a ljudi kontejnere prevrcu da prehrane sebe i porodice......nekima je draze glavu okrenuti i izgraditi novi objekat. Fujjjjjj
Pitanje je kako su dosli do dozvole za gradnju.
-
HomeArt
#267 Re: Krst vs. Dzamija
Tacno, ali to nema nikakve veze sa Ciglanama.callmethebreeeze wrote:sahane, sve ima veze i dzamija u bl i bolnice, i parkovi ili nedostatak istih.
-
HomeArt
#268 Re: Krst vs. Dzamija
Pitanje je koliko petijicija moze nesto promijeniti, zemljiste je vec kupljeno i sve dozvole prikupljene.Tesssa wrote:MZ Ciglane pokrenula potpisivanje peticije za promjenu lokacije dzamije![]()
![]()
-
MUNAFIK
#269 Re: Krst vs. Dzamija
cuj kako su dosli pa pjehemargina wrote:MUNAFIK wrote:ma nekakvi zakoni imaju... al to je sve da te Bog sacuva komplikovano.... stanje jeste lose... al to nema veze sa dzamijama.... jer njih je napravnjeno tek nekoliko, i koliko znam sve imaju dozvole za gradnju....pitt wrote:naravnoi da propada kad nema niokakvog zakona a ni volje da se to regulise. Ni na zapadu u pretezno krscanskim zemljama se ne grade crkve i bogomolje gdje i kad ko hocde vec imaju pravila i smjernice......i nema da se neko buni. Jok......samo kod nas ne mozes ugoditi nikome jer je svako ugrozen.........a ljudi kontejnere prevrcu da prehrane sebe i porodice......nekima je draze glavu okrenuti i izgraditi novi objekat. Fujjjjjj
Pitanje je kako su dosli do dozvole za gradnju.
Pa valjda su do njih dosli procedurom koja se mora proci da bi se ta dozvola dobila...
a Ako ti to nije dovoljno onda bujrum....
fino zaputis se u nadlezne institucije, pa se raspitas.... a i obratis se onima koji prave dzamiju pa se i kod njih raspitas... pa vidi, koje dozvole imaju nemaju i kako su do njih dosli...
- Tesssa
#270 Re: Krst vs. Dzamija
da, ali niko nije pitao stanare Ciglana apsolutno nista.
Izgleda da sam ja budala, koja jos uvijek misli da se ljudi u ovoj drzavi nesto pitaju.
Izgleda da sam ja budala, koja jos uvijek misli da se ljudi u ovoj drzavi nesto pitaju.
-
klixober
#271 Re: Krst vs. Dzamija
Sarajevski Srbi su pomenuti zbog Dodika.On takodje nema nista s ovom pricom.MUNAFIK wrote:Ti srbi sto su ostali u Sarajevu, nece se radi dzamija osjecati nista manje ugodno, Karadzic se radi dzamija nije osjecao ugodno pa ih je zato i rusio, ali srbi koji su ostali su posteni ljudi i apsolutno im dzamije ne smetaju, i radi cega u ovo mjesati te srbe? To nema veze sa njima....komeba wrote:Naprotiv,Dodiku je drago da se izgradi 1000 dzamija u Sarajevu,a da se ne obnavljaju i ne grade u Banja Luci.On upravo i zeli jednonacionalno bosnjacko Sarajevo da bi imao jednonacionalnu Banja Luku.On ne zeli da se izbjeglice iz Foce mole u Aladza dzamiji,nego u novoj na Ciglanama.On ne zeli da se Srbi koji su ostali u Sarajevu osjecaju ugodno i da ovaj grad osjecaju svojim.sarajevac071 wrote:evo jednog koji bi rado potpisao peticiju
U Sarajevu nema 1000 dzamija nema ih ni 500 nema ih ni 200 pa nema ih ni 100 zato popustite se vise suplje... ponestalo vam je prica o zelenim povrsinama, parkovima pa ev sad je neko izvalio da mu ZAKLANJA POGLED.... ma cirkus zivi....
- Tesssa
#272 Re: Krst vs. Dzamija
nije veca, jednaka je.callmethebreeeze wrote:to je jos veca budalastina.Tesssa wrote:park, kod austrijske kuce.
![]()
![]()
-
MUNAFIK
#273 Re: Krst vs. Dzamija
sahan wrote:Pitanje je koliko petijicija moze nesto promijeniti, zemljiste je vec kupljeno i sve dozvole prikupljene.Tesssa wrote:MZ Ciglane pokrenula potpisivanje peticije za promjenu lokacije dzamije![]()
![]()
pitanje je koliko ce peticija imati VALIDNIH potpisa...
to sto je peticija pokrenuta ne znaci NISTA!!! svako moze pokrenuti peticiju!
Peticija vrijedi u onom trenutku kada veliki broj ljudi stavi svoj potpis na nju, a ja sumnjam da ce se to desiti u ovom slucaju....
Peticija moze uspjeti ili ne uspjeti i to sve zavisi od broja potpisa, a ova uspjeti nece, ne zato sto se peticijom ne moze nista postici, nego zato sto tu peticiju nece podrzati ni 15% stanovnika....
-
MUNAFIK
#274 Re: Krst vs. Dzamija
Pa zar vjernici koji su zahtjevali izgradnju dzamije nisu stanari ciglana?Tesssa wrote:da, ali niko nije pitao stanare Ciglana apsolutno nista.
- Tesssa
#275 Re: Krst vs. Dzamija
ti jos uvijek fantaziras da su to vjernici trazili?MUNAFIK wrote:Pa zar vjernici koji su zahtjevali izgradnju dzamije nisu stanari ciglana?Tesssa wrote:da, ali niko nije pitao stanare Ciglana apsolutno nista.