Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto (zbog koga) ?!?!?!?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Soul_Sista

#251 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Soul_Sista »

lin wrote:Silno ćete se prevariti. Bajić još nema stranku, samo puno velikih imena koja imaju prećeg posla nego baviti se politikom.
Pa dobro, razumijem ovo da je nova stranka i da su pocetnici u politici. Sama sam bila skepticna kad sam procitala da ce Danis osnovati svoju stranku, mada razumijem i zasto to radi..covjek frustriran, ko nije. Zbog toga im i treba dati sansu i malo ih pogurati. Nista se ne mijenja preko noci. :-)
shalaedin

#252 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by shalaedin »

lin wrote:Silno ćete se prevariti. Bajić još nema stranku, samo puno velikih imena koja imaju prećeg posla nego baviti se politikom.
Mislim da nece biti presudna imena vec program koji nudi. Mislim da je svakako bolje ovo sto oni govore od politike nasih trenutnih lidera. Mada trebamo sacekati jos neko vrijeme da vidimo, kako ce se vremenom ova stranka razvijati i kakva ce im strategija biti. Bitno je da su krenuli sa idejom ujedninjavanja, a ne razjedinjavanja i bitno je to sto su novi na politickoj sceni nase zemlje i ujedno lijepo osvjezenje pred nove izbore.

:bih: :bih: :bih:
amrica

#253 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by amrica »

Cijenim sto se skupilo puno mladih, pametnih i uspjesnih ljudi (ali uspjesnih u svom poslu, uglavnom umjetnickom), program je, sto se tice multi kulti ideja super, sve super zvuci.... samo fali ekonomski program, odakle pare za sve to?
amrica

#254 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by amrica »

da pozdravim postavljaca teme i ostale kolege, zavrsis ekonomiju, i nemas pojma sta ces raditi u zivotu, od direktora do fizikanera, zavisi ko ti je otac i ostala rodbina.
uvjek dobar gost

#255 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by uvjek dobar gost »

Mada bih ja lako mogao povezati političke stranke na vlasti i nepismenost koja buja, nije to tema, tema je naša sveopšta nepismenost koja galopirajuće raste.
Kakav izbor imaju djeca koja žive u okolici Vareša, Foče, Višegrada, Jajica ili bilo kojeg drugog il trećeg grada u Bosni i Hercegovini? Kakvu ona imaju perspektivu ako ostanu na samo četri razreda osnovne škole ili pak ostanu uskraćeni za spoznaju pisanja il čitanja...?
Koje se prilike njima nude, šta im ovaj sistem obezbjeđuje , a šta od njih uzima?

Baš prije neki dan sam bio u nekom selu u opkolici Ustikoline.... u razgovoru sa domaćinima... pošto sam znao od prije da imaju sina... pitam ja njih gdje vam je dijete... kaže majka njegova... a naš mali čoban je kod ovaca... a mali čoban nema ni deset godina..... jeli to dijete osuđeno da ostane bez srednjeg obrazovanja mimo svoje volje i da se cijeli život mota oko ovaca (ovdje ne govorim i nije poenta da su ovce loše)???
Koliko se recimo nadležna ministarstva brinu o djeci, o njihovom školovanju... o perspektivi njihovoj.... po mom skromnom sudu sva ta ministarstva zaboli neka stvar za svu našu djecu, za nas i za sve oko nas....

Poenta.. lako je manipulisati nepismenim svjetom, pozivati ih na strpljenje ili sabur, pozivati ih na vjeru i spas u nekom drugom životu, lako je osuuditi ljude da žive bez alternative, bez izbora, bez opcije bilo kakve.... dok istina je malo je teže osmisliti stvarnu strategiju za izlaz iz ambisa... neko je gore spomenuo primjer Irske... takvih primjera ima još... samo je problem što nas ovakve kakvi smo postali u ambis vode ljudi koji nemaju dobre namjere ... ljudi bez imalo obraza i morala......
Al nema veze ionako smo tako bezbrižni u svojoj gluposti.... i kratkovidosti....

samo bih još bio slobodan da dam odgovor na gore postavljeno pitanje šta sistem od djece uzima... pored budućnosti uzima im sadašnjost, oduzima im bezbrižnost, dječiju igru i osmijeh.... nekad se pitam jeli i to zločin za Haga...
Luke Perry

#256 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Luke Perry »

Pa eto ja mislim da bi trgovacki putnici trebali imati vecu ulogu u opismenjavanju nacije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#257 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Truba »

ne bojim se za nepismene

obično prije dobiju posao od pismenih

pogotovo u državnoj službi brate
ili stranci...
uvjek dobar gost

#258 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... 53006.html

Bravo srednjoškolcima u republici Hrvatskoj, svaka čast....
Naši srednjoškolci iako su okruženi nepravdom, segregacijom, iako ih pumpaju mržnjom , iako pohađaju dvije il tri škole pod jednim krovom, iako u nastavnim programima vrvi od gluposti, iako im se nudi samo besperspektivnost... oni i njihovi roditelji šute......

Nema veze bar smo gordi i ponosni u svojoj gluposti i nezainteresovanosti...

Znanje je obaveza i odgovornost......!!!
skorpija1S

#259 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by skorpija1S »

komi wrote:ne bojim se za nepismene

obično prije dobiju posao od pismenih

pogotovo u državnoj službi brate
ili stranci...

Svaka ti zlata vrijedi.
uvjek dobar gost

#260 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Pustio sam malo da zamre tema..... ali opet moram napisati koje slovo...

Danas su na vlasti i po važnim pozicijama u firmama ljudi koji su škole završavali u vrijeme prošlog sistema. Učili su kako su učili to se najbolje vidi danas oko nas ,na svakom koraku vide se njihovog rada i obrazovanja plodovi. Sve oko nas na neki način propada, raspada se, degradira, cijelo društvo je odavno napala bolest zvana dekadencija, na koju smo se mi sami htjeli il ne navikli i oguglali...
Sad se postavlja pitanje šta li će biti za nekih recimo desetak godina, kako će sve oko nas tada izgledati kad ovako izgleda danas ? pitam se to jer sam ubijeđen da većina ovih na pozicijama ima završene večernje škole, kurseve, prekvalifikacije... što je u kombinaciji sa njihovim seoskim mentalitetom ,gramzivošću i nedobronamjernošću za sve nas pravo pogubno.
Šta li će tek biti kad na pozicije dođu svi ovi totalno neobrazovani ,totalno zatrovani i totalno zlonamjerni.... kako će tada sve oko nas izgledati, ako se mi u međuvremenu ne opametimo....

Statistika nas pusta ubi možemo se mi tješiti novim naočalama za sunce, patikicama ili čime već.... sve u svemu mislim da na zelenu granu nećemo još dugo zasjesti... jer sami sebi na neki način pilamo granu na kojoj sjedimo... praveći se moderni i nezainteresovani.
Živili.....
Fiore

#261 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

Post by Fiore »

Nije to nesto ni bilo davno.. kada se na ovim prostorima glasalo pomocu kuglica.. ko da je loto.. et sta sve nepismenost dozvoli.. :run:
Cericu imas i ti udjel u ovome.. nek se sjaje dzamije ko tepsija a djeca neka omeksavaju kamen i nek ih tovare ko konje..
uvjek dobar gost

#262 Re: Istina je mi smo sve nepismeniji......!!!!

.. Djeca se rode tako čista i nevina... željna znanja , spoznaja... ali neeee.. ovaj sistem ih dočeka kao šaka u glavu !

Uvedite djeci u vrtiće osnove informatike, sport i recimo strane jezike... uvedite djeci i u osnovne i srednje škole... adekvatnije obrazovanje, afirmišite te mlade ljude da budu kreativni da doprinose razvoju ove zemlje, da se izdignu iz ove učmale male i tužne sredine. Nemojte tu mladost ubijati u pojam floskulama kako se ništa ne može promijeniti... ponudite mladosti perspektivu ,a ne ubijajte ih u pojam....

Ko god ima udjela u ovom procesu uništavanja novih generacija... neka se boji onog u koga se kune.....
uvjek dobar gost

#263 Re: 1968 - 2008 - 2068 - 3008 ??? !!!

konstatovali smo da nas ima sve više i više nepismenih, da je to problem jedan koji kad eskalira .... imati ćemo velikih problema... nismo istraživali prave uzroke ni sam korijen problema..., ali ja bih se vratio prvobitnoj temi....

Gledah prije nekih par dana dva il tri dokumentarca o zbivanjima 1968. godine u Francuskoj, SAD-u, Britaniji, Španiji i Istočnoj Europi...
Situacija generalnu u svijetu neodoljivo podsjeća na tu 1968. godinu, Irak, gorivo, skok troškova života... prelazak u sljedeću fazu evolucije.. otuđenje... posljedice života u kapitalizmu, globalno zagrijavanje... hrana...

No tada 1968. studenti su bili ta inicijalna iskra koja je potpalila radnike, građanstvo... studenti su zauzeli univerzitete, odbacili su autoritete koji su ih do tada učili... na univerzitetima su se održavale tribine non stop, studenti su svjesno diskutovali sa ostalim slojevima društva, odbacili su dogme koje su ih opterećavale i prihvatili su novi način razmišljana i rezonovanja... nisu se libili praviti barikade po cesti, sukobljavati se sa policijom...
Rezultati svega toga nisu baš sjajni, gledajući iz ove perspektive... danas 2008.... svijet nije ljepše mjesto za život, problema je možda više no ikad... šta danas zbiva se sa studentskom populacijom, zašto danas ta populacija nije u stanju da odbaci autoritete oličene u obliku profesora, asistenata, univerziteta samog il političara... jesu li stvarni trazlozi... krediti, apatija, banalnost... odsustvo ideala... kapitalizam kao postulat života.... zašto ta populacija nije aktivna i na neki način ne predvodi društvenu promijenu koja će se prije il kasnije morati desiti...

Ima li šanse da se nešto slično globalno ponovi... mislim da je razloga više nego ikad... ili su ljudi svakom novom generaccijom sve veći miševi i sve manje spremni žrtvovati sebe za neko "kolektivno" dobro, ako nešto takvo uopšte postoji...
uvjek dobar gost

#264 Re: 1968 - 2008 - 2068 - 3008 ??? !!!

Neće niko da se oglasi....
evo ja ću pokušati... posmatram sada mikro sredinu, odnosno zemlju u kojoj živim... sredinu samu i ljude u njoj...
Ja živim u Sarajevu, krećem se i van njega, u tom gradu sam završio studije ... tokom kojih su se profesori, asistenti i svi ostali upirali da mi objasne kako sve je ok oko mene, kako situacija je normalna i da smo mi nekako tabelarni primjer zemlje u tranziciji... zemlje koja je tek izašla iz konflikta... kako sve je prilično ok i da se samo još malo strpiti moramo.... prođe od tada 13. Bajrama, ali ništa se promijenilo na bolje nije, svaka godina sve je gora, imamo veći deficit, veću javnu potrošnju, veću inflaciju, veći unutarnji dug.... dok ostali pokazatelji nekako stidljivo rastu, stagniraju.... ili se i ne spominju...
Trebam li spominjati socijalnu situaciju, uslove studiranja, zdravstvenu zaštitu... trebam li spominjati robovlasnički sistem koji je oko nas, sistem vjersko-jaranskih talova.... trebam li spominjati istinu i pravdu kojih nema ni na mapi....
O poskupljenjima da ne govorim.... o padu životnog standarda... govoriti o pozadini svega ovoga... nakon agresije i ovih mnogo dugih godina.... ko do danas nije shvatio... mogu mu ja palamuditi... do sutra ništa skontati neće.....
Znači potreba za socijalnim buntom je itekako prisutna.....

Globalno ako gledamo...... terorizam, demokratija koja je postala sama sebi suprotnost, nesigurnost, globalno zagrijavanje, Amerika kao faktor nestabilnosti, glad, nedostatak hrane, cijene nafte... opšta nesigurnost....multinacionalne-privatne kompanije... koje nagomilavaju novac i putem moći i uticaja otiču na svjetske trendove....

Sad ... šta se čeka? ko se čeka?...
Ja zastupam tezu da su ljudi iz generacije u generaciju razmaženiji, ovisniji, manje hrabri... manje odlučni... da su sve banalniji... i nekako površniji... ... uvijek su mi u glavi ljudi koji su jurišali na plažu Omaha... danas ne bi mogli nakupiti 1000 ljudi da ponove sve to...

1968-2008-2068-3008....???????
gurabija78

#265 Re: 1968 - 2008 - 2068 - 3008 ??? !!!

Post by gurabija78 »

uvjek dobar gost wrote:Neće niko da se oglasi....
evo ja ću pokušati... posmatram sada mikro sredinu, odnosno zemlju u kojoj živim... sredinu samu i ljude u njoj...
Ja živim u Sarajevu, krećem se i van njega, u tom gradu sam završio studije ... tokom kojih su se profesori, asistenti i svi ostali upirali da mi objasne kako sve je ok oko mene, kako situacija je normalna i da smo mi nekako tabelarni primjer zemlje u tranziciji... zemlje koja je tek izašla iz konflikta... kako sve je prilično ok i da se samo još malo strpiti moramo.... prođe od tada 13. Bajrama, ali ništa se promijenilo na bolje nije, svaka godina sve je gora, imamo veći deficit, veću javnu potrošnju, veću inflaciju, veći unutarnji dug.... dok ostali pokazatelji nekako stidljivo rastu, stagniraju.... ili se i ne spominju...
Trebam li spominjati socijalnu situaciju, uslove studiranja, zdravstvenu zaštitu... trebam li spominjati robovlasnički sistem koji je oko nas, sistem vjersko-jaranskih talova.... trebam li spominjati istinu i pravdu kojih nema ni na mapi....
O poskupljenjima da ne govorim.... o padu životnog standarda... govoriti o pozadini svega ovoga... nakon agresije i ovih mnogo dugih godina.... ko do danas nije shvatio... mogu mu ja palamuditi... do sutra ništa skontati neće.....

Globalno ako gledamo...... terorizam, demokratija koja je postala sama sebi suprotnost, nesigurnost, globalno zagrijavanje, Amerika kao faktor nestabilnosti, glad, nedostatak hrane, cijene nafte... opšta nesigurnost....multinacionalne-privatne kompanije... koje nagomilavaju novac i putem moći i uticaja otiču na svjetske trendove....

Ja zastupam tezu da su ljudi iz generacije u generaciju razmaženiji, ovisniji, manje hrabri... manje odlučni... da su sve banalniji... i nekako površniji... ... uvijek su mi u glavi ljudi koji su jurišali na plažu Omaha... danas ne bi mogli nakupiti 1000 ljudi da ponove sve to...

nemoj tako, nama je dobro kako je onima tamo :-)
gurabija78

#266 Re: 1968 - 2008 - 2068 - 3008 ??? !!!

Post by gurabija78 »

gdje god se okrenes mozes samo cuti 'ma ne talasaj!' i tako od rata naovamo! svi se tjesimo da se ne ponovi 92-95 i na tome se sve zavrsava... dok maystori na nasoj gluposti kajmak kupe! a oni koji su bili pokretacka masa takvog bunta su se umorili ili otisli negdje daleko, nemam pametnijeg objasnjenja....
water

#267 Re: 1968 - 2008 - 2068 - 3008 ??? !!!

Post by water »

UDG, nemam puno vremena ali ne mogu a da malo ne komentarisem na ovo tvoje pisanije. Prije svega ja iznimno cijenim tvoju brigu, tvoj krik i pokusaj da na bilo koji nacin animiras masu, ako nista de se kontinuirano oglasavas po ovim pitanjima. Ja vidim da si kao sto i treba prvenstveno zabrinut za situaciju u Bosni. i treba tako. Vidis, ja sam mislio ( i jos uvijek mislim) da globalna ekonomija, i otvoreno trziste mora (kad li tad li) iznjedriti kriticnu masu ljudi koji ce uz svoje znanje i svoj rad pokrenuti cijelu regiju unaprijed. Naravno postoje mnoge prepreke na tom putu. U multinacionalnoj sredini kao sto je Bosna nacionalizam je zapreka, ogranicava protok ideja i kapitala, i sto je najgore omogucava lopovsko-kabadahijsku kastu na vlasti da kroz perpetuiranje straha od buducnosti, odrzava status quo koji u ovom slucaju znaci, ja hapam, mlatim pare rasprodajuci ne znanje, nego ono malo sto je preostalo od prirodnih resursa (voda, komunikacijski prostor, i slicno). Ja sam stariji od tebe, i zivio sam kroz razlicite epohe, razlicite preiode, u razlicitim sistemima. Valjda zbog toga, zagigoljim se svaki put kad cujem rijeci kao socijalni bunt, nemiri a pogotovu bilo kakve "studentske demonstarcije". To ti je gostu dragi najbrzi put do nicega: ostavlja te u laznom osjecanju vlastite vaznosti, osjecaju da nesto doprinosis. Ta energija se treba uloziti u organizovan, politicki rad, animirati mase mlade i stare, objasniti situaciju u kojoj se nalaze, razobliciti i razotkriti prevarante i lopove, ne ocekivati da svako cita Nase Dane i zna sve o lopovlucima, ici od vrata do vrat ako je potrebno i objasnjavati; iznjedriti najsposobnije, najbolje sinove i kceri u tom pokretu i ubijediti svijet da glasa za njih; pobijediti na izborima i to je prvi korak.

Nazalost ja ne vidim da ljudi u Bosni zaista razumiju svijet u kojem zivimo, i ti vidim govoris o svijetu kao da se sve raspada, kao da demokracija umire, terorizam vlada: nasuprot, vjerovao ili ne nikada nije bilo manje sukoba u svijetu, terorizam je na najnizem nivou u poslednje dvije decenije (problem je u tome sto je danas svaki cak i minorni incident pod 24-casovnom pokricem, ogromne mase ljudi u trecem svijetu kao sto su Indija, Brazil, Kina, jugoistocna Azija, , itd su pokrenute u dosada nevidjenom naucno-tehnoloskom bumu, ogromne mase kapitala se krecu bez granica, dodirom ekrana, nova energetska revolucija je prakticno na pragu.

I gdje to sve nas ostavlja? nigdje. Prkno svijeta, cak i ovaj forum trosi stotine stranica gdje uglavnom mladi ljudi govore kako je ovo sve nekakva zavjera Evrope, Slovenije, Amerike, kako treba jebati EU, ludilo. da pocupas kosu sa glave (ovo malo sto je ostalo. Ili cemo prihvatiti ove fakte, prilagoditi se situaciji, ukljuciti se u proces, biti u stalnom pokretu (ali naprijed), ne osvrcati se u proslost svakih pet minuta) ili cemo definitvno propasti. Nemam sad vremena da detaljisem sta treba uradiri, ali postoji nekoliko konstanti koje se ne mogu zaobici: znanje, znanje, znanje, onda ostalo. Ulagati u skole, univerzitete, kapital ce naci mlade ljude pune ideja, omoguciti im povoljnu poslovnu klimu, naci nekoliko stvari u cemu smo u prednosti i ulagati u to (turizam, zdravstvo?, nano-tehnologija) a ne zajebavati se sklapajuci tudja auta.

Ali prije svega poceti neumorno objasnjavati ljudima, ko smo, gdje smo sta smo. I pobijediti na izborima.
uvjek dobar gost

#268 Re: 1968 - 2008 - 2068 - 3008 ??? !!!

water wrote:

UDG, nemam puno vremena ali ne mogu a da malo ne komentarisem na ovo tvoje pisanije. Prije svega ja iznimno cijenim tvoju brigu, tvoj krik i pokusaj da na bilo koji nacin animiras masu, ako nista de se kontinuirano oglasavas po ovim pitanjima. Ja vidim da si kao sto i treba prvenstveno zabrinut za situaciju u Bosni. i treba tako. Vidis, ja sam mislio ( i jos uvijek mislim) da globalna ekonomija, i otvoreno trziste mora (kad li tad li) iznjedriti kriticnu masu ljudi koji ce uz svoje znanje i svoj rad pokrenuti cijelu regiju unaprijed. Naravno postoje mnoge prepreke na tom putu. U multinacionalnoj sredini kao sto je Bosna nacionalizam je zapreka, ogranicava protok ideja i kapitala, i sto je najgore omogucava lopovsko-kabadahijsku kastu na vlasti da kroz perpetuiranje straha od buducnosti, odrzava status quo koji u ovom slucaju znaci, ja hapam, mlatim pare rasprodajuci ne znanje, nego ono malo sto je preostalo od prirodnih resursa (voda, komunikacijski prostor, i slicno). Ja sam stariji od tebe, i zivio sam kroz razlicite epohe, razlicite preiode, u razlicitim sistemima. Valjda zbog toga, zagigoljim se svaki put kad cujem rijeci kao socijalni bunt, nemiri a pogotovu bilo kakve "studentske demonstarcije". To ti je gostu dragi najbrzi put do nicega: ostavlja te u laznom osjecanju vlastite vaznosti, osjecaju da nesto doprinosis. Ta energija se treba uloziti u organizovan, politicki rad, animirati mase mlade i stare, objasniti situaciju u kojoj se nalaze, razobliciti i razotkriti prevarante i lopove, ne ocekivati da svako cita Nase Dane i zna sve o lopovlucima, ici od vrata do vrat ako je potrebno i objasnjavati; iznjedriti najsposobnije, najbolje sinove i kceri u tom pokretu i ubijediti svijet da glasa za njih; pobijediti na izborima i to je prvi korak.

Nazalost ja ne vidim da ljudi u Bosni zaista razumiju svijet u kojem zivimo, i ti vidim govoris o svijetu kao da se sve raspada, kao da demokracija umire, terorizam vlada: nasuprot, vjerovao ili ne nikada nije bilo manje sukoba u svijetu, terorizam je na najnizem nivou u poslednje dvije decenije (problem je u tome sto je danas svaki cak i minorni incident pod 24-casovnom pokricem, ogromne mase ljudi u trecem svijetu kao sto su Indija, Brazil, Kina, jugoistocna Azija, , itd su pokrenute u dosada nevidjenom naucno-tehnoloskom bumu, ogromne mase kapitala se krecu bez granica, dodirom ekrana, nova energetska revolucija je prakticno na pragu.

I gdje to sve nas ostavlja? nigdje. Prkno svijeta, cak i ovaj forum trosi stotine stranica gdje uglavnom mladi ljudi govore kako je ovo sve nekakva zavjera Evrope, Slovenije, Amerike, kako treba jebati EU, ludilo. da pocupas kosu sa glave (ovo malo sto je ostalo. Ili cemo prihvatiti ove fakte, prilagoditi se situaciji, ukljuciti se u proces, biti u stalnom pokretu (ali naprijed), ne osvrcati se u proslost svakih pet minuta) ili cemo definitvno propasti. Nemam sad vremena da detaljisem sta treba uradiri, ali postoji nekoliko konstanti koje se ne mogu zaobici: znanje, znanje, znanje, onda ostalo. Ulagati u skole, univerzitete, kapital ce naci mlade ljude pune ideja, omoguciti im povoljnu poslovnu klimu, naci nekoliko stvari u cemu smo u prednosti i ulagati u to (turizam, zdravstvo?, nano-tehnologija) a ne zajebavati se sklapajuci tudja auta.

Ali prije svega poceti neumorno objasnjavati ljudima, ko smo, gdje smo sta smo. I pobijediti na izborima.
Svaka čast... !!!!
Slažem se 100%
Hvala
Real Khan

#269 Re: 1968 - 2008 - 2068 - 3008 ??? !!!

Post by Real Khan »

water wrote:

:thumbup: Odličan post, vidi se da su tu godine iskustva... Mislim da ova tema zaslužuje da se prebaci nekako na podforum "politika", jer ja tamo stalno pokušavam da probudim uspavane "narodne mase" jednostavnim, hladnim i upornim kljucanjem ZNANJEM jer je znanje ključ za istinske promjene prema općem dobru...

A što se tiče studentskih protesta, koliko sam ja upoznat, ta se priča barem u bivšoj YU završila velikim razočarenjem tih studenata jer ih je čuveni majstor demagogije J. B. Tito smotao kao male mačiće. Prosto je bilo smiješno i žalosno kako su studenti na kraju ispali naivni. A zašto ovo napominjem? Pa jednostavno, imajte na umu da su ondašnji studenti danas ključni ljudi i na univerzitetima, i u politici, ekonomiji, itd... E, pa zato teško da može bolje od ovoga što sada imamo. Zato uporno trubim da ljudi moraju konstantno učiti bez obzira da li su "završili školovanje" ili nisu, jer nije poenta i krajnji cilj imati diplomu (naravno da je diploma bitna, ali samo kao ulaznica u profesionalni svijet)... Ključni su istinsko ZNANJE, SPOSOBNOST i VJEŠTINE koje moraju stajati iza te diplome. Mnogi se ovdje zavaravaju i zadovolje sve svoje ambicije time što dobiju lukrativnu titulu "magistra", "profesora doktora", ali kada treba da raspravi na akademski način o nekom problemu iz svoje struke, onda ti dođe da plačeš od muke ko nas vodi u budućnost.
uvjek dobar gost

#270 Re: 1968 - 2008 - 2068 - 3008 ??? !!!

...Gledah sinoć neki dokumentarac na History-ju... u razmatranje su uzeli... Martin Luthera, Leha Valensu.. primjer Južnoafričke republike, Rumunije..... itd...itd... neki primjeri iz Afrike...
Tamnoputi ljudi u Americi su marširali godinama da bi se izborili za svoja prava... ljudi širom svijeta su postigli neke stvari samo ako su bili istrajni i do kraja išli sa svojim stavovima... kod nas nema obrazovanja koje je spominjao Real Khan.. činjenica je da nas je iz godine u godinu sve više nepismenih... a da ne brabonjam o istrajnosti...
Ovdje svakako moram spomenuti jednu stvar... izbori, odnosno pravo glasa.... ljudi su se generacijama borili da zadobiju tu privilegiju..., a naš svijet je uzima zdravo za gotovo....

Slažemk se sa konstatacijom da su 68.-ši danas na kormilu svijeta... ali ta generacija... nas je u jednu ruku i dovela ovdje gdje smo...
uvjek dobar gost

#271 Re: Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto ?

Promijenio sam naziv teme, ali korijen problema je isti...
No pročitah informaciju vezanu za federalno ministarstvo obrazovanja na čelu sa dobrom poduzetnicom il privatnikom dobrim Melihom Alić... koja će izgleda opet slagati-prevariti populaciju...
Odnosno nema džabnih knjiga ni za ovu školsku godinu... prošle godine su slagali za 10 000 knjiga koje su trebale biti podjeljene romskoj djeci, povratnicima i drugim koji su ustanju socijalne potrebe.... ovaj put su dali obećanje za sve osnovce... i i i i i po ko zna koji put slagali su...
Morala nemaju, obraza nemaju, ušiju i očiju također... pa kako onda sa njima komunicirati... na koji način ih natjerati da pokusaju poparu koju su zakuhali...
Dok naša zemlja postaje zemlja trećeg svijeta po svim statistikama... nama nepismenost postaje akutna zbog neimaštine... za to vrijeme dušmani sebi povećavaju plate, a ljudi nemaju od čega slati djecu u školu...

Kome je u interesu i zašto da se stvara armija nepismenih, neobrazovanih ljudi bez puno opcija i alternativa... ljudi bez opcija i obrazovanja zavise, ovise... i postaju taoci sistema.-..----

Ne mogu više ni reci gospođa Alić...

Mogu samo apelovati da je neko smijeni il otpusti, kad već nas na ulicama nema da galamimo....
uvjek dobar gost

#272 Re: Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto ?

Samo da ponovim Meliha Alić će opet izraditi učenike i njehove porodice.... njeno ministarstvo ne radi ništa... a ona uživa u blagodetima svog nerada.....
uvjek dobar gost

#273 Re: Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto ?

uvjek dobar gost wrote:Samo da ponovim Meliha Alić će opet izraditi učenike i njehove porodice.... njeno ministarstvo ne radi ništa... a ona uživa u blagodetima svog nerada.....

Pa nema niko ni da kaže da griješim da kaže da izmišljam... da je to jedna duševna gospođa, prava ministrica svjesna situacije u kojoj se nalazimo i problema sa kojim se suočava populacija...
Giordano

#274 Re:

Post by Giordano »

danas wrote:
Sogan wrote:Free update by Sogan: od 1968-e je proteklo tocno 39 godina :D
al' reko dzoni vratice se opet... :-)
:roll:

Ako bog da!?

:roll:
armin_tz

#275 Re: Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto ?

Post by armin_tz »

na našim univerzitetima i fakultetima ne rade profesori koji te mogu nesto nauciti, nego samo obicne budale, koji gledaju sebi u korist. Čast izuzecima.
Post Reply