Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
maxell_sarajevo wrote:Moze li mi neko od ovih malo upucnijih reci jel valjaju cemu ovi prozori, "ALU FUSION šesto komornog termo profila, LOW-1,1 kw nisko emisionog stakla punjenog izo plinom"?
Moja preporuka ide za Sarix u Buca city-ju.
Ne smatram se bas upucenim, ali kako sam trazio sebi stolariju nesto sam naucio. Naravno da je šestokomorni profil bolji od petokomornog...itd, a staklo kazu punjeno plinom je kao zid! Ja sam fakat prezadovoljan sa svojom stolarijom, samo sam jednu manu do sad nasao. Vatromet, petarde, razne vrste oruzja...nova godina, puca na sve strane a ja nista ne cujem!!! Morao sam prozore na "kant" otvoriti da imam vizuelni i zvucni efekat...hahahahahahaaa
P.S. Sarix meni nije odgovorio na mail...mozda su ljudi imali vise posla
Evo da se nadovezem na temu, u Sarajevu su ti Intergeos, Saplast, i ovaj dole u Bojniku u pet deka, manje vise sve ti je to isto, i kvalitet i cijena, a sve zavisi od toga sta trazis. Ako nemas puno prozora a pare nisu problem onda 6 komora sa tri dihtunga i tri stakla sa dvije komore nema dalje. Ako si limitiran parama ili imas puno prozora onda ze da kombinovat, 5 komora bolje staklo ili 6 komora losije staklo i tako dalje. Ali moras obratiti paznju na najvazniji detalj, a to je ugradnja, dzaba ti dobar prozor i sve ako puse oko njega, a majstori ga fiksiraju u cetiri tacke malo pur pjene i bjezi, a tebi kako ostane. Tako kad budes dogovarao posao sa gazdom se dogovori da to mora biti sve po propisu ili ces mu visit za vratom, a majstore kad ti budu radili ne ispustaj iz vida i trazi da bude kako ti kazes a ne kako je njima lakse. Sa srecom
lavic wrote:Evo da se nadovezem na temu, u Sarajevu su ti Intergeos, Saplast, i ovaj dole u Bojniku u pet deka, manje vise sve ti je to isto, i kvalitet i cijena, a sve zavisi od toga sta trazis. Ako nemas puno prozora a pare nisu problem onda 6 komora sa tri dihtunga i tri stakla sa dvije komore nema dalje. Ako si limitiran parama ili imas puno prozora onda ze da kombinovat, 5 komora bolje staklo ili 6 komora losije staklo i tako dalje. Ali moras obratiti paznju na najvazniji detalj, a to je ugradnja, dzaba ti dobar prozor i sve ako puse oko njega, a majstori ga fiksiraju u cetiri tacke malo pur pjene i bjezi, a tebi kako ostane. Tako kad budes dogovarao posao sa gazdom se dogovori da to mora biti sve po propisu ili ces mu visit za vratom, a majstore kad ti budu radili ne ispustaj iz vida i trazi da bude kako ti kazes a ne kako je njima lakse. Sa srecom
Upravo to. Ja sam sa svojima bio sve vrijeme ne zato sto im nisam vjerovao nego me to jednostavno zanima kako se ugradjuje, sta se sve radi...itd...
maxell_sarajevo wrote:Moze li mi neko od ovih malo upucnijih reci jel valjaju cemu ovi prozori, "ALU FUSION šesto komornog termo profila, LOW-1,1 kw nisko emisionog stakla punjenog izo plinom"?
Moja preporuka ide za Sarix u Buca city-ju.
Ne smatram se bas upucenim, ali kako sam trazio sebi stolariju nesto sam naucio. Naravno da je šestokomorni profil bolji od petokomornog...itd, a staklo kazu punjeno plinom je kao zid! Ja sam fakat prezadovoljan sa svojom stolarijom, samo sam jednu manu do sad nasao. Vatromet, petarde, razne vrste oruzja...nova godina, puca na sve strane a ja nista ne cujem!!! Morao sam prozore na "kant" otvoriti da imam vizuelni i zvucni efekat...hahahahahahaaa
P.S. Sarix meni nije odgovorio na mail...mozda su ljudi imali vise posla
da podijelim i ja svoja iskustva sa vama vezano za pvc stolariju. kupio sam stan sa ugradjenom pvc stolarijom. Stolarija je kvalitetna, mehanizam je njemacki, lijepo izgleda, punjena je nekim gasom. Medjutim sve prednosti staju na vec navedenom... Pocetkom zime javlja se kondenz na prozorima, lokve vode su ispod prozora, lagano se plijesan javlja po coskovima. Kontam do mene je, nesto pogresno radim i lagano se bacam na istrazivanje. Dosta mojih prijatelja i familije se bacilo na ugradnju pvc stolarije i gle cuda svi imaju moje iste probleme i muke. Gledam na netu, vecina ljudi kuburi sa istim problemima i mukama. Svi imaju kondenz i svima se javlja plijesan, koja je veoma opasna za zdravlje ljudi. Kontaktiram prozvodjaca navedene stolarije, i njihovo objasnjenje je da pvc stolarija puno bolje dihtuje od drvene stolarije i da ne pusta strujanje zraka sto dovodi do kondenza i plijesni po zidovima. Rjesenje njihovo je da se po nekoliko puta na dan po 5 minuta napravi promaha da udej svjezi zrak i da se kupi sredstvo koje kupi vlagu. Da ne duljim dalje, nisam ni trunke zadovoljan pvc-om i cim smognem nekih sredstava ubacujem komplet drvenu stolariju.
sabanss wrote:Kondenz je redovan pratilac PVC-a. Vecinom zbog slabog provjetravanja prostorija i neadekvatnog grijanja. Dobro dihtovanje je prednost ali i mana...
Sve mi je to jasno, provjetravam redovno, imam i odvlazivac zraka i sve ali opet vlaga i kondenz su tu. Vjeruj da dobra drvena stolarija moze biti podjednako dobra u dihtovanju kao i pvc. U stanu u kojem sam odrstao je drvena stolarija koja je stara 26 godina i nema problema sa propuhom i dihtovanjem. Stolarija se poslije rata prefarbala i od tada se samo lakira svakih par godina, i uzete su trake u obiju, one sto se stavljaju sa unutrasnje strane prozora i vjeruj mi prezadovoljni ... Jednostavno gubim dnevno previse vremena oko prozora i zidova sto je po meni nepotrebno gubljenje vremena.
sabanss wrote:Ja sam se davno na pocetku teme izjasnio za drvo. Nedavno sam citao nesto oko dihtovanja i rezultati su 99 naspram 60 postotaka PVC vs Drvo.
Iako izgledaju losije ovi rezultati su odlicni za drvo i daju mu prednost osim ukoliko ne mislis zivjeti u stanu punom gljivica.
Na kondenz moze utjecati i kvalitet stakla. Mozda ne bi bilo lose da provjeris koliko su ti kvalitetna ugradjena okna?
Hvala za savjet, provjeriti cu i to. Definitivno i ja sam za drvo, puno je zdravije i ugodnije, a taj problem dihtovanja i nije toliko kad se sve uzme u obzir. Sto se tice uklanjanja plijesni mogu da preporucim sredstvo Bison (crvena ambalaza)
Ja zivim u kuci i prije nego sam postavio onu PVC stolariju pojavila se vlaga i plijesan (gljivice). Drvena stolarija je bila takva da nije trebalo ni otvarati da bi prozracio kuci toliko je puhalo na sve strane. Problem je u tome sto mi je u kuci pravo toplo a napolju zima i sada gdje god su "betonski sastavi" u coskovima to se pojavilo. Fasadu nemam tako da je izolacija nikakva a velika razlika izmedju unutrasnje i vanjske temperature.
Sada kad sam stavio PVC, s vremena na vrijeme otvorim prozore na kant (jednom u 7-10 dana) da se malo izraci. Pojavila se vlaga na istom mjestu ali ne bas toliko kao prosle godine. Ja mislim da u mom slucaju ja to ne mogu rijesiti bez termo fasada...
pajero wrote:Druze koja je tebi fasada? Je li kuca ili stan?
Ja zivim u kuci i prije nego sam postavio onu PVC stolariju pojavila se vlaga i plijesan (gljivice). Drvena stolarija je bila takva da nije trebalo ni otvarati da bi prozracio kuci toliko je puhalo na sve strane. Problem je u tome sto mi je u kuci pravo toplo a napolju zima i sada gdje god su "betonski sastavi" u coskovima to se pojavilo. Fasadu nemam tako da je izolacija nikakva a velika razlika izmedju unutrasnje i vanjske temperature.
Sada kad sam stavio PVC, s vremena na vrijeme otvorim prozore na kant (jednom u 7-10 dana) da se malo izraci. Pojavila se vlaga na istom mjestu ali ne bas toliko kao prosle godine. Ja mislim da u mom slucaju ja to ne mogu rijesiti bez termo fasada...
Stan je u pitanju, a fasada postoji i debljine je 8 cm. U pocetku sam mislio (rekli mi drugi) da takodje provjerim fasadu na mjestu gdje se pojavila plijesan da slucajno nije do toga, medjutim fasada je ok. Kod mene takodje je dosta toplu u stanu, temperatura je skoro uvijek izmedju 21.5 i 22, tako da grijanje rijetko palim (prije spavanje malo i ujutro prije posla malo upalim). Isao sam i korak dalje pa sam i drugim stanarima kucao na vrata da vidim kakva je kod njih situacija, medjutim vidim svi kubure sa isitim problemom
E onda ne znam. Znam da je kod mene losa fasadna izolacija i da mi je valjda do toga. Imam druga koji isto zivi u kuci i imao isti problem. Stavio fasada 10cm stiropol prije dvije godine i nema vise te probleme...
Stan je u pitanju, a fasada postoji i debljine je 8 cm. U pocetku sam mislio (rekli mi drugi) da takodje provjerim fasadu na mjestu gdje se pojavila plijesan da slucajno nije do toga, medjutim fasada je ok. Kod mene takodje je dosta toplu u stanu, temperatura je skoro uvijek izmedju 21.5 i 22, tako da grijanje rijetko palim (prije spavanje malo i ujutro prije posla malo upalim). Isao sam i korak dalje pa sam i drugim stanarima kucao na vrata da vidim kakva je kod njih situacija, medjutim vidim svi kubure sa isitim problemom
@swatch, rjesenje svih tvojih problema je u adekvatnoj ventilaciji i izmjeni zraka.
svi znamo da pvc stolarija dobro dihtuje, ugradjuju se vrata sa dihtunzima, bojimo zidove sa sredstvima koja ne upijaju vlagu niti dozvoljavaju ''disanje zidova''...i kada se to sve zatvori, pojavljuje se visak vlage koju treba odstraniti provjetravanjem ili stalnom (blagom) strujanju zraka preko ventilacionih otvora ili preko resetki u profilu u okvirima prozora koje mozes otvarati i zatvarati.
najzdravije su bile kuce od cerpica obradjene maltonom, drvena stolarija koja sama ventilira, drveni podovi, zidovi farbani krecom...ali napredak cini svoje.
@swatch, rjesenje svih tvojih problema je u adekvatnoj ventilaciji i izmjeni zraka.
svi znamo da pvc stolarija dobro dihtuje, ugradjuju se vrata sa dihtunzima, bojimo zidove sa sredstvima koja ne upijaju vlagu niti dozvoljavaju ''disanje zidova''...i kada se to sve zatvori, pojavljuje se visak vlage koju treba odstraniti provjetravanjem ili stalnom (blagom) strujanju zraka preko ventilacionih otvora ili preko resetki u profilu u okvirima prozora koje mozes otvarati i zatvarati.
najzdravije su bile kuce od cerpica obradjene maltonom, drvena stolarija koja sama ventilira, drveni podovi, zidovi farbani krecom...ali napredak cini svoje.
Hemel wrote:
opet se prave cerpicare i kuce od slame.
dobri, jednostavni folovi, unapredjena tehnika vezivanja i izgleda super
znam da je ventiliranje najbolja opcija za rjesavanje problema, ali to na kraju ispade da moj stan gazduje mojim zivotom a ne obratno... kod mene je situacija takva da ne mogu stalno provjetravati stan jer nekad po par dana nisam kuci, a trenutno mi poslije par sati vec bude belaj od kondenza. Trenutno kad sve to stavim na papir (stalna provjetravanja, pomjeranja bebe iz sobe u sobu, ponovna zagrijavanja sobe, redovna nabavka odvlazivaca, krecenje + gletovanje, sredstva za otklanjanje budji, stalno brisanje prozora, plus udisanje hemikalija nakon ciscenja) ispade da je pvc za nas prevelika zezancija. To je neko nase misljenje koje mozda nije u cjelosti ispravno ali mi to tako vidimo. @Hemel hvala za savjet
U mom stanu su drveni prozori stari dvije godine, sve je renovirano ali već treću zimu muku mučimo sa vlagom. Jedino rješenje (nije ni rješenje ali eto) je dnevno 3 puta napraviti propuh da se izluftira i to je to, iako nije zagušljivo. Svako malo krečimo stan, muka mi više.
Vala meni je muka od tog luftanja. Imam osjecaj da samo, obilazim prozore i vrata, da ih brisem krpom, da stalno otvaram/zatvaram prozore, prosipam vodu iz odvlazivaca i tako po par puta dnevno
A sto brises prozore? Meni su prozori kristalno cisti i uopste na njima se ne pojavljuje vlaga i nikad ne magle. Opet ponavljam jedino imam u coskovima pljesan i glivice gdje je beton. Jes' da ruzno izgleda ali ja to nekad samo obrise da nije onako crno i onda na proljece krecim...Moje misljenje je i dalje da meni nema pomoci dok ne stavim fasadu...
lagano kondenz krece citavom duzinom stakla i preko noci bude mala lokva ispod prozora, tako da se ta voda kupi i prozori brisu. Nakon sto mi se pojavila plijesan, uradio sam sljedece: naprskao Bison sredstvo, sacekao 10 minuta, nakon toga uzeo spuzvicu i oprao to sredstvo sa zida (jak miris i dosta tesko se izraci). Sredstvo mi je skinulo sve, tako da to dosta ruzno izgleda ali plijesni vise nema. Nakon toga sam kupio UHU odvlazivac i to stoji u donjem cosku (praznim svaka 2-3 dana) jer se bas dosta vode nakupi u posudici. Pored toga po nekoliko puta dnevno se pravi propuh u cijelom stanu (posebno ujutro poslije spavanja i navece prije spavanja) i za sada mi se plijesan ne pojavljuje pa cemo vidjeti sta dalje. U planu je gletovanje i krecenje na proljece i jos jedna zima sa pvc stolarijom. Nakon toga cemo odluciti da li ostaje pvc ili se drvo ubacuje.
Kod tebe je izgleda mnogo gora sitvacija njego kod mene...Jesu li ova stakla punjena argonom (plinom)? Ja ovaj problem nemam u u citavoj kuci imam na 3-4 mjesta pljesan ali ja to samo suhom krpom obrisem da nije bas tako uopcljivo a ostalo cekam proljece da sredim...Kazu u JUB-u ima neka Jupol farba sa mirisom limuna bas za vlagu...
Kod mene je PVC kupljen u Saplastu, stakla punjena argonom i ja sam prezadovoljan. Problema sa glivicama, vlagom apsolutno nema nikakvih, a dihtovanje extra, totalno odsječen od vanjskog svijeta. Kada ovo čitam pravo mi čudno jer niti zračim niti šta prskam, a sve je ok. Zgrada je pravljena 67-me i fasada nije nikada mjenjana, znači ona klasična malter i zdravo bez stiropora. Moguće da je kod vas problem sa grijanjem i rasporedom radijatora. To što je neko rekao da mu je u stanu 21 pa ne pali grijanje moguće da je to problem jer radijatori sami po sebi isušuju vazduh. A što se mene tiče više nikada ne bih drvo, pa da farbam, lakiram, stružem svake dvije godine i još puše na sve srane. Ne hvala, nije za mene možda sam lijen za takve radnje ipak mogu slobodno vrijeme drugačije iskoristiti.