Trcanje...

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Trchite li?!

Da - obozavam da se muchim :)
214
60%
NE - jesi li normalna?
141
40%

Total votes: 355

Fauja Singh

#251 Re: Trcanje...

Post by Fauja Singh »

I ja sam citao tekstove u kojima se navodi da su duge distance dobre za topljenje masnog tkiva, ali sam licno na sebi osjetio da sam dugim distancama najvise izgubio misicnu masu, a salo oko struka je jos uvijek tu.
Takodjer sta sam primjetio, kada sam jedno vrijeme svakodnevno igrao fudbal nisam ni priblizno prelazio kilometara koliko sad istrcim, ali tada sam imao jake noge, ravan struk, prava sportska gradja (predpostavljam zbog sprinteva kojih je u fudbalu puno)... npr sad sedmicno istrcim preko 20 km i ljudi koji me vide nakon duzeg vremena pitaju jesam li dobro :-) isjedio sam se u nogama, rukama, ramenima... a opet pupa je tu.
Da spomenem jos jednu stvar a koju sam forumasu sa teme rekao i u privatnim porukama, trcim vec duze vremena redovno ali se moje trcanje svodi na duze dionice jednim ne pretjeranom jakim tempom, međutim odlucim jedan dan da radim sprinteve i nakon toliko vremena redovne fizicke aktivnosti ja dobijem strasne upale od sprinteva kao da sam bio fizicki neaktivan zadnjih 5 godina.
Znaci po mom licnom iskustvu smatram da se sprintevi trebaju raditi, ne kazem da skroz treba izbaciti duge distance ali evo kako ja odnedavno pratkikujem

Dan 1: duga distanca laganim tempom
Dan 2: vjezbe ostalih dijelova tijela dal u teretani dal u kuci
Dan 3: sprintevi
Dan 4: odmor
onda opet Dan 1,2...

Naravno nekad zbog obaveza napravim pauzu izmedju dana 1 i 2 ili 2 i 3 ali nastojim se koliko toliko drzati ovog redoslijeda.
@DuckZz ja sam zainteresovan da meni posaljes na PM trening koji si napravio :)
DuckZz

#252 Re: Trcanje...

Post by DuckZz »

mousstapha wrote:Pa zar nije kljuc u topljenu masnog tkiva, dugo trcanje ispod aerobnog praga? Istina je, medjutim, da se kilaza moze spustiti i HIIT treninzima, ali to svakako nije jedini nacin.

Ovo sto ti napisa, kosi se sa vecinom tekstova koje sam procitao na tu temu, a i sto sam licno iskusio. :-)
Čisto sumnjam, ali ne kažem da se kilaža ne gubi takvim trčanjem ali očigledno je da ne želiš gubiti mišicnu masu, a to se zasigurno prvo koristi, tek poslije salo. Iskreno nisam ništa citao o tome na netu jer ovako bi valjda trebalo biti, ali evo da vidim na google prvi link koji mi izbaci na ovu temu.

" I’m sure by now you’ve heard that steady state cardio is best for maintaining muscle mass. I beg to differ. Cardio done at a higher intensity for a shorter period of time will not only help you maintain your muscle, but can actually help you build muscle mass. When you train at a slow and steady pace for a longer period of time, you are training your muscle fibers to be more aerobic and have greater endurance- you’re stimulating SLOW twitch muscle fibers. Do you know how muscle fibers adapt to becoming more aerobic and gaining greater endurance? By becoming smaller and weaker! The reason distance runners look so thin is that the smaller a muscle fiber is, the less time it takes for nutrients to travel within the muscle fiber. "

http://theathleticbuild.com/hiit-what-why-how/

Image
mousstapha

#253 Re: Trcanje...

Post by mousstapha »

Ako se drzimo striktno teorije, onda se kaze da se masti trose samo aerobnim aktivnostima, a ugljikohidrati aerobnim i anaerobnim. Proteini su tu da bi se izgradili misici. U situaciji kad se potrose rezerve ugljikohidrata tada ce tijelo trositi proteine. Drugima rijecima, gubi se misicna masa.

Ova slika iznad upravo to prikazuje.

Medjutim, treba biti svjestan da je gubitak sala kroz fizicke aktivnosti samo jedan korak. Ako se barem malo ne promijeni ishrana, onda sve pada u vodu, i sav je trud uzaludan.

Ako nekoga zanima, ovaj video odlicno prestavlja, kakav je izazov trcanje maratona za ljude koji nemaju navike fizickih aktivnosti. Izmedju ostalog, dotakli su se i ove teme, gubljenja kilograma. Vecina ih nije imala znacajne promjene, osim jedne zena koja napravila znacajne izmjene u ishrani.
forest gump

#254 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Ma sva ta priča i nauka oko topljenja masti je veoma individualna stvar. Svako tijelo i organizam su svijet za sebe.
thea

#255 Re: Trcanje...

Post by thea »

:izet: jeste bas tako
Fauja Singh

#256 Re: Trcanje...

Post by Fauja Singh »

Evo jedan po meni dobar clanak koji objasnjava zasto je bolje skidati visak kilograma sprintevima nego dugim distancama
1. dio http://www.fitness.com.hr/vjezbe/savjet ... anjem.aspx
2. dio http://www.fitness.com.hr/vjezbe/savjet ... -2dio.aspx

Da se razumijemo, ja volim trcanje na duge distance jer je to neki moj ispusni ventil, ali tek odnedaavno kako radim sprinteve osjetim da su mi noge u tonusu - zategnute, dobijam upale misica... mislim da sam poboljsao i ventilaciju pluca te da mi je svakim novim treningom bolja eksplozivnost u odnosu na prije.
Mislim da ko god voli trcanje da treba uvesti bar jedan dan u sedmici samo za sprinteve, ako nista probati, ne moze se nista izgubiti.
thea

#257 Re: Trcanje...

Post by thea »

Pa kad trcis 1h, valjda ubasic periode sprinta ja tako radim, rezultati fenomenalni.
forest gump

#258 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Pa generalno trkači kombinuju tri vrste treninga.

Dugo lagano, tempo i intervale.
thea

#259 Re: Trcanje...

Post by thea »

:izet: jess
AstorH

#260 Re: Trcanje...

Post by AstorH »

Meni dosadno to trcanje.Silim se jer ne uzivam kad trcim, ne volim nista da radim na silu pa ni to i onda brzo odustanem.Inace kad imam viska kg.to uspjesno skidam bez trcanja pa i nemam neki razlog da trcim, dok hodanje, odnosno setnje obozavam.

Sent from my iPad using Tapatalk
thea

#261 Re: Trcanje...

Post by thea »

muzika :izet:
Lucazode

#262 Re: Trcanje...

Post by Lucazode »

AstorH wrote:Meni dosadno to trcanje.Silim se jer ne uzivam kad trcim, ne volim nista da radim na silu pa ni to i onda brzo odustanem.Inace kad imam viska kg.to uspjesno skidam bez trcanja pa i nemam neki razlog da trcim, dok hodanje, odnosno setnje obozavam.

Potpsijem i dodao bih da se u kuhinji mrsa.
Superhikk

#263 Re: Trcanje...

Post by Superhikk »

DuckZz wrote:
mousstapha wrote:Pa zar nije kljuc u topljenu masnog tkiva, dugo trcanje ispod aerobnog praga? Istina je, medjutim, da se kilaza moze spustiti i HIIT treninzima, ali to svakako nije jedini nacin.

Ovo sto ti napisa, kosi se sa vecinom tekstova koje sam procitao na tu temu, a i sto sam licno iskusio. :-)
Čisto sumnjam, ali ne kažem da se kilaža ne gubi takvim trčanjem ali očigledno je da ne želiš gubiti mišicnu masu, a to se zasigurno prvo koristi, tek poslije salo. Iskreno nisam ništa citao o tome na netu jer ovako bi valjda trebalo biti, ali evo da vidim na google prvi link koji mi izbaci na ovu temu.
Greška. Nakon što potroši glukozu i glikogen, organizam prvo topi masti i njih pretvara u glukozu koju koristi kao energent. Nakon toga se razgrađuju proteini tj. mišićna masa.
Inače, ne vidim razlog da se duboko zalazi u te vode metabolizma ukoliko niste profesionalni sportista. Bitno je vježbati, ugrubo prilagoditi način treninga i ishrane onome što vam je cilj uraditi sa sopstvenim tijelom i što vam najviše prija.

Griješite kad poredite sprintere i maratonce. Ne rađa se svako sa istom konstitucijom pa da trening od njega napravi šta on hoće. Maratonac nije mogao biti sprinter i obrnuto. Za nas rekreativce, najbolje je kombinovati, raditi intervalne treninge. Bez obzira radiš li to radi zdravlja i dobrog raspoloženja ili prvenstveno želiš da smršaš. Bitno je naći formulu koja odgovara tvom tijelu i što se tiče opterećenja i trajanja, a to je individualna stvar. Najbitnije je pokrenuti se, a ostalo će vam tijelo samo reći, samo ga poslušajte a manje punite glavu svakojakim znalcima opšte prakse
forest gump

#264 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Upravo tako kao što reče superhik.

Kod nas je trend da se rekreativci opterećuju stvarima koje su samo bitne profesionalnim sportistima, dok se osnovne stvari zapostavljaju i bacaju u čošak.
AstorH

#265 Re: Trcanje...

Post by AstorH »

Lucazode wrote:
AstorH wrote:Meni dosadno to trcanje.Silim se jer ne uzivam kad trcim, ne volim nista da radim na silu pa ni to i onda brzo odustanem.Inace kad imam viska kg.to uspjesno skidam bez trcanja pa i nemam neki razlog da trcim, dok hodanje, odnosno setnje obozavam.

Potpsijem i dodao bih da se u kuhinji mrsa.
Upravo to.Reduciranjem obroka smanjujem kilograme, a uopce ne trcim.
Setam kad god imam priliku.Odnosno kad nisam sam.Ne volim sam setati.
forest gump

#266 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Trčanje definitivno nije za svakoga.
AstorH

#267 Re: Trcanje...

Post by AstorH »

forest gump wrote:Trčanje definitivno nije za svakoga.
O daa.Ja evo prvi cu rec da za mene nije. Jbga da svi iste stvari volimo noge bi popribijali trceci.Zato ja setam. :)

petunija

#268 Re: Trcanje...

Post by petunija »

thea wrote:Pa kad trcis 1h, valjda ubasic periode sprinta ja tako radim, rezultati fenomenalni.
Thea, možeš li mi opisati jedno svoje trčanje?

Hvala
mousstapha

#269 Re: Trcanje...

Post by mousstapha »

:D

petunija

#270 Re: Trcanje...

Post by petunija »

:lol: :kiss:
vade_mecum

#271 Re: Trcanje...

Post by vade_mecum »

petunija wrote:
thea wrote:Pa kad trcis 1h, valjda ubasic periode sprinta ja tako radim, rezultati fenomenalni.
Thea, možeš li mi opisati jedno svoje trčanje?

Hvala
vjerovatno misli na fartlek ;) uglavnom krenes lagano nekih desetak minuta, pojacas nekih 5 minuta, sprint pola minute-minut. po potrebi se ubaci i hodanje.
DanteX

#272 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

Imam dva pitanja šta tiče trčanja uz stepenice.

Gdje u Sarajevu je najbolje da se trči uz stepenice (vani negdje)? I drugo pitanje, da li postoji mogućnost da uđeš u neki stadion (Koševo ili Grbavica) da trčim uz stepenice gdje su tribine?
mousstapha

#273 Re: Trcanje...

Post by mousstapha »

Jel' to treniras za takmicenje u avazovom tornju? :D

I mene to zanima, bilo bi zgodno da imaju neke duze stepenice.
DanteX

#274 Re: Trcanje...

Post by DanteX »

mousstapha wrote:Jel' to treniras za takmicenje u avazovom tornju? :D

I mene to zanima, bilo bi zgodno da imaju neke duze stepenice.
Hoću da počnem, ali kod nas su uglavnom one niske ali dugačke stepenice :D . Od toga nemam ništa. U zgradi trčati je ok, ali uvijek možeš naletjeti na nekoga (i nema dovoljno spratova). zato mi se stadion čini kao dobra ideja.
forest gump

#275 Re: Trcanje...

Post by forest gump »

Stepenice na aneksu su savršene za treninga. Oko 180 stepenica. 10x gore dole i nije ti do života.
Post Reply