Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
-
elfwise
#251 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Projekat prikljucenja BH Hrvata Hrvatskoj je najvise uspio na liniji migracija Hercegovina-Zagreb i bio je zdusno organizovan i sprovodjen od strane HDZ-a kao i dijela klera. Nazalost, Hrvati u BiH jesu ugrozeni, ugrozeni su i svi ostali, a pojedinacno niko nece popraviti svoj polozaj. ''Podijeli,pa vladaj'' maxima koju nacional-sovinisticke vodje ponavljaju kao mantru vec dvije decenije i s cijim se efektima susrecemo na svakom koraku. ''Neka mene kradu moji, bolje nego da me kradu njihovi'' maxima po kojoj bosanski plebs zivi isto toliko vremena i jos se usudjuje zaliti na svoju situaciju. ''Ustajte vi zemaljsko roblje...''
- MuaDib
#252 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Evo vam karte koju nudi čović, dakle zeleno "Bošnjačka Republika", crveno RS i žuto Herceg-Bosna, plavo Distrikt Brčko i plavo označeno područje koje bi trebalo obuhvatiti Vrhbosnu - Sarajevo!

- osa
#253 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
a jest čović u poziciji da nudi.
-
CRO-srce-BiH
#254 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
E mapa je "NIVO/RAZINA" svaka cast ma tko zna zna, a on da zna bilo sto ne bi sebe sam diskreditirao, ljudi treba ih sve po....ti i otjereti s funkcija-A sve one koji progovore kao u ime svoga naroda dobro namlatiti bicem po ledjima uvalit mu da nosam gosinu dana vrece na ledjima cemant i przinu od 100kg, a kada odmara vrece od 25kg da nosa...Znaci poredjenja radi ugrozenost pa da vidimo tko ima pravo ako netko ima...
Uskoplje-Travnik( gdje je tko u vecini ,a gdje je tko ne/zastupljen, tko gdje uopce ima pravo glasa)
Zenica-Vitez
Mostar-Sarajevo
Stolac-Vares
Konjic-Čitluk
Čapljina-Visoko
Široki brijeg, Grude, Kiseljak, Kreševo, Bugojno, Čitluk..molim pojedince da se poklope, jer ja kao pravi od rodjenja po teritorijalnoj pripadnosti sto po opredjeljenju sam HRVAT i nista dr, zivim u BiH i najvjerojatnoje cu tu i ostati , zasto jer mi je DOBRO, MRZIM tvorevinu i pokusaj ostvarivanja hercegbosne, mrzim sto su hrvati u BiH veci od Hrvata u HR, iliti "veci katolik od pape" sto bi nas narod rekao..dajte se skuplirajte ulazite u svoju zemlju samo tako cete ulagati i u HR jer samo obje jake mogu da budu stabilne i da imamo izbor zivjeti tamo i ovamo jer ce nam se i jedna i dr otvoriti, ali kada obican narod bude dobro poceo da zivi POLITICARI i VJERSKO nacionalisticka klijentela ce da nam baci ponovno kost da se pokoljemo kako bi oni ubirali lovu i lovu od svega i svacega a mi se opet pitali imamo li koju tetku ili prijatelja Bosnjaka ili oni Hrvata da ih izmjesti negdje vani ili da nam posalje makar paket..STA VAM jeee !!!
Odluka je pala ovce su pametnije od ljudi, ako im se livada ne svidja one nece za ovnom zvonarom, a mi za ovnom pa makar i na razanj.....dokle moji Srbi Hrvati i Muslimani(Bosnjaci)
odoh ja da si skuham caj

Uskoplje-Travnik( gdje je tko u vecini ,a gdje je tko ne/zastupljen, tko gdje uopce ima pravo glasa)
Zenica-Vitez
Mostar-Sarajevo
Stolac-Vares
Konjic-Čitluk
Čapljina-Visoko
Široki brijeg, Grude, Kiseljak, Kreševo, Bugojno, Čitluk..molim pojedince da se poklope, jer ja kao pravi od rodjenja po teritorijalnoj pripadnosti sto po opredjeljenju sam HRVAT i nista dr, zivim u BiH i najvjerojatnoje cu tu i ostati , zasto jer mi je DOBRO, MRZIM tvorevinu i pokusaj ostvarivanja hercegbosne, mrzim sto su hrvati u BiH veci od Hrvata u HR, iliti "veci katolik od pape" sto bi nas narod rekao..dajte se skuplirajte ulazite u svoju zemlju samo tako cete ulagati i u HR jer samo obje jake mogu da budu stabilne i da imamo izbor zivjeti tamo i ovamo jer ce nam se i jedna i dr otvoriti, ali kada obican narod bude dobro poceo da zivi POLITICARI i VJERSKO nacionalisticka klijentela ce da nam baci ponovno kost da se pokoljemo kako bi oni ubirali lovu i lovu od svega i svacega a mi se opet pitali imamo li koju tetku ili prijatelja Bosnjaka ili oni Hrvata da ih izmjesti negdje vani ili da nam posalje makar paket..STA VAM jeee !!!
Odluka je pala ovce su pametnije od ljudi, ako im se livada ne svidja one nece za ovnom zvonarom, a mi za ovnom pa makar i na razanj.....dokle moji Srbi Hrvati i Muslimani(Bosnjaci)
-
paratrooper
#255 Re: Ugroženi hrvati u Bosni i Hercegovini
da mozda ja tebe nisam uvrijedio pitanjima ?travnik wrote: Nikog ne smatram protivnikom , a da si pažljivije pročitao što sam napisao vidio bih da smatram hrvatske političate jednim od najodgovornijih za ovakvo stanje Hrvata u BiH. Nije nacionalizam ako kažeš svoje mišljenje o nekoj temi, a da pri tom nikog ne uvrijediš, ali je problem što očigledno nekima smeta drugačije mišljenje. Još u svom prvom postu na ovu temu sam naveo razloge zbog kojih imam ovakav stav, a onde su iznesene samo činjenice, ništa nije izmišljeno.
U pogledu nacionalizma, molim te nađi samo jednu riječ kojom sam uvrijedio bilo koji narod u BiH, bilo kojeg čovijeka ili državu BiH? Iznijeti svoje mišljenje, koje se nekima na forumu ne sviđa, nije nacionalizam, već različito mišljenje u vezi nekih problema.
evo sad ce mi zoom opet staviti ban
-
CRO-srce-BiH
#256 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Ne ne nisi me uvrijedio , ničime apsolutno,
i ja prezirem ljude koiji imaju neke tendencije ka ocjepljenjima pripajanjima i sl gluposti, velicanje Hrvatstva ili Bosnjastva( u cilju omalovazavanja drugih i drugacijih), jer svi smo mi samo male praske pjeska.....kako vjetar puhne sa zapada mi cemo se tako i "kotrljati" a iz BIH necemo niti ja kao Hrvat niti brate ti kao Bosnjak, a ako tko zeli da se ocjepljuje pripaja moze uzeti kofercic pa put druge str, Drine ili jos dalje HVALA ...
Ne svidja mi se to sto sam gore procitao neku izjavu tipa" moj djed tata ja pradjed tko vec se izjasnjavao kao Hrvat, a sto se ti bunis kada ti se djed izjasnjavao kao hrvat-srbin, tata muslima a ti Bosnjak"
Čovjek i pored toga sto se upozna sa nekim povjesnim činjenicama mora ih i shvatiti, a sljedeće ja to da se Muslimanima nije dalo pravo na OPREDJELJENJE (tada kada su se mnogi morali izjasniti drugacije no sto to jesu bili) znaci nisu se mogli izjasniti drugačije sem da su kao Hrvati-Sr ili Jugosloveni, stoga ta opaska ne stoji, no produbljije jaz koji je nastao i koji pokusavamo prevazici, znaci, ne udarati niti na Nacionalno predjeljenje taman da je ono tek zaceto i nastalo prije 2 dana,(a nije) ljudi koji se tako izjasnjavaju imaju pravo na to...i gotovo..
Obzirom da sam i sam iz Hr, tj.Zg razumijem ove ljude ovdje malo bolje glede toga sto imaju blagu averziju (POJEDINCI) prema BiH hrvatima, pa imamo je i mi u HR, ali ne iz nepoznatih razloga ili iz netrpeljivosti prema Nacionalnom opredjeljenju HRVATA, no stoga sto su se mnogi krijuci se iza te opredjeljenosti radili odvratne stvari i imali pogresne vodje u toj politici, za koju su mislili da im je zvjezda vodilja.
Ako se vec imamo pravo opredjeliti kako zelimo, onda daj da to radimo kao normalni ljudi npr. u Americi.."Budimo svi amerikanci a nacionalna pripadnost je nasa stvar, sve dok to nacionalno opredjeljenje ne dovodi u pitanje americku, drzavnost, teritorijalni i drzavni integritet".Isto je i sa BiH, Volimo svi BiH takvu kava je a osjecamo se svi kao u svom domu jer BiH to i jeste za sve nas,izjasnjavajmo se kako zelimo, ali u BiH ulažimo i za nju se borimo (mislim intelektualno)-
:=) I tek tada kada ne bude nikakvih primjesa i sl. gluposti kako BH Hrvati imaju dr.domovinu ili BiH srbi jer je NEMAJU, Zagreb nam je ionako preplavljen hercegovcima nemaju vise kud , a i srednja Bosna je navalila u Cro ..
Ne svidja mi se to sto sam gore procitao neku izjavu tipa" moj djed tata ja pradjed tko vec se izjasnjavao kao Hrvat, a sto se ti bunis kada ti se djed izjasnjavao kao hrvat-srbin, tata muslima a ti Bosnjak"
Čovjek i pored toga sto se upozna sa nekim povjesnim činjenicama mora ih i shvatiti, a sljedeće ja to da se Muslimanima nije dalo pravo na OPREDJELJENJE (tada kada su se mnogi morali izjasniti drugacije no sto to jesu bili) znaci nisu se mogli izjasniti drugačije sem da su kao Hrvati-Sr ili Jugosloveni, stoga ta opaska ne stoji, no produbljije jaz koji je nastao i koji pokusavamo prevazici, znaci, ne udarati niti na Nacionalno predjeljenje taman da je ono tek zaceto i nastalo prije 2 dana,(a nije) ljudi koji se tako izjasnjavaju imaju pravo na to...i gotovo..
Obzirom da sam i sam iz Hr, tj.Zg razumijem ove ljude ovdje malo bolje glede toga sto imaju blagu averziju (POJEDINCI) prema BiH hrvatima, pa imamo je i mi u HR, ali ne iz nepoznatih razloga ili iz netrpeljivosti prema Nacionalnom opredjeljenju HRVATA, no stoga sto su se mnogi krijuci se iza te opredjeljenosti radili odvratne stvari i imali pogresne vodje u toj politici, za koju su mislili da im je zvjezda vodilja.
Ako se vec imamo pravo opredjeliti kako zelimo, onda daj da to radimo kao normalni ljudi npr. u Americi.."Budimo svi amerikanci a nacionalna pripadnost je nasa stvar, sve dok to nacionalno opredjeljenje ne dovodi u pitanje americku, drzavnost, teritorijalni i drzavni integritet".Isto je i sa BiH, Volimo svi BiH takvu kava je a osjecamo se svi kao u svom domu jer BiH to i jeste za sve nas,izjasnjavajmo se kako zelimo, ali u BiH ulažimo i za nju se borimo (mislim intelektualno)-
:=) I tek tada kada ne bude nikakvih primjesa i sl. gluposti kako BH Hrvati imaju dr.domovinu ili BiH srbi jer je NEMAJU, Zagreb nam je ionako preplavljen hercegovcima nemaju vise kud , a i srednja Bosna je navalila u Cro ..
-
Qwert
#257 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
MuaDib wrote:Evo vam karte koju nudi čović, dakle zeleno "Bošnjačka Republika", crveno RS i žuto Herceg-Bosna, plavo Distrikt Brčko i plavo označeno područje koje bi trebalo obuhvatiti Vrhbosnu - Sarajevo!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a bosnjaci imaju veze s drvarom....uostalom ko i hrvati..
-
feral.tribune
#258 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
MuaDib wrote:Evo vam karte koju nudi čović, dakle zeleno "Bošnjačka Republika", crveno RS i žuto Herceg-Bosna, plavo Distrikt Brčko i plavo označeno područje koje bi trebalo obuhvatiti Vrhbosnu - Sarajevo!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Covjek koji prima platu od BiH da bi je stitio , cuvao , radio u njenu korist ...crta ovakvu kartu .
U svakoj drugoj drzavi za ovo se ide prvo u ludnicu , pa u zatvor pa onda oduzimanje drzavljnstva i izgon .
Garantiram zivotom da je tako narocito ako to radi onaj kome dato da vodi drzavu , da upravlja njenim kormilom a to su prije svega politicari koji primaju platu od poreza gradjana .Ovom Covicu platu daju izmedju ostalog i gradjani Zenice i Sarajeva a on sa tim novcem placa kartografe iz Zagreba koji ovo crtaju .
- osa
#259 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
možda da te malo poučim zakonu jer vidim da si laik. državljanstvo dobijeno rođenjem ne može se oduzeti.feral.tribune wrote:MuaDib wrote:Evo vam karte koju nudi čović, dakle zeleno "Bošnjačka Republika", crveno RS i žuto Herceg-Bosna, plavo Distrikt Brčko i plavo označeno područje koje bi trebalo obuhvatiti Vrhbosnu - Sarajevo!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Covjek koji prima platu od BiH da bi je stitio , cuvao , radio u njenu korist ...crta ovakvu kartu .
U svakoj drugoj drzavi za ovo se ide prvo u ludnicu , pa u zatvor pa onda oduzimanje drzavljnstva i izgon .
Garantiram zivotom da je tako narocito ako to radi onaj kome dato da vodi drzavu , da upravlja njenim kormilom a to su prije svega politicari koji primaju platu od poreza gradjana .Ovom Covicu platu daju izmedju ostalog i gradjani Zenice i Sarajeva a on sa tim novcem placa kartografe iz Zagreba koji ovo crtaju .
- Dr.Kloc
#260 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
u pravu si, ne može mu se oduzeti državljanstvo, ali se mogu i trebaju zakonski procesuirati takvi fašistički ispadi..ja bih ga najradije u Hag-u vidjelaosa wrote:možda da te malo poučim zakonu jer vidim da si laik. državljanstvo dobijeno rođenjem ne može se oduzeti.feral.tribune wrote:MuaDib wrote:Evo vam karte koju nudi čović, dakle zeleno "Bošnjačka Republika", crveno RS i žuto Herceg-Bosna, plavo Distrikt Brčko i plavo označeno područje koje bi trebalo obuhvatiti Vrhbosnu - Sarajevo!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- cogni
#261 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Jel moze neko da kaze na osnovu cega se ova karta pripisuje Covicu?Dr.Kloc wrote: u pravu si, ne može mu se oduzeti državljanstvo, ali se mogu i trebaju zakonski procesuirati takvi fašistički ispadi..ja bih ga najradije u Hag-u vidjela
-
belfy
#262 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
u cijeloj ovoj temi o ugrozenosti se najvise provlaci nerazumijevanja kroz pojmove musliman, bosnjak, bosanac, katolik, hrvat, srbin, pravoslavac, bosanski katolik, bosanski pravoslavac... sve to zacinjeno sa malo umiksanosti mijesanja nacije, drzavljanstva i vjeroispovijesti. ajmo onda krenuti redom:
svi znamo tacno sta je srbijanac (stanovnik srbije), bosanski katolik (stanovnik bosne katolicke vjeroispovijesti) i bosanski pravoslavac (stanovnik bosne pravoslavne vjeroispovijesti). prvi problemi nailaze kod nerazumijevanja pojmova musliman/bosnjak/bosanac. musliman je pripadnik islamske vjeroispovijesti, dok su bosnjaci samo oni muslimani koji su prihvatili takav naziv "zadan" od strane domaceg Reisa 1991., a bosanac je skracenica i regionalna odrednica za stanovnika bosne i hercegovine.
drugi problem je pojam hrvat. hrvat predstavlja nacionalni pojam. sto znaci da je to pojam za stanovnika hrvatske. znam da ce ovdje nastati neslaganje, ali evo zasto tako mislim:
UN je pojam za Ujedinjenje nacije gdje ucesce mogu imati samo nacije (drzave). dakle baski iz spanije ne mogu biti clanovi, kao ni flamanci iz belgije zbog jednostavne cinjenice da oni predstavljaju narod, a ne naciju. kada bi pojam narod bio jednak pojmu nacija tada bi, npr. i romi mogli biti clanica UN-a, i kurdi itd. zasto je nastao problem onda oko pojma hrvat?
meni je logicno da se neko moze izjasnjavati hrvatom ako ima hrvatsko drzavljanstvo. u protivnom, koji je smisao u rubriku nacionalnost upisati nesto takvo? mogu i ja napisati u nacionalnost haicanin, jer mi se svidja kako to tamo kod njih izgleda, ali nema bas neke velike veze samnom.
da jos pojasnim, prije nego me napadne neko, ne zelim ja nikome reci kako se moze, a kako ne izjasnjavati, nego samo da mi to u nekim slucajevima gubi smisao. posto kod nas vecina onih koji se izjasnjavaju kao hrvati ima putovnice to mi je sve savrseno ok, samo se pitam sta je sa onima koji ih nemaju, a tako se izjasnjavaju...
onda, naravno, moram da dodam nesto i na ovo:
da rezimiram; ne mislim da je u bih bilo koji narod vise "ugrozen" od nekog drugog i u potpunosti bih se slozio sa lady midnight povodom definicije ugrozenosti na nasim prostorima. sto se tice ustavnog rjesenja o konstitutivnosti na koji se hrvati zale da su preglasani opet se ne bih slozio. mjesta dobijaju proporcionalno sa zastupljenoscu u populaciji. osim svega toga sta znaci bili preglasan? pa valjda uloga glasanja i jeste izraz zelje vecine i tu uvijek neko mora biti preglasan (osim ako se odluka ne donese nednoglasno). ne da mi se dalje pisati iako bih imao o cemu.
odzdrav.
svi znamo tacno sta je srbijanac (stanovnik srbije), bosanski katolik (stanovnik bosne katolicke vjeroispovijesti) i bosanski pravoslavac (stanovnik bosne pravoslavne vjeroispovijesti). prvi problemi nailaze kod nerazumijevanja pojmova musliman/bosnjak/bosanac. musliman je pripadnik islamske vjeroispovijesti, dok su bosnjaci samo oni muslimani koji su prihvatili takav naziv "zadan" od strane domaceg Reisa 1991., a bosanac je skracenica i regionalna odrednica za stanovnika bosne i hercegovine.
drugi problem je pojam hrvat. hrvat predstavlja nacionalni pojam. sto znaci da je to pojam za stanovnika hrvatske. znam da ce ovdje nastati neslaganje, ali evo zasto tako mislim:
UN je pojam za Ujedinjenje nacije gdje ucesce mogu imati samo nacije (drzave). dakle baski iz spanije ne mogu biti clanovi, kao ni flamanci iz belgije zbog jednostavne cinjenice da oni predstavljaju narod, a ne naciju. kada bi pojam narod bio jednak pojmu nacija tada bi, npr. i romi mogli biti clanica UN-a, i kurdi itd. zasto je nastao problem onda oko pojma hrvat?
meni je logicno da se neko moze izjasnjavati hrvatom ako ima hrvatsko drzavljanstvo. u protivnom, koji je smisao u rubriku nacionalnost upisati nesto takvo? mogu i ja napisati u nacionalnost haicanin, jer mi se svidja kako to tamo kod njih izgleda, ali nema bas neke velike veze samnom.
da jos pojasnim, prije nego me napadne neko, ne zelim ja nikome reci kako se moze, a kako ne izjasnjavati, nego samo da mi to u nekim slucajevima gubi smisao. posto kod nas vecina onih koji se izjasnjavaju kao hrvati ima putovnice to mi je sve savrseno ok, samo se pitam sta je sa onima koji ih nemaju, a tako se izjasnjavaju...
onda, naravno, moram da dodam nesto i na ovo:
ako je vec jasno da u hrvatskoj svi pricaju hrvatski samo sa razlicitim narijecjem i drugim rijecima, zar onda nije logicno da i u bih svi govore bosanski samo sa razlicitim narjecjem i drugacijim rjecima?travnik je napisao/la:
Malo si kontradiktoran, prvo govoriš da smo svi prije rata govorili isti jezik i napadaš Hrvate što inzistiraju na svom jeziku, a onda napadaš taj jezik koji smo prije rata govorili, kako ti kažeš. Ti si bolesno opsjednut Hrvatskom i Srbijom, Hrvatima i Srbima, u svemu vidiš zavjeru, mnogo insinuacija je u tvom tekstu. Hrvatska i Srbija su imali mnogo loših poteza, nitko ne spori, ali kod tebe sve u vezi njih je crno da ne može biti crnije.
Uostalom, ti nikad da odgovoriš na konkretna pitanja, stalno izbjegavaš odgovore. Zašto ti smeta da se ljudi izjašnjavaju kako žele? Tko si ti da određuješ tko će se kako izjašnjavati? Tko si ti da govoriš kako će netko govoriti? Tko si ti da određuješ kako će se jezik zvati?
Naravno da imamo isti naglasak, nikakav problem. Pojednostavljuješ stvari kada pričaš o Hrvatima i Hrvatskoj, a prije svega bi trebao znati da postoje tri nariječja u Hrvatskoj ( kajkavsko, ćakavsko i štokavsko ) i da ljudi u Hrvastkoj zavisno iz kojeg dijela države dolazili govore neke riječi drugačije, specifično za svoju regiju ili nariječje, a svi pričaju hrvatski jezik, isti slučaj je sa Hrvatima iz BiH.
da rezimiram; ne mislim da je u bih bilo koji narod vise "ugrozen" od nekog drugog i u potpunosti bih se slozio sa lady midnight povodom definicije ugrozenosti na nasim prostorima. sto se tice ustavnog rjesenja o konstitutivnosti na koji se hrvati zale da su preglasani opet se ne bih slozio. mjesta dobijaju proporcionalno sa zastupljenoscu u populaciji. osim svega toga sta znaci bili preglasan? pa valjda uloga glasanja i jeste izraz zelje vecine i tu uvijek neko mora biti preglasan (osim ako se odluka ne donese nednoglasno). ne da mi se dalje pisati iako bih imao o cemu.
odzdrav.
- cogni
#263 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Kad se vec pozivas na logiku, koji je smisao rubrike nacionalnost na popisu stanovnika jedne drzave ako vec nacionalnost znaci pripadnost drzavi, koja je implicitno podrazumjevana samim tim popisom jednostavnom cinjenicom da se popisom obuhvataju svi stanovnici te drzave ne ukljucujuci strance koji borave privremeno?belfy wrote: meni je logicno da se neko moze izjasnjavati hrvatom ako ima hrvatsko drzavljanstvo. u protivnom, koji je smisao u rubriku nacionalnost upisati nesto takvo? mogu i ja napisati u nacionalnost haicanin, jer mi se svidja kako to tamo kod njih izgleda, ali nema bas neke velike veze samnom.
- Pasiflora
#264 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Bravo CRO!!! Ovome se nema sto dodati, potpisujem svku napisanu rijec. Dugo sam se trudila da ne otvorim ovu temu, ali ubi radoznalost...CRO-srce-BiH wrote:Postovani , da se obratim i ja,, kod budala nece piti moje obracanje vode, ali netko ce pak procitati,
Ugrozeni Hrvati u Bih , da apsolutno se slazem da su LJUDI NArodi u BIH ugrozeni ali ne kao pripadnici nekog od nacionalnih korpusa no uopceno , JA sam HRvat trenutno zivim u Sarajevu a nisam odatle, NISAM ugrozen nista vise no moj susjed Amar ili Vojislav sa 3 kata ali dok sam samo bio u okruzenju kojem jesam mislio sam da su u Sa samo Bosnjaci dominantni ali ni to nije istina, jer strah je mene kao i njih za sigurnost osobnu jednako i za moje/njihove najblize, za egzistenciju se svi borimo, ali to je zajednicko za sve..
LJudi, mojoj baki Mariji je nebitno da li ce joj na CROChanelu reci da ce sutra biti uvecana i isplacena mirovina ili penzija nek je samo daju.. a da li ce saopstiti ili saopciti boli je UVO/UHO, ljudi Na FTV na BiH svejedno joj je a i meni odmah jer ce mi dati vise love za izac obuci se i sl... (sala radim imam extra posao)A kada budu place i mirovine dovoljno veliko da vidimo tko ce se baviti tako trivijalnim stvarima ljudi , ne daju nam da brinemo o bitnom jer ih ne bi IZABRALI na izborima , no nam bacaju kost da se koljemo medjusobno, dok oni salju djesu na Oxford Harward i slll <Vi i ja chatamo i kontamo jeb.. sto je skup kablovski , ili joj sto lazu da je ovaj ADSL brz a vidi mene a placam 45km haah![]()
A to sto Musa i sl,,govore mogu se razdvojiti samo od svojih supruga i sl a Hrvati od Bosnjaka nikada jer sto Bog stvori covjek ne razdvoji!!!!! Stoga s kanalom na CRV kaojih mislim ima dovoljno samo sto je kadar koji je upolsen da prezentira vijesti na Hr jeziku nije skolovan i nemaju pojma....Znaci Hravati :Bosnjake:
SToga pamet u glavu i Hrvati dragi prijavljujte se u Posavinu u Bjeljinu ma svugjde gdje je postojao makar ijedan i Bosnjak i Hrvat a danas ih nema VRATITE SE tako nesto mozemo a ovako NISTA i dalje ce se Dodo(dodik) nasladjivati da nas zavadja i otima nam i ono malo ostavivsi nas u jos vesoj bijedi no to jesmo ako je to moguce.... TISUCU SELLAMA dragi i drage moje!
I taman odlucim da ljutito krenem nesto napisati kada sam nabasala na ovo. Odlicno. Ako neko nije procitao neka to obavezno uradi.
- osa
#265 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
točno, u građanskim državama bi na popisu trebalo tražiti izjašnjavanje o državljanstvu i vjeroispovjesti.cogni wrote:Kad se vec pozivas na logiku, koji je smisao rubrike nacionalnost na popisu stanovnika jedne drzave ako vec nacionalnost znaci pripadnost drzavi, koja je implicitno podrazumjevana samim tim popisom jednostavnom cinjenicom da se popisom obuhvataju svi stanovnici te drzave ne ukljucujuci strance koji borave privremeno?belfy wrote: meni je logicno da se neko moze izjasnjavati hrvatom ako ima hrvatsko drzavljanstvo. u protivnom, koji je smisao u rubriku nacionalnost upisati nesto takvo? mogu i ja napisati u nacionalnost haicanin, jer mi se svidja kako to tamo kod njih izgleda, ali nema bas neke velike veze samnom.
-
belfy
#266 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
nisam bas mislio ici na tu stranu. ne govorim ja da se ne treba izjasnjavati po nacionalnosti, nego da je ona kod nas malo pogresno shvacena. nacionalnost je pripadnost naciji, a ne narodu, a iznad sam lijepo objasnio razliku. jedno je kada se neko izjasnjava kao rusin, rom, jedi vitez i sl., a sasvim drugacije kada se neko izjasnjava kao amerikanac, tajlandjanin, australijanac... na to sam mislio. dakle pojam hrvat stoji za opredijeljenje prema naciji i tu nastaje nase nesporazumjevanje. evo, uzmimo konkretan primjer. da odes u zambiju ili mongoliju, pa da te neko pita sta si po nacionalnosti ti bi odgovorio hrvat. onda taj covjek da uzme kartu svijeta nasao bi drzavu u kojoj ti ne stanujes i dobio pogresnu sliku. ajd sad da idem i u banalnost. onda taj novosteceni prijatelj zeli da te posjeti i nazove te da uzme od tebe podatke kako da dodje. i ti mu onda objasnis da dodje u bih, a on te onda pita kako to da si hrvat a u bih kako bi mu odgovorio?
-
WizzardFromBOZ
#267 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
problem je sto ljudi ne shvacaju da nije uvijek isto nacionalnost i etnicitet. amerikanac moze biti nacionalno amerikanac, ali etnicki moze biti spanjolac, englez, portorikanac, meksikanac...tako treba shvacati i bosanskohercegovacku naciju. nacija je jedno, dok je etnicka pripadnost nesto drugo.
-
WizzardFromBOZ
#268 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
i da, bh hrvati jesu ugrozeni u bih.
mislim da tu ne treba mnogo matematike.
cak i onima koji racunaju na prste.
mislim da tu ne treba mnogo matematike.
cak i onima koji racunaju na prste.
- Fair Life
#269 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Ama... samo da ponove osnovno skolsko znanje "skup, potskup i unija" i sve bi im se samo kaz'lo.WizzardFromBOZ wrote:problem je sto ljudi ne shvacaju da nije uvijek isto nacionalnost i etnicitet. amerikanac moze biti nacionalno amerikanac, ali etnicki moze biti spanjolac, englez, portorikanac, meksikanac...tako treba shvacati i bosanskohercegovacku naciju. nacija je jedno, dok je etnicka pripadnost nesto drugo.
-
kijameta
#270 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Ako su Hrvati ugrozeni u BiH,sto i nisam siguran, 100% je njihova krivica.Ne mislim na hrvatske politicare,jer su oni veoma kulturni,umjereni i multikulturni ako ih uporedimo sa njihovim glasackim tijelom.Hercegovina je bastion klero-fasizma.Bosanski Hrvati su od svih evropskih naroda sigurno najextremniji desnicari.Po zapadnoj Hercegovini,osim ogromnih krstova(za koje recimo ima opravdanje) ima takodze gomila velikih spomenika sa fasistickim simbolima,tako sta necete naci nigdje u Evropi.
Znate ono o crvenoj i bijeloj Hrvatskoj,svakoga Zagrebcana,Istrana,Zagorca mozete na ranu priviti-divni ljudi.Dok su Hercegovci i bosanski Hrvati druga krajnost.
Opredeljenje BH Hrvata za Hrvatsku a ne za BH je kraj njihovog opstanka u BH. Znaci vlastita odluka a ne bilo-ciji pritisak.
Hrvati se dobrovoljno iseljavaju u Zagreb i Dalmaciju i sa tim procesom ih je u BH sve manje i manje i za 20-ak godina ,nece ih u BH biti vise od 5 % a da 5% stanovnistva ima trecinu vlasti i pravo koncenzusa u svemu je neprihvatljivo.
Jos jednom kazem to je volja BH Hrvata,da su se od 96 do danas naseljavali u Sarajevo umjesto u Zagreb,danas bi bili nezaobilazan faktor u Sarajevu a ovako su u Sarajevu,mali multikulturni ornament koji nam se pred ocima topi i nestaje.
Izabrali su svoju zemlju i svoju sudbinu,jednostavno su premali (bioloski) narod da bi mogli sjediti na dvije stolice.
A sad adio.
Znate ono o crvenoj i bijeloj Hrvatskoj,svakoga Zagrebcana,Istrana,Zagorca mozete na ranu priviti-divni ljudi.Dok su Hercegovci i bosanski Hrvati druga krajnost.
Opredeljenje BH Hrvata za Hrvatsku a ne za BH je kraj njihovog opstanka u BH. Znaci vlastita odluka a ne bilo-ciji pritisak.
Hrvati se dobrovoljno iseljavaju u Zagreb i Dalmaciju i sa tim procesom ih je u BH sve manje i manje i za 20-ak godina ,nece ih u BH biti vise od 5 % a da 5% stanovnistva ima trecinu vlasti i pravo koncenzusa u svemu je neprihvatljivo.
Jos jednom kazem to je volja BH Hrvata,da su se od 96 do danas naseljavali u Sarajevo umjesto u Zagreb,danas bi bili nezaobilazan faktor u Sarajevu a ovako su u Sarajevu,mali multikulturni ornament koji nam se pred ocima topi i nestaje.
Izabrali su svoju zemlju i svoju sudbinu,jednostavno su premali (bioloski) narod da bi mogli sjediti na dvije stolice.
A sad adio.
- Saraybosna
#271 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Nek nabave i meni jednu šaharu, ja ću po vazdan govoriti da su ugroženi
-
user_friendly
#272 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
najbolja je ona teorema I.M. Jovića o "ugroženosti" kad on državnoteritorijalno uređenje objašnjava svojom parabolom o dvije sobe 
-
Mobile_Disco
#273 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Iljo Najugrozeniji 'Rvat u BOSNI I HERCEGOVINI 
- zgembo_sa
#274 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
Tako ti je to kod njih, kad budu dovoljno ugrozeni onda emigriraju u Hrvatsku, kao npr. Ante Jelavic 
- pustopoljina
#275 Re: Ugrozeni hrvati u Bosni i Hercegovini
s jedne strane rekla bih da je hrvat ugrozen,taman koliko i ja,i cigo i srbin...svi smo previse ugrozeni.
s druge strane,kad vidis kako dodik i siladzic pale i zare, onda skontas da su hrvatske stranke vise sica, kojom se po potrebi manipulise...mislim da muslimani i srbi prisiljavaju hrvate na nacionalizam. stvarno to mislim. jest da nismo mi svi za sda ili za harisa, ali jesmo HAMAN pa svi . srbi imaju jednog vozda. i sta da rade hrvati?
p.s.ako uvedu taj hrvatski kanal, i to bude bez harisa, dodika, avazovstine, meksickih sapunica...ja cu to gledati. ako budu nesto nalik rtl-u. onda nista. jos jedna propala investicija.
s druge strane,kad vidis kako dodik i siladzic pale i zare, onda skontas da su hrvatske stranke vise sica, kojom se po potrebi manipulise...mislim da muslimani i srbi prisiljavaju hrvate na nacionalizam. stvarno to mislim. jest da nismo mi svi za sda ili za harisa, ali jesmo HAMAN pa svi . srbi imaju jednog vozda. i sta da rade hrvati?
p.s.ako uvedu taj hrvatski kanal, i to bude bez harisa, dodika, avazovstine, meksickih sapunica...ja cu to gledati. ako budu nesto nalik rtl-u. onda nista. jos jedna propala investicija.