Filipović: Ostavimo se velikih riječi i praznog rodoljublja
-
fugitif
za sve one koji insistiraju na povratak bih dijaspore u maticu, evo vam ga:
(gospodin u 00:42 sek napravi finu analizu situacije...svaka mu zlatna)
http://youtube.com/watch?v=PqQpAq6xcnQ
PS: zamolio bih nekog od domacih da proslijedi link Tunji...hvala!
(gospodin u 00:42 sek napravi finu analizu situacije...svaka mu zlatna)
http://youtube.com/watch?v=PqQpAq6xcnQ
PS: zamolio bih nekog od domacih da proslijedi link Tunji...hvala!
- Ergot
[Matrix] wrote:Ma pogresno ste tunju razumjeli.Inace prof Filipovic je tradicionalista sto odgovara njegovim godinama i nacinu kako vidi Bosnu i Bosance.Inace je to osoba koja vjerovatno najbolje poznaje historiju BiH i sam je kao ambasador u Svicarskoj i Engleskoj upoznao to sto nazivamo dijasporom pa vjerovatno zna sta prica.Glavno pitanje je za nase ljude koji podpadaju pod ovu kategoriju,kade ce prestati biti dijaspora i postati "punkrvni" stanovnici BIH.Sta to znaci ?To znaci da svoju uspjesnost i obrazovanost provjerite u svojoj domovini .Tek tada bit cete priznati i o vama ce se govoriti sa uvazavanjem.Vecina ljudi u BIH(bez uvrede) vas dozivlajava(iako zaista potpuno nedolicno) ,kao izdajnike.Zivite u svom raju i drzite pridike a jednu osnovnu cinjenicu ne spominjete,ljubav prema nekoj osobi pa prema tome i domovnini nije aprstrakcija vec zahtijeva vase fizicko prisustvo i saucestvovanje u svim dobrim i losim zivotnim situacijiama nase divne BIH.Dakle zahtijeva se vas boravak ovdje,sve ostalo je samo lupetanje i licna korist koju svakako imate borvakom u zemljama gdje je socijalna pomoc veca od place naseg premijera.A bome znam vas podosta koji tamo zivite od socijalne pomoci,racunajuci i moga dajdzu koji zivi u Svedskoj.Dakle nacin da promjenite misljenje o vama je jednostavno,vratite se ,radite ovdje,budite uspjesni ovdje volite i borite se za svoju zemlju ,ovdje u BIH.
P.S Mladjim predstavnicima dijaposre,neznam da li vam je sasvim jasno ali da su svi postupili kao vasi ocevi i pobjegli od svoje obaveze da brane mjesta gdje su rodjeni,danas vi nebiste imali gdje da pokazujete svoje divne automobile i sl.

-
basta sljezove boje
- Ergot
basta sljezove boje wrote:vidim ja mirci da ti ne znas neke stvari, pa dozvoli da ti ih objasnim. Ministarstvo vanjskih poslova BiH http://www.mfa.gov.ba/index.htm placaju poreski obveznici Bosne i Hercegovine, znaci ambasade, konzulate, plate sluzbenika, prijeme, telefone na koje se niko danima ne javlja i ostalo. Pored toga postoji kategorija "pocasnog konzula" koji sam placa sve troskove, a obavlja iste poslove kao i redovan konzulat. Zvanicno postoji samo jedan takav u Izmiru, medjutim ima mnogo ljudi koji nezvanicno rade istu stvarmIRCerka wrote:basta sljezove boje wrote:
umjesto nepotrebnog pausaliziranja bla bla bla bla . Dijaspora je istinska bosanska diplomatija, za razliku od Filipovica, Turkovicke i ostalih koji nista ne ucinise ni za image BiH, ni za vizni rezim.
![]()
dje ste diplomate![]()
![]()
![]()
![]()
sto se tice bosanskog akademika, vidim da nije bas previse poznat u svijetu. Library of Congress posjeduje njegova "kapitalna" djela:
Marksizam i suvremena filozofija : studije iz suvremene filozofije 1975 Filipovic, Muhamed. [Polish]
Sarajevo : Veselin Maslesa, 1975.
LC: B809.8 .F482
Lenjin. Monografija njegove misli. 1968 Filipovic, Muhamed. [Polish]
Sarajevo, "Veselin Maslesa," 1968.
Ti da cutis, dijasporac! Dos'o si ovdje solit' raji pamet, idi u Njemacku pa se kurci.
-
basta sljezove boje
-
BAHadzic
ma ajmo se mi milion ljudi vratit sutra svi u bosnu i tek onda bi bosna vidjela ko je i sta je i kakva je.....
i ono sto je filipovic rekao za jevreje pa ako su tako zeljni izraela sto se nevrate 20 % jevreja zivi u izraleu sve ostalo vani...
i ono sto je filipovic rekao za jevreje pa ako su tako zeljni izraela sto se nevrate 20 % jevreja zivi u izraleu sve ostalo vani...
-
kucuk
Uvazavam gospodina profesora i prosto ne mogu da vjerujem da je on autor ovog teksta, sve mi se cini da on nije u stanju ovako nesto napisati. ” Uvazeni i dobrostojeci” pa to dvoje zajedno ne moze gospodine profesore. Moze jedno ili drgo. Ovo prvo veoma tesko, a ovo drugo moze ali onda nisi uvazen. ”Prazno rodoljublje”, e nije profesore prazno, vise od pola ovih dijasporaca je malo vise vremena za vrijeme rata provelo u zemlji od tebe a bolje je i prazno rodoljublje nego nikakvo.”Koju i kakvu [b]drzavu zelite[/b]”, znamo profesore, ovakvu kakva je ova sto u njoj zivim, samo jos da smijem reci da je moja.
Sklonili smo se profesore sa socijalnog budzeta, iz redova za humanitarno pomoc, sa biroa za zaposljavanje, iz redova za upis u skle i na fakultete, iz kuhinja crvenog krsta pa i to je za uhar u situaciji kakva je sad.
Sklonili smo se profesore sa socijalnog budzeta, iz redova za humanitarno pomoc, sa biroa za zaposljavanje, iz redova za upis u skle i na fakultete, iz kuhinja crvenog krsta pa i to je za uhar u situaciji kakva je sad.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Tunjo je bio ambasador prije 40 godina kad nije postojao ni internet, ni e-mail, slabo je ko imao I faks, strane novine se nisu mogle kupiti u inostranstvu, nije postojao sarajevo-x forum da ti I ja ovako naglabamo[Matrix] wrote:Ma pogresno ste tunju razumjeli.Inace prof Filipovic je tradicionalista sto odgovara njegovim godinama i nacinu kako vidi Bosnu i Bosance.Inace je to osoba koja vjerovatno najbolje poznaje historiju BiH i sam je kao ambasador u Svicarskoj i Engleskoj upoznao to sto nazivamo dijasporom pa vjerovatno zna sta prica.Glavno pitanje je za nase ljude koji podpadaju pod ovu kategoriju,kade ce prestati biti dijaspora i postati "punkrvni" stanovnici BIH.Sta to znaci ?To znaci da svoju uspjesnost i obrazovanost provjerite u svojoj domovini .Tek tada bit cete priznati i o vama ce se govoriti sa uvazavanjem.Vecina ljudi u BIH(bez uvrede) vas dozivlajava(iako zaista potpuno nedolicno) ,kao izdajnike.Zivite u svom raju i drzite pridike a jednu osnovnu cinjenicu ne spominjete,ljubav prema nekoj osobi pa prema tome i domovnini nije aprstrakcija vec zahtijeva vase fizicko prisustvo i saucestvovanje u svim dobrim i losim zivotnim situacijiama nase divne BIH.Dakle zahtijeva se vas boravak ovdje,sve ostalo je samo lupetanje i licna korist koju svakako imate borvakom u zemljama gdje je socijalna pomoc veca od place naseg premijera.A bome znam vas podosta koji tamo zivite od socijalne pomoci,racunajuci i moga dajdzu koji zivi u Svedskoj.Dakle nacin da promjenite misljenje o vama je jednostavno,vratite se radite ovdje,budite uspjesni ovdje i volite ,borite se za svoju zemlju ,ovdje u BIH.
Zahvaljujuci svemu ovome a narocito informativnoj uvezanosti mogu I da suradjujem I poslujem sa BiH kao I sto radim I kao sto mnogi u dijaspori rade. Jeste da to nije ista stvar ali sasvim dovoljna da me ljudi nesmatraju obicnim strancem I turistom kad navratim dole.
Malo ko je na socijali od dijaspore danas a to su uglavnom oni koji nemaju volju, mogucnost ili aspiracije u zivotu I koji nikad nista ionako nece uspjeti ako se nemaknu od iste. Odzivjece svoj vijek u nekom socijalnom getu ali ako im to odgovara bujrum. Cak I ako im je socijala u Svedskoj veca od plate nekog funkcionera u BiH, sa Svedskim troskovima zivota I dalje su u najnizoj ljestvici socijalnog statusa.
Lako je sad govoriti "zahtijeva se vas boravak u BiH". Podjeca me na ono "zahtijeva se vas odlazak iz RS-a" ili slicnih nepodobnih oblasti odakle su isti otjerani. Kako neko moze ocekivati da ljudi koji su zadnji 15 godina radili u inostranstvu da sastave svoj razbijeni zivot radeci najponiznije poslove da sad kazu eto mene nazad da opet sve ispocetka krenem jer je narod u BiH promjenio misljenje o nama pa nas zele nazad a nije bitno ni sto necu imati ni posla niti sta za jesti.
Svako postenje za Tunjin minuli rad ali covjek stvarno treba da ode u penziju pa sa stapom za pecanje negdje na Unu ili Vrbas I da nas postedi daljnjih bulaznjenja. Samo vise sebi nanosi stete.
-
basta sljezove boje
sad bez zafrkavanja - Tunjo prica praznu pricu
moj rodjak se zaista zelio vratiti u BiH. Zavrsio je u inostranstvu fakultet i magistrirao. Proaktivno se javio svim vecim sarajevskim firmama, poslao motivaciona pisma, prevod diploma i dobio je samo jedan pismeni odgovor u kojem kazu kako nemaju vakantnih mjesta. I sta treba momak da radi? Da sjedi u Sarajevu na birou za zaposljavanje?
moj rodjak se zaista zelio vratiti u BiH. Zavrsio je u inostranstvu fakultet i magistrirao. Proaktivno se javio svim vecim sarajevskim firmama, poslao motivaciona pisma, prevod diploma i dobio je samo jedan pismeni odgovor u kojem kazu kako nemaju vakantnih mjesta. I sta treba momak da radi? Da sjedi u Sarajevu na birou za zaposljavanje?
-
artzy
Ope da ponovim - Filipoviceva "razmisljanija" proizvode samo situaciju gdje se konfrontiraju "domaci" i "strani" Bosanci sto je glupo. To je razlog zbog kojeg vidim taj napis kao neobican promasaj.[Matrix] wrote:Ma pogresno ste tunju razumjeli.Inace prof Filipovic je tradicionalista sto odgovara njegovim godinama i nacinu kako vidi Bosnu i Bosance.Inace je to osoba koja vjerovatno najbolje poznaje historiju BiH i sam je kao ambasador u Svicarskoj i Engleskoj upoznao to sto nazivamo dijasporom pa vjerovatno zna sta prica.Glavno pitanje je za nase ljude koji podpadaju pod ovu kategoriju,kade ce prestati biti dijaspora i postati "punkrvni" stanovnici BIH.Sta to znaci ?To znaci da svoju uspjesnost i obrazovanost provjerite u svojoj domovini .Tek tada bit cete priznati i o vama ce se govoriti sa uvazavanjem.Vecina ljudi u BIH(bez uvrede) vas dozivlajava(iako zaista potpuno nedolicno) ,kao izdajnike.Zivite u svom raju i drzite pridike a jednu osnovnu cinjenicu ne spominjete,ljubav prema nekoj osobi pa prema tome i domovnini nije aprstrakcija vec zahtijeva vase fizicko prisustvo i saucestvovanje u svim dobrim i losim zivotnim situacijiama nase divne BIH.Dakle zahtijeva se vas boravak ovdje,sve ostalo je samo lupetanje i licna korist koju svakako imate borvakom u zemljama gdje je socijalna pomoc veca od place naseg premijera.A bome znam vas podosta koji tamo zivite od socijalne pomoci,racunajuci i moga dajdzu koji zivi u Svedskoj.Dakle nacin da promjenite misljenje o vama je jednostavno,vratite se radite ovdje,budite uspjesni ovdje i volite ,borite se za svoju zemlju ,ovdje u BIH.
Mi ovdje mozemo se prepucavat i vrijedjati po lokal-patriotizmu, mogu nas nervirati Sarajlije, Sandzaklije, papci, turbo-folkeri, "svedjani" ili bilo kakva grupa ali neko kao Tunjo ima vecu odgovornost i ne moze se ponasati kao hiper-hormonizirani tinejdzer i pricat gluposti.
Odnos izmedju ljudi koji zive u Bosni i njenih sunarodnjaka u inostranstvu je puno slozenija stvar od "foliranja s automobilom", "zenidbe radi pranja sudja", "slanja sto dolara majci", "trosenja para na moru"...Odnos izmedju ljudi koji zive u Bosni i njenih sunarodnjaka u inostranstvu je puno znacajnija stvar od toga. Znas kao te neko nervira pa mu kazes "Jesi papak" ali ako se radi o tvom bratu kazes mu "Nemoj tako, pripazi na ovo ili ono".
Znaci; nama treba neko da govori o korisnim stvarima koje mogu proizaci iz naseg prisustva u drugim zemljama svijeta a ne "papansko prepucavanje" ili politicarsko "patriotsko" supljiranje. Ne treba niko da ocrnjuje ljude u inostranstvu i pokusava "redefiniranje definicije" dijaspora.. koga briga za definiciju. Takodjer ne treba niko da preuvelicava ulogu te dijaspore jer dijaspora tek treba da dokaze da ima snage da pozitivno utice na stvari. Jos nije to pokazala. Jos uvijek nije.
Ne zaboravi da cemo svi mi u Bosni i van nje reci: IMA NAS SVUDA s naglaskom na NAS jer mi nismo Mi i ONI. MI smo MI kojih ima posvuda. Sad bi mogli pisati romane o primitivizmu nekih nasih ljudi ali ces ih sigurno pronaci u podjednakom broju unutar i van BiH, zar ne? Jedina razlika ce biti u situaciji u kojuj to pokazuju. Papak ce ostati papak gdje god ga postavis na planeti.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Vala bas. Neka malo crnche na birou. Dosta su se odmarali po kojekakvim fabrikama na 45 stepeni ili na bausteli. Nek osjete kako se moze oprziti jezik od vruce kahve u Centraludanas wrote:pa nego sta... ako mogu svi da sjede, pa moze i on... ha ja...basta sljezove boje wrote:I sta treba momak da radi? Da sjedi u Sarajevu na birou za zaposljavanje?
-
klif
artzy wrote: ...ali ako se radi o tvom bratu kazes mu "Nemoj tako, pripazi na ovo ili ono".
Znaci; nama treba neko da govori o korisnim stvarima koje mogu proizaci iz naseg prisustva u drugim zemljama svijeta a ne "papansko prepucavanje" ili politicarsko "patriotsko" supljiranje. Ne treba niko da ocrnjuje ljude u inostranstvu i pokusava "redefiniranje definicije" dijaspora.. koga briga za definiciju. Takodjer ne treba niko da preuvelicava ulogu te dijaspore jer dijaspora tek treba da dokaze da ima snage da pozitivno utice na stvari. Jos nije to pokazala. Jos uvijek nije.
Ne zaboravi da cemo svi mi u Bosni i van nje reci: IMA NAS SVUDA s naglaskom na NAS jer mi nismo Mi i ONI. MI smo MI kojih ima posvuda...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Zar ti ono ne rece da si u Bosni? Kako koji ban, tako mijenjas lokaciju ...lelee...basta sljezove boje wrote:vidim ja mirci da ti ne znas neke stvari, pa dozvoli da ti ih objasnim. Ministarstvo vanjskih poslova BiH http://www.mfa.gov.ba/index.htm placaju poreski obveznici Bosne i Hercegovine, znaci ambasade, konzulate, plate sluzbenika, prijeme, telefone na koje se niko danima ne javlja i ostalo. Pored toga postoji kategorija "pocasnog konzula" koji sam placa sve troskove, a obavlja iste poslove kao i redovan konzulat. Zvanicno postoji samo jedan takav u Izmiru, medjutim ima mnogo ljudi koji nezvanicno rade istu stvarmIRCerka wrote:basta sljezove boje wrote:
umjesto nepotrebnog pausaliziranja bla bla bla bla . Dijaspora je istinska bosanska diplomatija, za razliku od Filipovica, Turkovicke i ostalih koji nista ne ucinise ni za image BiH, ni za vizni rezim.
![]()
dje ste diplomate![]()
![]()
![]()
![]()
sto se tice bosanskog akademika, vidim da nije bas previse poznat u svijetu. Library of Congress posjeduje njegova "kapitalna" djela:
Marksizam i suvremena filozofija : studije iz suvremene filozofije 1975 Filipovic, Muhamed. [Polish]
Naravno da dijasporu ne smatram PRAVIM diplomatama, procitaj malo sta si napisala...
tunjo ima mnogo vise objava od te dvije, a ti imas prst obraza da se smijes njemu cije su eto makar dvije knjige u Kongresnoj biblioteci, dok ti imas samo forumske postove..diplomato...
-
basta sljezove boje
-
fugitif
Ma kako da nisu, mene su te dvije knjige odhranile...Ja ni dan danas ne mogu zaspati a da ne procitam stranicu ili dvije Tunjinog Heri Potera, mislim Lenjinabasta sljezove boje wrote:Marksizam i Lenjin su prava "nauka"mIRCerka wrote:Zar ti ono ne rece da si u Bosni? Kako koji ban, tako mijenjas lokaciju ...lelee...basta sljezove boje wrote: vidim ja mirci da ti ne znas neke stvari, pa dozvoli da ti ih objasnim. Ministarstvo vanjskih poslova BiH http://www.mfa.gov.ba/index.htm placaju poreski obveznici Bosne i Hercegovine, znaci ambasade, konzulate, plate sluzbenika, prijeme, telefone na koje se niko danima ne javlja i ostalo. Pored toga postoji kategorija "pocasnog konzula" koji sam placa sve troskove, a obavlja iste poslove kao i redovan konzulat. Zvanicno postoji samo jedan takav u Izmiru, medjutim ima mnogo ljudi koji nezvanicno rade istu stvar
Naravno da dijasporu ne smatram PRAVIM diplomatama, procitaj malo sta si napisala...
tunjo ima mnogo vise objava od te dvije, a ti imas prst obraza da se smijes njemu cije su eto makar dvije knjige u Kongresnoj biblioteci, dok ti imas samo forumske postove..diplomato...
![]()
![]()
vjerovala ti ili ne, ali ljudi iz popljuvane dijaspore imaju vise publikacija u Library of Congress od vrhunskog bosanskog akademika
-
fugitif
Ma kako da nisu, mene su te dvije knjige odhranile...Ja ni dan danas ne zaspem a da ne procitam stranicu ili dvije Tunjinog Heri Potera, mislim Lenjinabasta sljezove boje wrote:Marksizam i Lenjin su prava "nauka"mIRCerka wrote:Zar ti ono ne rece da si u Bosni? Kako koji ban, tako mijenjas lokaciju ...lelee...basta sljezove boje wrote: vidim ja mirci da ti ne znas neke stvari, pa dozvoli da ti ih objasnim. Ministarstvo vanjskih poslova BiH http://www.mfa.gov.ba/index.htm placaju poreski obveznici Bosne i Hercegovine, znaci ambasade, konzulate, plate sluzbenika, prijeme, telefone na koje se niko danima ne javlja i ostalo. Pored toga postoji kategorija "pocasnog konzula" koji sam placa sve troskove, a obavlja iste poslove kao i redovan konzulat. Zvanicno postoji samo jedan takav u Izmiru, medjutim ima mnogo ljudi koji nezvanicno rade istu stvar
![]()
![]()
vjerovala ti ili ne, ali ljudi iz popljuvane dijaspore imaju vise publikacija u Library of Congress od vrhunskog bosanskog akademika
-
flag
Ja bih zaista bio vrlo sretan saznati koje to jos knjige cuva Kongresna biblioteka Sjedinjenih Drzava... Bilo bi mi drago saznati ko su autori tih radova! To bi znacilo da su objavili neke, za covjecanstvo znacajne radove. Kongresna biblioteka ipak ne pohranjuje Harry Potter-a! S tim se moramo sloziti.
Na pocetku ove teme ja sam vec rekao svoje misljenje u vezi Filipovicevig istupa. Stoga bih na jednoj sceni pokusao objasniti zasto domicilni ljudi ne gledaju blagonakolno na vas koji zivite vani, naravno ne namjeravam generalizovati, ali....
Drvopromet samoposluga u Pejtonu - Ilidza. Ulazim kupiti neke sitnice, prilazim kasi da platim, kasirka mi govori "oprostite, vec sam pocela kucati" i pritom pokazuje glavom na zenu u 60-tim godinama, gospodja nas hladno ignorise i nastavlja dokupljivati. Vec pocinjem gubiti strpljenje, pocinje se red stvarati. Kasirka je uljudno ponovo pozove da plati i ponovo kupi sta hoce, gospodja vec rezignirano dolazi i konstatuje kako kod vas sve nesto na brzinu. Stavlja kupljeno u vrecicu i sva radosna ugleda pakovanje vode od 5l!!! Razdragana zove muza (on ceka vani) I govori "vidi i kod njih ima vode k'o kod nas, (red na kasi je vec ohoooo) Pita kasirku jel' to voda kod vas ne valja za pice - kasirka cuti... Gospodja ponovo pita "el' to voda kod vas ne valja..."
Gospodja je uporana "a za sta sluzi ona voda..." Momak iza mene (nekih 16 - 17 godina) za abdesta nano, za abdesta...
Na pocetku ove teme ja sam vec rekao svoje misljenje u vezi Filipovicevig istupa. Stoga bih na jednoj sceni pokusao objasniti zasto domicilni ljudi ne gledaju blagonakolno na vas koji zivite vani, naravno ne namjeravam generalizovati, ali....
Drvopromet samoposluga u Pejtonu - Ilidza. Ulazim kupiti neke sitnice, prilazim kasi da platim, kasirka mi govori "oprostite, vec sam pocela kucati" i pritom pokazuje glavom na zenu u 60-tim godinama, gospodja nas hladno ignorise i nastavlja dokupljivati. Vec pocinjem gubiti strpljenje, pocinje se red stvarati. Kasirka je uljudno ponovo pozove da plati i ponovo kupi sta hoce, gospodja vec rezignirano dolazi i konstatuje kako kod vas sve nesto na brzinu. Stavlja kupljeno u vrecicu i sva radosna ugleda pakovanje vode od 5l!!! Razdragana zove muza (on ceka vani) I govori "vidi i kod njih ima vode k'o kod nas, (red na kasi je vec ohoooo) Pita kasirku jel' to voda kod vas ne valja za pice - kasirka cuti... Gospodja ponovo pita "el' to voda kod vas ne valja..."
Gospodja je uporana "a za sta sluzi ona voda..." Momak iza mene (nekih 16 - 17 godina) za abdesta nano, za abdesta...
-
3per
Bravo flag. I treba pokazati da svi vjerujemo u generalizaciju i stereotipe.
Svi su ti iz dijaspore seljaci, koji pojma nemaju i nama su dosli da se qurce u svojim novim autima. Rade gradjevinske poslove ili ciste, ma nijednog nema da je uspio, a kad u seher dodju niko veci manga od njih.
S druge strane imamo letargicne ljude u domovini, koji samo kafu piju dok ih g.uze i Mile i Sulejman i Ivo, tj. 20 elitnih porodica koji pokupovase sve ono sto Slovenci nisu.
Zivjeli i mi i vi 100 godina.
Svi su ti iz dijaspore seljaci, koji pojma nemaju i nama su dosli da se qurce u svojim novim autima. Rade gradjevinske poslove ili ciste, ma nijednog nema da je uspio, a kad u seher dodju niko veci manga od njih.
S druge strane imamo letargicne ljude u domovini, koji samo kafu piju dok ih g.uze i Mile i Sulejman i Ivo, tj. 20 elitnih porodica koji pokupovase sve ono sto Slovenci nisu.
Zivjeli i mi i vi 100 godina.
-
Svemirski_Jebach
jeste vi meni svi smijesni sa tom svadjom...sta vam je?
manite se budalestine i tunje senilnog...nego se hvatajte posla i vi ovamo i vi tamo, gledajte kako unaprijediti vlastiti zivot, kako djeci stvorit sta bolje...
mene stvarno ne interesuju ova glupa prepucavanja...kad odem u bosnu, odem da vidim familiju i prijatelje i to je to...ako sta mogu pomoc pomoci su, ako ne mogu necu ni odmoc...
manite se budalestine i tunje senilnog...nego se hvatajte posla i vi ovamo i vi tamo, gledajte kako unaprijediti vlastiti zivot, kako djeci stvorit sta bolje...
mene stvarno ne interesuju ova glupa prepucavanja...kad odem u bosnu, odem da vidim familiju i prijatelje i to je to...ako sta mogu pomoc pomoci su, ako ne mogu necu ni odmoc...
- danas
kongresna biblioteka ne razabira knjige po 'zasluzi' ili po 'vrijednosti' vec jednostavno nastoji imati sto vecu i bogatiju kolekciju svih mogucih publikacija. i naravno, ima harry potteraflag wrote:Ja bih zaista bio vrlo sretan saznati koje to jos knjige cuva Kongresna biblioteka Sjedinjenih Drzava... Bilo bi mi drago saznati ko su autori tih radova! To bi znacilo da su objavili neke, za covjecanstvo znacajne radove. Kongresna biblioteka ipak ne pohranjuje Harry Potter-a! S tim se moramo sloziti.
-
patrius
onda nije kongresnadanas wrote:kongresna biblioteka ne razabira knjige po 'zasluzi' ili po 'vrijednosti' vec jednostavno nastoji imati sto vecu i bogatiju kolekciju svih mogucih publikacija. i naravno, ima harry potteraflag wrote:Ja bih zaista bio vrlo sretan saznati koje to jos knjige cuva Kongresna biblioteka Sjedinjenih Drzava... Bilo bi mi drago saznati ko su autori tih radova! To bi znacilo da su objavili neke, za covjecanstvo znacajne radove. Kongresna biblioteka ipak ne pohranjuje Harry Potter-a! S tim se moramo sloziti.
- danas
de ne lupetaj bogati...patrius wrote:onda nije kongresnadanas wrote:kongresna biblioteka ne razabira knjige po 'zasluzi' ili po 'vrijednosti' vec jednostavno nastoji imati sto vecu i bogatiju kolekciju svih mogucih publikacija. i naravno, ima harry potteraflag wrote:Ja bih zaista bio vrlo sretan saznati koje to jos knjige cuva Kongresna biblioteka Sjedinjenih Drzava... Bilo bi mi drago saznati ko su autori tih radova! To bi znacilo da su objavili neke, za covjecanstvo znacajne radove. Kongresna biblioteka ipak ne pohranjuje Harry Potter-a! S tim se moramo sloziti.
library of congress je nacionalna biblioteka USA... nastoji imati sve publikacije na engleskom jeziku sa ISBN brojem, i sto vise stranih izdanja... cilj je sto veca i bogatija kolekcija... svega...
http://www.loc.gov/index.html
i svakako ima harry pottera
http://catalog.loc.gov/
Name Heading Name: Main Author, Creator, etc. Full Title Date
[ 1 ] Rowling, J. K.
Harry Potter and the goblet of fire / a Heyday Films production ; directed by Mike Newell ; produced by David Heyman ; screenplay, Steve Kloves. 2005
ACCESS:
Motion Picture/TV Reading Rm. By Appointment (Madison LM336)
CALL NUMBER:
CGD 8879-8887 (viewing print)
[ 2 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Fantastic beasts and where to find them / Newt Scamander ; special edition with a foreword by Albus Dumbledore. 2001
ACCESS:
Jefferson or Adams Bldg General or Area Studies Reading Rms
CALL NUMBER:
PR6068.O93 F36 2001
[ 3 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Hairī Poṭar aur āg kā payālah :b Je. Ke Raulang ki ̄shhurah-i āfāq kahānī kā Urdū tarjumah / mutarjim, Dark̲h̲shandah Aṣg̲h̲ar Khokar. 2004 Electronic Resource
ACCESS:
Asian Reading Room (Jefferson, LJ150)
CALL NUMBER:
MLCSA 2006/01228 (P)
[ 4 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Hari Poṭer u-geviʻa ha-esh / G'e. Ḳe. Roling ; me-Anglit, Gili Bar-Hilel ; iyurim, Mery Granpareh. 2001
ACCESS:
African & Middle Eastern Reading Room (Jefferson, LJ220)
CALL NUMBER:
PZ40.R685 H3715 2001 Hebr
[ 5 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Hari Poṭer ṿa-ḥadar ha-sodot / G'e. Ḳe. Roling ; me-Anglit, Gili Bar-Hilel ; iyurim, Meri Granpreh. 2001
ACCESS:
CALL NUMBER:
PZ40.R685 H3615 2001 Hebr
[ 6 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Hari Poṭer ṿe-even ha-ḥakhamim / G'e. Ḳe. Roling ; me-Anglit, Gili Bar-Hilel. 2001
ACCESS:
CALL NUMBER:
PZ40.R685 H3815 2001 Hebr
[ 7 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Hari Poṭer ṿeha-asir me-Azḳaban / G'e. Ḳe. Roling ; me-Anglit, Gili Bar-Hilel ; iyurim: Meri Granpreh. 2000
ACCESS:
CALL NUMBER:
PZ40.R685 H3915 2000 Hebr
[ 8 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harrius Potter et Camera Secretorum / by J.K. Rowling ; translated by Peter Needham. 2007 Electronic Resource
ACCESS:
Jefferson or Adams Bldg General or Area Studies Reading Rms
CALL NUMBER:
PZ90.L3 R68 2007
[ 9 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the Chamber of Secrets / by J.K. Rowling ; illustrations by Mary GrandPré. 1999
SELECT TITLE FOR HOLDINGS INFORMATION
[ 10 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the chamber of secrets [sound recording] / [J.K. Rowling]. 1999 Electronic Resource
ACCESS:
Recorded Sound Reference Center (Madison, LM113)
CALL NUMBER:
SDB 61664
[ 11 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the deathly hallows / by J.K. Rowling ; illustrations by Mary GrandPré. 2007
[ 12 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the goblet of fire / by J.K. Rowling ; illustrations by Mary GrandPré. 2000
[ 13 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the goblet of fire [sound recording] / J.K. Rowling. 2000 Electronic Resource
ACCESS:
CALL NUMBER:
SDB 62002
[ 14 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the Half-Blood Prince / by J.K. Rowling ; illustrations by Mary GrandPré. 2005
[ 15 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the Order of the Phoenix / by J.K. Rowling ; illustrations by Mary GrandPré. 2003 Electronic Resource
[ 16 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the prisoner of Azkaban / by J.K. Rowling. 1999
[ 17 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the prisoner of Azkaban [sound recording] / [J.K. Rowling]. 2000 Electronic Resource
ACCESS:
CALL NUMBER:
SDB 61665
[ 18 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Harry Potter and the sorcerer's stone / by J.K. Rowling ; illustrations by Mary GrandPré. 1998
[ 19 ] Rowling, J. K. Rowling, J. K. Quidditch through the ages / Kennilworthy Whisp.