PEUGEOT servis u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ambrozija

#251 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Ambrozija »

respo wrote:citroen pezo to je u biti jedno te isto auto jer je ista korporacija tj pezo je vlasnik citroena al nebitno sada

po svemu sudeci otisli su ti ili diskovi ili disk plocice koje je potrebno zamjeniti i to je to al ako budes mjenjala diskove obavezno promijeni i te plocice dok obrnuto moze a i ne mora u nekim slucajevima
Hvala ti puno na savjetima. Obavezno ovih dana odem do servisera da pregledaju sta nije uredu.
junuz11

#252 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by junuz11 »

Bio sam danas u servisu kod Dedovica, zamijenio sam zadnje dvije spone, na Peugeot 406 i naplatio mi 170 KM za dijelove i 20 KM za ruke, sad kad se skontam ocito me je opalio za dijelove, jer mi je ovo preskupo, vase misljenje?
Usluga je na nivou, nemam zamjerke.
Hvala
Last edited by junuz11 on 24/07/2012 20:59, edited 1 time in total.
respo

#253 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by respo »

nazovi blok i pitaj koliko je mjenjanje spona pa uporedi
AS_sa

#254 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

eee ljudovi ... cuje mi se nesto tamo oko desnog tocka, kao neko krckanje, lagano lupkanje pri motanju ... i to u mjestu cujem ... pa sta bi moglo da bude ?? :D

ii znal iko kako zamijeniti sijalice na tablicama na Pezou 207 ???

HVALA !
Miki123

#255 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Miki123 »

AS_sa wrote:eee ljudovi ... cuje mi se nesto tamo oko desnog tocka, kao neko krckanje, lagano lupkanje pri motanju ... i to u mjestu cujem ... pa sta bi moglo da bude ?? :D

ii znal iko kako zamijeniti sijalice na tablicama na Pezou 207 ???

HVALA !
Kugla vjerovatno. I kod mene je isto bilo nedavno.
_ado_

#256 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by _ado_ »

kako se kugla moze cuti kad auto stoji u mjestu? kugla se cuje kad je auto u pokretu preko neravnina, bez obzira na motanje volana. po mom misljenju, ukoliko krcka pri motanju volana, to je neki od kinetickih.
AS_sa

#257 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

_ado_ wrote:kako se kugla moze cuti kad auto stoji u mjestu? kugla se cuje kad je auto u pokretu preko neravnina, bez obzira na motanje volana. po mom misljenju, ukoliko krcka pri motanju volana, to je neki od kinetickih.
da, upravo i ja sam mislio da ne moze biti kugla, jer bi ona preko neravnina lupala ... a ovo se desava samo u mjestu pri motanju volana ... ee sad oko tog kinetickog se ne razumijem, kako se to popravlaj, koliko kosta i sl. ?? hvala .. ;)
_ado_

#258 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by _ado_ »

popravlja se zamjenom kinetickog :D a koliko kosta neznam. uskoro cu saznati koliko kosta za 206-icu, jer se i meni cuje krckanje prilikom motanja u mjestu.
Haris033

#259 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Haris033 »

Ambrozija wrote:
armanhz wrote:Pozdrav

Da ne otvaram novu temu postavit cu ovdje pitanje pa valjda ko odgovori.

Vozim Peugeota 1007 i kada kocim sa zadnje lijeve strane mi poprilicno skripi.

Posto se ne razumijem bash najbolje u auta rekoh da pitam ovdje nekoga ko ima malo vise pojma o autima sta bi mi to moglo biti ? Neki mi govore da su to vjerovatno disk plocice. Ukoliko je to, ima li kakav servise koji me ne bi oderao da to promjenima i koliko bi to uopste kostalo ?

LP :)

Kod mene se identicno desava na 308-ici..Bas me zabrine :D Neki mi govore da su disk plocice a drugi da su kocnice nesto kao tvrde, i da je to u sustini dobro jer se manje trose ?? :D

Uglavnom pitanje je, da li je to opasno, sta god da je i mogu li poginuti od toga :D
I na mojoj 308-ci se čuje zvuk koji para uši, ali to se dešava isključivo po visokim temperaturama, jer su disk pločice pune azbesta. Inače, auto mi odlično koči i debljina "mesa" na pločicama je solidna.
Ako papučica kočnice hvata pri blagom dodiru noge, onda je to znak da su Vam kočnice ok, ali ako ista malo propada i pri tom automobilu treba više vremena da normalno zakoči, onda treba ići u servis i pregledati kočioni sistem...
Control panel

#260 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Control panel »

Comrad wrote:Imam jendog majstora kojem vjerujem, pa kontam da kod njega odradim servis. Mislim da ce me doci jeftinije, a ne moram se brinuti hoce li me zakinuti ili ne, plus sto majstor zna svoj posao...

Samo me zanima je li dobro rjesenje ili da idem u ovlasteni servis. 307 je u pitanju.
ja imam 307 i idem kod dedovica u barama. i sve najbolje. dijelovi original usluga jeftinija nego u Bloku.
AS_sa

#261 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

ljudi zar ne zna niko kako se mjenja sijalica na gepeku, ona za tablice ... ne mogu nikako skontat :lol:
Pezo 207
motorola01

#262 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by motorola01 »

AS_sa wrote:ljudi zar ne zna niko kako se mjenja sijalica na gepeku, ona za tablice ... ne mogu nikako skontat :lol:
Pezo 207
Otvori gepek pa pogledaj sa unutrasnje strane gepeka da nema otvor za te sijalice.
AS_sa

#263 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

motorola01 wrote:
AS_sa wrote:ljudi zar ne zna niko kako se mjenja sijalica na gepeku, ona za tablice ... ne mogu nikako skontat :lol:
Pezo 207
Otvori gepek pa pogledaj sa unutrasnje strane gepeka da nema otvor za te sijalice.
ma nema kume nista .. sve sam zivo pokusao .. il sam ja paglu il je to stvarno visa matematika ... :lol:
_ado_

#264 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by _ado_ »

kod 206-ice se skine plastika sa unutrasnje strane vrata gepeka, i onda se sa te strane stisnu i gurnu lagano plastike u kojima se nalaze sijalice koje osvjetljavaju tablicu. sijalica je ubodna, kao za poziciju. mislim da je i kod 207 isto.
AS_sa

#265 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

_ado_ wrote:kod 206-ice se skine plastika sa unutrasnje strane vrata gepeka, i onda se sa te strane stisnu i gurnu lagano plastike u kojima se nalaze sijalice koje osvjetljavaju tablicu. sijalica je ubodna, kao za poziciju. mislim da je i kod 207 isto.
hvala, ali kako skinuti plastiku ?? :-D
_ado_

#266 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by _ado_ »

plastike su fiksirane zabicama. samo lagano povuci prema sebi, da ih ne bi slobio.a i ako slomis nisu skupe :-D
NediM17

#267 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by NediM17 »

dzevolaki wrote:ja sam nov na forumu imam peugot 307 sw 2004 godiste motor 2.0 hdi 66kw imam ga godinu i po i mnogo putujem s njim vani imam jedan problem s temperaturom motora tj u voznji na autoputu voznja do 130 temperatura je u normali preko 130 i preko 3000 obrtaja raste temperatura da hocu mogu i da prokuha isao sam mnogim majstorima promijenio sam vodenu pumpu termostat radio sam dijagnostiku mjenjao dihtung glave al nista problem imam i dalje skoro mi je jaran bio u italiji u servisu peugotovom sa 407 com i slucajno spomeno moj problem oni su mu rekli da je to problem s elkro ventilom izduvni gasova .zna li iko nesto o ovome problemu jeli to taj elkro ventil izduvni gasova ili je nesto drugo probao sam kod svih majstora al nista nisam rijesio i auto nema fap filter hvala vam unaprijed
Koliko vidim jos ti niko nikada nije odgovorio. Majstor nisam, ali imam iskustva sa raznim Peugeot-ima (306 2.0HDI 66kw '99, 307 2.0HDI 66kw, 607 2.2HDI 100kw) i svaki je imao isti problem. Svaki od automobila je kupljen nov i od pocetka je pokazivao sklonost ka pregrijavanju, odnosno podhladjivanju motora u zavisnosti od vanjske temperature i nacina voznje. Ako je ljeto, grad, kolona, brdo svakom je rasla temperatura, a cim krenes na otvorenu cestu ili nizbrdo temperatura motora se vraca na normalu (oko 90 stepeni), ili cak i ispod ukoliko je vani hladnije. Na 607 mi se jednog ljeta cak desilo putujuci iz Mostara prema Sarajevu uz Bradinu, naravno uz upaljenu klimu, da se toliko pregrijao da se motor jednostavno ugasio i stao (pretpostavljam da ima neku zastitu od pretjeranog pregrijavanja) i nisam ga mogao upaliti. Nakon odredjenog vremena dok se motor malo ohladio auto je najnormalnije upalio i nastavio sam voznju do Sarajeva lagano i bez visokih obrtaja da se ista stvar ne bi ponovila. Dijagnostika nista nije pokazivala, nijedan majstor nije nista znao, jednostavno sa Peugeotom je to izgleda tako. Sa 306 HDI (dakle isti motor kao kod tebe) sam imao isto iskustvo u Sarajevu jednog ljeta kada se radila rekonstrukcija ceste na Obali, bile su strasne guzve u gradu, stani-kreni i ode temperatura do vraga, tako da jedino sto mi je ostalo je da ugasim klimu, upalim grijanje na maximum da malo ispusem temperaturu motora. Definitivno temperatura je malo spala, ali mozes misliti kako mi je bilo na +40 sa upaljenim grijanjem u autu na maximumu. Takodjer jedan moj prijatelj je imao 405 1.6b i imao je iste probleme. Dakle ne trazi mu lijeka, jer lijeka nema, jedini je nacin da ga ne forsiras, narocito uzbrdo, a u gradskim guzvama, u kolonama ostaje ti jedino da se snalazis kada dodje do kriticne tacke, okreni na grijanje i pusti ventilator na maximum da spasis motor od defekta. Jedino sto te mogu posavjetovati je da u rashladni sistem naspes tzv. "crveni antifriz" koji ima nesto visu tacku kljucanja od drugih rashladnih tecnosti, tako da ne dodje do eventualnog kljucanja, tj. tzv. prokuhavanja motora. Taj elektroventil izduvnih gasova, pretpostavljam da je to tzv. EGR ventil i on apsolutno ne bi trebao imati veze sa pregrijavanjem motora, ukoliko je on neispravan trebala bi se upaliti "Check Engine" i otici u "Safe mode" i to bi se moralo pokazati na dijagnostici. Znam da nasa raja znaju cak i fizicki zablokirati taj EGR ventil metalnom limenom plocicom, jer ne sluzi nicemu, osim ekologiji, a koga u ovoj zemlji briga za ekologiju dok jos ima Golfova 1 i 2 dizela po cestama. Kada se blokira taj EGR zna se desiti da ostane "Check engine" lampica, medjutim to se moze iskljuciti i softwerski kod nekih vozila, tako da dijagnostika ne prijavljuje nikakvu gresku. Trenutno vozim Toyota Rav 4 2.2D4D i skoro mi se upalila "Check engine" lampica i na dijagnostici je pokazalo da je u pitanju EGR ventil koji su ocistili od naslaga cadji i ubacili novi sw za "Engine management" i to sad zasad sljaka bez problema, naravno pri tom auto je najnormalnije vuklo, imalo normalno temperaturu motora (ali kod Toyote je to tako uvijek, bilo ljeto ili zima, kazaljka od temperature ne mrda sa normale). To sto su te razni majstori nauzimali, da si bogd'o ranije pitao i da sam bogd'o vidio post. Pomiri se s tim i vozi pazljivo, ili prodaj auto ako te to previse nervira. Pozdrav!
Control panel

#268 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Control panel »

ja vozim benzinca i evo vec dvije godine nista. da kucnem u drvo.
Last edited by Control panel on 09/09/2012 21:19, edited 3 times in total.
Control panel

#269 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Control panel »

.
johntra

#270 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by johntra »

Ma čisto sumnjam da je to pravilo, jbga, ispade sad svaki Peugeot u posljednih 20 godina ima taj problem...po nekoj logici, provjeri i taj elkro ventil, ili vidi sa nekim ko je to radio...ako ne izbacuje izduvne gasove na pravi način, normalno je da će doći pregrijavanja motora....
NediM17

#271 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by NediM17 »

johntra wrote:Ma čisto sumnjam da je to pravilo, jbga, ispade sad svaki Peugeot u posljednih 20 godina ima taj problem...po nekoj logici, provjeri i taj elkro ventil, ili vidi sa nekim ko je to radio...ako ne izbacuje izduvne gasove na pravi način, normalno je da će doći pregrijavanja motora....
Ne znam jesi li imao ikada priliku voziti ijednog Peugeot-a. Ja prenosim samo svoje licno iskustvo sa tri (+ prijateljev) Peugeota. I opet ponavljam, svi auti su bili novi i od pocetka su se tako ponasali. A vozio sam i razne VW, Ford, Škoda, Opel, Toyota, KIA, Nissan... i na svim tim autima bilo ljeto, bila zima, bilo uzbrdo bilo nizbrdo, bio autoput ili gradska voznja, bilo da se stoji u mjestu i ceka na granici na +40 sa upaljenom klimom temperatura stoji kako stoji na normalnoj radnoj temperaturi i ne mrda. Jedino se jos kod Zastave to moglo dogoditi da se temperatura u mjestu povecava, ali se to primitivno rjesavalo sa najobicnijim prekidacem za ventilator na hladnjaku koji je onda non-stop vrtio i hladio vodu u hladnjaku.
johntra

#272 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by johntra »

Vozio sam mnoge Pežoe, pa mi se zato ova priča čini jako čudnom...prema tvojim iskustvima, u koje ne sumnjam, onda ispada da svaki drugi Pežo boluje od boljke pregrijavanja...jbga, meni je to nepojmljivo...
NediM17

#273 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by NediM17 »

johntra wrote:Vozio sam mnoge Pežoe, pa mi se zato ova priča čini jako čudnom...prema tvojim iskustvima, u koje ne sumnjam, onda ispada da svaki drugi Pežo boluje od boljke pregrijavanja...jbga, meni je to nepojmljivo...
Citavu ovu polemiku i vodimo zbog toga sto covjek ima isto iskustvo kakvo sam imao i ja Peugeot-ima. Izmjenjao je sve moguce, i opet ista stvar, sto samo potvrdjuje moje lose iskustvo sa Peugeotom u vezi pregrijavanja motora. Malo sam i Google-ao pa vidim da se dosta ljudi zali na ove HDI motore da im nenormalno poraste temperatura motora, narocito u gradskim guzvama i na uzbrdicama. Ne znam koje si ti Peugeot-e vozao, mozda je to u novijim generacijama ispravljeno, ali ovo sto sam ja vozio su bili HDI motori 1999.-2001., a vidim i kod kolege sa foruma da cak i 2004. ima isti problem.
condy

#274 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by condy »

Ja sam presao sa motorom 2.0 HDI iz peugeota 307 preko 60.000 km i nikad se nije motor pregrijao. Temperatura rashladne tekucine je od 80C do 95 C.
Na temperaturi od 95 C se pali mali ventilator, dok na temperaturi od 108 pali se veliki ventilator. Preko 100C će se jedino zagrijati ako ga ekstremno vozis uz stranu. Inače, radi se o temperaturi rashladne tekućine a ne motora.

Prema tome, nije to njihova boljka nikad bila. To su veoma pouzdani motori.
Miki123

#275 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Miki123 »

condy wrote:Ja sam presao sa motorom 2.0 HDI iz peugeota 307 preko 60.000 km i nikad se nije motor pregrijao. Temperatura rashladne tekucine je od 80C do 95 C.
Na temperaturi od 95 C se pali mali ventilator, dok na temperaturi od 108 pali se veliki ventilator. Preko 100C će se jedino zagrijati ako ga ekstremno vozis uz stranu. Inače, radi se o temperaturi rashladne tekućine a ne motora.

Prema tome, nije to njihova boljka nikad bila. To su veoma pouzdani motori.
I ja vozim peugeot 407, 1.6 HDI 2006. godište. Na more tamo preko livna u autu 4 osobe plus stvari, bilo i preticanja, dosta drugom vozio,a temperatura je blago prelazila 90. Čak sam i klimu palio na većini puta.
Post Reply