U Tuzli je ta naljepnica 1KM.O'zone wrote:Imal gdje kupiti onu naljepnicu LPG? Ja je nemam
Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#251 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
- iceman ze
#252 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Alive wrote:Pa ko je najbolji u SA onda? Darkom ovaj?
Zaobidji sve po Sarajevu, vecinu sam ih posjetio, nadji ozbiljnije servise. Ja sam morao ici cak u Brcko, iz razloga sto je Dejan ugradio vise sistema u amerikance koje vozim. Covjek ima na prvom mjestu postenje, zatim znanje, uredjaje i softversku podrsku za rad. Takodjer je dao garanciju na ugradnju i odrzavanje. Ozbiljnost i strucnost na nivou. Od mene ima sve preporuke.
Na Selex pumpi imaju PP aparate od 2 kg. Hr proizvodnje, cijena 52 KM. Potrebno odnijeti u Proving, s racunom dobije se potvrda na 6 mjeseci; 10 KM kosta produzenje vazenja.
Proving isto nudi PP uredjaje, cijena je 51 KM, nisam pitao za proizvodjaca, moguce da je isti jer Selex od njih nabavlja.
Last edited by iceman ze on 29/04/2013 21:36, edited 2 times in total.
- hopi
#253 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
i ja se nešta oko plina kontam, haj i nekako otići negdje drugo ugraditi ali redovni servisi i eventualni problemi ipak je bolje da je što bliži servis.iceman ze wrote:Alive wrote:Pa ko je najbolji u SA onda? Darkom ovaj?
Zaobidji sve po Sarajevu, vecinu sam ih posjetio, nadji ozbiljnije servise. Ja sam morao ici cak u Brcko, iz razloga sto je Dejan ugradio vise sistema u amerikance koje vozim. Covjek ima na prvom mjestu postenje, zatim znanje, uredjaje i softwarsku podrsku za rad. Takodjer je dao garanciju na ugradnju i odrzavanje. Ozbiljnost i strucnost na nivou. Od mene ima sve preporuke.
-
preludezalude
#254 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Redopvni servisi i nisu tako cesti kao sto mislis, i taj "mali servis" tj zamjena filtera se moze uraditi i u nekom drugom servisu, bez gubitka garancije. Ovo je info iz prve ruke. Sto se tice eventualnih problema, uvijek su moguci, ali najvaznije je da se strucno ugradi i nastima instalacija i onda neces imati sigurno problema. Dzabe ti je ugradnja kod majstora ispred kuce, ako ces imati stalno problema. Ja cu u ovoj sedmici kod Dejana u Brcko, cisto samo da mi pregleda stanje.
- ranger
#255 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
mozda je bilo pitanje al evo opet ako ko zna, kako BMW E46 2.2 V6 podnosi plin?
- basicm
#256 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ti bi prvo trebao da znas kakav motor imas pod haubom pa onda da pitas! V6 u BMW-uranger wrote:mozda je bilo pitanje al evo opet ako ko zna, kako BMW E46 2.2 V6 podnosi plin?
- ranger
#257 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
neam jos...basicm wrote:Ti bi prvo trebao da znas kakav motor imas pod haubom pa onda da pitas! V6 u BMW-uranger wrote:mozda je bilo pitanje al evo opet ako ko zna, kako BMW E46 2.2 V6 podnosi plin?
htjedoh sto krace napisat pa napravih lapsus, radi se o sestaku M54B22 naravno R6
Elem kako podnosi plin?
- drndalo
#258 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Dobro ugradjen plin podnose svi motori, osim onih koji rade sa osiromasenom smjesom...
-
preludezalude
#259 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Evo par informacija sa subotnjeg prvog pregleda plina. Nije jos vrijeme servisa, ali radio sam kod njega mijenjanje svjecica pa usput da pregleda i plin. Ocistio je "mokre" filtere jer je bilo nesto zaprljanja, zamijenio svjecice i onda glavno... Hajdemo se, rekoh malo poigrati sa mapama ubrizgavanja i vidjeti da se jos malo smanji potrosnja. Do sada je bilo na "auto adapt". Covjek prikopcao laptop i krenuli smo na voznju. Sve je normala, a on mijenja mapu na visim obrtajima, jer smo skontali da ipak nebi bilo lose da je malo ostriji od 4-5 hiljada obrtaja. Na kraju smo stali na tome da kad dodje na 4000 obrtaja dobijes nogom u guzicu. Strahovito povuce sve do 5500 obrtaja kad presalta u vecu brzinu. Slijedece je stimao mapu na nizim obrtajima. Rekao sam mu da moze malo da ga prigusi i time malo da spusti potrosnju, jer mi je svakako 99% voznje tipicna lagana voznja. Kaze da ga je samo malo smanjio na nizim obrtajima i sto se tice potrosnje cu skontati sam nakon nekog vremena. Ja ne osjetim nikakav gubitak snage ili neku lijenost na nizim obrtajima. Juce je bilo prvo testiranje potrosnje na otvorenom putu Tuzla-Doboj i to prvo testiranje je pokazalo smanjenje potrosnje od 1,5-2 litra. Ali jedno testiranje bas i nije mjerodavno, treba vise mjerenja. Ali na istom putu nikad nije trosio manje od 16 litara a sad mi je izmjereno 14,5 litara. Potrosnja u gradu ce tek biti izmjerena u buducnosti.
Naravno, najbitnija stvar je da mi se ne pali lampica motorne elektronike.
Ovom prilikom moram da pohvalim sevisera jer je stvarno tip korektan, strpljiv i sto je najvaznije, on se unese u posao i ne odustaje dok ga ne zavrsi kako treba. Znaci, nije samo ono da te skine s qrca i uzme pare. Tip stvarno se trudi da uradi posao najbolje sto zna, a zna posao.
Post je malo duzi ali je mozda zanimljiv nekom ko ima plin ili razmislja o ugradnji.
Ovom prilikom moram da pohvalim sevisera jer je stvarno tip korektan, strpljiv i sto je najvaznije, on se unese u posao i ne odustaje dok ga ne zavrsi kako treba. Znaci, nije samo ono da te skine s qrca i uzme pare. Tip stvarno se trudi da uradi posao najbolje sto zna, a zna posao.
Post je malo duzi ali je mozda zanimljiv nekom ko ima plin ili razmislja o ugradnji.
Last edited by preludezalude on 03/08/2013 02:05, edited 1 time in total.
-
drugi_profil
#260 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
De nam reci ko je serviser i gdje je?
Korisno je znati gdje se moze naci dobar majstor.
Korisno je znati gdje se moze naci dobar majstor.
- muha_sa
#261 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
ništa nisi napiso ako ne napišeš ko je serviser i gdje se nalazi.preludezalude wrote:Evo par informacija sa subotnjeg prvog pregleda plina. Nije jos vrijeme servisa, ali radio sam kod njega mijenjanje svjecica pa usput da pregleda i plin. Ocistio je suhe filtere jer je bilo nesto zaprljanja, zamijenio svjecice i onda glavno... Hajdemo se, rekoh malo poigrati sa mapama ubrizgavanja i vidjeti da se jos malo smanji potrosnja. Do sada je bilo na "auto adapt". Covjek prikopcao laptop i krenuli smo na voznju. Sve je normala, a on mijenja mapu na visim obrtajima, jer smo skontali da ipak nebi bilo lose da je malo ostriji od 4-5 hiljada obrtaja. Na kraju smo stali na tome da kad dodje na 4000 obrtaja dobijes nogom u guzicu. Strahovito povuce sve do 5500 obrtaja kad presalta u vecu brzinu. Slijedece je stimao mapu na nizim obrtajima. Rekao sam mu da moze malo da ga prigusi i time malo da spusti potrosnju, jer mi je svakako 99% voznje tipicna lagana voznja. Kaze da ga je samo malo smanjio na nizim obrtajima i sto se tice potrosnje cu skontati sam nakon nekog vremena. Ja ne osjetim nikakav gubitak snage ili neku lijenost na nizim obrtajima. Juce je bilo prvo testiranje potrosnje na otvorenom putu Tuzla-Doboj i to prvo testiranje je pokazalo smanjenje potrosnje od 1,5-2 litra. Ali jedno testiranje bas i nije mjerodavno, treba vise mjerenja. Ali na istom putu nikad nije trosio manje od 16 litara a sad mi je izmjereno 14,5 litara. Potrosnja u gradu ce tek biti izmjerena u buducnosti.
-
preludezalude
#262 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Vec sam spominjao ranije ko je serviser. Neko ce misliti da ga reklamiram. Nije nikakva reklama, covjeka sam prvi put vidio kad sam odvezao auto da ugradi plin. Za njega sam cuo od "broi"-a. On je jedini od servisa s kojim sam komunicirao koji je rekao da lampica motorne elektronike ne smije svijetliti, ako se upali onda serviser nije dobro ustimao plin. Radi se o Dejanu iz Brckog, servis "Pelagic". Dejan je vlasnik i glavni serviser. Mozda zvuci kao reklama, ali mislim da nije lose znati za dobar servis.
- iceman ze
#263 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
preludezalude wrote:Vec sam spominjao ranije ko je serviser. Neko ce misliti da ga reklamiram. Nije nikakva reklama, covjeka sam prvi put vidio kad sam odvezao auto da ugradi plin. Za njega sam cuo od "broi"-a. On je jedini od servisa s kojim sam komunicirao koji je rekao da lampica motorne elektronike ne smije svijetliti, ako se upali onda serviser nije dobro ustimao plin. Radi se o Dejanu iz Brckog, servis "Pelagic". Dejan je vlasnik i glavni serviser. Mozda zvuci kao reklama, ali mislim da nije lose znati za dobar servis.
Bio sam nedavno kod Dejana i mogu potvrditi ovu pricu. To je jedini covjek koji mi je uspio rijesiti sve probleme sa lpg instalacijom. Pisao sam vec ranije sta su mi nazovi strucnjaci uradili u Sarajevu. Auto konacno radi besprijekorno na plin bez ikakvih problema i gresaka. Respect
-
preludezalude
#264 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Znaci uspio si rijesiti probleme sa plinom. Znam da si negdje spominjao da imas velikih problema i da odustajes od plina. I na kraju si ipak rijesio da pokusas sa plinom??? Drago mi je da si uspio i da nisam ja izuzetak sa ovom gore ispricanom pricom.iceman ze wrote:preludezalude wrote:Vec sam spominjao ranije ko je serviser. Neko ce misliti da ga reklamiram. Nije nikakva reklama, covjeka sam prvi put vidio kad sam odvezao auto da ugradi plin. Za njega sam cuo od "broi"-a. On je jedini od servisa s kojim sam komunicirao koji je rekao da lampica motorne elektronike ne smije svijetliti, ako se upali onda serviser nije dobro ustimao plin. Radi se o Dejanu iz Brckog, servis "Pelagic". Dejan je vlasnik i glavni serviser. Mozda zvuci kao reklama, ali mislim da nije lose znati za dobar servis.
Bio sam nedavno kod Dejana i mogu potvrditi ovu pricu. To je jedini covjek koji mi je uspio rijesiti sve probleme sa lpg instalacijom. Pisao sam vec ranije sta su mi nazovi strucnjaci uradili u Sarajevu. Auto konacno radi besprijekorno na plin bez ikakvih problema i gresaka. Respect
-
drugi_profil
#265 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kod mene je Darkom-ova sekvent instalacija sa toroidnim rezervoarom vec 15.000 km, ili malo vise od godinu. Cijena 850 KM. Dakle isplatilo se odavno. Nemam problema ni najmanjih, a hoce li biti kasnije, vidjecemo. Podesena je mjesavina da ne primjetim razliku na snazi ako sam sam u autu, a potrosnja je mozda 5-10% veca nego na benzin. Uglavnom oko 400 km po gradu predjem sa punjenjem od 43 litre. Drugim rjecima - nema jeftinije voznje.
- em11r
#266 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sam prije mozda jedno mjesec ubacio u Leona 1.6 mpi lovato sekvent u ASD Viba u Tuzli.
Plin sam ubacio ne zbog toliko velike potrosnje (prosjecna potrosnja benzina 7.7 bez klime do 9 sa klimom) po board kompu, nego zbog velike exploatacije auta.
Sad da sa je ekonomska opravdanost se vec isplatila to je vec tu jer mi u prosjeku uzmeo ko 13 litara plina sto dodje oko 5.kusur L/100 km sto je tesko i sa dizelom ostvariti (govorim o prosjecnoj potrosnji)
Medjutim mislim da mi ipak trosi puno plina. Jednom sam isao u Vibu na podesavanje i na ECU je kao oduzeo mu 15% snage, medjutim cini mi se da od tada trosi i vise nego prije.
To 13 mi ovdje loko i po kantonu ne cini se toliko losim, ali isao sam prema jugu ovih dana i na otvorenom (koliko se mogu nasi putevi nazvati otvorenim) mi ne trosi puno manje iako sam ocekivao da hoce.
Ima li ko kakvih ideja, pa da odem ovim "majstorima" jer ocito ovo preko kompa stimanje ne daje rezultate.
PS: Cijena sekventa za moj auto je kostala 1085 sa atestom.
Plin sam ubacio ne zbog toliko velike potrosnje (prosjecna potrosnja benzina 7.7 bez klime do 9 sa klimom) po board kompu, nego zbog velike exploatacije auta.
Sad da sa je ekonomska opravdanost se vec isplatila to je vec tu jer mi u prosjeku uzmeo ko 13 litara plina sto dodje oko 5.kusur L/100 km sto je tesko i sa dizelom ostvariti (govorim o prosjecnoj potrosnji)
Medjutim mislim da mi ipak trosi puno plina. Jednom sam isao u Vibu na podesavanje i na ECU je kao oduzeo mu 15% snage, medjutim cini mi se da od tada trosi i vise nego prije.
To 13 mi ovdje loko i po kantonu ne cini se toliko losim, ali isao sam prema jugu ovih dana i na otvorenom (koliko se mogu nasi putevi nazvati otvorenim) mi ne trosi puno manje iako sam ocekivao da hoce.
Ima li ko kakvih ideja, pa da odem ovim "majstorima" jer ocito ovo preko kompa stimanje ne daje rezultate.
PS: Cijena sekventa za moj auto je kostala 1085 sa atestom.
- drndalo
#267 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Leon 1.6 ti trosi 13 litara plina sa sekvent instalacijom ? Malo je reci da je puno, ako sam ja to dobro shvatio...
Ja sam par godina Audija A3 1.6 sa takvim plinom vozio, i trosio je mozda 5% vise plina nego benzina na 100km... Tako da im ne izlazi iz servisa dok ti ne naprave da to bude kako treba... Ja sam za Vibu cuo razna iskustva, od dobrih, do odrona... Nije svacije sa kompjuterom se zjbvt... Najbolji savjet sviju koji se razumiju je da se samo fabricke mape ubrizgavanja benzina "prekopiraju" u plinski ECU...
Ja sam par godina Audija A3 1.6 sa takvim plinom vozio, i trosio je mozda 5% vise plina nego benzina na 100km... Tako da im ne izlazi iz servisa dok ti ne naprave da to bude kako treba... Ja sam za Vibu cuo razna iskustva, od dobrih, do odrona... Nije svacije sa kompjuterom se zjbvt... Najbolji savjet sviju koji se razumiju je da se samo fabricke mape ubrizgavanja benzina "prekopiraju" u plinski ECU...
- plucna mahramica
#268 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Upravo... Dobro podesen plin ne smije trositi vise od 5%... Eto da kazemo da tolerisemo 10% los plin bla bla, ali tebi trosi skoro duplo i nije nikakva poseba usteda u odnosu da vozis na benzin.
- em11r
#269 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
zadnjih dana sam ga testirao do 0 znaci dok ne nestane plina skroz
2 puta ista potrosnja 34 litre plina na cca 300 km( tacna cifra na satu oko 310 km ali odbijam tih 10 na ono zagrijavanje dok ne prebaci na plin)
2 puta ista potrosnja 34 litre plina na cca 300 km( tacna cifra na satu oko 310 km ali odbijam tih 10 na ono zagrijavanje dok ne prebaci na plin)
-
drugi_profil
#270 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Malo zavisi i od terena po kojem vozis, kakva ti je noga na gasu, i sl. ali to je otprilike normalna potrosnja plina za 1,6 motor.em11r wrote:zadnjih dana sam ga testirao do 0 znaci dok ne nestane plina skroz
Kad ga opteretis klimom i visokim obrtajima, lako izadje potrosnja i do 12.
Kod mene je 1,6 16V i uvijek je oko 10,5-11 litara plina na 100 km, po gradu, sto iznosi oko 10 maraka.
Ne peglam kad vozim. uglavnom mi smetaju oni ispred mene tako da i ja volim pritisnuti pedalu.
Primjetio sam da mi je potrosnja najmanja u proljece i jesen, kad nema ni klime ni grijanja.
- drndalo
#271 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
On je tvrdio da mu ni na otvorenoj cesti ne trosi puno manje, a morao bi barem 100 km vise preci otvorenom cestom sa relativno normalnim tempom...
-
drugi_profil
#272 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Otvorena cesta treba dati nizu potrosnju od gradske, ali opet osjetno visu nego na benzin.
Fabricki, meni je oko 6l benzina ali obicno je to pod klimom i nasim cestama izlazilo do 7l.
Na plin je bilo izmedju 8 i 9 litara na otvorenom, a ako se gasa pa AP sa klimom onda se dize do skoro 10. Kad se pokusava izvuci vise snage iz plina, logicno je da se vise i potrosi. Medjutim kad se vozim pristojno kao po gradu, potrosnja se svede na tih +5 ili 10%
Fabricki, meni je oko 6l benzina ali obicno je to pod klimom i nasim cestama izlazilo do 7l.
Na plin je bilo izmedju 8 i 9 litara na otvorenom, a ako se gasa pa AP sa klimom onda se dize do skoro 10. Kad se pokusava izvuci vise snage iz plina, logicno je da se vise i potrosi. Medjutim kad se vozim pristojno kao po gradu, potrosnja se svede na tih +5 ili 10%
- em11r
#273 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
u petak cu malo na jug pa cemo vidit eto to nesto otvoreno...krenut cu po noci pa nece biti ni klimaxa
- iceman ze
#274 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Gdje se ima uzeti gumeno crijevo 12x19 mm?
-
preludezalude
#275 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Evo jedan update od mene i plinske instalacije. Bio sam prije 20-ak dan u servisu da se opet malo igramo mapama i da se prekontrolise sistem. Isparivaci su skidani i ocisceni, mape su vracene na normalu. Ranije su bile ustimane da na 4000 obrtaja dizne daju 100% i tada je auto silovito vuklo do 5500 obrtaja kada bi presaltalo u vecu brzinu. Osjecaj u voznji je bio jako slican onom kao kod turbaka kad turbo pocne da efektivno radi. Mapa je vracena na neku "normalu" i sad kad dizne daju maximum, rade na 80%. Razlog ovog vracanja na normalu je bio taj da se ranije desavalo cim se filter blago isprlja, plina nema dovoljno na viiisokim obrtajima i tada se prebacuje na benzin. Auto opet ide sasvim dobro i ne osjetim razliku u odnosu na benzin. Do sada nisam imao nikakvih prijavljivanja gresaka i nemam ni sada.
Evo jedan klip uradjen prije dva dana na mostarskoj pisti, pravac prema izlazu, blaga uzbrdica, 0-180 km/h.
http://speedy.sh/gZjBd/video-2013-09-22-17-38-49.avi
Evo jedan klip uradjen prije dva dana na mostarskoj pisti, pravac prema izlazu, blaga uzbrdica, 0-180 km/h.
http://speedy.sh/gZjBd/video-2013-09-22-17-38-49.avi