Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

Da nastavimo sa temom,ne slažem se s vjeronaukom u školi,u obdaništu pogotovo.Zašto.Vrlo jednostavan je odgovor.Takav tip presinga,jednostranog na ovim prostorima će samo dovesti do nastavka dijeljenja,ako je to uopšte moguće.Vjeronaku podržavam i vjerski odgoj,ali ne u školi.Jer,neće niko postati bolja osoba ako ima vjeronauk u školi a pokvarenu porodicu i nakaradne motive i percepciju.Sto puta ću ponoviti,90% ljudi koje danas kada pitaš u šta vjeruju odgovoriće ko papagaji:"u Allaha dž.š".Da je tako,gdje bi nam bio kraj.Vjera kod nas služi kao paravan,na žalost.Barem tako situacija pokazuje.Koliko ima nepoštenja,nemorala,lopovluka kod nas,koji smo doživjeli toliko nepravde da se svakim danom čudim.Umjesto da naučimo lekciju,opet griješimo.
Logičnije bi bilo da obratimo pažnju na porodicu,odgoj djece,poštenje.čast,moral i etiku.Vjera dođe sama po sebi,osjetiš potrebu a ne da te neko tjera.Sada barem imamo vjersku slobodu i mogućnost izbora.A džaba ti vjera kad te lopov odgoji.Ništa nisi postigao.Barem ja tako mislim.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Patron of Formello wrote:
Ahmmed wrote:
Patron of Formello wrote: I sad zamisli kad su ispale takve zvijeri na svim stranama od generacije koja je rasla u nekom normalnom okruzenju bez nacionalizma,vjerske podjele i sovinizma sta ce tek ispasti od ove generacije koja se od ranog djetinjstva uci podjeli,vjerskoj netoleranciji i nacionalizmu? :roll:
I ti baš misliš da su zvijeri koje su poklale deset hiljada insana u Srebrenici, rasle u normalnom okruženju, bez nacionalizma, vjerske podjele i šovinizma?Da nikada, od svojih roditelja, baba i djedova nisu slušali priče o zlim i prljavim "onima tamo"?
I ako su rasli u tim nekim pricama a jesu ipak su rasli u mnogo normalnijem okruzenju nego sto je ovo.
Nisu bili u prilici da ovoliko budu zatucani jos od ranog djetinjstva.Bar su te "one tamo" morali gledati po cijeli dan.Imali su bar normalan obrazovni sistem u kojem nije bilo sovinizma i vjerskih cuda.Od vrtica pa nadalje.Steta je naravno sto su im se nakon tih pionirskih kapica omogucilo da se nacionalno osvjeste uz pomoc nosanja Lazarovih kostiju pa preko religije pa do barjaka sa mrtvackim glavama.
Možemo se, dakle , složiti da je klica postojala....bez obzira na činjenicu da je okruženje ili jedan njegov dio, bilo normalnije...
Prozor

Post by Prozor »

Rasli ovako ili onako, mnogi ljudi su skloni zlu... Ti isti bi sutra, ako vec i nisu, i Srbe zvjerski ubijali... Jednostavno nema postovanja za ljudski zivot, odrastali u komunizmu ili "demokraciji". Siguran sam da bi takvih bilo i medju Bosnjacima puno vise, samo da je politika bila drugacija. Zato cu se uvijek zahvaljivati nasim vlastima.
A da u ogromnim brojevima bas mnogi Srbi posebno pate od nacional-fasizma i ksenofobicnog gledanja na druge narode, posebno Bosnjake i Albance, to jest.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

nikad_izvini wrote:Da nastavimo sa temom,ne slažem se s vjeronaukom u školi,u obdaništu pogotovo.Zašto.Vrlo jednostavan je odgovor.Takav tip presinga,jednostranog na ovim prostorima će samo dovesti do nastavka dijeljenja,ako je to uopšte moguće.Vjeronaku podržavam i vjerski odgoj,ali ne u školi.Jer,neće niko postati bolja osoba ako ima vjeronauk u školi a pokvarenu porodicu i nakaradne motive i percepciju.Sto puta ću ponoviti,90% ljudi koje danas kada pitaš u šta vjeruju odgovoriće ko papagaji:"u Allaha dž.š".Da je tako,gdje bi nam bio kraj.Vjera kod nas služi kao paravan,na žalost.Barem tako situacija pokazuje.Koliko ima nepoštenja,nemorala,lopovluka kod nas,koji smo doživjeli toliko nepravde da se svakim danom čudim.Umjesto da naučimo lekciju,opet griješimo.
Logičnije bi bilo da obratimo pažnju na porodicu,odgoj djece,poštenje.čast,moral i etiku.Vjera dođe sama po sebi,osjetiš potrebu a ne da te neko tjera.Sada barem imamo vjersku slobodu i mogućnost izbora.A džaba ti vjera kad te lopov odgoji.Ništa nisi postigao.Barem ja tako mislim.

To i jeste vjera.
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

Ahmmed wrote:
nikad_izvini wrote:Da nastavimo sa temom,ne slažem se s vjeronaukom u školi,u obdaništu pogotovo.Zašto.Vrlo jednostavan je odgovor.Takav tip presinga,jednostranog na ovim prostorima će samo dovesti do nastavka dijeljenja,ako je to uopšte moguće.Vjeronaku podržavam i vjerski odgoj,ali ne u školi.Jer,neće niko postati bolja osoba ako ima vjeronauk u školi a pokvarenu porodicu i nakaradne motive i percepciju.Sto puta ću ponoviti,90% ljudi koje danas kada pitaš u šta vjeruju odgovoriće ko papagaji:"u Allaha dž.š".Da je tako,gdje bi nam bio kraj.Vjera kod nas služi kao paravan,na žalost.Barem tako situacija pokazuje.Koliko ima nepoštenja,nemorala,lopovluka kod nas,koji smo doživjeli toliko nepravde da se svakim danom čudim.Umjesto da naučimo lekciju,opet griješimo.

To i jeste vjera.
Jeste.Ali kod nas nije :D Bar me je tako iskustvo naučilo. Kod nas je vjernik(uopšteno,da se neko ne uvrijedi) onaj koji ide u džamiju i eventualno da sadake,u Boga se kune.Ovo ostalo,šta on radi je potpuno nebitno.Na to sam aludirao.I to nije uopšte odvojeno.To niko od ovih zvaničnika nije ni pokušao da uradi.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Ahmo,imao sam priliku slušati čovjeka koji je ispitivao zločince,koji su mu detaljno opisivali najsvirepija nedjela,ljudskim rukama ikad počinjena( mada je besmisleno praviti bilo kakvu gradaciju zla,znamo obojica).
I kaže mi čovjek kako je uspjevao ostati pribran:"....slušam ga ,malo se pridignem na stolici,i ponovo sjednem--na vlastite ruke!".

I pazi sad moga flash-backa ,prije izvjesnog vremena.
U omanjoj skupini prividno zainteresiranih birokrata,tamo-neke-strane vojske, imao sam zadaću glumiti staloženog i neutralnog tumača, i pri tome paziti da glumim dobro --jer su birokrati strašno sujetna kasta i drže do formalnosti kao malo ko,do neumjerene ljigavosti čak.

U skromnoj srebreničkoj osnovnoj školi,da skratim, nakon uvodnih šetanja po hodnicima ,dječije dobrodošlice i usplahirenog direktora u tamnobež odijelu,odvedoše nas u učionicu gdje je upravo tekao čas engleskoga jezika.
Nepunih dvije do tri minute slušao sam nastavnicu koja je u uredno podšišane dječije glavice redala nove engleske izraze,ne trudeći se oko trivijalnog akcenta.

A onda sam Ahmede prijatelju,bio u trenu prisiljen"sjesti na ruke"...
Naime na novoj zelenoj tabli,urednim rukopisom,bio je naslov lekcije..na ćirilici..ispod bizarne slovno tekstualne mutacije bila je i razrada iste lekcije,od 5 rečenica--riječi engleskoga jezika pisane na ćirilici.
Jedan stariji posjetitelj škole ,meni inače nadređen u poslu je primjetio gdje gledam i kratko ponovio ono što imam da prevedem,malo glasnije.Pribrao sam se i nastavio,ali dva dana poslije još sam se pitao nisam li bio na setu nekog morbidnog zlog Monthy Pithona?

Evo prođoh ove postove na temi sjedeći na rukama,i velim hvala Bogu što me je ta ujdurma zaobišla glede mojega djeteta.
U osnovnoj školi Vladislav Skarić na Skenderiji,za vrijeme vjeronauka, učiteljica B. okupi djecu koja ne pohađaju taj predmet, odvede ih u dnevni boravak, i tu s njima uči pjesmice i neke male edukativne performanse kroz igru, riječ je o prvom razredu. Pitam svoju kćer šta rade--veli :"igramo se dok vjeronauk ne prođe.."

Iz drugih škola mi dolaze druge vijesti,koje ne liče na ovo gore navedeno rješenje.Lično mislim da treba svako ko ima jezik i zna izreći svoj stav, naprosto reagovati pravovremeno i glasno.
Ako neko djete mora hodati oko škole zimi, jer nema kamo otići zbog svoje, trenutne, nacionalno-vjerske neprilagođenosti, onda roditelj tog djeteta ima puno moralno pravo lupiti pljusku direktoru škole pred čitavim kolektivom.
Meni to pravo daje moja lična korektnost i geler u nozi,zarađen nepunih 100 metara od te škole.Sve i da gelera nema,velim da je perfidno ukalupljavanje stranačko-vjerske sheme u škole, pri čemu se nema obzira o drugima, nešto meni neprihvatljivo.
Niti imam namjeru sjediti skrštenih ruku ako čujem za slične slučajeve.
Ne interesira me politička konotacija, niti planovi obrazovnog odjela IZ ili Biskupije,ako ijedno djete u Sarajevu mora zbunjeno čučati pred učionicom zbog njihove uravnilovke.
Dijete osobe koja je pokrenula ovaj protest ima dio ovog Sarajeva za sebe,i potrudiću se ne samo potpisom već i konkretnim djelima da podobro otežam zadaću onim mozgovima koji provode tu tihu segregaciju.
Vjeruj mi da mi je isti napon kao i da je moje dijete zaplakalo.
Ako se moglo izaći nakraj sa brđanima okićenim kokardama,moći će se izaći nakraj i sa ostalim naplavinama opranih mozgova koje je to ogavno vrijeme ostavilo kao nasljedstvo.

Poštovanje i pozdrav,dr.Gog.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Ahmmed wrote:

To i jeste vjera.

:thumbup:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

nikad_izvini wrote:
Ahmmed wrote:

To i jeste vjera.
Jeste.Ali kod nas nije :D Bar me je tako iskustvo naučilo. Kod nas je vjernik(uopšteno,da se neko ne uvrijedi) onaj koji ide u džamiju i eventualno da sadake,u Boga se kune.Ovo ostalo,šta on radi je potpuno nebitno.Na to sam aludirao.I to nije uopšte odvojeno.To niko od ovih zvaničnika nije ni pokušao da uradi.

I ovo je, bez ovog eventualno 8-) , dio vjere.
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

Ahmmed wrote:
nikad_izvini wrote:
Ahmmed wrote:
To i jeste vjera.

I ovo je, bez ovog eventualno 8-) , dio vjere.
Sad me već pilaš lagano.Odlazim :D Da gledamo paradigmu kao obrazac ili istinu i neistinu koja se ne može konačno utvrditi :roll:
suncokret13

Post by suncokret13 »

mozda da pocnu djecu uciti jos u fazi embriona ???

Image

mozda bi bila dilema samo u kojoj fazi izlaznoj ili ulaznoj ?
suncokret13

Post by suncokret13 »

znaci predlog bi bio :

roditelji bi sluzili za .........

drzava bi preuzela brigu oko odgoja djece,skolovanja,vaspitanja........
djulba

Post by djulba »

Još po meni jedan razlog zašto djeca ne bi trebala pohađati vjeronauku.

Zašto bi dijeca učila od malena koje musliuman, ko je katolik a ko je pravoslavac ili jevrej. je li to treba da uče da nisu svi jednaki?

ja nisam kao mali znao ništa o vjeri samo sam znao da sam iz bosne i da sam bosanac. i dan danas je tako. A to je po meni nešto dobro.

SVE U SVEMU MI NISMO NIŠTA DRUGO NEGO LJUDI (HOMOSAPIENSI) I SVI SMO ISTI ZATO DJECU NE TREBA NIŠTA DRUGO UČIT NEGO DA SMO SVI ISTI KAO ŠTO I JESMO
poplava

Post by poplava »

SaraLe wrote:
nosara wrote:E, mostarac, a kad u sali za fizicko zagrmi "zaklinjem se!", jebem ti kamen, i sad se sav najezih! Ma kakva zloupotreba, ja nosio kapu i maramu tri dana prije priredbe. Nije sala, Titov pionir!
Ma jadna ova djeca, na sta su spala, a krivica je samo nasa, mi sutimo i gutamo govna i jedni i drugi i treci i ostali, kusamo govna ko kolace!

Ne mogu zamislit nista sto bi nas moglo pokrenut u nekom vecem broju pa da barem na izborima glasamo drugacije. Kad su nas podijelili... A i to je do nas...
Hajde "pioniri" :D samo mi objasnite, kad je tako bilo lijepo i "zdravo" biti pionir, odakle se pojavise cetnici 92 zar to nisu bili mali pioniri (slatki) :oops:
Izgleda da se ovde brzo zaboravilo ko je s kim vezivao zastave prije izbora '90. samo da bi se pioniri skinuli sa vlasti.
kijameta

Post by kijameta »

Da se razumijemo,kao prvo ateista sam i gadim se religije.Ucim djecu da budu takva ista,ako ne slusaju,plasim ih hodzama i popovima.
Ali,niko nema pravo da zabrani ni da ometa ljude koje zele da im djeca idu na vjeronauku i da to bude u sklopu skole,vrtica.Stvarno ne znam,gdje bi drugo.Posebno jer i ljudi vjernici placaju vrtic i imaju iste troskove skole kao i normalni ljudi,znaci trebaju imati i ista prava a naravno da samo oni mogu odlucivati sta ce biti sa njihovom djecom do 18 godine.Tako da ne vidim smisla pisanja peticija,jer svako ima pravo da odlucuje za svoju djecu.A djeca ce ovako i onako vidjeti da smo razliciti a na koji nacin ce u zivotu gledati na te razlike,zavisi od njihovog cjelokupnog obrazovanja u skoli ali i u kuci.Ja sam isao na vjeronauku,par godina,pa sam postao nevjernik,da je tesko naci veceg
Sad naravno da skola,vrtic mora naci program i prostor za djecu,ciji roditelji ne zele da ucestvuju na vjeronauci a ne smije se desiti da djeca lutaju okolo ili came negdje po hodniku ali to je do uprave skole,koja se mora za to brinuti.
Discball

Post by Discball »

lady midnight wrote:dobro, a chemu vjeronauka u vrticima?? pa zashto onda postoje mektebi i ekvivalentne institucije drugih konfesija?

ja bih da dodam ovo: presudjujuci argument ovdje ne bi trebao biti "volja" roditelja, niti onih koji su ZA niti onih koji su PROTIV. na kraju krajeva, sutra da dodje neko i kazhe "hocete li da uvedemo apsolutnu segregaciju na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj....(fill the gap)...bazi ", kod ovog i ovakvog drushtva bi se uvijek nashao dovoljan broj onih koji ce pozhuriti da kazhu DA.

ovdje se radi o principu na kojem je zasnovana drzhava --- vjeronauka je dobila svoje mjesto u shkolama, i neka je.
o kvalitetu onoga shto se tamo poduchava zasad cu preshutjeti, ali cu samo reci da me obuzela strava kada sam chitala izvjeshtaj radne grupe koja je po zadatku ministarstva kulture evaluirala udzhbenike iz nacionalnih predmeta i vjeronauke. iskreno, jeza me spopadne kada pomislim da se tako odgajaju generacije koje bi ovu zemlju trebale da odvedu u neku "bolju" buducnost.

ko hoce da mu dijete dobija vjerski odgoj - bujrum, poshalji ga u mejtef, poshalji ga u nedjeljnu shkolu, poshalji ga gdje vec mislish da je ispravno. odgajaj ga u duhu vjerske tradicije koju zastupash.

ali kad smo vec kod pitanja izbora - izbor znachi moci birati izmedju dvije ili vishe mogucnosti. drzhavne institucije su te koje bi djeci trebale da predoche i neke druge vrijednosti, pa ih i nauchiti da vjersko uchenje nije jedini nachin gledanja na svijet, nego samo jedan od njih. svako dijete, osim shto ima pravo na upoznavanje sa vjerskim uchenjem, ima pravo i na upoznavanje sa stavovima koji se ne zasnivaju na vjerskom uchenju. tek onda se mozhe prichati o nekakvom izboru, sve ostalo je prodavanje magle.
ako se ova mogucnost oduzme, a oduzece se time shto se od najmladjih dana stvara navika o tome da je "normalno" biti odvojen, onda tu vishe nema nikakvog izbora.

mozhda bi ovo pitanje izgledalo sasvim drugachije da se radi o drzhavama gdje drzhavne institucije omogucuju koheziju stanovnishtva (iliti gradjanstva) i tako balansiraju tendencije ka segregaciji. kod nas toga nema ni za lijeka, a sve shto bi ishlo u pravcu daljeg podvajanja samo ce josh vishe produbljivati ove jazove koji vec postoje.
Potpisujem :-D :-D :-D :-D

Kao dijete koje sam odrastao u porodici gdje se gajila vjera (katolik sam), npr moja sestra je išla na vjeronauk u crkvu (ja otišao jednom i više nikad) a ja nisam, pa opet smatram da me to ne čini manjim čovjekom prema nečijim aršinima.

Da bi neko formirao čovjeka u društvu, ne treba utjecaj vjere ili ideologije na bilo kom stupnju razvoja. Zašto kažem vjere, pa zato jer nam se to servira, a ideologije jer nam se serviralo nekada.

Čovjek jednostavno sam treba da nauči da razmišlja svojom glavom, da nauči razliku između dobra i zla, da odgovara za svoje postupke i da ne utiče na druge samo zato što on misli da je tako ispravno.

Ideologija - Marxizam, Komunizam, sve su to ideje (i to veoma dobre) malog broja visoko inteligentih ljudi. Međutim postoji problem u ljudskoj svijesti, koja teško prihvata tuđe razmišljanje ma kako ono dobro bilo. Drugim riječima teško je naučiti čovjeka da ima iste ideje kao neko drugi. Ipak smo mi svi na ovome svijetu individue, koje ma kako dijelili iste ili slične ideje, ipak imamo jedinstveni pogled što nas i čini različitim.

Vjere - Dobar dio ideologija, je ipak isprepleten korijenima vjera. Ali opet su to nečija tuđa razmišljanja, Božja, Allahova ili pak ljudska. Tako vjere neće isto uticati na razvoj individue kao ni ideologije, ako osoba sama ne razvije svoju svijest kako treba.

Primjeri: Kako u vjerskom tako i u ideološkom svijetu, imate onih koji su se svrstali na stranu dobrog, tako i one koji su stali na stranu lošeg.

Što se tiče mene, ja bih donio zakonsku uredbu, koja bi zabranila bilo kakav vid vjerskog ili ideološkog ispoljavanja, počev od vrtića pa sve do fakulteta, jer im tamo jednostavno nije ni mjesto. Također bi zabranio stranačke pripadnosti svim uposlenim u navedenim institucijama koji se bave obrazovanjem u javnim ustanovama, i to na državnom nivou.

:-D :-D :-D :-D :-D
justahiker

Post by justahiker »

Citam ovo i sve mi djeluje kao nocna mora. dr.gog svaka cast na napisanom postu, potpisujem.
Kad smo se borili za nezavisnu, gradjansku, itd, itd, BiH, bili smo ponosni sto nam komsije (naravno one koje su ostale), nisu otisle na brdo da rokaju po nama, te su se borili uz nas za Sarajevo kakvo je do tada bilo. Zar su se borili za to da im djeca tumaraju oko skole dok ne prodje cas vjeronauke??
Moj prijatelj Dragan, ciji je otac poginuo na liniji '93 na Dobrinji, bili smo 15-godisnjaci tad, mi dodje kao drugi brat. I zar je njegov otac poginuo da bi mu se nerodjeno unuce motalo po dvoristu skole, jer je, Boze moj (ironicno), drugaciji i to nije cas kojem treba da prisustvuje. I kako uopste djetetu objasniti tako nesto, da se ne osjeca drugacije, i onima na casu, i onima u dvoristu?? Pogodite ko ce se osjecati kao govno. A djeca u tom dobu su jaaako osjetljiva, nevazno koje religije.
Taj isti Dragan i njegovo dijete ne bi bolje prosli ni u RS-u, jer je Draganov otac poginuo kao Zlatni ljiljan. Koje li ironije, opet??
I gdje su ti ljudi prispjeli???
I sutra da ode i napusti, rodno Sarajevo, znam da bi pola ljudi koji ne znaju situaciju kao ja, reklo, ma ja cetnik, nek' je otis'o bilo je pitanje vremena. Fuj!!!
Drzava kakva nam je, izrodila je toliko gadosti i stvari od kojih mi se zeludac okrece, ali moje razmisljanje je da kad kao tinejdzer u jeku rata nisam otisao iz nje, ne vjerujem ni da cu danas. Ali odgajati dijete u ovakvom okruzenju??? Covjek se zaista, zapita.
Medjutim segregacija (to je prava rijec za to) koja se provodi me prosto tjera na povracanje.
Sjeca li se iko skeca Nadrealista o uvodjenju vjeronauke u obdanista??
Tada smo se tome smijali, a danasnja realnost je toliko nadrealna, da je prevazisla i samu Top listu Nadrealista!
tempora

Post by tempora »

Sta je problem u ovoj cijeloj tematici?
Anonimna anketa?
Porez koji izdvajate za ovakve pojave?
Pokrivena direktorica?
Segragacija u skolama tj obdanistima? :?
justika_sa

Post by justika_sa »

Ahmmed wrote:Da li bi kakav hajr iz cijele ove priče mogao izaći?

Da li bi se iz nekolicine razumnih postova o ovoj temi, moglo krenuti dalje?

Da li bi bilo pristojno, da se principijelan protest protiv ovakve vrste inicijative proširi i na onaj dio države BiH koji se zove RS?

Griješimo li dušu, ako su nam važniji mala Esma i mali Sven, samo zato što su iz glavnog grada, od male Rabije, koja sjedi u učionici u Srebrenici, ispod slike svetog Save i ima domaći zadatak da nauči svetosavsku himnu?

Ili malog Nihada, koji je u Zelenom Jadru, kraj Srebrenice, dobio batine od svojih školskih drugova, jer nije znao riječi pomenute ode ocu Svetosavlja?

Da li bi bilo uputno dići svoj glas istovremeno i protiv pokušaja segregacije u sarajevskim obdaništima,što u konačnici jeste u suprotnosti sa proklamiranim sekularnim karakterom države ali i protiv činjenice da nam pola zemlje ima svoju KRSNU slavu?

Ili smo se ipak, počeli navikavati na činjenicu da ono što se dešava na 49 posto teritorija ove države, nije naš problem?

I da li je BiH samo od Marin -Dvora do Kozije Ćuprije?
po ovoj logici ispadne da ako je komšijno dvorište prljavo, mora i moje biti... sorry ne sviđa mi se logika...
slažem se da se problem vjeronauka u školi treba dići na državni nivo i koliko sam razumjela iz tvog posta, ti si za to da se vjeronauk u obrazovnim institucijama ukine u cijeloj državi? Svaka čast! Slažem se!
I naravno treba napisati pismo, apelirati na predstavnike u vlasti da se to i učini...
No, do tada što raditi? Pustiti da se prljavština nataloži i u našem dvorištu? Ako oni preko puta imaju diskriminirajući sistem, što bi mi bili fer i tolerantni prema malom Svenu i XXXXXXXXXXXXX ostale djece?!
Nije li vjera osobni izbor?! Dakle ja kao vjernik, ako želim da moje dijete uči o vjeri u kojoj je rođeno i u kojoj ga ja kao roditelj želim odgajati, lijepo dijete za rukicu i pravac crkva, pravac mekteb... Kakvi su to vjernici danas koji ne žele djecu voditi u crkve i džamije na vjeronauk? Već im je "lakše" da djeca to "odrade" u školi?! Nije li vjera "ispravan" put, a ne "lakši"... bez obzira na religiju...
Mrzim stvari postavljati ovako, ali ja pripadam da se izrazim "manjini" u Sarajevu... u većini osnovnih škola je isključivo islamski vjeronauk...
Ako ikada dođem u situaciju da moje djete dok traje islamski vjeronauk mora da tumara oko škole ili da ga u školi po tome razdvajaju... to više nije moj grad... ovo više nije moja država... to je jedna diskriminirajuća zatucana zemlja!!! I vjerujem da se mnogi roditelji danas tako osjećaju...
I to nije ništa bolje nego ovo što ti opisuješ u RS-u!
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Predlazem da se u skole i obdanista uvede obavezno klanjanje, + produzeni veliki odmor ili skraceni casovi petkom zbog odlaska djece na dzumu!
Lagano, dodju djeca u obdaniste/skolu, klanjaju kada treba, a petkom skracena nastava zbog dzume.
Za uzinu uvesti hurme, buredzike, japrak i dolmu, samo sa hala certifikatom.
Ja mislim da bi to bilo prelijepo, i za djecu i za njihove vrle roditelje.
uozo

Post by uozo »

chuchumbamayumbe wrote:Predlazem da se u skole i obdanista uvede obavezno klanjanje, + produzeni veliki odmor ili skraceni casovi petkom zbog odlaska djece na dzumu!
Lagano, dodju djeca u obdaniste/skolu, klanjaju kada treba, a petkom skracena nastava zbog dzume.
To zvuci kao za.ebancija, medjutim nismo mi daleko od toga. :roll:
tempora

Post by tempora »

Da li bi bilo pristojno, da se principijelan protest protiv ovakve vrste inicijative proširi i na onaj dio države BiH koji se zove RS?

Griješimo li dušu, ako su nam važniji mala Esma i mali Sven, samo zato što su iz glavnog grada, od male Rabije, koja sjedi u učionici u Srebrenici, ispod slike svetog Save i ima domaći zadatak da nauči svetosavsku himnu?

Ili malog Nihada, koji je u Zelenom Jadru, kraj Srebrenice, dobio batine od svojih školskih drugova, jer nije znao riječi pomenute ode ocu Svetosavlja?

Da li bi bilo uputno dići svoj glas istovremeno i protiv pokušaja segregacije u sarajevskim obdaništima,što u konačnici jeste u suprotnosti sa proklamiranim sekularnim karakterom države ali i protiv činjenice da nam pola zemlje ima svoju KRSNU slavu?

Ili smo se ipak, počeli navikavati na činjenicu da ono što se dešava na 49 posto teritorija ove države, nije naš problem?

Eh Ahmede, bas neces da citas! Odgovor je vec dat! Oni bi da te ubijede da ne smijes gledati u komsijinu avliju :? jer time pravdas i prljavstinu u svojoj. :zzzz: Ne znam samo od kada se drzava tretira kao avlijana u kojoj je svako odgovoran samo za svoj dio. Al placa i za travnjak onog drugog. :oops:
Da nije rijec o travnjacima a ne ljudima, bilo bi smjesno.

Pazi samo da te jos i ne ubijede, da time sto spominjes RS, ne dobijes etiketu kako pravdas zeljenu akciju i koristis priliku da tudju djecu prevedes na ispravnu vjeru. :(
barby02

Post by barby02 »

potpisano :kravata:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

uozo wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Predlazem da se u skole i obdanista uvede obavezno klanjanje, + produzeni veliki odmor ili skraceni casovi petkom zbog odlaska djece na dzumu!
To zvuci kao za.ebancija, medjutim nismo mi daleko od toga. :roll:
Upravo tako. :roll:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

tempora wrote:

pa zar u bosni nije tako?

Eh Ahmede, bas neces da citas! Odgovor je vec dat! Oni bi da te ubijede da ne smijes gledati u komsijinu avliju :? jer time pravdas i prljavstinu u svojoj. :zzzz: Ne znam samo od kada se drzava tretira kao avlijana u kojoj je svako odgovoran samo za svoj dio. Al placa i za travnjak onog drugog. :oops:
Da nije rijec o travnjacima a ne ljudima, bilo bi smjesno.

Pazi samo da te jos i ne ubijede, da time sto spominjes RS, ne dobijes etiketu kako pravdas zeljenu akciju i koristis priliku da tudju djecu prevedes na ispravnu vjeru. :(

pa zar u bosni nije tako?imamo drzavu u drzavi htjeli mi to priznati ili ne.i kaze se republika srpska.iz samog imena se vidi cija je.ebi ga neko je zasrao u dejtonu i sad je kasno ispravljati.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

sve receno za papanluk kod nas treba da vazi i za papanluk kod njih. uvijek se treba ugledati i porediti sa boljim od sebe. komsije nam ni po cemu ne trebaju biti uzor, pogotovo ne kada su ova pitanja u pitanju.
i treba zapamtiti ove primjere, svaki put kada neko spomene teheran i slicno.
Post Reply