Tomislav MO wrote:@Prozor
glede tvog prijedloga, ja isto tako mogu reći da je nacionalno maksimalistički, jer si za regiju sa hrvatskom većinom ostavio manje od 400 000 ljudi. Pa ne možeš (vjerojatno nesvjesno) drugima dati mrvice, pa makar bilo i čisto ekonomski. Možda ti ide u prilog što se kod Bošnjaka taj ekonomski i nacionalni aspekt poklapaju.
Mislim da zbog uzajamnog povjerenja mora biti oko 500 000.
Da li bi tebi osobno, bilo ok da južnoj regiji dodamo još i Kiseljak, Kreševo, Vitez, Novi Travnik, Fojnicu, Busovaču i Gornji Vakuf. Onda bi ova regija imala oko 500 000 ljudi, znači postojao bi nacionalni balans, a bilo bi prihvatljivo i sa ekonomske strane?
Jasno je da se svijest bh. gradjana nece promjeniti tek tako. I jasno je da regije nece nekoga uciniti nekoga manje nacionalistom a ni vise. Ali ako cemo poceti gledati gdje ce ko biti vecina to vise
nisu ekonomske regije. Ti si za pripajanje juznoj regiji(definitivno ne slucajno) predlozio sve srednjo-bosanske gradove sa hrvatskom vecinom i jos poneke. Zasto nisi predlozio da Visoko ode toj regiji, ono je najgusce naseljeno u Ze-Do kantonu nakon Zenice i moze podobro dodati ljudstva regiji. Mnogo bolji izbor nego Kiseljak ako mene pitas, ili se opet radi o tome da su Kiseljacani Hrvati a ne Visocani?
Shvati da regije moraju imati
geografsko-historijski karakter a moras priznati sam da Posusje i Vitez u istoj regiji nema nikakve veze osim etnicke!
Ja razumijem da su Hrvati "razbacani" po FBIH i da je za mnoge Hrvate sigurnije da se sto je vise moguce stave pod jednu regiju, ali u tom slucaju to postaje hrvatska regija u BiH a ne hercegovacko-(polu)srednjo-bosanska regija. Jasno je ipak da Kiseljak i Visoko kao i Vitez i Zenica moraju biti u istoj regiji i da je van pameti stavljati njih u razlicite regije iz ekonomskih razloga?
Ovdje se zaboravlja jedna veoma bitna stvar, a to je da regije nebi bile federalne jedinice nego administrativne oblasti a konstitutivnost i slicno bi se regulisalo na drzavnom nivou. Dakle Hrvatima bi se osigurala sva nacionalna i vjerska prava preko drzave a ne regije u kojoj obitavaju.
Bosnjaci bi bili vecina u vise regija nego Hrvati, to je jasno ali i sasvim logicno gledajuci stvari demografski. Diskriminacija je Bosnjaka stvoriti mega-regije sa njihovom vecinom i mini-regije sa hrvatskom samo da bi se izjednacilo. Ipak drzava treba da bude (R)BIH i sva nacionalna pitanja kao i konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji treba ona da osigura a ne regije.
Ono sto sam ja postirao nije moj prijedlog nego prijedlog "European Union Regional Economic Development Project in BiH" tj EURED-a a mislim da oni znaju sta rade. I da im cilj definitivno nije stvaranje bosnjacke dominacije obzirom da ih finansira EU.
http://www.eured-bih.org/ba/index.htm
Dakle po cemu bi u onim regijama Hrvati bili ugrozeni? I nemoj molim te navodit brojnost jer sama svrha je da je vazna individa a ne kolektiv, i da svako ostvaruje svoja prava na teritoriji cijele drzave a ne dijela.