Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Meni ljudi nikako nije jasno kako ovaj Nosferatu provodi 80 sati po bolnicama, a ovdje naglaba na forumu i dan i noc. I to po vrh svega pise daleko najduze poruke od svih. Jedno je sigurno i kada diplomiras bices jedan potpuno isfrustrirani doktor i nece bi biti drago da se lijecim kod tebe. S obzirom da se nemas namjeru vracati u BIH, olaksanje je ogromno. Nosferatu predlazem ti da nadjes zensku i da odete u kino. Bice ti lakse vjeruj mi.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

vesela wrote:odoste vi od teme...malo ko rece kol'ka mu je plata! :-) ...naj vam je bolje, onako intelektualno receno, da dodjete kod nas u SWE! :roll: ...ovdje nejma odredjivanja plate, nego te lijepo pita kol'ko ti hoces, tol'ko, naravno, dobijes i mirna Bosna! :D ...ma nikak'ih sekiracija nemamo oko intelektualnog i materijalnog! :D

p.s.

@stari, @zlatan, jeste li dobili lönespec. 8)
'

dobio sam ja, ali mi nema povisice koju sam ocekivao 8) zato sam platio 10776 sek poreza. masallah.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

zlatan01 wrote:
Sarafcina wrote:
danas wrote: i ja imam postovanja za svaki posten posao i za svakog onog ko ga posteno radi... i zato nemam potrebu da ponizavam one koji rade posao drugaciji od mojeg, a sve u nadi da cu sama sebi izgledati vaznija i 'intelektualnija'... :-) :-) :D

svaki posao trazi odredjene vjestine i znanja (cak i cijepanje drva)... a posto niko od nas ne zna sve... onda se odredjeni ljudi moraju zvati... i fino ih platiti. koliko.. to je vec nesto drugo... :D ... obicno onolisno s koliko se mozes izvuci :)... ali vec samo to to cijenkanje .. ne dozvoljava nikome pravo da ponizava nekoga... zbog profesije. to je moje skromno misljenje.

sasvim je druga stvar reci da neki ljudi... jednostavno nisu u stanju shvatiti neke stvari... da nisu u stanju razmisljati apstraktno... i sl.

a intelektualci.. (sta je to uopste?!?!) ... pola onih koji sebe tako nazivaju...ili ih drustvo tako naziva ... su samo strateski obrijani majmuni.
Ako me sjecanje dobro slizi, pojam "intelektualac" je izmisljen u socijalistickom samoupravnom sistemu kao protuteza pojmu radnik (alternativa seljak). U cemi je razlika? Pa radnici i seljaci rade fizicki dok intelektualac radi mozgom. Pojednostavljeno ali sustina je tu. Ovaj pojam do sada nikad nisam cuo u Svedskoj a niti sam procitao u literaturi na engleskom jeziku. Ovdje gdje zivim je uobicajen termin "akademci" (original: akademiker), termin koji odredjuje univerzitetski obrazovane ljude. Ovdje znaci teziste nije na obliku rada nego na nominalnom obrazovanju. E sad koliko ce jedan akademski obrazovan covjek raditi svojim rukama a koliko glavom, zavisi zaista od profesije. Programer tipka po tastaturi, stomatolog busi zube, hirurg sijece skalperom, ekonomista dize svako malo slusalicu i td. Ja sebe ne da ne smatram intelektualcem, nego taj termin uopste ne priznajem za relevantan. Ja sam inzenjer i ponekad provedem dan ispred racunara, sutradan sam sa sljemom na postrojenju, treci dan mozda u odijelu na nekoj prezentaciji i td...
kako nisi cuo pojam intelektualac u svedskoj, moj zlatane :shock:
evo to link za peticiju koju su potpisali 50 svedskih intelektualaca:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article336314.ab :D
forUMASH

Post by forUMASH »

.....ja ne mogu potrosit kol'ko zaradjujem..... :D
bc_chupo

Post by bc_chupo »

dobijam od 500-700
za pisanje po forumima o tome kako ima piramida...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jebote cifara kojim se ovdje barata :shock: .

Ne znam kako je u EU (mislim znam da je dosta skuplje) ali neke cijene o kojima govorite su 3-4 puta skuplje nego u USA. Isto vrijedi i za plate, 5000 eura mjesecno??? Pa to je 7+ kila dolarcica, to su cifre jebote.
Takodje za cijene, mnoge stvari u USA, recimo hrana, su recimo 50-100% skuplje nego u BiH. To nije velika razlika. Dok s druge strane elektronika, auta, i bilo sta drugo sto nije hrana, lupam frizider itd to je sve najcesce jeftinije nego u BiH. Jedino sto je neuporedivo skuplje su usluge, od restorana do ne znam, iznajmljivanja jedrilice. :P
Opet, pivo u kafani, barem u mom selu je od $1.50-$5.00. Onaj neko rece Heineken 10 ojra?!? :shock: Jebote zivot pa sta je to?? U restoranu neke 'srednje klase' jela su od $7 do mozda $15 u vrh glave, mada ima mjesta u kojima se mozes najest ko zivotinja za manje od $5 (sto bi poredio sa nasim buregdzinicama i cevabdzinicama).
Cijena kvadrata, hmm, u nekom standardnom predgradju od $1000 po kvadratu pa nadalje, u samom centru grada u novim zgradama cijene su od $3000 po kvadratu pa dalje.
Plata prosjecna, hmm mozda $2700-$3000 neto mjesecno.

Uglavnom prica kako neko jedva prezivljava sa 3,4,5 hiljadarki eura ili dolara na zapadu i poredjenje sa omjerom plata/cijena u BiH je neprimjereno.
Amor_dk

Post by Amor_dk »

jeza u ledja wrote:Jebote cifara kojim se ovdje barata :shock: .

Ne znam kako je u EU (mislim znam da je dosta skuplje) ali neke cijene o kojima govorite su 3-4 puta skuplje nego u USA. Isto vrijedi i za plate, 5000 eura mjesecno??? Pa to je 7+ kila dolarcica, to su cifre jebote.
Takodje za cijene, mnoge stvari u USA, recimo hrana, su recimo 50-100% skuplje nego u BiH. To nije velika razlika. Dok s druge strane elektronika, auta, i bilo sta drugo sto nije hrana, lupam frizider itd to je sve najcesce jeftinije nego u BiH. Jedino sto je neuporedivo skuplje su usluge, od restorana do ne znam, iznajmljivanja jedrilice. :P
Opet, pivo u kafani, barem u mom selu je od $1.50-$5.00. Onaj neko rece Heineken 10 ojra?!? :shock: Jebote zivot pa sta je to?? U restoranu neke 'srednje klase' jela su od $7 do mozda $15 u vrh glave, mada ima mjesta u kojima se mozes najest ko zivotinja za manje od $5 (sto bi poredio sa nasim buregdzinicama i cevabdzinicama).
Cijena kvadrata, hmm, u nekom standardnom predgradju od $1000 po kvadratu pa nadalje, u samom centru grada u novim zgradama cijene su od $3000 po kvadratu pa dalje.
Plata prosjecna, hmm mozda $2700-$3000 neto mjesecno.

Uglavnom prica kako neko jedva prezivljava sa 3,4,5 hiljadarki eura ili dolara na zapadu i poredjenje sa omjerom plata/cijena u BiH je neprimjereno.
Prosle godine u Tucepima upoznam jednog naseg frajera sto zivi u USA. Kaze on, jooooooooooooj jest sve skupo ovdje (Tucepi), kaze, zamisli kugla sladoleda 1 dollar. Znas li ti sta je 1 dollar u Americi?!
A placao apartman 125 eura (1 dan!).....kaze jebo Hrvatsku = nikad vise :x

PS: Ja od tada kad god vidim negdje neko prodaje sladoled racunam koliko je to u dolarima :D
Image
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Rijetko jedem sladoled ali znam da kugla sladoleda nije manje od $2. Njemu je vjerovatno skupo jer ocekuje neke super-jeftine cijene u Hr.
Sta je $1 u Americi? - isto sto i 1KM u Sarajevu.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

nisu sve kugle iste, imaju one od Mövenpicka koje su duplo vece od normalnih. Inace je u Njemackoj 70 centi kod Talijana, velicine kao i kod nas. U Zagrebu 6 kuna u Milleniumu
mema mo

Post by mema mo »

ma mi smo u bosni i hercegovini najrahatniji plata u privatnika 400 kod nekog 500 km i opet smo zivi. nema mjenjanja auta, kupovanja stanova, ljetovanja, zimovanja i da ne nabrajam vise... sta ce meni vasi dolari i euri... :D
basta sljezove boje

memo, zavisi gdje radis, u bankama je 1000-1200 KM
mema mo

Post by mema mo »

basta sljezove boje wrote:memo, zavisi gdje radis, u bankama je 1000-1200 KM
koliko vidim napisah u predhodnom komentaru "kod privatnika" basto u BiH ima vise privatnika i naroda koji kod njih radi nego banaka. :)
basta sljezove boje

mema mo wrote:
koliko vidim napisah u predhodnom komentaru "kod privatnika" basto u BiH ima vise privatnika i naroda koji kod njih radi nego banaka. :)
kako meni ruzno zvuci to "kod privatnika". Zamisljam pokvarenog gazdu koji drzi granap u kojem prodavacice rade dan i noc :-?
Eshek

Post by Eshek »

basta sljezove boje wrote:
mema mo wrote:
kako meni ruzno zvuci to "kod privatnika". Zamisljam pokvarenog gazdu koji drzi granap u kojem prodavacice rade dan i noc :-?

To je mila majka, šta ja gledam svakodnevno :D :D
shana_majka

Post by shana_majka »

Neki se ovdje veeelikim ciframa "gadjaju".Lijepo ih molim,da pocnu nositi "zivljak" u dzepu, a ne samo kartice.Valja i meni djecu hranit,oblacit...
Fair Life

Post by Fair Life »

forUMASH wrote:.....ja ne mogu potrosit kol'ko zaradjujem..... :D
Image

Image

Image
babanovac

Post by babanovac »

mema mo wrote:ma mi smo u bosni i hercegovini najrahatniji plata u privatnika 400 kod nekog 500 km i opet smo zivi. nema mjenjanja auta, kupovanja stanova, ljetovanja, zimovanja i da ne nabrajam vise... sta ce meni vasi dolari i euri... :D
Mi fino kupimo Golfa 2.,a onda on prelazi sa koljena na koljeno,unosi se u testament.
zlatan01

Post by zlatan01 »

callmethebreeeze wrote:
zlatan01 wrote:
Sarafcina wrote:

svaki posao trazi odredjene vjestine i znanja (cak i cijepanje drva)... a posto niko od nas ne zna sve... onda se odredjeni ljudi moraju zvati... i fino ih platiti. koliko.. to je vec nesto drugo... :D ... obicno onolisno s koliko se mozes izvuci :)... ali vec samo to to cijenkanje .. ne dozvoljava nikome pravo da ponizava nekoga... zbog profesije. to je moje skromno misljenje.

sasvim je druga stvar reci da neki ljudi... jednostavno nisu u stanju shvatiti neke stvari... da nisu u stanju razmisljati apstraktno... i sl.

a intelektualci.. (sta je to uopste?!?!) ... pola onih koji sebe tako nazivaju...ili ih drustvo tako naziva ... su samo strateski obrijani majmuni.
Ako me sjecanje dobro slizi, pojam "intelektualac" je izmisljen u socijalistickom samoupravnom sistemu kao protuteza pojmu radnik (alternativa seljak). U cemi je razlika? Pa radnici i seljaci rade fizicki dok intelektualac radi mozgom. Pojednostavljeno ali sustina je tu. Ovaj pojam do sada nikad nisam cuo u Svedskoj a niti sam procitao u literaturi na engleskom jeziku. Ovdje gdje zivim je uobicajen termin "akademci" (original: akademiker), termin koji odredjuje univerzitetski obrazovane ljude. Ovdje znaci teziste nije na obliku rada nego na nominalnom obrazovanju. E sad koliko ce jedan akademski obrazovan covjek raditi svojim rukama a koliko glavom, zavisi zaista od profesije. Programer tipka po tastaturi, stomatolog busi zube, hirurg sijece skalperom, ekonomista dize svako malo slusalicu i td. Ja sebe ne da ne smatram intelektualcem, nego taj termin uopste ne priznajem za relevantan. Ja sam inzenjer i ponekad provedem dan ispred racunara, sutradan sam sa sljemom na postrojenju, treci dan mozda u odijelu na nekoj prezentaciji i td...
kako nisi cuo pojam intelektualac u svedskoj, moj zlatane :shock:
evo to link za peticiju koju su potpisali 50 svedskih intelektualaca:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article336314.ab :D
Eto nisam cuo a upravo se navrsava 5 godina koliko zivim ovdje. A bas i ne citam Aftonbladet. Nego ovo je zapravo potvrda onog sto sam gore napisao. Ako pogledas strukturu potpisnika peticije, vidjetces izmedju profesora, umjetnika i td i predsjednika sindikata transporta. Ja sad pogadjam da je on bio vozac i sad kao predsjednik sindikata je on intelektualac?! Sta ga to promivise u "intelektualca"? Ja smatram da taj pojam nema nikakvu prakticnu vrijednost i da stvara samo konfuziju. Mozda i ja grijesim, ne mislim da sam bezgresan, ali nekako ja taj pojam ipak vezem za obrazovanje...ali ipak se tu uguraju razliciti likovi...
zlatan01

Post by zlatan01 »

vesela wrote:odoste vi od teme...malo ko rece kol'ka mu je plata! :-) ...naj vam je bolje, onako intelektualno receno, da dodjete kod nas u SWE! :roll: ...ovdje nejma odredjivanja plate, nego te lijepo pita kol'ko ti hoces, tol'ko, naravno, dobijes i mirna Bosna! :D ...ma nikak'ih sekiracija nemamo oko intelektualnog i materijalnog! :D

p.s.

Dobio, pa danas je 25. zar ne (za one koji ne znaju to je dan kad vecina dobije platu)? I to dvije jer ja upravo mijenjam firmu pa je dosla od nove firme i jos zavrsni obracun od stare. Inace moj ugovor predvidja niz povlastica, tako da je realna plata znacajno veca.
Stari

Post by Stari »

p.s.

Ne znam jel vec stigla specifikacija kuci ...a plata bi trebala leci na konto kao i uvijek 27-mog.Nego vas dvoje @Vesela & @ zlaja ...jeste li i vi sa racunom kod swedbanke..(nekadsnja sparbanken)...ili kod Nordee, handelsbanken ili mozda SEB?

Ja sam kod Swedbanke ...ali sam nesto nacuo da bi valjalo promjeniti ...zbog penzije...pa ako vi imate kakvih iskustava sa ovim drugim bankama...de turite kakvu informaciju ...meni se sad neda harljati po njihovim sajtovima ...svi vise manje isto kazu - naravno kod nas je najbolje...

Inace meni od brutto 20 000.... poslije poreza i sindikalne clanarine ostane jedno 13 000 ...jel u vasim opstinama ista bolje?
Yamahalac

Post by Yamahalac »

Stari wrote:

p.s.

Ne znam jel vec stigla specifikacija kuci ...a plata bi trebala leci na konto kao i uvijek 27-mog.Nego vas dvoje @Vesela & @ zlaja ...jeste li i vi sa racunom kod swedbanke..(nekadsnja sparbanken)...ili kod Nordee, handelsbanken ili mozda SEB?

Ja sam kod Swedbanke ...ali sam nesto nacuo da bi valjalo promjeniti ...zbog penzije...pa ako vi imate kakvih iskustava sa ovim drugim bankama...de turite kakvu informaciju ...meni se sad neda harljati po njihovim sajtovima ...svi vise manje isto kazu - naravno kod nas je najbolje...

Inace meni od brutto 20 000.... poslije poreza i sindikalne clanarine ostane jedno 13 000 ...jel u vasim opstinama ista bolje?
ja sam kod swedbanke. a to za penziju mi se ne ganja nista jer se nadam da je necu docekati ovdje :D

kod mene je 32% skatt u boråsu
zlatan01

Post by zlatan01 »

Stari wrote:

p.s.

Swedbank mi je bila prva banka. Kasnije sam presao u Nordea kad sam poceo na univerzitetu (kao student imas sve besplatno). Sad sam povlasteni klijent i zadovoljan sam potpuno sa Nordeom (mada koristim usluge i drugih, Forex, Avanza, AMF). Sto se tice penzije, nisam siguran na sta mislis. Ti mozes birati gdje ces uloziti svoje pare od penzije bez obzira gdje ti je osnovni konto. Ovdje govorim o ITK dijelu a on zavisi od ugovora o zaposljavanju. Ja recimo ulazem "sluzbenicku" penziju u AMF a isto tako i privatnu penziju. Premie penzija ti je svakako u PPM a tamo mozes samo birati fondove. Ja znam ponesto o penzionom sistemu pa ako imas konkretna pitanja, mozda mogu pomoci...
Sto se tice poreza, u Halmstadu je za mene porez malo ispod 30 % (ko je clan crkve onda oko 31,5%), ali kad se uzme u obzir smanjenje od kada su "gradjani" na vlasti to je zapravo 28 %. Ja radim u drugoj opstini ali placam porez gdje sam upisan u evidenciju. Pravilo je da sjevernije komune imaju veci porez. Ako te zanimaju tacni iznosi posjeti
http://www.skatteverket.se/skatter/skat ... 00078.html
Amor_dk

Post by Amor_dk »

Stari wrote:

p.s.

Fino imas na ruke...1 euro = 9,2 SEK

Moze li se znati sta radis? :D
cica maca

Post by cica maca »

jugoistocnjak wrote:Haj'mo, a gdje su "kapitalci"?
Gdje su oni iz Telekom-a, RAC-a, drzavnih agencija? Ima li ko iz Elektroprivrede na forumu?!
Malo kasnim sa komentarom, al nema veze. Radim u jednoj drzavnoj agenciji, plata mi je 1200+ topli obrok (VSS). Ima i onih sa vecom i manjom platom, al sve je tu negdje. Iako se opasno suska da ce nam smanjiti plate. Meni na kraju mjeseca vala nista neostane, al zahvaljujuci ovim bankama mogu i u minus uletiti, a oni kao vjeruju nama sto radimo u drzavnim agencijama, pa se onda bas uvalim u taj minus :sad:
zlatan01

Post by zlatan01 »

Yamahalac wrote:
Stari wrote:

p.s.

ja sam kod swedbanke. a to za penziju mi se ne ganja nista jer se nadam da je necu docekati ovdje :D

kod mene je 32% skatt u boråsu
Gdje god da je docekas svaka para ce ti dobro doci, zato vodi racuna o penziji. 5-6 godina radnog staza u Svedskoj ti mozda moze povecati penziju, recimo u Bosni, 20-30 %. Ovo nisam racunao ali vjerujem da stoji.
Post Reply