Shoba wrote:Mc Donalds je stotinu puta razbijan u Beogradu a i dalje imaju otvoren posao. Mislim da se kod nas boje doci zbog slicnih razloga, ne dolazi im se u nesigurne sredine (bio rat i dalje je nestabilno).
Cim skontaju racunicu , doci ce ..(a i bilo ko drugi..KFC, Burger Kinng, etc.)
cevapi su svakako u rangu sa burgerima...isto su nezdravi, masni i ko zna sta vec....tako da sto se zdravlja tice, tu je svakako pusiona....

Nemoj da poredis cevape i hamburger i MC donaldsa od 1$, ne znam gdej ti jedes cevape i zasto ih ne volis (izgleda da ne jedes nista masno

Naravno da imaju i dalje otvoren posao u Beogradu, problem razbijanja je rijesen osiguranjem (sto je naravno i kod nas moguce). Ta prica o ratu ti se malo ofucala, bio je rat u Beogradu i tamo je i dalje nestabilno (gdje nece biti s obzirom da oko 40% ljudi glasa za radikale), Mc Donalds se ne otvara i nije se ni otvorio prije rata, a trebao je kod katedrale.
Ne znam samo koju mi to srecu dobijamo, ako se otvori, nije valjda da nam onda stize civilizacija. U Sarajevu ima toliko raznovrsne hrane i toliko mjesta, restorana, gdje se moze pojesti sta god zelis i to vrlo kvalitetno i sa pristupacnim cijenama. Jedan Mc Donalds je brza hrana, a vjeruj mi da brze dobijes cevape kod Hodzica i Zelje nego menu u tom "renomiranom" lancu.Iako na cevabdzinici ne pise da se radi o "brzoj" hrani. Obrti tih nasih privatnika se mjere u milionima maraka i oni imaju dovoljno snage da se odbrane od moguce konkurencije, ako im se Mc Donalds moze nazvati konkurencijom. Sastav klijentele koja jede u Mc Donaldsu je strasan, tu neces vidjeti nijednog stalnog musteriju koji dolazi iz iole imucnije porodice. To je hrana za one koji nemaju i trend u istocnim zemljama, jer ti isti nisu dugo godina imali nista, pa se sada poistovjecuju sa Zapadom, na sve moguce nacine i kult restorana i postojanje istih im se pocelo razvijati u zadnjih 20-tak godina, dok je kod nas tradicija mnogo duza. Jedan primjer nevezan za temu, a govori takodje mnogo, kockanje (kockarnice) u Holandiji su pokrenute tako sto su mnogi Hrvati i Austrijanci dovedeni u Holandiju da pokrenu biznis. Espresso kafa u Ceskoj je uvedena preko nasih vlasnika kafica koji su tamo dosli pocetkom rata i ostali. Sada u Ceskoj mozes popiti tu kafu u mnogim kafanama, sto do pocetka 90-tih ni u kom slucaju nije bio slucaj. Balkan je mjesto gdje se pridavala uvijek paznja hrani i picu, tako da je vrlo izbirljivo trziste sto se tih stvari tice. Kod nas se sudarao istok i zapad, sto je donijelo i sve moguce gastronomske specijalitete, kod nas je prisutna vecina svjetskih kuhinja vec stoljecima, sto u mnogim zemljama Evrope nije bio slucaj. Makar nesto pozitivno od svih osvajaca koji su bili i prolazili Balkanom. Cekamo jos Kineze, a dosla im je prethodnica preko Slobe, koji ih je uvozio u Srbiju.