most uopce nije nikakvo politicko pitanje kakvim ga ti ovdje zelis predstaviti i nije plod nikakve agresivne politike, vec Hrvatska ima pravo da poveze svoj teritorij, kao sto je i otok Krk mostom povezan sa kopnom. Vrlo su ti jadni argumenti, posebno uvlacenje nacionalne konotacije, jer i u Neumu i s jedne i s druge strane granice zive Hrvati. To sto most smeta nekima koji Neuma nisu u zivotu vidjeli i koji pricaju o nekakvom izlazu na otvoreno more je druga prica. Most ce biti visok 65 metara, tako da ce i najveci bosanski i drugi brodovi nesmetano ulaziti u Neumski zaljev. To sto ce za takve brodove trebati biti iskopano jos 30 metara u moru da bi uopce mogli uci zaliv je druga prica, ali za vrijedne Bosance koji se ubise gradeci mostove i puteve to i nije neki problemvinja wrote:jao, pa ovdje je doslo do toga - sto nismo smjeli cizmom, sad cemo otimacinom... Fukara je uvijek krala i otimala, a fini ljudi kazu -vidimo se na sudu...
Ja jos jednom ponavljam, zbog ovih sto svu temu okrecu na nacionalno, pa tvrde da su "samo Bosnjaci protiv mosta" - ja nisam Bosnjakinja i protiv sam mosta prvenstveno sto je on odraz jedne agresivne politike prema mojoj domovini, jednoj, jedinoj i najdrazoj![]()
E, kad fino dodjemo na to da se to ne moze graditi bez da mi aminujemo, e, tek tada bih razmatrala da li nam i koliko taj most uopste smeta.
O nekulturi pojedinih, pa makar "da su s nebom svezali"ne bih mnogo, samo da je primjecena, umemorisana i doticni okarakterisani kao nevrijedni da bi se s njima polemisalo.
Da li je Hrvatska smjela početi graditi most kopno - Pelješa
-
basta sljezove boje
-
xon_sa
Nema nikakve potrebe za Kosovo polje, stav BiH je po defaultu NE kad se tice ugrozavanja njenog suvereniteta i interesa. Ako BiH parlamet odluci da se odrekne dijela svojih interesa i suvereniteta u Neumu onda ce tako i biti. Nema tu nikakvih borbi ili ko zna cega vec ne. Stvar je u dobrosusjedskim odnosima i medjusobnom uvazavanju. Hrvatska to nije pokazala u ovom slucaju, cak se i bezobrazno pocela mijesati u unutrasnja pitanja i umanjivati vrijednost stava njenih zvanicnih institucija.
Zato pssst dok vam nismo vize uveli...
-
basta sljezove boje
ako BiH uvede Hrvatima vize normalno je da ce i Hrvatska uvesti Bosancima vize. Na kraju cemo vidjeti tko ce vise tu izgubitixon_sa wrote:Nema nikakve potrebe za Kosovo polje, stav BiH je po defaultu NE kad se tice ugrozavanja njenog suvereniteta i interesa. Ako BiH parlamet odluci da se odrekne dijela svojih interesa i suvereniteta u Neumu onda ce tako i biti. Nema tu nikakvih borbi ili ko zna cega vec ne. Stvar je u dobrosusjedskim odnosima i medjusobnom uvazavanju. Hrvatska to nije pokazala u ovom slucaju, cak se i bezobrazno pocela mijesati u unutrasnja pitanja i umanjivati vrijednost stava njenih zvanicnih institucija.
- osa
kakvi blagi bosanski brodovi, možda možemo govoriti o nekom čamcu, leutu ili slično, ali poznavajući bih logiku ne bi bilo čudno da se iz inata i kupi nekoliko prekooceanskih brodova, tankera i sl. i osnuje jedna od većih svjetskih brodarskih kompanija. nevjerovatno kako se ova priča o bosanskom moru i pomorskoj naciji može komparirati s hrvatskom kao regionalnom silom i projektom velike srbije, iako su sve ove stvari u principu različite proizvod su iste balkanske mitomanije.
-
basta sljezove boje
sto da ne, dragi osa? Mogla bi BiH, kada bi imala ijednog covjeka koji se razumije u stvari, napraviti takvu pomorsku legislativu da privuce strane brodovlasnike poput Paname ili Liberije. Nije vazno koliko ima morske teritorije. Nazalost u BiH ljudi apsolutno nemaju pojma ni o cemu i cijela politika se svodi "da komsiji crkne krava" i vrijedjanjaosa wrote:kakvi blagi bosanski brodovi, možda možemo govoriti o nekom čamcu, leutu ili slično, ali poznavajući bih logiku ne bi bilo čudno da se iz inata i kupi nekoliko prekooceanskih brodova, tankera i sl. i osnuje jedna od većih svjetskih brodarskih kompanija. nevjerovatno kako se ova priča o bosanskom moru i pomorskoj naciji može komparirati s hrvatskom kao regionalnom silom i projektom velike srbije, iako su sve ove stvari u principu različite proizvod su iste balkanske mitomanije.
- osa
daj se osvijesti, kao panamci i liberijici(mislim na narod) jako prosperiraju od flota registriranih kod njih, takvi poslovi su u pravilu leglo međunarodnog kriminala. ali primjetih tvoju misao, da te citiram"kad bi imala i jednog čovjeka da se razumije u te stvari", koja sve i govori i objašnjava.basta sljezove boje wrote:sto da ne, dragi osa? Mogla bi BiH, kada bi imala ijednog covjeka koji se razumije u stvari, napraviti takvu pomorsku legislativu da privuce strane brodovlasnike poput Paname ili Liberije. Nije vazno koliko ima morske teritorije. Nazalost u BiH ljudi apsolutno nemaju pojma ni o cemu i cijela politika se svodi "da komsiji crkne krava" i vrijedjanjaosa wrote:kakvi blagi bosanski brodovi, možda možemo govoriti o nekom čamcu, leutu ili slično, ali poznavajući bih logiku ne bi bilo čudno da se iz inata i kupi nekoliko prekooceanskih brodova, tankera i sl. i osnuje jedna od većih svjetskih brodarskih kompanija. nevjerovatno kako se ova priča o bosanskom moru i pomorskoj naciji može komparirati s hrvatskom kao regionalnom silom i projektom velike srbije, iako su sve ove stvari u principu različite proizvod su iste balkanske mitomanije.
-
Nancy Drew
- osa
logički zaključak.Nancy Drew wrote:nažalost, samo je to i ništa više ...basta sljezove boje wrote:
most uopce nije nikakvo politicko pitanje kakvim ga ti ovdje zelis predstaviti i nije plod nikakve agresivne politike,
u protivnom pomakli bi se dalje od bagera u ove dvije godine, valjda
-
xon_sa
Mene samo zanima sta Hrvatsku boli ona stvar sta cemo mi raditi na nasoj teritoriji. To se njih ne tice. Mozda hocemo da pravimo luku, mozda aerodrom, mozda naftnu busotinu, mozda hocemo za zatrpamo taj dio mora, to je nasa stvar. Ako sad nemamo neku ideju za svrhu tog prostora to ne znaci da je necemo imat za 5, 10 ili 1000 godina. Opet kazem, cak i da nikad nece sluziti nicemu to je nase i necemo dozvoliti da se nas suverenitet na jedan tako bezobrazan nacin ugrozava.
- osa
vidiš, to se i u hrvatskoj isto pitaju, što nekog briga šta mi radimo na svom, kud smo most podigli iznad svake logike, pa šta bi još.xon_sa wrote:Mene samo zanima sta Hrvatsku boli ona stvar sta cemo mi raditi na nasoj teritoriji. To se njih ne tice. Mozda hocemo da pravimo luku, mozda aerodrom, mozda naftnu busotinu, mozda hocemo za zatrpamo taj dio mora, to je nasa stvar. Ako sad nemamo neku ideju za svrhu tog prostora to ne znaci da je necemo imat za 5, 10 ili 1000 godina. Opet kazem, cak i da nikad nece sluziti nicemu to je nase i necemo dozvoliti da se nas suverenitet na jedan tako bezobrazan nacin ugrozava.
-
xon_sa
Pa Hrvatska ce nam svakako ubrzo uvesti vize. Tako da je na kraju samo do nas hocemo li mi uvesti reciprocne mjere. Posto su bili bezobrazni, mozemo se i mi malo pravit englezi. Siguran sam da se recimo dubrovcanima to nimalo nece svidjeti...basta sljezove boje wrote:ako BiH uvede Hrvatima vize normalno je da ce i Hrvatska uvesti Bosancima vize. Na kraju cemo vidjeti tko ce vise tu izgubitixon_sa wrote:Nema nikakve potrebe za Kosovo polje, stav BiH je po defaultu NE kad se tice ugrozavanja njenog suvereniteta i interesa. Ako BiH parlamet odluci da se odrekne dijela svojih interesa i suvereniteta u Neumu onda ce tako i biti. Nema tu nikakvih borbi ili ko zna cega vec ne. Stvar je u dobrosusjedskim odnosima i medjusobnom uvazavanju. Hrvatska to nije pokazala u ovom slucaju, cak se i bezobrazno pocela mijesati u unutrasnja pitanja i umanjivati vrijednost stava njenih zvanicnih institucija.
- osa
za pravit se englezom treba bar znati engleski, šala, hrvatska neće uvesti vize bih, šta mislite zašto ovo lajči između ostalog radi, i zato da pripremi bih na ulaz prvog susjeda u eu, to neće biti barem jeoš 2-3 godine, a tada će i bih biti ipak nešto funkcionalnija država, i eu je svjesna da bih ne smije i ne može ostati geto.xon_sa wrote:Pa Hrvatska ce nam svakako ubrzo uvesti vize. Tako da je na kraju samo do nas hocemo li mi uvesti reciprocne mjere. Posto su bili bezobrazni, mozemo se i mi malo pravit englezi. Siguran sam da se recimo dubrovcanima to nimalo nece svidjeti...basta sljezove boje wrote:ako BiH uvede Hrvatima vize normalno je da ce i Hrvatska uvesti Bosancima vize. Na kraju cemo vidjeti tko ce vise tu izgubitixon_sa wrote:Nema nikakve potrebe za Kosovo polje, stav BiH je po defaultu NE kad se tice ugrozavanja njenog suvereniteta i interesa. Ako BiH parlamet odluci da se odrekne dijela svojih interesa i suvereniteta u Neumu onda ce tako i biti. Nema tu nikakvih borbi ili ko zna cega vec ne. Stvar je u dobrosusjedskim odnosima i medjusobnom uvazavanju. Hrvatska to nije pokazala u ovom slucaju, cak se i bezobrazno pocela mijesati u unutrasnja pitanja i umanjivati vrijednost stava njenih zvanicnih institucija.
-
vinja
basta sljezove boje wrote:most uopce nije nikakvo politicko pitanje kakvim ga ti ovdje zelis predstaviti i nije plod nikakve agresivne politike, vec Hrvatska ima pravo da poveze svoj teritorij, kao sto je i otok Krk mostom povezan sa kopnom. Vrlo su ti jadni argumenti, posebno uvlacenje nacionalne konotacije, jer i u Neumu i s jedne i s druge strane granice zive Hrvati. To sto most smeta nekima koji Neuma nisu u zivotu vidjeli i koji pricaju o nekakvom izlazu na otvoreno more je druga prica. Most ce biti visok 65 metara, tako da ce i najveci bosanski i drugi brodovi nesmetano ulaziti u Neumski zaljev. To sto ce za takve brodove trebati biti iskopano jos 30 metara u moru da bi uopce mogli uci zaliv je druga prica, ali za vrijedne Bosance koji se ubise gradeci mostove i puteve to i nije neki problemvinja wrote:jao, pa ovdje je doslo do toga - sto nismo smjeli cizmom, sad cemo otimacinom... Fukara je uvijek krala i otimala, a fini ljudi kazu -vidimo se na sudu...
Ja jos jednom ponavljam, zbog ovih sto svu temu okrecu na nacionalno, pa tvrde da su "samo Bosnjaci protiv mosta" - ja nisam Bosnjakinja i protiv sam mosta prvenstveno sto je on odraz jedne agresivne politike prema mojoj domovini, jednoj, jedinoj i najdrazoj![]()
E, kad fino dodjemo na to da se to ne moze graditi bez da mi aminujemo, e, tek tada bih razmatrala da li nam i koliko taj most uopste smeta.
O nekulturi pojedinih, pa makar "da su s nebom svezali"ne bih mnogo, samo da je primjecena, umemorisana i doticni okarakterisani kao nevrijedni da bi se s njima polemisalo.
ma, neeeeeeeeee, to je primjer stare, dobrosusjedske politike koju je Hrvatska imala prema nama i kad je vrsila agresiju... daj, bona, ne vuci me za jezik...
- osa
ma, neeeeeeeeeeeeee, to je primjer stare, dobrosusjedske politike koju je hrvatska imala prema vama i kad je čistila zapadnu bosnu od četnika i spašavala bihać.vinja wrote:basta sljezove boje wrote:most uopce nije nikakvo politicko pitanje kakvim ga ti ovdje zelis predstaviti i nije plod nikakve agresivne politike, vec Hrvatska ima pravo da poveze svoj teritorij, kao sto je i otok Krk mostom povezan sa kopnom. Vrlo su ti jadni argumenti, posebno uvlacenje nacionalne konotacije, jer i u Neumu i s jedne i s druge strane granice zive Hrvati. To sto most smeta nekima koji Neuma nisu u zivotu vidjeli i koji pricaju o nekakvom izlazu na otvoreno more je druga prica. Most ce biti visok 65 metara, tako da ce i najveci bosanski i drugi brodovi nesmetano ulaziti u Neumski zaljev. To sto ce za takve brodove trebati biti iskopano jos 30 metara u moru da bi uopce mogli uci zaliv je druga prica, ali za vrijedne Bosance koji se ubise gradeci mostove i puteve to i nije neki problemvinja wrote:jao, pa ovdje je doslo do toga - sto nismo smjeli cizmom, sad cemo otimacinom... Fukara je uvijek krala i otimala, a fini ljudi kazu -vidimo se na sudu...
ma, neeeeeeeeee, to je primjer stare, dobrosusjedske politike koju je Hrvatska imala prema nama i kad je vrsila agresiju... daj, bona, ne vuci me za jezik...
-
vinja
hej, pls me nemojte vi spasavati...tako ste me spasavali da mi je upala HV u ratu ( ne HVO, ne HOS) i u naletu dobrosusjedskih odnosa su snajperom i djecu ubijali...mozes ti to nekom ko vas ne zna...daleko vam kuca od moje bila...nazalost, na svojoj kozi sam osjetila tu dobrosusjedsku politiku. Mene mozes jednom zamazlumat, drugi put-sanse nema, ja vam vise nista ne vjerujem...osa wrote:ma, neeeeeeeeeeeeee, to je primjer stare, dobrosusjedske politike koju je hrvatska imala prema vama i kad je čistila zapadnu bosnu od četnika i spašavala bihać.vinja wrote:basta sljezove boje wrote: most uopce nije nikakvo politicko pitanje kakvim ga ti ovdje zelis predstaviti i nije plod nikakve agresivne politike, vec Hrvatska ima pravo da poveze svoj teritorij, kao sto je i otok Krk mostom povezan sa kopnom. Vrlo su ti jadni argumenti, posebno uvlacenje nacionalne konotacije, jer i u Neumu i s jedne i s druge strane granice zive Hrvati. To sto most smeta nekima koji Neuma nisu u zivotu vidjeli i koji pricaju o nekakvom izlazu na otvoreno more je druga prica. Most ce biti visok 65 metara, tako da ce i najveci bosanski i drugi brodovi nesmetano ulaziti u Neumski zaljev. To sto ce za takve brodove trebati biti iskopano jos 30 metara u moru da bi uopce mogli uci zaliv je druga prica, ali za vrijedne Bosance koji se ubise gradeci mostove i puteve to i nije neki problem
-
xon_sa
Eto sve se slomili hrvati da spase bas Bihac. A baska to sto je Bihac bio trn u oku cetnika s jedne i s druge strane i koji je sprijecavao da se udruzene snage obiju "srpskih zemalja" medjusobno ispomazu. Da ne govorim ko je i zasto pruzio utociste autonomasima...
Mojne mi hrvatske ljubavi prema BiH...
- osa
jebiga kako tako mi smo konkretno pomogli, a vi zaklinjali se u jna, malo bi bili samostalni malo u konfederaciji sa srbima, dok nije došlo do grla, umjesto da ste ih napali onda kad su oni hrvatsku, ali da zaboravih vašu neizmjernu pomoć-niste išli u rezervu, ipak hvala i na tome.xon_sa wrote:Eto sve se slomili hrvati da spase bas Bihac. A baska to sto je Bihac bio trn u oku cetnika s jedne i s druge strane i koji je sprijecavao da se udruzene snage obiju "srpskih zemalja" medjusobno ispomazu. Da ne govorim ko je i zasto pruzio utociste autonomasima...
-
xon_sa
Izvini molim te. Sto vi ne napadnuste JNA kad su napali Sloveniju? Hrvatska je veci dio rata u BiH predstavljala agresora i to je u Hagu i dokazano, nema potrebe da to obrazlazem. BiH je gledala prije svega svoj interes, kao sto to radi svaka zemlja na svijetu, sukob nam nije trebao i izbjegavan je na svaki moguci nacin. U tom trenutku je odbijanje nasih ljudi da ucestvuju u agresiji na hrvatsku bila jedina politicki mudra i ispravna odluka koja se mogla donjeti jer je JNA jedva cekala da nas pregazi...osa wrote:jebiga kako tako mi smo konkretno pomogli, a vi zaklinjali se u jna, malo bi bili samostalni malo u konfederaciji sa srbima, dok nije došlo do grla, umjesto da ste ih napali onda kad su oni hrvatsku, ali da zaboravih vašu neizmjernu pomoć-niste išli u rezervu, ipak hvala i na tome.xon_sa wrote:Eto sve se slomili hrvati da spase bas Bihac. A baska to sto je Bihac bio trn u oku cetnika s jedne i s druge strane i koji je sprijecavao da se udruzene snage obiju "srpskih zemalja" medjusobno ispomazu. Da ne govorim ko je i zasto pruzio utociste autonomasima...
- osa
bi da ju je stvarno napala, o agresiji hrvatske nemam slično mišljenje kao ti, ne znam možda smo trebali pustiti četnike da dolinom neretve dođu do metkovića pa se onda braniti, ili je dubrovnik, slavonski brod, kostajnica, gradiška i mnogi drugi gradovi napadan iz italije, možda ne znaš ali još nijedan hrvatski časnik i vojnik nije odgovarao ili bio osuđen za napad na bih, čini mi se da su svi osuđeni domicilni bih građani, ne sporim da ih je hrvatska pomagala i instrumentalizirala za svoje interese, ali i sam si rekao nešto o tome koji su interesi najvažniji. možda je hrvatska trebala dopustiti da ih sve istjerate jer su vas srbi istjerali iz mnogih mjesta ili i nešto gore.a možda su bih hrvati trebali čekati da ih bošnjačko vodstvo organizira i povede u rat, moje je mišljenje da nisu jer ih jebiga nema kao bošnjaka i nemogu si dopustiti luksuz da onoliko izginu. vrlo je teško licitirati tko je kriv ili krivlji za rat bošnjaka i hrvata ali definitivno nisam siguran da su samo i jedino hrvati i hrvatska.
-
basta sljezove boje
super-argument za gradnju mostaxon_sa wrote:Pa Hrvatska ce nam svakako ubrzo uvesti vize. Tako da je na kraju samo do nas hocemo li mi uvesti reciprocne mjere. Posto su bili bezobrazni, mozemo se i mi malo pravit englezi. Siguran sam da se recimo dubrovcanima to nimalo nece svidjeti...basta sljezove boje wrote:ako BiH uvede Hrvatima vize normalno je da ce i Hrvatska uvesti Bosancima vize. Na kraju cemo vidjeti tko ce vise tu izgubitixon_sa wrote:Nema nikakve potrebe za Kosovo polje, stav BiH je po defaultu NE kad se tice ugrozavanja njenog suvereniteta i interesa. Ako BiH parlamet odluci da se odrekne dijela svojih interesa i suvereniteta u Neumu onda ce tako i biti. Nema tu nikakvih borbi ili ko zna cega vec ne. Stvar je u dobrosusjedskim odnosima i medjusobnom uvazavanju. Hrvatska to nije pokazala u ovom slucaju, cak se i bezobrazno pocela mijesati u unutrasnja pitanja i umanjivati vrijednost stava njenih zvanicnih institucija.
dakle, most je de facto neophodan, jer Bosanci prijete vizama
-
basta sljezove boje
Crna Gora je pocela 1996 sa off-shore businessom i odlicno im ide kao i Gruziji. Mala ulaganja, a velika zaradaosa wrote:daj se osvijesti, kao panamci i liberijici(mislim na narod) jako prosperiraju od flota registriranih kod njih, takvi poslovi su u pravilu leglo međunarodnog kriminala. ali primjetih tvoju misao, da te citiram"kad bi imala i jednog čovjeka da se razumije u te stvari", koja sve i govori i objašnjava.basta sljezove boje wrote:sto da ne, dragi osa? Mogla bi BiH, kada bi imala ijednog covjeka koji se razumije u stvari, napraviti takvu pomorsku legislativu da privuce strane brodovlasnike poput Paname ili Liberije. Nije vazno koliko ima morske teritorije. Nazalost u BiH ljudi apsolutno nemaju pojma ni o cemu i cijela politika se svodi "da komsiji crkne krava" i vrijedjanjaosa wrote:kakvi blagi bosanski brodovi, možda možemo govoriti o nekom čamcu, leutu ili slično, ali poznavajući bih logiku ne bi bilo čudno da se iz inata i kupi nekoliko prekooceanskih brodova, tankera i sl. i osnuje jedna od većih svjetskih brodarskih kompanija. nevjerovatno kako se ova priča o bosanskom moru i pomorskoj naciji može komparirati s hrvatskom kao regionalnom silom i projektom velike srbije, iako su sve ove stvari u principu različite proizvod su iste balkanske mitomanije.
-
basta sljezove boje
bosmene, ovdje nije reciprocitet, vec prijetnja, procitaj post jos jednom ako ga nisi razumioxon_sa wrote:Nema nikakve potrebe za Kosovo polje, stav BiH je po defaultu NE kad se tice ugrozavanja njenog suvereniteta i interesa. Ako BiH parlamet odluci da se odrekne dijela svojih interesa i suvereniteta u Neumu onda ce tako i biti. Nema tu nikakvih borbi ili ko zna cega vec ne. Stvar je u dobrosusjedskim odnosima i medjusobnom uvazavanju. Hrvatska to nije pokazala u ovom slucaju, cak se i bezobrazno pocela mijesati u unutrasnja pitanja i umanjivati vrijednost stava njenih zvanicnih institucija.
-
basta sljezove boje
isti ovaj post je citiran i u prethodnom postu, xon_sa dva puta prijeti vizama. Postoji vec put kako zaobici Neum. U Plocama se sjedne na trajekt za Trpanj. Te vize bas puno nece nastetiti gradjanima Hrvatske, ionako se vise ne ide u shopping u BiH vec u Crnu Gorubosmen wrote:Procitaj ti sta si citirala prije ovog posta.Ovaj nisi u svakom slucajubasta sljezove boje wrote:bosmene, ovdje nije reciprocitet, vec prijetnja, procitaj post jos jednom ako ga nisi razumioxon_sa wrote:Nema nikakve potrebe za Kosovo polje, stav BiH je po defaultu NE kad se tice ugrozavanja njenog suvereniteta i interesa. Ako BiH parlamet odluci da se odrekne dijela svojih interesa i suvereniteta u Neumu onda ce tako i biti. Nema tu nikakvih borbi ili ko zna cega vec ne. Stvar je u dobrosusjedskim odnosima i medjusobnom uvazavanju. Hrvatska to nije pokazala u ovom slucaju, cak se i bezobrazno pocela mijesati u unutrasnja pitanja i umanjivati vrijednost stava njenih zvanicnih institucija.