Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
pčelar

#251 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:09, edited 2 times in total.
pčelar

#252 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:10, edited 1 time in total.
Bumbar

#253 Re: Pčelarstvo

Post by Bumbar »

Image

Image

Image
Last edited by Bumbar on 19/08/2008 18:46, edited 1 time in total.
dacina_curica

#254 Re: Pčelarstvo

Post by dacina_curica »

evo i zadnja slicica :)

Image
Leonid Breznjev

#255 Re: Pčelarstvo

Post by Leonid Breznjev »

bumbice i daci vi ste moje srce :) hvala vam puno.. :)
dacina_curica

#256 Re: Pčelarstvo

Post by dacina_curica »

nema na cemu :) kad picoodle opet proradi prepravljamo da se fino vide slicice :)
pčelar

#257 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

:bih:
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:10, edited 1 time in total.
b.boja

#258 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

pčelar wrote:
dacina_curica wrote:evo i zadnja slicica :)

Image
Najljepša hvala i moja isprika zbog nestručnosti. Častim vas medom jedne prilike :bih:
ma ti zadnji link copy,bez ovog url.... nemoj ovako male da postas
:-D
Leonid Breznjev

#259 Re: Pčelarstvo

nije htjelo onda da prikaze slike b.boja. probali smo svasta.. :D ove su slike koje su preradile bumbi i daca skidane, smanjene i ponovo postavljene.. :)
b.boja

#260 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

pčelar wrote:Ovo je moj pčelinjak ne znam možete li otvoriti bit će još dok ja "savladam" ovu tehniku

Image

Image

Image

Image
evo jos jednom od viska glava ne boli :-D
jennisjoplin

#261 Re: Pčelarstvo

Post by jennisjoplin »

narode, dajte probajte sa ovim, evo URL:

http://www.klix.com/

meni se isto često desavalo da mi ili ne prikazuje ili previse malo. otvorite racun na klix,, smanjte sliku na 800x..., upload i kada završi upload komanda "copy" na drugoj kucici (pise iznad nje: IMG Code for Forums&Message Boards) , onda povratak na post, "paste" komanda i gotovo,

probajte sa jednom od onih slicica :thumbup:
b.boja

#262 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

Arslan wrote:nije htjelo onda da prikaze slike b.boja. probali smo svasta.. :D ove su slike koje su preradile bumbi i daca skidane, smanjene i ponovo postavljene.. :)
do mene je :-) nisam skontala :D
@pčelar, akako se izdvaja propolis? mismo sad vidjele u satovima propolis, ali nismo nista radile, samo smo izvrcali med i taj propolis je u medu...
pčelar

#263 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:12, edited 1 time in total.
b.boja

#264 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

da, pogrijesila sam , mislila sam na polen, na ona zrnca zutkasta :D
Leonid Breznjev

#265 Re: Pčelarstvo

ostavih ti ja poruku na prethodnoj strani pcelar, zbog toga te i na podforumu zdravlje trebamo.. :)
b.boja

#266 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

Arslan wrote:ostavih ti ja poruku na prethodnoj strani pcelar, zbog toga te i na podforumu zdravlje trebamo.. :)
ah, sto smo ga okupirali:)
e, da puno toga se moze lijeciti, propolisom i polenom a i onim otrovom :D pa bi savjeti u upustva dobrodosla.
Leonid Breznjev

#267 Re: Pčelarstvo

kad je prvi post postavio na diskusijama, znao sam da ce nam biti od velike pomoci.. :) a fakat se moze nauciti od njega.. saburli insan, uzme si vremena za ljude.. :)
pčelar

#268 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Arslan wrote:ostavih ti ja poruku na prethodnoj strani pcelar, zbog toga te i na podforumu zdravlje trebamo.. :)
Nisam vidio pa ne znam o čemu bih pisao ima drugih ljudi neka pišu :bih: šefe :roll:
Leonid Breznjev

#269 Re: Pčelarstvo

pčelar wrote:
Nisam vidio pa ne znam o čemu bih pisao ima drugih ljudi neka pišu :bih: šefe :roll:
ama koji sef pcelaru? pa nisam ja nikakav sef nikome.. ja sam samo arslan.. :)
pčelar

#270 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

b.boja wrote:
ah, sto smo ga okupirali:)
e, da puno toga se moze lijeciti, propolisom i polenom a i onim otrovom :D pa bi savjeti u upustva dobrodosla.
Propolis potječe od grčkih riječi Pro i Polis što znače grad i ispred znači on je kao neka brana ispred neke utvrde. Odnosno pčele ga proizvode i koriste za zatvaranje sitnih rupa ali i za balzamiranje nekih insekata koje one ubiju ali ih ne mogu iznijeti van (Miševi, stršljeni) tako da uopće ne smrde. Slično su radili faraoni davno (vjerovatno vidjeli od pčela) :roll: U modernoj medicini propolis svakako ima veliku ulogu kao antibakrericidno sredstvo, zatim se prave razne masti i kapi na bazi propolisa.
Polen pčele ne proizvode već ga sakupljaju iz cvijetova a služi kao poboljšana ishrana posebno mladom leglu bez kojeg nema razvoja društva. Treba znati kad se polen može a kad se ne smije skidati i oduzimati od pčela.
Pčelinji otrov ja fala bogu dragom nisam alergičan, al kako emir reče ne znači da ne mogu postati, ja sam sebe "liječim" na svom pčelinjaku tako što pustam da me slobodo bockaju svukud samo čuvam glavu. Možda kasnije pokažem neke slike da vidite da su pčele ustvari jako miroljubiva bića samo treba znati snjima.
Ja oduljio ko hodža teraviju.
Pčelinji otrov je izuzetno skup i tražen na Zapadu ali se također koristi u modernoj medicini :bih:
pčelar

#271 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

Arslan wrote:
pčelar wrote:
Dobro Arslane :roll: ako znaš da se može o nečemu pametnom pisati daj neki prijedlog pa da se okupimo i pokušamo nešto napisati :zzzz:
b.boja

#272 Re: Pčelarstvo

Post by b.boja »

pčelar wrote:
Arslan wrote:
Dobro Arslane :roll: ako znaš da se može o nečemu pametnom pisati daj neki prijedlog pa da se okupimo i pokušamo nešto napisati :zzzz:
pisi o propolisu, na temi zdravlje, tamo ce dobro doci tvoj odgovor...
pčelar

#273 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 22:12, edited 1 time in total.
emir_du

#274 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Da nastavim sa indirektnim koristima od pcelarstva.Indirektna korist koju daje pcelarstvo oprasivanjem poljoprivrednog bilja,znatno je veca od direktne, za oko 100 do 150 puta,jer u prirodi oko 80% biljaka su entomofilne(biljke koje oprasuju insekti).Intenzivnom obradom zemljista i sve vecom upotrebom pesticida,u prirodi je sve manje insekata koji oprasuju kulturno bilje i njihov dio u oprasivanju svodi se na najmanju mjeru.Pcele,posto prezimljavaju u velikim zajednicama-drustvima, zbog svoje brojnosti, glavni su oprasivaci poljoprivrednog bilja.Stoga intenziviranjem poljoprivrede pcelarstvo dobija sve veci znacaj. Kad bi se,nedaj boze ,desilo da pcela nestane covjecanstvu bi preostale jos 4(cetiri) godine zivota. Kod nas oko 150 kulturnih biljaka zahtijeva oprasivanje pomocu pcela.Pravovremenim oprasivanjem prinosi se povecavaju za oko 20-30%(kod jabuke,tresnje,visnje idr.) Kada se ima u vidu da su za pravilno i pravovremeno oprasivanje potrebna 3 do 4 pcelinja drustva po 1 ha, onda se vide i perspektive razvoja pcelarstva.
emir_du

#275 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Osobine pcelarstva su slijedece; Rentabilnost-Oprema za pcelarstvo(kosnice,pribor i alat)nije skupa.Jednom nabavljena, ako se cuva i odrzava moze trajati i do 50 godina.S obzirom da su proizvodi pcelarstva uvijek trazeni i na cijeni, ulozeni kapital se brzo vraca. Cesto je rentabilnost ogranicena vremenskim uslovima, te je pcelarstvo podlozno kolebanjima koje uslovljavaju vremenske prilike.Radi toga klimatrski uslovi mogu dovesti u pitanje rentabilnost pcelarstva. Neogranicenost bavljenja pcelarstvom-Za uzgajanje(drzanje) pcela nije potreban vlastiti zemljisni posjed, jer za postavljanje kosnice netreba veci prostor.Pcelarstvom se mogu baviti sva zanimanja, kako muskarci tako i zene. Ovo daje mogucnost da pcelarstvo bude mnogima glavno ili sporedno zanimanje. Nezavisnost za odredjeni prostor-Pcele skupljaju hranu u radijusu do 10 km,te se ne postavlja pitanje naknade vlasnicima za pcelinju pasu.Znaci, pcele slobodno posjecuju cvjetove, bez obzira kome pripada zemljiste na kome raste medonosno bilje. Ukoliko se ukaze bolja pcelinja pasa u nekom kraju, kosnice sa pcelama se lako prenose sa jednog mjesta na drugo, a pri tome pcelinje drustvo ne trpi stetu. Pcelarstvo kao sport-U radu sa pcelama nailazimo na veliki broj kombinacija (pcelinja pasa, razvoj drustva,uzgoj matice,zastita pcela i dr.) te su radi toga momenti sporta jako naglaseni. Ove kombinacije zahtijevaju veliki brij rijesenja (kao u sahu).Zbog toga pcelarstvo ima jako mnogo pristalica kojima ovo cini razonodu.
Post Reply