Koliko predratnih Sarajlija živi u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
šega

Post by šega »

nexo wrote:
basta sljezove boje wrote:
tumtum wrote:Namjera nije bila da se prebrojavamo, već da pokušamo dati odgovor na krajnje ozbiljno društveno (naučno) pitanje koje nam neće dati ovdašnji kvazi stručnjaci. Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi kojima je ovo pitanje nepotrebno i glupo ( mora da imaju svoje razloge ), jer ako je i približno istina da nas je 17% predratnih, onda je Sarajevo fenomen ! Kakav ? E, to je već neka druga priča o kojoj sad ne bih, jer ko zna kuda bi nas pojedini od vas odveli... Dakle, govorimo o procijenama, a moja je, nakon prvobitnog šoka čuvši za 17%, bila da nas je više! Nakon razgovora sa kolegama sa posla ( još pesimističniji), da nas je nešto manje, a nakon opservacija pojedinih na forumu, da nas je i manje od tog postotka!
da se dalje ne provaljujes bezveze - procitaj koji kriteriji definiraju sto je nauka, najbolje King, Keohane & Verba, pa ces vidjeti da je "conditio sine qua non" svake nauke metoda odnosno put koji vodi do spoznaje. Seruckanje po forumima je samo ispucavanje frustracija

i nisam iz Travnika vec bas iz Sarajeva i zaboli me briga ko se gdje rodio i odakle dosao. A koliko su moji dugo u Sarajevu to mozes vidjeti po beratu od sultana kojim nam se odredjuju prava i duznosti. Kladim se da si ti dijete ili unuce nekog muhadzera koji je bez icega dosao 1945. i sad lijecis svoje komplekse na onima koji su dosli 50 godina iza vas

i pun mi vas je q, vas glupih pokondirenih tikvi kojima roditelji govore pemzija i avtobus, a vi se ufuravate da ste pojam kulture jer vam pise u LK mjesto rodjenja Sarajevo. 1000 su mi drazi ovi neiskvareni ljudi koji su jucer dosli ali koji nemaju taj vas seljakluk i papanluk. Prodaji se ti raji na poslu i dalje ali ipak se zna koja su sarajevska prezimena a koja nisu :P
Ti mora da se prezivas Ceric ili pak Isakovic...

Dozvoli te mi da usput kazem da sam jedan od prijeratnih koji je jako sretan sto ne zivi medju vama vise...[/b

I MI SMO SRETNI :lol:
Downunda

Post by Downunda »

šega wrote:
Downunda wrote:
basta sljezove boje wrote: da se dalje ne provaljujes bezveze - procitaj koji kriteriji definiraju sto je nauka, najbolje King, Keohane & Verba, pa ces vidjeti da je "conditio sine qua non" svake nauke metoda odnosno put koji vodi do spoznaje. Seruckanje po forumima je samo ispucavanje frustracija

i nisam iz Travnika vec bas iz Sarajeva i zaboli me briga ko se gdje rodio i odakle dosao. A koliko su moji dugo u Sarajevu to mozes vidjeti po beratu od sultana kojim nam se odredjuju prava i duznosti. Kladim se da si ti dijete ili unuce nekog muhadzera koji je bez icega dosao 1945. i sad lijecis svoje komplekse na onima koji su dosli 50 godina iza vas

i pun mi vas je q, vas glupih pokondirenih tikvi kojima roditelji govore pemzija i avtobus, a vi se ufuravate da ste pojam kulture jer vam pise u LK mjesto rodjenja Sarajevo. 1000 su mi drazi ovi neiskvareni ljudi koji su jucer dosli ali koji nemaju taj vas seljakluk i papanluk. Prodaji se ti raji na poslu i dalje ali ipak se zna koja su sarajevska prezimena a koja nisu :P
Slažem se.
Najstarije porodice su Jevrejske, jer su Sefardi došli u BiH (pa samim tim i u Sarajevo) krajem 15.vijeka, a dotada su tu živjeli ljudi koji danas sebe nazivaju Srbima, tj, Hrvatima, tj pravoslavci i katolici (naravno i bogumili ili patereni i ostali).

Prema tome, istorijski gledano, muslimani su "najmanje" Sarajlije, jer je logično Islam posljednjii došao na ove prostore. Da ne spoinjem ostale nacije koje su također ovdje vjekovima (npr. Čehe, Austrijance, Albance itd)-
Prema tome.... baš se i po prezimenima ko su prave Sarajlije, a pitanje ŠTA SU "TE" SARAJLIJE URADILE ZA NAS?!
Po meni je najveći Saarajlija onaj ko je nešto uradio za ovaj grad, BEZ OBZIRA GDJE JE ROĐEN (a to se zna).

Pozdrav mojim sugrađanima i svim ljudima koji doprinose razvoju ovog grada u bilo kom pogledu!
5-ica iz stava prema temi a iz Historije 1(pročitaj velika slova pa se uhvati malo knjige. mirišeš mi na istok.
Preporučujem ti da pročitaš nešto o istoriji Sarajeva i da vidiš ko ga je oformio ISAH-BEG-ISAKOVIĆ!!!
Po meni je najveći Saarajlija onaj ko je nešto uradio za ovaj grad, BEZ OBZIRA GDJE JE ROĐEN (a to se zna). ...A TI SE NISI POTRUDILA DA PROČITAŠ NEŠTO O NASTANKU SVOGA GRADA.HAHAHAHAHA
Haj se malo vrati pa pročitaj; već sam napisao da je Isa-beg Ishaković utemeljitelj današnjeg Sarajeva, ali on je bio Turski vojskovođa i državnik. Inače 2. sandžak-beg Bosanskog sandžaka (1464-1472). Po meni a i mnogima je svakako bio zaslužan Sarajlija, jer je postavio temelje našeg grada-
Musliman jeste bio, ali BOŠNJAK nije mogao biti nikako, taman da se svi ljudi svijeta nasade na glavu!! :sad:
Kao što je već neko rekao istorija (ne) počinje gdje kome odgovara.
Prema tome..... :zzzz:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Interesantno, na ovoj temi se sve sami brđani javljaju!? :-) Valjda vam je povrijeđen ponos, šta li? Možete se koprcati koliko hoćete ali činjenica je da Sarajevo više i ne liči na sebe. Primitivizma u ovom gradu nikad više nije bilo. Naravno, od vas brđana i ne očekujem da to razumijete jer kad je Sarajevo bilo grad u kojem su živjeli građani a ne đilkoši vi niste znali po asfaltu ni hodati! Kad bolje promislim, ne znate ni sad! :roll:Postiranje slika nekakvih Šešelja, Isidora i drugih p...i materinih, a sve u cilju diskreditovanja Sarajeva kao grada i njegovog kulturnog naslijeđa i tradicije je jadno. Valjda drugačije i ne znate. :x Još nisam sreo Sarajliju koji govori da je prije rata sve bilo med i mlijeko, ali ovoliki stepen primitivizma za jednu urbanu sredinu, sredinu koja je od pamtivijeka važila kao stjecište različitih kultura, mjesto gdje se susreću istok i zapad itd. je naprosto užasan! Nije problem u ljudima koji su protjerani sa svojih ognjišta i koji su silom prilika došli ovdje. Sarajevo je oduvijek i bilo poznato po tome da prihvata svakog, ali nažalost mnogi to brzo zaborave. Nije problem u migracijama stanovništva, to je manje više svugdje normalno. Ali je problem kada na poštuješ sredinu u koju si došao i zahvaljujući kojoj si glavu spasio!
Došao si đilkošu u Sarajevo, to je moj dom, zato poštuj to! Kao što bih i ja poštovao tvoju sredinu. Zar je to toliko teško shvatiti i prihvatiti!? :? Nemoj grad pretvarati u selo bolan ne bio, ti se prilagodi gradu. Zašto pljuvati po ulici, zašto razbijati žardinjere, lupati tramvajske stanice? Zašto bacaš smeće kroz prozor? Moj bivši komšija (hvala bogu pa je bivši) je bacao vlastita govna kroz prozor!!! Nikad nije naučio koristiti WC školjku, a nerijetko je išao vani da se na livadi ispred zgrade posere!!! :x Pa ne može bolan tako.
Zaista mi je neshvatljivo da brđani ne da ne vole Sarajevo i Sarajlije, već ih mrze, a spasili su se zahvaljujući tom gradu?! Nikad ne naiđoh na slučaj da neko ko je u ratu došao ovdje navija za FK Sarajevo, umjesto za Želju.
Zašto krkane ne odeš onda odavde, pa niko te nije željan?! Od grada koji je bio primjer u svijetu kako različite kulture mogu živjeti skupa došli smo do stadijuma da više ne možemo ni sami sa sobom izdeverat. :sad: A ne mora biti tako! Samo malo više sluha za suživot, odgovornost i osjećaja empatije (Znaš li đilkošu šta je empatija?) bilo bi dovoljno da ovaj grad prodiše!
Boli me da moj grad zahvaljujući nekim primitivnim ljudima propada iz dana u dan. Da sve manje vidim i osjetim da živim u gradu u kojem sam se rodio i odrastao i na koji sam ponosan!
Zar ne bi moglo sve biti puno ljepše?
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

chuchumbamayumbe wrote:
enes-s wrote:Je l´to ona sa brčićima? :lol:
nerealizirana pjevacica lakih nota. Pojavila se u nocnom programu TV Sarajevo kod legendarnog Paje sa svojim potencijalnim hitom "Nikola, Nikola", a u istoj emisiji je kasnije nastupila i Ceca Velickovic, steta sto taj kultni nastup Sonje K. nema na youtube :lol:
Jah bolan, bolan, sta bi sa Paje, je li ko zna?
neko mi je pricao prije desetak godina da je u Kanadi
kao novi

Post by kao novi »

ma ja, upalile se seljacine, kao ne fale nam prijeratne sarajlije?! pa jesu li to svi koji su otisli sonja karadzic? mnostvo ljudi čiji je doprinos sarajevu nemjerljiv napustilo je grad, a seljacine su tu i trabunjaju po forumu... njima nista ne fali, nikad im u zivotu nije bilo bolje.. ili sto kaze jedan moj prijatelj "oni bolan kad dodju u sarajevo ne znaju sta ce od dobrile, njima ti je to ko da su na exit dosli" :D
pesak

Post by pesak »

vryzas wrote:
pesak wrote:Evo, odgovaram ti...ova treca sto sam pricala sa njom, otisla je 92-bila ranjena, brat poginuo od granate i evo je ovde. Nije se vratila tamo a majka joj se vratila. I nijedna ne voli da prica o tome, a ja bas volim da cujem.
Bilo bi dobro da popricam sa onom sto je otisla zbog nacionalizma, ali me strasno nervira njena prica, pa nemam zivaca da cekam da dodjem do neceg konkretnog...sve same gluposti sa rtsa....i jako emotivno prica, sto me jos dodatno nervira.
Bas nalecem na Sarajke.
Nema u Sarajevu nacionalizma...bas kao sto nema nacionalizma u Beogradu, Zagrebu itd. :-) :-) :-) :-)

btw. ja sam iz ATINE :D 8)
jel ima nacionalizama u Atini ? :wink:
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

chuchumbamayumbe wrote:
basta sljezove boje wrote: nerealizirana pjevacica lakih nota. Pojavila se u nocnom programu TV Sarajevo kod legendarnog Paje sa svojim potencijalnim hitom "Nikola, Nikola", a u istoj emisiji je kasnije nastupila i Ceca Velickovic, steta sto taj kultni nastup Sonje K. nema na youtube :lol:
Jah bolan, bolan, sta bi sa Paje, je li ko zna?
neko mi je pricao prije desetak godina da je u Kanadi
koji je ono gospodin bio....prava raja...
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

kao novi wrote:a seljacine su tu i trabunjaju po forumu... njima nista ne fali, nikad im u zivotu nije bilo bolje.. ili sto kaze jedan moj prijatelj "oni bolan kad dodju u sarajevo ne znaju sta ce od dobrile, njima ti je to ko da su na exit dosli" :D
Baš tako, pogodio su u srž problema. Ništa mi ne fali, lepo mi je, samo ne mogu opanke da nosim, a ponovio sam se, kupio čak i gumene jer sam poneo samo one kožne, ali kožne se brzo natope od bljuzgavice i snega, pa sad kada obučem ove gumene, rahat sam bar dvaest dana.
A i za Exit si pogodio. Malo me kara što sam navikao na metro, ali dobro, ni tramvaj nije loš.
šega

Post by šega »

Downunda wrote:
šega wrote:
Downunda wrote: Slažem se.
Najstarije porodice su Jevrejske, jer su Sefardi došli u BiH (pa samim tim i u Sarajevo) krajem 15.vijeka, a dotada su tu živjeli ljudi koji danas sebe nazivaju Srbima, tj, Hrvatima, tj pravoslavci i katolici (naravno i bogumili ili patereni i ostali).

Prema tome, istorijski gledano, [b]muslimani su "najmanje"Sarajlije, jer je logično Islam posljednjii došao na ove prostore. Da ne spoinjem ostale [/size][/b]nacije koje su također ovdje vjekovima (npr. Čehe, Austrijance, Albance itd)-
Prema tome.... baš se i po prezimenima ko su prave Sarajlije, a pitanje ŠTA SU "TE" SARAJLIJE URADILE ZA NAS?!
Po meni je najveći Saarajlija onaj ko je nešto uradio za ovaj grad, BEZ OBZIRA GDJE JE ROĐEN (a to se zna).

Pozdrav mojim sugrađanima i svim ljudima koji doprinose razvoju ovog grada u bilo kom pogledu!
5-ica iz stava prema temi a iz Historije 1(pročitaj velika slova pa se uhvati malo knjige. mirišeš mi na istok.
Preporučujem ti da pročitaš nešto o istoriji Sarajeva i da vidiš ko ga je oformio ISAH-BEG-ISAKOVIĆ!!!
Po meni je najveći Saarajlija onaj ko je nešto uradio za ovaj grad, BEZ OBZIRA GDJE JE ROĐEN (a to se zna). ...A TI SE NISI POTRUDILA DA PROČITAŠ NEŠTO O NASTANKU SVOGA GRADA.HAHAHAHAHA
Haj se malo vrati pa pročitaj; već sam napisao da je Isa-beg Ishaković utemeljitelj današnjeg Sarajeva, ali on je bio Turski vojskovođa i državnik. Inače 2. sandžak-beg Bosanskog sandžaka (1464-1472). Po meni a i mnogima je svakako bio zaslužan Sarajlija, jer je postavio temelje našeg grada-
Musliman jeste bio, ali BOŠNJAK nije mogao biti nikako, taman da se svi ljudi svijeta nasade na glavu!! :sad:
Moraš znati šta pišeš . Ko je spominjao Bošnjake?(mada ne vidim razlike između tih pojmova)Pročitaj malo ovo boldirano i podvučeno da te malo podsjetim .Hajd pomoz bog.
basta sljezove boje

enes-s wrote:
kao novi wrote:a seljacine su tu i trabunjaju po forumu... njima nista ne fali, nikad im u zivotu nije bilo bolje.. ili sto kaze jedan moj prijatelj "oni bolan kad dodju u sarajevo ne znaju sta ce od dobrile, njima ti je to ko da su na exit dosli" :D
Baš tako, pogodio su u srž problema. Ništa mi ne fali, lepo mi je, samo ne mogu opanke da nosim, a ponovio sam se, kupio čak i gumene jer sam poneo samo one kožne, ali kožne se brzo natope od bljuzgavice i snega, pa sad kada obučem ove gumene, rahat sam bar dvaest dana.
A i za Exit si pogodio. Malo me kara što sam navikao na metro, ali dobro, ni tramvaj nije loš.
pa ti si skroz u trendu :lol:

Image

Ime proizvoda Gumeni opanak
Proizvođač Tigar

Prvi proizvod fabrike Tigar obuca bio je upravo gumeni opanak.Djon i lice opanka su od gume a postava od platna.Prave se sa ili bez kaisa.Pogodni su za rad na selu,za sneg,blato...

Mišljenja kupaca
Prosečna ocena: 5.00
Jeftimije [23.02.2006 15:13:56]: Ocena 5
ovaki opanci nema nigde u belem svetu svakem bi reko da gi uzne kuj ima barem 200 dinara ubilo se sto dobri za stalu obori a za njivu i da ne govorim ja ve pozdravljam od sve srca a da nije ovija moj mali sa kompjuter i da znadu sa njega nebi vi ni reko s
Downunda

Post by Downunda »

šega wrote:
Downunda wrote:
šega wrote: 5-ica iz stava prema temi a iz Historije 1(pročitaj velika slova pa se uhvati malo knjige. mirišeš mi na istok.
Moraš znati šta pišeš . Ko je spominjao Bošnjake?(mada ne vidim razlike između tih pojmova)Pročitaj malo ovo boldirano i podvučeno da te malo podsjetim .Hajd pomoz bog.
Između Bošnjak i musliman (po tebi nema razlike), o.k - to je tvoj stav, sa kojim će mnogi složiti (mada ja znam ljude koji kažu da su Bošnjaci, a ateisti su).
Ali između Bošnjak i Turčin (bez obzira što i jednu i drugi mogu biti iste vjeroispovjesti (ima Turaka koji nisu muslimani) itekako ima razlike, jer je riječ bila o Turčinu Isa begu- Ishakoviću, a ne ošnjaku-muslimanu, kontaš?
:)
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

To je ženski model. Takve je mama htela da kupi, samo su skupi, preko 5 maraka, a zastarela kolekcija.
šega

Post by šega »

Downunda wrote:
šega wrote:
Downunda wrote: Haj se malo vrati pa pročitaj; već sam napisao da je Isa-beg Ishaković utemeljitelj današnjeg Sarajeva, ali on je bio Turski vojskovođa i državnik. Inače 2. sandžak-beg Bosanskog sandžaka (1464-1472). Po meni a i mnogima je svakako bio zaslužan Sarajlija, jer je postavio temelje našeg grada-
Između Bošnjak i musliman (po tebi nema razlike), o.k - to je tvoj stav, sa kojim će mnogi složiti (mada ja znam ljude koji kažu da su Bošnjaci, a ateisti su).
Ali između Bošnjak i Turčin (bez obzira što i jednu i drugi mogu biti iste vjeroispovjesti (ima Turaka koji nisu muslimani) itekako ima razlike, jer je riječ bila o Turčinu Isa begu- Ishakoviću, a ne ošnjaku-muslimanu, kontaš?
ALI ČOVJEČE TVOJA TVRDNJA JE TOLIKO TENDENCIOZNA DA JE NISI MOGAO NI POTVRDITI .PO ČEMU SU SEFARDI,SRBI,I HRVATI DALI ZA SARAJEVO VIŠE OD BOŠNJAKA MUSLIMANA ???halo!!! DAJ MI ODGOVOR SVEGA BTI
šega

Post by šega »

Downunda wrote:
šega wrote:
Downunda wrote: Haj se malo vrati pa pročitaj; već sam napisao da je Isa-beg Ishaković utemeljitelj današnjeg Sarajeva, ali on je bio Turski vojskovođa i državnik. Inače 2. sandžak-beg Bosanskog sandžaka (1464-1472). Po meni a i mnogima je svakako bio zaslužan Sarajlija, jer je postavio temelje našeg grada-
ALI ČOVJEČE TVOJA TVRDNJA JE TOLIKO TENDENCIOZNA DA JE NISI MOGAO NI POTVRDITI .PO ČEMU SU SEFARDI,SRBI,I HRVATI DALI ZA SARAJEVO VIŠE OD BOŠNJAKA MUSLIMANA ???halo!!! DAJ MI ODGOVOR SVEGA TI
chuchumbamayumbe

enes-s wrote:

Image

Proizvođač Tigar

Prvi proizvod fabrike Tigar obuca bio je upravo gumeni opanak.Djon i lice opanka su od gume a postava od platna.Prave se sa ili bez kaisa.Pogodni su za rad na selu,za sneg,blato...

Mišljenja kupaca
ovaki opanci nema nigde u belem svetu svakem bi reko da gi uzne kuj ima barem 200 dinara ubilo se sto dobri za stalu obori a za njivu i da ne govorim ja ve pozdravljam od sve srca a da nije ovija moj mali sa kompjuter i da znadu sa njega nebi vi ni reko s
Ima li ovijeh opanaka u Shit-i Fashionu da se kupi?! Bash bi mi dobro dosle dok idem da se istovarim ovdje na ovu livadu iza zgrade, odmah gdje se djeca igraju...
Navik'o tako, sta da radim...
chuchumbamayumbe

šega wrote:
Downunda wrote:
šega wrote: Moraš znati šta pišeš . Ko je spominjao Bošnjake?(mada ne vidim razlike između tih pojmova)Pročitaj malo ovo boldirano i podvučeno da te malo podsjetim .Hajd pomoz bog.
ALI ČOVJEČE TVOJA TVRDNJA JE TOLIKO TENDENCIOZNA DA JE NISI MOGAO NI POTVRDITI .PO ČEMU SU SEFARDI,SRBI,I HRVATI DALI ZA SARAJEVO VIŠE OD BOŠNJAKA MUSLIMANA ???halo!!! DAJ MI ODGOVOR SVEGA TI
Sarajevo su najvise izgradili i pripitomili krischani, Austrougari. Od mahale su napravili grad.
A ovi novi opet prave mahalu...
šega

Post by šega »

chuchumbamayumbe wrote:
šega wrote:
Downunda wrote: Između Bošnjak i musliman (po tebi nema razlike), o.k - to je tvoj stav, sa kojim će mnogi složiti (mada ja znam ljude koji kažu da su Bošnjaci, a ateisti su).
Sarajevo su najvise izgradili i pripitomili krischani, Austrougari. Od mahale su napravili grad.
PA BJEŽI IZ MAHALE SPAŠAVAJ SVOJ DUH
šega

Post by šega »

chuchumbamayumbe wrote:
šega wrote:
Downunda wrote: Između Bošnjak i musliman (po tebi nema razlike), o.k - to je tvoj stav, sa kojim će mnogi složiti (mada ja znam ljude koji kažu da su Bošnjaci, a ateisti su).
PA BJEŽI IZ MAHALE SPAŠAVAJ SVOJ DUH ŠUPAČKI
kao novi

Post by kao novi »

vidi sege sto ponavlja, samo drugi put dodao epitet "supacki", elokvencija sa vratnika :D u pravu je lik, ovi danas prave mahalu opet, svuda.. cevap, hurma, serbe, pita.. ili je mozda bolje ovako, sogan dolma, japrak, baklava i halva :D
chuchumbamayumbe

šega wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
šega wrote: ALI ČOVJEČE TVOJA TVRDNJA JE TOLIKO TENDENCIOZNA DA JE NISI MOGAO NI POTVRDITI .PO ČEMU SU SEFARDI,SRBI,I HRVATI DALI ZA SARAJEVO VIŠE OD BOŠNJAKA MUSLIMANA ???halo!!! DAJ MI ODGOVOR SVEGA TI
PA BJEŽI IZ MAHALE SPAŠAVAJ SVOJ DUH ŠUPAČKI
Jok ba..
Ti i takvi ko ti bi to najradije i voljeli, pa da mozete na miru uzivat u "cistoci" svoje mahale, ali nece moci.
Ja sam tu rodjen i tu i ostajem, nisu me otjerali cetnici pa nece ni takvi kao ti.
basta sljezove boje

chuchumbamayumbe wrote:
enes-s wrote: Baš tako, pogodio su u srž problema. Ništa mi ne fali, lepo mi je, samo ne mogu opanke da nosim, a ponovio sam se, kupio čak i gumene jer sam poneo samo one kožne, ali kožne se brzo natope od bljuzgavice i snega, pa sad kada obučem ove gumene, rahat sam bar dvaest dana.

Image

Proizvođač Tigar

Mišljenja kupaca
Ima li ovijeh opanaka u Shit-i Fashionu da se kupi?! Bash bi mi dobro dosle dok idem da se istovarim ovdje na ovu livadu iza zgrade, odmah gdje se djeca igraju...
Navik'o tako, sta da radim...
opanak shop fali ovom gradu :lol:

evo Enes je poduzetan, tu bi se moglo nesto napraviti :lol:
Downunda

Post by Downunda »

šega wrote:
Downunda wrote:
šega wrote: Moraš znati šta pišeš . Ko je spominjao Bošnjake?(mada ne vidim razlike između tih pojmova)Pročitaj malo ovo boldirano i podvučeno da te malo podsjetim .Hajd pomoz bog.

Zavisi o kom periodu se radi: ako se radi o periodu 1463-1878, onda je logično da su Bošnjaci muslimani puno više doprinjeli (Stari Grad-Čaršija), ali ako se radi o temeljima modernog Sarajeva (1878-1914) i doba Austro-Ugarske vladavine onda Bošnjaci.ali ni Bosanski Srbi niti Hrvati nisu puno doprinjeli (što i nije čudno jer su generacije do dolaska Austro-Ugara odrastale u drugoj, osmanskoj kulturi).
Uglavnom je najveći dio onoga što je izgrađeno u doba Austro-Ugarske uradio ili Čeh (npr. Karol Paržik- koji je prijektovao većinu prelijepih objekata u gradu), ili Austrijanac, jer ja lično ne znam da je ijednu jedinu zgradu iz Austro-Ugarskog perioda projektovao Bošnjak (a ti mi reci da možda Bošnjak nije uveo u Sarajevo električnu i uličnu rasvjetu, vodovod i kanalizaciju (pogledaj datum osnivanja vodovoda na računu za vodu), uredio administraciju (opštine koje i danas rade po tom sistemu, jer je postotak pismenosti kod žena u BiH do dolaska Austro-Ugara bila na jako malom nivou), ili možda projektovao Vijećnicu, ili zgradu Pošte ili možda projektovao tramvaj, ili Narodno pozorište, ili zgradu Akademjie na Obali ili zgradu pravnog fakluteta i sl ?!
Naravno i period od 1945-1991 ima svoje prednosti, kad su u pitanju doprinosi, ali i nedostatke!
Možda ja griješim, ali ovo nije anti-Bošnjačka priča, jer samo iznosim tačne činjenice (koje možeš pronaći sam u svakoj turističkoj brošuri)!
Ali ako je činjanica da Bošnjaci nisu, NISAM REKAO da su automatski Srbi, ili Hrvati ili Sefardi doprinijeli više za izgradnju grada - ne znam odakle ti to da su Srbi, Hrvati ili Sefardi više od Bošnjaka učinili; navedi mi precizno gdje sam to naveo!

Ja svojim sugrađaninom smatram svakog ko doprinosi ovom gradu, bez obzira na naciju ili vjeroispovjest!
Velike su Sarajlije Isa beg Ishaković, ali i Emerik Blum, i Simo Milutinović ili Vladimir Prelog ili Karol Paržik, ali i Josip Vancaš i mnogi drugi - vidiš svih vjera i nacija! :-D
šega

Post by šega »

Prema tome, istorijski gledano, muslimani su "najmanje" Sarajlije, jer je logično Islam posljednjii

Da odgovorim downuda:
Pogledaj i pročitaj, ja gore navedeno nisam napisao nego Ti
Ali ako je neko izgradio najstariji dio grada je li on Sarajlija?
Ja sa ovim završavam valjda je sve jasno.Možda i tebi, da u buduće kontaš šta pišeš.
Downunda

Post by Downunda »

šega wrote:Prema tome, istorijski gledano, muslimani su "najmanje" Sarajlije, jer je logično Islam posljednjii

Da odgovorim downuda:
Pogledaj i pročitaj, ja gore navedeno nisam napisao nego Ti
Ali ako je neko izgradio najstariji dio grada je li on Sarajlija?
Ja sa ovim završavam valjda je sve jasno.Možda i tebi, da u buduće kontaš šta pišeš.
Odlično, drago mi je! :)
Hvala
vryzas

Post by vryzas »

pesak wrote:
vryzas wrote:
pesak wrote:Evo, odgovaram ti...ova treca sto sam pricala sa njom, otisla je 92-bila ranjena, brat poginuo od granate i evo je ovde. Nije se vratila tamo a majka joj se vratila. I nijedna ne voli da prica o tome, a ja bas volim da cujem.
Bilo bi dobro da popricam sa onom sto je otisla zbog nacionalizma, ali me strasno nervira njena prica, pa nemam zivaca da cekam da dodjem do neceg konkretnog...sve same gluposti sa rtsa....i jako emotivno prica, sto me jos dodatno nervira.
Bas nalecem na Sarajke.
Nema u Sarajevu nacionalizma...bas kao sto nema nacionalizma u Beogradu, Zagrebu itd. :-) :-) :-) :-)

btw. ja sam iz ATINE :D 8)
jel ima nacionalizama u Atini ? :wink:

nema, al ima u onom selu/Solunu :D :D :D :D 8)
Post Reply