U prvi momenat ne skontah to "iako je Ratko" a onda skontah i uhvati me mucnina.Cesto se zaboravim da ime kod nas igra presudnu ulogu.Zaboravim se.Nancy Drew wrote:To je odgovor.Vingo wrote:
Slucaj s Maddie i njenim roditeljima mi se ne da komentarisati prije nego se rijesi....i dalje stojim iza onog sto sam u prvom postu rekla i ne mislim da je licemjerno bilo koga optuziti za ostavljanje djeteta bez nadzora, dakle zanemarivanje, ako taj neko to zaista radi...Optuzba za ubistvo mnogo je ozbiljnija i za to su potrebni beskrajni dokazi kojih ovdje nema...
Poenta je u advertisingu. Maddie je medijski fenomen. I daj boze da to urodi plodom.
Mene samo u najmanju ruku iznenadjuje da se ovdje niko ne bavi skoro pa istim slucajem u nasoj vlastitoj zemlji.
I sve sam sklonija povjerovati da su ta djeca interesantna javnosti onoliko koliko su interesantna medijima.
Naravno, cast izuzecima!
Svijet (mediji) voli tuđu nesreću (posebna tema), od toga se lako pravi priča, prodaju novine i sl.
Ipak, mali Ratko je, koliko se sjećam, bio sa stricem koji je radio u polju, svi su zemljoradnici, i dijete je nestalo ... Maddie je ostavljena, uz još dvoje dvogodišnje djece, sama u sobi jer su roditelji išli na ples.
Okolnosti, dakle, nisu ni slične ... iako se oba slučaja mogu okvalificirati kao nepažnja ili nemar roditelja.
Strašno je sve to ali eto nekako mi je nesreća ovog dječaka 'bliža' ... iako se zove Ratko, što je koliko se sjećam, mnogima zaparalo uši, i iako nije bio na šarenim naslovnicama kao 'medijski fenomen'.
Ali kada pomislim na one bebe na Bjelavama onda skontam da se ipak radi o sveopstoj ravnodusnosti a ne "samo" nacionalnoj ravnodusnosti.
No negdje sam propustila kako je Ratka stric izgubio?