to za krckanje dolme, podsjeti me na moju mamu dok je radila, pa stigne i skuhat rucak i stan pospremiti i otrcati na posao...ja se divim generaciji nasih mama...jer ja ne bih stigla ni pola
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Lace
ma kad sam ja kuhala a to je bio jedan kratki period, kuhala sam iz glave i po sjecanju sto sam vidjela
i niko se nije zalio
a bilo je i kod mene buckurisa (fasirano meso, paradajz, luk, paprika, patlidzan, krompir pa zamirise sve to zajedno) a od zacina samo so i eventualno vegeta (ne volim eksperimentisati puno)
...ali meni za sve sto radim, da bih uradila dobro (da bude i lijepo oku), treba motivacija, npr. kome kuham, imam li vremena da to bude savrseno, kakva mi je kuhinja i ima li smetala oko mene....ako se sve to poslozi, moze da ispadne dobro...za sada, nit imam kuhinju po svojoj mjeri, a kad s posla stignem oko 5 ni nema smisla kuhati a ni snage, za pocetk mi treba vlastiti zivotni prostor, uredjen po mojoj mjeri (sve sa kuhinjskim elementima i posudjem
), i samim tim i potreba i zelja da u kuhinji provodim vrijeme...jer ne bi imao ko drugi umjesto mene
znaci potreba i ambijent da me motivise...polako, bit ce i to valjda, pa budem i ja nekad postirala neke slike
to za krckanje dolme, podsjeti me na moju mamu dok je radila, pa stigne i skuhat rucak i stan pospremiti i otrcati na posao...ja se divim generaciji nasih mama...jer ja ne bih stigla ni pola
-
mamica papucarka
Lace wrote:ma kad sam ja kuhala a to je bio jedan kratki period, kuhala sam iz glave i po sjecanju sto sam vidjelai niko se nije zalio
a bilo je i kod mene buckurisa (fasirano meso, paradajz, luk, paprika, patlidzan, krompir pa zamirise sve to zajedno) a od zacina samo so i eventualno vegeta (ne volim eksperimentisati puno)
...ali meni za sve sto radim, da bih uradila dobro (da bude i lijepo oku), treba motivacija, npr. kome kuham, imam li vremena da to bude savrseno, kakva mi je kuhinja i ima li smetala oko mene....ako se sve to poslozi, moze da ispadne dobro...za sada, nit imam kuhinju po svojoj mjeri, a kad s posla stignem oko 5 ni nema smisla kuhati a ni snage, za pocetk mi treba vlastiti zivotni prostor, uredjen po mojoj mjeri (sve sa kuhinjskim elementima i posudjem
), i samim tim i potreba i zelja da u kuhinji provodim vrijeme...jer ne bi imao ko drugi umjesto mene
znaci potreba i ambijent da me motivise...polako, bit ce i to valjda, pa budem i ja nekad postirala neke slike
![]()
ciniti se
- dalmatinka
Vidim da zaista imate vremena za kuhanje
Dobro, trenutno kuham samo za sebe i mogu se počastiti s onim što obožavam, kao npr:

Dakle jednostavno, ukusno i zdravo, najomiljenie jelo životinjskog porijekla s najboljim povrćem na svijetu

Dakle jednostavno, ukusno i zdravo, najomiljenie jelo životinjskog porijekla s najboljim povrćem na svijetu
- dalmatinka
Pa ovo ti je riba "lešo", ili kuhana riba, začinjeno samo solju, paprom i maslinovim uljem. Povrće je bob spremljen i začinjen na isti način. Bez njega ne mogu zamisliti život. Tu nedostaje još riblja juha, odnosno nije na slici, ali kad je riba na lešo, onda se obavezno iskoristi i juha.amrino wrote:a sta je ovo? riblja corba? riblji paprikas?![]()
Mogu ja ribu u svakom obliku....ali nesto ovako nisam nikada jela...
a ovaj prilog? grah? leca? ne znam...
- dalmatinka
hadzinica
mislim koja vrsta ribe, to ne znam
Konkretno u tom tanjuru su ti samo dvije ribe, jedna je kovač (ili poznatiji kao šampjer) a druga škrpun, (ne škrpina već baš muški rod).
-
Nancy Drew
- dalmatinka
Vjerujem, izgled joj nije nešto, ali ona je izvađena iz mreže oko 8 u jutro a na stolu je bila za ručak, to je nešto neopisivo.danas wrote:ja se ispricavam na komentaru, ali meni ona riba totalno unapetizing izgleda...![]()
-
mamica papucarka
Dalmatinka, kako se kuha bobdalmatinka wrote:Vjerujem, izgled joj nije nešto, ali ona je izvađena iz mreže oko 8 u jutro a na stolu je bila za ručak, to je nešto neopisivo.danas wrote:ja se ispricavam na komentaru, ali meni ona riba totalno unapetizing izgleda...![]()
ja sam se ove godine na moru pokusala natjerati da jedem malo te vase hrane, ali nikako. Narucim rizoto sa skampima, ali dusa hoce van kada sam vidjela da oni pipci vire iz rizotoa
al ovaj bob me strasno interesuje. Moram ga potrazit u trgovini
- danas
vjerujem, i ja zivim na moru i to mi je bas merakdalmatinka wrote:Vjerujem, izgled joj nije nešto, ali ona je izvađena iz mreže oko 8 u jutro a na stolu je bila za ručak, to je nešto neopisivo.danas wrote:ja se ispricavam na komentaru, ali meni ona riba totalno unapetizing izgleda...![]()
ali ova se tvoja ribica sva raspala
- dalmatinka
Ha, ha, baš si me nasmijala. Većina restorana kuha rižoto s već očišćenim škampima, bolje to probaj. Što se boba tiče, vjeruj mi ja sam ga zadnji put u trgovini vidjela prije nekih 5-6 godina, smrznuti bio je uvoz iz Francuske. Mi ga sami uzgajamo, istovremeno kad i grašak, pa ga blanširamo i smrznemo za cijelu godinu. Ja ti najviše volim samo kuhanog u slanoj vodi i začinjenog s maslinovim uljem, ali ga možeš spremati i na druge načina, kao varivo, miješati s drugim povrćem ili tjesteninom. Sezona mu je u maju, onda se bere u mahunama i ljušti. Naši stari su ga jeli suhog kao grah, ali to ti je obavezno namakanje pa i dalje bude tvrd i nije tako ukusan, ali oni nisu imali zamrzivače. Nisam sigurna da je ovo povrće toliko rasporostranjeno, mislim da ga u ogromnim količinama tamane samo Turci i Dalmatinci.mamica 31 wrote:Dalmatinka, kako se kuha bobdalmatinka wrote:Vjerujem, izgled joj nije nešto, ali ona je izvađena iz mreže oko 8 u jutro a na stolu je bila za ručak, to je nešto neopisivo.danas wrote:ja se ispricavam na komentaru, ali meni ona riba totalno unapetizing izgleda...![]()
Koliko dugo, na kojoj temperaturi i sl.?
ja sam se ove godine na moru pokusala natjerati da jedem malo te vase hrane, ali nikako. Narucim rizoto sa skampima, ali dusa hoce van kada sam vidjela da oni pipci vire iz rizotoaE jesam papak. Srecom pa nadjoh pekaru sa sirnicama.
![]()
al ovaj bob me strasno interesuje. Moram ga potrazit u trgovini
http://www.coolinarika.com/tag/bob
-
skojotovski

marinirana orada...njam, njam... i komsiluk je mirusio
-
Leonid Breznjev
zvoni telefon.. a mene ima..
upad poznanika u hizu da se pogleda neki film i naravno da se stagod pregrize!
sta cemo sad? pogled u frizider..
neko pilence, malo sljiva, nesto povrca, koja gljivica i naravno na svu srecu koji krompir iliti krtola!
da vidimo! po redu.

zucheti i pokoju mrkvu na kvadrate i hajmo na parenje tj. poshiranje. pazite da vam se to ne prekuha. nista gore od premehkog povrca!

krompir ogulio, zatim narendao i ostavio sekundu da odlezi! da odlezi, ne znaci da pocrni!

meni najomiljenije gljive, smrcke, ubacio u mlijeko da malo puste vodu!

znam da je malo ali je zato mlado i ukusno!
priprema pilenceta, kombinacija zacina i malo ulja!

i namah u rernu!
dok se to pece idemo ka sosi, posto se pronadje i koji gamber kao i nesto bas posebno!
ko zna sta je ovo??
sve u tavu na malo maslinovog ulja, zatim so i biber malo chilia, bijelo vino i vrhnje, da malo krcka!

krompir zaprzio na puteru!

ne zaboravio da pogledam sta je sa piletom!
ispeklo se, rumeno i socno! hmmm....

uglavnom pojelo se sve! sad cekamo desert da bude gotov i da se ohladi!
kolac od sljiva i badema!

sta cemo sad? pogled u frizider..
da vidimo! po redu.

zucheti i pokoju mrkvu na kvadrate i hajmo na parenje tj. poshiranje. pazite da vam se to ne prekuha. nista gore od premehkog povrca!

krompir ogulio, zatim narendao i ostavio sekundu da odlezi! da odlezi, ne znaci da pocrni!

meni najomiljenije gljive, smrcke, ubacio u mlijeko da malo puste vodu!

znam da je malo ali je zato mlado i ukusno!
priprema pilenceta, kombinacija zacina i malo ulja!

i namah u rernu!
dok se to pece idemo ka sosi, posto se pronadje i koji gamber kao i nesto bas posebno!
ko zna sta je ovo??

sve u tavu na malo maslinovog ulja, zatim so i biber malo chilia, bijelo vino i vrhnje, da malo krcka!

krompir zaprzio na puteru!

ne zaboravio da pogledam sta je sa piletom!
ispeklo se, rumeno i socno! hmmm....

uglavnom pojelo se sve! sad cekamo desert da bude gotov i da se ohladi!
kolac od sljiva i badema!
-
surajaa
joj Arslane, ti ne da si majstor, ti si velemajstor u kuhinji, ti si mister kuhanja i kuhinje
svaka bi te mati za zeta pozelila
Sad ozbiljno, temu i slike pratim od pocetka, u prvi mah sam mislila da si po zvanju kvalifikovani kuhar i da imas svoj restoran ili da radis u njemu, a nakon sto si nas sve uvjerio da si ti jedan vrsni poznavalac kuhinje, svakojakih jela i slastica, veliki hedonista, izvrstan aranzer, moram da priznam da sam se malo postidila, jer sam ja u kuhinji k'o slon u staklenoj radnji

svaka bi te mati za zeta pozelila
Sad ozbiljno, temu i slike pratim od pocetka, u prvi mah sam mislila da si po zvanju kvalifikovani kuhar i da imas svoj restoran ili da radis u njemu, a nakon sto si nas sve uvjerio da si ti jedan vrsni poznavalac kuhinje, svakojakih jela i slastica, veliki hedonista, izvrstan aranzer, moram da priznam da sam se malo postidila, jer sam ja u kuhinji k'o slon u staklenoj radnji
-
Aorta
@ Arslan beg efendija,
Svaka cast. Ovo zadnje sto ste postavili me je motiviralo da odmah sutra idem do Whole Foods i kupim si smrcka. : )
Lijep pozz svim kuharima na forumu.
P.S. Dobar noz i steamer. Confucius says "To do good work, you must have good tools."
Svaka cast. Ovo zadnje sto ste postavili me je motiviralo da odmah sutra idem do Whole Foods i kupim si smrcka. : )
Lijep pozz svim kuharima na forumu.
P.S. Dobar noz i steamer. Confucius says "To do good work, you must have good tools."
-
skojotovski
to se u nas kaze, POGUZIJA!surajaa wrote:joj Arslane, ti ne da si majstor, ti si velemajstor u kuhinji, ti si mister kuhanja i kuhinje![]()
svaka bi te mati za zeta pozelila![]()
![]()
Sad ozbiljno, temu i slike pratim od pocetka, u prvi mah sam mislila da si po zvanju kvalifikovani kuhar i da imas svoj restoran ili da radis u njemu, a nakon sto si nas sve uvjerio da si ti jedan vrsni poznavalac kuhinje, svakojakih jela i slastica, veliki hedonista, izvrstan aranzer, moram da priznam da sam se malo postidila, jer sam ja u kuhinji k'o slon u staklenoj radnji![]()
![]()
poguzi sve
-
Leonid Breznjev
hahahaha! ludi ste fakat! hvala na komplimentima i dajte vase slike da to pogledamo i da nam budu inspiracija..
no vratimo se kolacu na tren!
znaci
lisnato tijesto razvuceno na tepsiji, tanki sloj mljevenog badema i sljive na to sve..

prije nego kolac stavih u rernu, ide po njemu prelijev od jaja, vanilije, vrhnja, muskata, secera i narezanog badema..
rezultat je sledeci!

dobar tek!

no vratimo se kolacu na tren!
znaci
lisnato tijesto razvuceno na tepsiji, tanki sloj mljevenog badema i sljive na to sve..

prije nego kolac stavih u rernu, ide po njemu prelijev od jaja, vanilije, vrhnja, muskata, secera i narezanog badema..
rezultat je sledeci!

dobar tek!
- StLouis
Arslane, udaj se za mene, nema veze sto si muskosurajaa wrote:joj Arslane, ti ne da si majstor, ti si velemajstor u kuhinji, ti si mister kuhanja i kuhinje![]()
svaka bi te mati za zeta pozelila![]()
![]()
Sad ozbiljno, temu i slike pratim od pocetka, u prvi mah sam mislila da si po zvanju kvalifikovani kuhar i da imas svoj restoran ili da radis u njemu, a nakon sto si nas sve uvjerio da si ti jedan vrsni poznavalac kuhinje, svakojakih jela i slastica, veliki hedonista, izvrstan aranzer, moram da priznam da sam se malo postidila, jer sam ja u kuhinji k'o slon u staklenoj radnji![]()
![]()
- StLouis
dalmatinka wrote:Pa ovo ti je riba "lešo", ili kuhana riba, začinjeno samo solju, paprom i maslinovim uljem. Povrće je bob spremljen i začinjen na isti način. Bez njega ne mogu zamisliti život. Tu nedostaje još riblja juha, odnosno nije na slici, ali kad je riba na lešo, onda se obavezno iskoristi i juha.amrino wrote:a sta je ovo? riblja corba? riblji paprikas?![]()
Mogu ja ribu u svakom obliku....ali nesto ovako nisam nikada jela...
a ovaj prilog? grah? leca? ne znam...
Dalmatinko, dakle za ribu na leso samo stavis vodu, maslinovo ulje, sol i papar? Koliko vode treba za npr. dvije ribe od 1 kg? Koliko je potrebno kuhati, i na kolikoj temperaturi, poklopljeno ili otkriveno? Ja ribu iskljucivo pecem u pecnici ili grilam, ali nisam je nikad kuhao do sada, mada je volim kuhanu jesti. Da li su ove americke ribetine(ovdje su ribe utovljene do maximuma)
Hvala