Zastita od krađe

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hopi

#251 Re: Zastita od krađe

Post by hopi »

nisam nešta čuo, mada me ne čudi da policija ne govori a novine i portali ne pišu
nokia_e52

#252 Re: Zastita od krađe

Post by nokia_e52 »

http://www.** No links **.ba/vijest/35734

ukucajte www.
d e p o.
ba/vijest/
35734

sve u jednom redu( nisam znao kako da postavim link :D )
toliko o Hudiny-u, Cobri i Zeder-u
Nabucco

#253 Re: Zastita od krađe

Post by Nabucco »

nokia_e52 wrote:http://www.--- NO LINKS ---/vijest/35734

ukucajte www.
d e p o.
ba/vijest/
35734

sve u jednom redu( nisam znao kako da postavim link :D )
toliko o Hudiny-u, Cobri i Zeder-u
Sve je moguce "obataliti" tako i ove zastite... Njihov glavni cilj je da produze vrijeme trajanja krađe auta (umjesto 60s, da to traje 60 minuta ili nekoliko sati).. << Zbog ovog ce 95% lopova odustati od krađe takvog auta .
nokia_e52

#254 Re: Zastita od krađe

Post by nokia_e52 »

to svakako, vrijeme je novac :D
nego bilo je izjava da hudini niko do sada nije provalio ...
ranger

#255 Re: Zastita od krađe

Post by ranger »

ma ljudi svaka zastita se moze provalit, medjutim cinjenica je da vise zaplati auta bez zastite nego sa nekom od ove ubojite trojke (zedrr hudini i cobra)
colt

#256 Re: Zastita od krađe

Post by colt »

Ako me sjećanje služi (inače stara je ova vijest), policija je većinom zaplijenila vozila od kupaca koji su nakon kupovine ugradili zaštitu i kao takva sa zaštitama su zaplijenjena.
drndalo

#257 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

colt wrote:Ako me sjećanje služi (inače stara je ova vijest), policija je većinom zaplijenila vozila od kupaca koji su nakon kupovine ugradili zaštitu i kao takva sa zaštitama su zaplijenjena.
:? Sta je pisac htio reci ?
ranger

#258 Re: Zastita od krađe

Post by ranger »

drndalo wrote:
colt wrote:Ako me sjećanje služi (inače stara je ova vijest), policija je većinom zaplijenila vozila od kupaca koji su nakon kupovine ugradili zaštitu i kao takva sa zaštitama su zaplijenjena.
:? Sta je pisac htio reci ?
.. to da su ljudi kupili auta ne znajuci da su ukradena i ugradili zastitu, policija dosla po ukradena auta, zaplijenili, a FTV snimila na policijskom depou ta auta sa zastitom. kapiš :D
drndalo

#259 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Pa tako napisi da te ceo svet razume... :thumbup: Ovih slika se sjecam od prije par godina posebno ovog X6, za kojeg znam i malo blizu pricu... Elem, iz gore navedene teme se moglo zakljuciti da su ukradeni sa zastitama, a malo ih je takvih ovdje bilo... Tu je bilo svega, jer nasa policija i ne trazi(nalazi) bas auta koja su ukradena, vec vise kad je kakva akcija neke koje su u Italiji skinuti s Lizinga, prevare sa osiguranjima, muljanje sa UCD-ima, neplacanje vodne naknade :zzzz: , itd...
Neodlucna 23

#260 Re: Zastita od krađe

Post by Neodlucna 23 »

Molim vas da li mi mozete reci koliko kosta da se ugradi Defend lock zaštita kao i alarm COBRA koliko kosta ? Hvala
esso_sa

#261 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

Defend lock je bacanje para... Slican princip rada kao Multilock i oba su davno provaljena - lopovi bez puno smetnje kradu auta sa tim zastitama.
Moja preporuka je da ugradis Hudiny ili Zeder u kombinaciji sa Cobra alarmom
Neodlucna 23

#262 Re: Zastita od krađe

Post by Neodlucna 23 »

esso_sa wrote:Defend lock je bacanje para... Slican princip rada kao Multilock i oba su davno provaljena - lopovi bez puno smetnje kradu auta sa tim zastitama.
Moja preporuka je da ugradis Hudiny ili Zeder u kombinaciji sa Cobra alarmom

Hvala... mada bih ja vise zakljucavanje mjenjaca jer je u pitanju reno clio + cobra alarm.. Da li mi mozes reci koliko se kerece cijena Defend lock i COBRA ALARMA
esso_sa

#263 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

Posto je Clio u pitanju, onda ti je dovoljna samo Cobra. Generalno, ta auta se ne kradu pretjerano (lopovi vise preferiraju Megane jer je skuplji) a alarm bi ti posluzio kao odbrana od sitnih lopova koje zanimaju stvari u autu.
Vec sam ti napisao, zakljucavanje mjenjaca je bacanje para, dobar lopov to razvali za 2 minute a zastita koja se moze razvaliti tako brzo u stvari i ne predstavlja zastitu, zar ne ?

Cijena posljednje generacije Cobra alarma (model sa karticom) je bila 550KM sa ugradnjom, firma Komel Sarajevo.
Ne znam da li su sta mijenjali cijene u posljednje vrijeme, najbolje ti je da ih nazoves pa pitas

Za Defend lock ne znam tacno cijenu ali generalno, one zavise od auta u koje se ugradjuje (isto kao i Hudiny, Zeder itd),
Odprilike se to krece u rasponu od 400 do 600 KM
Neodlucna 23

#264 Re: Zastita od krađe

Post by Neodlucna 23 »

esso_sa wrote:Posto je Clio u pitanju, onda ti je dovoljna samo Cobra. Generalno, ta auta se ne kradu pretjerano (lopovi vise preferiraju Megane jer je skuplji) a alarm bi ti posluzio kao odbrana od sitnih lopova koje zanimaju stvari u autu.
Vec sam ti napisao, zakljucavanje mjenjaca je bacanje para, dobar lopov to razvali za 2 minute a zastita koja se moze razvaliti tako brzo u stvari i ne predstavlja zastitu, zar ne ?

Cijena posljednje generacije Cobra alarma (model sa karticom) je bila 550KM sa ugradnjom, firma Komel Sarajevo.
Ne znam da li su sta mijenjali cijene u posljednje vrijeme, najbolje ti je da ih nazoves pa pitas

Za Defend lock ne znam tacno cijenu ali generalno, one zavise od auta u koje se ugradjuje (isto kao i Hudiny, Zeder itd),
Odprilike se to krece u rasponu od 400 do 600 KM
Aha.. Hvala ti punoooo, koristice mi ove informacije :)
NoriDeNoir

#265 Re: Zastita od krađe

Post by NoriDeNoir »

Mene interesuje isto tako Defendlock / Multlock vise od tog zedera i slicnih zastita ali nikako da utvrdim stvarno jel to sranje zastita ili nije. Na forumima je to jako tesko utvrdit jer uvijek svaka strana ima bar 2 prijatelja i nekoliko komsija u rezervi koji su dozivili razne kradje sa svim vrstama zastita i svaka od tih strana (zeder vs. multlock) se kunu da je ona druga sranje.

Otic kod ljudi koji ugradjuju pojedine zastite isto tako nije opcija jer svaki od njih ce mi htjet uvalit onu koju on prodaje.

Helem da ga jebes ne mogu skontat sta da ugradim a imam auto koje je popularno za kradju (golf 6). Za sada sam sa kaskom i imam alarm ali nisam imao prije dobra iskustva sa kaskom pa me ni ta opcija ne odusevljava vise bih ovom alarmu dodao jos neku mehanicku zastitu ali koju?

P.S.
Sve one price o odvozenju, slepanju i dizanju auta koji recimo ima multlock su ovako na prvi pogled logicne ali da li se stvarno kradu na taj nacin auta ili su to vise iznimke. Jer na taj nacin ce ukrast auto i sa multlockom, hudinijem, zederom, alarmom i jos lavom u autu pride. Znaci samo me interesuje koliko je cest slucaj ili je i to urbana legenda kao sto je bila o tecnom azotu. (koja takodjer djeluje logicno na prvu ali u praksi ne djeluje bas.)
esso_sa

#266 Re: Zastita od krađe

Post by esso_sa »

Nije bas tako, evo krace pojasnjenje.
Kod blokade mjenjaca, dovoljno je pritisnuti kvacilo i tako odslepati auto (moze upravljati jer ima volan)

Saltebl odnosno - mehanizam koji rucicu mjenjaca u kabini (koju u stvari zakljucaavs) povezuje sa mjenjacem (pod haubom) se moze brzo otkaciti a mjenjac direktno pod haubom, onako rukom, usaltati u brzinu.
Ovo je posebno lako uraditi na autima koja dolaze iz VAG koncerna (VW, Audi itd) jer im je ovaj mehanizam prilicno jednostavan

Isto tako, samu blokadu na mjenjacu lopovi sada skinu prilicno brzo i davno su otkrili nacine kako je razvaliti

Trenutno je najbolje ici na mehanicku blokadu volana odnosno Hudiny ili Zeder, ne moze ga slepati (osim ako mu ne digne prednji kraj u zrak) a treba duze vremena da se razvali (minimalno 30 min sa dobrim alatima)
Statistike kazu da se auto krade unutar 3 minute, sve preko ovog vremena je previse rizika i u vecini slucajeva lopov odustaje ako se pokaze da mu bude treba vise vremena od pomenutog
drndalo

#267 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Ja znam za blizak slucaj kradje Passat-a 5 sa Multilock-om, onim najskupljim, sto mu se brava ugura s kljucem u leziste... Ne znam na koji nacin su ga ukrali, ali je ukraden, a bio je 100% zakljucan...

Za Golfa 6, u svakom slucaju stavi ili Zeder ili Hudiny, nemoj kasnije da places... Alarm, koji ? Fabricki ? Ako jeste, obavezno neka ti neko izvede kakvu ne-standardnu carlamu na instalaciji, koja ih moze skrenuti sa uvjezbanog za kradju fabricke instalacije. Adapter rucno pravljen za pristup OBD konektoru isto pomaze...
tony montana

#268 Re: Zastita od krađe

Post by tony montana »

U Sarajevu se poslije rata nisu dešavale krađe tipa da auto bude ukradeno paukom,takvi slučajevi su bili praksa jedno vrijeme u Beogradu,i ta ekipa je bila puno obučenija od ovih "naših" iz manjeg entiteta.Mehaničke blokade Hudiny i Zeder i alarmi puno više vrijede (kao zaštita) na autima čije se vrijednosti kreću od 10-20 hiljada KM,jer ljudi koji ih trebaju ukrasti znaju da tu ima malo više posla i da se izlažu većem riziku da budu uhvaćeni.Kada su u pitanju auta čije se vrijednosti kreću od 40-80 hiljada sve mehaničke blokade i alarmi vrijede puno manje,jer su se na tu skupinu auta specijalizirali profesionalci koji otvaraju sve,i oni neće da se bave jeftinijim autima.Najbolja zaštita je parking pod fizičkim nadzorom.
goran16v

#269 Re: Zastita od krađe

Post by goran16v »

drndalo wrote:Ja znam za blizak slucaj kradje Passat-a 5 sa Multilock-om, onim najskupljim, sto mu se brava ugura s kljucem u leziste... Ne znam na koji nacin su ga ukrali, ali je ukraden, a bio je 100% zakljucan...
Cilindar se ugura kad se zakljaca i iskoci kad se otkljuca, a leziste je sa bocne strane tunela? Mislim da je to Defend Lock a ne Mul-T-Lock, a generacijski upravo odgovara tom autu,
Inace koliko znam i Defend Lock i Costruct su ceske firme koje koriste svoje poluzje s tim da Construct koristi Mult-T-Lock bravu i da Mul-T-Lock vec 10-ak godina ne pravi zastite vec samo brave.
Sinoc bizarna kradja. Iza rampe u Radicevoj ukraden truHli Golf 1 benzinac sa 5 lit goriva u sebi. Predpostavka je da ce negdje u blizini biti nadjen jer su to neka klosarska posla, a posto je bilo nekog alata u gepeku vlasnik je mislio da je to razlog. Kao sto se predpostavilo nasli su ga odmah jutros 200m dalje, ali iz auta nista odneseno nit ima kakve stete po autu.
drndalo

#270 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

goran16v wrote: Cilindar se ugura kad se zakljaca i iskoci kad se otkljuca, a leziste je sa bocne strane tunela? Mislim da je to Defend Lock a ne Mul-T-Lock, a generacijski upravo odgovara tom autu,
Nein, MUL-T-LOCK all the way... Placen i ugradjen kao takav, jedino su kljucevi su jos u posjedu, sa sve MUL-T-LOCK natpisima... Ali ne bi razlike jel ovo ili ono...
Nabucco

#271 Re: Zastita od krađe

Post by Nabucco »

goran16v wrote: Sinoc bizarna kradja. Iza rampe u Radicevoj ukraden truHli Golf 1 benzinac sa 5 lit goriva u sebi. Predpostavka je da ce negdje u blizini biti nadjen jer su to neka klosarska posla, a posto je bilo nekog alata u gepeku vlasnik je mislio da je to razlog. Kao sto se predpostavilo nasli su ga odmah jutros 200m dalje, ali iz auta nista odneseno nit ima kakve stete po autu.

Možda je nekakva opklada pala :lol:
goran16v

#272 Re: Zastita od krađe

Post by goran16v »

drndalo wrote:
goran16v wrote: Cilindar se ugura kad se zakljaca i iskoci kad se otkljuca, a leziste je sa bocne strane tunela? Mislim da je to Defend Lock a ne Mul-T-Lock, a generacijski upravo odgovara tom autu,
Nein, MUL-T-LOCK all the way... Placen i ugradjen kao takav, jedino su kljucevi su jos u posjedu, sa sve MUL-T-LOCK natpisima... Ali ne bi razlike jel ovo ili ono...
U tome se krije fol, oni ce ti ugraditi i naplatiti tako, ali ces u praksi dobiti ceski proizvod. I kod mene je ista stvar, naljepnice, oznaka, ovlasteni servis preko ASA Auta, sve Mul-T-Lock, a u autu Construct zastita.
Evo liste Mul-T-Lock brava
http://www.mul-t-lock.com/231.html?ItemId=3618
Po sistemu bi to trebala biti ova TRX ali on ne iskace kad ga otkljucas.

Imas na ovoj temi iz 2005 vise:
http://www.klix.ba/forum/kupili-ste-mul ... 14448.html

lanak jer prenesen sa monitor.hr

Izraelski Mul-T-Lock već pet godina ne proizvodi mehaničke blokade mjenjača, otkrio je Večernjaku Hrvoje Zujić, 35-godišnji inženjer elektrotehnike iz Osijeka. Ta je tvrtka potkraj devedesetih godina prestala proizvoditi blokade mjenjača, a svi kupci koji su od onda kupili Mul-T-Lock CLT 60 blokadu mjenjača - prevareni su. Hrvatski uvoznik Mul-T-Locka, tvrtka Kolnoa, već niz godina uvozi mehaničku blokadu češke tvrtke Construct te ju naivnim kupcima prodaje pod Mul-T-Lock. Zujić upozorava kako Izraelci proizvode tek ključarski cilindar koji se ugrađuje u najprodavaniju blokadu mjenjača u Hrvatskoj. Constructov sustav CTL 60 vješt lopov, navodno, može razvaliti za nekoliko minuta uz adekvatan alat i malo znanja. Iscrpnije...
goran16v

#273 Re: Zastita od krađe

Post by goran16v »

Nabucco wrote:
goran16v wrote: Sinoc bizarna kradja. Iza rampe u Radicevoj ukraden truHli Golf 1 benzinac sa 5 lit goriva u sebi. Predpostavka je da ce negdje u blizini biti nadjen jer su to neka klosarska posla, a posto je bilo nekog alata u gepeku vlasnik je mislio da je to razlog. Kao sto se predpostavilo nasli su ga odmah jutros 200m dalje, ali iz auta nista odneseno nit ima kakve stete po autu.

Možda je nekakva opklada pala :lol:
Haj' znaj... Kako vlasnik kaze najprije ce biti maslo komsije klosara i ovisnika.
condy

#274 Re: Zastita od krađe

Post by condy »

drndalo wrote:
Nije se nikad takav multilock pravio. To je defend lock, imao ga.... :)
drndalo

#275 Re: Zastita od krađe

Post by drndalo »

Jebat ga, u ASA-i ugradjivan, tamo placen, na kljucu pise Multilok... Naravno da to ne mora nista znaciti ali kako kupac da zna...?

Auto je bio 2003, pa je tada i ugradjivano...
Post Reply