Jebiga sada cu vam ispricati jednu dogodovstinu sto smo ja i moji ahbabi dole dozivjeli. Uglavnom rat je jebiga bio i kod mene ovaj jedan komso ima neku baru i kroz nju protice onaj potocis sto nastaje od onog izvora Salkanovac koji se nalazi tamo ispod strana uglavnom to je potocic prdina bara ali jebiga potocic je
"Neko bi ovde mogo biti bjen..."
Moderator: Chloe
-
Krhljo
Eto moji ljudovi tako vam je to danas opet otisao na posao malo radio, malo slusao Kameleon, malo Cazin bi preko neta a ne da direktor jebiga evo zato sada drece one nase domace, tuga me opet spucala. Eh da je bogdno imati malo para i kakvih kola da covjek makar preko vikenda more cas posla kuci da trkne ono u petak odmah sa posla picis 360 km brda i gudura ali zato brale u subotu citav dan sjedis na Uni i uzivas
. A more se u petak ako pozuris i stici insan i nalokati
. Uglavnom opet me spuca neka nostalgija cim sam poceo da ovaj topic iznova citam.
Jebiga sada cu vam ispricati jednu dogodovstinu sto smo ja i moji ahbabi dole dozivjeli. Uglavnom rat je jebiga bio i kod mene ovaj jedan komso ima neku baru i kroz nju protice onaj potocis sto nastaje od onog izvora Salkanovac koji se nalazi tamo ispod strana uglavnom to je potocic prdina bara ali jebiga potocic je
. I sada je on malo to prosirio i betonirao i jebiga usput i produbio i tako dobio vecu kolicnu vode ono odjednom i jebiga mi tu vidjeli potencijalnu priliku da se okupamo jer nam nasi nisu tih dana nikuda dali da idemo ono ko fol rat je a mi ko da kontamo sta je to
. I uglavnom taj potok protice ko zna malo kraj dole na cupriji ispod one skole Cazin 2 gdje sam ja gulio 7 godina
i zavrsava u cajinom potoku pa onda sa njim ispod Havijinog mosta u one neke bare ispod Incela ode
. Eto ali sto je karekteristicno on citavo vrijeme ide haman po ovim njivama sa jednom stranom do bare a drugom do gajeva
i tako tu je konstantan hlad, onda mulj, susanj onaj pada jebiga kaljuza ale nema veze mi se kupamo ko veliki
. Eto kupali se mi i onda izasli na po bare da se suncamo ono zajebani momci legni na neke lopoce i gledamo u nebo i usput se zajebavamo. Ih kada ti eto nekog aviona i mi sada ono ko budale ufatili da masemo ono ko da ce bombone poceti da baca
kad on ono zapuca u Zeljezaru koja je od nas jedno udaljena 400 m vazdusne linije
. Eh da vidite onda bjezanije pa bjez uz taj jedan gaj pa onda kroz jednu njivu i ja sada letim ko stoka i gledam dje avion jebes put kuda ja idem i tako gledam ja lijepo, desno a nikada pravo i kada se majstor nabi u brklju sedmakinje ono dobro vec odrvenjele i kada se to sve lagano pozabadalo u mene
ja sam izgledao kao da je u mene ispucao onaj avion
. Uglavnom kada sam dosao kuci mati i komsije me pipaju ono kao da meni nije bilo sta
.
-
etf_freak
u vfu premingera koliko hocesKrhljo wrote:Eto moji ljudovi tako vam je to danas opet otisao na posao malo radio, malo slusao Kameleon, malo Cazin bi preko neta a ne da direktor jebiga evo zato sada drece one nase domace, tuga me opet spucala. Eh da je bogdno imati malo para i kakvih kola da covjek makar preko vikenda more cas posla kuci da trkne ono u petak odmah sa posla picis 360 km brda i gudura ali zato brale u subotu citav dan sjedis na Uni i uzivas. A more se u petak ako pozuris i stici insan i nalokati
. Uglavnom opet me spuca neka nostalgija cim sam poceo da ovaj topic iznova citam.
Jebiga sada cu vam ispricati jednu dogodovstinu sto smo ja i moji ahbabi dole dozivjeli. Uglavnom rat je jebiga bio i kod mene ovaj jedan komso ima neku baru i kroz nju protice onaj potocis sto nastaje od onog izvora Salkanovac koji se nalazi tamo ispod strana uglavnom to je potocic prdina bara ali jebiga potocic je. I sada je on malo to prosirio i betonirao i jebiga usput i produbio i tako dobio vecu kolicnu vode ono odjednom i jebiga mi tu vidjeli potencijalnu priliku da se okupamo jer nam nasi nisu tih dana nikuda dali da idemo ono ko fol rat je a mi ko da kontamo sta je to
. I uglavnom taj potok protice ko zna malo kraj dole na cupriji ispod one skole Cazin 2 gdje sam ja gulio 7 godina
i zavrsava u cajinom potoku pa onda sa njim ispod Havijinog mosta u one neke bare ispod Incela ode
. Eto ali sto je karekteristicno on citavo vrijeme ide haman po ovim njivama sa jednom stranom do bare a drugom do gajeva
i tako tu je konstantan hlad, onda mulj, susanj onaj pada jebiga kaljuza ale nema veze mi se kupamo ko veliki
. Eto kupali se mi i onda izasli na po bare da se suncamo ono zajebani momci legni na neke lopoce i gledamo u nebo i usput se zajebavamo. Ih kada ti eto nekog aviona i mi sada ono ko budale ufatili da masemo ono ko da ce bombone poceti da baca
kad on ono zapuca u Zeljezaru koja je od nas jedno udaljena 400 m vazdusne linije
. Eh da vidite onda bjezanije pa bjez uz taj jedan gaj pa onda kroz jednu njivu i ja sada letim ko stoka i gledam dje avion jebes put kuda ja idem i tako gledam ja lijepo, desno a nikada pravo i kada se majstor nabi u brklju sedmakinje ono dobro vec odrvenjele i kada se to sve lagano pozabadalo u mene
ja sam izgledao kao da je u mene ispucao onaj avion
. Uglavnom kada sam dosao kuci mati i komsije me pipaju ono kao da meni nije bilo sta
.
p.s.prica je jako slikovita
-
IMME
ev ja cu ti reci jer ti neznas nistasigicalo wrote:Jel to ona rucna przionica kafe. Stavi se kafa u njega, pa na vatru i rucno se vrti onaj hepek da kafa ne zagori. Ako to nije dolaf mozel mi neko reci kako se onda zove ovaj rucni aparat za przenje kafededi wrote:Jadna majko jeste ga nabubali riječi ja odusto napola jer niste samo pisali riječi specifične za krajnu nego stare rječi koje se koriste ili koristile širom BIH al eto nego znali mi mo od vas reći šta je DOLAF
DOLAF - starinski ormar
a to tvoje rucno przukalo za kafu se zove Shish
-
IMME
uha, al se ona pusheziggy wrote:A jeste vi culi za izraz"hoce se"?![]()
To vam se koristi npr. u situaciji kad vidite djevojku ili zenu punu sebe,sto bi se reklo umisljena-e pa za takve se kaze:ona se malo hoceSad meni ovo zvuci kao nesto drugo,al haj nema veze
![]()
-
ziggy
E pa ja i dalje tvrdim da je dolaf ono sto je sigicalo opisao/la.IMME wrote:ev ja cu ti reci jer ti neznas nistasigicalo wrote:Jel to ona rucna przionica kafe. Stavi se kafa u njega, pa na vatru i rucno se vrti onaj hepek da kafa ne zagori. Ako to nije dolaf mozel mi neko reci kako se onda zove ovaj rucni aparat za przenje kafededi wrote:Jadna majko jeste ga nabubali riječi ja odusto napola jer niste samo pisali riječi specifične za krajnu nego stare rječi koje se koriste ili koristile širom BIH al eto nego znali mi mo od vas reći šta je DOLAF![]()
DOLAF - starinski ormar
Znam da je i sis sinonim za to,ali dolaf definitivno(bar u mom kraju) nije ormar
-
_stoKA_
tako ti je to kod nas, jos malo pa ces cuti da je i "djess ba raja" cisto cazinska spika. pa nasa raja nema granica, samo daj da se hvalimo, pricamo epove o sami sebi, organizujemo natjecanja u sto apstraktnijim psovkama... da to smo mi, "krajisnici" - PONOSAN SAM STO SAM KRAJISNIK... saka jada kojoj je i kasika teska a kamol lopata... nikad ljudi od nas, nikad!
-
Sogan
Jasta neg' se "djes ba raja" prvo govorilo kod nas_stoKA_ wrote:tako ti je to kod nas, jos malo pa ces cuti da je i "djess ba raja" cisto cazinska spika. pa nasa raja nema granica, samo daj da se hvalimo, pricamo epove o sami sebi, organizujemo natjecanja u sto apstraktnijim psovkama... da to smo mi, "krajisnici" - PONOSAN SAM STO SAM KRAJISNIK... saka jada kojoj je i kasika teska a kamol lopata... nikad ljudi od nas, nikad!
- amalka
Slazem se. Ali, priznajem da sam cula da se i za ormar kaze dolaf. Tako da nisam nacistoziggy wrote:E pa ja i dalje tvrdim da je dolaf ono sto je sigicalo opisao/la.IMME wrote:ev ja cu ti reci jer ti neznas nistasigicalo wrote: Jel to ona rucna przionica kafe. Stavi se kafa u njega, pa na vatru i rucno se vrti onaj hepek da kafa ne zagori. Ako to nije dolaf mozel mi neko reci kako se onda zove ovaj rucni aparat za przenje kafe![]()
DOLAF - starinski ormar
Znam da je i sis sinonim za to,ali dolaf definitivno(bar u mom kraju) nije ormar
A znate li sta je dracha?
-
Sogan
Ma sumnjam da se stidiMinnela wrote:govori u svoje ime_stoKA_ wrote:tako ti je to kod nas, jos malo pa ces cuti da je i "djess ba raja" cisto cazinska spika. pa nasa raja nema granica, samo daj da se hvalimo, pricamo epove o sami sebi, organizujemo natjecanja u sto apstraktnijim psovkama... da to smo mi, "krajisnici" - PONOSAN SAM STO SAM KRAJISNIK... saka jada kojoj je i kasika teska a kamol lopata... nikad ljudi od nas, nikad!hvala Bogu ,pa nismo svi kao ti..ako ti ne valja Krajina i krajisnici,a ti se drzi onog sta ti valja..
p.s. kad te neko pita u Sa odakle si,je li te stid reci da si iz Krajine? jesi li vec postao Sarajlija![]()
..grdne rane
..
-
manki
hmm ne znam za vas,ali ono što sam pročitao na prvoj stranici "vajk" "chorape" "ohani" "kompir" i šta ti ja znam, nije krajiški govor
barem ne kod nas u Sanskom Mostu..
to kod nas samo govore neobrazovani i seljaci..... i Bišćani i tamo njihova okolina

-
_stoKA_
mister sogane imas ga pravo, al kad nesta ne valja onda to ne valja i treba raditi na tome da se to ispravi, ja se pravo zado, za vas ne znam, u svojoj raji sam jedan od dva krajisnika (iz cazina) a svoje postovanje smo zaradili ljudskoscu, humorom i intelektom, a ne cakijom i za svaku malu prepirku tucomSogan wrote:Ma sumnjam da se stidiMinnela wrote:govori u svoje ime_stoKA_ wrote:tako ti je to kod nas, jos malo pa ces cuti da je i "djess ba raja" cisto cazinska spika. pa nasa raja nema granica, samo daj da se hvalimo, pricamo epove o sami sebi, organizujemo natjecanja u sto apstraktnijim psovkama... da to smo mi, "krajisnici" - PONOSAN SAM STO SAM KRAJISNIK... saka jada kojoj je i kasika teska a kamol lopata... nikad ljudi od nas, nikad!hvala Bogu ,pa nismo svi kao ti..ako ti ne valja Krajina i krajisnici,a ti se drzi onog sta ti valja..
p.s. kad te neko pita u Sa odakle si,je li te stid reci da si iz Krajine? jesi li vec postao Sarajlija![]()
..grdne rane
..
sudeci po postovima na ovoj temi koji su bez izuzetka stob' se kod nas reklo "pekmezenje"
prije da je rezigniran
inace cesta nuspojava kod jedinki koje sebe u odredjenom trenutku vide kao izdignute
u odnosu na maticni kolektiv
ali i dalje nose njegova obiljezja
jako frustrirajuce
te tom analogijom recimo Emiri postanu Nemanje
-
Krhljo
Jebiga sta ces kada smo mi gunjari a vi sanjani veliki ljudi ko folemanki wrote:hmm ne znam za vas,ali ono što sam pročitao na prvoj stranici "vajk" "chorape" "ohani" "kompir" i šta ti ja znam, nije krajiški govorbarem ne kod nas u Sanskom Mostu..
to kod nas samo govore neobrazovani i seljaci..... i Bišćani i tamo njihova okolina
![]()
Ja kazem da svako zito ima i kukolja a to ste vi daleko od Une i odmah nidje ni na mapi.
Ja zvivim vec godinama u Sarajevu i nikada nisam niti hocu da izgubim naglasak, ne adaptiram se, ne zelim da mjenjam svoj nacin govora, jednostavno necu. Prema kladuscanima osjecam neku ogorcenost jer nas zbog njih vecinom i onih nasih kretena vazdan zovu autonomasima iako sam ja se u ratu bojao kako cetnika tako i autonomasa koji su ubijali svoju bracu samo zato sto su se borili protiv ideje jednog veoma glupog covjeka tj. Babe, uceram mu duboko i zestoko. A najdrazi krajisnici su mi moji cazinjani i nikada u zivotu nisam rekao da sam iz Bihaca ono da je lakse covjeku i kada kaze iz Bihaca ja ga popravim svaki put i velim iz Cazina
Ljudi moji vi nikako ne znate koliko je to bogatstvo znati pricati ovako jer kada bi samo jednom popricali sa jednim starim didom od nas dole, kada bi te on zakovao za stolicu jedno sat vremena i kada bi samo ejdnom cuo tu pricu koja je kao kiparsko djelo polako rezbarena od gromade preko komadica do figure skontali bi koliko je bogatstvo se potpuno uziviti u takve price. Ne znam ljudi moji sto vi se pravite kao fol neki gradjani i bakaraci, kada citave nacije na svijetu pokusavaju sacuvati svoj folklor vi jednostavno pokusavate da unistite ono sto su vasi pretci prenosili na svoju djecu pa oni na svoju i tako dodje do vas ta rijec i vi je okarekterisaste kao seljakluk.
Bas se ja upali sada a sta cu kada moram da branim ono malo sto nam je ostalo od onog naseg poznatog krajiskog ponosa, moram da branim od ove omladine koja jednostavno ne shvaca tu bitnost. Ja se nadam i drago mi je na ovoj temi da ima ljudi koji ce reci i gori i gorikane i koristiti svemoguci glagol reni
-
domi
Daj ne hachi se, BA....manki wrote:hmm ne znam za vas,ali ono što sam pročitao na prvoj stranici "vajk" "chorape" "ohani" "kompir" i šta ti ja znam, nije krajiški govorbarem ne kod nas u Sanskom Mostu..
![]()
- amalka
Krhljo wrote:Jebiga sta ces kada smo mi gunjari a vi sanjani veliki ljudi ko folemanki wrote:hmm ne znam za vas,ali ono što sam pročitao na prvoj stranici "vajk" "chorape" "ohani" "kompir" i šta ti ja znam, nije krajiški govorbarem ne kod nas u Sanskom Mostu..
![]()
.
Ja kazem da svako zito ima i kukolja a to ste vi daleko od Une i odmah nidje ni na mapi.
Ja zvivim vec godinama u Sarajevu i nikada nisam niti hocu da izgubim naglasak, ne adaptiram se, ne zelim da mjenjam svoj nacin govora, jednostavno necu. Prema kladuscanima osjecam neku ogorcenost jer nas zbog njih vecinom i onih nasih kretena vazdan zovu autonomasima iako sam ja se u ratu bojao kako cetnika tako i autonomasa koji su ubijali svoju bracu samo zato sto su se borili protiv ideje jednog veoma glupog covjeka tj. Babe, uceram mu duboko i zestoko. A najdrazi krajisnici su mi moji cazinjani i nikada u zivotu nisam rekao da sam iz Bihaca ono da je lakse covjeku i kada kaze iz Bihaca ja ga popravim svaki put i velim iz Cazina. Bio sam citavo svoje djetinjstvo dole, dole su mi ljudi koje rado volim da vidim, dole mi srce kuca nekako lakse, dole su mi brojne uspomene i dole cu se vracati dok sam ziv a nadam se da cu moci jednom vratiti se da uzivam u toj idili. Da cujem ujutro ezan sa cazinske dzamije, da odem petkom na sajam, da odem na bajram i svu svoju rodbinu vidim i obidjem, da odem didovima na mezarluke, da popijem kahvu sa komsijama ujutro, da se razrahatim kod kuce svoje jednostavno da sjedem i da uzivam onako polako citajuci najdraze knjige i najdrazeg pisca Branka Copica. Ljudi to je ono sto ja volim i zbog cega se ne mogu odreci niti svog govora, niti svog narjecja, niti svog karaktera i imali neko da mi moze reci protiv ?
Ljudi moji vi nikako ne znate koliko je to bogatstvo znati pricati ovako jer kada bi samo jednom popricali sa jednim starim didom od nas dole, kada bi te on zakovao za stolicu jedno sat vremena i kada bi samo ejdnom cuo tu pricu koja je kao kiparsko djelo polako rezbarena od gromade preko komadica do figure skontali bi koliko je bogatstvo se potpuno uziviti u takve price. Ne znam ljudi moji sto vi se pravite kao fol neki gradjani i bakaraci, kada citave nacije na svijetu pokusavaju sacuvati svoj folklor vi jednostavno pokusavate da unistite ono sto su vasi pretci prenosili na svoju djecu pa oni na svoju i tako dodje do vas ta rijec i vi je okarekterisaste kao seljakluk.
Bas se ja upali sada a sta cu kada moram da branim ono malo sto nam je ostalo od onog naseg poznatog krajiskog ponosa, moram da branim od ove omladine koja jednostavno ne shvaca tu bitnost. Ja se nadam i drago mi je na ovoj temi da ima ljudi koji ce reci i gori i gorikane i koristiti svemoguci glagol reni, koji ce traziti mlika, brdara tamo se vamo se, uspeti se na tocak i otici u zadrugu kupiti njesto kod mlade, morebiti malo i eglendisati pa se i zabaviti kaj da si se otisao obisiti
. Eto drago mi je da mi ima slicnih "SELJAKA", jebiga mi ipak znamo iz kojeg smo sela i imamo neku tradiciju i kulturu a dok ovi GRADJANI na paklice oni su svemoguci i svepametni a kada ih upitas kako ti je komsiji prvom ime on zapne, pa jos doda da ga nije ni upoznao ima on internet, ima TV, ima GAMEBOY, PS ili neku glupost koja je zanimljivija od zivog insana.
Ogorcen na Kladusane, kazes? Lijepo, onda sam i ja ogorcena na Cazinjane
Ako dosad nisam jasno nigdje napisala, neka se sada zna; JA SAM IZ KLADUSE
-
Krhljo
Jebiga ne kontas poentu. Uglavnom nisam rekao da ih mrzim ili nesto tako dje cu to reci ali jednostavno ne mogu skontati kako se je to desilo i kako je sve tako ispalo. Jebiga imam i ja rodbine koja je Pecigrada i ono koji su silom prilika bili dole, ono pricamo o tome normalno i vazdan se zajebavamo na temu ali kada me neko sa kim se prvi put upoznajem ovamo negdje oslovi a to je ono autonomija folovi goloviamalka wrote:Krhljo wrote:Jebiga sta ces kada smo mi gunjari a vi sanjani veliki ljudi ko folemanki wrote:hmm ne znam za vas,ali ono što sam pročitao na prvoj stranici "vajk" "chorape" "ohani" "kompir" i šta ti ja znam, nije krajiški govorbarem ne kod nas u Sanskom Mostu..
![]()
.
Ja zvivim vec godinama u Sarajevu i nikada nisam niti hocu da izgubim naglasak, ne adaptiram se, ne zelim da mjenjam svoj nacin govora, jednostavno necu. Prema kladuscanima osjecam neku ogorcenost jer nas zbog njih vecinom i onih nasih kretena vazdan zovu autonomasima iako sam ja se u ratu bojao kako cetnika tako i autonomasa koji su ubijali svoju bracu samo zato sto su se borili protiv ideje jednog veoma glupog covjeka tj. Babe, uceram mu duboko i zestoko. A najdrazi krajisnici su mi moji cazinjani i nikada u zivotu nisam rekao da sam iz Bihaca ono da je lakse covjeku i kada kaze iz Bihaca ja ga popravim svaki put i velim iz Cazina. Bio sam citavo svoje djetinjstvo dole, dole su mi ljudi koje rado volim da vidim, dole mi srce kuca nekako lakse, dole su mi brojne uspomene i dole cu se vracati dok sam ziv a nadam se da cu moci jednom vratiti se da uzivam u toj idili. Da cujem ujutro ezan sa cazinske dzamije, da odem petkom na sajam, da odem na bajram i svu svoju rodbinu vidim i obidjem, da odem didovima na mezarluke, da popijem kahvu sa komsijama ujutro, da se razrahatim kod kuce svoje jednostavno da sjedem i da uzivam onako polako citajuci najdraze knjige i najdrazeg pisca Branka Copica. Ljudi to je ono sto ja volim i zbog cega se ne mogu odreci niti svog govora, niti svog narjecja, niti svog karaktera i imali neko da mi moze reci protiv ?
Bas se ja upali sada a sta cu kada moram da branim ono malo sto nam je ostalo od onog naseg poznatog krajiskog ponosa, moram da branim od ove omladine koja jednostavno ne shvaca tu bitnost. Ja se nadam i drago mi je na ovoj temi da ima ljudi koji ce reci i gori i gorikane i koristiti svemoguci glagol reni, koji ce traziti mlika, brdara tamo se vamo se, uspeti se na tocak i otici u zadrugu kupiti njesto kod mlade, morebiti malo i eglendisati pa se i zabaviti kaj da si se otisao obisiti
. Eto drago mi je da mi ima slicnih "SELJAKA", jebiga mi ipak znamo iz kojeg smo sela i imamo neku tradiciju i kulturu a dok ovi GRADJANI na paklice oni su svemoguci i svepametni a kada ih upitas kako ti je komsiji prvom ime on zapne, pa jos doda da ga nije ni upoznao ima on internet, ima TV, ima GAMEBOY, PS ili neku glupost koja je zanimljivija od zivog insana.
Ogorcen na Kladusane, kazes? Lijepo, onda sam i ja ogorcena na CazinjaneMozda smo svakakvi, ali bar idemo dalje. Ne zivimo u proslosti. I ta ideologija koju ti spominjes? U Kladusi je skoro iscezla, a vi sto ne znate krenuti dalje, nije do nas.
Ako dosad nisam jasno nigdje napisala, neka se sada zna; JA SAM IZ KLADUSE
Joj sada kada spomenusmo Kladusu naumpade mi jedna diskoteka dole ona sto je bila prema granici ono u kuci nekoj, ne mogu se sada sjetiti ali bilo je to podavvvvvvvvno
Eto opet ja otegao kao teraviju sa jacijom