19 Oktobra 2003, umro je jedan COVIJEK...

Locked

Alija Izetbegovic je bio?

Nas BiH predsjednik
103
66%
Ne moj predsjednik
54
34%

Total votes: 157

gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Ahmmed wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Alija je trebao biti pokopan u BGD, gdje su mu i korjeni. Da bi neko bio bosanac, to je dug proces. to traje stoljecima. On nema nikakve kulturne niti socijalne zaledjine da Bosnu osjeca kao svoju domovinu. Jedini motiv mu je bio vjera.
Jedva je pristao da se Bosnjacima vrati njivovo staro ime. Inzistirao je da ostane -Muslimani-. Bosnjake on nikad nije posmatrao i dozivljavao kao narod, vec kao vjersku skupinu, muslimane.
Znači, sve bi ljude iz Orašja i Bosanskog Šamca, trebalo vratiti u BGD??

Pa bi jedno trećinu Goražda, Brčkog, Tuzle i Kladnja, trebalo protjerati u Sabac, Užice i Soko-Banju????

Pa bi dobar dio ljudi iz Cazina i Kladuše,trebalo naputiti u Liku, Kordun i Baniju, a ove iz Dervente i Bos. Broda u Požegu, Osijek i Đakovo????

A ove Trebinjce,kao i Vučurević onomad, pravac Herceg-Novi i Podgorica???

Barem dvadeset posto današnje populacije Bošnjaka,( ne račinajući i Sandžaklije) po tvojoj definiciji,trebat će pokopat tamo negdje, preko Drine ili Une ili Save.....Jedan broj morat ćemo i u Budim i u Peštu " goniti"....
Necemo sad gledati sitnice... :lol: :D

A sta mislis o duhovnom stanju doticnog i njegovo djelovanje u Bosni kao politicara i covjeka koji Bosnu nikad nije osjetio svojom domovinom, jer da jeste , nebi joj ucinio to sto jeste. Njega ne mozes porediti sa obicnim gradjanima, ma sta oni mislili, jer su oni vazali drzave u kojoj zive, i trebaju postovati njene norme i zakone.
Alija je bio u sasvim drugoj situaciji. Bosnjaci su mu dali povjerenje da vodi ovu zemlju prema njenim premisama, prema njenim osobenostima, duha i kulture. Jedina njegova , da kazem ,pozitivna karakteristika je bila ta da je bio musliman. Ali to ocigledno nije bilo dovoljno, jer biti musliman u Bosni za samu drzavu i neznaci bas mnogo.
Mozda je on i zrtva, i to nesvjesna, jer je svoju dusu i politicko djelo poklonio nekom mnogo jacem od sebe, prodao se Cericu, da bi kroz politiku realizovao Cericev, ili bolje reci Vehabijsku ideju nekakvog muslimanskog Afganistana.
Pravi bosanac bi znao prepoznati opasnost takve simbioze religije i politike, koja je , to se pokazalo kroz historiju, razorna za ovu specificnu drzavu.

I zato bih ja vrlo rado njegov lik i djelo preselio u BGD kome je ustvari i najvise pomogao da prosiri tu svoju pravoslavnu kraljevinu i na bosansko tle. Ono sto nisu mogli ostvariti mnoge Papa i Patrijarsi, ucinio je direktno ili indirektno AI.
jefferson

Post by jefferson »

izbori2008 wrote:
jefferson wrote:
Ali jesul ubijali civile? Jesu brate, zna se sta je bilo na vozuci, nemoj srat majke ti.
Pa hajde ako znas reci sta je bilo na Vozuci? Koliko su civila ubili? hag uopste ne pominje civile na vozuci nego zarobljene vojnike, a to je optuznica koja jos nije dokazana. posto je nesto bilo slicno i u kuburinom slucaju pa se na kraju u presudi svelo na pljacku, nisam sklon vjerovati nikom dok sud ne kaze svoje misljenje, a po najmanje srpskoj propagandi na osnovu koje je optuznica i napravljena. dakle, hajde kad znas sta je bilo na vozuci, reci koliko je civila ubijeno i sta je to tamo bilo?
I ja sam musliman, ali niko u moje ime nece ubijat civile, pa makar ti civili podrzavali nekakvu ideologiju koja je pocinila genocid!
Drugo, ja im nikad necu zaboravit sta su radili po Zenici, NIKAD, a ti meni mozes ovdje pricat hvalospjevke ti ocito nemas pojma o cemu pricas. Malo izvadi glavu iz Avaza i okreni se oko sebe!
ja uopste ne pricam hvalospjeve o njima nego tvrdim da se ne mogu poredit sa ustasama i cetnicima ni po cemu. uzmimo bilo koji kriterij, poredjenje je jednostavno nemoguce.

sto se tice citanja avaza, ohladi malo sa tom svojom oholoscu, prvo nauci pravopis i gramatiku da te ljudi mogu razumjeti sta pises, pa onda seri nekom o novinama.
Pravopis? jebiga, opet zareze zaboravljam, ali bar recenice pocinjem sa velikim slovom za razliku od tebe gdje 90% recenica pocinjes sa malim slovom. Jel to mozda tvoj kontraargument.
Nemoj pricat jaro, ti si iskljuciv u svom misljenju da nisu ubijali civile. fakat da nisu ubijali kao cetnici, ali jaro zar ubistvo ima kriteriji? Koji su to kriteriji? Ako cetnik odsjece glavu zarobljeniku ARBiH a onda onaj papak iz El Mudzhida odsjece glavu cetniku, koja je ralika izmedju ta dva ubistva? Postoji razlika izmedju toga sto su cetnici vrsili sistemsko etnicko ciscenje, a El Mudzahid je djelovao na svoju ruku, podredjen samo vrhovnoj komandi, tj. Aliji Izetbegovicu. Ako Alija nije znao sta su oni radili u vozuci, to onda dovoljno govori kakav je on bio Predsjednik drzave, te kakvu je kontrolu imao nad vojskom ciji je Vrhovni komadant bio!
liberal

Post by liberal »

Pogresan covjek u pogresnom vremenu na pogresnom mjestu
Ahmmed

Post by Ahmmed »

gospodar kuglastih munja wrote:
Ahmmed wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Alija je trebao biti pokopan u BGD, gdje su mu i korjeni. Da bi neko bio bosanac, to je dug proces. to traje stoljecima. On nema nikakve kulturne niti socijalne zaledjine da Bosnu osjeca kao svoju domovinu. Jedini motiv mu je bio vjera.
Jedva je pristao da se Bosnjacima vrati njivovo staro ime. Inzistirao je da ostane -Muslimani-. Bosnjake on nikad nije posmatrao i dozivljavao kao narod, vec kao vjersku skupinu, muslimane.
Znači, sve bi ljude iz Orašja i Bosanskog Šamca, trebalo vratiti u BGD??

Pa bi jedno trećinu Goražda, Brčkog, Tuzle i Kladnja, trebalo protjerati u Sabac, Užice i Soko-Banju????

Pa bi dobar dio ljudi iz Cazina i Kladuše,trebalo naputiti u Liku, Kordun i Baniju, a ove iz Dervente i Bos. Broda u Požegu, Osijek i Đakovo????

A ove Trebinjce,kao i Vučurević onomad, pravac Herceg-Novi i Podgorica???

Barem dvadeset posto današnje populacije Bošnjaka,( ne račinajući i Sandžaklije) po tvojoj definiciji,trebat će pokopat tamo negdje, preko Drine ili Une ili Save.....Jedan broj morat ćemo i u Budim i u Peštu " goniti"....
Necemo sad gledati sitnice... :lol: :D

A sta mislis o duhovnom stanju doticnog i njegovo djelovanje u Bosni kao politicara i covjeka koji Bosnu nikad nije osjetio svojom domovinom, jer da jeste , nebi joj ucinio to sto jeste. Njega ne mozes porediti sa obicnim gradjanima, ma sta oni mislili, jer su oni vazali drzave u kojoj zive, i trebaju postovati njene norme i zakone.
Alija je bio u sasvim drugoj situaciji. Bosnjaci su mu dali povjerenje da vodi ovu zemlju prema njenim premisama, prema njenim osobenostima, duha i kulture. Jedina njegova , da kazem ,pozitivna karakteristika je bila ta da je bio musliman. Ali to ocigledno nije bilo dovoljno, jer biti musliman u Bosni za samu drzavu i neznaci bas mnogo.
Mozda je on i zrtva, i to nesvjesna, jer je svoju dusu i politicko djelo poklonio nekom mnogo jacem od sebe, prodao se Cericu, da bi kroz politiku realizovao Cericev, ili bolje reci Vehabijsku ideju nekakvog muslimanskog Afganistana.
Pravi bosanac bi znao prepoznati opasnost takve simbioze religije i politike, koja je , to se pokazalo kroz historiju, razorna za ovu specificnu drzavu.

I zato bih ja vrlo rado njegov lik i djelo preselio u BGD kome je ustvari i najvise pomogao da prosiri tu svoju pravoslavnu kraljevinu i na bosansko tle. Ono sto nisu mogli ostvariti mnoge Papa i Patrijarsi, ucinio je direktno ili indirektno AI.
Već sam rekao da nisam najbolja osoba za sud o rahmetli Aliji Izetbegoviću, iz određenih razloga....Ali, ova "vehabijska ideja muslimanskog Afganistana"...ovo ni Vahid Sendijarević i Sven Rustempašić zajedno, ne bi bolje sastavili :-)
Shoshana

Post by Shoshana »

Ja se rijetko izjasnjavam o Aliji - jer imam ambivalentno misljenje... Sto neko rece - mozel' o Aliji do '93 i od '93?

No ukratko, Alija jeste prodao dusu djavolu (ovo je samo idiom, da se neko ne nadje uvrijedjen), ali tek nakon sto ga bog (i batina) ostavio na cjedilu.

Toliko.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Shoshana wrote:Ja se rijetko izjasnjavam o Aliji - jer imam ambivalentno misljenje... Sto neko rece - mozel' o Aliji do '93 i od '93?

No ukratko, Alija jeste prodao dusu djavolu (ovo je samo idiom, da se neko ne nadje uvrijedjen), ali tek nakon sto ga bog (i batina) ostavio na cjedilu.

Toliko.
Dosta , brate, i previse!! :D :D
mzungu

Post by mzungu »

gospodar kuglastih munja wrote:Samo jos papci podrzavaju zivotno djelo Alije Izetbegovica !
gospodaru, imam jednu kuglastu samo za tebe, pa burjum :D

Papak
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

mzungu wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Samo jos papci podrzavaju zivotno djelo Alije Izetbegovica !

Papak
Izvini, tvoje ime ;- Papak - je slucajnost u mom tekstu i svaku aluziju prema tebi licno iskljucujem...

:lol:
mzungu

Post by mzungu »

gospodar kuglastih munja wrote:
mzungu wrote:

Papak
Izvini, tvoje ime ;- Papak - je slucajnost u mom tekstu i svaku aluziju prema tebi licno iskljucujem...

:lol:

ja prema tebi ne, ponuda i dalje stoji
izbori2008

Post by izbori2008 »

bosank_a wrote:
izbori2008 wrote:
bosank_a wrote:
@izbori2008
Arapi su bili i u odredu AL MUDZAHID i u 7.korpusu.
Treba li jos informacija?
Ovi hrvati u srednjoj Bosni su bili mescini mi se u borbenom okruzenju od strane ABiH pa mi nije jasno kako pobise toliki narod!?
Srbi iznad mog grada zauzeli liniju '92.g. i od tad se linija samo formalno cuvala, jer nismo im bili vise interesantni.

Ti dragosni cijelo vrijeme pricas sad ovo sad ono, nemoze te se skontat o cemu pricas.
Mora bit bidne si profi politicar
mescini da si ti @basta sljezove boje repeating na svakoj mogucoj temi o hrvatima...

no kakogod, sto se tice hrvata, oni su ocistili lasvansku dolinu do aprila 1993. godine, nije to podrucje velicine sela koje je u okruzenju, nego citava regija. ta regija je bila povezana sa ostatkom herceg-bosne linkom preko gornjeg vakufa.

kako pobise toliko narod, ima fino crno na bijelo u presudama hrvatskim liderima, valjda su vjerovali da ce tako kaznit one koji "izdase pradjedovsku vjeru" a ujedno mislili stvorit hrvatsku drzavu u kojoj ce zivjet svi hrvati.

Evo ovdje imas sve hronoloski u haskoj presudi nabrojano, citav tok napada na civile, tamo je to nazvano sistemski i simultani napad s ciljem etnickog ciscenja bosanskih muslimana iz lasvanse doline:

Zlocini od maja 1992 do januara 1993:

prva ubistva u vitezu, busovaci i kiseljaku

http://www.un.org/icty/blaskic/trialc1/ ... 3.htm#IIIA

Zlocini od januara 1993 do aprila 1993. (te juni i oktobar)

-masakri u busovaci, vitezu (ahmici, Nadioci, Pirici, Santici, veceriska), napad na gornji vakuf, masakri: loncari, merdani, putis, masakri u kiseljackoj opcini (posebno: Gomionica, Svinjarevo, Behrici, Rotilj, Gromiljak, Polje Visnjica), raketiranje zenice, napadi na novi travnik u junu i oktobru (tulica, han-ploca), masakri u stupnom dolu, masakri u kresevu

http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 5.htm#IVC3

Lasvanska dolina je gotovo upotpunosti bila ociscena od nehrvata do aprila 1993.

bilans je katastrofalan, oko 2 hiljade ubijenih, na desetine hiljada protjeranih koji su spas nasli u zenici, gdje ih je docekao jos jedan masakr prilikom raketiranja zenice od strane hvo-a.

nadam se da ti je sada ovo pravolinijski i povezanije, s obzirom da tvrdis da pricam sad ovo sad ono.

Nemoj da mi podvaljujes baste i sta ti ja znam primjetila sam da je tvoja omiljena taktika zbunjivanja protivnika.
Svi mogu da vide da sam se nadovezala na vasu pricu i spomenuh sve tri strane iz ratnog sukoba.

Nije mi se dalo otvarati te linkove, jer mozda ima nekih strasnih slika.

Negdje sam cula sa su hrvati u srednjoj Bosni '93.g. jedan dio je otisao srbima a drugi dio bili stjerani u obruc od strane ABiH na podrucje jednog veceg sela i na polovine 2 grada i da su to i i prije bila hrvatska sela s izuzetkom 1-2 bosnjacka koja su oni zauzeli i zbog tog su neki iz hvo-a isli u Haag. I koliko vidim na karti nisu mogli imati vezu s onima u G.Vakufu osim golubovima pismonosama.Kako su uspjeli odatle da granatiraju Zenicu?
Za Ahmice postoji video zapis.Navodno ABiH i HVO dogovorili snimati akcije.
l koliko je tih iz srednje Bosne otislo u Haag i koliko su godina dobili?
A koliko je ABiH pobila njihovih?
l cula sam da je tu HVO-u pomagali srbi s planine gadajuci topovima ili necim takvim.
@basto, ti pojma nemas o cemu pricas. to su takve gluposti da ih je suvisno demantovat. ti ne samo da si pomjesala poznavanje prirode i drustva sa mitovima i legendama (cuj hvo bio stjeran na podrucje jednog veceg sela?! :-) , a njegovi bojvnici su isli u hag jer su osvojili poneko selo koje je i ranije bilo hrvatsko?!), nego ovdje razvaljujes (zdrav razum) ko blek stena crvene mundire.

Sve je u haskoj presudi nabrojano, pa otvori ziva bila jer sramota je da odrasla osoba vjeruje u crvenkapicu, na linkovima imas citav tok napada na civile, sistemski i simultani napad s ciljem etnickog ciscenja bosanskih muslimana iz lasvanse doline:

Zlocini od maja 1992 do januara 1993:

prva ubistva u vitezu, busovaci i kiseljaku

http://www.un.org/icty/blaskic/trialc1/ ... 3.htm#IIIA

Zlocini od januara 1993 do aprila 1993. (te juni i oktobar)

Masakri u busovaci, vitezu (ahmici, Nadioci, Pirici, Santici, veceriska), napad na gornji vakuf, masakri: loncari, merdani, putis, masakri u kiseljackoj opcini (posebno: Gomionica, Svinjarevo, Behrici, Rotilj, Gromiljak, Polje Visnjica), raketiranje zenice, napadi na novi travnik u junu i oktobru (tulica, han-ploca), masakri u stupnom dolu, masakri u kresevu

http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 5.htm#IVC3

Lasvanska dolina je gotovo upotpunosti bila ociscena od nehrvata do aprila 1993.

bilans je katastrofalan, oko 2 hiljade ubijenih, na desetine hiljada protjeranih koji su spas nasli u zenici, gdje ih je docekao jos jedan masakr prilikom raketiranja zenice od strane hvo-a.

koliko je hrvata otislo u hag zbog etnickog ciscenja lasve?

1. Zlatko Aleksovski
2. Tihomir Blaškić
3. Miroslav Bralo
4. Mario Čerkez
5. Anto Furundžija
6. Drago Josipović
7. Dario Kordić
8. Zoran Kupreškić
9. Mirjan Kupreškić
10.Vlatko Kupreškić
11.Paško Ljubičić
12.Zoran Marinić
13.Dragan Papić
14.Pero Skopljak
15.Ivan Šantić
16.Vladimir Šantić

koliko ih je do sada osudjeno za masovne zlocine:

1. Zlatko Aleksovski (7 godina)
2. Tihomir Blaškić (9 godina)
3. Miroslav Bralo (20 godina)
4. Mario Čerkez (6 godina)
5. Anto Furundžija (10 godina)
6. Drago Josipović (12 godina)
7. Dario Kordić (25 godina)
8. Vladimir Šantić (18 godina)
9. Krešo Lučić (6 godina u sudu bih)

Ukupno: 113 godina zatvora, za sistematske zlocine nad civila tj. etnicko ciscenje, kako ih imenuju u presudama.

a samim liderima herceg-bosne, osim kordica, se jos sudi...
izbori2008

Post by izbori2008 »

jefferson wrote:
izbori2008 wrote:
jefferson wrote:
Ali jesul ubijali civile? Jesu brate, zna se sta je bilo na vozuci, nemoj srat majke ti.
Pa hajde ako znas reci sta je bilo na Vozuci? Koliko su civila ubili? hag uopste ne pominje civile na vozuci nego zarobljene vojnike, a to je optuznica koja jos nije dokazana. posto je nesto bilo slicno i u kuburinom slucaju pa se na kraju u presudi svelo na pljacku, nisam sklon vjerovati nikom dok sud ne kaze svoje misljenje, a po najmanje srpskoj propagandi na osnovu koje je optuznica i napravljena. dakle, hajde kad znas sta je bilo na vozuci, reci koliko je civila ubijeno i sta je to tamo bilo?
I ja sam musliman, ali niko u moje ime nece ubijat civile, pa makar ti civili podrzavali nekakvu ideologiju koja je pocinila genocid!
Drugo, ja im nikad necu zaboravit sta su radili po Zenici, NIKAD, a ti meni mozes ovdje pricat hvalospjevke ti ocito nemas pojma o cemu pricas. Malo izvadi glavu iz Avaza i okreni se oko sebe!
ja uopste ne pricam hvalospjeve o njima nego tvrdim da se ne mogu poredit sa ustasama i cetnicima ni po cemu. uzmimo bilo koji kriterij, poredjenje je jednostavno nemoguce.

sto se tice citanja avaza, ohladi malo sa tom svojom oholoscu, prvo nauci pravopis i gramatiku da te ljudi mogu razumjeti sta pises, pa onda seri nekom o novinama.
Nemoj pricat jaro, ti si iskljuciv u svom misljenju da nisu ubijali civile. fakat da nisu ubijali kao cetnici, ali jaro zar ubistvo ima kriteriji? Koji su to kriteriji?
naravno da ubistvo ima kriterij, imas ubistvo prvog stepena, drugog stepena, nehoticno i milion drugih kriterija koji zavise od konteksta, gdje su se desili (u borbi, poslije borbe, van borbe itd.). to je elementarno opste znanje.
Ako cetnik odsjece glavu zarobljeniku ARBiH a onda onaj papak iz El Mudzhida odsjece glavu cetniku, koja je ralika izmedju ta dva ubistva? Postoji razlika izmedju toga sto su cetnici vrsili sistemsko etnicko ciscenje, a El Mudzahid je djelovao na svoju ruku, podredjen samo vrhovnoj komandi, tj. Aliji Izetbegovicu. Ako Alija nije znao sta su oni radili u vozuci, to onda dovoljno govori kakav je on bio Predsjednik drzave, te kakvu je kontrolu imao nad vojskom ciji je Vrhovni komadant bio!
ja te pitam koliko su civila ubili na vozuci ako to svak zna, jedino izgleda hag ne zna? ostalo je besmisleno komentarisat.

florenc hartman je fino dala odgovor na gotovo identicno pitanje jednog srpskog provokatora:

http://www.slobodnaevropa.org/forum/4/9450.html

2.10.2007

PITANJE:Gospodjo Hartmann! Objasnite, zasto se ne sudi muslimanskim ratnim zlocinima pocinjenim od muslimana iz Srebrenice nad preko 3000 srpskih civila u Istocnoj Bosni?

HARTMANN: Gospodine, bio je predmet koji se time bavio, odnosno predmet protiv Nasera Orica. Presuda je dostupna, zalbeni postupak u toku. U tome predmetu, tuzilastvo nije moglo ukljuciti zlocine koji su predstavljeni kao masovni, kao na primer Kravica, jer brojevi koje su srpske vlasti objavile nisu bili potvrdjene ni od strane strane srpskih udruzenja zrtava ni od bilo kog drugog izvora. Tribunal se moze baviti samo zrtvama krsenja medjunarodnog prava. Zbog toga je potrebno da bude dostupno iztraziteljima sto vise elemenata (dokumenti, svedocenja, itd) da bi mogli odvojiti zrtve iz ratnih okrsaja od zrtava ratnih zlocina. U slucaju Istocne Bosne, spski izvori su bili glasniji u javnosti nego sto su bili efikasni u pruzanju dokaza koje bi mogli dati pred sudom. Sama presuda protiv Nasera Orica daje neki primeri te manjkavosti dokaza.
dakle, jedno je propaganda, drugo su dokazi. ako je to tako sve poznato, pa hajde vise bujrum dokazite te zlocine, majka mu stara. od naserovih 3.500 ubistava, ne dokazase ni jedno...dosta je vise suplje.
cyprus

Post by cyprus »

Ah, glupo postavljeno pitanje u anketi. :roll:

Naravno da je Alija bio moj predsjednik i predsjednik svakog stanovnika BiH (de iure). A sad, de facto budimo realni on je bio samo lider Bošnjaka.

Međutim, to da li sam ja ili neko drugi podržavo tog svog predsjednika je već drugo pitanje. :-)
Prozor

Post by Prozor »

Uprkos promasaja i gresaka, i nesvjesnih i eventualnih svjesnih, bio je Predsjednik moje drzave i moj Vrhovni Komandant. I ostaje cinjenica, da nije bio ratni zlocinac niti fasista, i da je iza se ostavio nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, u onakvim prilikama...

Rahmet mu dusi
jefferson

Post by jefferson »

izbori2008 wrote:
jefferson wrote:
izbori2008 wrote: Pa hajde ako znas reci sta je bilo na Vozuci? Koliko su civila ubili? hag uopste ne pominje civile na vozuci nego zarobljene vojnike, a to je optuznica koja jos nije dokazana. posto je nesto bilo slicno i u kuburinom slucaju pa se na kraju u presudi svelo na pljacku, nisam sklon vjerovati nikom dok sud ne kaze svoje misljenje, a po najmanje srpskoj propagandi na osnovu koje je optuznica i napravljena. dakle, hajde kad znas sta je bilo na vozuci, reci koliko je civila ubijeno i sta je to tamo bilo?

Nemoj pricat jaro, ti si iskljuciv u svom misljenju da nisu ubijali civile. fakat da nisu ubijali kao cetnici, ali jaro zar ubistvo ima kriteriji? Koji su to kriteriji?
naravno da ubistvo ima kriterij, imas ubistvo prvog stepena, drugog stepena, nehoticno i milion drugih kriterija koji zavise od konteksta, gdje su se desili (u borbi, poslije borbe, van borbe itd.). to je elementarno opste znanje.
Ako cetnik odsjece glavu zarobljeniku ARBiH a onda onaj papak iz El Mudzhida odsjece glavu cetniku, koja je ralika izmedju ta dva ubistva? Postoji razlika izmedju toga sto su cetnici vrsili sistemsko etnicko ciscenje, a El Mudzahid je djelovao na svoju ruku, podredjen samo vrhovnoj komandi, tj. Aliji Izetbegovicu. Ako Alija nije znao sta su oni radili u vozuci, to onda dovoljno govori kakav je on bio Predsjednik drzave, te kakvu je kontrolu imao nad vojskom ciji je Vrhovni komadant bio!
ja te pitam koliko su civila ubili na vozuci ako to svak zna, jedino izgleda hag ne zna? ostalo je besmisleno komentarisat.

florenc hartman je fino dala odgovor na gotovo identicno pitanje jednog srpskog provokatora:

2.10.2007

PITANJE:Gospodjo Hartmann! Objasnite, zasto se ne sudi muslimanskim ratnim zlocinima pocinjenim od muslimana iz Srebrenice nad preko 3000 srpskih civila u Istocnoj Bosni?

HARTMANN: Gospodine, bio je predmet koji se time bavio, odnosno predmet protiv Nasera Orica. Presuda je dostupna, zalbeni postupak u toku. U tome predmetu, tuzilastvo nije moglo ukljuciti zlocine koji su predstavljeni kao masovni, kao na primer Kravica, jer brojevi koje su srpske vlasti objavile nisu bili potvrdjene ni od strane strane srpskih udruzenja zrtava ni od bilo kog drugog izvora. Tribunal se moze baviti samo zrtvama krsenja medjunarodnog prava. Zbog toga je potrebno da bude dostupno iztraziteljima sto vise elemenata (dokumenti, svedocenja, itd) da bi mogli odvojiti zrtve iz ratnih okrsaja od zrtava ratnih zlocina. U slucaju Istocne Bosne, spski izvori su bili glasniji u javnosti nego sto su bili efikasni u pruzanju dokaza koje bi mogli dati pred sudom. Sama presuda protiv Nasera Orica daje neki primeri te manjkavosti dokaza.
dakle, jedno je propaganda, drugo su dokazi. ako je to tako sve poznato, pa hajde vise bujrum dokazite te zlocine, majka mu stara. od naserovih 3.500 ubistava, ne dokazase ni jedno...dosta je vise suplje.
Jesam li ja kad rekao da su oni pocinili masovni zlocin? Tebi se ocito sve treba crtat! Ali niko, NIKO nema pravo da ubija u moje ime, pa i ratnog zarobljenika, jer to nije ono za sta smo se borili.
Znaci ti prakticno opravdavas njihove postupke zato sto su ustase ili cetnici pocinili vece zlocine! Ma bas su ti kriteriji jebeni!
Ubistvo prvog i drugog stepena nepostoji na ratistu, postoji samo ubistvo.
Ubostvo ratnog zarobljenika ili civila nije ubistvo prvog ili druog stepena, a da negovorim o nehoticnom ubistvu.
ALi sve ti ti znas, samo se pravis malo zbunjen!
piskerernest

Post by piskerernest »

alija nije bio moj predsjednik poslije 93. ,tada ga je 1 posto srba i hrvata moglo osjećati svojimpredsjednikom.odbacio je divjaka i šibera,zašto, da nisu bili špijuni
jefferson

Post by jefferson »

piskerernest wrote:alija nije bio moj predsjednik poslije 93. ,tada ga je 1 posto srba i hrvata moglo osjećati svojimpredsjednikom.odbacio je divjaka i šibera,zašto, da nisu bili špijuni
Pa normalno da ih je odbacio!
Nsu bili dovoljno ambiciozni, niko netrebaju neambiciozni ljudi!
Vidis kako su prosli one koje je ostavio oko sebe, npr. Nedzad Brankovic, napravio tunel za kao prolaz vojnika i opreme, a 80% kroz njega se svercovalo. i vidi sta sad ima Brankovic a sta Divjak? Pa gdje je Hasan Cengic? Pa znas li ti koliko je tesko bilo braniti BiH iz hotelske sobe u becu?
piskerernest

Post by piskerernest »

jefferson wrote:
piskerernest wrote:alija nije bio moj predsjednik poslije 93. ,tada ga je 1 posto srba i hrvata moglo osjećati svojimpredsjednikom.odbacio je divjaka i šibera,zašto, da nisu bili špijuni
Pa normalno da ih je odbacio!
Nsu bili dovoljno ambiciozni, niko netrebaju neambiciozni ljudi!
Vidis kako su prosli one koje je ostavio oko sebe, npr. Nedzad Brankovic, napravio tunel za kao prolaz vojnika i opreme, a 80% kroz njega se svercovalo. i vidi sta sad ima Brankovic a sta Divjak? Pa gdje je Hasan Cengic? Pa znas li ti koliko je tesko bilo braniti BiH iz hotelske sobe u becu?
jebeno teško.
izbori2008

Post by izbori2008 »

jefferson wrote:
izbori2008 wrote:
jefferson wrote: Nemoj pricat jaro, ti si iskljuciv u svom misljenju da nisu ubijali civile. fakat da nisu ubijali kao cetnici, ali jaro zar ubistvo ima kriteriji? Koji su to kriteriji?

2.10.2007

Jesam li ja kad rekao da su oni pocinili masovni zlocin? Tebi se ocito sve treba crtat! Ali niko, NIKO nema pravo da ubija u moje ime, pa i ratnog zarobljenika, jer to nije ono za sta smo se borili.
Znaci ti prakticno opravdavas njihove postupke zato sto su ustase ili cetnici pocinili vece zlocine! Ma bas su ti kriteriji jebeni!
Ubistvo prvog i drugog stepena nepostoji na ratistu, postoji samo ubistvo.
Ubostvo ratnog zarobljenika ili civila nije ubistvo prvog ili druog stepena, a da negovorim o nehoticnom ubistvu.
ALi sve ti ti znas, samo se pravis malo zbunjen!
moje misljenje je identicno kao i kod florens hartmanove, nemam nimalo zbunjenosti, samo ne zelim da se plasiraju dezinformacije i to je sve:
Last edited by izbori2008 on 20/10/2007 23:02, edited 1 time in total.
izbori2008

Post by izbori2008 »

opet dezinformacija. siber je vise puta ponovio, da je trazio od alije izetbegovica da ga posalje u svicarsku ili negdje vani kao vojnog atasea, posto mu je zena bolovala od raka, sto je alija i prihvatio.

sto se tice divjaka, ostao je do kraja rata u vrhovnoj komandi, tj. generalstabu, niko ga nije tjerao nigdje, isto kao sto su do kraja rata u predsjednistvu ostali kljujic, pejanovic, mijatovic, komsic, a na celu parlamenta lazovic.

ako cemo vec raspravljat o ovim novostvorenim mitova iz domackih i stranih medija, onda navodimo cinjenice...
jefferson

Post by jefferson »

izbori2008 wrote:
opet dezinformacija. siber je vise puta ponovio, da je trazio od alije izetbegovica da ga posalje u svicarsku ili negdje vani kao vojnog atasea, posto mu je zena bolovala od raka, sto je alija i prihvatio.

sto se tice divjaka, ostao je do kraja rata u vrhovnoj komandi, tj. generalstabu, niko ga nije tjerao nigdje, isto kao sto su do kraja rata u predsjednistvu ostali kljujic, pejanovic, mijatovic, komsic, a na celu parlamenta lazovic.

ako cemo vec raspravljat o ovim novostvorenim mitova iz domackih i stranih medija, onda navodimo cinjenice...
:lol: :lol: :lol: :lol: Blago tebi jaro moj!
piskerernest

Post by piskerernest »

izbori2008 wrote:

sjećaš li se ti pisma članova predsjedništva koji su uputili aliji i ganiću o islamizaciji armije bih,nisu touradili neki četnici ili ustaše nego duraković,pejanović,ljuić-mijatović.komšić,kljujić.
nisi ti izgleda čitao intervjue koje je divjak davao i u kojima je izražavao veliku razočaranost odnosomalije prema njemu poslije 93.
ovi članovi predsjedništva su ipak bili ikebana jer nisu imali nikakvog uticaja na armiju bih i donošenje važnih državnih odluka
bio je lider jednog naroda,ništa više,nikakvog uticaja među ostalim narodima nije imao
bosank_a

Post by bosank_a »

Procitah sve. Grozno. Ovakve stvari za citati nisu za mene.
Ja sam protiv svih vrsta nasilja i smrti.
Moje tvrdnje iz proslog posta dalje stoje.

Naletih na internetu neki dan na snimak o mudzahedinima kao snimljeni su kako su uradili sto netreba.
Nisam pogledala, nemam stomak za to.
Prozor

Post by Prozor »

bosank_a wrote:Procitah sve. Grozno. Ovakve stvari za citati nisu za mene.

Naletih na internetu neki dan na snimak o mudzahedinima kao snimljeni su kako su uradili sto netreba.
A kako su mudzahedini dosli u RBIH?
jefferson

Post by jefferson »

Prozor wrote:

Dosli tako sto je Franjo tudjman dozvolio to, i zauzeo pregovaracku poziciju tipa "ja branim zapad od mudzahedina" sto pokazuje koliko je AI bio sposoban politicar kada je pored 200.000 obrazovanih vojnika uveo otpad iz islamskih zemalja koji se nemoze danas vratiti dole jer su i tad bili optuzeni za razno razni kriminal ili ubistva.
Ali eto, po nekima oni nas spasise!
Sto se tice Franje, ja iskreno mu se divim na tom potezu kao politicaru, gledajuci onako stvari s njegove pozicije!
bosank_a

Post by bosank_a »

Prozor wrote:

To je vec obradjeno, pogledaj na temi AI placao mudzahedine :-)

Zar je BiH Republika?
Locked