Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

sodom

#251 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by sodom »

seljaci ce i njega pokvariti-cuo sam da je bilo vise turbo fufica na koncertu nego normala raje.
Izmedju CVile i DMalte

#252 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Izmedju CVile i DMalte »

...pogledaj nas, Lucy...
Image
Izmedju CVile i DMalte

#253 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Diplomatz na casu Etike&Morala, katedra redovnog profesora, dr. Lucifera
Image
NIN

#254 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by NIN »

Jashare, jel' ovo u onoj fabrici germe?
Izmedju CVile i DMalte

#255 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

za NIN-a: jeste, to je germara, tamo gdje pojedinci dovode zenske modele i tjeraju ih da se veru po buradima :D ...Graha i ja smo samo posli u setnju pa je na kraju ispao neplanirani foto-session, onako amaterski za podijelit' s rajom...inace Tuzla je puna ovakvih mjesta, nekad bila industrija danas staro gvozdje i smece, valjda se to zove tranzicija :D ...pozdravi raju i vidimo se kod kuma :)

ps - nagovaram ga da kupi d700, al' on ceka nekakav d500 koji izlazi vec dvije godine pa nikako da izadje, sta ces, mladost - ludost :-)
NIN

#256 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by NIN »

Izmedju CVile i DMalte wrote:za NIN-a: jeste, to je germara, tamo gdje pojedinci dovode zenske modele i tjeraju ih da se veru po buradima :D ...Graha i ja smo samo posli u setnju pa je na kraju ispao neplanirani foto-session, onako amaterski za podijelit' s rajom...inace Tuzla je puna ovakvih mjesta, nekad bila industrija danas staro gvozdje i smece, valjda se to zove tranzicija :D ...pozdravi raju i vidimo se kod kuma :)

ps - nagovaram ga da kupi d700, al' on ceka nekakav d500 koji izlazi vec dvije godine pa nikako da izadje, sta ces, mladost - ludost :-)
Skont'o sam po dimnjaku. :D Nego, i ja imam u planu nesto slicno da radim za jarana i njegov bend dole kod nas pa sam se malo prokontav'o sta i kako.

A kum k'o kum :-) , i meni prica evo vec godinu dana za taj neki novi Nikon, a i ja mu govorim da se ne budalase i da se iskesira za 700-tku al' znas njega. :-)

Pozdravi tamo i :thumbup: za fotku onog indijanosa. :D
kolega

#257 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by kolega »

brateee :roll:
gonič zmajeva

#258 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by gonič zmajeva »

ultima_palabra wrote:
sumirprimus wrote:
ultima_palabra wrote:@Zox, možeš li mi pokušati pojasniti po čemu Damir ima desničarske stavove ili je "agent statusa quo". Hvala.
Ma bjez ba,pust ga.. :)

Ne znam ni jednog desnicara,a daj sluso damira i njemu slicne po podrumima i garazama,goli ljevicar do ljevicara,od australije do amerike...
Jes da nije onako patriotski nastrojen ko mata hari i merlin,sa bh telecom sponzorima al stas...VOTAŽI... :D
Ma znaš šta je kolega...Imam osjećaj da je par likova monopoliziralo ljevičarstvo, alternativu, progresivu, pobune, proteste, NVO... i sve te važne i univerzalne riječi, što se pomoću njih osjećamo važnim :roll:
I ako nisi kod njih bio redovan na predavanjima, radio seminarske i workshopove, položio ispite...nećeš onda majčin sine biti ljevičar, odmah te gone tamo u mrske klerofašiste i nazadnjake :-D Ko još zna da im mrski klerofašisti na početku fiskalne godine odobre mrvice iz budžeta da bi mogli furati svoje furke u poodmaklim godinama :-D
Umreži se ;-)
hvala na spotu
zvuči ko "tokyo police club" ona stvar -citizens of tomorrow.ali to je jedno 100 puta bolja stvar
Zox

#259 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Zox »

sumirprimus wrote:Joj jos da navijas za barsu,dje bi ti kraj bio,znam znam niko nije savrsen :mrgreen: :thumbup:
Nego jel jos ko bio na konĆertu,kakvi su dojmovi osim zoxovog... :D
Izgleda da nije... Sve je to super, al jebiga, tekma :D

Baj d vej, ja sam desnicar.
Goran_35

#260 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Goran_35 »

"Umrezi se",kao i vecina njegovih pjesmi,je haos dobra!Stihovi gadjaju tacno u sridu.... Bosanski psiho :oops:
kolega

#261 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by kolega »

braaateee

:D
BSn

#262 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by BSn »

kolega

#263 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by kolega »

kuda sestro :roll:
Šizika

#264 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Šizika »

jesu li mu čemu one dvije knjige da naručim dok imam para
fadill

#265 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by fadill »

hitovi!
samo ternutno nema prvog romana samo drugi Enter Dzehenem
Šizika

#266 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Šizika »

ima bolan evo

http://www.knjiga.ba/Knjizevnost/Romani ... K5148.html

čim piše NA STANJU znači da imaju zalihe
planamac

#267 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by planamac »

Za "Enter džehenem" bih rekao da je 'malo' remek djelo. :thumbup:

Odavno se nisam toliko i tako smijao, :lol: :lol: :lol: posebno dijelovima (a 'podosta' ih je) u kojima se životno iskustvo 'junaka' romana "podudara" s mojim, :D kao što je to bio slučaj dok sam čitao tu knjigu.

Znači, @Naatasha - Preporuka!

P.S.
Mislim da je "Enter džehenem" 'neprepričljiva' knjiga, ili apsolutno oduševi ili... ove "druge" još nisam 'sreo' :D
Šizika

#268 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Šizika »

poznavajući grahu trebale bi biti dobre obje knjige. rekao je brat da ih naručim kad mu prođu ispiti da ne zabušava :D
jedva čekam
kolega

#269 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by kolega »

braaateee :roll:
fadill

#270 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by fadill »

Naatasha wrote:ima bolan evo

http://www.knjiga.ba/Knjizevnost/Romani ... K5148.html

čim piše NA STANJU znači da imaju zalihe

super
kolega

#271 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by kolega »

stenje Bosna pod nogama patriotskog orgijanja :roll:
ljubav_aha

#272 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by ljubav_aha »

black,kriv si :D
Šizika

#273 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Šizika »

Adnanova mati se razboljela. Iznenada. Niodčega. Krenulo od želuca. Došlo do srca. I ščepalo ga. I trgalo. Da iščupa. Samo je plakala. Doktorima džaba išla. Psihijatar rekao, postratni stres.. ima toga dosta danas. Dok je rat trajao bilo je u redu. Nije se mislilo ni na šta. Osim preživiti. A sad se misli. Na svašta. I otac Adnanov je odvede hodži. Neko im rekao. Sihiri. Hodža će je izliječiti. Adnanu nisu rekli. Nisu smjeli.

I hodža proučio. Dao joj zapis. I flašu vode. Da pije pred spavanje. U flaši zapis koji liječi.

I mati mu pade u postelju. Ne diže se više. Srce hoće da iskoči. Samo plače.

I otac reče Adnanu. Za hodžu. I Adnan se spremi. Hodži. I ja s njim.

Hodža mlad. Ko Adnan. Jak. Zdrav. Guzi redovno.
Vidi se.
- Merhaba hodža.
- Selam braćo. Sjedite.
Adnan sjede. Preko puta hodže. Hodža pogleda u mene.
- On je dobro. Pazi na mene.
Hodža gleda u mene. I ja u njega. Ja sam dobro. Vidi hodža. I zabrinu se. Što sam dobro.
- Kako ti mogu pomoći brate?
Pita Adnana a gleda u mene. Nije mu dobro što sam dobro.
- Rekli su mi da ćeš znati čim me vidiš.
Više me ne gleda. Nije mu dobro.
- Pričaj mi o sebi.
- Pričaj mi o meni
Uh hodža. Nemaš pojma kako ti je.
- Moraš mi nešto reći. Ja ne znam sve.
- Šta znaš?
Uh hodža. Šuti hodža.
- Kako se zovem?
Hodža, hodža.
- Čime se bavim?
Hodža ba?
- Koliko sam dobra učinio?
Hajde ba?
- Koliko zla?
Ba?
- Šta nosim u sebi?
E moj hodža.
- Reći ću ti.
Eto sad.
- Pun sam Meleka.
Eto.
- Ko mati mlijeka.
Ba.
- Ko mati suza.
Bolan hodža.
- Ko mati bola.
Šuti hodža.
- Ko mati straha.
Pričaj hodža.
- Ko mati djece nerođene.
O, Bože.
- Poklonjene
O, Bože.
- Zemlji. Bosni.
O, Bože. Ti reci.
- Da krv natope.
Bože.
- Da više ne izvire.
Bože.
- Da ne sapire.
Bože.
- Da ne odnosi.
Bože.
- Da oteče.
Bože.
- Da presuši.
Bože.
- Da porodi. Ruže.
Bože.
- Da mirišu djeca. Bosna. Brat i sestra.
Bože. Ti znaš. Ti reci. Nevini smo.
- A ti se igraš.
Igra se. Hodža.
- Njega.
Njega.
- Boga.
Tobe jarabi.
- I eto.
I eto sad.
- Bog ti šalje.
Šalje, šalje.
- Igru malu.
Malu, malu.
- Bosna. Tačka. Ba.
Tačka, tačka. Ba.
- Ustani hodža.
Adnan stoji. Tačka ba.
- Nemoj brate...
Adnan stoji. Tačka. Krv.
- Nemoj, molim te...
- Ustani hodža!
Ustani. Ba.
- Bog ti Meleke šalje.
Šalje. Ba.
- Krvlju oplođene.
Krvlju. Ba.
- Bosna ih porodila.
Bosna. Ba.
- Carskim rezom.
Carica. Ba.
- Suzama nevinim.
Nevina. Ba.
- Suzama nevinih.
Nevini. Ba.
- Dođi. Vrijeme je.
I diže hodžu jednom rukom. Ponese ga ko kuja mlado. Obgrli ga ko kuja mlado. Obliza ga ko kuja mlado. I pusti. I pade hodža. I Meleci mu niz obraze krenuše.

I mi odosmo. Zdravi. Mladi. Jaki. I kući Adnanovih dođosmo. A otac mu i mati sjede. Kafu piju. Sretni. Zdravi. Jaki.

- Sine... djeco... prođe... ko rukom odnešeno... samo od sebe... nesta... ko da ga nikad nije bilo...
Bosna. Tačka. Ba.
herbert mekfjuger

#275 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by herbert mekfjuger »

Prošle sedmice sam uspio doći do knjiga i pročitao sam obje i oduševljen sam, prva mi je nekako jasnija ipak, bliža :D
Neke citate sam jednostavno morao prekucati :D

"Na krvi ćuprija":
"Ja nisam pitao. Pazio sam na grane. I ćutao. Ćutnja ima najbolji korak. Ne koleba se. Ćutnja nikad nije rekla glupost. Zato jer niko kao ćutnja ne zna kad treba pričati."

"Ovo je rat seljaka. Oni su nam ga donijeli. Oni su izabrali svoje. Glasali da nas se riješe. Izglasani su prije glasanja hodali po selima i obećali kako će ih sve dovesti u grad. I to je jedino izborno obećanje koje su ispunili. Svi."

"Al nije ker rođen da bude dingospo. Džaba im sve. Navukli odijela. Voze ih šoferi. A kad mu kažeš dobar dan, on zalaje."

"Tito je bio moja demokratija. Prvomajski teferići su bili moja demokratija. Milicija koja mi nikada nije tražila ličnu kartu. To je bila moja demokratija. Kad sa ženom u Mađarsku po gibiru odem maksume same u demokratiji ostavim."

"Nena mi je jednom rekla. E sine, kako je bilo lijepo za vrijeme kralja. Mislio sam da je prolupala... Bila je mlada, bila je djevojčica. Pa je bila djevojka. Mlada. Slike koje nisu bile za albuma ostale su u sjećanjima njenog babe i njene majke. A ona? Ona je imala svoju haljinicu cvjetnoga dezena. Sašila joj tetka. Tetka bez djece. Voljela je kao svoju. kao kćer jedinicu. A to je i bila. Materi i ocu. I jedina sestra četvorici braće. Šetala je čaršijom. Po dvojica sa strane. Gledala je preda se. A čaršija u nju. I ona čaršiju kroz parmake iz avlije. I pitali su za nju. Momci iz grada. Puni poštovanja. Al je nisu dali. Dok sama nije izabrala. Kroz parmake. Iz avlije. I otišla u finu kuću. I rodila sina. Pazili je svi. Rodila je i drugog. Pazili je svi. Rodila je i kćer. I pazili je svi... A onda ubiše kralja. Pa dođe mali kralj. Pa pobježe mali kralj. Pa zasuše bombama. Pa nahrliše legije. I nestade joj čovjeka ko da ga nikada nije bilo. Rasuše se familije. A ona mlada i djeca mala. Od brata do brata. Al više nisu po dvojica sa strane. Sad svaki ima po nekoliko sa strane. Djece male. I ženu pokraj njih. A ona mlada i djeca mala. I nehtje drugoga. Osta sa djecom. I Tito dođe. I barjak donese. I godine su prošle pune muka. I djeca odrasla. Tito ih odškolovao. I zaposlio. I djeca djecu izrodiše. Uz pjesmu i teferiće. I svako se ljeto Jadranom prskaše. I sunce tuđeg neba nikom ne zatreba... I moja nena bi svuda. I na Jadranu. I na teferićima. I na prvim i na drugim i na svim ostalim majevima. Al jebo Jadran i teferiće. Jebo i majeve i barjake. I Tita. I Jovanku. I Dedinje. Jebo sve. Nema haljinice cvjetnoga dezena. Ostala kod kralja..."

"Kažu, jebo ovo. Treba ići odavde. Pa idi jebo ti svoju mater u pičku. Idi... Al kite moje će ići. Kite. Nije što ne mogu. Već što ne smiju... Nema tamo mame da im razvije pitu. Nema mame da im složi maslenjak. Nema care... Kite će im Njemica razvuć pitu. Kite će im moje Amerikanka složit maslenjak. Reći će mrš u McDonald's jebo ti svoju mater u pičku. Valja glodat hamburgere care moj."

"Enter džehenem":
"Ja nisam rob. Ja znam. Nije Bog budala. Zna On. Ne vjeruje rob, već slobodni. Rob se boji, a strah ne ljubi. Zna On. Ko sapire grijehe, zlo skriva. Zna on. Ne sudi se roblje, roblje se pogubi. Zna On. Slobodnom se sudi. A kome sudiš možeš i da oprostiš. A ko ne skriva grijehe, ne treba ni praštanje, jer ne zna da je griješio. Nije Bog budala. Zna On. Eto."

"Kako god. Uvijek je dobro. Lošeg nema. Ni u životu ni u smrti. Loše je u čovjeku. Odjebi ga i živjećeš dobro. Ali čovjek je pička. On nije u stanju odjebati loše. Preispituje se. Predomišlja se. Vaga. Jebe svoju mater. Čovjek je pička. Koprca se. Hoće, a boji se. Ima, a ne želi. I na kraju, kaže, e da mi je ova pamet bila. E, da ti je kurac moj."

"Boli te kurac gdje ideš. Ideš. Stićeš kad stigneš. Naćeš što nađeš. Ako ne stigneš, ako ne nađeš, nisi stigo, nisi našo, boli te kurac, sjedi, oguli jabuku. Ne pitaj se i neće ti trebati odgovor. Odgovori i naći ćeš pitanja. Ako si u krugu ne moraš ići u krug. Sjedi, oguli jabuku, boli te kurac."

"... i pitam ti ja Genaša ima li kakvu cool knjigu i on mi da Nietzschea. Tako je govorio Zaratustra. Pitam ga šta je to, kaže slikovnica. Gdje su slike? Tad nisu imali aparat za slike pa štampali bez slika. Jebo mater. Nije ni trepnuo."

"... ja ga pitao ko je taj Nietzsche, on reče dobar frajer, nije kao Raf Manning, al dobar frajer, imao dobru bolest progresivna paraliza, eskalirala dok je nešto furo po Italiji, kočijaš šibao konja, on skočio, zagrlio konja i zaplakao. I to i bi jarane. Pa jebo svoju mater šta je imo grlit konja, što nije slomio kočijaša? Kao frajer nije furo silu, alternativa i ta sranja, silom se ništa ne postiže, kurac moj ne postiže, debil počinje mislit tek kad mu pustiš krv u mozak, ne konta on alternativu, džigera je njegova čitanka."

"Ima li lovostaj na kurjaka? Ima kurac. Lovostaj je na pelcovane. Na ovce. Sloboda se vreba. Sloboda smeta. Sloboda se kažnjava. Sloboda se preparira. Sloboda se slika. Za nova pokoljenja. Da se uče. Kako roblje biti."

"Čitav rat su izbjegavali komunjaru oni što su progledali. Oni kojima je komunjara sa Dedinja hljeb u ruke dao. Jebavali mu majku ispotiha. Glasno nisu smjeli. Komunjara zna strest.A ima i sinove. Jedan borac. Zajeban bio. A drugi degen. Još gori."

"A kiša je padala po mom jadnom gradu. Natapala ga hlorom. Seljačići su škripali novim gumama. Nema više blata na cipelama. Blato je u duši."

"I jarane ovako je bilo. Kad sam ja otišo s ključevima duhovni je srao još neko vrijeme a onda se Hajdar upalio ko kutnjak. Jebo mu je i majku i Švedsku i devedesetdrugu i hajmo Bosno Bosno Bosno hajmo Hercegovino i BH fanaticose što u sred Malmea ili nekog kurca od grada na utakmici Švedska - Bosna zvižde na švedsku himnu, a Švedska ih primila kad im je najteže bilo i kad su ih komšije noževima rastjerivale i jebo mu je gdje si bio kad je bilo najteže, a bio u Švedskoj, jebo mu švedsku mater što ne navija za Švedsku, što ne pjeva njihovu himnu, od te je himne BMW-a kupio i tom je himnom kuću pokrio šta će on zviždat na švedsku himnu jebo svoju mater ko je na tuđu zviždo nikad svoju nije pjevo što jezik nije naučio pa nas na švedskom pozdravio i Halidu u Stockholmu na švedskom terce pjevo jebo mu i Seka i trajekt i Kopenhagen majku u pičku da je švedski naučio sad bi i bosanski ko čovjek pričo a ne ko ker lajo u sred grada u kojem se rodio invalidima cenere ostavljo dabogda mu cener za trajekta zatrebo šta će invalid s cenerom - dvije pertle kupit i jednu u pola cijene prodat dabogda s jednom pertlom djecu u vojsku ispraćo i u Malmeu ih košarci učio šta će on za Bosnu navijat jebo mu Ibrahimović mater..."

"Ljubav jarane, ljubav je čudo. Ko da te granate deru, a geleri sastavljaju. Dođem kući ona gleda Friendse, otvorim frižider unutra ni sijalica ne gori, pitam dušo imal šta za večeru, ona cvrkutne ima dušo divna pizzerija, naruči nam dvije velike i ginger ale. Ljubav jarane. Ljubav je čudo. Ko je nije okusio, taj još iz rova nije izašo."

"Kad te život zgazi. Kad ti se sve pomrači. Oslobodi svijet od par šupaka i sunce će te opet obasjat."

"Nije pička što te gazi već tvoje srce što hoće pod noge. Ne možeš ga zadržat. Kad hoće ono ode. Džaba ti je sve što znaš. Džaba ti je sve što možeš. Džaba ti je sve što imaš. Srce je jedino što nije tvoje. Ono je uvijek samo njeno. I ne gazi ga ona što hoće da ga gazi. Već što srce tvoje sapliće joj korak. I ona jadna mora da ga gazi. Ako padne ko će pismo pisat? Ko će Boga pitat?"

"Postoje samo dva stanja čovjeka. Jedno je kad je srce samo organ, a drugo kad je srce sve. De se promijeni. De preboli. Preboliću kurac. Ko je prebolio tog ni Bog nije primio. Taj ni do predvorja nije stigao. Promijeniću sve osim srca. Ne što neću, već što ne mogu. Ono kuca kako želi. Ono bira koga voli. Možeš li mu šta? Ha pičko? Možeš li ga sputati? Možeš al će izaći na drugoj strani gdje ga ne čekaš, gdje ga ne vidiš i udariće iz osvete tamo gdje ti je najmilije. Ne diraj srce. Ne mijenjaj srce. Neka boli, neka te lomi."

"Imam li izbora? Niko nema izbora. Ko je imo izbora živio je uzalud. Jebo te izbor. Idi. Uzmi. Poderi. I slušaj kako sebe dereš."

"Najdraža. Ja tečem kako ti ploviš. Ja sam jedro na tvojoj barci. Ja sam grom u tvojoj oluji. Dušo. Ja sam olupina na tvome žalu. Ja sam pijesak na tvome suncu. Ja sam more u tvome okeanu. Ljubavi. Ja sam žaoka za tvoje zlo. Ja sam mezar za tvoj strah. Ja sam krošnja za tvoj hlad. Ja Te Volim."

A koga zanima, može pogledati i audio promociju romana "Enter džehenem", zanimljiva kombinacija čitanja dijelova romana uz zvuke akustične gitare :D

Post Reply