Zasto ste ostali?
-
_BosanaC
Da ja Bogdom Anex 7 proveden kako treba bila bi sasvim druga prica. O tome 'vratilo se' - vjerovatno jeste u BiH, ali su stanovi rasprodani, ljudi otisli svako na svoju stranu, tacnije svako svojima...tempora wrote:BosanaC=vratilo se kako kazu,vec milion ljudi.
A malo je onih koji su se fakat vratili na svoje i ostali tu da zive, pogotovo u RS... Na zalost...
-
tempora
"Tako autori Izvjetaja o humanom razvoju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za 2007. godinu navode da su posljednji lokalni izbori pokazali kako gotovo nijedna optina nema vie od 10% druge etničke grupe, s izuzetkom Tuzle, Optine Centar Sarajevo i Livna. U Izvjetaju se navodi da se etnička podjela kao rezultat pomjeranja stanovnitva i legitimizacije od strane samog političkog sistema produbljuje iz godine u godinu, te utiče na socijalnu isključenost ljudi koji ive u onim područjima u kojima su trenutno manjina. U takvim okolnostima integracija građana, kao i pluralizam u donoenju odluka mogu postići jedino ako se stvore uslovi za sistematsko uvođenje učesničkog principa u procesu planiranja razvoja i donoenja odluka na lokalnom nivou"_BosanaC wrote:Da ja Bogdom Anex 7 proveden kako treba bila bi sasvim druga prica. O tome 'vratilo se' - vjerovatno jeste u BiH, ali su stanovi rasprodani, ljudi otisli svako na svoju stranu, tacnije svako svojima...tempora wrote:BosanaC=vratilo se kako kazu,vec milion ljudi.
A malo je onih koji su se fakat vratili na svoje i ostali tu da zive, pogotovo u RS... Na zalost...
( izgleda da sam postavila pogresan link-izvinjavam se-ne znam vise koji je ovo izvor
-
_BosanaC
Koliko se sjecam - stanje je do zadnjih izbora bilo poprilicno prikriveno iz razloga sto su ljudi mogli biti prijavljeni u jednoj opstini a zivjeti u drugoj i glasati iz te druge kao da su u svojoj opstini. Medjutim, kako su uveli taj sistem s tim spiskovima iz CIPS-a pokazalo se koliko su odredjena podrucja u stvari etnicki ociscena... I sasvim logican slijed je da se stvaraju manjine o kojima nema ko brinuti, jer recimo sam Silajdzic, prvi u Bosnjaka, nikada nije otisao obici ni jednu jedinu Bosnjacku porodicu u Banjoj Luci recimo, dok je nakon rata otisao Dodiku na noge... A to ljudima daje odredjenu sliku i poruku...tempora wrote:"Tako autori Izvjetaja o humanom razvoju Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za 2007. godinu navode da su posljednji lokalni izbori pokazali kako gotovo nijedna optina nema vie od 10% druge etničke grupe, s izuzetkom Tuzle, Optine Centar Sarajevo i Livna. U Izvjetaju se navodi da se etnička podjela kao rezultat pomjeranja stanovnitva i legitimizacije od strane samog političkog sistema produbljuje iz godine u godinu, te utiče na socijalnu isključenost ljudi koji ive u onim područjima u kojima su trenutno manjina. U takvim okolnostima integracija građana, kao i pluralizam u donoenju odluka mogu postići jedino ako se stvore uslovi za sistematsko uvođenje učesničkog principa u procesu planiranja razvoja i donoenja odluka na lokalnom nivou"_BosanaC wrote:Da ja Bogdom Anex 7 proveden kako treba bila bi sasvim druga prica. O tome 'vratilo se' - vjerovatno jeste u BiH, ali su stanovi rasprodani, ljudi otisli svako na svoju stranu, tacnije svako svojima...tempora wrote:BosanaC=vratilo se kako kazu,vec milion ljudi.
( izgleda da sam postavila pogresan link-izvinjavam se-ne znam vise koji je ovo izvor)
S druge strane - sa svih strana smo bombardovani pricama o pravim Srbima, pravim Hrvatima i pravim Bosnjacima... A pravi prvi su samo oni iz RS, pravi drugi oni iz 'Hrvatskih' kantona, dok Bosnjake niko i onako ne hebe ni dva posto ako ne zive u tim vecinski Bosnjackim kantonima...
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Nejasno mi je kako možeš trubiti iz San Diega ljudima o patriotizmu! I čuditi se zašto većina ljudi želi da ide, kad si i sam to uradio. Ne soli mi pamet o nekakvom patriotizmu "na daljinski" i sa daljine od nekoliko hiljada kilometara jer prave patriote ne bježe, već ostanu u zemlji koju toliko vole bez obzira na situaciju! A ne dao mi bog da me u slučaju kakvog novog rata trebaju braniti tipovi poput tebe, ako je tako da odmah skočim sa najbližeg mosta!Smartex wrote:Sta ti je nejasno majketi? Ja sam patriota u inostranstvu, i mogu pomagati zemlju i ako ne zivim u njoj, a i ako opet ne daj Boze zapuca zna se! - Dijaspora stize!!!Romeo 80 wrote:Da, i to nam kaže lik iz San Diega!Smartex wrote:Za ove koji kukumacu da bi jedva cekali da odu iz Bosne, mogu samo jedno reci: Gdje vam je patriotizam? Treba uzeti stvari u svoje ruke, i stvoriti bolju, napredniju i uredjeniju Bosnu, a ne samo bjezati na zapad? Mislite li sta ce biti sa Bosnom ako nam sva omladina ode?!![]()
- Romeo 80
Ne vidim kakve veze ima patriotizam sa optimizmom ili pesimizmom? Nisam rekao da sam pesimista, već da nemam više razloga za patriotizam kao i mnogi drugi uostalom. Ne bih za sebe rekao da sam pesimista, već samo da sam realan.test01 wrote:u krivu si skroz.moras biti optimista jer kako ces ostvariti cilj ako si pesimista.Romeo 80 wrote:Ja sam bio najveći patriota na svijetu!Neizmjerno sam volio zemlju u kojoj sam se rodio. Te zemlje više nema, tako da više nisam patriota...
Sad sam mišljenja da u ovim našim bosanskohercegovačkim uslovima patriota može biti samo budala!
Ili možda mazohista? Kako god, ne želim da moje mišljenje uvrijedi patriote ove zemlje, jer mislim da će čak i oni razumjeti razloge zbog kojih ovako razmišljam.
- Romeo 80
U pravu si BosanaC._BosanaC wrote:Samo vi cekajte dok trojac stigneRomeo 80 wrote:Ma nemoj bona, počeću se stidit!Amazonka27 wrote:Romeo opetHvala Amazon girl!
Da vam objasni sta je patriotizam
Nemojte reci da vas nisam upozorio
- Maraschino
Kada ce se otvoriti tema:
Zasto ste ostali, pa onda otisli, a sada bih da se vratite
Zasto ste ostali, pa onda otisli, a sada bih da se vratite
-
vinja
Ne stavljaj mi rijeci u usta. Ja sam rekla kako je meni. Ne pitas se kako sam dosla dotle? Krv sam propisala dok sam fax zavrsila, moji su od usta odvajali da mi knjige kupe... Volontirala sam, nisam imala 1 KM za dorucka, samo da imam koju godinu iskustva...za posao...pa sam polagala najuzasniji od svih ispita, pravosudni...pa sam zato imala tako dobar prosjek i tako dobre preporuke i dobila zbog toga tako dobar posao...tata mi je zanatlija, mama domacica, mislis da su mi mogli nesto "nasteliti"?Fratris wrote:Ma nek je tebi super. Imas posao, imas para, a ovi koji nemaju su valjda u toj situaciji svojom krivicom. Lijenost, glupost, malodusnost. Pored toliko posla i prilika, cuj oni nemaju para. Zvuci fino, onako Protestantski. Kalvin fino kaze, trgovac je bogat isljucivo svojim radom, a siromah siromasan jer ga bog kaznjava za grijehe.vinja wrote: Ali meni je, hvala Bogu prelijepo u zivotu. Radim, imam svoj dinar, imam divnu familiju i prijatelje... Sposobna sam sve to ostvariti ovdje, ne trebam ici nigdje.
Ili jos bolje, kao sto to davno rece Alan B'Stard u seriji "Drzavnik Novog Kova": "Zdravstveno? Kakvo zdravstveno? Fino je to nekad bilo. Siromasan si, razbolis se, i onda umres. Kakvo zdravstveno?"
Samo kazem da svako moze uspjeti ako je uporan, inteligentan i ako se bori...
-
vinja
ja_cura_ wrote:quote]
Pa, meni bas nije suplja prica ici na liniju... Suplja mi je uskociti u prvi avion, reci da ovdje "zivota vise nema", a onda ispirati mozak svima oko sebe o svojoj "patnji" za BiH...kao, crkoh ja bez svog grada, ali volim crkavat' bez njega nego se vratiti u isti![]()
A, sto se tice tvojih kategorija na koje dijelis gradjane koji su ostali na one u SA i one izvan SA, mozes li biti odredjeniji? Ako mislis da je jedino u SA bilo extremno tesko ostati, e, pun mi je ----- te price!
Ja cu uvijek saosjecati sa svakim Sarajlijom u pogledu onoga sto im se desilo. I hvala Bogu da je zavrsilo. I hvala Bogu za svakog covjeka koji je ostao ziv. Rahmet i pokoj onima koji nisu. Nadam se da smo se razumjeli.
Ali, neizrecivo mi ide na nerve kad neko zauzima takav stav, kao SA je jedno, sve ostalo drugo. Burazeru, ja sam bila u MO sve vrijeme. U ratu sa Srbima na desnoj, a u ratu sa Hrvatima na lijevoj obali. Jedni pritisli sa jedne, drugi sa druge strane. Vjerovao ili ne, ista situacija kao u SA, samo na manjem prostoru. Neprestano granatiranje, snajperi, bez vode, struje, ogrijeva. Bez hrane... Plakala sam od gladi. Mislila sam nikada se najesti necu. I dan-danas imam odvratnu naviku prejedanja, kao da ce mi neko u trenu sve odnijeti ispred mene. E, nakon svega toga, ja ne idem nikuda! I ako ce tebi biti lakse misliti da supljiram, misli sta hoces, prosto ti bilo. Ali meni je, hvala Bogu prelijepo u zivotu. Radim, imam svoj dinar, imam divnu familiju i prijatelje... Sposobna sam sve to ostvariti ovdje, ne trebam ici nigdje...I mislim da je veci izazov uspjeti u ovoj zemlji koju pojedini s takvim gustom oblajavaju...meni je to jedina domovina i super mi je u njoj.
ja te potpuno razumijem.... moja mama je iz mostara, a otac je iz gorazda, studirali u SA i ostali. na obje strane sam izgubila strahovite gubitke, sto od cetnika sto od ustasa... ne ponovilo se...
nemam nista protiv dijaspore, jedan dio sire porodice je jos tamo, i sama sam bila dio nje... ali samo bih htjela da te citiram, jer se 100% slazem s tim sposobna sam sve to ostvariti ovdje, ne trebam ici nigdje...I mislim da je veci izazov uspjeti u ovoj zemlji samo bih dodala: gdje nista ocigledno ne funkcionise kako bi trebalo![/quote]
Ti curo
Prvo, moje iskreno saucesce za sve tvoje kojih vise nema...
Nemam ja nesto protiv dijaspore, generalano. Svako ima izbor raditi sa svojim zivotom sta ga volja / ili mora raditi sta mu okolnosti nametnu...
Ne volim kada pricaju u stilu - ko vam je kriv sto ste glupi, pa ostali, ili kad kazu - nista je to sto ste vi prezivjeli, kako je nama, ni jezika nismo znali kad smo gore dosli...(???!!!)
A, ti si mi popravila dan...kada vidim da ima neko ko se nije prepustio struji da ga nosi...Samo naprijed, curo fina, Bog i svi andjeli nek' te cuvaju na tvom putu...
-
vinja
Romeo 80 wrote:Nejasno mi je kako možeš trubiti iz San Diega ljudima o patriotizmu! I čuditi se zašto većina ljudi želi da ide, kad si i sam to uradio. Ne soli mi pamet o nekakvom patriotizmu "na daljinski" i sa daljine od nekoliko hiljada kilometara jer prave patriote ne bježe, već ostanu u zemlji koju toliko vole bez obzira na situaciju! A ne dao mi bog da me u slučaju kakvog novog rata trebaju braniti tipovi poput tebe, ako je tako da odmah skočim sa najbližeg mosta!Smartex wrote:Sta ti je nejasno majketi? Ja sam patriota u inostranstvu, i mogu pomagati zemlju i ako ne zivim u njoj, a i ako opet ne daj Boze zapuca zna se! - Dijaspora stize!!!Romeo 80 wrote: Da, i to nam kaže lik iz San Diega!![]()
Čuj dijaspora stiže?! Gdje, na sjeverni pol? Mani mi se demagogije, majke ti...
- Fair Life
Nemoj tako... na dijasporu.Romeo 80 wrote:...
A ne dao mi bog da me u slučaju kakvog novog rata trebaju braniti tipovi poput tebe, ako je tako da odmah skočim sa najbližeg mosta!Čuj dijaspora stiže?! Gdje, na sjeverni pol?[/b] Mani mi se demagogije, majke ti...
Vratili su se Ejub Ganic, Muhamed Sacirbegovic, Haris Silajdzic....
Haris je i danas ne prestaje braniti.
-
Smartex
Dijaspora pokrije trećinu deficita BiHmima wrote:Ma nisam te prepoznala.Smartex wrote:Sta ti je nejasno majketi? Ja sam patriota u inostranstvu, i mogu pomagati zemlju i ako ne zivim u njoj, a i ako opet ne daj Boze zapuca zna se! - Dijaspora stize!!!Romeo 80 wrote: Da, i to nam kaže lik iz San Diega!![]()
Bh. dijaspora svojim rođacima i prijateljima u BiH godišnje pošalje oko dvije milijarde KM, čime uveliko utiče na platnu stabilnost države s obzirom na to da se tim novcem pokrije čak trećina spoljnotrgovinskog deficita BiH.
Prema podacima Centralne banke BiH, gastarbajteri su u 2006. i 2007. godini u BiH doznačili po dvije milijarde KM, dok je prošlogodišnji trgovinski deficit BiH s inostranstvom iznosio šest milijardi KM.
"Doznačena suma bh. dijaspore je značajna, kako bi se stanovništvu pomoglo da se podigne standard i zatvori manjak u primanjima, dok na makroekonomskoj strani ovaj priliv omogućava dobrim dijelom finansiranje spoljnotrgovinskog deficita", kaže Ljubiša Vladušić, viceguverner Centralne banke BiH.
Ekonomisti kažu da novčana pomoć dijaspore, nakon široko prisutnog rada na crno, najviše utiče na bolji život građana nego što bi se to moglo zaključiti iz zvanične statistike.
"Ako bi se poredili visoki troškovi života s niskim i neredovnim platama, te velikom stopom nezaposlenosti, postavlja se pitanje otkud onda imamo prepune kafiće i ceste zakrčene automobilima. Odgovor je prvenstveno u sivoj ekonomiji, ali i doznakama gastarbajtera bilo preko banaka, 'Western Uniona' ili u gotovini", kaže Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak.
Ona ukazuju da većina tog novca ide u potrošnju, te dijelom u stanogradnju, što je posebno izraženo za vrijeme praznika i godišnjih odmora kada gastarbajteri navraćaju u rodni kraj.
Admir Kapo, predsjednik bh. Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće", smatra da dijaspora tokom ljetne sezone u BiH samo na hranu potroši oko 300 miliona KM.
"Više od 1,2 miliona ljudi ima u dijaspori, od čega najmanje 50 odsto dođe u ljetnoj sezoni. Od novca koji potroše na hranu, oko 40 odsto ode na kupovinu domaćih proizvoda", tvrdi Kapo.
Goran Brčkalović, sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe da je dijaspora jedan od najznačajnijih segmenata u turističkoj potrošnji. U prošloj godini promet u turizmu i ugostiteljstvu je, kaže on, zvanično iznosio 144 miliona KM, a nezvanično, zbog sive ekonomije, 1,2 milijarde KM, od čega se polovina odnosi na domaće goste među koje spada i dijaspora.
"Prošle godine pratili smo ulaske automobila na tri granična prelaza tokom udarnih vikenda u julu i avgustu. Oko 76 odsto bila je dijaspora, a ostalo stranci", kazao je Brčkalović.
E, mozda me sada prepoznas
-
jefferson
Neznam stvarno sto se neko ima pravdat sto je otisao.
U svijetu je normalno da se mijenjaju drzave, ide za boljim zivotom, itd, itd, ali samo kod nas je to problem. valjda i tu dolazi do izrazaja netolerantsnost kao i u svemu.
Moje misljenje je da ko god ima preiliku treba otici, pa ako nista na neko odredjeno vrijeme, ali da prosiri vidike. Ljudi koji sada odlaze vecinom su mladji ljudi koji hoce da idu za obrazovanjem, i smatram da trebaju otici.
Ja konkretno se nenamjeravam vracati, pogotovo nakon proslih izbora gdje sam skuzio da se ljudim ova situacija svidja. Stoga, ako je tako, sretno, ali bez mene, a oni koji misle da trebaju otici nek se nemisle puno, u BiH sunce nece zasijat jos dugo godina.
Na kraju krajeva, svi ti politicari su davno svoje sinove i kceri poslali iz BiH!
U svijetu je normalno da se mijenjaju drzave, ide za boljim zivotom, itd, itd, ali samo kod nas je to problem. valjda i tu dolazi do izrazaja netolerantsnost kao i u svemu.
Moje misljenje je da ko god ima preiliku treba otici, pa ako nista na neko odredjeno vrijeme, ali da prosiri vidike. Ljudi koji sada odlaze vecinom su mladji ljudi koji hoce da idu za obrazovanjem, i smatram da trebaju otici.
Ja konkretno se nenamjeravam vracati, pogotovo nakon proslih izbora gdje sam skuzio da se ljudim ova situacija svidja. Stoga, ako je tako, sretno, ali bez mene, a oni koji misle da trebaju otici nek se nemisle puno, u BiH sunce nece zasijat jos dugo godina.
Na kraju krajeva, svi ti politicari su davno svoje sinove i kceri poslali iz BiH!
-
kozmopolitanac
#273 Re: Zasto ste ostali?
wtf?! ocito nisi bio ili duze boravio u tim i takvim zemljama...chuchumbamayumbe wrote:Zato sto nisam mogao da se docepam Kanade, Australije ili Novog Zelanda. Ostale drzave nisam ni razmatrao.tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
Eto, samo zbog toga.
evropa je zakon
- chuchumbamayumbe
#274 Re: Zasto ste ostali?
Evropa je dobra, ali sam proveo dosta vremena u Evropi (Njemacka, Francuska, Luksemburg...) da ih poprilicno upoznam. Od svega mi se za zivot najvise dopala Njemacka, i to onaj zapadni dio, prema Francuskoj. Ipak, sve su preplavili Kurdi, Turci, Arapi, Crnci, Bosanci, Kosovari...kozmopolitanac wrote:wtf?! ocito nisi bio ili duze boravio u tim i takvim zemljama...chuchumbamayumbe wrote:Zato sto nisam mogao da se docepam Kanade, Australije ili Novog Zelanda. Ostale drzave nisam ni razmatrao.tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
Eto, samo zbog toga.
evropa je zakon
Nekako mi je pun klinac Evrope i svega.
Otisao bih na Novi Zeland, uzeo jedno 300 ovaca, blejio sa njima, odmorio mozak od budala, bolje bi mi bilo...
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
ima i tamo budala sine