EU i Turska

Post Reply
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
zlata wrote:Pa dobro Bosanac....Alzirci su jos u Alziru....al haj pokazi nam te silne Armence, Grke..itd... u Turskoj.

Postavaljas pitanje....s predpostavkom...da je stanje na terenu (u Alziru i u Anatoliji) bilo identicno....a znas da nije. Kemal Ataturk je stvarao TURSKU nacionalnu drzavu...za TURKE...docim...Francuzi i Talijani su se borili za ocuvanje svojih kolonija.

Korektno je usporediti osvajace (Francuze i Turke) ali...niti su svi Francuzi podrzavali takvu politiku (opozicija je bila jaaaaka)...niti se pokolj i etnicko ciscenje ne-Turaka (vecinom...ne muslimana) u Turskoj moze usporediti sa ratom u Alziru. Cak i da su Francuzi dobili rat...jel mislis da bi ocistili ili pofrancuzili....pokrstili....sve alzirske domoroce... Sumnjam!

U Francuskoj se malo i srame tog rata...docim...to nije bas ocito u Turskoj....gdje ne samo da poricu svoja zlodjela....nego....i dalje furaju....istu politiku....i ako iko digne glas PROTIV takve bolitike....uobicajeno...biva nekako izprepadan, kaznjen...ili likvidiran.

Nesto drugo sto sam zapazila....neki se u ovoj raspravi zgrazavaju nad zlodjelima PKK -a.....docim....i Palestinci imaju isto....svoje TKZV-ne teroriste....i zanima me....jel su im i oni ISTO zlocinci. Zasto su PKK-isti teroristi.....a Palestinske samoubice....Borci za Slobodu!

Zasto li je Palestinska borba....(biti svoj....na svom)....opravdanija....nego borba Kurda....(a priori)....za svoj jezik....svoju kulturu...i svoju teritorijalnu autohtonost.

Nesto me Turska vise podsjeca na Izrael. Jedni uvozili zidove....a drugi muslimane. Jedni i drugi se vazda pravdaju....kako su zrtve...i samo zrtve...i zato...su im sva zlodjela opravdana.
koliko nema smisla porediti francusku i tursku -- toliko nema smisla porediti ni izrael i tursku...

ako nista drugo -- turska je 'izgubila' ogromne teritorije stvaranjem turske republike, koja je stvorena na zemlji gdje je turska bila 'vlast' stoljecima... dok je izrael oteo tudju zemlju da sebi stvori drzavu koje tu nije bilo zadnjih nekoliko hiljada godina... mislim da se razumijemo... :wink:

dalje, u turskoj zivi mnogo manjina pord kurda -- koji svi uzivaju jednaka prava... da ne ulazim previse u kurdski separatizam, reci cu samo ovo -- kad izrael bude izabrao palestinca na pozicije koje su u turskoj imali ismet inonu ili turgut ozal... onda poredi tursku sa izraelom, i polozaj palestinaca i kurda... do tada... nema bas puno smisla...
:thumbup:
visby

Post by visby »

dalje, u turskoj zivi mnogo manjina pord kurda -- koji svi uzivaju jednaka prava...
Koja prava?
danas

Post by danas »

visby wrote:
dalje, u turskoj zivi mnogo manjina pord kurda -- koji svi uzivaju jednaka prava...
Koja prava?
imaju svi jednaka prava kao i kurdi... ni manja ni veca...

u praksi, uzimajuci polozaje koje su kurdi imali u drzavnim organima turske, moze se cak reci da su kurdi bili povlasteni... jer ne znam puno grka ili jevreja da su bili predsjednici ili premijeri turske republike...
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:
visby wrote:
Koja prava?

u praksi, uzimajuci polozaje koje su kurdi imali u drzavnim organima turske, moze se cak reci da su kurdi bili povlasteni... jer ne znam puno grka ili jevreja da su bili predsjednici ili premijeri turske republike...
Nakon što su se turske trupe jučer sukobile s kurdskom radničkom strankom
PKK u sjevernom Iraku, mediji izvještavaju kako Turska ima podršku
Sjedinjenih Američkih Država.
Last edited by Fair Life on 30/12/2007 01:03, edited 1 time in total.
visby

Post by visby »

moze se cak reci da su kurdi bili povlasteni...

Da podebljam :lol:

Inace izvjesni Omer Zametica je uzivao veliki ugled na dvoru radovana karadzica.
Last edited by visby on 30/12/2007 01:06, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

visby wrote:moze se cak reci da su kurdi bili povlasteni...

Da podebljam :lol:
podebljavaj koliko hoces, istina se treba naglasiti :)
kurdi su u turskoj bili celnici te drzave, gradonacelnici... ako cemo posteno, bolje su pozicionirani od mnogih hriscanskih manjina u turskoj...
Shoba

Post by Shoba »

po logici nekih od vas , Rusija je takodje vise azijska zemlja, a mnogo manje evropska. Evropa se prostire sve do Urala, juzno do Kavkaza, pa ispada da je Turska jugoistocni dio EU. POred toga, Istambul je i na evropskoj strani, znaci geografski turska pripada evropi (mnogo vise nego Kipar)

Turska na svojoj teritoriji ima Troju, Efez, KOnstantinopolis, koji su ELEMENTARNI dijelovi evropske kulture i civilizacije.

Evropa nije spremna da se prosiruje sve do Irana. Kao ni do Kine (u slucaju ulaska rusije u EU)

U sustini, evropa se prostire i do Jerusalema, koji je ipak duhovno ishodiste sjelokup0ne evropske hriscanske civilizacije...
Shoba

Post by Shoba »

Nemojte brkati Turke sa Otomanima. Otomani su bili medjunarodna organizacija, kojima Turci i nisu bili bas najprihvatljiviji, jer kao nomadski narod nisu placali poreze.

najpovlastenija nacija u Otomanskoj imperiji su bili Srbi. Imali su svoju autonomiju, sto niko drugi nije mogao ni da pomisli....
visby

Post by visby »

Nemojte brkati Turke sa Otomanima.
kod nas se kaze Osmanlije a sultan Osman je bio Turcin. Osmanlije = Turci.
elSaik

Post by elSaik »

visby wrote:
Nemojte brkati Turke sa Otomanima.
kod nas se kaze Osmanlije a sultan Osman je bio Turcin. Osmanlije = Turci.
:lol: 'Oj, koja nebuloza, malo je reći...
visby

Post by visby »

Ja uvijek kazem onako kako je :oops:
nokturno

Post by nokturno »

Turska u EU = plus za BiH
elSaik

Post by elSaik »

visby wrote:Ja uvijek kazem onako kako je :oops:
Onda su i Rimljani bili Italijani, ne? :oops:
visby

Post by visby »

Ako ista imas wikipediu :oops:
Šandor

Post by Šandor »

Probajte zamisliti šta bi bilo s nama da smo oslobodili BiH....a nakon toga izgradili državu na principima:

-niko nije kriv
-svi su krivi
-svi su isti
-svi su imali pakleni plan

Imali bi isto sranje kao i sada. Blokada na svakom koraku. I oni najzadrtiji četnici i ustaše vratili bi se i smijali bi nam se u lice. Imali bi hrabrosti jer smo im dopustili.
Nažalost, BiH bi u slučaju oslobođenja mogla profunkcionisati samo dominacijom jednog naroda. I anatemisanjem onih koji su radili na razaranju ove zemlje. To ne znači samo da se Jadranko Prlić, Nikola Špirić i mnogi drugi ne bi smjeli ni pojaviti u BiH....već da bi i ljudi kao što je Krešimir Zubak u slučaju povratka bili uhapšeni i osuđeni na višegodišnju robiju.

Samo tako bi Bosna mogla postati država. Samo tako bi dosegla stadij u kojem može zaštititi osnovne interese. Ovako, ne možemo Hrvatskoj narediti da izgradi most kakav nama paše. Naši Hrvati se protive. Srbi također(samo jedan u moru sličnih primjera).

Možda ono što su Turci učinili graniči s fašizmom ali to je jedini način da se dođe do države. Nema drugog puta. Uostalom, kad je to postignut dogovor sa Srbima i Hrvatima od odlaska Turaka? Ne računajući drugu po redu Jugoslaviju do Titove smrti....uvijek se pregovaralo o detaljima scenarija koji smo proživjeli. :-)
Šandor

Post by Šandor »

mostarac wrote:ja nisam promjenio nijednu svoju izjavu, a ja i dalje stojim iza toga da Bosna i Hercegovina mozda nema prijatelje, ali sasvim sigurno nema ni hipoteku Jasenovca kao sto ima Hrvatska pa sasvim sigurno ne mozes upotrebljavati nikakvu dozu arogancije kakvu si htio da upotrebis, jer mi ako nista pred sve i svakoga kao zemlja mozemo izici svjetla obraza i visokog cela, a kao drzava imamo staz 15 puta duzi od hrvatske, koja je za 39+4+17 godina svog postojanja uspjela napraviti toliko sranja da je mislim rekorder u svijetu tako da nadmenosti nema mjesta decko. Stidu mozda, ali ti da budes nadmen nad bosancem po tom pitanju nemas osnovu i temelj decko. Jebe te istorija.
Navedi jednu državu koja cijeni taj naš obraz? Koja nas oplakuje?

26. februara 2007. godine na našoj strani bila su 3 muslimana i Novozelanđanin. Preostali....od kojih su mnogi iz zemalja tzv. trećeg svijeta....bili su PROTIV.
nokturno

Post by nokturno »

Šandor wrote:

26. februara 2007. godine na našoj strani bila su 3 muslimana i Novozelanđanin. Preostali....od kojih su mnogi iz zemalja tzv. trećeg svijeta....bili su PROTIV.
A mi ni dan danas necemo sebi da priznamo da svijet funkcionise na tim principima. Zato kazem da bi ulaskom Turske u EU mi imali jednog, kakvog takvog prijatelja. Danas nemamo nikog, sem mozda Katalonaca ali oni na zalost nisu drzava.

Turci mi nisu dragi kao narod, po ponasanju i mentalitetu me najvise podsjecaju na Srbe ali iz prakticnih razloga volio bih da udju u EU.
zlata

Post by zlata »

nokturno wrote:
Šandor wrote:

A mi ni dan danas necemo sebi da priznamo da svijet funkcionise na tim principima. Zato kazem da bi ulaskom Turske u EU mi imali jednog, kakvog takvog prijatelja. Danas nemamo nikog, sem mozda Katalonaca ali oni na zalost nisu drzava.

Turci mi nisu dragi kao narod, po ponasanju i mentalitetu me najvise podsjecaju na Srbe ali iz prakticnih razloga volio bih da udju u EU.
Eh....sto volim kad su ljudi iskreni. Al...lakse nam je na forumu...neg u cetri oka. :lol:
zlata

Post by zlata »

danas wrote:
visby wrote:
Koja prava?

Kakva prava! Svi imaju isto pravo biti etnicki Turci...i ukoliko pasivno prihvate asimilaciju...kao vecina tih manjina o kojim govoris...onda dabome...nece imati problema...ali ako kao Kurdi...ne zele biti posve asimilirani....onda ih slijeduje :x

Nije Babo Kemal stvaro multi-kulti naciju...nego bas suprotno...uzdigo je Turcina na pedestal.....jer u Turskoj je kult Turcina i dio identiteta...i svi mogu biti ravnopravni kao Turci...ali niko ne moze biti ravan Turcinu. Ravnopravni su samo....jer svi imaju ISTI bujrum....da postanu etnicki Turci.
A to sto su ljudi ne-Turskog porijekla igrali vazne uloge u Turskoj politici...ne znaci nista....jer vecina ih je ili vec bila asimilirana u Turke...ili glumila etnicke Turke (napr. Ataturk). (I Eisenhower (rodom Njemac) je bio predsjednik...SAD-a...ali je taj presjednik bio Amerikanac...slucajno...Njemackog porijekla).

Nije Kemal posto babo nacije kao Makedonac...nego...bas kao najveci Turcin. U biti....danasnji Turcin jeste heterogenog porijekla...ali on je uveliko...i iznad sveg.....a priori...Turk.

Jedna velika razlika izmedju potomaka muslimanskih muhadzira...i Kurda...JESTE....da su Kurdi...SVOJI na SVOM....za razliku od muhadzira...kojima je Turska....zadnja stanica. Bjezali su vecinom od gore diskriminacije....u Turskoj...ako pasivno prihvate asimilaciju...i kemalisticki turski nacionalizam...mogu i prosperirati i ziviti manje-vise....bez problema. Turcima su bili donekle doblo dosli...bilo ih je lakse asimilirati u Turke...od anatolskih domorodaca ne-Turaka. Osim toga..muhadziri nemaju kompakte teritorije...nego su svi rasuti....a tako su najskloniji asimilaciji....za razliku od Kurda, Armenaca, Asirijaca, Grka, Zidova! U biti...kemalisti su ocekivali da ce svi muslimani prihvatiti asimilaciju...i dok su Kurdi skupa snjima...progonili cafire (najvise Grke, Armence i Asirijce) iz Male Azije...nije bilo problema. Ali...dok su se Kurdi poceli buniti za etnicku zasebnost....od Turaka i neo-Turaka.... :x :x pocela je hajka na Kurde!
Orhanowski

Post by Orhanowski »

zlata wrote:
nokturno wrote:
Šandor wrote:

Eh....sto volim kad su ljudi iskreni. Al...lakse nam je na forumu...neg u cetri oka. :lol:
Covjek je u pravu, potpuno. Turci i Srbi cak imaju vise slicnosti nego Turci i Bosnjaci!
danas

Post by danas »

zlata wrote:
danas wrote:
visby wrote: Koja prava?

Kakva prava! Svi imaju isto pravo biti etnicki Turci...i ukoliko pasivno prihvate asimilaciju...kao vecina tih manjina o kojim govoris...onda dabome...nece imati problema...ali ako kao Kurdi...ne zele biti posve asimilirani....onda ih slijeduje :x

Nije Babo Kemal stvaro multi-kulti naciju...nego bas suprotno...uzdigo je Turcina na pedestal.....jer u Turskoj je kult Turcina i dio identiteta...i svi mogu biti ravnopravni kao Turci...ali niko ne moze biti ravan Turcinu. Ravnopravni su samo....jer svi imaju ISTI bujrum....da postanu etnicki Turci.
A to sto su ljudi ne-Turskog porijekla igrali vazne uloge u Turskoj politici...ne znaci nista....jer vecina ih je ili vec bila asimilirana u Turke...ili glumila etnicke Turke (napr. Ataturk). (I Eisenhower (rodom Njemac) je bio predsjednik...SAD-a...ali je taj presjednik bio Amerikanac...slucajno...Njemackog porijekla).

Nije Kemal posto babo nacije kao Makedonac...nego...bas kao najveci Turcin. U biti....danasnji Turcin jeste heterogenog porijekla...ali on je uveliko...i iznad sveg.....a priori...Turk.

Jedna velika razlika izmedju potomaka muslimanskih muhadzira...i Kurda...JESTE....da su Kurdi...SVOJI na SVOM....za razliku od muhadzira...kojima je Turska....zadnja stanica. Bjezali su vecinom od gore diskriminacije....u Turskoj...ako pasivno prihvate asimilaciju...i kemalisticki turski nacionalizam...mogu i prosperirati i ziviti manje-vise....bez problema. Turcima su bili donekle doblo dosli...bilo ih je lakse asimilirati u Turke...od anatolskih domorodaca ne-Turaka. Osim toga..muhadziri nemaju kompakte teritorije...nego su svi rasuti....a tako su najskloniji asimilaciji....za razliku od Kurda, Armenaca, Asirijaca, Grka, Zidova! U biti...kemalisti su ocekivali da ce svi muslimani prihvatiti asimilaciju...i dok su Kurdi skupa snjima...progonili cafire (najvise Grke, Armence i Asirijce) iz Male Azije...nije bilo problema. Ali...dok su se Kurdi poceli buniti za etnicku zasebnost....od Turaka i neo-Turaka.... :x :x pocela je hajka na Kurde!
pa nisam ni rekla da imaju fantasticna prava -- rekla sam da imaju ista/jednaka prava kao i sve ostale manjine... kolika i kakva su ta prava, nije tema ove emisije... niti tvrdim da je ataturk (kome se divim) stvorio multi-kulti naciju... naprotiv -- stvorio je 'nation-state' pa mi pogotovo nije jasno zasto se turska ne pusta u EU jer je sve ovo sto je moderna turska cinila (od etnickog ciscenja manjina pa do stvaranja nacije-drzave) upravo dostignuce i praksa skoro svih evropskih drzava :D :D pa je malo licemjerno braniti turskoj ulaz u EU jer zaboga -- pocinili su genocid... a jedna njemacka eto nije, a da ne spominjem karikature od drzava poput spanije, grcke, a sada i rumunije koje su eto -- haman modeli 'evropejstva' (WTF is that ? :? ) :lol: turci da su pametni, okanili bi se tog ganjanja EU i okrenuli sebi... jer njima EU -- uopste ne treba...

a glede multi-kulti drzave... reci cu i ovo -- zasto je ideal da svi mogu/trebaju biti amerikanci, a lose je da svi mogu/trebaju biti turci? ovaj forum je pun ljudi koji zagovaraju 'bosanstvo' kao faktor jedinstva, i to se smatra pozitivnim... a kada turci guraju 'turkstvo' -- aman zaman ne valja... i to sto je turgut ozal bio kurd a istovremeno bio odan svojoj drzavi -- sad ispade nesto lose... i svejedno -- moze meho iz priboja ili ahmet iz jerusalema biti ne znam kako odan srbiji ili izraelu i biti 'veci katolik od pape' -- na celu izreala ili srbije nikad nece biti... :wink:

i za kraj, glede podebljanog -- pa ko im onda *ebe mater... zajebali se kurdi :D :D sami pali -- sami se ubili :oops: najvolim ove sto su sretni da druge progone, a onda kukaju kako su oni zrtve... ko jalijas koji ide okolo, svima jebe mater -- a onda aman zaman kad njemu neko mater opsuje... a sjetili se kurdi da prave drzavu gdje je nikad nije bilo u istoriji, na tudjoj zemlji :wink: te po tome, oni se mogu porediti sa izraelom...
Last edited by danas on 30/12/2007 15:34, edited 2 times in total.
chinese_water

Post by chinese_water »

danas wrote:
zlata wrote:
danas wrote: imaju svi jednaka prava kao i kurdi... ni manja ni veca...

pa nisam ni rekla da imaju fantasticna prava -- rekla sam da imaju ista/jednaka prava kao i sve ostale manjine... kolika i kakva su ta prava, nije tema ove emisije... ali reci cu ovo -- zasto je ideal da svi mogu/trebaju biti amerikanci, a lose je da svi mogu/trebaju biti turci? ovaj forum je pun ljudi koji zagovaraju 'bosanstvo' kao faktor jedinstva, i to se smatra pozitivnim... a kada turci guraju 'turkstvo' -- aman zaman ne valja... i to sto je turgut ozal bio kurd a istovremeno bio odan svojoj drzavi -- sad ispade nesto lose... i svejedno -- moze meho iz priboja ili ahmet iz jerusalema biti ne znam kako odan srbiji ili izraelu i biti 'veci katolik od pape' -- na celu izreala ili srbije nikad nece biti... :wink:

glede podebljanog -- pa ko im onda *ebe mater... zajebali se kurdi :D :D sami pali -- sami se ubili :oops: najvolim ove sto su sretni da druge progone, a onda kukaju kako su oni zrtve... ko jalijas koji ide okolo, svima jebe mater -- a ona aman zaman kad njemu neko mater opsuje... a sjetili se kurdi da prave drzavu gdje je nikad nije bilo u istoriji, na tudjoj zemlji :wink: te po tome, oni se mogu porediti sa izraelom...
I da se nadovezem... da ti isti Turci(brothers :D) i nemaju bas jednaka prava kao Svabe u Svabiji, pa zasto bi oni davali drugima potpunu jednakost na svom nedodirljivom terenu?
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Sjecam se da sam u skoli ucio da su zene u Turskoj imale pravo glasa vec 1926 dok su u mnogim evropskim drzavama to isto pravo ostvarile puno kasnije ;)

Danas :) Ataturk jeste uradio mnogo za Tursku ali je takodjer unistio puno toga lijepog i dobrog samo iz razloga sto je to imalo veze sa Otomanskim Carstvom. Tako su srusili mnogobrojne zgrade iz otomanskog perioda e da bi na mjesto njih napravili 'moderne' gradjevine koje su sa za koju deceniju same od sebe srusile. Profesor arhitekture je jednom poredio period radjanja Kemalove Turske sa periodom kad su Osmanlije otisle iz Srbije i kad je vec naredni dan u Beogradu bila srusena svaka dzamija :-)
danas

Post by danas »

Orhanowski wrote:Sjecam se da sam u skoli ucio da su zene u Turskoj imale pravo glasa vec 1926 dok su u mnogim evropskim drzavama to isto pravo ostvarile puno kasnije ;)
tacno :)
u nekim svicarskim kantonima zene nisu imale pravo glasa do 70-i nekih... :D
Orhanowski wrote: Danas :) Ataturk jeste uradio mnogo za Tursku ali je takodjer unistio puno toga lijepog i dobrog samo iz razloga sto je to imalo veze sa Otomanskim Carstvom. Tako su srusili mnogobrojne zgrade iz otomanskog perioda e da bi na mjesto njih napravili 'moderne' gradjevine koje su sa za koju deceniju same od sebe srusile. Profesor arhitekture je jednom poredio period radjanja Kemalove Turske sa periodom kad su Osmanlije otisle iz Srbije i kad je vec naredni dan u Beogradu bila srusena svaka dzamija :-)
ne sporim...
pod okriljem 'modernizacije' turske, zaplatili su mnogi spomenici, kulturno nasljedje... to je nazalost bila cijena onoga iz prve recenice tvog posta...

PS da pojasnim jos malo... ne branim ja tursku, niti mislim da je savrsena drzava... ali da je 'bolja' u mnogim stvarima koje joj se procitavaju od drzava koje su vec clanice EU -- mislim da stoji... presmijesno mi je (da ne kazem sta drugo) kad se turskoj brani pristup u EU jer zaboga, ekonomija im nije nesto, a i prava manjina su sporna... nek je eto rumunska ekonomija svjetskog ranga, a znamo svi da su se grcka i bugarska (a o komsijama i susjedima da ne pocinjem) proslavile tretmanom manjina... spanija je do jucer bila fasisticka drzava... ali je turska kriva sto je prije 80 godina protjerala jermene... dok hrvatska naravno -- nije kriva -- sto je to ucinila srbima koliko jucer... :-) samo jos cekam da austrija i njemacka kazu turskoj -- ali vi ste bili na strani sila osovine u WWII, pa ne mozete u EU... :-)

ma dajte...
visby

Post by visby »

pa nisam ni rekla da imaju fantasticna prava -- rekla sam da imaju ista/jednaka prava kao i sve ostale manjine... kolika i kakva su ta prava, nije tema ove emisije...
Upravo to je tema ove emisije, ali dobro znamo zbog cega branis Tursku.
Post Reply