Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Lace

Post by Lace »

ma kad sam ja kuhala a to je bio jedan kratki period, kuhala sam iz glave i po sjecanju sto sam vidjela :D i niko se nije zalio :D a bilo je i kod mene buckurisa (fasirano meso, paradajz, luk, paprika, patlidzan, krompir pa zamirise sve to zajedno) a od zacina samo so i eventualno vegeta (ne volim eksperimentisati puno) :D ...ali meni za sve sto radim, da bih uradila dobro (da bude i lijepo oku), treba motivacija, npr. kome kuham, imam li vremena da to bude savrseno, kakva mi je kuhinja i ima li smetala oko mene....ako se sve to poslozi, moze da ispadne dobro...za sada, nit imam kuhinju po svojoj mjeri, a kad s posla stignem oko 5 ni nema smisla kuhati a ni snage, za pocetk mi treba vlastiti zivotni prostor, uredjen po mojoj mjeri (sve sa kuhinjskim elementima i posudjem :D), i samim tim i potreba i zelja da u kuhinji provodim vrijeme...jer ne bi imao ko drugi umjesto mene :D znaci potreba i ambijent da me motivise...polako, bit ce i to valjda, pa budem i ja nekad postirala neke slike :D

to za krckanje dolme, podsjeti me na moju mamu dok je radila, pa stigne i skuhat rucak i stan pospremiti i otrcati na posao...ja se divim generaciji nasih mama...jer ja ne bih stigla ni pola :D
zena21

Post by zena21 »

bice_bice wrote:ja da mi je rucat/vecerat jednom kod ovog Arslana.. :shock: :-)
i meni :-) :-) :-)

ja priupitah negdje gore hoce li nas zvati na neku klopu :oops: :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Lace wrote:ma kad sam ja kuhala a to je bio jedan kratki period, kuhala sam iz glave i po sjecanju sto sam vidjela :D i niko se nije zalio :D a bilo je i kod mene buckurisa (fasirano meso, paradajz, luk, paprika, patlidzan, krompir pa zamirise sve to zajedno) a od zacina samo so i eventualno vegeta (ne volim eksperimentisati puno) :D ...ali meni za sve sto radim, da bih uradila dobro (da bude i lijepo oku), treba motivacija, npr. kome kuham, imam li vremena da to bude savrseno, kakva mi je kuhinja i ima li smetala oko mene....ako se sve to poslozi, moze da ispadne dobro...za sada, nit imam kuhinju po svojoj mjeri, a kad s posla stignem oko 5 ni nema smisla kuhati a ni snage, za pocetk mi treba vlastiti zivotni prostor, uredjen po mojoj mjeri (sve sa kuhinjskim elementima i posudjem :D), i samim tim i potreba i zelja da u kuhinji provodim vrijeme...jer ne bi imao ko drugi umjesto mene :D znaci potreba i ambijent da me motivise...polako, bit ce i to valjda, pa budem i ja nekad postirala neke slike :D

to za krckanje dolme, podsjeti me na moju mamu dok je radila, pa stigne i skuhat rucak i stan pospremiti i otrcati na posao...ja se divim generaciji nasih mama...jer ja ne bih stigla ni pola :D

ciniti se :) kad moras, sve stignes. Sve je pitanje organizacije :D
CiCiban

Post by CiCiban »

hadzinica wrote:jucerasnji rucak-LONAC
Image
mamaaaaaa miAAAAAAA :-) :-) :-) zamantaLLo mi se od prizora :P
viva hadziniCca :P :D
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Vidim da zaista imate vremena za kuhanje :roll: Dobro, trenutno kuham samo za sebe i mogu se počastiti s onim što obožavam, kao npr:

Image

Dakle jednostavno, ukusno i zdravo, najomiljenie jelo životinjskog porijekla s najboljim povrćem na svijetu :-)
amrino

Post by amrino »

JOJ dohakacete mi svi.... :(

JA GLADNA....
amrino

Post by amrino »

a sta je ovo? riblja corba? riblji paprikas? :?
Mogu ja ribu u svakom obliku....ali nesto ovako nisam nikada jela...

a ovaj prilog? grah? leca? ne znam... :?
dalmatinka

Post by dalmatinka »

amrino wrote:a sta je ovo? riblja corba? riblji paprikas? :?

Pa ovo ti je riba "lešo", ili kuhana riba, začinjeno samo solju, paprom i maslinovim uljem. Povrće je bob spremljen i začinjen na isti način. Bez njega ne mogu zamisliti život. Tu nedostaje još riblja juha, odnosno nije na slici, ali kad je riba na lešo, onda se obavezno iskoristi i juha. :-)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

hadzinica

mislim koja vrsta ribe, to ne znam

Konkretno u tom tanjuru su ti samo dvije ribe, jedna je kovač (ili poznatiji kao šampjer) a druga škrpun, (ne škrpina već baš muški rod).
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:10, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

ja se ispricavam na komentaru, ali meni ona riba totalno unapetizing izgleda... :roll: :-)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

danas wrote:ja se ispricavam na komentaru, ali meni ona riba totalno unapetizing izgleda... :roll: :-)
Vjerujem, izgled joj nije nešto, ali ona je izvađena iz mreže oko 8 u jutro a na stolu je bila za ručak, to je nešto neopisivo. :-)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

dalmatinka wrote:
danas wrote:ja se ispricavam na komentaru, ali meni ona riba totalno unapetizing izgleda... :roll: :-)
Vjerujem, izgled joj nije nešto, ali ona je izvađena iz mreže oko 8 u jutro a na stolu je bila za ručak, to je nešto neopisivo. :-)
Dalmatinka, kako se kuha bob :? Koliko dugo, na kojoj temperaturi i sl.?

ja sam se ove godine na moru pokusala natjerati da jedem malo te vase hrane, ali nikako. Narucim rizoto sa skampima, ali dusa hoce van kada sam vidjela da oni pipci vire iz rizotoa :D E jesam papak. Srecom pa nadjoh pekaru sa sirnicama. :D
al ovaj bob me strasno interesuje. Moram ga potrazit u trgovini :)
danas

Post by danas »

dalmatinka wrote:
vjerujem, i ja zivim na moru i to mi je bas merak :) morska hrana je super... malo krompira, blitve, maslinovog ulja... njam njam :)
ali ova se tvoja ribica sva raspala :D nisam ni skontala sta je dok ne rece ti da je riba :-) :P
dalmatinka

Post by dalmatinka »

mamica 31 wrote:
dalmatinka wrote:
Dalmatinka, kako se kuha bob :? Koliko dugo, na kojoj temperaturi i sl.?

ja sam se ove godine na moru pokusala natjerati da jedem malo te vase hrane, ali nikako. Narucim rizoto sa skampima, ali dusa hoce van kada sam vidjela da oni pipci vire iz rizotoa :D E jesam papak. Srecom pa nadjoh pekaru sa sirnicama. :D
al ovaj bob me strasno interesuje. Moram ga potrazit u trgovini :)
Ha, ha, baš si me nasmijala. Većina restorana kuha rižoto s već očišćenim škampima, bolje to probaj. Što se boba tiče, vjeruj mi ja sam ga zadnji put u trgovini vidjela prije nekih 5-6 godina, smrznuti bio je uvoz iz Francuske. Mi ga sami uzgajamo, istovremeno kad i grašak, pa ga blanširamo i smrznemo za cijelu godinu. Ja ti najviše volim samo kuhanog u slanoj vodi i začinjenog s maslinovim uljem, ali ga možeš spremati i na druge načina, kao varivo, miješati s drugim povrćem ili tjesteninom. Sezona mu je u maju, onda se bere u mahunama i ljušti. Naši stari su ga jeli suhog kao grah, ali to ti je obavezno namakanje pa i dalje bude tvrd i nije tako ukusan, ali oni nisu imali zamrzivače. Nisam sigurna da je ovo povrće toliko rasporostranjeno, mislim da ga u ogromnim količinama tamane samo Turci i Dalmatinci.
http://www.coolinarika.com/tag/bob
skojotovski

Post by skojotovski »

Image

marinirana orada...njam, njam... i komsiluk je mirusio :D
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

zvoni telefon.. a mene ima.. :D upad poznanika u hizu da se pogleda neki film i naravno da se stagod pregrize!

sta cemo sad? pogled u frizider.. :( neko pilence, malo sljiva, nesto povrca, koja gljivica i naravno na svu srecu koji krompir iliti krtola! :D

da vidimo! po redu.

Image

zucheti i pokoju mrkvu na kvadrate i hajmo na parenje tj. poshiranje. pazite da vam se to ne prekuha. nista gore od premehkog povrca!

Image

krompir ogulio, zatim narendao i ostavio sekundu da odlezi! da odlezi, ne znaci da pocrni! :D

Image

meni najomiljenije gljive, smrcke, ubacio u mlijeko da malo puste vodu!
:D

Image

Image

znam da je malo ali je zato mlado i ukusno!

priprema pilenceta, kombinacija zacina i malo ulja!

Image

i namah u rernu!

dok se to pece idemo ka sosi, posto se pronadje i koji gamber kao i nesto bas posebno!

ko zna sta je ovo?? Image

sve u tavu na malo maslinovog ulja, zatim so i biber malo chilia, bijelo vino i vrhnje, da malo krcka!

Image

krompir zaprzio na puteru!
Image

ne zaboravio da pogledam sta je sa piletom!
Image :D

ispeklo se, rumeno i socno! hmmm....
Image

Image

Image

uglavnom pojelo se sve! sad cekamo desert da bude gotov i da se ohladi!

kolac od sljiva i badema! :D :D
surajaa

Post by surajaa »

joj Arslane, ti ne da si majstor, ti si velemajstor u kuhinji, ti si mister kuhanja i kuhinje :D

svaka bi te mati za zeta pozelila :D :D

Sad ozbiljno, temu i slike pratim od pocetka, u prvi mah sam mislila da si po zvanju kvalifikovani kuhar i da imas svoj restoran ili da radis u njemu, a nakon sto si nas sve uvjerio da si ti jedan vrsni poznavalac kuhinje, svakojakih jela i slastica, veliki hedonista, izvrstan aranzer, moram da priznam da sam se malo postidila, jer sam ja u kuhinji k'o slon u staklenoj radnji :roll: :roll: :D
danas

Post by danas »

jebo mater ovog Arslana... :D

a taman sam bila ubjedjena da on ovo uzme take-out pa nama servira i prodaje suplju da je on sve to sam kuhao :roll: :D :D
Aorta

Post by Aorta »

@ Arslan beg efendija,

Svaka cast. Ovo zadnje sto ste postavili me je motiviralo da odmah sutra idem do Whole Foods i kupim si smrcka. : )

Lijep pozz svim kuharima na forumu.

P.S. Dobar noz i steamer. Confucius says "To do good work, you must have good tools."
skojotovski

Post by skojotovski »

surajaa wrote:joj Arslane, ti ne da si majstor, ti si velemajstor u kuhinji, ti si mister kuhanja i kuhinje :D

Sad ozbiljno, temu i slike pratim od pocetka, u prvi mah sam mislila da si po zvanju kvalifikovani kuhar i da imas svoj restoran ili da radis u njemu, a nakon sto si nas sve uvjerio da si ti jedan vrsni poznavalac kuhinje, svakojakih jela i slastica, veliki hedonista, izvrstan aranzer, moram da priznam da sam se malo postidila, jer sam ja u kuhinji k'o slon u staklenoj radnji :roll: :roll: :D
to se u nas kaze, POGUZIJA! :D
poguzi sve :D
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

hahahaha! ludi ste fakat! hvala na komplimentima i dajte vase slike da to pogledamo i da nam budu inspiracija..

no vratimo se kolacu na tren!

znaci

lisnato tijesto razvuceno na tepsiji, tanki sloj mljevenog badema i sljive na to sve..

Image

Image

prije nego kolac stavih u rernu, ide po njemu prelijev od jaja, vanilije, vrhnja, muskata, secera i narezanog badema..

rezultat je sledeci!

Image

Image

dobar tek! :D :D :D
StLouis

Post by StLouis »

surajaa wrote:joj Arslane, ti ne da si majstor, ti si velemajstor u kuhinji, ti si mister kuhanja i kuhinje :D

Arslane, udaj se za mene, nema veze sto si musko :lol: :lol: zivjet ces u kuhinji :lol: shala mala. ti si velemajstor medju velmajstorima!
StLouis

Post by StLouis »

dalmatinka wrote:
amrino wrote:a sta je ovo? riblja corba? riblji paprikas? :?

Pa ovo ti je riba "lešo", ili kuhana riba, začinjeno samo solju, paprom i maslinovim uljem. Povrće je bob spremljen i začinjen na isti način. Bez njega ne mogu zamisliti život. Tu nedostaje još riblja juha, odnosno nije na slici, ali kad je riba na lešo, onda se obavezno iskoristi i juha. :-)

Dalmatinko, dakle za ribu na leso samo stavis vodu, maslinovo ulje, sol i papar? Koliko vode treba za npr. dvije ribe od 1 kg? Koliko je potrebno kuhati, i na kolikoj temperaturi, poklopljeno ili otkriveno? Ja ribu iskljucivo pecem u pecnici ili grilam, ali nisam je nikad kuhao do sada, mada je volim kuhanu jesti. Da li su ove americke ribetine(ovdje su ribe utovljene do maximuma) :D ok za leso?

Hvala :)
Post Reply