Jehovini svjedoci

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bosanac sa dna kace

#251 Re: Jehovini svjedoci

Post by Bosanac sa dna kace »

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
vorkiking

#252 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

Zašto nam je potrebno Božje vodstvo? :)

ZAR ti ne predstavlja užitak promatrati pašnjake i brežuljke prekrivene zelenilom i raznobojnim cvijećem? Nisi li očaran zlatnim zrakama sunca dok prodiru kroz srebrnaste oblake? Nije li radost promatrati leptira kako leprša po vrtu prepunom procvalog cvijeća? Nije li očaravajuće slušati žuborenje potoka, cvrkutanje ptica i šuštanje lišća? Ne uživaš li u ugodnom mirisu rosom nakvašene zemlje i miomirisnim biljkama i cvijeću? Nema sumnje da uživaš u svemu tome.

Takvi užici nisu djelo nekog slikara, muzičara ili proizvođača parfema. To su Božja djela stvaranja. Sva su ona stvorena da bi služila Bogu na hvalu i da bi ljudi u njima uživali.

Međutim, možda se pitaš: ’Kako možemo uživati u tome kada bolest i smrt život čine tako gorkim? Gdje je tu sreća kada je svijet pun ratova, mržnje i razdora?‘ Sukobi se šire poput kuge. Ljudi ne prezaju pred upotrebom najokrutnijih sredstava kako bi nemilosrdno mučili i ubijali jedni druge. Razdvajanja i razvodi razaraju obitelji. Zloća u ogromnim razmjerima prožima Zemlju.

Bog nije ljepotu koja nas okružuje načinio s namjerom da bude tek neko umjetničko djelo u kojem nemamo vremena uživati. On nije želio da život bude isprazan. Bog nas je stvorio ne samo da živimo već i da uživamo u životu.

Božji se naum nije promijenio. On još uvijek želi da živimo i da pronađemo užitak u svom životu. To se slaže s Božjim svojstvima i djelima koja je stvorio. On želi da vodimo zadovoljavajuć život koji je blagoslovljen dobrim zdravljem, mirom i sigurnošću. On hoće da živimo zajedno kao braća i sestre — a da nas pritom ne razdvaja boja kože, rasa ili državna granica — te da nas ujedinjuje pravda i jednakost. Bog isto tako želi da naše obitelji budu sretne i da imamo obilje ukusne hrane i pića. Usadio nam je prirodnu želju za svim tim stvarima.

Ne izgleda li proturječno to što je život, unatoč našoj urođenoj želji da uživamo u njemu, vrlo često težak? Čovjek se tokom proteklih stoljeća uzalud borio da svlada prepreke koje su mu često zagorčavale život. Iz toga je vidljivo da čovjek nije u stanju sam rješavati svoje probleme i da su mu potrebni savjeti i vodstvo iz nekog uzvišenijeg izvora da bi mogao svladati životne teškoće. Tko može bolje od Boga pružati vodstvo čovječanstvu? Doista, možemo li uopće zamisliti da bi on ostavio ljude bez vodstva i pomoći?

:skoljka: :skoljka: :skoljka:
vorkiking

#253 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

Kako Bog pruža vodstvo :)

Bog se još od stvaranja ljudi brine za njih. Svoje je vodstvo najprije dao Adamu (Ademu). Kasnije je Bog vodio čovječanstvo preko svojih poslanika, kao što su bili Enoh (Idris), Noa (Nuh), Abraham (Ibrahim), Job (Ejjub) i Mojsije (Musa). Počevši od svog poslanika Mojsija, Bog je nadahnuo pisanje knjiga koje su još uvijek dostupne u naše vrijeme. Bog je želio da čitavo čovječanstvo dobije Njegove upute i da pronađe sreću slijedeći Njegovo vodstvo.

Govoreći o obavezi da se vjeruje u te knjige, Kur’an ističe sljedeće: ”Svi [pravovjerni] su vjerovali Boga, Njegove meleke, Njegove Knjige i Njegove poslanike“ (El-Bekare [2]:285, PČ). Kur’an isto tako govori o vjernima koji ”vjeruju u ono što je tebi objavljeno i u ono što je prije tebe objavljeno i čvrsto vjeruju u budući svijet“ (El-Bekare [2]:4, PČ). No, na što se misli kad se govori o onome što je ”prije tebe objavljeno“?

Sveto pismo sadrži Božje knjige. One su prethodile Kur’anu koji te knjige često spominje i ističe da je u njima Božje vodstvo. U Ali Imranu [3]:3, 4 stoji: ”On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je još prije, kao putokaz ljudima.“ (Vidi i El-Maide [5]:46, 47.) A En-Nisa [4]:163 kaže sljedeće: ”Davudu smo dali Zebur [Psalme].“ Kur’an isto tako ohrabruje na to da se ponovno ispitaju te knjige, govoreći: ”Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu, prije tebe objavljenu“ (Junus [10]:94).

Što to znači pokazivati vjeru u Božje knjige? To sasvim sigurno ne znači samo priznavati da one postoje. Prava vjera značila bi i čitati ih, poznavati njihov sadržaj, a i primjenjivati ono što one kažu. Kada primamo pisma od nama dragih osoba, onda jedva čekamo da ih pročitamo. Normalno je da smo više zainteresirani za sama pisma i za onoga tko ih je poslao nego za osobu koja ih je dostavila. Koliko je to onda više slučaj kada nam Bog šalje pisma preko svojih glasnika. Trebali bismo imati gorljivu želju da dobijemo ta pisma, da ih pročitamo i dobijemo vodstvo od njega. Iako poštujemo Božje glasnike, naša glavna briga je da slušamo Boga i budemo mu poslušni. Trebamo se držati njegovih knjiga, a ne praviti razliku između ovog ili onog njegovog poslanika.

Bog se kao Održavatelj i Zaštitnik svojih knjiga pobrinuo da su nam one danas dostupne. Nikada nikome ne može poći za rukom da uništi ili promijeni Božju Riječ. To je zato što su to Božje knjige, a ne ljudske. Bog ih nam je dao zato da nas vode na pravi put. Bit ćeš duboko dirnut kada otkriješ kakvu poruku one sadrže.

Misliš li da svatko tko tvrdi da vjeruje u Boga primjenjuje ono što je zapisano u njegovim knjigama? Mnogi Židovi i kršćani kažu da vjeruju u Boga, no pokazuju li njihova djela da se oni drže njegovih knjiga? Ne bismo smjeli suditi Sveto pismo na temelju onoga što čine ljudi koji tvrde da ga slijede. Mnogi su skrenuli od prave vjere i udaljili se od Božjeg vodstva.

Da li želiš utažiti svoju žeđ za spoznajom o Bogu? U tom bi slučaju trebao nastojati doznati odgovore na tako važna pitanja kao što su: Što je bio Božji naum kad je stvorio čovjeka? Gdje ga je Bog smjestio? Što je uzrok svih ljudskih nevolja? Kakvo rješenje pruža Bog da bismo mogli živjeti sretno, u skladu s našim urođenim željama? Dok budemo razmatrali ta pitanja, traži Božje vodstvo i slijedi ga, i možeš biti siguran da će on zadovoljiti želje tvog srca.

abdulazizsarajevo

#254 Re: Jehovini svjedoci

Post by abdulazizsarajevo »

smatram to kucanje po vratima agresivnim i bezobraznim...
novcano bi tog svjedoka kaznio pa bi on i jahova svog zaboravio
vorkiking

#255 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

abdulazizsarajevo wrote:smatram to kucanje po vratima agresivnim i bezobraznim...
Zašto tako smatraš ?
abdulazizsarajevo

#256 Re: Jehovini svjedoci

vorkiking wrote:
abdulazizsarajevo wrote:smatram to kucanje po vratima agresivnim i bezobraznim...
Zašto tako smatraš ?
zasto ti ne smatras da je to agresivni nacin sirenja religije? sta bi bilo da islamski ucenjaci zaustavljaju raju po ferhadiji i usjeravaju na druzenja u dzamijama...agresivno i ruzno...

napravi web stranicu ili napisi knjigu i probaj je prodati pod naslovom ove teme..to je meni OK svako ko trazi pronaci ce
*mima*

#257 Re: Jehovini svjedoci

Post by *mima* »

Jehove uopste nisu agresivni.
patrius

#258 Re: Jehovini svjedoci

Post by patrius »

Ah,pobogu brate,nego kako nego novcano!!!Nema boguugodnije kazne :oops:
Nisu agresivni,ali nisu niti interesantni.Stare bajke.Kako god je religija proizvod covjekove uobrazilje koji vlada (nad) njime,tako je i danasnje drustveno-politicko uredjenje proizvod njegovih mu ruku koji se zacario nad njime,i koji njime upravlja umjesto da mu sluzi :oops:
antonija

#259 Re: Jehovini svjedoci

Post by antonija »

Ja sam cula da JEHOVIN SVJEDOK KOJI NOVACI NOVE LJUDE u Jehovine svjedoke ima mjesecno platu u iznosu od 850,00 KM.

Nije mi jasno kako se finansiraju, odkud im toliki novac ?
beautyfool

#260 Re: Jehovini svjedoci

Post by beautyfool »

Danas sam bas naletila na 2 zene (kasnije sam shvatila da su jehovini svjedoci) tj one su naletile na mene i igrom slucaja nesto smo razgovarali kompletno nevezano za bilo kakvo vjerovanje, da bi na kraju razgovora jedna od njih pogledala me nekim pogledom punim topline i sazaljenja i rekla, eh kad si tako fina i mlada da ti dam pozivnicu za nesto, kad vadi nekakav papir i pise na njemu "kako mozete prezivjeti kraj svijeta" :shock: i pocese one meni objasnjavati o kraju svijeta, kako su sve cesci zemljotresi, kako su nedavno 3 aviona pala, kako su ljudi pomahnitali i slicno, kako cemo uskoro svi pred Boga i tako dalje, uglavnom imaju nekakva predavanja pa eto da se pohvalim da sam pozvana :-) , kao i svi ostali :D :D :D
Opet mi je ista stvar zapela za oci a to je njihova "necistoca i neurednost" :roll:
abdulazizsarajevo

#261 Re: Jehovini svjedoci

beautyfool wrote:Danas sam bas naletila na 2 zene (kasnije sam shvatila da su jehovini svjedoci) tj one su naletile na mene i igrom slucaja nesto smo razgovarali kompletno nevezano za bilo kakvo vjerovanje, da bi na kraju razgovora jedna od njih pogledala me nekim pogledom punim topline i sazaljenja i rekla, eh kad si tako fina i mlada da ti dam pozivnicu za nesto, kad vadi nekakav papir i pise na njemu "kako mozete prezivjeti kraj svijeta" :shock: i pocese one meni objasnjavati o kraju svijeta, kako su sve cesci zemljotresi, kako su nedavno 3 aviona pala, kako su ljudi pomahnitali i slicno, kako cemo uskoro svi pred Boga i tako dalje, uglavnom imaju nekakva predavanja pa eto da se pohvalim da sam pozvana :-) , kao i svi ostali :D :D :D
Opet mi je ista stvar zapela za oci a to je njihova "necistoca i neurednost" :roll:
al bitno je da su i one "svjedoci" jedino mozda Brankoviceve pljacke..:)
nista od toga..izvoli reklamiraj se po novinama i po sarajevo-x nek ljudi nesto zarade mani se zasretanja i presretanja ljudi i omladine...to ja smatram bezobrazlukom..
dr.Gonzo

#262 Re: Jehovini svjedoci

Post by dr.Gonzo »

Shoshana wrote:Ja sam, vala, imala cast da se druzim i sa jehovinim svjedocima, i sa mormonima, i sa katolicima, i sa protestantima, i sa ortodoksima, i sa muslimanima, i sa jevrejima, i sa neke distance mogu reci da u njihovom pristupu vlastitoj vjeri nikakve sustinske razlike nisam nasla. Moze se, naravno, reci da jehovini svjedoci, mormoni i muslimani proselitiraju mnogo vise nego ovi ostali (sa izuzetkom jevreja koji ne proselitiraju nikako), ali to im je, valjda, znacajan dio religije i nimalo mi ne smeta. Pa i ja, kada iznosim svoje stavove, ne cinim to zato sto mi je milina samu sebe slusati, nego zato sto se nadam da ce neko negdje doci do istog zakljucka kao i ja, te da ce jednog dana nase misljenje preovladati na kugli zemaljskoj, i da cemo svi poslije toga lijepo i zajedno zivjeti u duhu slobode i tolerancije.

Sretala sam iskljucivo prijatne ljude i ni najmanje mi nije smetalo da, kada za to imam vremena, s njima porazgovaram o mojim vs njihovim ubjedjenjima. Ne vidim zasto bih se osjecala napadnutom/ugrozenom zato sto mi neko (s njegove tacke gledista) zeli dobro. Na meni je da uzmem ili ostavim.
Upravo tako! Sustinska razlika medju navedenim grupama je nikakva.

Imam jednog rodjaka koji je postao JS pocetkom devedesetih, kada je kao izbjeglica sam otisao na zapad. Meni ga je uvijek bilo zao, ali ako to funkcionise za njega i ispunjava mu neke "preznine" u zivotu, ko sam ja da tu nesto kritikujem?
patrius

#263 Re: Jehovini svjedoci

Post by patrius »

Stvar je samo u tome sto sve religiozne dogme imaju gotova rjesenja za sva vremena i sve situacije,i ne dopustaju da se o tome polemise - tako je i nikako drugacije!!! Dakle,ti agitatori nemaju namjeru da s nekim otvoreno razgovaraju,niti da cuju (iako "lafo" saslusaju) drugu stranu,vec samo i iskljucivo za cilj imaju da sagovornika pridobiju.Ukoliko je "zilav" i tvrdoglav,i "nece u suru",odustaju i prepustaju ga "sudbini". :oops:
vorkiking

#264 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

abdulazizsarajevo wrote:
vorkiking wrote:
Zašto tako smatraš ?
zasto ti ne smatras da je to agresivni nacin sirenja religije? sta bi bilo da islamski ucenjaci zaustavljaju raju po ferhadiji i usjeravaju na druzenja u dzamijama...agresivno i ruzno...

napravi web stranicu ili napisi knjigu i probaj je prodati pod naslovom ove teme..to je meni OK svako ko trazi pronaci ce
Mi to neradimo, kako ti kažeš agresivno i ružno, nego sa kulturom komunikacije i ponašanja.

To što se tebi ne sviđa istina, je ipak tvoj problem.
vorkiking

#265 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

antonija wrote:Ja sam cula da JEHOVIN SVJEDOK KOJI NOVACI NOVE LJUDE u Jehovine svjedoke ima mjesecno platu u iznosu od 850,00 KM.

Nije mi jasno kako se finansiraju, odkud im toliki novac ?
To nije istina, pogrešno si čula. Jehovini Svjedoci sve što rade je volonterski, i ne primaju novac za to. Rade kao i drugi ljudi u firmama, a u slobodno vrijeme propovjedaju onako kako je činio Isus i njegovi prvi učenici.
vorkiking

#266 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

Božje najveće ime :)

BOŽANSKO je ime u Svetom pismu navedeno preko 7 000 puta. Međutim, kasnije Židovi uslijed svog praznovjerja nisu više željeli izgovarati to ime, pa su umjesto njega koristili riječ ”Gospodin“ (Jeremija 23:27, 36). Pripadnici crkava kršćanstva nastavili su tu tradiciju i čak su izostavljali Božje ime prilikom prepisivanja Svetog pisma. Posljedica toga je sveopće nepoznavanje tog najvećeg imena. Iako su mnogi čuli za izraz ”Božje najveće ime“, oni ipak vjeruju da u današnje vrijeme ne postoji način da netko sazna to ime. No je li to istina?

Kur’an govori o čovjeku ”kome je dano znanje o knjizi (pismu)“ (En-Neml [27]:40, PČ). Objašnjavajući taj ajet, knjiga tumačenja pod nazivom Tefsir Dželalejn kaže: ”Bio je to Azaf sin Barahije. On je bio pravedan čovjek. Znao je Božje najveće ime, i kad god ga je zazvao, bio je uslišan.“ No tko je taj Azaf, sin Barahije, koji je znao Božje najveće ime? Kur’an vrlo često savjetuje ljude da se obrate Božjim drevnim knjigama kako bi dobili odgovore. (Vidi Junus [10]:94; En-Nahl [16]:43; En-Enbija [21]:7.) One nam kažu da je Azaf, sin Barahije, bio onaj koji je pod nadahnućem napisao 83. Psalam (1. Dnevnika 15:17; Psalam 83, natpis). Osamnaesti redak ovog psalma kaže: ”Neka znadu da si ti, kojemu je ime Jehova, jedini najviši nad svom zemljom.“ Stoga možemo vidjeti da to najveće ime glasi ”Jehova“.

Azaf nije bio jedini koji je znao to veliko ime. Svi poslanici koje je Bog u prošlosti nadahnuo da pišu Sveto pismo znali su to ime i koristili su ga. Ono je ujedno dio mnogih vlastitih imena, od kojih neka nalazimo u Kur’anu. Ime poslanika Ivana (Jahje) znači ”Jehova je milostiv“; ime poslanika Ilije (Il’jasa) znači ”moj Bog je Jehova“; ime Zaharija (Zekerijja) znači ”Jehova se sjetio“.
abdulazizsarajevo

#267 Re: Jehovini svjedoci

@vorkiking & ostalim svjedocima

kad kazem agresivno ne znaci i drsko...i spanske sapunice su agresivne ali nisu drske...serviraju se u "planirano vrijeme" i "planiranim ljudima"...- omaldini...zasto nekome prilaziti i pozivati ga ljubazno u vjeru..ima svako svoj mozak i svoje vrijeme pa nek odluci hoce li i kad odabrati ovu ili onu vjeru...

djeljenje letaka po carsiji je za mene bezobrazluk - ne prodajete vi uslugu relax tursa nego pozivate u vjeru...po meni na jedan agresivan nacin i to ciljanu populaciju...zasto???

zasto ne idete u split npr to raditi?? ili mozda u zagreb?? ne nego dolaze autobusima ovamo u studentske domove - VOLONTERSKI..
zgubidann

#268 Re: Jehovini svjedoci

Post by zgubidann »

Marketing svi zele da stvore neko ime brend , ove starije vjerske zajednice izgradzivale stoljecima ime a ovi mali moraju se probijati pa svi koriste razlicite strategije , njima dolaze sami da im pune glave svojom istinom dok ovi manji moraju da im uvaljuju svoju istinu gdje stignu.
a.basko

#269 Re: Jehovini svjedoci

Post by a.basko »

vorkiking wrote:Božje najveće ime :)

BOŽANSKO je ime u Svetom pismu navedeno preko 7 000 puta. Međutim, kasnije Židovi uslijed svog praznovjerja nisu više željeli izgovarati to ime, pa su umjesto njega koristili riječ ”Gospodin“ (Jeremija 23:27, 36). Pripadnici crkava kršćanstva nastavili su tu tradiciju i čak su izostavljali Božje ime prilikom prepisivanja Svetog pisma. Posljedica toga je sveopće nepoznavanje tog najvećeg imena. Iako su mnogi čuli za izraz ”Božje najveće ime“, oni ipak vjeruju da u današnje vrijeme ne postoji način da netko sazna to ime. No je li to istina?

Kur’an govori o čovjeku ”kome je dano znanje o knjizi (pismu)“ (En-Neml [27]:40, PČ). Objašnjavajući taj ajet, knjiga tumačenja pod nazivom Tefsir Dželalejn kaže: ”Bio je to Azaf sin Barahije. On je bio pravedan čovjek. Znao je Božje najveće ime, i kad god ga je zazvao, bio je uslišan.“ No tko je taj Azaf, sin Barahije, koji je znao Božje najveće ime? Kur’an vrlo često savjetuje ljude da se obrate Božjim drevnim knjigama kako bi dobili odgovore. (Vidi Junus [10]:94; En-Nahl [16]:43; En-Enbija [21]:7.) One nam kažu da je Azaf, sin Barahije, bio onaj koji je pod nadahnućem napisao 83. Psalam (1. Dnevnika 15:17; Psalam 83, natpis). Osamnaesti redak ovog psalma kaže: ”Neka znadu da si ti, kojemu je ime Jehova, jedini najviši nad svom zemljom.“ Stoga možemo vidjeti da to najveće ime glasi ”Jehova“.

Azaf nije bio jedini koji je znao to veliko ime. Svi poslanici koje je Bog u prošlosti nadahnuo da pišu Sveto pismo znali su to ime i koristili su ga. Ono je ujedno dio mnogih vlastitih imena, od kojih neka nalazimo u Kur’anu. Ime poslanika Ivana (Jahje) znači ”Jehova je milostiv“; ime poslanika Ilije (Il’jasa) znači ”moj Bog je Jehova“; ime Zaharija (Zekerijja) znači ”Jehova se sjetio“.
:)

Kur‘an

Sura 27
An-Naml – Mravi
39. "Ja ću ti ga donijeti" - reče Ifrit, jedan od džina - "prije nego iz ove sjednice svoje ustaneš, ja sam za to snažan i pouzdan."
40. "A ja ću ti ga donijeti" - reče onaj koji je učio iz Knjige - "prije nego što okom trepneš." I kad Sulejman vidje da je prijesto već pored njega postavljen, uzviknu: "Ovo je blagodat Gospodara moga, koji me iskušava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti. A ko je zahvalan - u svoju je korist zahvalan, a ko je nezahvalan - pa, Gospodar moj je neovisan i plemenit.

Sura 10
Yunus - Junus
89. "Uslišena je molba vaša!" - reče On - " a vas dvojica na Pravome putu ostanite i nikako se za neznalicama ne povodite!"
90. I Mi prevedosmo preko mora sinove Israilove, a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progoneći ih ni krive ni dužne. A on, kad se poče daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Israilovi i ja se pokoravam!"
91. "Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?!
92. Danas ćemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poučan primjer onima poslije tebe"- ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim poukama.
93. I Mi smo sinove Israilove u lijep predjel naselili i ukusnom hranom ih opskrbili, i tek kad im je došlo pravo saznanje, oni su se u mišljenju razišli. A Gospodar tvoj će im, sigurno, na Sudnjem danu presuditi u onom u čemu su se razilazili.
94. Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji.
95. I ne budi nikako od onih koji Allahove dokaze ne priznaju, da ne bi bio izgubljen.
96. A oni na kojima se ispuni Riječ Gospodara tvoga zaista neće vjerovati,
97. makar im došli svi dokazi, sve dok ne dožive patnju bolnu.
98. Zašto nije bilo nijednog grada koji je povjerovao i kome je vjerovanje njegovo koristilo, osim naroda Junusova, kome smo, kada je povjerovao, sramnu patnju u životu na ovome svijetu otklonili i život mu još neko vrijeme produžili?
99. Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?
100. Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.
101. Reci: "Posmatrajte ono što je na nebesima i na Zemlji!" - A ni od kakve koristi neće biti dokazi i opomene narodu koji neće da vjeruje.
102. Zar oni čekaju da ih snađe nešto slično onome što je snašlo one koji su prije njih bili i nestali? Reci: "Pa čekajte, i ja ću s vama čekati!”

Sura 16
An-Nahl - Pčele
43. Mi smo i prije tebe samo ljude kao poslanike slali i objavljivali im - pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate -
44. jasne dokaze i Knjige. A tebi objavljujemo Kur’an da bi objasnio ljudima ono što im se objavljuje, i da bi oni razmislili.
45. A zar su sigurni oni koji ružne podmuklosti snuju - da ih Allah neće u zemlju utjerati ili da im neće, odakle ne mogu ni pomisliti, kazna doći,
46. ili da ih neće na putovanjima njihovim kazniti - oni neće umaći! -
47. ili da ih neće malo po malo kažnjavati? Ali, Gospodar vaš je doista blag i milostiv.
48. Zar oni ne vide da sve ono što je Allah stvorio sad desno, sad lijevo pruža sjene svoje Allahu poslušno i da je ono pokorno?
49. Allahu se klanja sve živo na nebesima i na Zemlji, u prvom redu meleki, i oni se ne ohole,
50. boje se Gospodara svoga, koji vlada njima, i čine ono što im se naredi.
51. Allah kaže: "Dvojici bogova se na klanjajte! - samo je jedan Bog - i samo se Mene bojte!"

Sura 21
Al-Anbiya' – Vjerovjesnici
1. Ljudima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni, bezbrižni, ne mare za to.
2. I ne dođe im nijedna nova opomena od Gospodara njihova kojoj se, slušajući je, ne podsmjehuju
3. srca rasijanih. A mnogobošci govore šapatom: "Da li je ovaj nešto drugo do čovjek kao i vi? Zar ćete slijediti vradžbinu, a vidite da jest?"
4. "Gospodar moj zna" - reče on - "šta se govori i na nebu i na Zemlji; On sve čuje i sve zna!"
5. Oni, čak, govore: "To su samo smušeni snovi; on ga izmišlja; on je pjesnik; neka nam donese kakvo čudo kao i prijašnji poslanici!"
6. Nijedan grad koji smo Mi prije njih uništili nije u čudo povjerovao, pa zar će ovi vjerovati?
7. I prije tebe smo samo ljude slali kojima smo objavljivali, zato pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate vi!
8. Mi ih nismo stvarali kao bića koja žive bez hrane, ni oni nisu besmrtni bili.
9. Poslije smo im obećanje ispunjavali, i njih, i one koje smo htjeli, spašavali, a one koji su nevaljali bili uništavali.
10. Mi vam Knjigu objavljujemo u kojoj je slava vaša, pa zašto se ne opametite?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#270 Re: Jehovini svjedoci

Post by dr.gog »

abdulazizsarajevo wrote:
beautyfool wrote:Danas sam bas naletila na 2 zene (kasnije sam shvatila da su jehovini svjedoci) tj one su naletile na mene i igrom slucaja nesto smo razgovarali kompletno nevezano za bilo kakvo vjerovanje, da bi na kraju razgovora jedna od njih pogledala me nekim pogledom punim topline i sazaljenja i rekla, eh kad si tako fina i mlada da ti dam pozivnicu za nesto, kad vadi nekakav papir i pise na njemu "kako mozete prezivjeti kraj svijeta" :shock: i pocese one meni objasnjavati o kraju svijeta, kako su sve cesci zemljotresi, kako su nedavno 3 aviona pala, kako su ljudi pomahnitali i slicno, kako cemo uskoro svi pred Boga i tako dalje, uglavnom imaju nekakva predavanja pa eto da se pohvalim da sam pozvana :-) , kao i svi ostali :D :D :D
al bitno je da su i one "svjedoci" jedino mozda Brankoviceve pljacke..:)
nista od toga..izvoli reklamiraj se po novinama i po sarajevo-x nek ljudi nesto zarade mani se zasretanja i presretanja ljudi i omladine...to ja smatram bezobrazlukom..
Jehovini svjedoci su u našoj domovini vjerska zajednica sa punim pravom i slobodom izražavanja, vjeroispovjedi i komuniciranja sa ostalim sugrađanima.
Svako je slobodan i propovjedati i ispovjedati svoju vjeru.Ne znam čemu tako ljutit ton u obraćanju sugovorniku na temi...to ne ide na sa-x.

OPOMENA:

Mnogo pristojnih i učenih sugrađana, i njihove porodice, su članovi zajednice Jehovinih svjedoka i svojim djelovanjem i pristojnošću dostojanstveno ispoljavaju svoju vjeru.
Pojedine ocjene koje ste iznijeli su na granici dobrog ukusa i kao takve neće biti ubuduće tolerirane na forumu sarajevo-x.com.

Komentiranje opomene moderatora nije dopušteno!.
a.basko

#271 Re: Jehovini svjedoci

Post by a.basko »

vorkiking wrote:Kako Bog pruža vodstvo :)

Bog se još od stvaranja ljudi brine za njih. Svoje je vodstvo najprije dao Adamu (Ademu). Kasnije je Bog vodio čovječanstvo preko svojih poslanika, kao što su bili Enoh (Idris), Noa (Nuh), Abraham (Ibrahim), Job (Ejjub) i Mojsije (Musa). Počevši od svog poslanika Mojsija, Bog je nadahnuo pisanje knjiga koje su još uvijek dostupne u naše vrijeme. Bog je želio da čitavo čovječanstvo dobije Njegove upute i da pronađe sreću slijedeći Njegovo vodstvo.

Govoreći o obavezi da se vjeruje u te knjige, Kur’an ističe sljedeće: ”Svi [pravovjerni] su vjerovali Boga, Njegove meleke, Njegove Knjige i Njegove poslanike“ (El-Bekare [2]:285, PČ). Kur’an isto tako govori o vjernima koji ”vjeruju u ono što je tebi objavljeno i u ono što je prije tebe objavljeno i čvrsto vjeruju u budući svijet“ (El-Bekare [2]:4, PČ). No, na što se misli kad se govori o onome što je ”prije tebe objavljeno“?

Sveto pismo sadrži Božje knjige. One su prethodile Kur’anu koji te knjige često spominje i ističe da je u njima Božje vodstvo. U Ali Imranu [3]:3, 4 stoji: ”On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je još prije, kao putokaz ljudima.“ (Vidi i El-Maide [5]:46, 47.) A En-Nisa [4]:163 kaže sljedeće: ”Davudu smo dali Zebur [Psalme].“ Kur’an isto tako ohrabruje na to da se ponovno ispitaju te knjige, govoreći: ”Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu, prije tebe objavljenu“ (Junus [10]:94).

Što to znači pokazivati vjeru u Božje knjige? To sasvim sigurno ne znači samo priznavati da one postoje. Prava vjera značila bi i čitati ih, poznavati njihov sadržaj, a i primjenjivati ono što one kažu. Kada primamo pisma od nama dragih osoba, onda jedva čekamo da ih pročitamo. Normalno je da smo više zainteresirani za sama pisma i za onoga tko ih je poslao nego za osobu koja ih je dostavila. Koliko je to onda više slučaj kada nam Bog šalje pisma preko svojih glasnika. Trebali bismo imati gorljivu želju da dobijemo ta pisma, da ih pročitamo i dobijemo vodstvo od njega. Iako poštujemo Božje glasnike, naša glavna briga je da slušamo Boga i budemo mu poslušni. Trebamo se držati njegovih knjiga, a ne praviti razliku između ovog ili onog njegovog poslanika.

Bog se kao Održavatelj i Zaštitnik svojih knjiga pobrinuo da su nam one danas dostupne. Nikada nikome ne može poći za rukom da uništi ili promijeni Božju Riječ. To je zato što su to Božje knjige, a ne ljudske. Bog ih nam je dao zato da nas vode na pravi put. Bit ćeš duboko dirnut kada otkriješ kakvu poruku one sadrže.

Misliš li da svatko tko tvrdi da vjeruje u Boga primjenjuje ono što je zapisano u njegovim knjigama? Mnogi Židovi i kršćani kažu da vjeruju u Boga, no pokazuju li njihova djela da se oni drže njegovih knjiga? Ne bismo smjeli suditi Sveto pismo na temelju onoga što čine ljudi koji tvrde da ga slijede. Mnogi su skrenuli od prave vjere i udaljili se od Božjeg vodstva.

Da li želiš utažiti svoju žeđ za spoznajom o Bogu? U tom bi slučaju trebao nastojati doznati odgovore na tako važna pitanja kao što su: Što je bio Božji naum kad je stvorio čovjeka? Gdje ga je Bog smjestio? Što je uzrok svih ljudskih nevolja? Kakvo rješenje pruža Bog da bismo mogli živjeti sretno, u skladu s našim urođenim željama? Dok budemo razmatrali ta pitanja, traži Božje vodstvo i slijedi ga, i možeš biti siguran da će on zadovoljiti želje tvog srca.

...izvinjavam se zbog duzine ovog "posta", istovremeno nudim link gdje mozete, neistrgnuto iz konteksta, procitati svaki upola prekinuti navod Kur'ana koje nudi worki, pokusavajuci tako priskrbiti nekakvu korist ili pokolebati nekoga u njegovom imanu ... :)
znaci, nije potrebna nikakva rasprava, dovoljno je citiranje Kur'ana, koji se "sam" brani... i naravno, prijeti! ;-)

...preporucio bih i knjigu sanina muse(bookline): "stit islama"

Kur‘an
Sura 2
Al-Baqara - Krava

284. Allahovo je sve što je na nebesima i što je na Zemlji! Pokazivali vi ono što je u dušama vašim ili to krili Allah će vas za to pitati; oprostiće onome kome On hoće, a kazniće onoga koga On hoće - Allah je kadar sve.
285. Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."
286. Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!

Sura 2
Al-Baqara - Krava

1. Elif Lam Mim.*
2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;
3. onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali;
4. i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.
5. Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti.
6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.
7. Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.
8. Ima ljudi koji govore: "Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!"- a oni nisu vjernici.*
9. Oni nastoje prevariti Allaha i one koji vjeruju, a oni i ne znajući, samo sebe varaju.
10. Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih čeka bolna patnja zato što lažu.
11. Kada im se kaže: "Ne remetite red na Zemlji!" - odgovaraju: "Mi samo red uspostavljamo!"
12. Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.

Sura 3
Ali 'Imran - Imranova porodica

1. Elif Lam Mim.
2. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni!
3. On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je
4. još prije, kao putokaz ljudima, a objavio je i ostale koje rastavljaju istinu od neistine. One koji u Allahove riječi ne vjeruju čeka teška patnja; - a Allah je silan i strog.
5. Allahu ništa nije tajna ni na Zemlji ni na nebu!
6. On vas oblikuje u matericama kako On hoće; nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!
7. On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - A samo razumom obdareni shvaćaju.

Sura 5
Al-Ma'ide - Trpeza

40. Ti, sigurno, znaš da samo Allah ima vlast na nebesima i na Zemlji. On kažnjava onoga koga hoće, a prašta onome kome hoće. Allah sve može.
41. O Poslaniče, neka te ne zabrinjava to što brzo nevjerovanje ispoljavaju oni koji ustima svojim govore: "Vjerujemo!", a srcem ne vjeruju, i jevreji koji izmišljotine mnogo slušaju i koji tuđe riječi rado prihvaćaju, a tebi ne dolaze, koji smisao riječi s mjesta njihovih izvrću i govore: "Ako vam se ovako presudi, onda pristanite na to, a ako vam se ne presudi, onda nemojte pristati!"* A onoga koga Allah želi u njegovoj zabludi ostaviti, ti mu Allahovu naklonost ne možeš nikako osigurati. To su oni čija srca Allah ne želi očistiti; njih na ovome svijetu čeka poniženje, a na onome svijetu patnja golema.
42. Oni mnogo laži slušaju i rado ono što je zabranjeno jedu; pa ako ti dođu, ti im presudi ili se okreni od njih; ako se okreneš od njih, oni ti ne mogu nimalo nauditi. A ako im budeš sudio, sudi im pravo jer Allah voli pravedne.
43. A otkud da oni traže od tebe da im sudiš kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi? Oni ni poslije presude tvoje ne bi bili zadovoljni jer nisu nikakvi vjernici.
44. Mi smo objavili Tevrat, u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su jevrejima sudili vjerovjesnici, koji su bili Allahu poslušni i čestiti ljudi, i učeni, od kojih je traženo da čuvaju Allahovu knjigu, i oni su nad njom bdjeli. Zato se, kada budete sudili, ne bojte ljudi, već se bojte Mene, i ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi! A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici.
45. Mi smo im u njemu propisali: glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti. A onome ko od odmazde odustane, biće mu to od grijeha iskupljenje. Oni koji ne sude prema onom što je Allah objavio pravi su nasilnici.
46. Poslije njih poslali smo Isaa, sina Merjemina, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je također bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali,
47. i sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio - pravi su grješnici.
48. A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.

Sura 4
An-Nisa' – Žene

150. Oni koji u Allaha i poslanike Njegove ne vjeruju i žele da između Allaha i poslanika Njegovih u vjerovanju naprave razliku, i govore: "U neke vjerujemo, a u neke ne vjerujemo", i žele da između toga nekakav stav zauzmu -
151. oni su zbilja pravi nevjernici; a Mi smo nevjernicima pripremili sramnu patnju.
152. A oni koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju i nijednog od njih ne izdvajaju - On će ih, sigurno, nagraditi. - A Allah prašta i samilostan je.
153. Sljedbenici Knjige traže od tebe da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaa su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: "Pokaži nam Allaha!" Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali,
154. i iznad njih smo brdo digli, zbog zavjeta koji su dali, i Mi smo im rekli: "Na kapiju pognutih glava uđite!" - i još smi im rekli: "O subotu se ne ogriješite!" - i od njih smo čvrsto obećanje uzeli.
155. Ali zato što su zavjet prekršili i što u Allahove dokaze nisu povjerovali, što su ni krive ni dužne vjerovjesnike ubijali i što su govorili: "Naša su srca okorjela" - Allah im je, zbog nevjerovanja, njihova srca zapečatio, pa ih je samo malo vjerovalo -
156. i zbog nevjerovanja njihova i zbog iznošenja teških kleveta protiv Merjeme
157. i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
158. već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.
159. I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti.
160. I zbog teškog nasilja jevreja mi smo im neka lijepa jela zabranili koja su im bila dozvoljena, i zbog toga što su mnoge od Allahova puta odvraćali
161. i zato što su kamatu uzimali, a bilo im je zabranjeno, i zato što su tuđe imetke na nedozvoljen način jeli. A za nevjernike među njima Mi smo kaznu bolnu pripremili.
162. Ali onima među njima koji su u nauku sasvim upućeni, i pravim vjernicima - oni vjeruju u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe - naročito onima koji molitvu obavljaju i onima koji zekat daju i u Allaha i u onaj svijet vjeruju - njima ćemo, sigurno, veliku nagradu dati.
163. Mi objavljujemo tebi kao što smo objavljivali Nuhu i vjerovjesnicima poslije njega, a objavljivali smo i Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu i unucima, i Isau, i Ejjubu, i Junusu, i Harunu, i Sulejmanu, a Davudu smo dali Zebur -
164. i poslanicima o kojima smo ti prije kazivali i poslanicima o kojima ti nismo kazivali - a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao -165. o poslanicima koji su radosne vijesti i opomene donosili, da ljudi poslije poslanika ne bi nikakva opravdanja pred Allahom imali. - A Allah je silan i mudar.
166. Allah svjedoči da je istina ono što ti objavljuje, objavljuje ono što On jedini zna, a i meleki svjedoče; - a dovoljan je Allah kao svjedok.
167. Oni koji neće da vjeruju i koji od Allahova puta odvraćaju daleko su zalutali.
168. Onima koji neće da vjeruju i koji čine nepravdu Allah doista neće oprostiti i neće im Put pokazati,
169. osim puta u Džehennem, u kome će vječno i zauvijek ostati - to je Allahu lahko.
170. O ljudi, Poslanik vam je već donio Istinu od Gospodara vašeg; zato vjerujte - bolje vam je! A ako ne budete vjerovali - pa, Allahovo je ono što je nebesima i na Zemlji, i Allah sve zna i mudar je.
171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
172. Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob, pa ni melekima, Njemu najbližim. A one kojima bude zazorno da se Njemu klanjaju, i koji se budu oholili, Allah će ih sve pred Sebe sakupiti:
173. vjernike koji su dobra djela činili On će prema zasluzi nagraditi i još će im, iz obilja Svoga, više dati; a one koji su zazirali i oholili se - na nesnosne muke će staviti i oni neće naći sebi, mimo Allaha, ni zaštitnika ni pomagača.
174. O ljudi, dokaz vam je već stigao od Gospodara vašeg i Mi vam objavljujemo jasnu Svjetlost.
175. One koji budu u Allaha vjerovali i čvrsto se Njegovih propisa pridržavali - On će, sigurno, u milost Svoju i blagodat uvesti, i pravim putem Sebi uputiti.

http://www.bhmed.org/islam/musaf/index1.htm

http://www.bookline.ba/26-tit-islama-od ... edoka.html

zgubidann

#272 Re: Jehovini svjedoci

Post by zgubidann »

a.basko wrote:
...izvinjavam se zbog duzine ovog "posta", istovremeno nudim link gdje mozete, neistrgnuto iz konteksta, procitati svaki upola prekinuti navod Kur'ana koje nudi worki, pokusavajuci tako priskrbiti nekakvu korist ili pokolebati nekoga u njegovom imanu ... :)
znaci, nije potrebna nikakva rasprava, dovoljno je citiranje Kur'ana, koji se "sam" brani... i naravno, prijeti! ;-)

...preporucio bih i knjigu sanina muse(bookline): "stit islama"

Kur‘an
Sura 2
Al-Baqara - Krava

284. Allahovo je sve što je na nebesima i što je na Zemlji! Pokazivali vi ono što je u dušama vašim ili to krili Allah će vas za to pitati; oprostiće onome kome On hoće, a kazniće onoga koga On hoće - Allah je kadar sve.
285. Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."
286. Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!

Sura 2
Al-Baqara - Krava

1. Elif Lam Mim.*
2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;
3. onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali;
4. i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.
5. Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti.
6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.
7. Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.
8. Ima ljudi koji govore: "Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!"- a oni nisu vjernici.*
9. Oni nastoje prevariti Allaha i one koji vjeruju, a oni i ne znajući, samo sebe varaju.
10. Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih čeka bolna patnja zato što lažu.
11. Kada im se kaže: "Ne remetite red na Zemlji!" - odgovaraju: "Mi samo red uspostavljamo!"
12. Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.

Sura 3
Ali 'Imran - Imranova porodica

1. Elif Lam Mim.
2. Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni!
3. On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je
4. još prije, kao putokaz ljudima, a objavio je i ostale koje rastavljaju istinu od neistine. One koji u Allahove riječi ne vjeruju čeka teška patnja; - a Allah je silan i strog.
5. Allahu ništa nije tajna ni na Zemlji ni na nebu!
6. On vas oblikuje u matericama kako On hoće; nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog!
7. On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - A samo razumom obdareni shvaćaju.

Sura 5
Al-Ma'ide - Trpeza

40. Ti, sigurno, znaš da samo Allah ima vlast na nebesima i na Zemlji. On kažnjava onoga koga hoće, a prašta onome kome hoće. Allah sve može.
41. O Poslaniče, neka te ne zabrinjava to što brzo nevjerovanje ispoljavaju oni koji ustima svojim govore: "Vjerujemo!", a srcem ne vjeruju, i jevreji koji izmišljotine mnogo slušaju i koji tuđe riječi rado prihvaćaju, a tebi ne dolaze, koji smisao riječi s mjesta njihovih izvrću i govore: "Ako vam se ovako presudi, onda pristanite na to, a ako vam se ne presudi, onda nemojte pristati!"* A onoga koga Allah želi u njegovoj zabludi ostaviti, ti mu Allahovu naklonost ne možeš nikako osigurati. To su oni čija srca Allah ne želi očistiti; njih na ovome svijetu čeka poniženje, a na onome svijetu patnja golema.
42. Oni mnogo laži slušaju i rado ono što je zabranjeno jedu; pa ako ti dođu, ti im presudi ili se okreni od njih; ako se okreneš od njih, oni ti ne mogu nimalo nauditi. A ako im budeš sudio, sudi im pravo jer Allah voli pravedne.
43. A otkud da oni traže od tebe da im sudiš kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi? Oni ni poslije presude tvoje ne bi bili zadovoljni jer nisu nikakvi vjernici.
44. Mi smo objavili Tevrat, u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su jevrejima sudili vjerovjesnici, koji su bili Allahu poslušni i čestiti ljudi, i učeni, od kojih je traženo da čuvaju Allahovu knjigu, i oni su nad njom bdjeli. Zato se, kada budete sudili, ne bojte ljudi, već se bojte Mene, i ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi! A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici.
45. Mi smo im u njemu propisali: glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti. A onome ko od odmazde odustane, biće mu to od grijeha iskupljenje. Oni koji ne sude prema onom što je Allah objavio pravi su nasilnici.
46. Poslije njih poslali smo Isaa, sina Merjemina, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je također bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali,
47. i sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio - pravi su grješnici.
48. A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.

Sura 4
An-Nisa' – Žene

150. Oni koji u Allaha i poslanike Njegove ne vjeruju i žele da između Allaha i poslanika Njegovih u vjerovanju naprave razliku, i govore: "U neke vjerujemo, a u neke ne vjerujemo", i žele da između toga nekakav stav zauzmu -
151. oni su zbilja pravi nevjernici; a Mi smo nevjernicima pripremili sramnu patnju.
152. A oni koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju i nijednog od njih ne izdvajaju - On će ih, sigurno, nagraditi. - A Allah prašta i samilostan je.
153. Sljedbenici Knjige traže od tebe da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaa su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: "Pokaži nam Allaha!" Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali,
154. i iznad njih smo brdo digli, zbog zavjeta koji su dali, i Mi smo im rekli: "Na kapiju pognutih glava uđite!" - i još smi im rekli: "O subotu se ne ogriješite!" - i od njih smo čvrsto obećanje uzeli.
155. Ali zato što su zavjet prekršili i što u Allahove dokaze nisu povjerovali, što su ni krive ni dužne vjerovjesnike ubijali i što su govorili: "Naša su srca okorjela" - Allah im je, zbog nevjerovanja, njihova srca zapečatio, pa ih je samo malo vjerovalo -
156. i zbog nevjerovanja njihova i zbog iznošenja teških kleveta protiv Merjeme
157. i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
158. već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.
159. I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti.
160. I zbog teškog nasilja jevreja mi smo im neka lijepa jela zabranili koja su im bila dozvoljena, i zbog toga što su mnoge od Allahova puta odvraćali
161. i zato što su kamatu uzimali, a bilo im je zabranjeno, i zato što su tuđe imetke na nedozvoljen način jeli. A za nevjernike među njima Mi smo kaznu bolnu pripremili.
162. Ali onima među njima koji su u nauku sasvim upućeni, i pravim vjernicima - oni vjeruju u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe - naročito onima koji molitvu obavljaju i onima koji zekat daju i u Allaha i u onaj svijet vjeruju - njima ćemo, sigurno, veliku nagradu dati.
163. Mi objavljujemo tebi kao što smo objavljivali Nuhu i vjerovjesnicima poslije njega, a objavljivali smo i Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu i unucima, i Isau, i Ejjubu, i Junusu, i Harunu, i Sulejmanu, a Davudu smo dali Zebur -
164. i poslanicima o kojima smo ti prije kazivali i poslanicima o kojima ti nismo kazivali - a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao -165. o poslanicima koji su radosne vijesti i opomene donosili, da ljudi poslije poslanika ne bi nikakva opravdanja pred Allahom imali. - A Allah je silan i mudar.
166. Allah svjedoči da je istina ono što ti objavljuje, objavljuje ono što On jedini zna, a i meleki svjedoče; - a dovoljan je Allah kao svjedok.
167. Oni koji neće da vjeruju i koji od Allahova puta odvraćaju daleko su zalutali.
168. Onima koji neće da vjeruju i koji čine nepravdu Allah doista neće oprostiti i neće im Put pokazati,
169. osim puta u Džehennem, u kome će vječno i zauvijek ostati - to je Allahu lahko.
170. O ljudi, Poslanik vam je već donio Istinu od Gospodara vašeg; zato vjerujte - bolje vam je! A ako ne budete vjerovali - pa, Allahovo je ono što je nebesima i na Zemlji, i Allah sve zna i mudar je.
171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
172. Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob, pa ni melekima, Njemu najbližim. A one kojima bude zazorno da se Njemu klanjaju, i koji se budu oholili, Allah će ih sve pred Sebe sakupiti:
173. vjernike koji su dobra djela činili On će prema zasluzi nagraditi i još će im, iz obilja Svoga, više dati; a one koji su zazirali i oholili se - na nesnosne muke će staviti i oni neće naći sebi, mimo Allaha, ni zaštitnika ni pomagača.
174. O ljudi, dokaz vam je već stigao od Gospodara vašeg i Mi vam objavljujemo jasnu Svjetlost.
175. One koji budu u Allaha vjerovali i čvrsto se Njegovih propisa pridržavali - On će, sigurno, u milost Svoju i blagodat uvesti, i pravim putem Sebi uputiti.

http://www.bhmed.org/islam/musaf/index1.htm

http://www.bookline.ba/26-tit-islama-od ... edoka.html

Ja se vratio u mislima u proslost :) negdje oko 580 godine , i razmisljam o prico o Monahu Behiri i o Vjerovjesniku Muhamedu .Njegov amidza Ebu Talib je bio siromasan pa je Muhamed morao da cuva ovce i koze.Ponekad bi ga amidza poveo sasobom na putovanje.Jednom prilikom, kad je imao devet il po nekima 12 godina ,zaputili su se u nekom trgovackom karavanu za Siriju .Put je prolazio pored grada Bosre ,prije tog grada je bila jedna pecina u kojoj je zivio jedan nestorijanski Monah po imenu Behira i on je ko svi ostali pricao o Bogu , a to izgleda ko i danas :pridze ti neko i kaze mozes li odvojit malo vremena ovo ce ti sigurno promjeniti zivot,Taj monah ih je ponudio hranom i picem tako da ga moras iz pristojnosti saslusat .......
vorkiking

#273 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

abdulazizsarajevo wrote:@vorkiking & ostalim svjedocima

kad kazem agresivno ne znaci i drsko...i spanske sapunice su agresivne ali nisu drske...serviraju se u "planirano vrijeme" i "planiranim ljudima"...- omaldini...zasto nekome prilaziti i pozivati ga ljubazno u vjeru..ima svako svoj mozak i svoje vrijeme pa nek odluci hoce li i kad odabrati ovu ili onu vjeru...

djeljenje letaka po carsiji je za mene bezobrazluk - ne prodajete vi uslugu relax tursa nego pozivate u vjeru...po meni na jedan agresivan nacin i to ciljanu populaciju...zasto???

zasto ne idete u split npr to raditi?? ili mozda u zagreb?? ne nego dolaze autobusima ovamo u studentske domove - VOLONTERSKI..
Mi izvršavamo Isusovu zapovjed o propovjedanju "dobre vijesti" i činjenju učenika. To se radi bilo gdje, u bilo kojem gradu svijeta.

Matej 28:19,20 - Zato idite i načinite učenike od ljudi iz svih naroda...učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio!
vorkiking

#274 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

Načini na koje Bog pruža nadahnuće

Bog je čovjeku pružao svoje vodstvo ”na mnogo načina“. Deset zapovijedi Bog je dao u pisanom obliku. Mojsiju je Zakon prenio usmenim putem, riječ po riječ. Bog se služio snovima i vizijama i često je slao svoje anđele kako bi prenijeli njegove riječi. Mnogo je puta Bog piscima koje je nadahnuo dao slobodu da sami biraju riječi i izraze kako bi opisali vizije i zapisali njegovu poruku. Stoga su se oni služili vlastitim, međusobno različitim stilovima da bi prenijeli ljudima njegovo vodstvo. No Bog je sve to kontrolirao i vodio. To je činio zato da spriječi unošenje grešaka i osigura da zapisi budu točni, precizni i u skladu s njegovim naumom.

Značenje otkupnine

Božanska savršena pravda zahtijeva da se da ”život za život, oko za oko, zub za zub“. Međutim, ponekad se umjesto takve kazne mogla dati otkupnina. Otkupnina je nešto što oslobađa. Otkupiti nekoga znači platiti cijenu da bi ga se izbavilo iz zarobljeništva ili oslobodilo kazne. Ilustrirajmo to ovako: U 2. Mojsijevoj 21:28-32 govori se o slučaju da bik nekoga izbode do smrti. Ukoliko je vlasnik znao da je bik takve ćudi, ali nije poduzeo odgovarajuće mjere opreza, on bi snosio odgovornost za smrtni slučaj koji se dogodio. Prema tome, budući da pravda zahtijeva ”život za život“, vlasnik bi morao vlastitim životom platiti za život poginule osobe. Pa ipak, Zakon nije bio strog do nerazumne mjere, jer Božja milost uzima u obzir i motive i okolnosti. Stoga, vlasnik opasnog bika nije morao u svakom slučaju biti pogubljen. Ukoliko bi suci pronašli olakotne okolnosti ili neke druge činioce na temelju kojih se mogla dosuditi lakša kazna, postojala je mogućnost da se odredi otkupnina, ili globa, koju je krivac morao platiti. Taj je otkup predstavljao pomirbenu cijenu za pokrivanje njegovih grijeha. On bi platio globu umjesto da se uzme njegov život u zamjenu za život koji je izgubljen. Stoga se pravda može zadovoljiti ako se plati odgovarajuća cijena, ili otkupnina. Otkupninom se može zadovoljiti pravda, a istovremeno i pokazati milosrđe.

Pošto je Adam, koji je bio savršeni čovjek, učinio grijeh i smrt, jedino je mogao drugi savršeni čovjek da otkupi ono što je Adam prokockao. Znamo da poslije Adama nijedan drugi čovjek nije rođen savršen, sve do Isusa Krista, koji je dao svoj savršeni život, da bi mogao omogućiti ponovno ljudima, da imaju mogučnost, pravog života, vječnog života.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#275 Re: Jehovini svjedoci

Post by dr.gog »

Kakve su novosti iz zajednice, što je bilo aktuelno na zadnjem skupu u Skenderiji, vidjeh mnoštvo ljudi, posebno mnogo porodica i mlađih-tradicionalno svi skockani ko za praznik :)

Kakva su najnovija razmišljanja u teologiji, i koliko se poštuju vjerska prava Jehovinih svjedoka?
Post Reply