Protesti u Zenici

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kozolec

#251 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

gandalf,

ma zatvarati ce. zao mi je raje, koja ce ostati bez posla. Ono što je ironično u svemu ovome je to, da su zakoni recesije (smanjenje troškova, broj radne snage, minimalni profit) istovjetni sa poslovnom politikom Mittala. Osobno mislim, da će Mittal smanjiti sve faktore na najmanju moguću mjeru, i sada će se pojaviti problem još većeg rizika na radnom mjestu zbog smanjenja broja radnika...onda su tu i prekomjerni radni sati, koji su i tako predstavljali problem u okrugu Mittala. Ne smijemo zaboraviti, da Mittal truje Zenicu javno i bez ikakvih sankcija. Kao Zeničani dozvoljavamo da nas obmanjuju naši federalni organi, koji prebacuju lopticu sa jednog na drugo ministarstvo. Da sam iole direktno ugrožen, ne bi žalio niti ijednog novca za podizanje tužbe protiv države, jer vjerujem, da ovo što rade nije u redu. Zakonske regulative postoje, svjedoci smo trovanja, vidimo da su prisutne velike koncentarcije SO2, NOx, PM10....i šutimo!!!
kozolec

#252 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Ovo nije ništa drugo nego slanje mladih ljudi u pogone Mittala na trovanje. Zašto??? Zato što ArcelorMittal ne ispunjava osnovne mjere sigurnosti na radu. Slanje djece unutar pogona znači poslovnu neodgovornost, a ne društvenu odgovornost kako se to pokušava ArcelorMittal pokazati zeničkoj javnosti. Prilagođavanje nastavnog programa zbog obklikovanja različitih zanatskih profila potrebnih u pogonima je samo dokaz nemoći države, da se odupre "strateškom partneru", jer država naravno sve vidi i gleda kroz prizmu privrednog razvoja. Hvala Bogu! Ali, građani i država najprije zaslužujuju poštivanje zakona. Zeničani trebaju najprije imati čist zrak. Trovanje mora stati!!!

klik

pozdrav!
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:04, edited 1 time in total.
kozolec

#253 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Zanimljiva konstatacija....SAŽETAK:

"Ekonomski analitičar Duljko Hasić smatra, pak, da se loša situacija na svjetskom tržištu neminovno mora odraziti i na poslovanje zeničkog "ArcelorMittala". S obzirom na to da oba ta preduzeća, u Prijedoru i Zenici, spadaju među najveće bh. izvoznike, Hasić ukazuje da će to dovesti do pada ukupnog izvoza i produbljenja trgovinskog deficita.

"Bez pomoći i drugačijeg tretmana izvoznika od strane države, domaći metalski sektor će doživjeti ogromne potrese od otpuštanja radnika do drastičnog pada investicija, što će usporiti kompletnu privredu BiH", upozorio je Hasić."

više ovdje:
klik
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:05, edited 1 time in total.
kozolec

#254 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Kao prvo, zahvaljujem http://www.mittalzlo.com
Na ovom grafičnom prikazu treba obratiti pažnju prije svega na gornji grafični prikaz iz 2007 godine, gdje kritična stanja sa aerozagađenjem počinju već u oktobru. Slična situacija počinje i ove godine, donji dokument. Ako bolje pogledate gornji dokument, i gornju crvenu liniju, koja označava godišnju koncentraciju SO2 (samo 7 dana!)240mg/m3...te koncentracije se ne krecu samo unutar dozvoljenih 7 dana....Ovdje se radi o vise mjeseci....Javno trovanje grada!!! Da li je Mittal kaznjen za ovo??? NIJE!!! govore nam o prilagođavanju proizvodnje unutar starih po gona...to govore na svim strana svijeta!!!

Image

I još za kraj....priče o recesiji su istinite ali isto tako osobno mislim, da su zakoni recesije u simbiozi poslovne politike Arcelor Mittala, znači smanjenje proizvodnje, smanjenje radne sile što automatski dovodi do porasta rizika nesreća unutar pogona, veći broj radnih sati i sl....a ruku na srce, i bez recesije su ovakve stvari u Mittalu prisutne, zar ne?
kozolec

#255 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

U intervjuu sa ministrom energetike Vahidom Hećom. U razgovoru o recesiji spominje i Mittal....kopiram: "Evidentno je da pada i potražnja za čelikom, što bi moglo pogoditi Arcelor Mittal Zenica, koji je tek stao na noge. "

A gdje se spominju prava građana Zenice???

više: klik
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:06, edited 1 time in total.
kozolec

#256 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Zdravstveni resor je još jednom odlučno dao do znanja, da zrak u Zenici šteti građanima...Svaka čast! Međutim, na opštini, u vijeću, federalnoj vladi nastavljaju sa mukom...

"Zagađenje zraka glavni je rizikofaktor za nastanak ove bolesti, a kvalitet zraka u Zenici od 1987. godine ima trend pogoršanja, naglašava doktor Durmišević, dodajući da je ovo pogoršanje bilo najizraženije u prošloj godini , te je samo u januaru i februaru dozvoljeni limit koncentracije sumpor dioksida po metru kubnom na mjernom mjestu u Travničkoj ulici bio prekoračen čak 45 puta, u Tetovu 37, a u Crkvicama 27 puta. "

više: klik
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:08, edited 1 time in total.
kozolec

#257 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Primjer iz Češke...i onda na kraju pitam Federalno Ministarstvo okoliša i turizma, što je ono učinilo po pitanju zdravlja Zeničana???

klik

Djeca daju uzorke krvi. Započinje jedinstveno testiranje DNK
Istraga razmatra kako djeca reaguju na kancerogene.

OSTRAVA- prvih dvanaestoro djece iz susjedstva ArcelorMittala u Ostravi, u ponedeljak dali su ljekarima uzorke krvi, pljuvačke i urina. U utorak dolaze druga, čiji se uzorci posreduju na DNK analize.

Dvjesto stanovnika malog naselja Radvanice i Bartovice uključeni su istraživanje Akademije nauka, koja je utvrdila da je zdravlje zrak, u jednom od nazagađenijih područja u Evropi. Isto tako su upisana i djeca iz Prachatice, gdje je okoliš mnogo bolji. Stručnjaci onda porede rezultate.

»Prvo je bilo zamišljeno, da bi ovo trebalo da bude anketa, koja se obavlja rutinski. Hvala Akademiji nauka na istraživanju uzoraka, što je možda i jedinstveno u svijetu.« rekla je dječiji kirurg Eva Schallerova.

Eksperti Akademije nauka tvrde, da su stanovnici u ovoj regiji zadobili iz okoliša kancerogene substance primjerljive sa onim iz Pekinga (Kina).

Koncentracije otrovnog benzo(a)pyrena su više puta dokazivane kao najviše nego bilo drugdje u državi. O tome, kakvi su su efekti zagađenja zraka na zdravlje, već je poznato, ali informacije uglavnom proizlaze iz dugoročnih statističkih podataka o broju bolesnih i preranoj smrtnosti.

»Tijekom novembra uzorci krvi, pljuvačke i urina uzeti su od stotina zdrave djece i djece sa bronhitisom i astmom« rekla je ga. Schallerova. Zdravstveno stanje djece u okolici željezare u Ostravi je već godinama vrlo slabo.

»Dobili smo poseban uređaj, koji ima mogućnost obrade DNK«, rekao je Radim Šram sa medicinske akademije nauka u Češkoj. »DNK iz uzoraka pljuvačke će također ispitivati i kolege u SAD-u.«

Naučnicima će biti potreban veliki broj uzoraka.« Zbirka pljuvačke je mnogo ljubaznija do djece nego uzimanje velikih količina krvi« istakao je on.

Istraživanje financira Ministarstvo zaštite okoliša, a isto tako će biti validno i 500 kruna za svaku porodicu, čija su djeca predmet istrage.
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:08, edited 2 times in total.
kozolec

#258 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Ima li iko kakav komentar???
pozdrav!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#259 Re: Protesti u Zenici

Post by mIRCerka »

Srednjoškolci protestirali zbog slabog grijanja
Oko tri stotine učenika Druge gimnazije iz Zenice i članova Vijeća roditelja ove škole, protestiralo je danas od 12.30 do 13.20 sati ispred zgrade Općine Zenica.
Zenica
Zenica
"Već nekoliko dana temperature u učionicama su ispod svih kriterija. Ne postoje normalni uvjeti za održavanje nastave. Takav slučaj nije samo u našoj nego i u ostalim zeničkim osnovnim i srednjim školama. Od nadležnih tražimo da se nešto učini o pitanju zagrijavanja školskih i stambenih objekata u gradu“, izjavio je Kenan Zimeri, predstavnik okupljenih učenika zeničke Druge gimnazije.

Učesnici ove škole i jučer su iz istih razloga održali polusatne proteste, ali u školskom dvorištu.

Iz Javnog preduzeća "Grijanje“, koje vrši distribuciju toplotne energije kojom se zagrijavaju stambeni i poslovni objekti u gradu, tvrde da su radijatori mlaki zbog problema u kotlovnici ArcelorMittal Zenica.

O ovom problemu jučer je s predstavnicima ArcelorMittal Zenica razgovarao i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, međutim, stanje se nije popravilo.
(FENA)
Svaka cast ucenicima, samo nek istraju...
sunčan dan

#260 Re: Protesti u Zenici

Post by sunčan dan »

mIRCerka wrote:
Oko tri stotine učenika Druge gimnazije iz Zenice i članova Vijeća roditelja ove škole, protestiralo je danas od 12.30 do 13.20 sati ispred zgrade Općine Zenica.
Zenica
Zenica
"Već nekoliko dana temperature u učionicama su ispod svih kriterija. Ne postoje normalni uvjeti za održavanje nastave. Takav slučaj nije samo u našoj nego i u ostalim zeničkim osnovnim i srednjim školama. Od nadležnih tražimo da se nešto učini o pitanju zagrijavanja školskih i stambenih objekata u gradu“, izjavio je Kenan Zimeri, predstavnik okupljenih učenika zeničke Druge gimnazije.

Učesnici ove škole i jučer su iz istih razloga održali polusatne proteste, ali u školskom dvorištu.

Iz Javnog preduzeća "Grijanje“, koje vrši distribuciju toplotne energije kojom se zagrijavaju stambeni i poslovni objekti u gradu, tvrde da su radijatori mlaki zbog problema u kotlovnici ArcelorMittal Zenica.

O ovom problemu jučer je s predstavnicima ArcelorMittal Zenica razgovarao i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, međutim, stanje se nije popravilo.
(FENA)
Nema ŠUTI I TRPI kod male raje.
kozolec

#261 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

BRAVO ...Nadam se da ce i ostale skole ustat'......... Diži se Zenico!!!
A sta se ima g. Načelnik dogovarati, kada su prodali SVE!!!!
Odličan članak, samo ne vidim od kada je...

Zenica plaća Mittalu nabavku plina i uglja 1,5 miliona maraka mjesečno!

Jedan od težih apsurda svakako je ugovor Federalne vlade Ahmeta Hadžipašića i Mittal Steela o prepuštanju indijskom tajkunu vlasništva nad energentskim objektima iz kojih se grije grad Zenica?! Praktično, Mittal je time u Zenici na poklon dobio i Toplanu.

Sistem daljinskog grijanja bio je prvo dizajniran tako da Željezara, uz svoju osnovnu proizvodnju, jeftino i dobro zagrijava grad. Kada je prestala proizvodnja čelika, sistem je modificiran tako da bi građani plaćanjem plina i struje za Energanu smanjili troškove proizvodnje u Željezari.

Nakon što je Mittal preuzeo ovaj sistem, Javno preduzeće Grijanje svakog mjeseca plaća po 600.000 maraka za nabavku plina i 900.000 maraka za nabavku uglja, a grad Zenica Mittalu posebno plaća još 250.000 maraka mjesečno za njegove usluge u pretvaranju plina i uglja u toplinsku energiju?!

Iako osim Mittala niko ne zarađuje u cijelom poslu, načelnik Zenice Husein Smajlović je povjerovao Mittalovim saradnicima da Mittal Steel Zenica nije zainteresovan za samostalno grijanje Zenice. Naravno, jer mu je isplativije kad mu se plaća nabavka plina i uglja.

Inače, ugalj stiže iz obližnjeg rudnika, ali se prevozi kamionima jer nikad nije izgrađena pruga. Zeničkim rudnicima je prošlog mjeseca privatno preduzeće Kalen blokiralo devet računa u pet banaka zbog sudske naplate kamata na račune iz 1997. i 1998., a onda se saznalo da Rudnik posluje preko desetog računa za kojeg nije znala ni Centralna banka BiH.

Javno preduzeće Grijanje svaki mjesec građanima Zenice fakturiše račune u iznosu od 800.000 maraka. Istovremeno, Grijanje na sudu vodi 30 hiljada tužbi za naplatu 20 miliona KM dugova od građana koji potiču još od 1998. S druge strane, građani nemaju načina da se zaštite od monopola, jer gradske vlasti ne predstavljaju njihov interes nego zastupaju monopoliste iz Mittala i Grijanja. (E.He.)

klik
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:09, edited 1 time in total.
macan prvi

#262 Re: Protesti u Zenici

Post by macan prvi »

mIRCerka wrote:
Zenica
Zenica

(FENA)
:thumbup:
kozolec

#263 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

Pa dobro forumaši...Mittal ima Toplanu, Mittal smanjuje proizvodnju za 35%, Mittal u svijetu otpušta 9000 radnika....Na koga se sada obratiti, kada su političarii SVE prodali !!!

pozdrav!
kozolec

#264 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

*** SPAM *** - Zbog izuzetno hladnog vremena i slabog zagrijavanja školskih prostorija u Zenici, danas su skraćeni nastavni časovi sa 45 na 30 minuta u svim osnovnim i srednjim školama, te Đačkom domu, potvrdila je Zdenka Merdžan, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona.
"Ispoštovali smo dopis Unije vijeća učenika zeničke opštine, kojim je zatraženo skraćenje nastave zbog slabog zagrijavanja školskih prostorija", pojasnila je Merdžan. Prema njenim riječima, načelnik Opštine Zenica Husejin Smajlović je najavio da bi od nedjelje kvalitet grijanja trebao biti popravljen.

"U slučaju da se to ne desi, a ostanu niske temperature, nažalost, moraćemo razmišljati o prekidu nastave u zeničkim školama zbog hladnoće", kazala je Merdžan.

(onasa)
metal_rules_cura

#265 Re: Protesti u Zenici

Post by metal_rules_cura »

Bilo je i vrijeme! Svaka cast mladim ljudima na hrabrosti! :)

Mislim, i ja sam mlada :) ali mi je izuzetno drago procitati kada neko jos mladji odluci pokrenuti stvari sa mrtve tacke!

Zaista nema nikakvog smisla da im za vrijeme nastave otkazu bubrezi! :? :-?
sasa_t

#266 Re: Protesti u Zenici

Post by sasa_t »

USTANI STOKO!!!
atko

#267 Re: Protesti u Zenici

Post by atko »

ODGOVORNOST !

Problemi i propusti se svagdje u svijetu dogode ... ali se radi na njihovom otklanjanju i odgovara moralno/pravno/materijalno onaj ko treba da odgovara... kod nas ce se sve zavrsiti na par dopisa i prepisa :x
Gandalf

#268 Re: Protesti u Zenici

Post by Gandalf »

Ma kad dođu izbori naš pametni narod će opet zaokružit "svoje" koji su im toliko puta pomogli - nema u nas nezaposlenosti , korupcije , kriminala što organizovanog što neorganizovanog , nisu u nas radijatori hladni na -5 , ne truje nas Mittal , plate su nam na istom nivou sa platama zastupnika u parlamentu , ma općenito mi smo tu negdje po privrednoj , ekonomskoj , kulturnoj , sportskoj razvijenosti u rangu sa Švicarskom ili Holandijom - ma šta nas briga , baš nam je dobro , po svaku cijenu zadržati ovu vlast i ove političare - sve nam je ravno do mora , što ćemo išta mijenjati - a kad nam kažu da smo glupi bosanci , naravno da ćemo se uvrijediti , jer istina boli.
metal_rules_cura

#269 Re: Protesti u Zenici

Post by metal_rules_cura »

Mislim opet kako teziste nije na onima koji glasaju vec na onima koji NE glasaju...
jefferson

#270 Re: Protesti u Zenici

Post by jefferson »

Gandalf wrote:Ma kad dođu izbori naš pametni narod će opet zaokružit "svoje" koji su im toliko puta pomogli - nema u nas nezaposlenosti , korupcije , kriminala što organizovanog što neorganizovanog , nisu u nas radijatori hladni na -5 , ne truje nas Mittal , plate su nam na istom nivou sa platama zastupnika u parlamentu , ma općenito mi smo tu negdje po privrednoj , ekonomskoj , kulturnoj , sportskoj razvijenosti u rangu sa Švicarskom ili Holandijom - ma šta nas briga , baš nam je dobro , po svaku cijenu zadržati ovu vlast i ove političare - sve nam je ravno do mora , što ćemo išta mijenjati - a kad nam kažu da smo glupi bosanci , naravno da ćemo se uvrijediti , jer istina boli.
E moj Gandalf.
Nekad sam ja bio predsjednik kucnog savjeta u Zenici. I odem ja do MZ da vidim kako da asfaltiram cestu ispred zgrade. Dosao ja tamo, kad sekretar i par penzionera zucnoj raspravi oko invazije an Irak!!! Reko ja, "molim vas kako da to i to" kaze meni sekretar: "cek vidis da diskutujemo"
Jebo grijanje, vidi sranja u Indiji :x
Gandalf

#271 Re: Protesti u Zenici

Post by Gandalf »

jefferson wrote:
Gandalf wrote:Ma kad dođu izbori naš pametni narod će opet zaokružit "svoje" koji su im toliko puta pomogli - nema u nas nezaposlenosti , korupcije , kriminala što organizovanog što neorganizovanog , nisu u nas radijatori hladni na -5 , ne truje nas Mittal , plate su nam na istom nivou sa platama zastupnika u parlamentu , ma općenito mi smo tu negdje po privrednoj , ekonomskoj , kulturnoj , sportskoj razvijenosti u rangu sa Švicarskom ili Holandijom - ma šta nas briga , baš nam je dobro , po svaku cijenu zadržati ovu vlast i ove političare - sve nam je ravno do mora , što ćemo išta mijenjati - a kad nam kažu da smo glupi bosanci , naravno da ćemo se uvrijediti , jer istina boli.
E moj Gandalf.
Nekad sam ja bio predsjednik kucnog savjeta u Zenici. I odem ja do MZ da vidim kako da asfaltiram cestu ispred zgrade. Dosao ja tamo, kad sekretar i par penzionera zucnoj raspravi oko invazije an Irak!!! Reko ja, "molim vas kako da to i to" kaze meni sekretar: "cek vidis da diskutujemo"
Jebo grijanje, vidi sranja u Indiji :x
:D O tome ja i govorim - naš narod i pamet - to ti je sinestezija - spoj nespojivog - nema bezze toliko viceva o Muji i Sulji.
kozolec

#272 Re: Protesti u Zenici

Post by kozolec »

c/p Facebook
Protest je organizovan od strane Unije studenata UNZE, održat će se u srijedu 3.12.2008. ispred zgrade Općine Zenica. Svi studenti će biti obaviješteni putem plakata. Obraćamo se Općini grada Zenice i Arcelor Mittalu jer zahtijevamo normalno grijanje i čist zrak..Zahtjev za obustavu nastave je poslat Ministarstvu obrazovanja, jer u onakvim uslovima je nemoguće funkcionisati na predavanjima i pratiti nastavu. Dobro bi bilo da nas bude u što većem broju jer ovo nije više spontani protest nego organizovani..mediji i policija će biti obaviješteni!

Za vrijeme protesta nastava na UNZE će biti obustavljena od 11:00 do 15:00..rektor i dekani su podržali protest i neki od njih će i da se pojave..

Zahtijevajmo bolje uslove za studiranje! ako ne možemo imati normalno grijanje i udisati čist zrak kako tek da tražimo riješavanje nekih drugih problema koji se iz godine u godinu gomilaju na našim fakultetima..probijmo led s ovim da bismo dalje postizali poboljšanje uvijeta studuranja na UNZE!
Image

ili možda imati ovo? hvala autoru!

Image
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:12, edited 1 time in total.
_tulumba_

#273 Re: Protesti u Zenici

Post by _tulumba_ »

Image
Image
Image

Od ranije:
Image
Image

Forum mladih SDP Zenica:
http://fomsdp.team-talk.net

Svi koji zele da se registuju i ucestvuju u temama..Forum je otvoren :)
Epitop

#274 Re: Protesti u Zenici

Post by Epitop »

Forum mladih SDP-a daje političku konotaciju borbi protiv nerada administracije i ništa dobro ne doprinosi na taj način, Nastupite kao obični stanovnici ako sta iskreni u svojoj borbi i dokažite da niste aktivni samo zbog političkih poena.
_tulumba_

#275 Re: Protesti u Zenici

Post by _tulumba_ »

Epitop wrote:Forum mladih SDP-a daje političku konotaciju borbi protiv nerada administracije i ništa dobro ne doprinosi na taj način, Nastupite kao obični stanovnici ako sta iskreni u svojoj borbi i dokažite da niste aktivni samo zbog političkih poena.

Ne bih nikog da pravdam, ali ovo oko zagadjenja, mislim vec ranije da su upravo pokrenuli mladi forumasi SDP-a...I mislim da su oni od mozda, 2 ili 3 organizovane grupe, koje djeluju u gradu protiv daljeg zagadjenja Zenice i isto tako, njima smeta ovo sto se dogadja u ZE...Ja bih isto volio vidjeti kako recimo Mladi SDA-a urade nesto konkretno i da izidju sa nekim stavom u javnost oko ovoga..Ali zasto bi? ;-)
Post Reply