Dino Merlin - Comeback of 2007

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Neelix

Post by Neelix »

Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

Izgleda po broju strana o njemu da bi Dino mogao upotrebiti onu recenicu:

"Mozes me voliti ili mrzit,i ali me ne mozes ignorisati" :-)

P.S. Jedan je od mojih omrazenih "muzicara" da ne kazem plagijatora....
Piranesi

Post by Piranesi »

basta sljezove boje wrote:kada bi Dino znao strane jezike, talijanski, bugarski, wolof (najrasprostranjeniji jezik Senegala) ili engleski puno bi mu vise ljudi dolazilo na koncerte :lol:

evo kako raja sirom svijeta odvaljuje na Dinine hitove

Bugarska: http://www.youtube.com/watch?v=0P996FJCS1o

Italija: http://www.youtube.com/watch?v=Y5UcaMEC90w

Senegal: http://www.youtube.com/watch?v=0CjrVxRdIMc

Engleska: http://www.youtube.com/watch?v=uEu62KQigJM

to su oni sve od neseg Dine uzeli :P :D
faraon_sa

Post by faraon_sa »

kad vec navodis "prave autore" dininih pjesama mogao bi nam precizirati kada su ih isti stvorili??? to nije moguce da neko od njih, ne kazem svi, nije uzeo sta od dine??? ali sta ces nas covjek pa odma ne valja, sve je pokrao.

a sto se tice plata zaposlenima u telekomu ja ne znam sto se iko buni, pa ljudi su zavrsili fakultete, ima mnogo i dr. nije niko sa SSS. i normalno je da imaju dobre plate, pa za to su i ucili. a to je firma koja najvise zaradjuje, zasto ljudi ne bi bili nagradjeni. napomena, ni ja niti bilo ko iz moje porodice ne radi u telekomu :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Neelix wrote:da dodam i USA:

http://www.youtube.com/watch?v=l44FI9Pzqxg
ovdje je paket aranzman plagijat, tj. i muzika i nesto teksta. Kad smo vec kod teksta ono zivot je Svicarska je negdje vec bilo :lol:

Emily Dickinson?

OUR lives are Swiss,
So still, so cool,
Till, some odd afternoon,
The Alps neglect their curtains,
And we look farther on.

Italy stands the other side,
While, like a guard between,
The solemn Alps,
The siren Alps,
Forever intervene!
basta sljezove boje

faraon_sa wrote:kad vec navodis "prave autore" dininih pjesama mogao bi nam precizirati kada su ih isti stvorili??? to nije moguce da neko od njih, ne kazem svi, nije uzeo sta od dine??? ali sta ces nas covjek pa odma ne valja, sve je pokrao.
ja lijepo napisah da su to Dinini hitovi. Cudi me da Dino ne tuzi zbog autorskih prava, neki su ga prepisali 1/1, a na koncertima, kao sto ste vidjeli, hiljade luduju za pjesmama koje su Dinine :lol:

Dini je idol bio drugi veliki plagijator i uzasno je zelio suradnjivati s njim. Jedne noci u kaficu Bugati ga je taj otkacio u momentu i od frustracije je Dino napisao pjesmu. Mislim da i danas ima isto misljenje o Dini :-D
Chopper_Horrace

nije mi jasna ova rasprava sto se pokrenula...
da je iko od nas/vas napisao Dininu originalnu muziku ili tekst, pa hajd... vako sve se svodi, na zalost, na ono: -" Dobro, podzonio, ja, i?
addem

Post by addem »

Nije lijepo krasti tako naocigled svih.
Chopper_Horrace

addem wrote:Nije lijepo krasti tako naocigled svih.
vrlo jednostavno, kao sto ja radim u zivotu. Pusti ljude da uzivaju u njihovim "originalima", sa smjeskom....
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

basta sljezove boje wrote:

ovdje je paket aranzman plagijat, tj. i muzika i nesto teksta. Kad smo vec kod teksta ono zivot je Svicarska je negdje vec bilo :lol:

Emily Dickinson?

OUR lives are Swiss,
So still, so cool,
And we look farther on.

The solemn Alps,
The siren Alps,
Forever intervene!
navodno je pisalo na omotu da je preuzeto od Emily, ne znam jer nikada nisam vidjela omot, al je to jednom spomenula jedna moja profesotica...
adi2

Post by adi2 »

svila je divna pjesma i zna se kome je dino posvetio ,
tako i kad kritikujete neka to bude bez niskih udaraca
SijuksA

Post by SijuksA »

dawn_upon_dawn wrote:

Emily Dickinson?

OUR lives are Swiss,
So still, so cool,
And we look farther on.

The solemn Alps,
The siren Alps,
Forever intervene!
navodno je pisalo na omotu da je preuzeto od Emily, ne znam jer nikada nisam vidjela omot, al je to jednom spomenula jedna moja profesotica...
Sve se bojim da Dino cita Dickinson. 8-) Mozda neko drugi cita za njega.
basta sljezove boje

adi2 wrote:svila je divna pjesma i zna se kome je dino posvetio ,
i Dini je Frenkie posvetio pjesmu, evo sta on kaze

Lupiga: Zašto si u par navrata ustvrdio da je Dino Merlin bosanskohercegovački Thompson?

Frenkie: Kada smo snimili stvar u kojoj se to spominje nismo ni slutili da će se dići ovolika halabuka. Neki ljudi su se s tim složili, a neki drugi su reagirali s pričom "šta sereš, Dino Merlin je legenda!". Rekao sam ipak ono što većina misli, ali ipak, tvrdnja je malo pretjerana, jer Dino Merlin jeste malo obojen, međutim kao Thompson nije niko. Slušajući njegov novi album i sjetivši se njegovih starih, nazovi ratnih pjesma, mišljenja sam da se može doći samo do jednog zaključka - nije u redu kad neko počinje koncert u višenacionalnom Sarajevu s islamskim pozdravom 'Selam alejkum' i nakon toga, kao najveća pičkica izreže to s DVD-a, da bi se taj još bolje prodavao, te ustvrdi da je to napravio zbog nekog šuma. Šum? Hmmm? Šta ti misliš?

Lupiga: Ne znam. Pojasni malo!

Frenkie: 'Selam alejkum' pred 100.000 ljudi, među kojima ima sigurno, vjerovali vi ili ne, i par nemuslimana, po mom mišljenu nije na mjestu. Ipak nije ovo Saudijska Arabija! Da se razumijemo, ja svoju nenu također pozdravljam tako, ali neka granica mora postojati. Zamisli da Bajaga dođe u Banja Luku i počne koncert s 'Pomoz Bog!'. On bi u očima ovdašnje javnosti odmah bio promatran kao četnik i jebavali bi mu mater na svakom koraku u Federaciji. Osim toga smiješno je kako on prodaje taj patriotizam, Bosna ovo, Bosna ono, samo Bosna. Imao je pjesmu koju je drpio od Jacksona, a koja se zvala 'Gdje ste bili vi, kad je bilo najteže?'. On je tu stvar snimio vani i tada sam ga gledao u Nürnbergu na koncertu, a Nürnberg je u Njemačkoj! I sve to oko njega mi je smiješno i lažno, sve mi izgleda kao neki duboko proračunati ekonomski potez. Evo krenimo od naziva novog albuma. Burek? Meni to uopšte ne liči na Dinu Merlina. Mislim, burek? Takav naziv bih očekivao od nekog alternativnog benda, kao što je recimo 'Skroz' ili možda čak od Ede Maajke, ali od Dine Merlina nikako. To je uzaludni pokušaj da prisvoji za sebe što više neke alternativne publike i dijasporaša kojima je burek pojam koji vezuju za domovinu. Onda još proračunato napravi pjesmu s hrvatskom pjevačicom za HR tržište, drugu sa srpskim pjevačem za SiCG i, kao šlag na torti, još jednu s njemačkim izvođačem za dijasporu. Bosna i Hercegovina nema baš previše proizvoda koji se izvoze u komšijske države i jedino što dobro prolazi je taj bosanski duh. To su dobro izvozili 'Nadrealisti', potom 'Zabranjeno pušenje' i na kraju Edo Maajka. Dino Merlin je to prepoznao i pokušao napraviti isto, ali čini mi se da nije uspio.

Image
SijuksA

Post by SijuksA »

addem wrote:Nije lijepo krasti tako naocigled svih.
Je li to bolje krasti u tajnosti, kako je i radio donedavno, dok ga internet nije raskrinkao ? :lol:
adi2

Post by adi2 »

svi ste kreativni,ali jedini pravi kreativac johnny je u holandiji!!
ko je frenkie?jedine prave stvari su mu u kojima mu gostuje edo maajka!!
nisam fan dine merlina ali čovjek je dobar zanatlija kao i brega!!
sramota je da jedan potencijal kao što je irina k. nema adekvatnog autora!!
dabogda crko rock n roll kad ga niko ne svira!!!
pozdrav istomišljenicima,ostali nisu važni!!
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

adi2 wrote:svila je divna pjesma i zna se kome je dino posvetio ,
i Dini je Frenkie posvetio pjesmu, evo sta on kaze

Lupiga: Zašto si u par navrata ustvrdio da je Dino Merlin bosanskohercegovački Thompson?

Frenkie: Kada smo snimili stvar u kojoj se to spominje nismo ni slutili da će se dići ovolika halabuka. Neki ljudi su se s tim složili, a neki drugi su reagirali s pričom "šta sereš, Dino Merlin je legenda!". Rekao sam ipak ono što većina misli, ali ipak, tvrdnja je malo pretjerana, jer Dino Merlin jeste malo obojen, međutim kao Thompson nije niko. Slušajući njegov novi album i sjetivši se njegovih starih, nazovi ratnih pjesma, mišljenja sam da se može doći samo do jednog zaključka - nije u redu kad neko počinje koncert u višenacionalnom Sarajevu s islamskim pozdravom 'Selam alejkum' i nakon toga, kao najveća pičkica izreže to s DVD-a, da bi se taj još bolje prodavao, te ustvrdi da je to napravio zbog nekog šuma. Šum? Hmmm? Šta ti misliš?

Lupiga: Ne znam. Pojasni malo!

Frenkie: 'Selam alejkum' pred 100.000 ljudi, među kojima ima sigurno, vjerovali vi ili ne, i par nemuslimana, po mom mišljenu nije na mjestu. Ipak nije ovo Saudijska Arabija! Da se razumijemo, ja svoju nenu također pozdravljam tako, ali neka granica mora postojati. Zamisli da Bajaga dođe u Banja Luku i počne koncert s 'Pomoz Bog!'. On bi u očima ovdašnje javnosti odmah bio promatran kao četnik i jebavali bi mu mater na svakom koraku u Federaciji. Osim toga smiješno je kako on prodaje taj patriotizam, Bosna ovo, Bosna ono, samo Bosna. Imao je pjesmu koju je drpio od Jacksona, a koja se zvala 'Gdje ste bili vi, kad je bilo najteže?'. On je tu stvar snimio vani i tada sam ga gledao u Nürnbergu na koncertu, a Nürnberg je u Njemačkoj! I sve to oko njega mi je smiješno i lažno, sve mi izgleda kao neki duboko proračunati ekonomski potez. Evo krenimo od naziva novog albuma. Burek? Meni to uopšte ne liči na Dinu Merlina. Mislim, burek? Takav naziv bih očekivao od nekog alternativnog benda, kao što je recimo 'Skroz' ili možda čak od Ede Maajke, ali od Dine Merlina nikako. To je uzaludni pokušaj da prisvoji za sebe što više neke alternativne publike i dijasporaša kojima je burek pojam koji vezuju za domovinu. Onda još proračunato napravi pjesmu s hrvatskom pjevačicom za HR tržište, drugu sa srpskim pjevačem za SiCG i, kao šlag na torti, još jednu s njemačkim izvođačem za dijasporu. Bosna i Hercegovina nema baš previše proizvoda koji se izvoze u komšijske države i jedino što dobro prolazi je taj bosanski duh. To su dobro izvozili 'Nadrealisti', potom 'Zabranjeno pušenje' i na kraju Edo Maajka. Dino Merlin je to prepoznao i pokušao napraviti isto, ali čini mi se da nije uspio.

Image
Ma da merlin je Thompson zato sto se pozdravlja sa selamom, zato sto ide u dzamiju, zato sto mu je zena pokrivena jednostavno zato sto je musliman(sad ce neki pocet meni smijesan si) al nevjerovatno je koliko ljudima smeta selam, zaista nevjerovatno... al sta se cudit pa 10 puta su nas bosnjake klali radi toga sto jesmo...

Bo sam na koncertu i bilo je selam i dobro vece il kako god pa kako se kome svidja, i tako je uvjek bilo u ovom gradu i uvjek ce i biti...
poredit merlina i tomphsona je jednostavno nerealno.

Nemam nista protiv Frenkija ali realno on je prosjecni repercic u moru istih koji se provlaci malo bolje od ostalih pomocu Ede, a ove izjave su samo pokusaj privlacenja publiciteta koji ocito nije uspio...
basta sljezove boje

sve je relativno kad su "posudbe" u pitanju. Upravo citam na Davorinu da je Johnny umjetnik sa najvise obrada, a on je za domace prilike, pojam kreativnosti :-?

DŽONI ŠTULIC je autor koji je najviše obradivao tude pjesme. Na njegovim albumima zabilježeno je više od trideset obrada etno motiva, domacih pop hitova (!) kao što je "Galebe moj" Olivera Dragojevica, te svjetskih klasika, medu kojima je najpoznatija njegova obrada Dylanove "Lily of the West", u njegovom prepjevu kao "Usne vrele Višnje".
Comrad

Post by Comrad »

adi2 wrote:svi ste kreativni,ali jedini pravi kreativac johnny je u holandiji!!
ko je frenkie?jedine prave stvari su mu u kojima mu gostuje edo maajka!!
nisam fan dine merlina ali čovjek je dobar zanatlija kao i brega!!
sramota je da jedan potencijal kao što je irina k. nema adekvatnog autora!!
dabogda crko rock n roll kad ga niko ne svira!!!
pozdrav istomišljenicima,ostali nisu važni!!
Ajd udari glavom u monitor :-) irina potencijal, za sta hebote...
adi2

Post by adi2 »

ovaj komentar o irini nema repliku moroni su svuda oko nas "hebote" :lol: :P
adi2

Post by adi2 »

onda turbofolk ima jedini potencijal i internet je turbofolk ja nisam izzmislio turbofolk ja sam mu dao ime "hebote"-rambo amadeus :-)
haris ubleha

Post by haris ubleha »

Nije cudo sto je ovaj plagijator tako popularan jer je slika i prilika naseg drustva. Drustva prepunog licemjerja, laznih vrijednosti, lopovluka, nepotizma, kriminala, komercijalizacije vjere, demagogije umotane u "patriotizam"... Zato se moze desiti da je najglasniji u zahtjevima za zastitu autorskih prava covjek kojem se citav opus sastoji od ukradenih pjesama. Ili, da na nekakvom koncertu dijaspori (1994), pred publikom od koje su se mogla napraviti dva korpusa Armije BiH, pred kamerama i u satelitskom prenosu koji se mogao vidjeti i u Sarajevu jer je nekim slucajem bilo struje, kaze "Moj sin ce biti general Armije BiH". :-)
Muzicki, "buregdzija" radi lukavo, izuzev ovog Jacksonovog hita, uglavnom krade manje poznate pjesme kod nas anonimnih muzicara, i to ravnomjerno sa razlicitih strana svijeta da se "niko ne osjeti ugrozenim". Cudi me kako niko nije spomenuo da je ukrao pjesmu "Ne daj me nikom"
Kako dugo nisam vidio taj grad; osjetio miris i Miljacke smrad; kako dugo nisam vode s Bascarsije; pa onako pjehe do Skenderije; Slatka si ko bombon; nista ti ne moze rat; ma, neka te jos malo; pusti policijski sat...
Pjesmu izvodi neka njemacka grupa, bastica bi morala znati kao ekspert za njemacka pitanja...
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

Dino ne može napraviti ono što je mogla AZRA, haustor, EKV, Bolero ... ali, ima nekih lijepih pjesama i poštujem ga ponajprije zbog brojnosti njegovih fanova.

Ljudi, bez obzira koliko je preuzeo tuđih pjesama, obradio ih, stoji činjenica da ga sluša ogroman broj ljudi . To se ne podcjenjuje nego cijeni! Ma koliko se to kosilo sa našim muzičkim ukusom.

Što se mene tiče sve ispod Dream Theatera me ne interesuje.

Okolina u kojoj ljudi žive oblikuje muzički i svaki drugi ukus svakog pojedinca. Nije čudno zašto Istočna Bosna sluša turbo-folk, i ne samo ona (nažalost).

Nije čudno zašto u porodici nasilnika odrasta nasilno dijete. Mislim da je to očito.

KO SMO TO MI da određujemo kriterije muzičkog kvaliteta? Ili vi?
Ddur

Post by Ddur »

Kako to da takav Merlinov fan, kao sto si ti, ne zna da je pjesma "Kad si rekla da me volis" uredno potpisana na albumu "Sredinom" ? Tamo lijepo pise da je muziku napisao E.Hart (svi koji imaju album "Sredinom", nek ovo provjere).
Ma ti to sigurno znas, ali namjerno lagis. Mozda bi mu trebao biti zahvalan sto ti siri horizonte, jer covjek je Tonic prepjevao prije 10 godina, a ti tek sad cuo za njih..Imas li sta sad da dodas :)
Hendrix

Post by Hendrix »

Meni je najgore što će onaj ublehaš Mahir beat house ( ja imena u PM ) opet postati umjetnik naglo u saradnji sa svojim mentorom Merlinom.
Već vidim agresivnu kampanju na Hayatu i mjesec dana non-stop dizanja u zvijezde i milion razgovora i nevjerovatnih emocija sa umjetnikom Mahirom. :roll:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

SijuksA wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
basta sljezove boje wrote: ovdje je paket aranzman plagijat, tj. i muzika i nesto teksta. Kad smo vec kod teksta ono zivot je Svicarska je negdje vec bilo :lol:

Emily Dickinson?

OUR lives are Swiss,
So still, so cool,
And we look farther on.

The solemn Alps,
The siren Alps,
Forever intervene!
Sve se bojim da Dino cita Dickinson. 8-) Mozda neko drugi cita za njega.
moze biti da je to njemu neko dosapnuo :D:D ali kazem, izgleda da je pisalo na omotu credits za ovaj stih...
Post Reply