zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

milano wrote:
milano wrote:
pun_mjesec wrote:pitanje za havera milano:
zamisli da treba u 23 navece da odes kod jarana na sedrenik... i da prethodno odes kod vulkanizera koji ti nudi da biras izmedju ljetnih i zimskih guma (nema razlike u cijeni)... sta bi izabrao?

da pogodim? :D
uzeo bi ljetnje i rek'o jaranu da sidje u carsiju :) :lol: :)
prvo izbjegavo bi voziti po ledu ko staklo, a ako bi bas moro isao bih laksim putem. Svejedno da li je u pitanju zimska ili ljetna guma kada je ko staklo, sve se klize, ali bih ipak sa exerima garant uzasao gore. Kako je malo dana za exerice onda se i njih u vasoj klimi ne isplati stavljati. Kome nije mrsko moze drzati exere u gepeku pa kad zatreba caskom ih promijeniti, ali bolje je i sa exericama ne rizikovati, ako se ne mora ici.
odgovorio sam ti prije dva sata, ali ti to zbog svoje zasljepljenosti "znanjem" ne vidis. Evo ovo je moj raniji post za tebe. Svasta, moram da reagujem i ponavljam vlastite postove. Procitaj ovo gore uokvireno i boldirano
izvini, glup sam... ne mogu skontat :lol: :lol: :lol:
mozel' za mene jednostavan odgovor: LJETNJE ili ZIMSKE?
(ekserice su zabranjene)
milano

Post by milano »

pun_mjesec wrote:
milano wrote:
milano wrote:prvo izbjegavo bi voziti po ledu ko staklo, a ako bi bas moro isao bih laksim putem. Svejedno da li je u pitanju zimska ili ljetna guma kada je ko staklo, sve se klize, ali bih ipak sa exerima garant uzasao gore. Kako je malo dana za exerice onda se i njih u vasoj klimi ne isplati stavljati. Kome nije mrsko moze drzati exere u gepeku pa kad zatreba caskom ih promijeniti, ali bolje je i sa exericama ne rizikovati, ako se ne mora ici.
odgovorio sam ti prije dva sata, ali ti to zbog svoje zasljepljenosti "znanjem" ne vidis. Evo ovo je moj raniji post za tebe. Svasta, moram da reagujem i ponavljam vlastite postove. Procitaj ovo gore uokvireno i boldirano
(ekserice su zabranjene)
pa ja imam ljetne i zato ljetne. Da trebaju exeri uzeo bih exere. Jasno?
milano

Post by milano »

pun_mjesec wrote:
milano wrote:
milano wrote:prvo izbjegavo bi voziti po ledu ko staklo, a ako bi bas moro isao bih laksim putem. Svejedno da li je u pitanju zimska ili ljetna guma kada je ko staklo, sve se klize, ali bih ipak sa exerima garant uzasao gore. Kako je malo dana za exerice onda se i njih u vasoj klimi ne isplati stavljati. Kome nije mrsko moze drzati exere u gepeku pa kad zatreba caskom ih promijeniti, ali bolje je i sa exericama ne rizikovati, ako se ne mora ici.
(ekserice su zabranjene)
milano

Post by milano »

inace olicajci u bih su tako glupi i revnosni, da ne razlikuju zimske od ljetnih guma. Za exerice nisu nikad ni culi, pa se mogu slobodno koristiti ko i prije 30 godina. Vazda smo u BiH imali exere i nikada nije bilo problema. Glupani su iza Konjica 1979 zaustavljali sve da vide zimsku opremu, a mi sa stojkanom jedini uz bradinu uzašli za 29 novembar. Inace je tada palo metar snjega na bradini. Proso je jos jedan tristac, sa lancima. Cudo jedno zadnji pogon, ali bre, lanci su lanci i za veliki snjeg su odlicni. Stari sa stojkanom preso bio i tristaca i sve cisto bilo do sarajeva.
milano

Post by milano »

inace olicajci u bih su tako glupi i revnosni, da ne razlikuju zimske od ljetnih guma. Za exerice nisu nikad ni culi, pa se mogu slobodno koristiti ko i prije 30 godina. Vazda smo u BiH imali exere i nikada nije bilo problema. Glupani su iza Konjica 1979 zaustavljali sve da vide zimsku opremu, a mi sa stojkanom jedini uz bradinu uzašli za 29 novembar. Inace je tada palo metar snjega na bradini. Proso je jos jedan tristac, sa lancima. Cudo jedno zadnji pogon, ali bre, lanci su lanci i za veliki snjeg su odlicni. Stari sa stojkanom preso bio i tristaca i sve cisto bilo do sarajeva.
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

...
Last edited by pun_mjesec on 19/11/2007 16:58, edited 3 times in total.
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

milano wrote:
pun_mjesec wrote:
milano wrote:odgovorio sam ti prije dva sata, ali ti to zbog svoje zasljepljenosti "znanjem" ne vidis. Evo ovo je moj raniji post za tebe. Svasta, moram da reagujem i ponavljam vlastite postove. Procitaj ovo gore uokvireno i boldirano
(ekserice su zabranjene)
ok, da znam s kime imamo posla :D
Dakle tvoj izbor za sedrenik zimi su ljetnje gume :lol:
nineac

Post by nineac »

Jednostavno nemgou vjerovat sta covjek pise!
Hajde da nerazglabamo vise o tome, evo sta kazu u Consumer Reportsu na osnovu testiranja C230:

One of the most notable qualities that sets sports sedans apart from everyday sedans is superior handling performance, and the tires that these cars ride on often play an important role in that.

Automakers work closely with tire companies to fit specific tires that work in conjunction with the vehicle's suspension to balance ride and handling characteristics. They often use high-performance summer tires to deliver improved grip and braking, which contributes to better agility, stopping distances, and steering response. However, summer tires don't provide much traction for braking, cornering, and accelerating in the snow.

One of our test cars in our May 2006 report on sports sedans (available to subscribers), the Mercedes-Benz C230, came equipped with summer tires. In winter conditions, we tested our C230 with its original Continental tires and also with Bridgestone Blizzak winter tires in acceleration and braking. With winter tires the C230 took 123 feet to accelerate from 5 to 20 mph, and just over 44 feet to brake from 20 to 0 mph. With the summer tires the C230 struggled to crawl up to speed. It took 223 feet to accelerate and 81 feet to stop.

Summer tires are out of their element when it gets cold and slippery and shouldn't be driven on ice or snow because they are designed for dry and wet conditions. Their performance rubber compounds are stiff in cold temperatures, and their treads lack the slits, called sipes, that bite into snow.

If you live in an area with seasonal wintry conditions, plan on buying an extra set of winter tires for the cold months.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Milano haveru slušaj, nije problem ako ne znaš! Niko se sa znanjem nije rodio. Problem je ako ne znaš da ne znaš! :)
Prijateljski ti savjetujem da ne postiraš više nebuloze da su ljetne gume jednako dobre po zimi kao i zimske, meni nije bitno ali neko ćete ozbiljno shvatiti pa može glavom platiti. Sve je u redu, diskusija, suprotstavljanje teza itd. ali ovo su ozbiljne stvari, nisu za zajebancije! Ponavljam, neko može glavom platiti!
Nema te ljetne gume koja se po zimi može staviti u istu ravan sa zimskom. Tehnologija izrade zimskih guma je potpuno drugačija, pred njih se postavljaju specifični zadaci tako da ljetne gume koliko god kvalitetne bile nemaju po zimi šta da traže. Misliš da su svjetski gumarski koncerni toliko glupi da daju toliki novac u razvoj zimskih guma bespotrebno? :?
Ljetna guma može biti mekše smjese, ali u zimskim uslovima ona gubi svoj elasticitet i pretvara se u tvrdu plastiku. U zimskim gumama se nalazi veliki postotak silike koja im omogućava da zadrže elasticitet i na najvećim minusima. Pored toga, sama gazna površina im je drugačija. Moderne zimske gume imaju na hiljade malih lamela, to su tkz. 3D lamele koje omogućavaju maksimalnu trakciju, a pritom one i dišu! Zariju se u snijeg a potom se otvore da bi se oslobodile zahvaćenog snijega i tako dalje.
Svi relevantni testovi pokazuju nadmoćnost zimskih pneumatika po zimi u odnosu na ljetne.
A ti što više naglašavaš da si prešao 2 miliona km itd. a pritom tvrdiš da nema razlike između zimskih i ljetnih guma na mene samo ostavljaš dojam
da još nisi ni položio vozački ispit, jer nema šanse da nisi do sad mogao primijetiti razliku između ta dva tipa pneumatika! :-)
nineac

Post by nineac »

Romeo 80 wrote:Milano haveru slušaj, nije problem ako ne znaš! Niko se sa znanjem nije rodio. Problem je ako ne znaš da ne znaš! :)
Prijateljski ti savjetujem da ne postiraš više nebuloze da su ljetne gume jednako dobre po zimi kao i zimske, meni nije bitno ali neko ćete ozbiljno shvatiti pa može glavom platiti. Sve je u redu, diskusija, suprotstavljanje teza itd. ali ovo su ozbiljne stvari, nisu za zajebancije! Ponavljam, neko može glavom platiti!
Nema te ljetne gume koja se po zimi može staviti u istu ravan sa zimskom. Tehnologija izrade zimskih guma je potpuno drugačija, pred njih se postavljaju specifični zadaci tako da ljetne gume koliko god kvalitetne bile nemaju po zimi šta da traže. Misliš da su svjetski gumarski koncerni toliko glupi da daju toliki novac u razvoj zimskih guma bespotrebno? :?
Ljetna guma može biti mekše smjese, ali u zimskim uslovima ona gubi svoj elasticitet i pretvara se u tvrdu plastiku. U zimskim gumama se nalazi veliki postotak silike koja im omogućava da zadrže elasticitet i na najvećim minusima. Pored toga, sama gazna površina im je drugačija. Moderne zimske gume imaju na hiljade malih lamela, to su tkz. 3D lamele koje omogućavaju maksimalnu trakciju, a pritom one i dišu! Zariju se u snijeg a potom se otvore da bi se oslobodile zahvaćenog snijega i tako dalje.
Svi relevantni testovi pokazuju nadmoćnost zimskih pneumatika po zimi u odnosu na ljetne.
A ti što više naglašavaš da si prešao 2 miliona km itd. a pritom tvrdiš da nema razlike između zimskih i ljetnih guma na mene samo ostavljaš dojam
da još nisi ni položio vozački ispit, jer nema šanse da nisi do sad mogao primijetiti razliku između ta dva tipa pneumatika! :-)
Ma sta mi znamo, on jedini vozacku ima ovdje :-)
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

milano kralj :D
tata ga vozio preko bradine u stojadinu :lol: :lol: :lol: najjachi argument

daj nam jos koji biser :) ionako je tema vec postala neozbiljna
nineac

Post by nineac »

pun_mjesec wrote:milano kralj :D
tata ga vozio preko bradine u stojadinu :lol: :lol: :lol: najjachi argument

daj nam jos koji biser :) ionako je tema vec postala neozbiljna
Najbolji argument dosad "kad zatreba CASKOM ih promjenit"

Jebote ja primitivizma!
sijedi

Post by sijedi »

gospodo draga vi samo supljirate, kao i ovi nasi političari.
molim vas da mi pomognete u kažete gdje da nađem ovu gumu
DUNLOP 185/60 R 15 WISPO M2 91/89 T
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

gospodo draga vi samo supljirate, kao i ovi nasi političari.
molim vas da mi pomognete u kažete gdje da nađem ovu gumu
DUNLOP 185/60 R 15 WISPO M2 91/89 T
vidi dole na stupu, kad ides iz pravca ilidze - iza pumpe preko puta DP marketa, desno... im'o je dunlop kad je pao prvi snijeg, ne znam sad kakva je situacija
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Nevezano za trenutnu diskusiju, izgleda da je Hugo dobro poskupio. Jaran mi je danas zvao i UG7 u dimenziji 205/55 R16 koštaju 250 KM! Koga zanima ova dimenzija, Pirelli W210 su 213 KM u Savi, a Sava S3 su 180 KM. Pogledaćemo još Dunlop SP Wintersport u Riketu. Koliko znam prošle godine su UG7 kod Huge bile ispod 200 KM u ovoj dimenziji.

Što se tiče aktuelne diskusije: Auto Bild, oktobar 2003, test zimskih guma u dimenziji 205/55 R16 H, u kome se našlo 11 zimskih guma i jedna ljetna (Bridgestone Potenza).

Iako je ljetna guma po mokrom i suhom u svim disciplinama bila njabolja, i to u nekim ubjedljivo, po snijegu je pokazala katastrofalne rezultate.

Komparativni rezultati (sve discipline su na utabanom snijegu):

Handling (prosječna brzina u km/h):
Najlošija od zimskih guma: 49,4
Ljetna guma: nije izvedivo (odustajanje na prvom usponu nakon nekoliko pokušaja)

Trakcija (prosječna vučna sila u Njutnima):
Najlošija od zimskih guma: 3182
Ljetna guma: 755

Kočenje (sa 50 km/h, u metrima, ABS):
Najlošija od zimskih guma: 24
Ljetna guma: 75,8

Slalom (maksimalno bočno ubrzanje u m/s2):
Najlošija od zimskih guma: 4,41
Ljetna guma: 2,23

Ja mislim da je ovo kraj diskusije.
dr.iver

Post by dr.iver »

ado-šampion wrote:

Nije jer bi koristio ljetne gume ali pravo mekane, ekserice ili bi išao zaobilaznim putem.
:lol: :lol:
nineac

Post by nineac »

ado-šampion wrote:Nevezano za trenutnu diskusiju, izgleda da je Hugo dobro poskupio. Jaran mi je danas zvao i UG7 u dimenziji 205/55 R16 koštaju 250 KM! Koga zanima ova dimenzija, Pirelli W210 su 213 KM u Savi, a Sava S3 su 180 KM. Pogledaćemo još Dunlop SP Wintersport u Riketu. Koliko znam prošle godine su UG7 kod Huge bile ispod 200 KM u ovoj dimenziji.

Što se tiče aktuelne diskusije: Auto Bild, oktobar 2003, test zimskih guma u dimenziji 205/55 R16 H, u kome se našlo 11 zimskih guma i jedna ljetna (Bridgestone Potenza).

Iako je ljetna guma po mokrom i suhom u svim disciplinama bila njabolja, i to u nekim ubjedljivo, po snijegu je pokazala katastrofalne rezultate.

Ljetna guma: nije izvedivo (odustajanje na prvom usponu nakon nekoliko pokušaja)

Sta oni znaju bolan, pa milano presao 2 mil kilometara, i uz to "caskom" mjenjo gume :lol:
gaius

Post by gaius »

ko pušta ovakve budale da daju savjete rizične po život? ljudi raspravljaju koja je zimska guma bolja.. i sada.. neko kaže ova... neko ona.. iskustva su različita.. to poštujem..

međutim pojavi se frajer koji ljudima objašnjava kako uopšte nije potrebna zimska guma (da, nije, na tenerifima i u makarskoj).. i onda se još počnemo natezati sa budalom..

eh sada.. u subotu ja sam izašao na bjelašnicu bez lanaca, sa cliom benz. 1,2 sa četiri dobre zimske gume (bridgestone).. toliko je bilo hladno da su se brisači ledili, snijeg padao i opet bez problema.. i sada ako mi budala kaže da bih isto to mogao učiniti sa ljetnim gumama, bez lanaca, ja bih budalu smatrao budalo i to je tačka..

a ovo ubjeđivati ljude da je ljetna i zimska isto.. pa jarane ti bi mogao odgovarati i zbog podstrekavanja na samoubistvo.. a da si toliki idiot da se izvučeš na mentalnu zaostalost.. sumnjam.. ipak, kada bi pristao svoje auto (dakle svoje, ne moje) voziti na bjelašnicu u onu subotu, sa ljetnim gumama, e onda bih, ruku na srce i on the face of the place, verifikovao tvoju mentalnu zaostalost, bez ikakvih vještačenja..
Better Man

Post by Better Man »

gaius wrote:ko pušta ovakve budale da daju savjete rizične po život? ljudi raspravljaju koja je zimska guma bolja.. i sada.. neko kaže ova... neko ona.. iskustva su različita.. to poštujem..

međutim pojavi se frajer koji ljudima objašnjava kako uopšte nije potrebna zimska guma (da, nije, na tenerifima i u makarskoj).. i onda se još počnemo natezati sa budalom..

eh sada.. u subotu ja sam izašao na bjelašnicu bez lanaca, sa cliom benz. 1,2 sa četiri dobre zimske gume (bridgestone).. toliko je bilo hladno da su se brisači ledili, snijeg padao i opet bez problema.. i sada ako mi budala kaže da bih isto to mogao učiniti sa ljetnim gumama, bez lanaca, ja bih budalu smatrao budalo i to je tačka..

a ovo ubjeđivati ljude da je ljetna i zimska isto.. pa jarane ti bi mogao odgovarati i zbog podstrekavanja na samoubistvo.. a da si toliki idiot da se izvučeš na mentalnu zaostalost.. sumnjam.. ipak, kada bi pristao svoje auto (dakle svoje, ne moje) voziti na bjelašnicu u onu subotu, sa ljetnim gumama, e onda bih, ruku na srce i on the face of the place, verifikovao tvoju mentalnu zaostalost, bez ikakvih vještačenja..
Potpisujem ovaj post. A Milanu savjetujem da nevalja nebuloze i gluposti. Tebi ako život nije mio vozi na ljetnim i po največim snježnim olujama. Koliko su dobre ljetne gume zimi mogao sam se uvjeriti ovih dana kad se zbog nesavjesnih građana koji još uvijek voze na ljetnim gumama stvaraju velike gužve i kolone, jer vozaći na ljetnim gumama ne mogu ni uz najobičniji uspon da se popnu, a da ne zašveraju. Prošle sedmice uz jednu uklicu svi koji su bili na ljetnim gumama su zašverali i vratili se nazad, jer nisu ni pod razno mogli da se popnu, dok su se oni na zimskim gumama, pa i ja popeli bez problema.
Mislilac

Post by Mislilac »

Pitao bih one koji su sjebali semafor u Zenici prije noć-dvije da li su zimska i ljetna guma iste stvari..

Ista stvar, frajer ide (odnosno NE ide), snijega 2 cm na asfaltu, i on otvorio prozor i čudi se - jel' to ja šlajdram? :? ODLIČNE ljetne gume, mekane, lijepe..

PS. Papci, sjebaše nam semafor. :D
gaius

Post by gaius »

ma nije to do guma.. ne zna voziti :) nisu mu bile dovoljno meke :) ili nije stavio eksere :)
SA 071

Post by SA 071 »

Ma ne mozes ti klocu doprijeti do mozga. Treba mu bar 4 mil km voznje da bi uvidio razliku. Za ovakve ima u narodu ona "lakse u guzicu metar nego u glavu centimetar utjerati"...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Mislilac wrote:Pitao bih one koji su sjebali semafor u Zenici prije noć-dvije da li su zimska i ljetna guma iste stvari..

Ista stvar, frajer ide (odnosno NE ide), snijega 2 cm na asfaltu, i on otvorio prozor i čudi se - jel' to ja šlajdram? :? ODLIČNE ljetne gume, mekane, lijepe..

PS. Papci, sjebaše nam semafor. :D
U semafor se zapucala zhenska...:D.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ipak i vi malo pretjerujete, pa nije čovjek nikoga ubio kad tvrdi neku glupost da ga nazivate "budalom". Ccc.
milano

Post by milano »

nineac wrote:
ado-šampion wrote:Nevezano za trenutnu diskusiju, izgleda da je Hugo dobro poskupio. Jaran mi je danas zvao i UG7 u dimenziji 205/55 R16 koštaju 250 KM! Koga zanima ova dimenzija, Pirelli W210 su 213 KM u Savi, a Sava S3 su 180 KM. Pogledaćemo još Dunlop SP Wintersport u Riketu. Koliko znam prošle godine su UG7 kod Huge bile ispod 200 KM u ovoj dimenziji.

Sta oni znaju bolan, pa milano presao 2 mil kilometara, i uz to "caskom" mjenjo gume :lol:
ti si onaj "tolerantni" njaa,nja,nja,njaa,njaaa :lol:
Post Reply