Petar Jelić (born in Modriča, Republika Srpska) is a Serbian football striker, he currently plays for OFK Beograd.
Petar played for FK Modriča Maxima in the Premier League of Bosnia and Herzegovina until he signed with FC Nürnberg of the German Bundesliga. FC Nürnberg had loaned Jelić to Second Division side Carl Zeiss Jena, but he could not gain a place in the first team. After his return to Nürnberg, he was sold to OFK Beograd.
Petar Jelić's father is the Bosnian Serb politician Milan Jelić. Many fans of the national team believe that Petar's father used his political power to influence U21 manager Ibrahim Zukanović into making Petar captain of the side at 18 years of age, a time when the young and inexperienced Jelić hardly possessed the ability to be a reserve in the side, let alone the team's starting center forward and captain. Recently, Zukanović demoted Jelić to the bench in favor of a striker partnership consisting of Teplice target man Edin Džeko and Alemannia Aachen forward Vedad Ibišević. Petar responded to this by making himself unavailable to selection on grounds that he was descriminated against because he is an ethnic Serb, while coach Zukanović, Džeko and Ibisević are all Bosnian Muslims. However, it should be noted that this row is really over nepotism and not ethnic differences, because other Bosnian Serbs such as Damir Memišević, Marko Maksimović and Jelić's former teammate at FK Modriča Maxima Nemanja Stjepanović are all important member's of Zukanović's squad.
Petr Jelić: Definitivno neću igradi za BiH
S. Jeremić 15.01.2007 21:48
Želja Nikole Nikića, novog selektora "U-21" reprezentacije Bosne i Hercegovine, da u startnu postavu vrati nekadašnjeg kapitena reprezentacije Petra Jelića očito neće biti realizovana. Jelić je u telefonskom razgovoru za "Nezavisne novine" juče potvrdio da je njegova odluka da više ne igra u mladoj selekciji naše zemlje definitivna.
"Koliko god da cijenim Nikića i uprkos tome bih želio da mu pomognem, ima mnogo krupnijih momenata (Sprechen Sie Deutch? Ja, naturlich) zbog kojih nikada više neću igrati za 'U-21' reprezentaciju BiH. Jedan broj navijača reprezentacije vrijeđao je mene, moju porodicu, moju vjeru i naciju. Ne mogu preći preko toga", ističe Jelić.
U posljednje vrijeme u Posavini kruže priče da će Miroslav Đukić, selektor mladog nacionalnog tima Srbije i novi trener Partizana, računati na Jelićeve usluge, odnosno pozvati ga u reprezentaciju naših istočnih komšija. Spekuliše se da je Đukić u decembru boravio u Modriči s tim ciljem.
"Đukić je zreo čovjek. Gdje je bio i šta je radio, to morate pitati njega. Kada bi me Đukić pozvao da igram za mladu reprezentaciju Srbije, otišao bih pješke iz Njemačke u Beograd", kaže Jelić koji se sa Nirnbergom nalazi na pripremama u Marbelji.
Na konstataciju da je, ipak, BiH njegova zemlja, Jelić je odgovorio:
"Imam dvojno državljanstvo i pravo nastupa za Srbiju. Vaš je onaj koga osjećate u srcu i duši".
Nikola Nikic, novi selektor mlade reprezentacije BiH
Milan Jelic zna sta vrijedi u nogometu
Logicno je da nastavim voditi igrace koje sam imao u juniorima
Nasljednik Ibre Zukanovica na mjestu selektora mlade reprezentacije BiH Nikola Nikic ocekivao je da ce nastaviti voditi igrace koje je trenirao i u mladjoj, U-19 selekciji u prethodnom mandatu, iako je s tom generacijom u kvalifikacijama za Euro 2007. izgubio sve tri utakmice uz gol-razliku 1:14.
- Logicno je da nastavim voditi igrace koje sam imao u juniorskoj reprezentaciji. Za prosli U-21 tim selektirao sam kroz svoju ekipu 25 igraca i svi su igrali. Sve sam igrace kod Zukanovica ja selektirao, osim Ibisevica i Salihovica - kaze Nikic.
Za krah u minulim kvalifikacijama na turniru u Skotskoj on ima i opravdanje:
- Duznosti selektora U-19 reprezentacije zvanicno sam razrijesen 28. oktobra 2005. Sest mjeseci kasnije zvali su me da opet vodim ekipu.
Nisam smio racunati na igrace iz inozemstva. I nakon svega pitaju me kako nisam imao rezultat. Kako cu ga imati? Skupimo se tri dana prije putovanja i drugo ne mozemo ni ocekivati. I pored svega, stojim iza postignutih rezultata - kategorican je Nikic.
Iako mu je karijera na klupi bh. juniora bila itekako neuspjesna (njegova je selekcija svojevremeno izgubila od dvije godine mladjih kadeta iz Hrvatske, a on sam je jednom prilikom izjavio:(
''Znate li ko nas nije dobio? Samo ko sa nama nije igrao''), Nikic je bio prvi i jedini izbor predsjednika Nogometnog saveza BiH Milana Jelica.
-
Ako je Jelic mene postavio, onda on zna sta vrijedi u nogometu. Ja sam Nikola Nikic, a ovu selekciju su vodili kunto i panto - rekao je u razgovoru za ''Dnevni avaz''.
Nikicev bilans na klupi juniora
Kvalifikacije za EP 2007:
BiH - Estonija 1:3
BiH - Njemacka 0:5
BiH - Skotska 0:6
Kvalifikacije za EP 2006:
BiH - Hrvatska 0:5
BiH – Bugarska 0:2
BiH - Island 0:2
Kvalifikacije za EP 2005:
BiH - Italija 0:2
BiH - Portugal 1:4
BiH - Kazahstan 0:1
Kvalifikacije za EP 2003:
BiH - Kipar 1:3
BiH - Malta 2:2
BiH - Norveska 2:6
Ukupno: 13 poraza i jedan remi, gol - razlika 7:41
Inace gigant Nikola Nikic, je poznat po tome sto je sa NK Zeljom, prvi put u zivotu - poletio avionom. Nebi to ni bilo toliko kriticno, da na kraju leta, nije pozvao stjuardesu "da joj plati"....
Na rezimeu mu jos uvijek stoje sljedece kvalifikacije:
Što se tiče Nikićevih ''bisera'' teško da ih itko može sve popamtiti. Ja ću si dati truda pa navesti neke od njih. Možda niti sve ovo nije istina ali, mora se priznati, sve doista zvuči fenomenalno, originalno i, iznad svega, ''nikićevski''. Pa da krenemo:
1. Igrali ''Željo'' i ''Priština'' namještenu utakmicu koju je ''Priština'' trebala dobiti. Željini nogometaši se vuku po terenu k'o mrcine a Nikića baš krenulo pa na ''Prištinina'' 2 gola on vrati sa svoja 2 tako da je poluvrijeme završilo nerješeno. U Željinoj svlačionici grobna tišina, napetost se mogla nožem rezati,... Nikić sve to protumači kao kolektivnu razočaranost igrom u prvom poluvremenu pa odluči u nastavku dovršiti započetu stvar. Naravno, do kraja utakmice je uspio dati još jedan gol dok Priština jednostavno nije uspjela niti jednom pogoditi. Na kraju utakmice koja je završila 3:2 za Želju Nikića su htjeli rastrgati vlastiti suigrači a čovjeku ništa jasno,... a sutradan su sve novine bile pune hvalospjeva na račun Nikoline igre i het trika.
2. Na jednoj utakmici Nikola Nikić dobije snažan udarac u glavu. Nekoliko minuta kasnije jednostavno pomješa strane i, umjesto prema protivničkom golu, stušti se u punom (samo njemu karakterističnom) trku prema vlastitom golu. Predribla dva-tri svoja igrača i taman da opali na gol ukliže mu sa strane Komšić i spasi siguran autogol. Nakon toga, Nikića odvedu ravno u bolnicu i ustanove mu potres mozga. Prve lječničke prognoze su govorile da će apstinirati od igre najmanje 6 mjeseci. Kad je to čuo klupski lječnik Željezničara čovjek je umro od smjeha: - ''Kakav potres mozga,... kakvih 6 mjeseci,... Nikić se vraća za najviše 2 mjeseca,... pa on uopće nema mozga,... Ne treba posebno ni navoditi da je već za mjesec i pol dana najnormalnije nastavio sa igranjem prvenstvenih utakmica.
3. Igrao ''Željo'' u nekom od eurokupova protiv ''Spartaka'' iz Moskve,... prije početka utakmice ''Švabo'' Osim podjeli zadatke igračima. Nikića je zapalo da čuva određeni prostor. Na poluvremenu ''Željo''uvjerljivo gubi a Nikić je najslabiji igrač na terenu. ''Švabo'' ga pita: - pa dobro, Nikola, zašto ne radiš ono što sam ti rekao???... a Nikić će na to: treneru, ti si rekao da čuvam prostor ali mi nisi rekao koji broj na leđima nosi taj Prostor. Kako onda da znam koga da čuvam?
Naravno, bilo je toga još ali da ne duljim,... To što je bio Nikola Nikić to više majka ne rađa.
Jedan i jedini - NIKOLA NIKIĆ LEGENDA!!!
Iz intervijua s NIkolom Nikicem - na pitanje koje vam je najteza utakmica u zivotu, odgovor je:
- To mi je bila jedna od najtežih, ali nisam dobio batine. Igrali smo u selu Žeravica. Modriča se tada borila za ulazak u prvu ligu. ( op. a. SVE TAL DO TALA, DOK ULJARA CIJI DIREKTOR JE JELIC SPONZORIRA) Bio je Uskrs. I ja tim ljudima čestitam praznik. Kad oni meni: Mi smo ateisti.
Kontam ja to neki post. Reko: dobro, ja čestitam. Ali kad smo počeli igrat... Auuuu. Jedan viče kolji; drugi: voda vri; treći: bacaj. A ja obuko neke sive cipele, kiša pada iz neba i iz zemlje. Ne smijem bježat. Predsjednik protivničkog kluba za pasom drži kuburu. Zagrlio me i govori mi: neće tebi nitko ništa.
Predsjednik kluba s kuburom?
- Ma bolan to je rat, 1994. Još me zbunilo što na utakmici jedan viče Omere, drugi Jašare, treći Andrija. Rat je i ne zna se ko koga tuče, a mi igramo protiv Omera, Jašara, Ive, Ante ... Pitam ja sebe gdje sam to došao. A ono u tom selu Hrvati i Muslimani nisu otišli, ostali.
A o Jelicu?
Trebali sta da pisem o ljudima koji su zavrsavali fakultete po Pirstini i Subotici tj. mjestima na koja se islo da zavrsis - ako nigdje nikad nista drugo nisi mogao i bio u stanju zavrsiti - jos u onom rezimu? Treba li sta da govorim za Banjalucke doktore nauka? Za Univerzitet u Banja Luci? Pored Zagrebackog, Beogradskog, Sarajevskog Univerziteta? I nije to sustinski - bitno, bitno je - da TAKVI VLADAJU. I jos bitnije - da ih zale oni koji ostaju iza njih - jer boljeg - ne mogu iznjedriti.
Milan Jelić: Biću predsjednik Republike Srpske
NN: Šta ćete prvo uraditi kao predsjednik Republike Srpske?
JELIĆ: Na prvoj raskrsnici ću krenuti naprijed, prema Evropi, a ne prema Stambolu. Republika Srpska pripada Evropi. Neću da razmišljam čaršijski, nego evropski, neću da hodam sokacima, nego metropolama i neću da budemo siromašni rođaci Evrope iz provincije kojih će se ona stidjeti, hoću da budemo ravnopravni. Pa mi za tri-četiri časa možemo u Beču piti kafu, a to je Evropa. Republika Srpska je već sada bolji dio BiH i kao entitet ili federalna jedinica ili samostalna, dušu je dala za Evropu. Moje je samo da to realizujem, zajedno sa svim građanima Republike Srpske. Republika Srpska ima ogroman evropski potencijal. Ja lično i SNSD nećemo dozvoliti da ga koriste lopovi, domaći i strani, nego da taj potencijal koristi građanima. To ću prvo učiniti, da građanima i svim ljudima koji rade vratim vjeru u pošten rad.