discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Evelinda

#251 Re: discus herniae

Post by Evelinda »

Koje tablete najvise omazu kod ovog problema?
Lilyen

#252 Re: discus herniae

Post by Lilyen »

Meni pomaže Dexomen, Neofen forte. Evo sad pijem Dexomen brže djeluje.
Kupila sam i Neofen gel za masiranje i meni je dobar kao i Deep relief.

Najbolje mi pomažu masaže, malo mirovanje malo kretanje. To sam otkrila nakon što sam prošle godine u augustu primila 15 injekcija i to 3 različite vrste i opet mi nije pomoglo.
Također sam otkrila da mi pilates najbolje pomaže od vježbi.

Mislim da svako od nas mora pronaći svoj neki sistem olakšavanja, ali vježbanje, izbjegavanje naglih pokreta, nošenja teškog i obavezno reduciranje stresa su glavni pomagači u smanjenju ukočenosti.

p.s.pila sam i Pronerv, pa je bila nestašica i neki dan ga nađem. :-D
Dozer

#253 Re: discus herniae

Post by Dozer »

I ja koristim ProNerv, i on je zaista najbolja varijanta za hranjenje nerava. Naravno, on ne umanjuje bol.
Za bolove uzmem Rapten Duo. Pokazao mi se kao dobar, tj. bolji od Dexomena, Neofena, Voltarena i sl.

Kada se koriste kreme poput DeepRelief-a, Voltarena, Counterpain-a i sl., preporucujem da se nakon mazanja i utrljavanja preko ledja stavi prozirna folija za hranu. Tanka je, nepropusna, i pojacace djelovanje kreme u smislu grijanja, sto je najbitnije.

Onda ide mirovanje, a nije na odmet i lagano masiranje prstima dijela ledja koji boli. Meni se najcesce desava da me boli u onoj rupi iznad gooza, isto kao da imam ukrasni ekser 12-ku zaboden. Malo masaze prstima tu pomogne u opustanju misica, ali relaksaciji nerva.

Naravno = vjezbanje je neophodno. Tablete i kreme nece rijesiti nista, vjezbanje ce dosta pomoci.
Evelinda

#254 Re: discus herniae

Post by Evelinda »

Za sta je taj pro nerv
Lilyen

#255 Re: discus herniae

Post by Lilyen »

Ma naravno ...Pronerv nije za smanjenje boli kao što kažeš pomaže nervima da se obnove.
Nisam pila taj Rapten duo....ne znam šta je to. Voltaren ništa.

Više mi odgovara kad hladi a ne grije.

Heheh :-) znam šta misliš....kao da mi neko iglu zabije, pa me i noga počne boljeti.

Tablete i kreme samo kad ukoči, jer se meni ukoče leđa i ne mogu hodati nekoliko dana. Masaža mi pomaže, baš medicinska, idem kod jednog fizioterapeuta i ne bi ga mijenjala.
Vježbanje, jačanje stomačni i leđnih mišića ali kontinuirano.
Dozer

#256 Re: discus herniae

Post by Dozer »

U stvari, ne smijes ga hladiti, tj. pothladjivati i odrzavati tako. Ukoliko to radis, onda ga nakon hladjenja moras ugrijati.

Trazi od tog terapeuta da ti taj dio masira malo ledom, do utrnuca koze, a onda "vrucim" uljem.
Bicu bezobrazan pa upitati koliko kg i cm visine imas?
Evelinda

#257 Re: discus herniae

Post by Evelinda »

mene zanima da li se taj pro nerv pije svaki dan i koliko dugo?
Dozer

#258 Re: discus herniae

Post by Dozer »

3x1, a dugo koliko hoces. Radi se o B vitaminima koji hrane nerve, sto je prijeko potrebno u slucaju DH jer nerv polako propada i ostecuje se.
Ne boj se, neces se udebljati jer B vitamin ne deblja bas tako sam po sebi. Ako ti se apetit i pojaca, nemoj mastrafit janjetinu kilama, nego opleti malo pahuljica u jogurtu i sl. :D

Inace, trenutno ProNerva ima u apoteci Dina, na C.Vili. Vece pakovanje je, cini mi se, 32 KM.
Evelinda

#259 Re: discus herniae

Post by Evelinda »

Vazno da se ne udebljam ionako sam mashAllah :D
Dozer

#260 Re: discus herniae

Post by Dozer »

U tom slucaju, potrebni alat je sljedeci:

Image

Image

:lol: :lol: :lol:
Lilyen

#261 Re: discus herniae

Post by Lilyen »

Ne daj Bože da se gdje odseli ovaj fizioterapeut...ne znam šta bi. Od njega sam i savjeta mnogo dobila ...naizmjenično toplo-hladno, da proradi cirkulacija kao i za Pronerv. Ja pijem po 1 dnevno, kažu dosta je.

Udebljala se nisam (55,168) :-D

@Evelinda ne znam u kojem ti je stadiju, jesi li prije imala i sl. ali istezanje isto pomaže. Kad ne idem na pilates ponekad youtube pun videa za ove naše boljke.
I plus bolje ti je janjetinu nego pahuljice....šta će ti to :P
Dozer

#262 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Evo, za sobe i poda. Osjetno poboljsanje se moze osjetiti vec nakon 2-3 dana vjezbanja od po 10-15 min.

http://www.milojevicmedic.com/ledjni_deo_vezbe.html

He... gdje nadje ovo 55,168 :lol: :lol: :lol:
Hmmmm... analiza - ovako mrsava, sigurno nema preko 40, a moguce ni djece... Pitanje je - kako hajrova DH...?
saga

#263 Re: discus herniae

Post by saga »

Au, moram se i ja pocet rokat tim Pronervom :D

Meni vjezba ne pomaze plaho :o. Mislim uredu je sa te strane da sam pokretna i da trenutno nemam prevelikih bolova. Ali cim pomislim na neku vecu fizicku aktivnost, nigdje me nema. Jos je bilo dobro kad je bilo vruce, sad zahladilo i nakon 500m setnje noga gotova, a mogu u komadu sjedit u vrh glave 20 min. Ljetos sam mogla po 50 :D

Lilyen moze na pp info o fizioterapeutu. Jesi ti u Sa?
A mogla bih ubaciti i neke od Dozerovih vjezbi. Trenutno vrtim one koje su mi pokazali na fiziklanim (i jednim i drugim i trecim i cetvrtim :mrgreen: ). Strah me ubaciti nesto novo da ne bih sta zeznula vise,ccc
Lilyen

#264 Re: discus herniae

Post by Lilyen »

Super su ove vježbe ...zapravo sve koje ne zahtjevaju skakanje i nagle pokrete.

hahah....nisam nigdje našla, imam.
< 40, no kids, pala na ledu

odakle tebi DH :?:

p.s. @saga šaljem info pp. Jesam u Sa.
Dozer

#265 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Lilyen wrote:Super su ove vježbe ...zapravo sve koje ne zahtjevaju skakanje i nagle pokrete.

hahah....nisam nigdje našla, imam.
< 40, no kids, pala na ledu

odakle tebi DH :?:
Ti si onda taman za ovoga sto i ja radim - teretana. Ali ne nekakvi bilderski treninzi, nego lagana aerobika na spravama i sa tegovima, plus neke stvari na podu.
Ja sam na taj nacin podobro sebi popravio stanje. A prosle godine mi bilo palo stopalo ;)
Ako te zanima gdje, sta, kad, kako, i voljna da se pridruzis - pp.

A odakle mi...tjah...rat, pa onda volan, pa konfljuter, sto ce reci preduga sjedenja, a prije toga naglo rpestao sa sportom...klasika.
Lilyen

#266 Re: discus herniae

Post by Lilyen »

@Dozer, hvala. Držim se pilatesa :)
dobar osjecaj

#267 Re: discus herniae

Post by dobar osjecaj »

Lilyen wrote:@Dozer, hvala. Držim se pilatesa :)
Mene hvala bogu ne muci DH ali u par navrata kad mi se ukocio vrat ili donji dio kicme taj divni pilates mi je pomogao da prilicno brzo otklonim tegobe i da se ublazi pa potpuno nestane bol. Bez voltarena i slicnih analgetika.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#268 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Ma operišite to, šta se zafrkavate! :D
bumerangss

#269 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

stetoskop wrote:Ma operišite to, šta se zafrkavate! :D
Je li se ti zafrkavas ili ozbiljno govoris? I ja imam DH i mogu reci da mi je kvalitet zivota mnogo los... ujutru jedva ustanem i imam konstantnu blagu bol u L/S kicmi i ujutru u nogama, nekako su mi oba skocna zgloba ukocena i dok odem do wc-a malo mi bude lakse, jedva ujutru obucem carape, moram sjesti na stolicu i obici....itd itd ali popodne dok se malo razgibam bude mi lakse... i tako svaki dan...
Ramzess Veliki

#270 Re: discus herniae

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:3x1, a dugo koliko hoces. Radi se o B vitaminima koji hrane nerve, sto je prijeko potrebno u slucaju DH jer nerv polako propada i ostecuje se.
Ne boj se, neces se udebljati jer B vitamin ne deblja bas tako sam po sebi. Ako ti se apetit i pojaca, nemoj mastrafit janjetinu kilama, nego opleti malo pahuljica u jogurtu i sl. :D

Inace, trenutno ProNerva ima u apoteci Dina, na C.Vili. Vece pakovanje je, cini mi se, 32 KM.
B vitamin unosim u obliku piva ... :D
Dozer

#271 Re: discus herniae

Post by Dozer »

bumerangss wrote:
stetoskop wrote:Ma operišite to, šta se zafrkavate! :D
Je li se ti zafrkavas ili ozbiljno govoris? I ja imam DH i mogu reci da mi je kvalitet zivota mnogo los... ujutru jedva ustanem i imam konstantnu blagu bol u L/S kicmi i ujutru u nogama, nekako su mi oba skocna zgloba ukocena i dok odem do wc-a malo mi bude lakse, jedva ujutru obucem carape, moram sjesti na stolicu i obici....itd itd ali popodne dok se malo razgibam bude mi lakse... i tako svaki dan...
Ovo ti se moze desavati i radi pretvrdog ili premekanog kreveta, a ovo sam upratio i skontao sasvim slucajno. Inace volim spavati na tvrdjem, a posto cesto putujem i spavam po hotelima, ti duseci su vecinom mekani, neki cak i toliko da se u njih uvalim i jedva izadjen iz kreveta. Ne da jedva ustanem, nego bukvalno jedva izadjem iz kreveta, uz teske borbe :D. I stalno mi se desavalo ovo sto si opisao...
Onda, da bih to koliko-toliko izjednacio, kupim kuci krevet sa tvrdom spuzvom umjesto duseka. I bila super trvda, ali nakon par dana mi se pocne desavati opet isto, tj. opet upravo ovo sto si opisao - ustanem ujutro ukocenih skocnih zglobova, dok dodjem do cenife zglobovi se ispucaju da se i ja sam ziv isprepadam, kontam rat opet poceo (tisina u kuci, pa to odjekuje k'o pucnjava :D), carape - teska bitka jer ne mogu da se savijem naprijed, nego se onda zavalim nazad na krevet, na ledja, i navucem carape (lakse je tako, kad si na ledjima i dignes koljena prema bradi, nego obratno ;) ), i tako jedno 10-15 min dok se zglobovi i tijelo ne zagriju kretanjem.

Ali - nasao sam "recept" i za to :D
Naddusek od memo pjene! Jaran mi rece da je to kupio i da se super naspava na tome (nema problem s ledjima). Kontam, hajd', jebat' ga, da probam... I odem prije 3-4 mjeseca u onaj Yisk, bila neka akcija (mislim da je i sada), i kupim taj naddusek, debljine 8 cm. Zasto Yisk - naprosto jer je skoro upola jeftinije od Dormea, a bukvalno identicna stvar. 100% znam jer sam prvo bio u Dormeu i vidio to, a onda se u Yisk-u uvjerio da je to isto.
I - BINGO! (ne onaj market, nego "pogodak" :D)
Nakon 3-4 dana spavanja na tome - ne da sam fakat drasticno bolje pajkio, nego sam i poceo ustajati bez rafalanja zglobova, ledja otpustila (carape oblacim regularno i bez problema), do cenife otfuram k'o takme ('em sto mogu, 'em sto moram :D).

A i taman je mekano za sexanje, nema klizanja, a ni odskakanja :D
Evelinda

#272 Re: discus herniae

Post by Evelinda »

Koliko kosta taj naddusek
Dozer

#273 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Zavisi od velicine i debljine... Cini mi se da su od 80-ak KM za one 200x80/90x4 (4cm debljina), pa do ~220 za one 200x180x8 (8 debljina).

U svakom slucaju su dosta jeftiniji od duseka/madraca na istom principu, ali i onih drugih modernih. Meni fakat valja.
A pitas radi DH ili sexanja? :lol: :lol:
dulekrele

#274 Re: discus herniae

Post by dulekrele »

ja sam skinuo 10 kg. i situacija sa diskus hernijom se znatno poboljsala. :D
Evelinda

#275 Re: discus herniae

Post by Evelinda »

Dozer wrote:Zavisi od velicine i debljine... Cini mi se da su od 80-ak KM za one 200x80/90x4 (4cm debljina), pa do ~220 za one 200x180x8 (8 debljina).

U svakom slucaju su dosta jeftiniji od duseka/madraca na istom principu, ali i onih drugih modernih. Meni fakat valja.
A pitas radi DH ili sexanja? :lol: :lol:
Radi oboje :D
Sakim se pitam radi DH
Post Reply