Trovanje u pomodorinu ?
-
felichi
ako ne odem ja otici ce neko drugi, nazalost djeca iz okolnih skola i fakulteta. tip ce opet uzimati pare, radnja ce se otvoriti za sedmicu-dvije.
zalosno je sto nema drzave koja bi vlasnika kaznila a radnju zatvorila, to je najveci jad i bijeda u kojoj zivimo. sam ne mozes nista promjeniti.
btw, prica se da je jedan od radnika pomodorina moguci kliconosa, sto znaci da nikada nije prosao sanitarnu kontrolu, niti je sanitarna kontrolisala pomodorino.
zalosno je sto nema drzave koja bi vlasnika kaznila a radnju zatvorila, to je najveci jad i bijeda u kojoj zivimo. sam ne mozes nista promjeniti.
btw, prica se da je jedan od radnika pomodorina moguci kliconosa, sto znaci da nikada nije prosao sanitarnu kontrolu, niti je sanitarna kontrolisala pomodorino.
-
amrino
ma daj...jedan lik- sam - zarazio 700 sendvica?felichi wrote:ako ne odem ja otici ce neko drugi, nazalost djeca iz okolnih skola i fakulteta. tip ce opet uzimati pare, radnja ce se otvoriti za sedmicu-dvije.
aha...
- valterbranisarajevo
Prema nalazima salmonela je nađena u majonezi, ribanom siru parmezanu i pici... 
- valterbranisarajevo
Kantonalno tužilaštvo je u utorak primilo prvu krivičnu prijavu od jedne otrovane osobe.
Ministar zdravstva FBiH Safet Omerović je izjavio: "da je do sada uočeno dosta neozbiljnosti kod Sanitarne inspekcije Kantona Sarajevo".
Nadam se da će policija i tužilaštvo malo "pretrkeljati" ovu službu, a najmanje što može učiniti vlada KS je to da smijeni glavnog kantonalnog inspektora koji se jučer ponašao veoma drsko prema novinarima Oslobođenja koji su tražili od njega izjavu.
Ministar zdravstva FBiH Safet Omerović je izjavio: "da je do sada uočeno dosta neozbiljnosti kod Sanitarne inspekcije Kantona Sarajevo".
Nadam se da će policija i tužilaštvo malo "pretrkeljati" ovu službu, a najmanje što može učiniti vlada KS je to da smijeni glavnog kantonalnog inspektora koji se jučer ponašao veoma drsko prema novinarima Oslobođenja koji su tražili od njega izjavu.
-
basta sljezove boje
leglo pravo. Nisam jos cula (sto ne znaci da nije bilo) slucajeve da se neko otrovao od Thommy majoneze, Sirela parmezana u vrecici i Dr. Oetker Ristorante Pizze. Kako im samo uspjeva skupiti svi salmonelu ovoga grada u tako malo kvadrata_BosanaC wrote:Samo?valterbranisarajevo wrote:Prema nalazima salmonela je nađena u majonezi, ribanom siru parmezanu i pici...
-
kub lajkan
Prof. Ugo Vlaisavljevic u novim "Danima":
Profesor Vlaisavljevic smatra i da je skandal što se na vrata Pomodorina stavio natpis "zatvoreno zbog adaptacije". "Inspektorat, dakle, ne poduzima osnovno - da informira gradjanstvo o pravim razlozima stavljanja objekta pod kljuc! Pa, ja bih stavio mrtvacku glavu na izlog! Smatram da su gradjani ucijenjeni sa lošom javnom ishranom i da država nema
nikakvu odgovornost - to je naslijede socijalizma, tipa 'privatno je van države', privatno je divlji prostor. Ono što bi trebalo biti metropolizacija Sarajeva ustvari je potpuni promašaj. I doktorica koja je sudjelovala sa mnom u emisiji, rekla je nešto strašno: 'Pa, što jedete vani?!' To je meni zvucalo kao 'samo fukara jede vani', a tu odmah imate i gender problem, jer se time šalje poruka svima 'jedite kuci, nek' žena ostane kuci i pravi pitu'. To je prvi oblik predmodernog društva."
Profesor Vlaisavljevic smatra i da je skandal što se na vrata Pomodorina stavio natpis "zatvoreno zbog adaptacije". "Inspektorat, dakle, ne poduzima osnovno - da informira gradjanstvo o pravim razlozima stavljanja objekta pod kljuc! Pa, ja bih stavio mrtvacku glavu na izlog! Smatram da su gradjani ucijenjeni sa lošom javnom ishranom i da država nema
nikakvu odgovornost - to je naslijede socijalizma, tipa 'privatno je van države', privatno je divlji prostor. Ono što bi trebalo biti metropolizacija Sarajeva ustvari je potpuni promašaj. I doktorica koja je sudjelovala sa mnom u emisiji, rekla je nešto strašno: 'Pa, što jedete vani?!' To je meni zvucalo kao 'samo fukara jede vani', a tu odmah imate i gender problem, jer se time šalje poruka svima 'jedite kuci, nek' žena ostane kuci i pravi pitu'. To je prvi oblik predmodernog društva."
-
sajra-sa
Ja sam se nazalost otrovala u Pomodorinu. Da samo znate kakvi su to bolovi, ne bi ih nikom pozeljela. I jos sam super prosla. Kod kuce se izlijecila za tri dana. Sad me toliko strah kad trebam nesto pojesti. Samo jedem kod kuce i koliko toliko provjerenu hranu. Dok to ne dozivis ne znas kako je gadno.
- BHG
to samo kod nas moze...nedje drugo bi vec bio razapet i uzduz i poprijeko...al jok nama moze tersat...mater li mu jebem nesposobnu i podmitljivuvalterbranisarajevo wrote:Kantonalno tužilaštvo je u utorak primilo prvu krivičnu prijavu od jedne otrovane osobe.
-
amrino
Ljudi sjeca li se iko onih par slucajeva trovanja salmonelom prije mozda mjesec- dva- u POMODORINU?! Bila je tema na sax- u...nisam valjda sanjala?!
To je prvo sto mi je palo na pamet kad sam onaj dan krenula u Pomodorino- ali kontam ne bi im valjda inspekcija dala dozvolu za rad da nije sve ok...jao kakva greska...
To je prvo sto mi je palo na pamet kad sam onaj dan krenula u Pomodorino- ali kontam ne bi im valjda inspekcija dala dozvolu za rad da nije sve ok...jao kakva greska...
-
Hierarchia
Nadam se da ćeš podnijeti prijavu. Kao i ostalih 599 ljudi.sajra-sa wrote:Ja sam se nazalost otrovala u Pomodorinu. Da samo znate kakvi su to bolovi, ne bi ih nikom pozeljela. I jos sam super prosla. Kod kuce se izlijecila za tri dana. Sad me toliko strah kad trebam nesto pojesti. Samo jedem kod kuce i koliko toliko provjerenu hranu. Dok to ne dozivis ne znas kako je gadno.
Mislim da ni to jedenje kod kuće nije rješenje za sve ljude, jer, kao što Ugo reče, ima ljudi koji nemaju ženu i gotov ručak svaki dan. Doduše, dolazi u modu i to (ja znam par primjera) da žena koja posprema stan/kuću svaki drugi dan i skuha kompletan ručak. Oni koji imaju love (plaćaju ženu da im čisti) mogu to sebi priuštiti.
-
Hierarchia
Čitam upravo kako se val trovanja salmonelom proširio u Njemačkoj. Naime, u njemačkom gradu Fulda (Hessen) se na jednoj klinici zarazilo 50-tak uposlenika. U međuvremenu se cifra popela na 160 pacijenata i uposlenika. Razlog im još nije poznat. Dvije starije osobe su umrle. 
-
basta sljezove boje
taj Ugo neki teski macho, vecina muskaraca koje poznajem bolje kuhaju od zena. Za sendvice, od kakvih su se ljudi otrovali, ne treba kuharska diploma i sati poslakub lajkan wrote:Prof. Ugo Vlaisavljevic u novim "Danima":
-
_BosanaC
basta sljezove boje wrote:taj Ugo neki teski macho, vecina muskaraca koje poznajem bolje kuhaju od zena. Za sendvice, od kakvih su se ljudi otrovali, ne treba kuharska diploma i sati poslakub lajkan wrote:Prof. Ugo Vlaisavljevic u novim "Danima":
-
melb26sa
18.05.2007 - Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo istragu protiv vlasnika sarajevske picerije Pomodorino
Sarajevo • FTV
Tužilaštvo Kantona Sarajeva otvorilo je istragu protiv Selvera Alađuza, vlasnika picerije Pomodorino u Sarajevu, čijom je hranom otrovano više od 650 osoba. Naredba o istrazi za utvrđivanje svih činjenica o ovom trovanju izdata je zbog sumnje da je on, kao direktor Pomodorina, počinio teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi.
Jesam li ja dobro cula na vijestima da je jos 60 ljudi juce doslo na kliniku?
Sarajevo • FTV
Tužilaštvo Kantona Sarajeva otvorilo je istragu protiv Selvera Alađuza, vlasnika picerije Pomodorino u Sarajevu, čijom je hranom otrovano više od 650 osoba. Naredba o istrazi za utvrđivanje svih činjenica o ovom trovanju izdata je zbog sumnje da je on, kao direktor Pomodorina, počinio teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi.
-
Hierarchia
Jesi. I ja sam gledala tu emisiju. Mene je frapirala činjenica da uvoz prehrambenih artikala (izmedju ostalog, i mesa) na granici kontroliše 15 stručnih lica.melb26sa wrote:18.05.2007 - Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo istragu protiv vlasnika sarajevske picerije Pomodorino
Sarajevo • FTV
-
marijindvorac
Evo iz BH Dani (zadnji). Prvo nam valja skontat ko je Prof. Dr Smajic (mozda odgovoran za kontrolu ishrane--hvala DANI za nikakvo novinarstvo) a zatim kako kontrola "radi" Tek nakon ovoga sto procitate bi ce jasno zasto nam je buducnost ishrane naopaka. Ovakav sistem "popisa" ne postoji ni na Madagaskaru jer bi se tamosnje vlasti posramile. A tek izjave ovog Prof. mahnitova:_BosanaC wrote:Radi se o takvima kao ti koji ce opet u isti taj PomodorinoI nek' vas *ebe kad ste budale pa cete pustiti
"Prof. dr. Ahmed Smajic za Dane govori o manjkavoj kontroli granicnih prijelaza, testiranju hrane, kvarljivim namirnicama?....
DANI: Ko treba da vrši te kontrole: vlasnici objekta ili sanitarni inspektori?
SMAJIC: To rade vlasnici.
DANI: A ko kontroliše da li vlasnici vrše kontrolu?
SMAJIC: To je opet stvar zakonskih propisa. Gradani trebaju vizuelno da osmotre eksterijer, ali i interijer objekta u kojem namjeravaju jesti.
DANI: Ali, Pomodorino je super izgledao.
SMAJIC: U pravu ste - ni vizuelno danas više ne pomaže. Susret ljudi sa jednim restoranom je kao susret muškarca sa djevojkom - gleda njenu vanjštinu, a ne dušu. Ljudi više ne gledaju šta je u onoj limenci, boci, paketu? Danas postoje eksperti za dizajn i ambalažu, super izgleda svana, a iznutra - smece....."
-
Sarafcina
marijindvorac wrote:Evo iz BH Dani (zadnji). Prvo nam valja skontat ko je Prof. Dr Smajic (mozda odgovoran za kontrolu ishrane--hvala DANI za nikakvo novinarstvo) a zatim kako kontrola "radi" Tek nakon ovoga sto procitate bi ce jasno zasto nam je buducnost ishrane naopaka. Ovakav sistem "popisa" ne postoji ni na Madagaskaru jer bi se tamosnje vlasti posramile. A tek izjave ovog Prof. mahnitova:_BosanaC wrote:Radi se o takvima kao ti koji ce opet u isti taj PomodorinoI nek' vas *ebe kad ste budale pa cete pustiti
"Prof. dr. Ahmed Smajic za Dane govori o manjkavoj kontroli granicnih prijelaza, testiranju hrane, kvarljivim namirnicama?....
DANI: Ko treba da vr¹i te kontrole: vlasnici objekta ili sanitarni inspektori?
SMAJIC: To rade vlasnici.
DANI: A ko kontroli¹e da li vlasnici vr¹e kontrolu?
SMAJIC: To je opet stvar zakonskih propisa. Gradani trebaju vizuelno da osmotre eksterijer, ali i interijer objekta u kojem namjeravaju jesti.Znam dosta fast-foodova, takvi su da im covjek ne bi primirisao, a kamoli u¹ao da jede, ali vidim da se djeca skupljaju svakodnevno oko takvih mjesta. Mnoge objekte treba hitno zatvoriti!
DANI: Ali, Pomodorino je super izgledao.
SMAJIC: U pravu ste - ni vizuelno danas vi¹e ne poma¾e. Susret ljudi sa jednim restoranom je kao susret mu¹karca sa djevojkom - gleda njenu vanj¹tinu, a ne du¹u. Ljudi vi¹e ne gledaju ¹ta je u onoj limenci, boci, paketu? Danas postoje eksperti za dizajn i ambala¾u, super izgleda svana, a iznutra - smece....."
ako prica kao neko iz vlasti... ili inspekcije .... onda je lud.
ako kao strucnjak daje savjete gradjanima..... tanko..
- 8. sekretar SKOJ-a
Nisam čitao članak, ali se bivši ministar poljoprivrede u Vladi FBiH zvao dr. Ahmed Smajić. Smijenio ga tadašnji visoki predstavnik, navodno, zbog nesprečavanja "uvoza" bruceloze i Q-groznice.marijindvorac wrote:... Prvo nam valja skontat ko je Prof. Dr Smajic
-
KeepItSimplE
ja jedva cekam da se ponovo otvori,da jedem onaj dobri sendvic
s piletinom
,al.. slabo da ce oni vise ikad otvoriti 
s piletinom